Ardeiul iute

Categoria Sanatate

Unele dintre beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute sunt aproape incredibile iar reputaţia acestuia este în continuă creştere, în urma cercetărilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostata, plămâni, pancreas şi poate opri un atac de cord în maxim 30 de secunde. Ardeiul iute face parte din familia capsicum, şi este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. Ardeiul iute ajuta la stimularea metabolismului, prin acţiunea pe care o are asupra structurii venoase.

Beneficiile pentru sănătate

Nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale.  De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor. Având în vedere că bolile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu la nivel mondial, proprietăţile ardeiului iute sunt deosebit de importante.

Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât şi tractul intestinal deoarece stimulează mişcarea peristaltică a intestinului, ajuta la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale. Atunci când se consuma ardei iute, acesta declanşează o senzaţie de căldură în tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate în caz de degerături.  Usturător şi picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare din întreaga lume. Iuţeala este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicina, studiată pentru utilizările ei pe scară largă de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului. Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicina, ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esenţial pentru sănătatea tuturor ţesuturilor epiteliale (cele care căptuşesc toate cavităţile corpului, inclusiv tractul respirator, gastrointestinal şi tractul reproductiv).  Beta carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide. În plus, activitatea sa antioxidanta contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancer de colon diabet zaharat şi alte complicaţii, cum ar fi leziuni ale nervilor şi boli de inimă.

Lupta împotriva inflamaţiei.

Ardeiul iute conţine capsaicina, care încălzeşte corpul şi este un inhibitor puternic al substanţei P, o neuro peptida asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conţine mai multă capsaicina.  În prezent se studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrită, psoriazis şi neuropatie diabetică. Atunci când animalele injectate cu o substanţă care provoca artrită inflamatorie au fost hrănite cu alimente care conţineau capsaicina, debutul artritei a fost întârziat şi inflamaţia a fost redusă în mod semnificativ.

Ameliorarea pe cale naturală a durerii

Capsaicina aplicată local, s-a demonstrat în urma studiilor, ar fi un tratament eficient pentru durerile de cap şi cele provocate de osteoartrita. Multe dintre studiile care se refereau la gestionarea durerii cauzate de neuropata diabetica, au enumerat beneficiile aplicării locale a capsaicinei şi rolul ei în atenuarea durerii asociate cu această condiţie.  În urma unui studiu de amploare, pacienţi cu psoriazis au folosit preparate topice care conţineau fie capsaicina fie placebo. Cei din prima categorie au raportat o îmbunătăţire semnificativă a simptomelor. Principalul efect secundar ar fi resimţirea unei senzaţii de arsură în zona aplicată.

Beneficii cardiovasculare

Ardeiul roşu iute, s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor şi agregarea plachetara, crescând în acelaşi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanţă cu rol important în formarea cheagurilor de sânge.  Oamenii care consumă din belşug ardei iute, au şanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.

Ardeiul iute ameliorează sinusurile congestionate

Capsai cina nu reduce doar intensitatea durerii cii stimulează fluidizarea secreţiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale. Capsai cina este similară cu un compus care se regăseşte în multe remedii pentru răceală, cu rol în ameliorarea congestiei nazale, diferit fiind doar timpul de acţiune (capsai cina acţionează mult mai repede). Un ceai cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorând nasul înfundat şi congestionat.

Stimulează imunitatea

Ardeiul iute de culoare roşu aprins are un conţinut ridicat de beta caroten sau provitamina A.  Două linguriţe de ardei iute pişat, furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A cu rol important în lupta anti-infectie şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale, inclusive membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal şi cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni, invadatori.

Prevenirea ulcerului gastric

Ardeiul iute are o reputaţie negativă şi nemeritata de a contribui la apariţia ulcerului gastric. Nu doar că ardeiul iute nu provoacă ulcerul gastric ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie, care împiedică formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric.

Pierderea kilogramelor

Căldura care este resimţită de către o persoană în urma consumului de ardei iute este energie care rezultă în urma arderii caloriilor. Chiar şi ardeii roşii conţin substanţe care contribuie la termogeneza şi la consumul de oxigen chiar şi mai mult de 20 de minute după ce sunt consumate.

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS