Ebola, politici şi bătaie de joc

Categoria Actualitate, Opinii, Sanatate

ebola jucarie

Enola şi Ebola două bestii cu nume inocente

Ebola, un nume care stârneşte groaza, care te face să te gândeşti la moarte, la fel ca şi Enola Gay. Numai că dacă Enola Gay este numele mamei şi împrumutat avionului colonelului american Paul Tibbets, pilotul care a aruncat prima bombă atomică din lume asupra unor ţinte civile nevinovate, Ebola este numele unui râu care izvorăşte din Zair se transformă în râul Mongala şi se varsă în fluviul Congo. Ce coincidenţă ca marile blesteme să poarte nume aparent inocente. În ceea ce priveşte râul Ebola, nu cred că ar avea cineva ceva de obiectat că personal nu are nici o vină, deşi i se atribuie paternitatea sau maternitatea numelui virusului aşa cum doamnei Enola Gay i se atribuie onoarea naşterii unuia din cei mai mari criminali din istorie. Bineînţeles, Paul Tibbets nu a fost singur, el doar a executat un ordin nu, ca şi comandanţii puşcăriilor comuniste din Piteşti, Aiud sau altele, el doar a pilotat avionul cel care a apăsat pe buton, a fost colegul lui, Thomas Farebee căruia îi cam tremurau mâinile atât de mult la antrenamente, încât ca să nu fie nevoit să îl înlocuiască, Tibbets a făcut un dispozitiv care îi ţine mâna colegului pe detonator. Dar să ne întoarcem la Ebola.

Istoricul bolii

Boala şi-a făcut apariţia în Iunie 1976 în Sudan, într-un depozit de bumbac din Nzara, dar atunci necunoscându-se nimic despre ea a fost confundată cu un virus Sudanez pe nume Sudan Virus(SUDV) şi a făcut 151 de victime din 284 infectaţi. Apoi virusul a apărut pe 26 August acelaşi an în Zair în districtul Mongala la un director de şcoală, pe nume Mabalo Lokela. De aici s-a dat numele virusului, deoarece Lokela făcuse o vizită la originile râului Ebola şi s-a spus că acolo ar fi contactat boala. Lokela a murit pe 8 septembrie în spital. După moartea lui au apărut şi alte cazuri care s-au înmulţit atât de mult încât preşedintele Zairului, Mobutu a decis închiderea întregii regiuni ţinând zona în carantină până la dispariţia cazurilor,timp de 26 de zile. În acest caz din 318 cazuri, 280 au fost mortale.

O a doua epidemie majoră a avut loc în 1995 în Congo şi a cunoscut 315 cazuri din care 250 mortale.

În august 2007 o altă lovitură a virusului, tot în Congo a provocat 187 de decese din 264 de cazuri.

În Noiembrie 2007 alt focar în Uganda ucide 37 de oameni din 149.

În 2012 au mai avut loc două „mici” cazuri în Uganda şi altul în Congo.

În Martie 2014 Ebola îşi face apariţia din nou în Guineea, dar primul caz apăruse de fapt în Decembrie 2013. Din August 2014, Ebola se extinde şi în alte ţări africane, precum Liberia, Sierra Leone, Guineea şi Nigeria. Apoi apar cazuri izolate şi în SUA, Spania, Anglia, de la persoane întoarse din Africa. Până în prezent sunt 9216 cazuri suspecte de Ebola din care 4555 decese şi cifrele se schimbă zilnic

Boala nu alege, dar medicamentele da

Cazurile din SUA ŞI Anglia au fost rezolvate repede. Nici nu fuseseră raportate cazurile celor doi medici din SUA infectaţi cu Ebola, că s-a şi anunţat că li s-a administrat un ser „experimental” care fusese până atunci verificat doar pe cobai şi „nu se ştia dacă este valabil şi la oameni”, dar surpriză, a mers la americani. Dar ca să nu sară toţi pălmaşii să ceară serul, medicii din SUA anunţă că : „Pentru moment, acest ser miraculos a fost produs în cantităţi foarte mici şi pentru a putea fi folosit ca tratament la oameni trebuie să fie aprobat de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA.” Ca să vezi cum au sacrificat ei cei doi medici ai lor pentru binele omenirii, dându-le un ser care nu se ştia dacă va avea efect. Şi pentru că americanii nu şi-au uitat originile şi fraţii, serul a fost trimis şi pentru salvarea unui britanic, dar nu a mers la spanioli. Ca să vezi, ciudăţenie, era un ser vorbitor de engleză, “no habla espagnol“ din cauza asta nu a mers pe spanioli.

Apropo, mai aflăm din presă că s-au făcut mii de experimente cu virusul pentru a vedea cine este purtător şi cine nu. Aşa aflăm că au fost testate 24 de specii de plante şi 19 de vertebrate şi numai liliecii s-au infectat. Bun, am înţeles, de la batman încoace suntem fraţi şi cu liliecii, nu numai cu primatele, dar nu pot să nu mă întreb ce s-a întâmplat cu celelalte animale infectate, cele care nu s-au îmbolnăvit, nu o fi scăpat nici o pasăre din laboratoarele alea deştepte, că prin filmele alea americane tot vedem cum dispar vaccinuri experimentale, dar apare câte un Bruce Willis, Dudikoff, Segal şi le aduc înapoi şi îi bate pe ăia răi până cere pamperşi.

Coincidenţe?

Orice ar fi, cert este că ceva pute, se pare că nu numai conflictele au început să se externalizeze ci şi bolile. De când e lumea şi pământul războaiele şi epidemiile au mers mână în mână, indiferent cine a izbucnit mai întâi. Nimic nu este întâmplător. Începe să se vorbească din ce în ce mai mult, pe diverse programe tv naţionale şi internaţionale, despre faptul că Pământul, această planetă populată – nimeni nu poate să spună sigur de cine – cu oameni, a început să gâfâie, că îşi schimbă polii pentru că au obosit sau s-au plictisit să facă acelaşi lucru mai vor şi ei ceva nou, că nu mai avem pătură de ozon, avem un cearșaf, că nu mai avem păduri, nu mai avem ape, că dispar specii de animale şi că în curând nu o să mai avem ce mânca. Nişte cercetători nu au avut ce face şi au făcut o statistică a consumului de hrană pe naţii şi au ajuns la unele concluzii care nu ştiu de ce nu mă miră. Cică cel mai mult ar consuma americanii şi britanicii. Nici nu e de mirare, doar englezii au inventat capitalismul iar americanii au adus la cote maxime societatea de consum. Cred că şi la consumul de carburanţi tot americanii sunt pe primul loc. Mult mai puţin ca ei consumă indienii, dar nu pieile roşii, alea nu mai consumă decât pământ de la Custer încoace, şi ruandezii. Cum societatea asta de consum nu prea mai are multe zile şi rezervele de hrană se toacă la foc automat, s-a făcut un calcul şi s-a constat că actualele resurse de hrană ar mai fi capabile să întreţină 1,5 miliarde americani, sau 2,5 miliarde englezi, sau 15 miliarde de indieni sau 18 miliarde ruandezi. Dumneavoastră dacă aţi avea posibilitatea,ce aţi alege ? Nu ştiu câţi români ar putea ţine dar interesant este că războaiele sunt începute de cei care consumă mai mult dar mor cei care consumă mai puţin, iar bolile apar la cei care consumă mai puţin şi sunt vindecaţi cei care consumă mai mult. Că aşa-i în societatea de consum. Aşa se face că iată, la ora actuală, deşi boala se studiază din 1976, nu se ştie despre ea mai mult decât se ştia la început, nu s-a descoperit încă de ce şi cum apare şi nici un medicament sau ser, ceva despre care să se poată spune că vindecă sau previne boala. Nu oficial. Deocamdată savanţii se bucură că nu au apărut mutaţii (nu oficial), dar descoperă că perioada de incubaţie este mai mare. După ce vor dispărea câteva sute de mii de oameni, sau după ce boala va scăpa de sub control şi va face şi victime nedorite în rândul granzilor, mai vorbim, până atunci, ca şi războiul, este un rău necesar. Teoria este veche, şi încă aplicabilă.

Glume de prost gust şi măsuri politice

Interesant este şi modul în care reacţionează unele ţări faţă de această boală. În timp ce unii îşi scuipă în sân, şi tremură la gândul că le-ar putea cădea pe cap un astfel de virus, americanii, cei care deja au avut două cazuri cu doi medici care însă au „scăpat” miraculos mestecând tutun, au început să scoată bani din Ebola. Dovedind că se trag din perfidul Albion, tatăl umorului negru, un american s-a gândit să se îmbogăţească de pe urma virusului şi a confecţionat o .. jucărie –păpuşă având forma virusului. Că un tembel a avut această idee de prost gust nu este de mirare, de mirare este… ba nu, nici asta nu este de mirare, că s-au găsit o grămadă de idioţi care să o cumpere şi uite aşa omul a terminat stocul, „jucăria” are căutare şi omul dovedeşte odată în plus, deşi nu mai era necesar, că în ţara aia mare de peste ocean, se pot face bani şi din necazurile altora aşa cum se fac războaie pe pământurile altora. Eu nu le doresc, dar mă întreb de ce se mulţumesc, ei, americanii cu ştifturi, făcături, şi nu pun mâna pe original, că ei cam aşa obişnuiesc, să pună mâna pe tot ce e nou, şi să se joace cu virusul, nu cu păpuşi. Sau cumva deja s-au jucat şi .. le-a scăpat din mână? Probabil ca şi în filmul Gods must be crazy, le-a scăpat sticla de coca din avion şi a căzut în mijlocul unui trib de boşimani. Ghinion, ca să parafrazez un candidat în viaţă.

Francezii în schimb nu se joacă cu Ebola. Ei s-au jucat cu coloniile şi colonizarea, naturalizarea, cetăţenia, Maghrebul, etc şi acum riscă să nu mai ştie cine e cetăţean francez şi cine simplu francez. Săracul corsican îşi vede visul împlinit, Franţa ocupată de colonii. Cu atâţia cetăţeni venind din Africa, Franţa se teme serios de efectele naturalizării şi a decis ca tot ce vine din zonele epidemice să fie oprit încă de la graniţă, de la aeroport, verificat minuţios, izolat şi dacă testele arată ceva periculos, băgat încă de pe aeroport în regim strict. Chapeau! Mai auzim din aceleaşi surse că cei opriţi testaţi, verificaţi, nu s-au plâns că li s-au încălcat drepturile, că sunt discriminaţi, că de ce numai ei, dimpotrivă, au declarat că li se pare normal. Normal la ei, că la noi normalitatea are altă faţă.

Spuneam acum câteva zile că noi ne lăudăm că au venit 18 cetăţeni români din Africa din zone contaminate iar autorităţile au decis să îi lase să zburde, dar le iau temperatura din două în două zile şi le-au atras atenţia că dacă au Ebola, să dea telefon la 112 şi să se izoleze. După câteva zile, aflăm că domnul Arafat ar fi spus că „ROMÂNIA FACE EFORTURI PENTRU A IZOLA POTENŢIALII BOLNAVI” Sublim, nici nu se putea mai corect, face eforturi, însă la dotarea, fondurile şi posibilităţile ministerului de resort, nu ştiu ce anume vor reuşi să facă. Să nu uităm că la ultima rectificare, sănătatea a fost din nou văduvită. Acum suntem anunţaţi că se lucrează la instalarea unui spital de campanie căruia neiniţiaţii îi spun militar. De ce militar nu ştiu, pentru că va fi de campanie? Ce fel de campanie, electorală? Cică s-ar acorda 25 de milioane de lei pentru acest proiect. De unde banii ? Sper că nu din banii de campanie, că nu dă voie legea. Eu aş propune să se ia banii din defrişări şi de la Cocoş, dar de unde Cocoş? Lumea zice că ar fi plecat unde a plecat omul ăla al lui Blejnar.

Până una alta, parcă văd că primul caz îi va găsi pe guvernanţi nepregătiţi că doar vine iarna nu, şi este sezonul când sunt luaţi mereu prin surprindere, mai ales că uite apar date noi, s-a constatat că se ia şi din transpiraţie şi că perioada de incubaţie nu ar mai fi de 21 ci de 25 de zile. Până să ajungă la noi poate se dublează, dar noi vom sta tot la 21 de zile şi noi nu retractăm, că zice iară lumea că minte Ponta. Dar nu m-ar mira totuşi să dea domnul Ponta o OUG prin care să interzică accesul Ebola în ţară, apoi să iasă pe post şi să spună că a luat măsuri, România se află în afara oricărui pericol, ca şi în cazul conflictului din Ucraina, pentru ca apoi să vedem doctori mascaţi de la MSF umblând pe străzi aşa cum acum vedem puşcaşi marini umblând cu barca pe mare sau jucând baschet cu elevii de liceu în Constanţa.

Unii fac bani cu jucării cu Ebola, alţii fac bani jucându-se cu viaţa românilor. Curată bătaie de joc.

http://www.bbc.com/news/world-africa-26835233

http://a1.ro/news/extern/auto-saved-article-please-rename-36-id132623.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Ebola_virus_disease

http://www.antena3.ro/externe/antidotul-care-ar-putea-salva-oamenii-bolnavi-de-ebola-extras-dintr-o-planta-surpriza-este-ieftin-262943.html

http://www.evz.ro/pregatim-un-spital-militar-pentru-tratarea-ebola-in-romania.html

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

3 Raspunsuri la Ebola, politici şi bătaie de joc

  1. Pingback: Ebola, politici şi bătaie de joc | FrontPress.ro

  2. ionescu

    Cred ca a venit timpul ca oamenii sa cunoasca minime masuri de sanatate,igiena medicala Este o vorba :ajuta-te singur,asa ca asta cam trebuie sa facem.

  3. dan

    laboratoarele lucreaza si produc