Alchimie liberală

Categoria Actualitate, Opinii, Politica

 

Întrebare la radio Erevan ” De ce nu fac țiganii SIDA? Răspuns: Are și SIDA mândria ei !

CEI TREI DOGI

Un Dog German , un Bulldog și un Dog Shittzu

Congresul PNL-la masa rotundă, capete pătrate

Ultimele evenimente din dreapta politicii românești ne arată fără doar și poate că România este plină de capete seci umflate cu pompa, ca și conturile unor miliardari de carton dar și că PNL-ul e plin de oameni grăbiți, care nu mai au răbdare și vor musai să fie în fruntea bucatelor.

Congresul PNL care se voia un eveniment de cotitură dar mai ales lămuritor atât pentru direcția PNL dar și a dreptei în perspectiva prezidențialelor, a dat mai degrabă tonul unor bâlbe și schimbări de direcție nu neapărat surprinzătoare cât nedorite.

Repunerea domnului Antonescu pe lista candidaților la Cotroceni a fost o surpriză numai pentru cei care trăiau în afara politicii românești. Cine îi cunoaște pe români și știe că Antonescu este român și mai este și politician, nu poate fi mirat de repunerea numelui să în circulație. Pot spune că am fost primul, care a prezis asta înainte chiar ca USL-ul să se destrame și Antonescu să își dea demisia și să renunțe la candidatură.

Gafa lui Iohannis care vrând să își impresioneze colegii și să le dea o veste bună, neștiută decât de el, prin care a anunțat că noul partid rezultat în urma ipoteticei fuziuni cu PDL s-ar numi tot PNL. De ce a făcut herr Klauss această declarație? Pentru că este un începător grăbit în ale politicii și a crezut că dacă minte și el un pic, cum mint toți președinții de partid sau de țară, gata, a intrat în rândul lumii. A vrut să își impresioneze pozitiv enoriașii încă din primul minut de președinție, dar nu a realizat că va stârni orgolii. Avea el ceva semnale că mulți peneliști sunt supărați de fuziune și vor să iasă din partid dacă partidul își pierde numele prin fuziune și s-a gândit el să îi liniștească printr-o minciună sau printr-o informație despre care nu trebuia să vorbească, dacă eventual discutase cu cineva din PDL despre asta. Cert este că a făcut o gafă crezând că dacă îi ia pe alții prin surprindere și îi pune în fața unui ”fapt realizat” aceștia nu vor mai avea ce face și îi vor înghiți prostia. Începător, dar nu l-a ajutat vopseaua.

Reacții  organice

Imediat după gafa domnului Iohannis a ieșit pe post orgoliosul Predescu, cel deja autopropus din partea el știe cui la Cotroceni, care a mușcat din Klauss infirmând ceea ce acesta susținuse, pentru că ambele aspecte ”clarificate” la congresul PNL, îl scoteau pe el, cel care se ruga de Băsescu să intervină pe lângă Ponta și îl bage în guvern, din toate calculele, și de candidat și de mare om politic. Păi ce, numai SIDA să aibă orgoliu?

După el a ieșit și buldogul care a mârâit mai calm, dar ferm, negând și el cele afirmate de începătorul Iohannis atât în ceea ce privește candidatul dreptei, cât și numele viitorului partid.

Nici Tăriceanu nu a stat pe gânduri și a sărit și el la cap, anunțând – a câta oară?- că își trage partid la scară, că vrea să salveze spiritul liberal, că ar candida la prezidențiale. Imediat alți grăbiți l-au urmat cel puțin la nivel declarativ și nu puteau fi alții decât foștii miniștri din guvernul Ponta și probabil amici de-ai lor, supărați că prin ieșirea de la guvernare au pierdut cașcavalul.

Reacții anorganice

Toate bune și frumoase, numai că uite, graba domnului Iohannis este posibil să fi lămurit lucrurile mai bine și mai clar decât orice congres sau discuții și negocieri. După gafa lui, nu doar Predescu și Blaga au luat atitudine ci și alți grei atât din PDL cât și din PNL. Pe de o parte cei din PDL s-au înfuriat pe declarația și tupeul lui Iohannis, care nici nu a ajuns bine om politic fiind membru de partid de un an că vrea să fie tot, și popă și hoț în propriul partid dar și candidat al dreptei, dar mai ales s-au supărat că și-a permit să mintă, spunând că are acceptul PDL pentru noua denumire a partidului fuzionat. Pe de altă parte, peneliștii, inițial mulțumiți de păstrarea numelui partidului, văd acum că nu numai că au fost mințiți, dar prin supărarea provocată pedeliștilor, s-a pierdut categoric șasa ca noul partid să se numească PNL, pentru că pedeliștii ar fi puși într-o situație penibilă acceptând ceea ce au negat. Colac peste pupăză, acum nu numai denumirea noului partid este în pericol ci chiar ideea de fuziune despre care în numai două zile nu mai vorbește nimeni, acum cuvântul de ordine fiind eventual o alianță. Încurcate sunt Doamne căile politicii dâmbovițene.

Efecte secundare

Ei bine, toată această încurcătură ar putea să descurce mai bine jocurile de culise și interesele personale și eu nu m-aș mira să văd că PNL va avea un alt congres pentru desemnarea unui alt președinte, înainte de termen, pentru că în mod cert stângaciul Iohannis are zilele numărate, nu numai în cadrul partidului ci și ca posibil candidat al dreptei la prezidențiale. Eu nu văd cine din PDL ar mai fi de acord cu candidatura lui din partea dreptei, după gestul cel puțin lipsit de loialitate dacă nu înfumurat și jignitor. Cu alte cuvinte marea speranță a dreptei, Iohannis a reușit o performanță unică în politica românească, și-a fracturat toate șansele de a deveni un om politic, din primele minute ale sale ca președinte de partid. Și vopseaua pe Tico a ținut mai mult. Dacă fuziunea nu va mai avea loc este posibil ca și proiectul lui Tăriceanu să devină ceea ce a mai fost de două ori, simple vorbe în vânt și vise ancorate în promisiunile lui Ponta care și-a bătut joc de el dând-i speranțe că va fi sprijinit la prezidențiale dacă scoate suficient de mulți peneliști din PNL, pentru că peneliștii care erau supărați pe fuziune nu vor mai pleca din partid iar Tăriceanu va rămâne iar singur.

Nu pot ști ce se va întâmpla până la urmă, cu politicienii români nimic nu este sigur, poate totuși PDL și PNL vor fuziona, sau vor forma o alianță, poate vor cădea de acord privind candidatura, nu văd cine din PDL va primi sufragiile celor din PNL și invers, dar Iohannis și-a fracturat singur și sigur șansele.

Reacții adverse

Dacă privim puțin spre stânga, constatăm că nici acolo problemele nu sunt prea clare, UDMR vrea candidat propriu numai așa ca să își arate mușchii, să arate viitorului președinte că ei sunt gata să renunțe la orice alianță pentru a-și atinge scopurile etnice. Domnul premier vrea și el să lase impresia că va accepta până la urmă să candideze la Cotroceni dar nu spune că va candida,nici pe cine va propune, pentru că încă mai are nevoie de niște manevre prin cei pe care i-a încurajat să lucreze pentru el, printre care Tăriceanu cu grupul lui de liberali ciolaniarzi, Oprescu, și alți dornici de mărire. Cel mai greu pentru el este să găsească un tii acide candidat suficient de bun încât să păcălească electoratul dar și de corupt sau coruptibil, ca să îl manevreze cum vrea el. Numai dacă nu va reuși, sau nu va primi mutarea în plic, va candida el dar atunci trebuie să se gândească la un prim-ministru fidel care să îndeplinească și condițiile de mai sus, adică să fie controlabil, manevrabil dar aparent curat. Bătălia s-ar da între Dragnea și Șova, deși cel mai potrivit cel mai manevrabil ar fi Zgonea, dar Zgonea are o imagine atât de proastă, cu toata faima colegilor lui, și e atât de manevrabil încât l-ar manevra oricine. Se spune că e mai ușor de condus decât trotineta pusă pe pilot automat. Dacă Ponta, forțat de împrejurări și împotriva voinței lui va candida și câștiga alegerile, atunci în nici un caz nu va lăsa ambele funcții unui singur om. Probabil Dragnea va fi ținut pentru prim ministru iar Șova va fi noul președinte de partid, pentru că Șova e mai fidel, e de așteptat să se dea la o parte după 4 ani, nu cum a făcut Geoană cu Năstase și Ponta cu Geoană. Dragnea prezintă riscul că odată cocoțat la partid să preia conducerea și să îi facă bezele lui Ponta, are toate”calitățile”. Sunt convins că Ponta va amâna cât mai mult posibil anunțarea candidatului și o va face abia după ce dreapta își va anunța candidatul sau candidații, pentru că în funcție de asta va decide ce face și el.

Reacții de bază

Așa că liberalii ar face bine să se hotărască odată, că uite, așteaptă domnul premier. Numai că liberalii sunt împărțiți precum coliva la pomană. La congres nici măcar nu s-a adus vorba de strategii, programe, direcții de acțiune, principii. Nu, nu îi interesa decât cum să ajungă la putere, indiferent cu cine. Culmea este că nu se împart in funcție de ceea ce vor, ci de ceea ce nu vor. Unii nu vor intrarea în PPE, alții nu vor fuziunea cu PDL, alții nu vor întoarcerea la Ponta, alții nu vor divizarea PNL, unii nu îl vor candidat pe Antonescu, alții nu îl vor pe Iohannis, iar alții nu vor să susțină un candidat al PDL. Ceva au totuși aproape toți în comun: nu se mai gândesc de loc la PNL la principiile și stabilitatea partidului, nu au încredere în posibilitățile partidului, motiv pentru care au și intrat în capcana PSD și nu numai că nu au încredere, dar nici nu vor, le convine să fie remorcă. Al doilea lucru major care îi leagă este dorința de a ajunge la ciolan, numai că nu coincid în ceea ce privește drumul până la ciolan. După cum spunea distinsa liberală Carmen Hărău, nu i-ar deranja atât faptul că Ponta fură, cât faptul că fură singur, fără ei. Deci în ciuda declarațiilor de imagine, ceea ce vor toți este să fie și ei la butoane, indiferent cu cine, să poată fura și ei. Așa stând lucrurile, mai miră pe cineva ce se întâmplă? Uitați-vă la ”luptătorii” PPDD cei care înainte de alegeri urlau că vor sânge de ciocoi. Acum fac majorități prin consiliile locale cu cei care sunt mai mulți, indiferent de culoare politică sau direcție, pentru a putea să participe și ei la actul decizional și să își tragă contracte și funcții prin concentrate și facilități. Culmea este că acest principiu este recunoscut fără jenă și prezentat drept strategia oficială a partidului.

La ciolan fraților, asta e strategia generală.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS