Aniversarea B 26 Infanterie “Neagoe Basarab”

Categoria Actualitate, Despre Armata, Social

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pe data de 1 Aprilie B 26 Infanterie „ Neagoe Basarab” din Craiova a sărbătorit 135 de ani de la înfiinţarea … batalionului 2 Dorobanţi „Fălciu” ale cărui tradiţii, transmise sau preluate de către R 26 Dorobanţi apoi Mecanizat „Rovine”,  le moşteneşte. Nu ştiu câţi din foştii sau actualii membri ai unităţii cunosc originea şi tradiţiile acestei unităţi dar sunt convins că sunt şi din cei care nu ştiu, dar mai ales sunt şi mulţi, mai ales civili, media, care ştiu despre această unitate decât că se numesc „Scorpionii Roşii”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aş putea spune că este .. normal, de la momentul afirmării dorinţei de a intra în NATO, România în totalitatea ei aproape s-a cosmopolizat, a preluat obiceiuri de toate felurile dar mai ales americane, culinare, aniversare, lingvistice, uneori numai şi numai pentru a arăta dorinţa de afirmare. Aşa am renunţat la unităţile de reparaţii şi întreţinere, avem unităţi de mentenanţă, am renunţat la ţinte sau obiective avem target, nu mai avem concluzii, avem lessons learned. Bineînţeles, în aceste condiţii pe cine mai miră că în dorinţa de a ne americaniza cât mai rapid, uităm cum ne cheamă şi adoptăm adaptăm obiceiuri şi denumiri uitând de unde am plecat?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Scorpionii Roşii” sunt o denumire pe care o companie a B. 26 Neagoe Basarab a avut-o sau a adoptat-o în misiunea UNAVEM III DIN Angola, misiune de la care la anul în 2016 se împlinesc iată, deja, 20 de ani. O tempora ! Dar acolo adoptarea acelei denumiri era să spunem normală, în teatrele de operaţii în funcţie de locaţia de campare, forţele militare denumesc baza militară pentru a o face cunoscută şi este o cutumă aproape ca fiecare bază militară să poarte o denumire pentru a fi individualizată.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Odată ajunşi sau reîntorşi acasă, militarii Craioveni ai B 26 au început să vorbească despre Scorpionii Roşii din Angola, sintagma a prins, media în căutare de senzaţional a preluat-o şi de aici până la a denumi batalionul ca „Scorpionii roşii” nu a fost decât un pas. La plecarea în misiunile NATO, pentru că numele „Neagoe Basarab” nu spunea nimic, s-a adoptat numele bazei din Lobito-Angola şi iată cum a apărut batalionul apoi Brigada scorpionilor care totuşi practic nu au nici o legătură săracii de ei cu Craiova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ei abia acum devine interesantă problema, pentru că dacă batalionul este mai cunoscut ca Scorpionii Roşii, atunci ar trebui ca şi istoria sa, sau mai bine spus ziua de naştere a batalionului să fie în Septembrie pentru a aminti momentul când actualul batalion s-a înfiinţat din desfiinţarea R 26 Mecanizat Rovine. Dar aşa cum R 26 Dorobanţi care s-a născut din B 2 Dorobanţi Fălciu nu s-a numit R26 Dorobanţi Fălciu, ci R 26 Dorobanţi Rovine, şi B 26 nu s-a numit Rovine, ci Neagoe Basarab deci un alt nume, pentru că la vremea înfiinţării B 26, R 26 Rovine încă funcţiona practic, deşi juridic se desfiinţase. A mai durat ceva timp până ca şi celelalte batalioane să devină unităţi de sine stătătoare cu drapel de luptă şi să se consemneze decesul clinic şi juridic al fostului Regiment.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Iată de ce, acum mulţi dintre componenţii sau poate dintre cei care au făcut parte dintre cei care au constituit acest batalion în 1994, ar dori ca acesta să îşi sărbătorească ziua de naştere pe data de 15 Septembrie ziua în care actualul batalion s-a înfiinţat odată cu primirea numelui „Neagoe Basarab”, nu „Rovine” , nici „Fălciu”.Mai mult, ca lucrurile să fie şi mai încurcate, Brigada 2 din Craiova poartă numele „Rovine” al fostului Regiment. Cine descurcă iţele? Asta nu ar însemna că şi-ar renega propriile origini ci că s-ar respecta o dată la care batalionul efectiv s-a înfiinţat şi a primit Drapelul de luptă. Pe 15 Ianuarie, sau 1 Aprilie, nu mai contează prea mult, important este să nu uităm de unde am pornit şi să nu ne călcăm în picioare tradiţiile de dragul unor orgolii sau pentru a impresiona cu denumiri exotice, numai pentru că dau mai bine şi ne fac mai fioroşi. Adevărul este că cine s-ar speria de .. Neagoe Basarab nu ? Dar de scorpioni parcă toţi se tem. Şi ca să fim consecvenţi cosmopolitismului împins până la ridicol, cum Bg 2 Rovine, are în compunere 6 unităţi iar scorpionii cunoscuţi sunt numai maronii şi.. galbeni a trebuit să inventăm, scorpionii negri, aurii, albaştri, roşii frizând… realitatea. Şi totul pentru a impresiona. Bine că nu mai trăiesc Racoviţă, sau Darwin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Să revenim acum la eveniment. Pe data de 3 Aprilie, batalionul a marcat momentul înfiinţării B 2 Fălciu în mod oficial în faţa membrilor mai vechi sau mai noi ai unităţii, a presei şi a unor oficialităţi locale şi „capitaliste”. Au fost prezenţi reprezentanţii prefecturii, CJ Dolj, Primăriei, comandanţi de unităţi din garnizoană, dar şi comandanţii ierarhici, adică ai Bg 2 „Rovine”, Diviziei 1 „Dacica”, ai SMFT şi Şeful Statului Major General, General-locotenent Nicolae Ciucă, fost comandat al B 26.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Activitatea a început cu primirea raportului de către generalul Nicolae Ciucă, salutul tradiţional şi apoi primirea invitaţilor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A urmat un scurt moment religios, apoi şeful SMG a acordat „Emblema de onoare a SMG” următorilor militari ai unităţii: Lt Col. Ediţoiu Valentin, Cpt. Dică Adrian, MM Ganea Octavian, Plt. MAJ. Purcaru Constantin, Plt. Ghiţă Albert, Cap. Teodosiu Cătălin şi Cap Toma Ionel. Felicitări celor medaliaţi, PRIN EI, SEFUL SMG A EVIDENŢIAT EFORTURILE ŞI MUNCA ÎNTREGULUI BATALION.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A urmat premierea .. oficialităţilor. În dulcele stil românesc, comandantul batalionului a oferit plachete omagiale înalţilor sau scunzilor oficiali politici prezenţi la eveniment, aceiaşi ca de fiecare dată şi mă întrebam şi eu ca şi alţii, cu ce or fi greşit săracii oameni să primească de fiecare dată, tot ei aceste plachete pe care probabil le dau nepoţilor sau copiilor sau părinţilor să pună tigaia pe ele sau să taie salata, pentru că la modul în care clasa politică tratează armata, nu cred că pun vreun preţ pe aceste simboluri care pentru militari înseamnă cu adevărat ceva. Dar aşa ne-am învăţat noi să oferim ceva oaspeţilor, fie că merită, fie că nu. Îmi amintesc din istorie, dacă tot vorbim de tradiţii, ce „daruri” au trimis sciţii perşilor şi ce mesaj cuprindeau.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poate unii dintre oamenii care păstoresc soarta armatei ar merita şi ei nişte mesaje de acest gen, criptate, cu rugămintea de a se prezenta iarăşi în faţa armatei după ce vor descifra mesajul şi vor avea şi rezolvarea, dar să nu fabulăm. Aştept să trăiesc clipa când la astfel de aniversări şi evenimente, vor fi date medalii şi plachete celor care au însemnat cu adevărat ceva în această unitate, care s-au afirmat cu adevărat în istoria unităţii, nu aceiaşi politicieni de fiecare dată, nu aceleaşi pupile. Nimeni de exemplu nu s-a gândit să dea o plachetă celui sau celor care au avut inspiraţia să dea denumirea de „Scorpionii Roşii” bazei militare din Lobito, Angola, pentru că iată, de la el sau ei, acum întreaga brigadă şi- a luat numele sau renumele, fie el şi neoficial. Aşa suntem noi românii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
După momentul darurilor a urmat momentul cuvintelor. A rupt inima târgului doamna primar care în încercarea de a smulge ropote de aplauze a spus că nu a venit cu mâna goală, ci cu vestea că marţi oraşul Craiova va marca momentul începerii lucrărilor la noul cartier de locuinţe de peste drum de unitate, pe fostul teren al unei unităţi militare „ cedat” de armată a spus dânsa, primăriei pentru a face locuinţe „ de serviciu” pentru militari. La eveniment va veni şi Cel care îşi spune Ministrul Apărării Naţionale, cârpaciul Duşa, ca să pună şi el o mână de ciment la crucea domeniilor armatei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marele câştig al militarilor din această afacere este că au scăpat de plata chiriei pentru un teren pe care Brigada 2 nu îl mai folosea, dar l-ar fi putut fi da „în concesiune” asociaţiilor militarilor din garnizoană, variantă în care însă „primăria” nu ar fi câştigat nimic. Mai spune doamna primar că un alt câştig al militarilor ar fi faptul că un număr important de locuinţe vor fi acordate „cu prioritate” militarilor din garnizoană, dar nu a specificat domnia sa ce înseamnă acest „important”. O spun eu, din 1800 de apartamente , cam 250 vor di date la cerere militarilor. Ceea ce nu mai spune doamna primar este faptul că până la ora asta locurile pe care toată lumea ar fi tentată să creadă că se bat militarii din Craiova, nu sunt încă ocupate, pentru că preţul acelor apartamente nu este pe măsura militarilor ci pe a celor care au colecţii de tablouri şi primesc câte 20% „ diurnă” de pe urma licitaţiilor şi afacerilor. Aşa că să nu mire pe nimeni dacă armata va ocupa acele apartamente, „prin reprezentanţii ei”. Nu ştiu când se vor sătura militarii să primească cu o mână şi să li se ia cu două, dar nu prea am văzut mulţi militari fericiţi la această frumoasă aniversare. În plus, numărul celor din rezervă care participă la aceste evenimente este din ce în ce mai mic. De ce oare?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
În fine, a urmat defilarea trupelor, apoi domnul general Nicolae Ciucă a dat curs invitaţiei presei de a spune câteva cuvinte. Deloc protocolar, ba chiar puţin.. emoţionat acesta a menţionat că nu trebuie uitat faptul că ascensiunea tuturor celor care plecând din acest batalion au atins unele funcţii şi poziţii importante în armată sau în stat, se datorează celor pe care nu „îi fugăreşte” nimeni să le ia interviuri, militarilor de rând, soldaţi, subofiţeri, ofiţeri, talpa armatei. A mai amintit domnul general şi momentele de început ale unităţii, când cei care participau la exerciţii, cursuri, misiuni în afară la întoarcere erau „căutaţi în raniţă” aşa cum copii îşi caută bunicii după bomboane, dar nu de cadouri ci de manuale, instrucţiuni, cursuri, notiţe, „lessons learned” CD-uri, care să fie expuse şi explicate colegilor pentru a face integrarea în NATO mai rapidă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A amintit că numai aşa a fost posibil ca B26 să fie primul batalion evaluat de către o comisie NATO în 1997, imediat după participarea la „Cooperative Determination 97” şi să ajungă prima unitate românească dar şi din Europa de Est, acceptată ca rezervă strategică a NATO. A mai spus domnul general Ciucă, că atmosfera, elanul, coeziunea pe care le-a întâlnit şi trăit în această unitate nu le-a mai experimentat nicăieri.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Achiesez, pot spune fără a exagera că a fost ceva ce nici acum după 20 de ani nu ne explicăm, nu ştim ce ne-a legat dar ne revedem mereu cu bucurie şi oricât de stresaţi am fi, oricâte griji şi probleme personale am avea fiecare, vederea chipului unui fost coleg de unitate cu care am fost în Albania, Angola, apoi pentru cei care au fost în Bosnia, Irak, Afganistan, aduce întotdeauna o rază de lumină şi bucurie nedisimulată.
La mulţi ani foşti şi actuali componenţi ai B 26, oricum v-aţi numi! Să vă fie numele în veci respectat!

PS. Am uitat să menţionez,  de ziua Infanteriei, domnul General Blaiu, comandantul Brigăzii invită rezerviştii în poligon, să mai simtă „cocoşul” armelor şi praful pe puşcă. Aşa că cei doritori de o tragere, ca anul trecut, să ţină aproape iar domnului general să îi ţină Dumnezeu obiceiul! Mulţumiri totodată organizatorilor evenimentelor, atât cel de azi cât şi cele viitoare!

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

13 Raspunsuri la Aniversarea B 26 Infanterie “Neagoe Basarab”

  1. Dani

    Frumos si interesant articol.Pacat totusi ca ti pus si poza slugoiului Dusa ca era sa vomit. Si eu vomit greu ca an stomacul tare.

  2. Dani

    erata an=am

  3. Nașu

    La mulţi ani foşti şi actuali componenţi ai B 26, oricum v-aţi numi! Să vă fie numele în veci respectat!

  4. ifrim

    La multi ani slujitori ai patriei!

  5. LA MULTI ANI NASULE!

  6. ilie

    La multi ani militarilor actuali si fosti Scorpioni rosii!
    Articol bine elaborat, sa traiesti dle Neacsu!
    Semne de iarna neincheiata!!!!!

  7. neacsum

    La multi ani mare sef de trib. Da de unde stii ca e iarna grea? Marele Manitooo a vorbit către Pană de Benzina?

  8. GL.BG (r)MANDRU OVIDIU MIRCEA

    Felicitari si multumiri tuturor celor care slujesc au slujit si au murit sub culorile acestui vestit batalion.

  9. bogdan dozescu

    Multumesc din suflet pentru articol, acum stiu ca nu lupt de unul singur pentru o idee.Ma inclin in fata tuturor celor care au facut parte, fac parte si vor fi parte a acestei unitati, respect pentru B26.

  10. PUIU NICOLAE

    Este inaltator

  11. PUIU NICOLAE

    Revin, marturisindu-va ca de fiecare data cand pasesc in aceasta unitate incerc niste sentimente deosebite.
    Aceasta aniversare m-a dus cu gandul si la colegii ce nu mai sunt,dar raman vesnic in memoria noastra.
    Cinste si onoare tuturor.
    Mi-ar fi placut sa intalnesc mai multi fosti colegi,din toate categoriile.