Valori europene

Categoria Opinii

A revenit Băsescu la cârma ţării. Bine, nu a dat încă declaraţii oficiale , nu a apărut la tv ca preşedinte ales, dar asta e mai putin important. De fapt dacă mă gândesc bine nu a încetat nici o secundă să conducă Cotrocenii şi ţara prin procurori, judecători, servicii secrete şi CCR, ajutat de Înaltele Porţi . Ponta şi Antonescu   au dovedit că nu sunt pregătiţi să preia conducerea, au  mizat totul pe populaţie, crezând că e suficient să iasa lumea la vot ca să dea cu Băsescu jos. Prost calcul, slabă mişcare. S-a dezbătut suficient pentru a mai  intra pe subiect.

Acuma PDL a ieşit la contraatac, se spune că se urmăreşte o moţiune de cenzură, că UDMR şi UNPR se reîmbarcă pe Biruinţa şi nu văd cine le opreşte. Acest lucru era previzibil în ciuda declaraţiilor sau speranţelor PSD în acordul semnat cu Naşul Oprea.  Ar fi culmea să pună cineva valoare pe jurămintele unui partid de trădători. În ceea ce priveşte UDMR, prezenţa la referendum, declaraţiile lui Hunor, protestul de la Sf Gheorghe arată clar orientarea, ei au fost întotdeauna lângă cei care dau sau dau  mai mult şi este clar pentru oricine că singurul care poate oferi fără număr este Băsescu, dar mai ales are si pârghiile de contrângere la îndemână.

Şi uite aşa ajungem la valorile europene. Îmi amintesc cum a sărit Europa în sus când  nişte jurnalişti au îndrăznit să comenteze deciziile unor judecători şi si-au pus întrebări vizavi de justeţea  actului juridic. Asta se întâmpla prima oară la condamnarea lui Năstase. Am crezut că a vrut cineva să dea foc Bundestagului aşa a reacţionat draga Europă. Iar când a mai intrat în joc şi subiectul CCR cu deciziile sale, toţi procurorii şi judecătorii s-au simţit ameninţaţi, presaţi, stresaţi, pentru că cineva a îndrăznit să spună în presă că nu e  de acord cu unele decizii ale domniilor lor. Dintr-o dată, statul de drept a fost ameninţat, judecătorii s-au simţit intimidaţi, au cerut sprijinul UE prin Monica, iar Europa a luat foc întru apărarea statului de drept. Acum câteva zile 10000 de oameni au  manifestat la Sfântu Gheorghe împotriva unei hotărâri judecătoreşti. Mă aşteptam să văd trupe ONU la graniţele tării venind să salveze viaţa bieţilor judecători şi statul de drept ameninţate de 10000 de oameni care au sărit la beregăţile judecătorilor şi care cereau divizarea ţării, deci   ameninţau STATUL ROMÂN. Dar nimic. Doamna Macovei nu a auzit nimic, nici frau Merkel, nici don Barroso, nici madam Reding, nici măcar CSM. Păi unde este justiţia aia legată la ochi? Şi-au  pus şi dopuri în urechi şi brăţări la mâini, a băgat coada între picioare şi capul între urechi şi ” n-aude,  nu vede.”  Doamna Viviane Reding doamna comisar European, are probabil mai multe unităţi de măsură cu care judecă, una pentru ce le convine şi una pentru ce nu le convine. Să mă ierte cel de sus dar nu pot să nu mă întreb care este deosebirea –în acest caz – între comisarii europeni şi comisarii poporului de altă dată? Au trecut 60 de ani peste noi ca să vedem cum un comisar care se doreşte al unei colectivităţi să facă ce doreşte, să taie după bunul plac în numele unei democraţii personale ?

Când unii jurnalişti au criticat bâlbâielile şi deciziile contradictorii ale CCR, Europa a sărit în sus cerând să fie lăsaţi în pace scumpii handicapaţi şi penali sau dezechilibraţi,   pentru că ei sunt cei mai potriviţi să conducă destinele ţării, de parcă ei, comisarii europeni trăiau şi suportau inepţiile şi deciziile  acestora. Acuma, PDL prin domnul Blaga ameninţă CCR şi CSM şi ANI şi toate instituţiile statului cu modificări, anunţând că vor fi schimbaţi  şi nu vor rămâne  în funcţie pe viaţă, aşa cum sperau, ba mai mult , vrea să modifice şi Constituţia şi modul de selectare a judecătorilor CCR optând pentru alegerea acestora de către CSM şi INCCJ atât de bine conduse deTraian Băsescu. Şi asta în numele aceleiaşi democraţii. Ei bine, domnul Zegrean nu s-a mai speriat  şi nu a mai trimis scrisoare la Veneţia, doamna Aspasia, nu a mai întrebat  disperată “ Care din voi, care de la PDL sunteţi aici ? “ madam Reding nu a auzit, frau Merkel nu a văzut, don Barroso nu spune nimic. Asta e justiţia europeană, acestea sunt valorile europene către care tânjim cu ciocul larg deschis. Comisarii poporului european nu urmăresc aplicarea justiţiei reale, ci  aplicarea unei justiţii a intereselor lor.  Să nu uităm că un alt reprezentant, cel al FMI în România, indianul Franks Talpă Ruptă a trebuit să fie retras la depou din cauza faptului că devenise de notorietate publică  faptul că el nu mai reprezenta de mult interesele FMI în România, cât interesele PDL în FMI. Filmul cu dănţuielile de la agapele PDL au pus capac unei activităţi glorioase. Aşa procedau şi Comisarii Ruşi care veneau cu tălpile găurite şi spinările lipite de burtă şi plecau  cu camioanele pline.

Astea să fie valorile Europene pe care le clamează cei de la putere fie ei BăsIşti sau uslaşi ?    Păi ce a făcut democraţia europeană timp de 60 de ani ? Pentru aceste valori a trecut domnul Ponta  peste voinţa românilor şi a acceptat   condiţiile impuse de Barroso ?  Proastă alegere. Apropo de domnul Ponta l-am auzit recent declarând  că s-au făcut presiuni enorme asupra sa, a preşedintelui interimar şi asupra României. Păi de ce nu s-a plans şi el domnului Barroso ? Asta oare nu însemna ameninţare la adresa statuilui  de drept şi democraţiei ?Cum adică, nişte judecători handicapaţi şi penali  sunt contestaţi iar Europa consider asta ameninţare la adresa democraţiei, dar când un preşedinte de stat şi un prim ministru sunt terorizaţi cu luarea unor măsuri financiare de nesuportat pentru ţara lor se consider că este ceva normal şi democratic şi că se respect ă valorile europene? Asta înseamnă valori pentru ei ? Să nu vă fie cu supărare mai bine lipsă.   Eu consider că asta a fost şantaj ordinar  amestec în treburile interne, atac împotriva unui stat, al unui popor cu atât mai mult, cu cât unele din condiţiile impuse erau anticonstituţionale.Domnul Ponta a spus că nu a avut de ales. A avut. Fie nu accepta şi mergea mai departe, fie îşi prezenta demisia. Dar domnia sa a preferat să îşi păstreze scaunul  sub pretextul că salvează românia. Cum poţi salva o ţară, condamnându-i pe locuitorii ei eu nu pot să înţeleg.

Dar domnul Ponta mai avea o variantă de suspendare a lui Băsescu chiar şi după acceptarea cvorumului şi utimatumului în 11 puncte al lui Barroso şi totul ar fi fost ok, nimeni nu ar fi avut ce să reproşeze guvernului,  s-ar fi respectat condiţiile impuse şi s-ar fi aflat cu adevărat ce voia poporul. Era suficient să se fi inversat  întrebarea  de la referendum şi în loc să se întrebe “ sunteţi de acord cu demisia lui Băsescu” s-ar fi întrebat “ sunteţi de acord cu rămânerea în funcţie a lui Băsescu ?“  Ar fi fost o shimbare de formă, nu de fond a întrebării.  În felul acesta nu s-ar mai fi putut folosi votul negativ sau neparticiparea la vot în favoarea lui Băsescu, toate partidele şi-ar fi mobilizat oamenii la vot şi toate erau clare, indiferent care  ar fi fost  rezultatul votului. Nimeni nu s-ar mai fi simţit frustrat  sau furat sau dezamăgit. De ce nu s-a procedat aşa? Ori nu le-a dat  prin cap la nici unul din toţi politicienii sau juriştii din USL ori  nu s-a dorit. Oricare ar fi răspunsul, este în defavoarea USL. Ba mai mult, dacă ar fi dorit, USL ar fi putut să se abţină de la vot, dar ar fi fost un risc prea mare. Dar în mod cert, dacă  poporul  sau  USL pierdeau,  pierdeau  cinstit, sau pe mâna lor, nu pe mâna unei democraţii europene îndoielnice.

De aia mă întreb eu acuma de ce ţinem cu atâta ardoare să respectăm o Europă ale cărei valori aşa cum sunt reprezentate şi impuse acuma, sunt nu numai antinaţionale căt  şi antieuropene şi antidemocratice atâta timp cât nouă ni s-a impus o condiţie nerecomandată de chiar comisia juridică europeană? Cui foloseşte ? Unei clici unei mafii  interstatale sau de grup, unor state care nu îşi respectă  datoriile pe care le au faţă de alte state, datorii istorice, unor grupuri de partide care nu au nimic comun cu democraţia?

Cât ne vom mai face că nu vedem şi vom ţine capul aplecat aceptând condiţii jignitoare, accepând experimente de decimare a unui popor în interesul salvării unei Europe putrede ? De ce din toate ţările europene şi chiar mondiale, doar în România se experimentează Codex Alimentarus, de ce în Românioa se depun deşeurile radioactive ale granzilor europeni, de ce în România  se acceptă exploatarea gazelor de şist şi a aurului prin metode care pun  în pericol mediul şi viaţa oamenilor?  Am ajuns chiar atât de rău încât să acceptăm să fim groapa de gunoi şi laboratorul experimental al unei Europe care nu dă pe noi o ceapă degerată? Şi considerăm asta o favoare care ni se face, “salvarea”. Am ajuns să cumpărăm  toate avioanele pe care alţii le dau la casat şi să le mai şi mulţumim pentru asta? Dar de ce e nevoie să importăm sicrie zburătoare când le avem pe ale noastre şi nu ne costă nimic ? Acesta este viitorul României ? Asta este idealul acestui popor ? Cât o să mai acceptăm şi de ce această umilinţă ? Suntem chiar cei mai lipsiţi de mândrie din toate naţiile acestui pământ ? Şi asta din cauza incompetenţei şi trădării unor guvernanţi care nu urmăresc decât salvarea scaunelor  lor. Bine că mai vin din când în când trupe de rock prin România că mai vedem şi noi că românii se pot aduna mai mult de zece altfel am crede că nu suntem  mai mult de câteva sute.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Un Raspuns la Valori europene

  1. Marine, bine le mai zici! Și, totuși… Ceea ce nu îți place la întâmplarea cu referendumul de demitere a Suspendatului nu are nimic de-a face cu Europa. Chestia cu „valorile europene” este un fel de scuză că, vezi Doamne, nu ne-a lăsat Europa să facem ce vrem noi la noi în Țară. Ceea ce nu este adevărat.

    Să îți dau numai câteva exemple. A spus „Europa” că nu trebuie să schimbăm regulile în timpul jocului? A spus! Și domnii Ponta și Antonescu ce-au făcut? Au schimbat aceste reguli, în sensul că au introdus pragul la referendum, care nu era prevăzut în legislație, atunci când a început „jocul” de-a demiterea. A spus „Europa” că nu trebuie exercitată nicio presiune pe CCR? A spus! Și domnii Ponta și Antonescu ce-au făcut? S-au uitat cum CCR este presat de nu se mai poate de domnul Băsescu și nu au zis nimic. A spus „Europa” că „justiția” trebuie să fie independentă? A spus! Și domnii Ponta și Antonescu ce-au făcut? Au lăsat ca procurorii să execute ordinile domnului Băsescu, date la televizor, din fața garajului. Și nu au zis nimic. A zis „Europa” că, în România, trebuie să „domnească legea” (adică rule of law), tradusă în românește cu „statul de drept”? A zis! Și domnii Ponta și Antonescu ce-au făcut? Au plecat care încotro și au lăsat partidele lor să stea de poză în băncile parlamentare, asistând la încălcarea grosolană a legii de onor CCR. Și nu au zis nimic, altceva decât că „respectă” o hotărâre ilegală, neconstituțională și greșită a CCR.

    Poți să îmi spui mie că este Europa de vină, că a zis ce-a zis, sau ai noștri, că au făcut ce-au făcut?