Întoarcerea „Scorpionilor Roşii”- ultima parte?

Categoria Despre Armata, Politica, Stiri Interne

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joi, 12. 06.2014 la Craiova, la sediul Scorpionilor Rosii  avut loc Ceremonialul de primire a Companiei care a fost plecată în misiune în Kandahar. Cu această subunitate se închide cercul actualei misiuni a trupelor Româneşti în Kandahar, serie de misiuni începută în 2002 tot de Scorpionii Roşii. Începând cu 2014 NATO încheie etapa de lupte în Afganistan, considerând că ţara a fost „ civilizată”, iar armata şi forţele interne ale ţării sunt în stare să păstreze controlul situaţiei. Cel puţin aceasta este opinia înalţilor reprezentanţi NATO şi ai SUA, care îşi vor retrage şi ei efectivele luptătoare, urmând o nouă etapă a reconstrucţiei, îndrumării, controlului şi sprijinului economic, logistic, eventual financiar. Nu ştiu şi nimeni nu poate spune cu certitudine dacă evaluarea este corectă sau misiunea a fost un succes. Dacă vedem ce se întâmplă în Irak acum, avem toate motivele să ne îndoim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La festivitate au participat foarte mulţi oficiali, prefect, primar, preşedinte al CJ,comandanţi de unităţi militare şi din MI din garnizoană, Şeful Statului Major General, presa, Comandantul SMFT care este şi fost comandant al unităţii , General Maior Nicolae Ciucă şefii ierarhici de la nivel brigadă şi divizie, foşti comandanţi ai unităţii şi şefi ai unor asociaţii ale militarilor rezervişti şi o infimă cantitate de membri ai familiilor militarilor. Întâmplător sau nu, a lipsit preşedintele filialei SCMD care nu a fost invitat. Să mai spună cineva că domnul Pricină cel care este şi vicepreşedinte SCMD şi şef de departament UNPR, apără interesele rezerviştilor şi sindicaliştilor militari, că îi tai limba.Ca o concluzie privind participarea, aş spune că activitatea a fost făcută pentru pozele de album ale domnului Duşa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În rest, activitatea a fost fără reproş, scorpionii au rămas aceiaşi militari disciplinaţi, profesionişti. Activitatea a început cu primirea şi raportul dat ministrului. Deşi se cânta marşul de întâmpinare şi apoi imnul, unii oameni, politicieni din cei invitaţi sau veniţi „pe lângă şefi” nu aveau nici o apăsare, necunoscând protocolul în astfel de ocazii, nici măcar faptul că la intonarea imnului, nu mai mişcă nimeni. Oameni fără educaţie. După Apelul Solemn, a urmat apelul subunităţii care s-a întors din misiune. Spre bucuria noastră, a tuturor, de data aceasta misiunea s-a încheiat fără absenţi sau căzuţi la datorie. În plus, trei militari din cadrul companiei au fost desemnati “Eroul zilei” de către comandantul RC SOUTH, general maior Paul LaCamera, trei ofiţeri din grupa comandă a companiei au fost decoraţi cu “The Army Commendation Medal’”iar comandantul companiei a primit “Bronze Medal” pentru merite excepţionale şi contribuţia avută la desfăşurarea operaţiunilor militare în cadrul ISAF. Nu le voi menţiona numele, pentru că toţi militarii au desfăşurat aceleaşi activităţi iar cei medaliaţi nu ar fi reuşit nimic singuri, deci felicitările trebuiesc acordate tuturor militarilor care au fost în misiune şi celor care au fost alături de ei la instrucţie, ca şi celor care i-au instruit şi pregătiti pentru misiuni. Felicitări ! După un scurt moment religios au urmat discursurile.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Au luat cuvântul oficialităţile, aşa cum se întâmplă de obicei, politicieni care azi spun una, mâine alta. Domnul Ministru Duşa a menţionat printre altele că se încheie această misiune dar că în funcţie de ceea ce se va decide la nivel NATO vor mai fi şi alte misiuni la care armata română va participa dar cu efective mai mici. Nu vreau să comentez subiectul, merită o abordare mai largă, sper doar ca viitoarele misiuni ale armatei române, indiferent ce unităţi sau câţi vor participa, să nu mai aibă victime. Doamna Primar, Olguţa Vasilescu la rândul ei a menţionat că administraţia locală sprijină eforturile armatei şi colaborează cu ministerul pentru ridicarea nivelului de trai al militarilor, fapt concretizat cu preluarea de către primărie a spaţiului unei foste unităţi militare care va fi destinat construirii de locuinţe din care “un procentaj important” va fi destinat militarilor. Din pură curiozitate am întrebat la scurta conferinţă organizată ad-hoc după ceremonial, care este acel procent şi am aflat că din totalul de 1800 de apartamente , 250 vor fi pentru militarii care vor depune cerere. Deci importantul procent este de 13,8%. Armata are de ce să se bucure, a făcut o afacere bună. Dacă aşa sunt toate afacerile pe care Oprea , Zisu&Co. le fac în numele şi pentru interesul armatei, atunci de ce ne miră că Cioflină sau Pigui şi o sumedenie de alţi generali ai armatei au îmbrăcat costumul lui Zeghe Vara? Să le ia cineva măsurile şi celor care încă mai gândesc la “binele armatei”. L-am întrebat pe domnul ministru cam care mai este stadiul legilor promise la începutul mandatului când se bătea cu cărămida în piept că domnia sa nu este cârpaci şi va face o lege a pensiilor militare să stea mâţa în coadă. A răspuns, că legea se află încă la structuri pentru avizare, apoi îşi va urma cursul şi va intra în malaxorul parlamentului. Timpul nu m-a lăsat să insist pe subiect, îi amintesc pe această cale domnului ministru, că acum 2 ani se jura cu mâna pe fundiţă şţi cu fundul pe oliţă c’o să facă-o treabă mare pentru clasa muncitoare şi o să dea legea în respectiva sesiune parlamentară. Ce îţi e şi cu promisiunile politicienilor. Numai pentru ei, 13% profit este un procentaj bun, dar nu în afacerile personale, ci în cele pe spinarea altora şi numai la ei termenele pentru respectarea promisiunilor se amână până la calendele greceşti. Tot aşa, 6% din producţia de aur pe care îl va primi România din aurul exploatat la Roşia Montana este un procent avantajos pentru România, iar 8% din gazele de şist exploatate înseamnă independenţă energetică. Aşa să vă ajute Dumnezeu , stimaţi politicieni, în toate afacerile personale!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

După defilarea trupelor prin faţa înaltelor feţe brăzdate adânc de grija faţă de starea de operativitate a armatei, ajunsă la 40%, deci mult mai bine decât se obişnuieşte în afacerile cu bunurile armatei şi ţării, ministrul şi ceilalţi comandanţi de la eşaloanele superioare, au trecut printre militarii întorşi din misiune şi au dat mâna cu fiecare din ei. Era să spun că măcar atâta lucru meritau militarii, dar mă întreb dacă înalta conducere a armatei merita această onoare. Mâinile acelor militari au simţit praful afgan şi au strâns mâinile amărâţilor care priveau la ei cum privim noi la icoane crezând şi sperând să li se schimbe viaţa în bine. Nu ştiu dacă realizează domnii Duşa şi Dănilă, ce onoare au avut. Îi felicit pe militari pentru răbdarea şi stăpânirea de sine de care au dat dovadă. Apoi înalţii oaspeţi au vizitat sediul unităţii iar presa a luat interviuri unor militari atent selecţionaţi. La plecare, domnul Duşa a semnat în Cartea de Onoare. Săraca, nu avea nici o vină. Pentru că totuşi este adevărat, voi încheia citând câteva din cele scrise deasupra semnăturii domnului ministru:

„Scorpionii Roşii s-au distins prin misiunile executate la standarde impecabile în toate teatrele de operaţii în care România a angajat misiuni internaţionale după 1990, fiind respectaţi şi apreciaţi de camarazii lor din ţările aliate şi partenere alături de care au luptat umăr la umăr în condiţii extrem de grele!”

Aşa este, nu pot să nu fiu de acord cu autorul acestor rânduri.

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

6 Raspunsuri la Întoarcerea „Scorpionilor Roşii”- ultima parte?

 1. IonLucaCaragiale

  Dupa cate observ in semn de inalt respect fata de scorpioni, ministrul dusa si-a scos haina ca si cum urmeaza sa traga o hora…

 2. Radu

  O banda de mercenari care impune „democtatia” SUA contra unor sume grase. Penibil!

 3. s

  @ Radu 14 iunie 2014 – 05:54

  Nu cunosti termenii. Ia si citeste.

  BÁNDĂ1, bande, s. f. 1. Grup de răufăcători care acționează sub conducerea unui șef. ♦ (Glumeț) Grup de prieteni. 2. (Înv.) Ceată de soldați aflați sub aceeași bandieră. 3. Trupă de muzicanți, fanfară, taraf de lăutari. — Din fr. bande, germ. Bande.
  Sursa: DEX ’09 (2009)

  BÁNDĂ1 ~e f. 1) Grup de oameni întovărășiți în vederea unui scop reprobabil; șleahtă; gașcă; clică; clan. ~ de jefuitori. 2) Ceată de prieteni. ~ veselă. 3) Trupă de muzicanți. [G.-D. bandei] /<fr. bande, germ. Bande
  Sursa: NODEX (2002)

  BÁNDĂ1 s. f. 1. grup de oameni (reuniți în scopuri necinstite); clică. 2. (glumeț) grup de prieteni care umblă împreună. 3. ansamblu muzical instrumental; band; trupă de muzicanți. (< fr. bande, it. bande, /3/ engl. band)
  Sursa: MDN (2000)

  MERCENÁR, -Ă, mercenari, -e s. m., adj. 1. S. m. Persoană angajată cu leafă într-o armată (străină); fig. persoană care, pentru bani sau pentru unele avantaje materiale, face orice fel de servicii. 2. Adj. Care aparține mercenarilor (1), privitor la mercenari; care se compune din mercenari. – Din fr. mercenaire, lat. mercenarius.
  Sursa: DEX '98 (1998)

  MERCENÁR, -Ă I. s. m. 1. militar angajat cu plată într-o armată străină. 2. (fig.) cel care, pentru bani, se pune în serviciul oricui, luptând pentru interese de orice natură. II. adj. care aparține mercenarilor; format din mercenari. (< fr. mercenaire, lat. mercenarius)
  Sursa: MDN (2000)

  Daca activitatea era asa banoasa cum gandesti, raportat la riscuri, o luau politicienii.

  Asa ca poti sa ne scutesti.

 4. Domnule Radu,
  Definitia mercenarului o stiti?
  MERCENÁR ~i m. 1) Ostaș în solda unei armate străine;
  Din definitie, nu prea se incadreaa.Putem discuta pe subiectul oportunitatii prezentei armatei romane in teatrele de operatii, dar nu militarii sunt cei care au decis acest lucru, ei doar au executat ordinele politicienilor. Permenul folosit de dumneavoastra se aplica cu succes parlamentarilor , politciienilor, oamenilor de partid care cu adevarat, sunt in slujba unor straini pentru care fac orice, si il slujesc pe cel care ii platesc mai mult.

 5. vasile

  Militarii trecuti in rezerva in anul 2014 nu mai primesc drepturile ce li se cuvin fiindca guvernul PONTA a gasit de cuvinta sa le suspende.
  Cu ce am gresit noi cei care am servit patria iar la iesirea la pensie acest guvern ne anuleaza acest drept?
  Ce demersuri trebuie sa facem ca sa putem beneficia de drepturile legale enumerate mai jos?
  (1) La trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pentru activitatea depusă, în funcţie de vechimea efectivă ca militar, poliţist, funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personal civil în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, beneficiază de un ajutor stabilit în raport cu solda funcţiei de bază, respectiv salariul funcţiei de bază avută/avut în luna schimbării poziţiei de activitate, astfel:
  Vechime efectivă:
  – până la 5 ani – un ajutor egal cu 3 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
  – între 5-10 ani – un ajutor egal cu 6 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
  – între 10-15 ani – un ajutor egal cu 8 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
  – între 15-20 ani – un ajutor egal cu 10 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
  – între 20-25 ani – un ajutor egal cu 12 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
  – între 25-30 ani – un ajutor egal cu 15 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
  – peste 30 ani – un ajutor egal cu 20 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază.
  prevăzute de lege, mai beneficiază, pentru fiecare an întreg rămas până la limita de vârstă de pensionare sau, în situaţia în care pot desfăşura activitate peste această limită, până la limitele de vârstă în grad la care pot fi menţinute în activitate categoriile respective de personal, de un ajutor egal cu două solde ale funcţiei de bază, respectiv cu două salarii ale funcţiei de bază.
  (2) Personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, trecuţi în rezervă sau direct în retragere, respectiv ale căror raporturi de serviciu au încetat, cu drept la pensie de serviciu, înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare prevăzute de lege, mai beneficiază, pentru fiecare an întreg rămas până la limita de vârstă de pensionare sau, în situaţia în care pot desfăşura activitate peste această limită, până la limitele de vârstă în grad la care pot fi menţinute în activitate categoriile respective de personal, de un ajutor egal cu două solde ale funcţiei de bază, respectiv cu două salarii ale funcţiei de bază.

  Extras din Legea nr. 284/2010 > ANEXA Nr. VII > Paragraf > CAPITOLUL II > SECŢIUNEA a 3-a > Art. 20. > (2)

  Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica

 6. Aromânesei Radu

  E foarte bine că militarii români au terminat cu misiunile din Afganistan, în felul acesta vor avea mai mult timp pentru a se instrui în vederea apărării teritoriului naţional, aceasta fiind de fapt misiunea lor de bază. Dacă îmi aduc bine aminte, chiar şi guvernul britanic a decis cu ceva timp în urmă să reducă drastic participatea la astfel de misiuni, care nu aduc niciun plus pregătirii pentru luptă a militarilor, ba dimpotrivă.

Statistici T5