Învătământul românesc nu este educatie

Categoria Opinii, Politica 1.415 afisari

copii_scoalaPrin 1994, un prieten american, care urma să aibă o discuție la Consiliul Atlantic (Atlantic Council), unul dintre cele mai influente grupuri de reflexie (think tank) pe probleme de securitate națională din SUA, m-a rugat să găsesc o explicație faptului că noua Rusie, rezultată din desființarea cu nici trei ani înainte a Uniunii Sovietice, refuză să își trimită tinerii în programul american de învățământ militar pentru străini (International Military Education Program). Singura expliație pe care i-am putut-o da a fost una semantică.

I-am explicat faptul că, în cultura rusă și nu numai, prin educație se înțelege nu numai transmiterea și însușirea cunoștințelor și formarea deprinderilor, dar și asimilarea valorilor și exersarea normelor de conduită socială. Adică, educația nu este numai despre „competențe”, ci și despre conviețuire. Iar problema cu rușii cei reticenți să își trimită tinerii în America era că respectivii ruși ar fi fost convinși că seturile lor de valori nu sunt compatibile cu cele ale americanilor și nu voiau ca, prin educație, tinerii militari și civili ruși să își însușească acele valori străine, în detrimentul celor de acasă. Asta, în condițiile în care, atunci când vorbeau de education, americanii înțelegeau că este vorba despre ceea ce înțelegem noi prin învățământ.

Dar, noi chiar știm ce este acela învățământ? Mai exact, oare știm ce înțelege actuala guvernare românească prin învățământ sau prin educație? Dacă ne-am uita unde se duc banii și unde se fac cele mai mari eforturi organizatorice, am zice că, pentru guvernanți, învățământul înseamnă aducerea copiilor la școală, pentru un număr determinat de ani. Ce fac acești copii în școală este total nesemnificativ. Important este ca elevii să nu facă anumite lucruri reprobabile, cum ar fi să se omoare între ei, să preacurvească ori să se drogheze. În rest, Dumnezeu cu mila. Iar, prin educație, se pare că aceiași guvernanți înțeleg denumirea ministerului de resort și atât.

Se vede cu ochiul liber că statul român nu este preocupat nici de însușirea valorilor naționale și universale în școală, nici să îi formeze ca cetățeni pe învățăcei. Nici măcar ca oameni nu vor guvernanții să îi formeze pe copii. Tot ce vor ei să formeze sunt „competențe”. Dar nici obiectivul acesta minor al formării competențelor nu este bine formulat și nu este baza pentru efortul de organizare și desfășurare al învățământului românesc.

Nu știm la ce le trebuie copiilor clasa pregătitoare, pentru că tot veni vorba despre ea zilele acestea, în bâlbâielile guvernamentale ale ministrului de resort și contrele primite de la premier. Mai precis, nu știm de ce îi trebuie statului român 9 sau 10 ani de învățământ obligatoriu și gratuit pentru tinerii săi cetățeni, care să includă și o clasă pregătitoare. Nu există nicio listă cu acele „competențe” care ar necesita 10 ani pentru „formarea” lor. Cum nu există nicio listă cu „competențele” ce se pot „forma” în unul, doi sau șapte ani. Când vorbesc de clasa pregătitoare, guvernanții vorbesc de clădiri, săli de clasă, curtea școlii, posturi de dascăl și „badigarzi”.

În schimb, există o listă lungă de valori naționale și universale care nu sunt luate în considerație în școlile românești, pentru a fi însușite, cum sunt viața, demnitatea umană, conviețuirea pașnică, respectul pentru natură, libertatea de gândire și credință, și multe altele. Dar, atâta vreme cât învățământul românesc este educație numai cu numele guvernantului șef peste domeniu, nu avem deloc speranțe că școala românească ar avea vreodată de-a face cu preocuparea de a le transmite copiilor asemenea valori. Cât despre normele de comportament social, nici nu merită să mai vorbim.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Un Raspuns la Învătământul românesc nu este educatie

  1. Si cata dreptate avea Albert Einstein cand spunea ca”Educatia este ceea ce ramane dupa ce uiti tot ce-ai invatat la scoala”. O zi buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Statistici T5