Sistemul nostru solar are coadă

Categoria Actualitate, Stiinta

COADA SISTEMULUI SOLAR

NASA a făcut publice ultimele cercetări vizavi de Sistemul nostru Solar şi anume  că acesta  are coadă, la fel ca o cometă.

În 21 Octombrie 2008, NASA lansa un program şi un aparat spaţial  numit IBEX (Interstellar Boundary Explorer), pentru a cerceta spaţiul dintre sistemul solar şi galaxie, sau mai bine zis marginile sistemului nostru solar, vântul solar care se manifestă la marginile Sistemului Solar dar mai ales să identifice cauzele micşorării cu 25% a protecţiei sistemului solar faţă de razele cosmice. Vântul solar este constituit din particule încărcate magnetic, care sunt  eliminate din soare cu o viteză de un milion mile pe oră. Aceste particule formează un scut protector împrejurul sistemului nostru solar, cam aşa cum stratul de ozon protejează pământul, filtrând 90% din radiaţiile cosmice care se îndreaptă asupra sistemului nostru solar. Nimeni până în acest moment nu ştia ce se petrece la  marginea Sistemului Solar, acolo unde sistemul solar atinge spaţiul interstelar. IBEX_sc-226

După ani de cercetări şi date culese de  IBEX, un dispozitiv  octogonal de 5,84 m, s-a reuşit realizarea unei hărţi a limitei sistemului solar şi astfel  s-a constatat că sistemul nostru solar are coadă, la fel ca şi cometele.

Pe data de 10 Iulie, 2013 NASA  făcut publice rezultatele cercetărilor efectuale cu ajutorul IBEX şi a analizelor şi simulărilor de laborator ajungând la concluzia că soarele are coadă, numită heliocoadă formată de particulele emanate de soare la întâlnirea cu particulele interstelare şi radiaţiile cosmice. Când atomii  neutri lenţi de origine cosmică  se întâlnesc cu particulele încărcate magnetic  ce emană din soare, fac schimb de electroni formând particule încărcate dar lente şi atomi neutri rapizi care nemaifiind atraşi de câmpul magnetic se îndreaptă aleatoriu într-o direcţie necontrolată.  Acest fenomen creează coada soarelui care se formează undeva în spatele sistemului solar. În acest moment al cercetărilor, savanţii nu pot specifica lungimea cozii, tot ce pot spune este că aceasta se pierde în spaţiul interstelar până ce se confundă cu acesta. Traiectoria vântului solar ia o formă curbată pe măsură ce se îndepărtează de soare, micşorându-şi  viteza  şi formează această coadă la întâlnirea cu particule cosmice. Având la bază datele preliminare se va continua cercetarea şi analiza datelor pentru a  aprofunda studiul şi efectele acestor fenomene. Nu s-a aflat la această oră motivul micşorării stratului protector al sistemului solar. Aceste date au fost date publicităţii de NASA.

Personal,nu pot să nu mă întreb, dacă această coadă se formează pe una din laturile Sistemului Solar, deşi particulele ce emană din Soare se împrăştie în toate direcţiile în aceeaşi măsură asta nu  ne dovedeşte că Sistemul nostru Solar se plimbă prin Galaxie, are o direcţie de deplasare, poate o traiectorie, poate şi soarele se învârte în jurul unui alt soare în cadrul galaxiei, iar la rândul ei Galaxia este în deplasare sau se mişcă în Univers în jurul unei alte forme de organizare cosmică? Oare cine sau ce conduce Cosmosul şi cât de mare este? Cert este că Sistemul nostru Solar este în mişcare de vreme ce se constată un cap şi o coadă a lui care indică direcţia de deplasare, pentru că altfel, nu am avea o coadă, ci un hallou.

Şi rămâne o întrebare fără răspuns: de ce protecţia scutului sistemului solar a scăzut cu 25% şi dacă cumva are aceleaşi cauze sau/şi aceleaşi efecte pe care le are scăderea stratului de ozon al pământului ?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

http://www.gizmag.com/nasa-launches-ibex-probe/10223/

http://www.nasa.gov/press/2013/july/nasa-satellite-provides-first-view-of-the-solar-systems-tail/#.UeLDk6ypdYo

http://www.gizmag.com/nasas-ibex-solar-system-heliotail/28272/

 

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS