Cum scăpăm de căpuşe

Categoria Sanatate

capusa

Valabil pentru oameni si pentru animale
A venit primavara, prilej de bucurie, a explodat natura, pomii sunt in floare si nu numai ei. Unde e verdeata si distractie, pot  urma si tristete si probleme. Odata cu iarba verde , gratarele si harjonelile prin iarba, prin poienite, sexul in aer liber pentru cei care isi permit (ma refer la animalutele  de companie, bine inteles), odata cu pomii, infloresc si capusele. Pe cat de mici si de neinsemnate, pe atat de periculoase pot fi. Foarte putini ne dam seama ca am fost compostati de capuse, sau observam aceste vietati pe animalele de companie si foarte putini stim ce sa facem mai ales daca suntem la tara, undeva departe de un medic veterinar sau o clinica , asa ca nu strica cateva leacuri babesti.

Din batrani si experienta proprie (avand animale), indiferent de stadiul in care este capusa, ori doar o pata neagra, ori deja umflata de sange, ca un bob de fasole:

1. Daca s-a prins o capusa si ai in casa untura, acoper-o complet cu untura solida si dupa doua-trei minute se desprinde (ea se sufoca, untura nu permite nici un strop de aer si capusa scoate capul din piele);
daca nu s-a desprins inca, pui untura din nou.

2. Daca ai tinctura de iod, imbibi foarte bine un tampon de vata in tinctura si tii pe capusa cateva minute (3-4) si ea se va desprinde. Eventual mai picuri cativa stropi de tinctura pe tampon in timp ce il tii pe capusa. Atentie, nu iod simplu ci numai tinctura ! Daca este adanc prinsa in piele, repeti operatiunea. Atunci cand o rupi fortat si ramane capul in piele, se produce infectia.

Faceti asta si nu veti ajunge la doctor.

3. Daca vezi pe mana, picior etc. o insecta mica verde sau bruna cu o pozitie ciudata infipta sub piele faci urmatoarele:

Cu un tampon de tifon bine inmuiat in acetona se tamponeaza insecta si in citeva minute cade singura. Se desinfecteaza bine cu iod si se spala bine mainile cu apa si sapun. Se unge locul cu alifie de galbenele cu propolis. Se institue regim cu fructe si legume, iar medicul de specialitate face tratamen cu antibiotice. Sper sa nu fie nevoie, dar este bine de retinut.

O sticluta de tinctura de iod in poseta, sau buzunar, nu strica niciodata atunci cand stim ca mergem in natura si mai alesm, stam mai mult, cum se poate intampla acuma de pasti.Pe vremuri, femeile aveau acetona in permanenta la ele dar de cand se duc la Beauty saloon, au pierdut obiceiul. Poate e timpul sa revina la vechile obiceiuri.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la Cum scăpăm de căpuşe

  1. Constantin

    Domnule Neacsu,dupa cate stiu capusele sunt atrase si de fosfor, deci un chibrit se invarte in jurul capusei(partea cu fosfor)si capusa se desprinde !!

  2. Nu cunosc, dar o sa verific…
    si daca se adevereste, o si trec in catastif. Multumesc pentru comletare.

  3. Eu sunt de părere că, totuşi, împotriva căpuşelor care ne-au invadat, un chibrit aprins, pus acolo unde trebuie, ar avea mai mult efect.

  4. neacsum

    Ifim,
    Mi-e frica ca la capusele alea nici cu metoda Boston nu faci nimic.. le tai un cap si apar 10 in loc .

  5. doze

    nici un chibrit atomic sau unul conventional cu fosfor alb de 500 de kile nu le arde pe toate, doar daca le prinde pe toate adunate.

  6. Cercetas

    Ce ati spus Dvs., este exact ce nu se face! In nicio situatie, o capusa nu trebuie „inecata”, nici cu untura, nici cu acetona, nici cu iod, nici cu benzina, cu nimic. Cand sunt „inecate”, e posibil sa se desprinda sau nu, insa intotdeauna „vomita” toate „spirochetele” in locul ranii. Deci, acetona etc., o pot indeparta, dar si ucide – ramanand „intepenite” in rana, insa mai inainte, capusa va „vomita” intotdeauna, deci va declansa infectia cauzata de spirochete.

    De retinut, o eroare frecventa cand capusa este extrasa fortat: chiar daca e extrasa vie sau moare infipta in rana, o extractie nereusita poate rupe capusa in doua, astfel incat capul acesteia ramane in rana, cu consecintele de rigoare! Ca atare, la extractie trebuie vizualizat ca insecta sa fie intreaga, altfel apar consecinte!

    Singura metoda corecta, este cea a indepartarii capusei in stare vie, prin metoda batului de chibrit! Capusa este atrasa intotdeauna de mirosul de fosfor. Se recomanda udarea cu apa a capatului batului de chibrit, pentru un efect mai mare. Apoi, se traseaza cercuri de cca. 15-5 mm in jurul capusei, se atinge pe coada, iar cercuri, iar se va atinge, iar cercuri. Simte mirosul 100% si se va indrepta spre fosfor tot 100%, iesind din rana. Si cu asta, basta!

    Mai departe, se urmeaza tratament preventiv traditional si/sau medical! Cel traditional, doar pentru cine rezista si nu are alergii la veninul de albine, consta in fortarea unei albine care sa „intepe locul muscaturii capusei. Veninul va „ucide” orice spirocheta ramasa la locul muscaturii capusei, spirochetele fiind cele care declanseaza bolile ulterioare si care pot apare in intervale de 3 saptamani la cativa ani. Pentru a „ucide” eventualele spirochete scapate de veninul albinei, locul muscaturii trebuie dezinfectat cu iod, spirt etc. sau cu extract de propolis, de 2-4 ori/zi. Se recomanda ca timp de 5 zile sa se ia extract de propolis si pe cale orala, 20-30 picaturi zilnic care are proprietati antibiotice, „ucigand” eventualele spirochete care au reusit deja sa intre in sange.

    Tratamentul medical: 4-5 zile – antibiotic, respectiv doxaciclina sau oxacilina, conform prescripiei unui medic si tamponarea locului muscaturii cu un dezinfectant recomandat.

    Tratament alternativ: cu argint coloidal! Testele medicale demonstreaza ca un organism infectat cu spirochete, este „curatat” complet de aceste microorganisme.

    De retinut! Nu orice capusa, declanseaza infectii! Frecventa de infectare este de 10-15%. Confirmarea sau infirmarea infectarii se face intotdeauna prin analize de boli infectioase (testul Elisa, testul Westen Blot etc.). Nu este lege, dar primul simptom al infectarii este ca in jurul muscaturii se formeaza un cerc cu perimetrul cu margini cicatrizate, deci ca o muscatura de tantar, insa ale carei margini sunt colorate in rosu-brun ca o zgarietura in jurul muscaturii.

    Boala Lyme este cea mai grava boala provocata de capuse! Se spune ca nu orice capusa declanseaza boala, ci doar cele de caprioara, dar nu este cert! Tratarea acestei boli de catre comunitatea medicala este un pionerat in cele mai multe tari, tratamentele in Romania, fiind de cele multe ori, ineficiente. Boala Lyme este denumita traditional „boala celor 1000 de fete”. Apare in timp de la muscatura capusei, de la cateva saptamani, la cativa ani! Testele medicale confirma descrierea populara „boala celor 1000 de fete”, in sensul ca la un pacient se poate manifesta prin scleroza in placi, la altul prin probleme cardiace, la altul prin probleme reumatice, dureri articulare sau de cap amplificate etc. – practic sub orice forma! De ce asa? Spirochetele se stabilizeaza in zone unde sistemul imunitar are deja probleme si unde tratamentele nu mai au efectul scontat! Analizele obsinuite demonstreaza ca organismul este sanatos, de aceea fara teste de specialitate pentru boala Lyme, infectia este greu de pus in evidenta.

    In orice situatie, doar testele pentru boli infectioase pot confirma sau infirma, existenta bolii Lyme! Acestea se efectueaza de regula, la cca. 6 saptamani dupa muscatura, deci dupa tratamentul antibiotic! De retinut! Boala se poate declansa dupa ani de zile! Insa testele medicale o pot depista, imediat dupa muscatura si tratament si nu in ultima faza!

    In incheiere! Cazuistica demonstreaza ca mica insecta e chiar periculoasa, cercetarile medicale fiind in urma datorita faptului ca este extrem de greu sa tratezi medical o boala care se declanseaza cu efect intarziat! Tot cazuistica demonstreaza ca tratamentele cu cel mai mare succes, sunt cele agreate de sistemul medical al SUA, noi fiind in Europa si chiar mai rau – in Romania! Exista si forumuri cu pacienti efectati infectati cu boala Lyme ale caror experiente cam dau frisoane cam oricui! De mentionat si aceatsa experienta http://www.formula-as.ro/2012/1016/asa-m-am-vindecat-53/experienta-mea-in-lupta-cu-boala-lyme-provocata-de-o-muscatura-de-capusa-14977! Sanatate!

  7. Cercetas

    Ar mai fi cateva chichite! Muscatura de capusa se resimte ca o iritatie creata de tantar sau paianjen! La o analiza superficiala a locului intepaturii, insecta fiind foarte mica cu 3/4 din corp sub piele, la suprafata pare sa fie o cojita provocata de propriul frecat, in centrul iritatiei, cca. 1 mm iese in afara tesutului. Deci, nu poate fi observat corect, ceea ce conduce la scarpinat si ruperea cozii capusei, astfel incat capul ramane in tesut!

    Un prim tratament empiric alternativ pentru cei aflati in izolare (militari, pastori, excursionisti etc.)- fara chibrite, dezinfectante sau antibiotice, este ca dupa extragerea totala sau partiala a capusei, locul muscaturii sa fie „ars” cat se poate de profund cu o lama de briceag, cutit etc., incinsa in foc, astfel incat sa fie distruse toate spirochetele!

    Si sa uitam! Indiferent de metodele aplicate, doar analizele ulterioare demonstreaza existenta sau lipsa unei posibile infectii!

  8. Multumesc cercetasule, Interesante, binevenite si de mare ajutor completarile tale. De mentionat ca capusele elimina spirochetele cand sunt agresate sau amenintate. In acest sens, e adevarat, folosirea iodului le irita si atunci este cel mai posibil dar nu obligatoriu sa elimine spirochetele.Folosirea unturii este maicomportaa mai putin risc deoarece doar creaza starea de sufocare, fara a prezenta un atac direct asupra capusei, sau altfel spus , aceasta nu constientizeaza atacaul, doar se simte .. sufocata fara a se simti agresata. Si asa cum ai spus, nu toate capusele dau boala Lyme, deci e o chestie si de noroc. Eu cunosc pe cineva caruia o capusa efectiv i-a traversat piciorul, a intrat printr-o parte si a iesit pe cealalta si e inca ok. Dar asa cum ai spus e bine sa ne luam toate masurile si sa facem un control dupa muscatura, sau din cand in cand , dupa ce trece vara.

  9. ego

    se da cu spray de orice fel peste capusa. dupa cca 10 minute i se da un bobirnac cu degetul aratator si totul este ok.