Istoria aşa cum nu o ştim – cine a salvat România în 1968

Categoria Cultura, Istorie, Magazin, Politica

ceausescu dubcek

Vizita premierului Chinez în România şi declaraţia acestuia vizavi de  tradiţionalele relaţii româno-chineze au dat ocazia preşedintelui României  chiar dacă nu a văzut cu ochi buni „reuşita” lui Ponta, să facă o remarcă pe care trebuia să o facă cel care iniţiase vizita, dar nu a avut antigel în instalaţie. Băsescu aşa mai din uşa garajului, a spus: „Noi nu o să uităm niciodată poziţia Guvernului chinez, în 1968 şi nici faptul că întotdeauna China a fost un sprijin pentru România şi în Consiliul de Securitate al ONU şi în orice organizaţie internaţională”.

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat.

20 August 1968, cu trei zile înainte de marea Sărbătoarea Naţională a României, Uniunea Sovietică împreună cu armatele altor 4 ţări, Bulgaria, Ungaria RDG şi Polonia invadează Cehoslovacia pentru a opri deraierea de la linia trasată de Moscova, a conducerii lui Dubcek .

Cehoslovacia tindea să devină o altă roată rebelă a sistemului comunist, după Iugoslavia lui Tito, Albania care trecuse făţiş de partea Chinei încă din 1961 şi România care făcea notă aparte în tratat încă de pe vremea lui Dej. Cum albanezii erau prea mici ca să conteze şi să necesite o intervenţie, sârbii prea puternici şi prea aproape de occident  iar România avea deja prea mulţi prieteni şi sprijin, s-a  luat decizia intervenţiei în Cehoslovacia atât pentru a nu se prolifera atitudinea anti-Moscova cât şi pentru a testa reacţia occidentului şi a vedea pe cine poate conta Moskova în cadrul tratatului. A părut puţin surprinzător  sprijinul Ungariei care şi ea fusese corecţionată în 1956 în bătălia dintre Nagy Imre şi Ianos Kadar, sau poate tocmai datorită acelei intervenţii a simţit nevoia să se răzbune şi să facă să simtă şi alţii ce a simţit ea. Pe români Ungaria s-a răzbunat în 1989, Laslo Tokeş ştie cum. Dar asta e altceva. Cert este că România lui Ceauşescu a luat atitudine fermă împotriva intervenţiei, nu numai că nu a participat dar chiar a condamnat,  aş spune cel mai vehement,  această intervenţie aşa cum o „ţară frăţească şi prietenă” nu ar fi trebuit să îşi permită. Multă lume a spus atunci că Ceauşescu şi-a semnat condamnarea la moarte şi că România va simţi talpă rusească cât de curând. Moskova aştepta de mult motivul şi ocazia să ne bage în formaţie, mai ales că atitudinea de frondă a României nu se manifesta doar câteva zile. Să recapitulăm:

1.      Încă din 1963 Gheorghiu-Dej a refuzat sa mai accepte organizarea pe teritoriul românesc a manevrelor militare cu trupe ale  statelor din Tratat. România era singurul stat membru care participa doar cu cadre la aplicaţii şi organiza pe teritoriul ei doar aplicaţii pe hartă;

2.      Din aceeasi perioadă,  durata serviciului militar se redusese de la 2 ani la 1 an şi 3 luni;

3.       La inceputul anului 1967 România a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Federală a Germaniei;

4.       România a fost singura ţară din blocul sovietic care nu a rupt relatiile diplomatice cu Israel în timpul războiului din iunie 1967 aşa cum a fost singurul STAT din cele satelit  sau ocupate de nazişti care nu a trimis evrei în lagărele de exterminare ba mai mult,  a ajutat 400000 de evrei să ajungă în Israel. A spus-o Simon Perez în 2012: „Nu vom uita niciodată că, în cele mai negre perioade ale istoriei, vremuri ale nazismului, România a ajutat la salvarea a 400.000 de evrei, care au venit în Israel şi au ajutat la construirea acestui stat, dar şi-au păstrat şi identitatea şi cultura şi dragostea pentru România”

  RRomânia a fost primul stat din Europa de Est care a convins o putere occidentală să-i vândă tehnologie nucleară;

2.      România a refuzat accesul sovieticilor la planurile elicopterului de luptă achizitionat din Franţa (ba, se spune    a încercat să fure de la sovietici planurile tancului T 72, pentru a le vinde americanilor!);

3.       Delegaţii ale Partidului Comunist Român s-au retras sau nu au participat la o serie de conferinţe internaţionale,  sau au adoptat poziţii separate faţă de poziţia Moskovei  în probleme majore;

4.       România nu a fost prezentă la nici una dintre conferinţele Pactului la care s-a hotarat soarta Cehoslovaciei;

5.      Ceauşescu nu s-a angajat niciodată să dea voie armatelor prietene să intervină în alte state vecine României trecând peste teritoriul României,  justificarea lui fiind că  numai Marea Adunare Natională poate decide intrarea unor trupe străine în ţară. Nu era prost românul;

6.      CEAUŞESCU, CA ŞI CAROL I ÎN RĂZBOIUL DE INDEPENDENŢĂ, NU A ACCEPTAT NICIODATĂ CA TRUPELE ROMÂNE SĂ FIE SUB COMANDA ALTOR OFIŢERI DECÂT OFIŢERI ROMÂNI. El spunea că  pe teatrul de actiuni militare din Romania FAU trebuie să execute ordinele conducerii naţionale;

7.      Ceausescu a refuzat să voteze numirea lui Brejnev în funcţia de comandant suprem al Pactului în timp de razboi;

Acestea sunt numai o parte din aş spune numai poziţiile oficiale ale lui Ceauşescu faţă de conducerea de la Moskova. Cei care au lucrat în aparatul de partid sau cei cu funcţii în armată şi tratat ştiu şi alte lucruri mult mai dure şi mai picante despre certurile lui Ceauşescu cu conducerea rusă.

Cu asemenea luări de poziţie este de mirare că Ruşii nu au sărit pe Ceauşescu prima oară şi au intrat în Cehoslovacia. Numai că am arătat mai sus de ce. Din surse ale unor servicii secrete şi declaraţiile unora care încă mai sunt în viaţă România era în stand- by. Şi atunci ce l-a apucat pe Ceauşescu să se pună de-a curmezişul? Nu ştia că urmează şi că acţiunea sa era de natură să enerveze şi mai mult pe ruşi? Să nu fi fost informată securitatea sau să nu îl fi informat pe el cu privire la planul ruşilor şi faptul că urmează a avea soarta lui Dubcek?

În septembrie 1968, serviciile secrete britanice şi olandeze reuşiseră să afle detalii ale planului de invadare a României. Potrivit acestui plan, trupele sovietice, ungare şi poloneze urmau să invadeze România pe 22 noiembrie, ora 4.00 dimineaţa. Ministrul de externe britanic, Michael Steward, a transmis la Bucureşti în ziua de 21 noiembrie un telex cu următorul conţinut: „Am analizat informaţiile de ultimă oră şi am ajuns la concluzia că ruşii pregătesc în cel mai scurt timp o acţiune militară împotriva României“. Totalul efectivelor trupelor de invazie urma să se ridice la 150.000 de militari.

Ei bine Ceauşescu ştia, ştia chiar dinainte de invazia în Cehoslovacia ce i se pregătea şi tocmai de aceea a luat o atitudine atât de vehementă, pentru a atrage atenţia occidentului asupra lui şi a căpăta simpatia şi sprijinul lor, pentru a crea în lumea “civilizată” un val de simpatie faţă de România care să o pună la adăpost faţă de o eventuală intervenţie  care era planificată şi în România. Să fim serioşi, nu dragostea faţă de Cehoslovaci a determinat atitudinea lui Ceauşescu ci grija faţă de propria soartă, de soarta României, pentru că era totuşi un patriot. Aici Ceauşescu a jucat magistral, băgându-se singur cu capul în gura ursului, dar sub privirile întregii lumi, provocându-l pe urs care ştia că dacă va curge o picătură de sânge din gâtul lui Ceauşescu, sau i se clinteşte un fir de păr, va fi vânat de tot occidentul. Magistral jucat de Ceauşescu.

Pe lângă asta au apărut şi speculaţii, zvonuri vizavi de o armă secretă pe care ne-ar fi lăsat-o Coandă şi care ar fi fost pe bază de laser care ar fid at peste cap sau ars nişte tancuri ruseşti care “arau paşnic“ la graniţa de Est a României în 1968. Nu ştiu dacă a fost doar un basm, o intoxicare şi pe cine viza intoxicarea, cert este că nici atunci şi nici în 89 tancurile ruseşti venite în plimbare la graniţă nu au îndrăznit să treacă.Eu am auzitdespre asta  de la un coleg tot ofiţer de la graniţa de Est,  care spunea că în 89 s-a încercat trecerea graniţei şi “s-a întâmplat ceva”, dar nu ştiu cât e de adevărat.    

Dar mai este un adevăr care trebuie spus vizavi de curajul nebunesc al lui Ceauşescu. Acesta se referă la excelentele relaţii pe care românii le aveau cu fraţii sârbi, care aveau cu adevărat o armată redutabilă sub toate aspectele şi care promiseseră sprijin la orice oră împotriva ruşilor. Păcat că aceste relaţii excelente au fost stricate de oficialităţile române de după 89.

Şi mai este un alt aspect, mult mai important care nu trebuie uitat. Deşi toată lumea occidentală a blamat intervenţia din Cehoslovacia şi se uita urât la ruşi, chiar şi americanii, nimeni nu a făcut practic  nimic aşa cum nu a făcut nimeni nici când nemţii invadaseră Polonia în 1939, în ciuda promisiunilor. Ruşilor în 1968 nu le era frică de occident, nici de americani, se poate spune că abia aştepta să îşi testeze şi ea armele nucleare pe care americanii le testaseră în Japonia cu 20 de ani mai înainte. Nu de grija sprijinului occidental mureau ruşii pentru că tocmai asta voiau,  să îşi măsoare puţin forţele pe teritoriul altor state. În plus, cu americanii se bătuseră destul prin ţările africane, prin Vietman, prin Coreea şi îi cam bătuseră aşa că nu erau ei speriaţi de marea armată americană. Este adevărat că tot occidentul a luat atitudine la nivel declarativ vizavi de intervenţia din Cehoslovacia, este adevărat că se lucra pe toate planurile oficiale şi neoficiale diplomatice sau la nivel de servicii secrete pentru dezamorsarea situaţiei, dar nimeni nu îndrăznea mai mult, lumea era prea aproape, doar 25 de ani trecuseră de la ultimul război mondial, nici o ţară nu era complet pregătită pentru încă unul. Este adevărat şi faptul că România primise “asigurări”că dacă va fi invadată  occidentul va lua atitudine  dar ce mai puteau face ei atâta vreme cât în 48 de ore România putea fi invadată şi ocupată din 3 părţi? Nimic. Azi, datorită grijii  de partid şi de stat, chinul s-a scurtat, România poate fi ocupată dintr-o singură parte, în doar 4 ore.

Revenind la anul 1968, alte declaraţii şi ameninţări le-au oprit ruşilor  planurile şi ele veneau din est, nu din Occident.

După intervenţia din Cehoslovacia, vicepremierul chinez Chen Yi spunea :  Am fost foarte bucuros să aud că aţi luat măsuri de apărare a independenţei şi suveranităţii naţionale. Sunt convins că dacă veţi fi hotărâţi veţi învinge în cauza dumneavoastră. Noi vă sprijinim”. Iar pe 23 august 1968, Zhou Enlai, Premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze în mesajul său cu ocazia Zile Naţionale a României  transmitea: „România poate conta în apărarea independenţei sale pe sprijinul poporului chinez!”.

Aceste cuvinte venite din partea unora care nici atunci şi nici acuma nu se joacă cu cuvintele, au avut darul de a convinge marele urs că China era dispusă să intre în război pentru a ne apăra, chiar dacă să admitem că şi din cu totul alte interese decât dragostea frăţească. Ruşii îşi puteau permite să se joace cu oricine, dar nu cu chinezii. Cea mai  nevinovată  pedeapsa a chinezilor ar fi să trimită câteva zeci de milioane de chinezi să ceară azil politic în Rusia sau să trimită câteva milioane de chineză să lupte cu armata rusească cu mâinile goale şi după 5 minute să se predea,  să devină prizoneiri de război. Asta aşa ca anecdotă. Oricum , ruşii ştiau că dacă americanii mai joacă la cacealma, chinezii nu le au cu pokerul  dar îşi pot permite să joace ruleta rusească. Aşa că e mult mai credibil că nu simpatia occidentului l-a salvat pe Ceauşescu ci asigurările venite din orezării.

 Mai târziu o delegaţie românească i-ar fi transmis lui Ceauşescu din partea lui Zhou  Enlai următoarele: „Atâta timp cât va exista China, va exista şi România”. Acuma cât de mult adevăr este în aceste declaraţii şi cât anume o fi rămas din el, cine poate şti? Cuvintele premierului chinez din toamna aceasta ar fi de natură să ne liniştească pentru că şi el amintea de tradiţionalele legături româno-chineze: “Li Keqiang a spus că există două proverbe, unul românesc, „Apa trece, pietrele rămân”, şi unul chinezesc, „Prietenia e înrădăcinată şi va înflori”, care reflectă relaţiile dintre cele două ţări.”

Dar mai amintea domnia sa şi că : „China vede România ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa de est şi UE”, a spus premierul chinez.”

Păi sunt tare curios ce vede China mai mare sau mai de aproape, prietenia româno-chineză, sau pilonul pentru cooperarea cu Europa?

În plus, prietenia lui Ceauşescu cu chinezii nu l-a salvat de la asasinat atunci când ruşii şi americanii alături de unele ţări “vecine şi pretine” au pus umărul la înlăturarea celui care începuse să dea   cu flit de data asta nu numai ruşilor ci şi vestului de care nu se mai temea economic şi financiar. Aici Ceauşescu nu a mai avut clarviziune, şi-a făcut prea mulţi duşmani pe lângă el şi nu a putut fi ajutat de prietenii care erau prea departe. În plus a mai fost şi trădat de chiar români, aşa cum a fost trădat şi Antonescu . Ne place sau nu acesta este adevărul iar cei care vor veni trebuie să ştie, pentru că am înghiţit  destul istorie falsificată. Deja o parte din  cei care au pus umărul la trădarea intereselor româneşti după 89 sunt la putere şi fac totul pentru a scăpa de pedepse, de judecată, de responsabilitate, suntem ameţiţi cu privire la acţiunile şi intenţiile lor, se schimbă legi în favoarea infractorilor a hoţilor, a şarlatanilor cu funcţii publice se schimbă valorile se schimbă Constituţia, listele de alegători, legile referendumului în aşa fel încât un număr din ce în ce mai mic de oameni să decidă soarta celor mulţi care nu vor mai avea nici un cuvânt, până la urmă li se va lua şi dreptul de vot pentru că nu au votat cum a trebuit. Deja unii au fost interogaţi de procurorii-preoţi pentru că au ieşit la vot. Deja cei care îşi apără dreptul la viaţă sunt bătuţi şi băgaţi în dube pentru că lovesc în interesele financiare şi şpăgile demnitarilor. Deja  chiar parlamentarii au început să voteze legi pe sub mână, să se înşele între ei şi ei toţi să înşele cetăţenii, votând şi promovând legi prin care se exonerează de toate culpele, se declară intangibili, îşi bat joc de legi şi de Constituţie.  Şi asta este istorie şi asta trebuie să ştie cei ce vor veni . Cine le-o va spune dacă cei care vorbesc sunt legaţi?

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/10-lucruri-stiut-pactul-varsovia

http://m.jurnalul.ro/special-jurnalul/arhivele-britanice-ceausescu-incurca-planurile-pactului-de-la-varsovia-58189.html

http://forum.computergames.ro/91-politica/53320-de-ce-tancurile-sovietice-au-ocolit-romania.html

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

24 Raspunsuri la Istoria aşa cum nu o ştim – cine a salvat România în 1968

  1. Lt .Col.r SLAVEANU GEORGE

    Excelenta pledoarie,dar adevarata.Ai uitat sa amintesti de contributia Romaniei la aceasta prietenie.In anii 50,Romania a fost prima tara care a recunoscut RPCh si care,apoi in anii 60 a facut imposibil un razboi ruso-chinez.nu mai vorbim de bursele acordate studentilor chinezi care au studiat in romania.Caderea lui Ceasca se datoreaza si adoptarea in anii 70 a modelului chinez de preamarire a conducatorului iubit.Exista multe ipostaze care intaresc increderea in seriozitatea relatiilor romano-chineze.Gandeste-te Marine,ar mai avea rusul ce va de comentat in fata unei tari care are pe teritoriu doua reactoare nucleare construite de chinezi si un scut antiracheta construit de americani?Eu cred ca nu ,dar Romania tot colonie a vestului ramane,cu un guvernator impus.

  2. gabi

    In materie de politica externa, Ceausescu a fost un mare patriot. E bine sa pastram in memorie evenimentele istorice asa cum s-au petrecut si nu cum le rescriu politicienii vremurilor….

  3. Paul Snaider

    O intamplare ce are legatura cu cele scrise mai sus . In vara anului 1970 ( deci la doi ani de la invadarea Cehoslovaciei ), student fiind am participat la o excursie organizata de AS in Cehoslovacia; 3 zile la Bratislava, 3 la Brano si 4 la Praga. Primirea si programul nostru a fost deosebit de bine organizat si bine realizat. Peste tot , dar in liniste si pe ascuns , ni se aduceu elogii in legatura cu pozitia tarii noastre in legatura cu invazia sovietica si mai cu seama elogii la adresa lui Ceausescu. Intr-o noapte , pe la ora 23-24 eu cu inca doi colegi ne intorcem de la un bar spre caminul in care eram cazati ( imi amintesc faptul ca era linga un stadion. Se spunea ca ar fi cel mai mare din Europa )Deplasarea o facem cu un tramvai care , la acea ora era com gol; aproximativ 8-10 calatori. Dintr-o statie se urca un cetatean intre doua varste in stare de ebrietate care incerca sa intre in vorba cu noi > Am incercat sa evit dialogul (sic ) spunand ba cu mana ba cu gura ca nu cunosc limba ca-s roman. Atunci dintr-o data a inceput sa-si faca cruce , sa asezat in genunchi strigand; Ceausescu…Ceusescu , laudativ , evident. Noi fusesem avertizati ca in oras umbla patrule mixte rusi-cehi si sa fim atenti ce vorbim si cum ne comportam , asa ca la prima statie am coborat in uralele cetateanului secondate de un zambet prietenos al vatmanului.

  4. Am fost in tari africamne si tari arabe dupa 89, in misiuni ONU. Pot afitma in cunostiinta de cauza ca in nici unul di statele in care am fost si prin care am trecut populatia nu a avut resentimenta vizavi de cetatenia mea, ba dimpotriva canda auzeau de Romania erau foarte prietenosi. Asta era imaginea Romaniei, un popor prietenos, un stat cu o politica externa corecta o tara cu oameni muncitori, cinstiti. Sportul romanesc, Ilie Nastase,Nadia, fotbalul, atletismul, handbalul, luptele boxul, canotajul, ne intareau si ridicat imaginea. Ce a ramas din toate astea? Nu regret regimul comunist, doar ce era bun in el si nu mai avem acuma.

  5. Paul Snaider

    O întâmplare ce are legatură cu cele scrise mai sus . In vara anului 1970 ( deci la doi ani de la invadarea Cehoslovaciei ), student fiind am participat la o excursie organizată de AS în Cehoslovacia; 3 zile la Bratislava, 3 la Brano şi 4 la Praga. Primirea şi programul nostru au fost deosebit de bine organizate şi bine realizate. Peste tot , dar în linişte şi pe ascuns , ni se aduceu elogii în legatură cu poziţia ţării noastre vis a vis de invazia sovietică în ţara lor şi mai cu seamă elogii la adresa lui Ceauşescu. Intr-o noapte , pe la ora 23-24 eu cu înca doi colegi ne întorcem de la un bar spre caminul în care eram cazaţi ( imi amintesc faptul că era lîngă un stadion. Se spunea că ar fi cel mai mare din Europa ) . Deplasarea o facem cu un tramvai care , la acea oră era cam gol; aproximativ 8-10 călători. Dintr-o staţie se urcă un cetăţean între două vârste în stare de ebrietate care încerca să intre în vorbă cu noi . Am încercat să evit dialogul (sic ) spunând ba cu mâna ba cu gura ( sic) că nu cunosc limba că-s român. Atunci dintr-o dată a început să-şi facî cruce , sa asezat în genunchi strigand; Ceauşescu…Ceuşescu , laudativ , evident. Noi fusesem avertizaţi că în oraş umblă patrule mixte ruşi-cehi şi să fim atenţi ce vorbim şi cum ne comportăm , aşa că la prima staţie am coborât în uralele cetăţeanului secondate de un zâmbet prietenos al vatmanului.

  6. OLTEANU

    „Ambasadorii au venit sa facem schimb de discutii”.(Eugen Niculicea , om politic roman , parlamentar, ).

    saracul , Iorga!?

  7. Pingback: Istoria aşa cum nu o ştim – cine a salvat România în 1968 | Daciana

  8. Bibicul

    Da domnilor Ceausescu a fost un mare patriot care a sfarsit lamentabil in fata plutonului de executie format din romani nu din rusi. Ca urmare poporul roman, care il regreta acum pe Ceausescu, l-a ales de trei ori pe cel care a dirijat din umbra (ghidat de la Moscova) uciderea sotilor Ceausescu: adica numitul Ion Ilici Iliescu, care apropo, e bine merci si continua sa faca rau. Ca Romania trebuia sa fie invadata in 1968 de rusi si pretini intra in categoria folclor. Prea putin le pasa rusilor de noi…ei stiu ca noi ne facem rau singuri nu e nevoie de interventie straina. Apropo, noi cei care in 1968 eram in aramata avem dreptul la grupa de munca pentru stare de urgenta? Ca pentru 1989-1990 am inteles ca nu a fost stare urgenta oficiala (sic!) si ca urmare nu beneficiem de nimic.

  9. Florin

    – 19 septembrie 2008: se încheie audierile în procesul privind de la HAGA privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră
    – Începutul anului 2009: pronunţarea în şedinţă publică, privind Delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră

    Exact in aceasta perioada a avut loc asa zisa „Criza gazelor ruseşti” Cine a urmarit discursul lui Putin din timpul crizei gazelor si presa din Ucraina dupa sentinta de la Haga in care se spunea ca au castigat procesul ar fi avut o viziune clara asupra celor care conduc Romania….
    Toti au declarat ca Romania a castigat procesul de la Haga!

    :(( peste o suta de ani poate aflam adevarul cu privire la ce a mai ramas din politica externa a Romaniei.

  10. Florine, esti optimist. Peste 100 de ani Romania nu va mai exista, vor fi 3 state separate.

  11. Pannduru Lunetistu'

    mie sa-mi dati un PSL … restul sunt vorbe goale
    nu mai avem gaze, petrol energie
    nu o sa mai avem nici apa (ca se baga sub presiune in gazelle de sist si rezulta apa… grea!!!)
    aer nu mai avem
    cat de curand nu o sa mai avem nici tara !!!
    va salut

  12. Pingback: Despre economia Romaniei in comunismul ultra nationalist al patriotului Nicolae Ceauşescu. Plata datoriei externe (pol153) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  13. Pingback: Noutati | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

  14. Costinour

    Să mă ierte Dumnezeu dacă greşesc, însă prea sunteţi creduli. Mulţi poate aţi trăit acele vremuri într-o unitate militară ca şi mine. Am crezut şi eu într-un asemenea material pentru că eram în ceaţă atunci.Dar acum când avem toate informaţiile la îndemână nu pot înţelege cum poate fi crezute asemenea materiale vechi cu tentă propagandistică.Luaţi şi revedeţi pasajul referitor la pieteni, motiv pentru care nu au intervanit rusii în 1968. O justificare mai lamentabilă nici nu poate exista. Toţi ştim că prieteni vin întodeauna după ce treaba se termină.Îar dacă ruşii nu au intervenit în România, nu au făcut-o pentru că nu avea de ce, întrucât România nu se abătuse de la programul trasat de ei. Ceauşescu nu a făcut nicio democratizare, nu a iniţiat niciun program de trecere la multipartidism, aşa cum iniţiase Dupcek la Praga. Şi apoi de ce s-ar fi complicat sovietici numai pentru că un căţeluşi a lătrat la un dulău. Să ne reamintim care a fost explicaţiile oferite de Molotov când a fost întrebat de Hitler în 40, până unde pofteşte Stalin să se extindă în vest, la care acesta i-a arătat linia carpaţilor răsăriteni.De ce? Pentru că cine a încercat în decursul istoriei să domine aceste ţinuturi au avut probleme. Era greu de intervenit în România pentru că ştiau că aici acţiunea putea să fie de lungă durată datorită reliefului. Ceauşescu a ştiut tot timpul că nu va exista o intervenţie în forţă în România. A ştiut înaintea Americanilor că trupele sovietice de la graniţa noastră nu erau dispuse în adâncime ci dea lungul Prutului, ceea ce nu prevestea o invazie. Pe acest considerent şi-a construit strategia de a pune mâna pe puterea absolută. Şi totuşi a existat un pericol în urma declaraţiilor iresponsabile făcute, pentru că nu ştii niciodată cum poate reacţiona un om care conduce o superputere. Dacă ţinem seama de tâmpeniile făcute de Hruşciov când era la putere, fără a ţine seama de forul central de partid, este evident că am trecut printr-un pericol în urma declaraţiile la adresa Moscovei. Nicio clipă Ceauşescu nu s-a găndit la o democratizare. El nu ştia cum să implementeze aici revoluţia Coreană care îi adusese putere absolută lui Kim Ir-Sem.

  15. Costinour,
    Romania trebuia sa fie atacata, nu Cehoslovacia. Pentru Ru;i era mai periculos Ceausescu decat Dubcek.Din cauza asta la Praga a fost o revolutie de catifea iar la noi rusofilii l-au impuscat pe ceausescu. Asa au fost ordinele de la Moscova iar Iliescovici le-a dus la indeplinire.Daca nu era Gusa sa spuna clar ca nu are nevoie de rusi in tara, acestia veneau chemati de Iliescu. Din cauza asta a si murit Guse. Deci obiectivul Rusilor a fost Ceausescu , el era inamicul public numaru 1.Interventia in Cehoslovacia a fost o verificare a reactiei occidentale si a tratatului.

  16. Culai

    Înainte de a se (lău)da* cu cine, ce crede că este, „autorul” aberaţiilor istorico-popoulitice – culmea! şi – mediatizate…
    De mic, zic, de adolescent, de june imberb „autorul” TREBUIA SĂ FI ÎNVĂŢAT, CUMINTE, SÎRGUINCIOS, MODEST : SCRIS-CITITUL (fie, invers) HIPER-CORECT AL LIMBII MATERNE; GRAMATICA & SINTAXA-i, INFAILIBILĂ; măcar un ÎNDREPTAR LRC; farmecul STILISTICII & COMPOZIŢIILOR ŞCOLARE; ISTORIA ADEVĂRATĂ, palimpsestic străbătînd de subt Mizeriile oficioase; LOGICA, TACTICA discursului; LOGISTICA argumentărilor…
    Activ sau rezervist, nici un nea Teacă nu are dreptul să scrie, politic, despre Istorie, dacă se ştie un Lacunard… De nu o a ştiut-o, de i s-a ascuns asta de către „infiriori” (că, după comentarii, se vede calibrul „supiriorilor”), i-o trîntesc eu, C. Civilu!
    În fapt,
    dar planînd peste grafia înfiorătoare, numerotarea abramburită [foarte rău tehnoredactat, „supra-textula” circulă peste tot; ageamiii nu cetesc, dar forwardează], cam de nota 2 cu indulgenţă, „autorelele” e condamnabil pentru următoarele gugumănii:
    1. Rezervistul-cadrist de azi [păsărelul a recunoscut c-a servit nato şi teatre de operaţiuni străine Armatei Naţionale] e repetent la termenele de satisfacere a stagiului militar obligatoriu, la 1968: el dă „1 an şi 3 luni”; pe cînd mie-mi ies, pătimitul dintre 20 oct. 1968 şi 20 martie 1970… 1 an şi 6 luni pe muche, dintre care primele trei luni, cu 2 cicluri de instructori [nişte canalii bătute-n cap, nişte ţurcani de piteşti] pe grumaji, din pricina mobilizării generale…
    Unde se afla, pe atunci, expertul în 1968?
    Oricum, nu în Armata Ţării!

    2. NU e minciună că doar Albania lui Enver ne-a oferit sprijin, iar de departe, numai China, gata să le re-pape Manciuria şi re-bea Amurul tot, strămoşilor putinei; însă expertul ista ce trasu-a istoria pe nas ca fumul din ţigările sale lifişereşti, exagerează-n favoarea interesului demonstraţiei sale… Că, pe Atunci, China nu era ca SUA, cu baze militare şi portavioane peste tot în lume; acum are, peste mai tot ceainataunuri, da’ nu-i tot aia… Ori, un pod aerian masiv, fără escală, peste un vast spaţiu aerian ostil, e Bigfîs. Era de notorietate gluma, pesemne chineză: „nu vă putem ajuta militar, dar în caz de invazie rusească la voi, noi le facem cadou lor prizonieri de război, tot atîţia cîtă populaţie au ei, ba şi dublu.” Cam „aşa” ne-au salvat aliaţii lui ceauşilă. Lindon J., ajuns preş doar pentru că a fost ucis JFK, numai şef de stat-superputere n-a fost.

    De ce nu face vorbire, marele specialist, de hîrele aeriene de la Mare, Prut şi Siret; nici de arma secretă a veteranului Coandă, care i-a speriat pe samalioţi?… Unde-i, pe ale cui mîini a ajuns, azi, cu mercenarii la putere?

    Iar, cum nu se pot 2 gugumănii, fără o codiţă, iat-o pe-a
    3-a: Cică „Ungurii s-au răzbunat pe noi… prin Toekes” !!! Aţi apucat mai grozavă Gugumănie a la nea-teacă?…
    Păi Soros, atuncea, ce-i – Binefăcaciul emanaţilor loviluţiei, desigur.

    Bonus: a) nu omiteţi „numerotarea” pristandao-tecistă (1-4; 2-7 în acelaşi recapitulativ – textul mail-internautat);
    b) de cîte ori descoperiţi, pe bune, cu un Îndreptar alături, mai multe Greşeli de ortografie, acord, topică decît (hai, nu chiar litere, dar:) cuvinte între fruntariile unei formulări „nea-teciste”, acordaţi-Vă cîte 10 puncte (pentru trudă şi atenţie!) iar ăluia, nici Unul!… În caz că mai greşeşte şi scrie corect, inteligibil, daţi-i cîte un 10… La urmă, veţi realiza: scorul e net în a cetitorului atent favoare.

    „Valoarea” textulei?… De unde…
    Ba, da: chiar şi proştii îngalonaţi sunt buni la ceva, dacă înveţi cum să nu calci în „cadenţele” lor.

    Vă mai eram „dator” c-un etimologhicon culăiesc: a *lău-da… Mdaa, deci: a lăuda, îi în dialect rostoga-zălauan, „a da cu lăul, sive cu mozolul, întru-ndireptarea zoiului trupesc; di-uni-i şi-a „dălua” ” ; pe LiRoCo-eieşte, mai intelighibilu-i „a spăla”, cu lungu-i infini-tivit „spălare”… De orice, dupre cum de-apare la banii sporcaţi, tij „cănştinţe”… Şî di prostiie, oarie? Ar merita-ncercare, dar n-are Ţara cîta-mai Lăutoare!!!

    Amu, de mai aveţi puteare, poftiţi, de Re-cetiţi, na!
    Le Mercredi 19 février 2014 8h26,

    PS: Nu spun că nu are şi două-trei frazări „ok”; dar, cui folosesc, dacă nici armatei mercenarizate, nici infrastructurii poliţieni-jandarmerizate, NU?

    Finalul, de ex., dar care nimereşte ca nuca-n perete: pe lîngă 1968, deloc vinovatul de crimele din 1989-90 şi ticăloşiile de după. Ce au păzit, atunci, în 1989,90-2000 Acei ce trebuiau să ne apere Ţara de cei ajunşi acum puternici şi discreţionari?… Gîtlipsa lu’roman, Ouălelele lu’năstase-n cîte mai are case, Ochelarii şi jîmbetu’bunichii, Ţăcălia-Ţapulu’, oile lu’jiji, ba şi Ceacîrii cu ceacîrele-i… Fondurile tip Caritas, tunurile sov-ţiri-patri-voiculeşti, Bechtel, mai ce???…
    Ah, uitai: voi eraţi deplasaţi „în teatrele de operaţiuni” mondialinatoizate, aici Ţara fără cîni… Doar şarle-hau-schelalau.

  17. Pingback: Despre economia Romaniei in comunismul ultra nationalist | SANTINELA ORTODOXA

  18. Pingback: istoria anului 1968 - partea 2 - club 68ist

  19. Andrei Gradu

    Legat de acea arma laser.
    in 1998 la ora de fizica, clasa a XII, se discuta despre laseri si maseri.
    Profesorul meu de fizica la acea vreme 1968, lucra pe platforma de la Magurele.
    Printre alte discutii a precizat ca a existat un proiect secret cu care s-au atacat acele tancuri.
    O echipa de 4 oameni cu tehnica ce se poate transporta usor. Nu a mentionat carat cu carca, sau pus intr-un ARO, IMS sau camion.
    Judecand, e posibil sa incarci o sarcina intr-un sistem si sa-i dai drumul intr-un ansamblu laser, pana la urma savantii de renume nu ne-au dezvaluit toate inventiile lor.
    E stiut ca Coanda a lucrat cu NASA la diverse proiecte, iar acum cativa ani muzeul aviatiei si familia au primit 500kg de documente declasificate din USA ale lui Coanda, au publicat la televizor.

    Adevarul nu se spune la Oreste, Dimineata cu Dani, Mircea Badea, stiri Antene, protv, tvr………adevarul e printre randuri absolut intotdeauna.

  20. DECEBAL

    O analiza relativa cu o foarte mare tenta comunista ,departe totusi de doctrina natinalismului -patriotard. Reflectati la aceasta afirmatie=CAT VA FI CHINA PE PAMANT VA FI SI ROMANIA= acest aspect nu poate fi reverberat nici macar in relatia romania vs r. moldova dar in cea enuntata mai sus. Este adevarat ca romanii si chinezii au avut mereu relatii solide insa pana la asemenea legende este …..doar gargara comunista gen ilici,brucan,roman,et co.Despre celelalte afirmatii dintre care unele hilare gen arme puternice ,nemaintalnite bla,bla……poate nici cel mai prost taran agricol gen dragnea sau albanez gen ponta nu crede asa ceva . Asa ca rusii nu au avut de ce sa invadeze romania deoarece in unele momente ceausescu a fost mai feroce si decat cei din ussr dar mult mai retardat.restul este de prisos de comentat chiar si in ziua de azi pe motiv ca in romania indobitocita au fost morti la revolutie/lovitura de syat,mineriade etc fara ca aceste lucruri grave sa se fi intamplat in statele comuniste asemanatoare romaniei.

  21. floarea-soarelui

    In anul 1981,Ceausescu a trimis lui Regan o scrisoare,prin care il informeaza ca nu are de gand sa sprijine Rusia sa atace Polonia;scrisoarea a fost desecretizata de catre CIA si se gaseste pe DC news.Deci,patriotismul lui Ceausescu si preceptele ,,neamestecului intreburile interne ale altor state” nu au fost intamplatoare.

  22. Pingback: Adevărul despre momentul 1968. Cine a salvat, de fapt, România de invazia sovietică

  23. Pingback: Adevărul despre momentul 1968. Cine a salvat, de fapt, România de invazia sovietică – SECRETUL CUNOAȘTERII

  24. Pingback: Adevărul despre momentul 1968. Cine a salvat, de fapt, România de invazia sovietică - 24 PH Arte