O înfrângere programată sau spiritul de haită

Categoria Actualitate, Electorale, Evenimente, Opinii

talharul pedepsit
„Într-o zi, prin asfinţit,
Şoaricele a-ndrăznit
Sã se creadă în putere
A prăda stupul de miere.
El intrase pe furiş,
Strecurat pe urdiniş,
Se gândea că o albină-i
Slabă, mică si puţină,
Pe când el, hoţ şi borfaş,
Lângă ea-i un uriaş.
Nu ştiuse ca nerodul
Va da ochii cu norodul”
Multă cerneală va curge de acum încolo pe seama înfrângerii istorice a lui Ponta din ziua de 16.11.2014. Multă cerneală dat şi ceva „sânge” intern, sau la vedere. Nu ştiu însă câţi vor vrea să admită că Ponta s-a înfrânt singur. Toţi vor da vina sau vor lăuda jocurile de culise sau „strategia” Băsescului, pentru că nimeni nu va fi aşa de lipsit de.. realism încât să spună că Johannis l-a învins pe Ponta. Sunt ei politicienii şi analiştii „ independenţi” lipsiţi de limite uneori , dar a spune că Johannis a câştigat meciul nu ar îndrăzni nimeni. Deci varianta pe care o vor lua în braţe va fi cea că Băsescu a manevrat, şi-a pus în mişcare „sistemul”, bla bla bla bla bla. Basme.
Ponta a fost înfrânt de spiritul de haită, cu care a condus partidul, a fost învins de setea de putere, lăcomia, convingerea că nu îi face nimeni faţă şi limbile băgate în ureche de cei mai apropiaţi supuşi, de sondajele aranjate ca să îl mulţumească şi nu în ultimă instanţă de încercarea de a –şi păstra protejaţii în funcţie. Să mă explic.
Atacul la şefia partidului
Ponta şi-a format o echipă de colegi şi prieteni tineri, la fel de dornici de putere dar şi la fel de orbi şi nepricepuţi în ceea ce priveşte analiza semnalelor sociologice şi politice şi indiferenţi la pericole, prieteni care crezând că dacă au dinţii tineri, rup orice, nu le stă nimeni în faţă. Aşa au pus mâna pe putere în partid, ajutaţi la început de alţi oameni mai în vârstă, cu putere pe care apoi i-au abandonat pe drum. Aşa au scăpat lupii tineri de Geoană, Năstase, Mitrea, Hrebenciuc făcând ce voiau ei cu partidul.
Rampa USL
Apoi Ponta şi-a format pe acelaşi principiu o alianţă USL pentru a trage scaunul de sub picioare lui Boc. L-a aburit pe Antonescu dar după ce a luat conducerea guvernului a început să lovească în PNL schimbând miniştri după miniştri, făcând din PNL un partid de looseri. Deşi avea majoritatea în Parlament nu s-a mulţumit, a început să fure parlamentari din chiar propria alianţă, a băgat UDMR la guvernare, a încercat să îşi lipească UNPR-ul dar Oprea nu a cedat, apoi a spart alianţa dintre PC şi PNL, a momit parlamentarii PPDD astfel încât să poată conduce fără PNL şi Antonescu. Cine mai era ca el, a reuşit ca în doi ani să conducă aproape tot, mai erau de luat în subordine serviciile şi justiţia. A modificat statutul cadrelor militare prin Duşa şi Oprea astfel încât să îşi subordoneze logistica şi serviciile de informaţii ale armatei şi internelor. La SRI îl avea pe finu Maior căruia i-a promis că îl face prim-ministru. Nu îi mai ajungea puterea, voia tot, era deja beat de putere, toate mergeau ceas.
Momiţe la grătar
După ce a scăpat de Antonescu, s-a gândit să îi ia şi partidul sau mai bine spus parlamentarii şi primarii, aşa că l-a momit şi pe Tăriceanu tot cu postul de prim ministru şi l-a făcut să spargă PNL-ul apoi a suspendat o lege pentru 45 de zile pentru a da drept fripturiştilor să treacă în partidele pe care le controla, fără să plătească. Numai că pentru a nu fi învinuit că îi ia la el pe fomişti i-a trimis la naşu Oprea în partid. Avantaj Oprea, care poate oricând să bată palma cu altă structură, să fie rererere- evaluat şi să intre la guvernare alături de oricine îl vrea.

 

Gafa numită dias-pora
Au venit alegerile prezidenţiale şi la primul tur s-a gândit să nu păţească precum Geoană aşa că a dat ordin prietenului Corlăţean să le pună beţe în roate celor din diaspora, nu că voturile lor ar fi schimbat ceva ci doar aşa ca să poată spună că e iubit şi afară. Ambiţie de lup tânăr fără minte. Rezultatul s-a văzut. Fiind convins de aceiaşi prieteni care îi susurau la ureche că nu mai e nimeni ca el şi că au ţara la picioare, că nu contează două mii de manifestanţi pe străzi, ei pot scoate 20000 oricând, având şi proba făcută de Olguţa la Craiova unde aceasta s-a „plimbat” cu un şarpe roşu după ea, Victor a ridicat din nas, l-a păstrat pe Corlăţean încă o săptămână la externe, ba mai mult s-a apucat plin de el să spună că dacă la turul doi un singur cetăţean de afară nu va vota, va demite toată conducerea externelor. Doamne cât de plin era de el şi ce sigur pe victorie. Auzise el că pe învingători nu îi trage nimeni de socoteală. După o săptămână însă forţat de presiunea cetăţenilor a trebuit să îl schimbe pe Corlăţean, dar l-a schimbat cu alt îngâmfat dar mai bătrân. Atitudinea lui Ponta faţă de populaţie şi nemulţumirile din primul tur din diaspora, îmi aduc  aminte de versurile lui Arghezi din fabula „Tâlharul pedepsit”: „ nu ştiuse că nărodul, va da ochii cu norodul”. Eu nu sunt un mare analist dar am prevăzut că atitudinea asta de îngâmfare, dispreţ, aroganţă vor fi taxate şi am spus chiar că este posibil ca la turul doi să ne trezim cu un procent de 10% mai mult decât la primul tur, care va vota cu Johannis tocmai pentru a taxa nesimţirea guvernanţilor. Numai că în tot PSD-ul nu a fost nici un cap care să prevadă şi să prevină asta, crezând că dacă deţin primarii, deţin totul. Uite că nu a fost aşa.
Groparul Corlăţean
Cu toată foamea de putere, cu toate alianţele, cu ţiganii, cu ungurii, cu Vadim Tudor, cu PPDD, marea putere de la guvernare nu a putut face faţă voinţei cetăţenilor care a ieşit la vot şi a taxat-o. Atât de sigur a fost  de el, de toate manevrele pe care le-a încercat, legale şi ilegale, cu toate coaliţiile, cu toţi primarii, cu toţi procurorii, şi totuşi  PONTA NU A PUTUT SĂ ÎNVINGĂ VOINŢA ROMÂNILOR. Aceştia nu au votat cu Johannis,sau mai bine spus nu toţi cei care au votat cu Johannis l-au considerat bun de preşedinte, să fim obiectivi, mulţi au votat cu Johannis ca să îi dea peste bot lui Ponta, este vorba de exact cei care au ieşit în plus faţă de turul 1. Johannis nu a avut cu ce să atragă populaţia, s-a văzut clar, nici varianta întoarcerii la foştii miniştri ai lui Băsescu prezenţi în PDL nu fac deliciul votanţilor, ei practic au taxat nesimţirea lui Ponta. Am mai spus-o şi o repet, acest vot este un vot dat pe aroganţa lui Ponta, Corlăţean este groparul lui Ponta cel puţin ca instrument, căci oricum nu a făcut de capul lui ce a făcut, Ponta practic s-a bătut singur.

 

 

Porunca a treia şi păcatele mândriei şi lăcomiei
“Să nu iei în deşert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui.”
Dacă Ponta nu ar fi dorit să conducă guvernul şi Parlamentul fără PNL şi Antonescu, dacă nu şi-ar fi băgat coada peste tot, nu ar fi învrăjbit poate alianţele, nu ar fi încercat să îi momească pe toţi, ar fi condus şi acum USL-ul, Antonescu i-ar fi fost un coleg fidel şi un preşedinte liniştit, un fel de „frumosul adormit din pădurea Cotroceni”. Dar Ponta a vrut să conducă singur, să aibă pe lângă el multe partide mici, fără putere, oameni fără personalitate, papagali şi fripturişti, penali pe care să îi schimbe cum vrea el când vrea el. Foamea de putere, dorinţa de a controla totul, încrederea în minciunile apropiaţilor care îl periau, l-au pierdut.
Prostia
Acum Ponta refuză să admită că el poartă toată vina, spune că nu demisionează din „respect „ faţă de cei care l-au ales, deşi votul de ieri spune că nu mai are majoritatea sufragiilor poporului. Ca şi Băsescu, refuză să admită realitatea, onoare nu există. Poate la partid va reuşi să se impună o perioadă, cei care l-ar fi putut contra sunt după gratii sau nu pot ieşi din casă. Geoană este prea domol şi prea „prostănac” pentru a prelua conducerea, deci la partid încă deţine controlul. Ponta nu vrea să demisioneze nici de la guvernare deşi după ce s-a întâmplat din nou în diaspora ar trebui ca el să îşi prezinte demisia. Este însă convins că încă mai deţine majoritatea în parlament şi nu poate fi demis. Nu se ştie însă dacă e chiar aşa. Eu nu îi mai dau 6 luni de guvernare, dar nu este exclus ca până l pe 24 Ianuarie, de Ziua Unirii să cadă guvernul.
Graba strică treaba
Acum două zile Ponta anunţa reînfiinţarea USL cu partidul de muşte al lui Tăriceanu punând baza pe .. hemoragia care era de aşteptat în PNL dacă ar fi câştigat el alegerile. Acum situaţia se schimbă, nu ştiu câţi vor mai sări în partidul lui Tări. Blaga deja a anunţat desfiinţarea ACL şi înfiinţarea noului PNL, tocmai ca să ştie pe cine poate conta şi să îi facă pe cei cu ochii la Tăriceanu să fie mai circumspecţi.
Mai e de dat o bătălie
Mai este de văzut ce se întâmplă cu incompatibilitatea lui Johannis. Acuma se va vedea dacă Băsescu a bătut palma cu Johannis înainte de alegeri sau nu. Tăcerea lui Băsescu a dat de înţeles, celor cu cap, că Băsescu nu s-a dat pe faţă cu Johannis ca să nu atragă asupra lui antipatia românilor şi dacă e aşa, a fost o mişcare înţeleaptă. Acum dacă Johannis va trece de buba incompatibilităţii ar fi un semn că a bătut palma cu Băse, pentru că altfel Johannis nu ar putea face faţă şi justiţiei lui Băse şi celei a lui Ponta, mai ales că la o privire de ansamblu, cam este incompatibil. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mâine. Totuşi şi Ponta şi Băsescu ar fi avantajaţi de o nouă rundă de alegeri. Îşi vor da mâna din nou, sau se tem de reacţia licuricilor? Nu este exclus. Oricum privind înfrângerea lui Ponta, PSD va spune că e mâna lui Băsescu, ACL va nega cu jumătate de gură, Johannis oricum nu poate spune nimic despre orice s-ar vorbi, deci varianta oficială va fi că s-au coalizat toate forţele „răului” să îl dea jos pe Ponta. De fapt însă Ponta s-a bătut singur. Setea de putere, aroganţa, lipsa de înţelegere a fenomenului social, încrederea prea mare în forţele proprii şi propriile manevre de culise l-au pierdut. A pierdut pe mâna lui Corlăţean şi a aroganţei sale DAR MERITUL APARŢINE ROMÂNILOR CARE AU IEŞIT LA VOT PENTRU A LE TAXA.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la O înfrângere programată sau spiritul de haită

  1. Generalul Iarna

    Putini gandeau sa piarda Procurorul la asa o diferenta . Nu are nici o vina nici Dragnea , nici Mazare si nici Corlatean . S-au trezit romanii , meritul deosebit fiind al celor tineri care s-au saturat de aburelile PSD-iste . Cand diferenta e de un milion de voturi nu prea mai sunt comentarii de facut . Eu am totusi o intrebare : Ce facem cu Zisu , ca el era numai un zambet vineri , asteptand la trecerea timpului – ca la fotbal – alegerile , cu Ponta castigator – teoretic -dupa care urma sa i se dea jucaria mult visata , gandita chiar de el si cu el in fruntea bucatelor ?! P.S.: V-ar mira sa-l vedeti sef de SMG?

  2. Generalul Iarna,
    El spera la SMG iar Oprea la SRI.Ce se fac ei acuma?Oricum si la logistica e bine sub comanda lui Ponta. Ce ne facem ca Rus vrea la interne, iar Oprea se cere la DNA.

  3. Mircea

    O simpla analiza asupra iesirii publice de ieri, din Piata Revolutiei, a viitorului presedinte al Romaniei, domnul Johannis, m-a facut sa inteleg urmatoarele:
    1-Domnul Johannis nu are o echipa puternica, cu care se poate prezenta, era doar cu Hellvig Eduard Raul, ceilalti stau si vor sta in spatele usilor inchise, manipulandu-l. Nu a avut cu cine sa imparta bucuria primului eveniment public, era si va fi singur. Ceilalti vor profita de faptul ca el sta in fata si isi vor face jocurile in umbra lui. Cei din spate sunt adevaratii invingatori iar el este doar o imagine.
    2-Domnul Johannis nu are un strateg, un analist, un om de incredere; cum sa-l expui pe prietenul tau, pe viitorul presedinte al Romaniei unei mase de oameni, fara protectie? S-a lovit de oameni, locul era nesigur, se putea produce oricand un accident. Nu a existat timpul pentru a se cerceta zona, oamenii erau intr-o stare de euforie mental-emotionala puternica, care putea degenera. L-au lasat in voia sortii.
    3-Cel care-l insotea, Hellvig Eduard Raul, desi absolvent al Colegiului Național de Apărare al Universității Naționale de Apărare „Carol I” și al SES – Centrul European de Studii de Securitate “George Marshall”, s-a purtat intr-un mod inconstient. Cu trupul nu avea cum sa-l apere, are doar 1,50 m inaltime, iar cu mintea si mai putin, pentru ca nu are habar de cel mai elementar principiu de securitate: „Subiectul nu este expus niciodata intr-un mediu sau loc nesigur; daca nu detin date si informatii certe, subiectul nu se expune”. Concluzia este ca lui HELLVIG (HELL-iad in engleza) nici nu-i pasa de ce se va intampla cu presedintele Romaniei. Clar, doar HELLVIG a fost si cel mai bun „prieten” al lui Crin Antonescu, pe care l-a tradat „putin”; cine tradeaza o data, va trada mereu.
    4-Johannis era nesigur pe ce are de facut, trebuia sa-i spuna Hellvig din spate: „zambeste, ridica mainile”. Era singur intr-o masa de oameni. A zambit, nu a spus nimic, nici macar nu a fredonat imnul dupa ceilalti oameni prezenti in piata. La un moment dat, Hellvig a spus „gata mergem”, iar Johannis a repetat: „gata…gata?”. Nu a mai zambit, ci a parcurs din nou periculosul drum de intoarcere spre masini (revedeti imaginile si cititi pe buzele celor doi).

  4. Multe ii lipsesc lui Johannis, nu numai echipa, dar cui ii pasa acuma? Dar sa nu ne grabim, inca nu e presedinte, se mai fac jocuri.

  5. agitator cu drept de vot

    ai dreptate e chiar ce ma gandeam si eu, voturile din diaspora reprezentau un procent usor de contracarat in tara(intr-o situatie „normala ” din ultimi 25 de ani), dar el nu stiu daca frica ca dispora se mobilizeaza, ca macovei luase avant in generatia facebook, si cea cu cheia la gat, sau pur si simplu dorinta de a arata ca este iubit ca un parinte al patriei, cert este ca a fost o greseala din partea lui, si mai ales a stafului de campanie care nu a vazut ca contestarea dreptului la vot exact la 25 de ani de la revolutie care e si un prag psihologic (cand am implinit 25 de ani mi-am dat seama ca am un sfert de secol, si parea mult cand o pui asa)tot asa si cu revolutia oamenii constientizeza ca a trecut un sfert de secol si ei tot in jos merg. Nu au citit bine miscarile sociale, si s-au bazat pe faptul ca oamenii nu se prezinta la vot, mai puteau salva fata daca il demitea pe corlateanu sau isi dadea el demisia dupa primul tur, oricum era candidat la prezidentiale si se sacrifica ca un pion ca sa se reintoarca regina, dar nu a putut sa lase scaunul ala, si acum desi e tanar cred ca ca om politic mai mult de un scaun de senator nu mai ia, ce-mi place la prosti e ca pana la urma se bat ei singuri 🙂

  6. nicu

    Domnule Mircea, de unde sti ca Johanis nu are ..NIMIC? trebuie sa-ti spun ca-l copiezi la indigo pe Gusa ,marele patron de la Realitatea. Sasul are ce-i trebuie ca pentru ca nu a plecat la lupta bazandu-se exclusiv pe ACL. Si Gusa (A FOST REFUZAT „SA FACA PE CONSILIERUL PE BANI MULTI”, FARA SA CLIPESCA DE CATRE JOHANIS) A DAT CA LA FASOLE IN SAS.Dar sasul a rezistat si Gusa a cam terminat cu scuipatul pe ecran. Sasul are sprijin si din alta parte si nu ne- a aratat (noi ne ridicam de regula poalele in cap) CU TOT CE E IMBRACAT. tE ASIGUR CA ARE PE CINE TREBUIE IN SPATELE SAU NU CA PONTA PE LIBIDINOSUL DE B.TEODORESCU. Acum multi viteji se arata si roiesc ca mustele la c…at bagandu-se in seama ,poate ,poate sasul il va vedea. sasul va vedea ce trebuie.

  7. Cecilia

    @nicu

    100% subscriu comentariul dvs!

  8. gurita

    Marele Blond tace si face, nici nu ne imaginam ce schimbari se pot realiza. Multi vor ajunge la brutarie din cauza lacomiei, obrazniciei si lipsei de educatie.

  9. ionescu

    Nu ma mira ca a pierdut Ponta.Asa si trebuia sa iasa,politica e data naibii,noi vedem si stim intotdeauna(vorbesc de muritorii de rind)numai o varianta a faptelor,vorbelor politicienilor,cealalta varianta a jocului din culise,problemele tarii ,factorii externi,ne ramin necunoscute si de aceea nu intelegem multe din actiunile lor.Istoria unei tari este mai mult de atit.Politica noastra este o telenovela care ne va mai da multe episoade de acum incolo,ce este sigur ca nu ne plictisim deloc.