Pe loc repaus, domnule Ilie Năstase -scrisoare deschisă

Categoria Despre Armata, Opinii, Politica, Social, Sport

Domnule Ilie Năstase,

Ilie Nastase magicianul
Am început să joc tenis de câmp după ce am învăţat tenis de masă dar cam în aceeaşi perioadă, prin anii 70, când dumneavoastră şi Ţiriac câştigaţi primele turnee şi mai ales numele lui dumneavoastră începea să pună probleme mari mai marilor tenisului mondial, sau mai bine spus aţi devenit mai marele tenisului mondial deşi nu aţi reuşit niciodată să câştigaţi Wimbledonul, sau Salatiera de vis. Bineînţeles, pe vremea aia eu nu jucam tenis cu racheta, rachetele de tenis, chiar şi Reghin, care se puteau găsi în România nu erau accesibile oricărui copil. Eu jucam tenis cu cârpătoare sau tocătoare de lemn,  din cele pe care se toca iarba la raţe, cu fratele meu Aurel, la ţară la Grojdibodu, în curte, puneam o sfoară între un gard şi un copac, luam cârpătoarele sau tocătoarele căci aveau mâner pe vremea aia şi folosind o minge de cauciuc de mărimea unei mingi de tenis, jucam tenis fără a avea pretenţia că suntem campioni mondiali, sau mari tenismani, fără a cere cuiva diplome şi recompense.

Ilie Nastase sportivul

Mai târziu, în timp am avut ocazia, ofiţer fiind, să pun şi eu mâna pe o rachetă de tenis, un Reghin de lemn şi aşa am continuat să joc tenis de câmp şi joc şi acum, de data asta cu rachete adevărate apropiate ca aspect dar nu ca performanţe şi preţ de cele folosite de marii campioni. Nu mă pretind mare campion, joc din plăcere sau „pentru întreţinere”, cum ne place să spunem acum, de două ori pe săptămână, câte două ore. Vă mulţumesc pentru acest moft pe care mi-l permit, poate fără dumneavoastră mă ţineam de fotbal, nu mă apucam de tenis şi în loc să ajung ofiţer ajungeam un fotbalist spărgător de uşi de bloc.
Nu o să uit niciodată cum urmăream meciurile de tenis ale dumneavoastră şi ale lui şi Tiriac, deşi nu erau chiar aşa de televizate cum sunt acum turneele de te miri unde, nu o să uit niciodată cât de mândru mă simţeam că sunt român când auzeam că Năstase a mai câştigat un turneu mai ales Turneul Campionilor, unde se aduna crema cremelor, titlu care pentru mine era cu adevărat finala finalelor. Întotdeauna am invidiat sau mă rog admirat viaţa sportivilor, campionilor naţionali la indiferent ce sport, îi invidiam pentru posibilitatea de a vedea lumea, adevărata lume, eu un amărăştean care nici „călătoriile pe hartă” dacă le mai ţine minte cineva, „organizate” la activităţi şcolare nu îndrăzneam să le fac dincolo de graniţe pentru că nu era voie. Cum era posibil să propui sau „să visezi să faci o călătorie pe hartă” în Grecia de exemplu, când Romania era atât de frumoasă şi te aştepta cu braţele deschise? Alte timpuri.

nastase, hahi partyaikin
Admiram şi invidiam viaţa actorilor, sportivilor a tuturor celor care aveau ocazia şi posibilitatea să vadă şi alte locuri şi îi vedem ca pe nişte semizei fiind convins că au totul la picioare. Nu era chiar aşa, nu aveau chiar totul, dar măcar ei îşi puteau lua şi purta blugi originali fără să îi oprească miliţianul de sector, aveau dreptul să poarte plete, făceau chefuri cu mai marii de la partid sau între ei, aveau bani la care noi nu visam dar aveau în primul rând faimă, aveau un nume pe care toată lumea îl respecta. Port acel respect încă în mine, pentru ceea ce au făcut şi însemnat pentru România, Năstase, Nadia, Hagi mai târziu, Balaci, Patzaichin, Gruia, fraţii Simionov, Ion Monea, Kati Szabo, Phoenix, Gheorghe Zamfir şi mulţi ca ei.

 

sportivii de aur ai romaniei
Cei mai mari sportivi, în orice domeniu erau „încartiruiţi” la Steaua sau Dinamo, nu ştiu dacă forţat sau mergeau ei acolo pentru că aveau astfel ocazia să obţină mai repede avizul pentru ieşiri afară, dar sincer să fiu, pe atunci nefiind militar nu mă interesa dacă sportivii sunt băgaţi în armată fără şcoală militară, fără pregătire, fără merite militare sau calităţile necesare unui ofiţer. Mi se părea normal să aibă şi ei un loc de muncă oficial pentru că nu exista meseria de tenisman în nomenclator şi trebuia să aibă şi ei un loc de unde să ia o pensie. Pe de altă parte mi se părea corect să primească onoruri militare la deces, pentru că făcuseră ceva pentru România. Mai târziu, după ce am ajuns eu însumi ofiţer cu acte în regulă şi cu şcoala la zi, nu pentru că am bătut mingea de tenis cu cârpătorul încă de pe vremea când dumneavoastră apăreaţi în tenisul mondial ci pentru că am mâncat 3 ani armată pe pâine şi am luat examenele cu brio, am început să văd puţin diferit prezenţa gradelor militare pe umerii unor bătăuşi de cartier care ajunseseră boxeuri pentru că aveau pumnii tari şi erau învăţaţi să încaseze, sau ai unor tipi care ştiau să dea la gioale şi făceau parte din clubul Dinamo sau Steaua, dar nu eu făceam regulile ci mai marii ţării care nu dădeau adevăraţilor sportivi ceea ce meritau, aburindu-i cu o haină cu care nu aveau nici o legătură şi nişte grade şi distincţii militare de care erau străini.

coloneii de carton
După marile evenimente sau aglomerări din 89, când armata a ajuns bătaia de joc a guvernanţilor, gradele militare cocarde de partid, haina militară, ţinuta de „scandal” sau de bal a curvelor din toate noile partide, partidele aflate la putere au început să împartă supuşilor şi cotizanţilor, sponsorilor, simpatizanţilor ”cu imagine” sau făcători de imagine, haine, grade şi decoraţii ale statului şi armatei, ca pe acadele la bâlci, pentru că întreaga Românie a devenit un mare bâlci şi astfel, „armata”, haina militară poate fi văzută la toate activităţile de partid, reprezentată de personaje care uneori si-au dat cinstea pe ruşine, au intrat în partide pentru a ciuguli şi ei ceva de la masa noilor cârmuitori, foşti sportivi, foşti zugravi, foşti secretari de partid, foşti turnători ai securităţii, actuali turnători din presă, linguşitori, sanitari ai acvariilor de partid, ultimele scursori gata să se întindă cu oricine pentru a căpăta haină şi faimă. Ei bine în grupul acesta vă zbateţi şi dumneavoastră, domnule Ilie Năstase să mai puneţi pe umăr o stea, să fiţi cu o stea deasupra lor. Pe vremuri ca să le obţină, toţi aceşti slujitori trebuiau să facă parte din clubul Steaua sau Dinamo, sau sucursalele lor, acum nu mai e nevoie, e suficient să fii înscris sau să te plimbi pe lângă şefii partidelor aflate la putere şi domnul Oprea te serveşte cu o haină nou nouţă, ministrul cu un ordin de avansare şi apoi vin şi decoraţiile, ordinele, medaliile din cele mai înalte,poate chiar „Onoarea Armatei Române”. Să fiu sincer îmi provoacă greaţă, o greaţă fizică ori de câte ori o văd pe fosta tenismenă Ruxandra Dragomir la toate apariţiile tv în spatele Elenei Udrea, ca o fotografie pe un catafalc, adusă doar să vadă lumea că doamna Udrea e iubită de sportivi şi sportive. Aceste grade au devenit atât de uşor şi parşiv de obţinut, încât culmea ironiei şi a neobrăzării, ca să nu spun nesimţirii, aceşti purtători de clopoţei au început să se certe să se invidieze între ei, li se pare unora, că alţii care nu meritau au obţinut prea multe sau prea repede grade şi artificii pe care nu le meritau.

iordanescu-nastase

Citesc cu stupoare în presă, că dumnevoastră, Ilie Năstase, marele tenisman Ilie Năstase, v-aţi supărat că Iordănescu a fost avansat şi dumnevoastră nu: „Din cate ştiu, trebuia să fiu avansat în grad odată cu Anghel Iordanescu, însă domnul Traian Basescu nu a vrut. S-ar parea că e supărat pe mine. Cei de la MApN m-au propus pentru gradul de general-locotenent, însă domnul presedinte nu a dorit să semneze. Are el ceva cu mine, probabil pentru că m-am luat de Elena Udrea în campania electorală… Nu i-a picat bine şi uite ca mi-a refuzat înaintarea în grad.”
Bănuiesc că sunt cuvintele dumneavoastră domnule Ilie Năstase şi dacă sunt, din ele reiese că gradele militare se acordă/sau nu se acordă pe bază de apartenenţă politică, nu alte merite militare. Deci dumneavoastră sunteţi supărat că fiind propus de partidul din care faceţi parte, nu aţi fost acceptat de preşedintele care simpatizează alt partid. Vi se pare anormal că preşedintele nu v-a acceptat ca fiind membru al PC, dar cum vi se pare să fiţi propus pentru că sunteţi membru al PC?  Nu vi s-a părut o nedreptate ca dumneavoastră să fiţi propus, iar alţii, militari de carieră, rezervişti, cu merite deosebite în armată, să nu fie avansaţi pentru că ei nu fac politică? Ce spuneţi domnule Ilie Năstase despre acest aspect? Apropo de politică, ca fost sportiv dacă aţi fi jucat pentru România, apoi aţi fi trecut să jucaţi pentru Rusia să spunem, mai aveaţi pretenţii să fiţi general  al armatei române? Aşa e şi cu politica domnule Năstase, nu vi se pare normal să nu fiţi promovat pentru că faceţi parte din altă “naţională”?

 

ilie nastase , oprea si iordanescu

Nu vreau să comentez supărarea dumneavoastră, e o problemă personală, dar nu înţeleg un lucru: sunteţi un om trecut prin multe, aţi trăit în multe medii, aţi fost obligat să respectaţi reguli ale diferitelor jocuri, sportive, de societate, politice şi totuşi nu înţelegeţi un lucru simplu: cine este la putere face regulile, dă gradele, împarte banii, ia funcţiile şi contracte. În al doilea rând, nici Iordănescu nu este ciuri – buri, are şi el meritele lui în fotbal, a dus echipa naţională în America pe locul 4 în lume, ceea ce nu e de ici de colo. Vă înţeleg dragostea pentru clubul Steaua, vă apreciez poziţia faţă de conflictul cu Becali, vă admir ca sportiv, nu mă interesează viaţa dumnevoastră personală, şi-o trăieşte fiecare cum vrea atâta vreme cât nu comite acte antisociale, dar pentru numele lui Dumnezeu, dacă dumneavoastră nu sunteţi de acord ca un antrenor de fotbal să primească o stea în plus iar dumneavoastră nu, de ce nu daţi voie unui militar de profesie cu gradele luate pe câmpul de instrucţie nu pe terenul de tenis, să fie cel puţin deranjat, dacă nu jignit de modul în care este batjocorită armata în zilele noastre şi să conteste aceste avansări politice? Spuneţi-mi sincer, dar sincer domnule Năstase, ca om care la 11 ani era copil de trupă, vi se pare normal ca Turcescu de exemplu, cel mai mediat caz, să fie colonel în rezervă pentru că a ciripit şi a lins funduri prezidenţiale? Pentru asta consideraţi că trebuia să ajungă colonel? Sau un alt caz, vă simţiţi mândru când îl aveţi lângă dumneavoastră, la adunări de partid, la campanii electorale, pe generalul de carton Onţanu?
Consideraţi personal, că acesta face cinste hainei militare? Dacă veţi avea curajul să răspundeţi sincer la întrebări şi dacă acestea vor fi cele pe care le bănuiesc eu, atunci nu înţeleg de ce v-aţi supărat pe domnul Col. în rezervă Macovei, ofiţer de carieră, truditor al armatei care poate nu a câştigat nici un Rolland Garos, poate nu a vizitat nici Bulgaria, darămite Parisul, dar a muncit în armata română, A MUNCIT domnule Ilie Năstase şi pentru asta merită tot respectul dumneavoastră, dacă iubiţi armata, ceea ce ar trebui să însemne armata în inima dumneavoastră şi al tuturor celorlalţi generali, colonei sau mai ştiu eu ce grade, care au obţinut haina şi gradele făcând cu totul altceva decât activităţi militare, legal sau ilegal, demn sau nedemn, moral sau imoral. Este irelevant dacă a fost în teatre de operaţii sau nu, dacă are la activ acte de eroism, vă pot spune că de 25 de ani încoace, a lucra în armata română este o dovadă de eroism, pentru că aceşti oameni, unii dintre ei în rezervă acuma, au fost primii care au arătat lumii că România este gata să fie primită în NATO, deci în rândul lumii bune cum se spune, dar mai ales pentru că îndură ceea ce îndură, fac din rahat bici şi acesta mai şi plezneşte, cu o dotare şi înzestrare şi condiţii de trai şi protecţie socială sub limita bunului simţ.

ilie nastase a oferit o racheta

Dacă iubiţi armata, de la înălţimea gradului şi poziţiei pe care o aveţi în partid, pentru că v-am văzut în fotografii lângă premier, îmbrăcat general şi oferind rachete de tenis politice  nu ştiu cui, poate aveţi o iniţiativă şi îi şoptiţi cu şarmul dumneavoastră premierului, la una din urechile prea des plecate spre laude şi linguşeli, că militarii şi activi şi cei din rezervă aşteaptă nişte legi care să le recunoască meritele şi să le acorde statutul pe care îl merită, statut pe care văd că îl clamaţi şi de care vă simţiţi mândru. Poate îi spuneţi dumneavoastră domnului Oprea să nu mai dea stele tuturor tinichigiilor, ospătarilor şi lăcătuşilor din partid, pentru că aceştia nu au jucat niciodată tenis. Nu am să înţeleg totuşi de ce aţi fost îmbrăcat general dacă aţi oferit o rachetă de tenis, dacă era una de croazieră cu rază medie de acţiune, înţelegeam, Biden ne oferă scutul antirachetă, noi îi oferim racheta , dar de tenis domnule general? Sau astea sunt singurele rachete care au rămas în dotarea armatei?

 

ilie Nastase nasty
Vă port respect pentru tot ce aţi făcut pentru România domnule Ilie Năstase, rămâneţi în sufletul meu nu un magician ci MAGICIANUL tenisului mondial, nu va mai fi prea curând unul ca dumneavoastră în tenisul mondial, pentru că tenisul a devenit un ceas, poate nu ca al domnului Johannis dar un ceas, poate construit de Borg, dar nu va mai fi o artă, va fi un calcul al unghiurilor şi legilor fizicii, dar nu o încântare a ochiului şi o surpriză a loviturilor magice, cum erau când jucaţi dumneavoastră. V-aş privi ore întregi jucând, aşa cum aş privi cerul şi stelele fără să mă satur, dar închid ochii şi întorc spatele acestui joc în care aţi intrat, jocul politic, în care gradele şi meritele se cerşesc sau se obţin după lungimea limbii, nu după merite. Am văzut că nu ştiu la ce activitate, v-aţi dat panlalonii jos în faţa sau în prezenţa Simonei Halep şi a altor doamne, arătându-vă posteriorul. A fost un gest pe care Ilie Năstase îl putea face, dar un general al armatei române nu. Poate şi din cauza asta, domnul colonel Macovei nu este de acord să vi se mai dea o stea, chiar dacă poate tonul dumnelui a fost mai dur şi vi s-a părut nepoliticos. Dar măreţul dumnevoastră posterior de general maior a fost mai decent domnule general Ilie Năstase?

iline nastase isi arata fundul
Nu vreau să mai continui pe acestă temă, vreau doar să vă întreb, cum vreţi să rămâneţi în memoria oamenilor, mai ales a celor care încă nu au trăit frumoasele vremuri când eraţi magicianul turneelor de tenis, ca un jucător neegalat, un sportiv magistral, un Nasty, poznaş, poate uneori uşor în afara regulilor, dar poate tocmai pentru asta iubit, dorit şi aşteptat, un om ca toţi oamenii, cu calităţi şi defecte, dar un talent stelar, sau un “înstelat”, un om avid de cocarde şi grade de carton, intrat în grupul celor pe care îi pomeneam mai sus, foşti sportivi, foşti zugravi, foşti artişti, foşti secretari de partid, foşti turnători ai securităţii, actuali turnători din presă, linguşitori, sanitari ai acvariilor de partid, ultimele scursori, gata să se întindă cu oricine pentru a căpăta haină şi faimă? Să fiu sincer, nu ştiu de ce mai vreţi o stea, doar pentru că Iordănescu a obţinut alta şi dumneavoastră nu?

ilie nastase generalul

Dar ce fapte deosebite aţi făcut de când sunteţi în rezervă pentru a obţine stelele pe care le aveţi sau ce aţi făcut între momentul ultimei stele puse pe umăr şi ziua de azi, când mai cereţi -ca să nu spun cerşiţi- încă una, în afară de a fi în spatele domnului Ponta acolo unde v-a chemat? Dacă îmi spuneţi care sunt meritele şi veţi dori să obţineţi neapărat încă una, eu personal vă voi susţine, şi poate voi convinge şi pe alţii să o facă, dar din acel moment să nu mai pretindeţi că sunteţi Ilie Năstase tenismanul, ci Ilie Năstase, politicianul, generalul, să nu mai cereţi să fiţi respectat, adulat, iubit, salutat, veţi primi doar aplauzele oficiale sau înjurăturile meritate, la diferite ocazii şi întruniri de partid. E dreptul dumneavoastră ce doriţi să fiţi, cum doriţi să rămâneţi în memoria românilor domnule- încă- Ilie Năstase, fără grade.

mutu  trage aer in piept
În final, o întrebare la care poate veţi răspunde mai uşor decât la cea de mai înainte: dacă eu aş cere Federaţiei Române de Tenis să îmi acorde titlul de Maestru al sportului pentru că am făcut sport de maidan, dar sport,  încă de la vârsta de 5 ani, că am jucat tenis aproape din aceleaşi timpuri când jucaţi şi dumneavoastră, că am reprezentat ţara, nu sportiv ci ca militar în diferite misiuni şi am obţinut recunoaşterea meritelor ca militar la nivel Outstanding de la oficiali ONU, iar  la Revoluţie mi-a trecut glonţul pe lângă cap şi am avut puterea să spun nu mai trageţi când alţii executau foc, ce aţi spune? Aţi fi de acord să fiu declarat Maestru al sportului pentru că am fost şi eu sportiv amator, dar am merite militare? Dumneavoastră aţi fost copil de trupă la 11 ani, eu jucam fotbal la 5, dumneavoastră aţi reprezentat ţara  la Wimbledon, Rolland Garros, Forest Hills, eu în Irak, Angola, Albania, Eritreea, dumneavoastră sunteţi general eu de ce nu aş fi Maestru al sportului? Sunt sigur că nu aţi fi de acord. Dumneavoastră aţi fost profesionist în tenis, dar sunteţi un amator în armată, eu am fost amator în tenis, dar profesionist în armată. Eu nu am cerut şi nu cer nici măcar grade în armată, acolo unde am profesat deci cu atât mai puţin titluri sportive unde am fost amator. Dumneavoastră de ce cereţi grade într-un domeniu unde sunteţi amator? Eu nu aş accepta să fiu declarat Maestru al sportului, mi s-ar părea o jignire la adresa adevăraţilor sportivi, chiar dacă am făcut mai mult pentru ţară decât imensa majoritate de obscuri sportivi de mâna a doua care după ce dau un gol sau câştigă un titlu naţional  dau în vedetism şi trag liniuţă după liniuţă în cantonamente. În acest caz, vă rog să înţelegeţi reacţia colegului Macovei şi a celorlalţi profesionişti ar armatei şi să nu îi mai priviţi de la înălţimea stelelor politice. Chiar dacă limbajul lui nu a fost cel mai potrivit pentru umerii dumneavoastră, cred că a fost potrivit pentru fundul dumneavoastră arătat cu atâta graţie lumii şi cred că lui i se adresa colegul şi mai cred că avea toată dreptatea să pună la îndoială toate gradele primite de amatori în ale armatei, indiferent cât talent ar fi avut ei în alte planuri. Aşa că domnule general, eu nu vă pot ordona să îngenunchiaţi în faţa adevăraţilor militari, dar vă pot sugera să luaţi pe loc repaus.Faceţi ce ştiţi dumneavoastră mai bine şi lăsaţi gradele militare militarilor. 

Ilie nastase, face ce stie mai bine
http://www.ziare.com/ilie-nastase/stiri-ilie-nastase/ilie-nastase-suparat-ca-nu-a-fost-avansat-in-grad-alaturi-de-iordanescu-basescu-nu-a-vrut-1337513
http://www.ziare.com/ilie-nastase/stiri-ilie-nastase/ilie-nastase-a-facut-un-gest-incredibil-in-fata-simonei-halep-tiriac-a-ramas-socat-1338301
http://www.evz.ro/memoria-evz-cum-a-ajuns-ilie-nastase-sa-faca-politica-am-facut-acest-pas-pentru-adrian-nastase.html
http://www.ziare.com/sporturi/stiri-din-sport/scandal-urias-in-armata-un-ofiter-ii-pune-la-zid-pe-generalii-din-sport-1339189
http://www.sportnews.ro/generalul-ilie-nastase-le-raspunde-contestatarilor-reprezint-cu-cinste-uniforma-militara-127747.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

28 Raspunsuri la Pe loc repaus, domnule Ilie Năstase -scrisoare deschisă

  1. ………….
    Cauza cauzelor, să lăsăm vrăjeala, cine a semnat?
    ………….
    Taică, văd că de-astă dată
    Întrebările sunt dese,
    Despre ţară şi armată,
    Dar mai sunt şi interese.

    Realitatea nu ne minte,
    Că avurăm un blestem
    Marinarul preşedinte
    Dar şi comandant suprem!î

    Acum 5 ani i se dedicase o odă. Cât adevăr în ea! Şi, totuşi, a fost votat!
    https://www.youtube.com/watch?v=nI0ch4fQXKs

  2. Ma varule, foarte buna scrisoarea asta descheiata! O semnez si eu!
    Nu stiu daca undeva in lumea asta larga mai e o tara in care unu’ care habar n-are cat fac 9 x 7 da’ da bine cu picioru-n minge e facut colonel. Poate doar in fosta URSS sau Coreea de nord … Pe de alta parte cre’ca e normal. Pai daca unul care zidea blocuri pe vremea lui nea Nicu e general de ce n-ar fi si unul care alearga dupe minge? Io ma mir de ce nu-l facura general si pe ala a lu’ Mutu cu genele de prin Fata Luncii!
    Am o propunere: zi-le tu ca-i cunosti pe aia de la capitala sa-l faca pe Nastase si amiral! In felu’ asta „o sa-l ia pe Iordanescu”! By the way … asta a pupat vestitele iconite inainte sau dupe avansare?
    Iar postacii care or vrea sa te muste de partea dorsala pentru scrisorica asta ar face bine sa caute „pa net” din care flota a US Navy fac parte surorile Williams sau cand a fost avansata Maria Sharapova.
    Ca un rezumat coane … rade lumea de noi, asta e!

  3. Tvi, Stii ce a spus Biden cand i-a dat Ilie racheta? L+a întrebnat dacă il face si pe el gemneral daca isi lasa plete. Pe bune, nu e gluma… Nu stiu daca Nastase a simtit ironia, dar eu daca eram in locul lui a doua yi imi dadeam jos ori pletele ori gradele.. El insa, nu, el are mandrie… merge la Rolland Gaaros îmbrăcat general, să îl vadă lumea . Mă intreb dacă nu cumva la hotel i-o fi cerut cineva sa ii care bagajelşe, că asa erau îmbrăcaţi si portarii pe vremuri.. Ptiu… Dar domnul Oprea când l-a făcut general i-o fi spus în ce condiţii se poartă haina militară sau a uitat?

  4. Vladi Mir

    Marine dragule, Dl.Gral.Mr. Ilie de la scularie, a ales sa nu-si dea jos nici pletili, nici gradili, ci nadragii, aratandu-si astfel lumii,vorba Pastorelului, adevarata fata !!
    Si vorbesc cu responsabilitatea celui care, ca si tine, si-a luat toate gradele pana la colonel inclusiv, in mod exceptional, LA TERMEN !!
    Ceva mai in varsta, facui si eu tenis la „Tanarul Dinamovist”, cu nea’ Aurica Segarceanu, tatal lui Florin, de ajunsesem sa nu mai vrea nimeni din cartier sa joace turca cu mine, ca-i umileam pe draif si pe rever, ce nu prea vazuse Dudestiul copilariei mele. Dar m-am oprit la timp, ca nici talentul nu ma dadea afara din casa si nici tata nu m-ar fi lasat sa-mi inchei studiile dupa primele sase clase.
    Am cunoscut in zbuciumata mea cariera militara giganti ai tacticii si strategiei militare. Unii mi-au fost dascali, altii mi-au fost sefi. M-au ajutat in primul rand sa fiu om, apoi sa-mi iubesc tara si nu in ultimul rand sa ajung sa merit sa fiu poreclit „meserie”.
    Cei mai multi dintre ei se odihnesc intru Domnul si pe crucea lor numele este precedat de onorabilul grad de COLONEL: Colonel Dijmarescu, Colonel Florea, Colonel Chirimbu, Colonel Mihalache ….
    Altii, monstri sacri ai gandirii militare romanesti, au binemeritat o stea, una singura, dar una mare, mare de tot: General Maior cu 1 (una) stea CUPSA, General Maior cu 1 (una ) stea Sava, General Maior cu 1 (una) stea Stanescu (unchiul cuvantatorului necuvintelor) si multi, prea multi altii nestiuti de mingicarii si buticarii generalilor de azi si uitati de discipolii si subordonatii lor ajunsi generalii zilelor noastre !
    Ca un confrate mai copt, iti inteleg si iti impartasesc amarul acestor randuri,
    Vladimir

  5. Vladi Mir, Durerea este ca un ofiter adevarat poate fara asa multe medalii, dar adevarat, este luat la şto de doi generali cu merite incntestabile în sport( chiar daca unii ar spune ca talentul este una iar pregatirea alta, dar atata vreme cat sportul, arta, se cuantiofica si in talent nu doar in efort si munca, trebuie sa le recunoastem meritele), dar fără nici un merit sau contibuţie militară efectiva, in afara de apartenenta la un club care iata, se vinde ca si gradele celor care au lucrat in el, nu pot sa stau si sa asist pasiv. As privi, cum am spus ore intregi jocul magistral al lui Năstase, dar curul lui aratat publicului merită un bocanc din cel cu tinte de soldat sadea, cu toate stelele pictate pe el.

  6. Marin

    EXCELENT ARTICOL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. Marin, lumineaza-ţi fata, altfel va crede lumea ca ma laud singur.

  8. răspopitu

    Gros trebuie s-aveți obrazul d-le Neacsu luîndu-va de una din perlele sportului românesc care a bucurat și bucură generații….Cine vă credeți dvs. de îl jigniți incalificabil pe marele Ilie Năstase? Oare nu realizați că din măruntul dvs.orgoliu de fost militar jigniți nu un om ci o nație care a dat lumii un mare campion?Urât,meschin și murdar modul ales de a critica un om care ar face mândră orice nație din lume…Un mare sportiv de a cărui strângere de mână s-au bucurat înalte personalități ale lumii din tot spectrul politic,cultural,sportiv etc.Acum,veniți dvs.un un ilustru necunoscut în comparație cu marele Ilie Năstase și-i terfeliți imaginea împroșcându-l cu noroiul izvorât dintrun răutăcism greu de explicat ptr.un om întreg la minte….Mă opresc aici că sîntem în prejma sărbătorii Nașterii Domnului și Anului Nou și nu vreau să fac un păcat mai mare decât cel făcut cu voie sau fără voie de dvs.!

    „De cât mai aspră pedeapsă vi se pare că va fi socotit vrednic cel ce va fi călcat în picioare pe Fiul lui Dumnezeu și va fi privit sângele legământului,prin care a fost sfințit,ca ceva necurat,și va fi insultat pe Duhul harului”?

  9. Raspopitule, imi poti spune si mie unde l-am jignit pe Ilie Nastase? Unde am spus ca, citez: ” Port acel respect încă în mine, pentru ceea ce au făcut şi însemnat pentru România, Năstase, Nadia, Hagi mai târziu, Balaci, Patzaichin, Gruia, fraţii Simionov, Ion Monea, Kati Szabo, Phoenix, Gheorghe Zamfir şi mulţi ca ei”.? Sayu unde am spus: „Vă port respect pentru tot ce aţi făcut pentru România domnule Ilie Năstase, rămâneţi în sufletul meu nu un magician ci MAGICIANUL tenisului mondial, nu va mai fi prea curând unul ca dumneavoastră în tenisul mondial, pentru că tenisul a devenit un ceas, poate nu ca al domnului Johannis dar un ceas, poate construit de Borg, dar nu va mai fi o artă, va fi un calcul al unghiurilor şi legilor fizicii, dar nu o încântare a ochiului şi o surpriză a loviturilor magice, cum erau când jucaţi dumneavoastră.”? Daca la asta v-ati referit admit ca e posibil sa fi exagerat, dar nu cu mult.

  10. Daniel Ilie

    Articolul? In nota obisnuita: foarte bun. Opinia mea? Identica. Am scris, mai demult, ministrului apararii, intreband cum de regulile de port al uniformei militare sunt unele pentru de-alde noi si altele pentru dl. Nastase, dar si pentru cei prezenti pe afise electorale si, daca sunt incalcari, ce masuri s-au luat pentru a face ca regula sa fie respectata de toata lumea, ca deh, dura lex sed lex. Raspunsul, venit la timp (n.b.), dar in dispretul petentului, a cuprins doar citatele de regulament privind prima intrebare si atat. Asta este!

  11. D. Dumitru

    D-le colonel(r) Neacsu,
    Va felicit pentru acest articol si sincer va spun ca am ramas surprins ca pot citi ceea ce eu am gandit de foarte multi ani, in sensul celor scrise de dvs. De asemenea va felicit pentru multe alte articole scrise cu mult bun simt si pertinenta. Bine-nteles ca as putea scrie multe despre acest subiect. Ma rezum doar la cateva aspecte:
    -am fost sportiv de performanta in cadrul Clubului Steaua si in 1971 am fost facut locotenent fara a avea niciun fel de studii militare; aceasta era modalitatea prin care MApN putea legal sa acorde un salariu sportivilor din cadrul clubului militar;
    -acest sistem nu a fost inventat in tara noastra…ci a fost preluat de la URSS si nu stiu nici macar astazi, daca impus sau nu;
    -de altfel toate fostele tari comuniste l-au preluat si lasa urme chiar si astazi, pentru ca si acum avem STEAUA si DINAMO, precum exista si TSKA si DINAMO in Rusia, TSKA si LEVSKI in Bulgaria, LEGIA Varsovia in Polonia…si asa mai departe pentru toate celelalte tari din fostul lagar comunist;

    Am fost si sunt fan Ilie Nastase, chiar am stat de vorba cu el in anii ’70 si am constatat de atunci ca are un bun simt al umorului…dar ceea ce face acum o fi oare tot o gluma(considerand ca mai merita o stea in plus)? Acum pare ca nu glumeste.
    Totusi, nu el si nici altii ca el sunt vinovati pentru ceea ce se intampla in zilele noastre.
    Ceea ce s-a intamplat inainte de 1989 are o justificare, care a fost mentionata de mine mai sus.
    Problema mult mai grava se intampla acum…cand vedem sute de colonei si generali fara nicio legatura cu armata.
    Din acest punct de vedere nu am invatat nimic de la Statele Unite ale Americii, un stat democratic, daca nu chiar cel mai democratic de pe mapamond.
    Daca in SUA s-ar acorda gradele militare ca la noi, atunci ai putea vedea multe mii de generali si colonei pe strazi…pentru ca la toate campionatele mondiale, olimpice sau la alte sporturi ne-olimpice, americanii au obtinut de-a lungul timpului mii de medalii de aur, argint, etc.
    Pai… hai sa ne amintim de STAN SMITH, tenismanul care l-a batut ca pe pres pe ILIE NASTASE in finala CUPEI DAVIS de la Bucuresti. Daca nu gresesc acesta a ramas tot cu gradul de sergent…in rezerva sau in retragere.
    Am fost la New York (pentru imbunatatirea nivelului meu de cunostiinte militare) si m-am plimbat cu aceasta ocazie pe Broadway si in Times Square…dar nu am vazut in uniforma militara pe mai marii sportivi americani.
    Nu am ramas locotenent fara studii militare, asa cum am precizat mai sus.
    Dupa terminarea activitatii sportive am absolvit institutii de invatamant militar(scoala militara 1980, curs comandanti companie 1985, Academia de Inalte Studii Militare 1994, Institutul de Inalte Studii Militare a Italiei, la Roma in 2000)… si am participat la 10 exercitii NATO/PfP, multe conferinte NATO/PfP, sunt observator militar ONU, m-am instruit la PENTAGON de doua ori 1997 si 1999…ca sa mentionez cele mai importante activitati cu caracter militar.
    Acum sunt colonel in retragere si sunt mandru…dar cand vad ce se intampla in zilele noastre in ROMANIA democratica cu acesti ‘gradati’…mi se face un pic de greata.
    OK…greata mea de rezervist nu intereseaza pe nimeni…dar oare ce gandesc si ce simt ofiterii si generalii activi ai ARMATEI ROMANIEI ?…referitor la aspectele relatate in articol.

    D-le col(r)Neacsu…probabil ca ne-am cunoscut in misiunea din Albania(dvs. erati la Girocastra, iar eu la MPF al misiunii’ALBA’la Tirana). Cred ca va amintiti ca in urma acelei misiuni, eu si Ioan Sorin am fost decorati de presedintele de atunci al ITALIEI, Oscar Luigi Scalfaro, cu ordinul UFFICIALE(ufficiale al merito della Repubblica Italiana), Mi-ar face placere sa va cunosc in noua postura de ziarist.
    Cu stima!

  12. Domnule Dumitru,
    Nu stiu daca memoria nu imi joaca cumva feste, dar am avut in misiune la Girokaster, un lt.col Dumitru, fost coleg de pluton parca, cu regretatul Ioan Sorin, daca sunteti acela, va cunosc si va salut si eu. Oricum aveti salutul meu ca fost miltar, de cariera pana la urma si de misiune. Faptul ca sunteti de acord cu mine, ma bucura, consider ca este un punct de vedere cu bun simt. Imi ridic palaria ca cetatean in fata marilor sportivi, le admir puterea de munca, curajul, talentul si tot ce au facut si fac pentru sportul romanesc indiferent din ce club fac parte. Am inteles si necesitatea introducerii acestora pe niste state separate ale MApN si necesitatea unei pensii asigurate atunci cand clubul era al ministerului. Dar de aici pana la a cersi efectiv o stea pentru dar asa ca sa ai si tu, fara sa faci nimic pentru armata intre o stea si alta, doar din ambitie si orgoliu, sau sa tarasti uniforma la spectacole sportive fara nici o legatura cu armata sau tara, mi se pare prea mult si nimeni, oricat talent ar fi avut ca sportiv sau cate titluri mondiale o fi adus Romaniei, nu are dreptul sa o faca. Ilie Nastase este fara indoiala un om cu simtul umorului, dar cu haina militara nu se glumeste.

  13. D. Dumitru

    Stimate d-le Neacsu,

    Memoria dvs. nu va joaca feste. Acel lt.col Dumitru a fost acolo, eu chiar il consider un prieten de-al meu…a fost si el sportiv de performanta al Clubului Steaua, dar la alta disciplina sportiva decat mine. Si el este absolvent al Academiei Mitare, dar a iesit la pensie de la jandarmi. Totusi, nu sunt eu acela…este doar o coincidenta de nume, iar carierele militare pe care le-am urmat sunt diferite. Cum am scris in postarea anterioara, eu am fost la Tirana in Multinational Protection Force Headquarter comandat de gen.lt Luciano Forlani. Am scris ca ne-am fi putut cunoaste la Girokaster, deoarece pe parcursul misiunii, l-am insotit pe seful SMG, gen. Degeratu, care a efectuat o vizita de lucru la Batalionul nostru dislocat la Girokaster. In acea vizita am stat de vorba cu mai multi ofiteri ai batalionului si consideram ca ar fi fost posibil sa fi purtat o discutie si cu dvs.daca erati in structura de comanda. Imi pare rau de Ioan Sorin, mi-ati transmis o stire trista. Sa-L ierte Dumnezeu…nu stiam ca nu mai este in viata. Imi amintesc ca ultima data l-am vazut la TV…la ceremonia de inmormantare a regizorului Sergiu Nicolaescu si era in uniforma militara avand gradul de gen.maior.
    Cu haina militara…nu ar trebui sa se glumeasca, dar pentru momentul pe care il traversam, ‘chestiunea’ nu este altceva decat un simplu deziderat.

  14. Lambadarie Constantin

    Mult stimate domn , am tot respectul pentru ca mai vad cate un fost coleg de breasla ca pune degetul pe rana.Problema asi privo in comparatie cu cel care a primit grade la apelul bocancilor si care dupa ce a ajuns ministru a considerat ca si domnia sa poate sa faca acelasi lucru fiind de acord cu ciuntirea pensiilor nesimtite vehiculate in guvernul Boc.Speram sa nu-l mai vad in asemenea functii dar datorita imbarligaturilor politicocurvesti este acum ministru de interne.

  15. Domnule Dumitru, ma bucur ca m-am inselat, in privinta persoanei,poate soarta va face sa ne cunoastem personal sanatate sa avem. Daca ati fost la Tirana, in celula de acolo ati fost cu un alt coleg de al meu de mai tarziu de la CRP , marinar, care a fost instructor, apoi sef de curs JOINT. Probabil il stiti ,Dan Trifanescu, daca memoria nu imi joaca feste. Deci avem, pe langa opinii, si cunostinte comune.

  16. Domnule colonel Lambadarie,
    Ce placere si onoare sa va vad si aici. Este normal sa gandim la fel, dar nu ca Ponta, de vreme ce ati fost comandant la unul din plutoanele companiei in care eu eram elev si am avut multe discutii in cancelarie. Da, din pacate, cel la care va referiti desi e la MI, inca conduce destinele armatei prin functia pe care o are de viceprim ministru cu probleme de aparare- la care nu renunta stie el de ce- ;i il mai are si pe ZISU, un alt general tras la copy paste care practic conduce armata in timp ce Dusa face poze cu cadavrele corpurilor neinsufletite ale celor decedati in teatrele de opreatii si in zboruri de salvare.

  17. D. Dumitru

    Va salut d-le Neacsu,

    Nici de aceasta data memoria nu va joaca feste. D-l Trifanescu a fost selectionat de catre mine pentru a ajunge in MPF Hq…intre cei 8 ofiteri de stat major care au reprezentat Armata Romaniei la nivelul comandamentului fortei de la Tirana. Eu am avut functia de Chief LIAISON OFFICERS Section / Civil Military Cooperation Center / MULTINATIONAL PROTECTION FORCE HEADQUARTERS, iar el Chief J1.
    Realmente un ofiter competent.
    As fi onorat sa va cunosc, ceea ce ar constitui in acelasi timp si o placere deosebita.

  18. Domnule Dumitru, daca aveti drum prin Craiova, lasati un mesaj aici pe acest site si vom avea placerea sa ne vedem.

  19. BACAOANUL

    ARTICOL DE NOTA 10—SUNT COL(R)PROMOTIE 1970-ARTILERIE TERESTRA-IN CAPUL LISTEI DE INAINTARI LA GRADUL DE LOCOTENENT ERA ILIE NASTASE(LA ARMA INFANTERIE)
    =LA ACEA VREME TERMINASEM LICEUL MILITAR 2 ANI SI SC MILITARA SUP. DE OFITERI 4 ANI IN ACTE(3ANI SI 4 LUNI IN REALITATE) ,IL APRECIAM PE ILIE NASTASE,DAR PARCA NU INTELEGEAM DE CE ESTE LT,DAR FARA SCOALA MILITARA–DUPA CITIVA ANI ERAM LA BUCURESTI PT A MERGE IN AUDIENTA LA GEN HORTOPAN-A INTRAT LA PCT DE CONTROL UN TIP NETUNS CA SI ACUM ,FARA SA SPUNA ,,BUNA ZIUA” SI A INTREBAT DACA NEA ION ESTE ACOLO(NEA ION FIIND GENERALUL ION COMAN)-AM RAMAS PERPLEX DUPA CE AM AFLAT CA VIZITATORUL ERA ILIE NASTASE–AU TRECUT ANII MERITELE SPORTIVE NU I LE IA NIMENI-EU CA SPORTIV IL APRECIEZ F MULT–IN REST ,INCULT,USOR MANEVRABIL,VIATA DE FAMILIE DISCUTABILA-TREABA LUI-IMI ESTE MILA SI RUSINE DE UNIFORMA CARE O POARTA CIND IL VAD CIT DE NETUNS SI NEINGRIJIT ESTE –CIT DESPRE OPREA O CARICATURA DE MILITAR CRESCUT SI EDUCAT LA MAGAZIA COMPANIEI,MANEVRIND IZMENELE PT SOLDATI SI PAHARELE PT SEFI—SA AUZIM NUMAI DE BINE!SANATATE!!!!!!!!!!!

  20. ionescu

    Daca ar fi dupa mine,dupa aceasta fapta,absolut incalificabila i-as fi luat gradele fara drept de apel.Acest comportament il au derbedeii de joasa speta nu …generalii.A facut de ras Armata Romana si toti care au un comportament nedemn de functia care o au sa fie aspru sanctionanti.Toleranta in astfel de cazuri mi se pare inoportuna.Daca cei ca el fac asa….la palmasi…ce pretentii sa mai ai?!

  21. jasper

    DOMNILOR COLEGI MILITARI REZERVISTI SI CHIAR IN RETRAGERE,
    SUBSCRIU SI EU LA CELE RELATATE IN SCRISOAREA DESCHISA PE CARE O CONSIDER CA REFLECTAND OF-URILE MULTOR FOSTI MILITARI LEGAT DE ACORDAREA PE BANDA RULANTA A GRADELOR MILITARE UNOR PERSONAJE CARE NU AU AVUT DE A FACE CU ARMATA DECAT VIZIONAND PARADELE LA TELEVIZOR.ADEVARUL E CA SI PRINTRE CADRELE MILITARE ACTIVE SE POARTA OARECUM SERVILISMUL POLITIC,CA SA NU SPUN ALTCUMVA, FARA CARE NU POTI ACCEDE LA GRADUL DE GENERAL ,CHIAR DACA ESTI COMANDANT DE MARE UNITATE.ALTI COLEGI ,PE FUNCTII SIMILARE,SUNT DEJA GENERALI.
    CADRE MILITARE IN REZERVA ,CUM E SI CAZUL MEU ACUM.NU AU MAI FOST AVANSATE DE 13 ANI ,DE PE VREMEA CAND ERAM ACTIV.IAR UNII FIIND AVANSATI IN REZERVA SI DE 4 ORI IN ACEST INTERVAL DE TIMP.CAND VOM AVEA O LEGE CARE SA NE REPREZINTE INTERESELE SI IN REZERVA? NOTA 10 PT.ACEST ARTICOL.FELICITARI !

  22. Vasile Zarnescu

    Domnule Marian Neacșu,
    În ciuda acestui articol, și el excelent – cum a fost caracterizat de către cei mai mulți comentatori –, trebuie să vă rog să vă puneți un autocorector în office-ul folosit de dvs., spre a elimina greșelile ortografice din text, greșeli care apar, firește, din cauza grabei și a unor deficiențe în a scrie rapid, care deficiențe mi se întîmplă și mie. De ex., am observat că, la scrierea cuvîntului „dumnevoastră“, de cele mai multe ori îl grafiați așa, ca aici, fără prima literă „a“. Și aceasta vi se întîmplă fiindcă dactilografiați cu toate degetele, iar apăsarea tasei pentru litera literă „a“ se face cu degetul mic de la mîna stîngă și nu totdeauna apăsarea acestui deget este suficient de puternică pentru a se marca litera în text. Desigur, nu-i singura greșeală ortografică din acest articol (și din altele) și nu-i un cap de țară, fiindcă se înțelege textul, dar, dacă se poate să fie mai curat scris – și avem și mijloacele comode la îndemînă, acel autocorector indicat mai sus – de ce să nu o facem?!
    Dar, dincolo de acestea, trebuie să vă semnalez și o greșeală majoră, de logică, din ultima dvs. propoziție înroșită în text: Ilie Năstase nu trebuie, în fața „adevăraţilor militari“, să ia „poziția pe loc repaus“, ci, dimpotrivă, să execute comanda „Drepți!“

  23. Domnule Zarnescu, aveti dreptate, uneori din graba, mai tastez o litera gresit sau sar peste alta. Cu dumnevoastra este o problema de computer, eu scriu corect, dar e ceva in programul meu Word sau in computer care imi modifica cuvantul asa cum mi se comuta automat pe acesta cand scriu ăsta. Dar uneori. Am si program de verificare ortografie, punctuatie si diacritice, dar si acel propgram are hibe, verifica coresctitudinea cucantului, dar nu si sensul lui. Incerc si sa ma corectez dupa ce am scris, dar se intampla ca eu cand recitesc textul, citesc de regula, tot din viteza, ceea ce am vrut sa spun, nu ceea ce e scris, uneori trec peste cuvant si il citesc asa cum l-am gandit nu cum l-am scris. Fac tot posibilul sa corectez, sa evit aceste greseli care creeaza impresia de superficialitate sau chiar necunoastere. Imi cer scuze daca nu voi putea mereu sa evit toate greselile.

  24. In ceea ce priveste poziţia lui Năstase, eu ii recomandam repaus de la avansari, nu in fata militarilor de cariera, pentru ca in fata adevaratilor militari ar trebui sa stea in pozitia calului care bea apa, nici macar in pozitia de drepti. Pozitia de drepti o ai cand esti moralmente si profesional drept, dar dupa ce ti-ai arata dosul lumii, singura pozitie in care mai poti sta in fata oamenilor este aplecat ca sa nu dau numele unui animal din famnilia caprinelor.

  25. puiu ionel

    stimati domni colonei,
    observ incrancenarea dvs, demna de o cauza mai buna, impotriva unora care, spre deosebire de dumneavoastra, au facut ceva pentru prestigiul acestei tari. dumneavoastra v-ati facut doar datoria, fiind retribuiti pentru aceasta, fara insa a participa la nici o competitie (razboi) fiind pana la trecerea in rezerva intr-un etern cantonanent. adica doar v-ati pregatit, majoritatea intreaga cariera, fara sa va vajie vreun glont pe la ureche. sunteti militari cu grade mari, dar nu sunteti veterani care sa fi vazut vreun front. nu ati trecut niciunul de faza eternei pregatiri care, fie ca s-a numit aplicatie, fie doar tragere, mars, nu a fost niciuna in conditii reale, de front.
    ca sa fim bine intelesi, sunt colonel(r)ca si dumneavoastra. cu scoala militara, inainte de ’89. spre deosebire de dvs. inaintea scolii am facut armata ca militar in termem, asa incat stiu foarte bine ce faceau cadrele militare. nu am vazut la instructie grade mai mari de plutonier, din randul subofiterilor si locotenent-major, din randul ofiterilor. niciodara vreun ofiter superior. intradevar, gradele mici aveau atributiuni in perioadele de instructie soldat, grupa, pluton. ceilanti, superiorii, aveau atributiuni manageriale, adica planul de instructie se copia din anul sau de la ciclul precedent, si ala transcris in caietele subordonatilor de catre furieri, militari anume alesi sa scrie frumos, care isi astepta seful dimineata cu caietul completat, hartile desenate, tinuta curatata, cizmele facute si cafeaua calda. nu va inchipuiti cu ce era imbunatatita cafeaua…
    domnilor colonei, de pe la capitani in sus, nu ati mai stiut ce era noroiul, locotenentii alergau cu trupeti, dumneavoastra completati hartii. normal, stiati si stiti ce este noroiul, ati fost elevi, grade inferioare, dar dupa aceia NU. pe cand dumneavoastra chemati furierii sa deseneze hartile pentru aplicatia ce urma. nu dadeati cu sapa, nu trebuia sa fiti strategi ilustri pentru ca intotdeau aplicatiile erau in aceleasi locatii, in care mergeati an de an si pe cale le cunosteati pe de rost, fie ca le zicea Stiuca, Cincu, Babadag, Capul Midia si celelalte.
    toata stima pentru aviatori si marinari, pentru care antrenamntul putea insemna si moarte. dumneavoastra nu va mai antrenati de mult.
    stiti mai bine decat oricine ca gradele acordate sportivilor sunt onorifice, niciodata Ilie Nastase sau Iordanescu nu va comanda o brigada, nu va da nici un ordin nici celui mai amarat militar. in sinea dumneavoastra stiti ca nu va puteti masaura cu cei in cauza, cu prestigiul adus de acestia tarii. dumneavoastra nu ati adus nici un prestigiu, in marea majoritate pentru ca ati ramas niste ilustri anonimi. pentru cei evidentiati in teatrele de operatiuni de dupa ’89, toata stima, dar sunt foarte putini. ceilalti nu si-au facut decat datoria, pentru care au fost platiti, si inca bine.
    generalii precum Nastase, Iordanescu, altii ca ei pot oricand aduce in tara un presedinte de firma amic,un rege, um seic, un secretar de stat, o vedeta, fie ca ii invita la un demonstrative de tenis ori la o vanatoare de mistreti. ce face politicul cu acestia deja este o alta discutie. v-ati gandit vreo clipa ca gradele pot fi si pentru astfel de servicii? ati fi instare si dumneavoastra sa le faceti? haideti sa trecem de la faza refularilor de pe blog la cea a aprecierilor obiective. chiar va comparati cu Ilie Nastase? cat o fi el de boem? haida de!

  26. neacsum

    Domnule Puiu Ionel
    Imi permiteti sa va pun cateva intrebari ?
    1. De unde stiti dumneavoatra ca nu mi-a trecut nici un glont pe la ureche?
    2. De unde stiti dumneavoastra ca nu am reprezentat tara nicaieri?
    3. de unde stiti dumneavoasrea ca eu am chemat furieri sa imi scrie hartiille?
    4. De unde stiti dumneavoastra ca nu am participat la nici o competitie?
    5. De unde stiti dumneavoastra ca de la capitan in sus nu am mai stiut ce e noroiul?
    De fapt nu stiti, caci nu aveti d eunde, dumnevoastra ati vazut armata, ca si demonstrativele lui Nastase, si circul pe care il face cu aceste ocayii, doar la televizor. Banuiesc ca ati vazyt si cand si-a dat pantalonii jos in public, si ati aplaudat extaziat momentul Nici nu se putea altfel, se pare ca dumneavoastra aplaudati orice cur gol.
    Apropo, puteti sa imi spuneti mie prin ce nioroaie a umblat Nastase, ce gloante i-au trecut pe la ureche, la ce razboaie a participat si mai ales cand a trecut in cantonament? Poate nu stiti dar domnul Nastase a „luptat din 1969 pana in 1979, dupa care a trecut la repaus. Deci pentru o cariera de 10 ani a primit doua stele de general. Ofiterii mai nou ies la pensie la 65 de ani, dupa 45 de ani de munca. Nu stiu daca se compara. E adevarat, ofiterul nu merge la instructie pana la iesirea la pensie, dar nici Nastase nu mai castiga turnee de cand a iesit din circuit. Deci de ce ar trebui sa fie el avansat la pensie pentru cei 10 ani de munca? Pe ce camp de batalie a luptat? Eu zic sa va asezati in fata televizorului si sa mai mergeti la geam cand va striga copilul sau nep[otul sa va spuna :” uite tati, trece armata! „

  27. qwerty

    apa de ploaie…………………
    tot pensiile va preocupa numai bateti campii….
    ia uite cartitorii naibii gen puiu ionel!!!

  28. qwerty

    neacsule,
    enumera cele cerute de puiu!
    adica: 0 gloante, 0 tari, 1 competitii: floarea din glastra!!!!