Scrisoare deschisă ministrului apărării naţionale (şi) domnului Mihnea Motoc

Categoria Actualitate, Despre Armata, Social

mihnea motoc

Domnule Ministru,
Vă scriu deoarece, cel puţin teoretic, sunteţi primul ministru al apărării de după primele alegeri democratice după 1989, care nu face parte din nici un partid, deci ar trebui să fiţi – repet, teoretic – primul ministru apolitic al unui minister care ar trebui să fie -tot teoretic- apolitic. După cum bănuiesc că aţi auzit prin lungile dumneavoastră peregrinări prin alte state cu o istorie mai mică, dar o armată mai puternică, armata României este apolitică, cei care o compun de la soldat până la şeful Statului Major General, nu au dreptul(teoretic) să facă parte din partidele politice, nu au voie să participe la activităţi politice sau demonstraţii politice, deşi unii dintre ei au participat la întâlniri sponsorizate de UNPR, nu au voie să facă parte din sindicate. Cum dumneavoastră veniţi dintr-un mediu în care recomandările şi deciziile UE sunt aplicate, poate vă aplecaţi ca reprezentant al acestor organisme şi asupra Recomandării 1572 din 2002 aprobată în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind dreptul de asociere al militarilor, nu de alta, dar se pare că la unele nivele această recomandare se aplică iar la altele nu. Mai concret, în timp ce militarii nu au dreptul să facă parte nici din partide politice, nici din sindicate, la nivelul conducerii ministerului, regulile şi legea o fac persoanele politice în interesul partidelor, nu al armatei. Să nu îmi spuneţi că asta înseamnă controlul societăţii civile asupra armatei că nu cumpăr, cum spune unchiul Sam. ARMATA SUA ESTE CONDUSĂ DE MILITARI  şi controlată prin Congres fără lipitori de partid pe funcţii de conducere. Apropo, ce spuneţi de subordonarea DGIA şi a Departamentului Logistic al armatei de către primul ministru? Nu este aşa că nu are nici o legătură cu conducerea politică ?

Domnule Mihnea Motoc, dacă sunteţi cu adevărat tehnocrat, deci independent (aşa se exprima domnul preşedinte Iohannis şi nu îndrăznesc să îl contrazic) şi un diplomat cu experienţă, atunci nu am nici o îndoială că dacă vreţi, veţi putea să faceţi unele reparaţii sau unele reforme fără de care armata României nu se poate numi armată ci doar o asociaţie purtătoare de uniformă, cu drepturile civile ciuntite şi o grămadă de sarcini mai mult decât dubioase, cum ar fi acelea de participare la deszăpezirea drumurilor în locul unor asocietăţi care primesc contracte grase dar nu fac nimic, sau intervenţii împotriva populaţiei civile, cum a fost cea de la Stoeneşti-Olt în Februarie 1999.

 

Domnule Ministru, din câte cunosc eu în nici o ţară civilizată armata regulată nu este scoasă să lupte împotriva populaţiei. Pentru asta există structuri şi forţe cu atribuţiuni specifice. Sper că nu doriţi ca armata să fie din nou condamnată şi privită cu ostilitate de propriul popor, aşa  cum s-a întâmplat după 1907 şi 1989. Deja un fost preşedinte este anchetat pentru scoaterea armatei cu armament şi muniţie împotriva populaţiei în 1990. Pe lângă el vor fi în mod categoric interogaţi dacă nu condamnaţi în locul lui, comandanţi militari care au executat ordinul. Aşa se pedepseşte amestecul armatei în treburile politice. Faceţi ceva şi anulaţi ordinul criminal dat de preşedintele Constantinescu in Ianuarie 1999 când a simţit minerii ameninţându- scaunul,  eliminând astfel posibilitatea ca armata să mai fie folosită politic împotriva propriului popor.

 

Domnul prim ministru Cioloş a anunţat că va lua măsuri pentru depolitizarea structurilor guvernamentale. Bănuiesc că armata va fi şi ea vizată. Nu ar fi rău ca armata, să fie din nou prima care să demonstreze că se poate reforma prima, aşa cum a făcut în 2004 când a intrat în NATO, pe vremea când societatea civilă încă aspira să intre în UE. Numai că să nu se întâmple ca la fiecare schimbare de guvern sau de majoritate parlamentară când au fost schimbaţi unii supuşi politic, cu alţi supuşi politic.
Şi dacă tot se poartă consultarea asociaţiilor şi vocea străzii, vă sugerez domnule Mihnea Motoc să faceţi şi dumneavoastră, după modelul domnului preşedinte Iohannis, o întâlnire cu reprezentanţii tuturor asociaţiilor militarilor, eventual la Cercul Militar, clădirea aceea unde au loc fel de fel de activităţi inclusiv ale UNPR dar nu şi ale militarilor rezervişti sau nu ale tuturor. Dacă vreţi să aflaţi direct de la sursă ceea ce generalii şi coloneii numiţi politic în minister nu vă vor spune pentru că sunt obişnuiţi doar să spună “da domnule ministru, aveţi dreptate” de teamă să nu fie maziliţi, luaţi dumneavoastră iniţiativa, lansaţi invitaţia în media sau pe pagina ministerului că doriţi să vă întâlniţi cu aceşti reprezentanţi, dar toţi, fără discriminare, nu doar cei finanţaţi şi dirijaţi de anumite partide, sau cel puţin toţi cei care vor dori să participe. Şi încă ceva, nu lăsaţi să se ocupe de această activitate cei care stau acuma în fruntea Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul şi informare Publică, pentru că politizarea armatei de acolo începe de la cele două capete, care vor face în aşa fel încât să vă întâlniţi doar cu aplaudaci.

otilia sava 2
Ca să nu credeţi cumva că vă dezinformez, vă dau un exemplu:
În data de 23.11.2015, orele 11, la poarta ministerului s-au prezentat două cadre militare în rezervă,  reprezentând două  asociaţii ale militarilor, e adevărat, îmbrăcaţi civil, nu ca Năstase pe Wimbledon, şi un vicepreşedinte al SNPPC, CARE AU CERUT SĂ VORBEASCĂ CU DUMNEAVOASTRĂ PE PROBLEMA LEGII 223 ŞI A PROIECTULUI ORDINULUI PRIVIND METODOLOGIA DE APLICARE. Au aşteptat aproape 3 ore şi nu au fost primiţi, de nimeni. Înainte de a pleca au decis să încerce altfel şi cunoscând că doamna Otilia Sava, ca vicepreşedintă a Departamentului Pentru Apărare a UNPR este supusă domnului Oprea, fostul ministru al apărării şi al internelor, actualmente fără ocupaţie administrativă, (tot teoretic) l-au sunat pe proaspătul “şomer” solicitând o întrevedere. Surpriză, imediat după ce au vorbit telefonic cu domnul Oprea au fost primiţi de doamna Otilia Sava, dar nu toţi, ci numai domnul Coarnă, reprezentant al SNPPC, care – culmea – tot teoretic nu avea nici o legătură cu MApN, legătura sa cu MApN fiind ceilalţi doi membri ai delegaţiei, care însă  au fost  lăsaţi la poartă,  pentru că doamna Otilia nu discută cu militarii, discută cu cine şi când  îi ordonă domnul Oprea.  Nici nu mai contează ce au discutat cei doi,  ştiu că doamna a dat neştiutoare din umeri la toate întrebările, promiţând însă că se va documenta şi îndemnând la răbdare, ceva de genul “ dormiţi liniştiţi, UNPR veghează.” Acuma, domnule ministru, cu tot respectul aş pune câteva întrebări pe care, cu sau fără respect, v-aş ruga să i le puneţi doamnei Sava:
1. De ce a lăsat acei oameni să aştepte 3 ore de pomană, deşi vizita fusese anunţată?
2. De ce după discuţia cu domnul Oprea a acceptat să îi primească?
3. De ce a primit – în bătaie de joc exact pe cel care provenea din cu totul alt minister şi nu pe reprezentanţii militarilor rezervişti? A fost alegerea sa sau ordinul domnului Oprea Gabriel?
4. De ce a declarat că nu ştie nimic nici despre modificările care se încearcă să se facă la L-223, nici la stadiul Ordinului de aplicare a legii, când practic principala sa atribuţie este să fie informată şi să informeze la rândul său?
5. Ale cui interese le reprezintă şi cui dă socoteală pe funcţia pe care este numită doamna Otilia Sava, ministrului apărării sau preşedintelui UNPR?
Având în vedere cele petrecute – pe care le puteţi verifica- vă întreb pe dumneavoastră, cine conduce la această oră ministerul, dumneavoastră, adică domnul Mihnea Motoc, sau domnul Gabriel Oprea, prin oamenii lui, pentru că dacă îl conduce tot domnul Oprea, poate era mai bine să fi rămas domnul Duşa acesta prezentând câteva avantaje:
1. Intrase foarte bine în rolul de de ministru;
2. Nu ridica pretenţii de mare strateg sau tehnocrat;
3. Era practic acoperit în neputinţa sa ministerială de ordinele primite de la partid şi de funcţia de vicepremier pe probleme de apărare a domnului Oprea;
Câtă vreme o voi vedea pe doamna acolo, sau pe domnul Zisu la Logistică,  nu o să mă mai adresez dumneavoastră, pentru că va fi  clar cine conduce ministerul.

Mai multe despre armată, la întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor militarilor, dacă nu vă e frică de discuţiii şi/sau dacă vă lasă doamna Otilia Sava să intraţi, că pe noi nu ne-a lăsat.
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1042505-procurorii-spun-ion-iliescu-ordonat-interventie-armata-munitie-razboi-impotriva-manifestantilor.htm
http://www.unpr.eu/description.php/Departamente/11/

http://www.cjc.ro/OMEPTA/legislatia/OUG%201%20din%2021.01.1999.htm

nota: Pentru membrii SCMD : Cei doi reprezentanţi nu erau nici trimişi, nici colaboratori ai domnului Dogaru, aşa cum sugerează acesta într-o notă internă către ce a mai rămas din filialele sale. Pai daca erau colaboratorii sai, intrau din prima la Oprea, nu mai faceau antecameră la MApN. Logic nu?

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

40 Raspunsuri la Scrisoare deschisă ministrului apărării naţionale (şi) domnului Mihnea Motoc

  1. geo

    Marine, esti haios, dar la intrebarile pentru d-na „Otilea”(nu pot sa-i spun Otilia) n-are cum sa-ti raspunda inca ministrul. Mai trebuie sa prinda coaja ca sa-si poata umfla muschii. Eu sunt convins insa ca, daca vrea sa nu para o paiata, chiar acolo va trebui sa curete, la „Otilea”, la Zisu s.a.m.d.

  2. @Geo,
    O sa iti raspund cu un banc, un pic mai cazon, dar suntem intre noi gradatii nu?
    O Doamna foarte sic era in autobuz, autobuzul aglomerat,doamna in picioare, se tinea de bara-cea de sus- si simte ca la fiecare frana un individ aflat in spatele ei, se proptea cam insistent in posteriorul ei. Dupa cateva frane doamna se intoarce spre individ si il intreaba: ce te bagi domnule asa in mine, vrei sa ma … ? Vaaaaaaaai, doamna, nuuu raspunde tipul rusinat. -PAI ATUNCI DA-TE LA O PARTE, POATE VREA DOMNUL, POATE VREA DOMNUL, raspunde doamna ingignata !

    Cam asa si cu domnul Motoc, daca nu are nici un gand, sa faca loc altuia care vrea si poate.

  3. GIM

    Nu cumva „politica” a ramas in „armata”, din timpul lui Ceausescu si astfel, in ultimii 26 de ani s-a inregistrat „un salt inainte”, de la „lectii” la „directive” politice ? (avand in vedere faptul ca si azi, cetatenii confunda PSD cU PCR, din multe puncte de vedere)

    https://www.facebook.com/199988756815155/photos/a.201115163369181.1073741826.199988756815155/571409773006383/?type=3&theater

  4. Vladi Mir

    Acum inteleg si eu de ce ecranizarea „ENIGMEI OTILIEI” a marelui George Calinescu, s-a numit „DINCOLO DE BARIERA” !

  5. @GIM,
    Pai nu putea sa nu se alinieze si armata la trendul societatii, nu ?

  6. pensionarul

    D-le Neacsu, nu pot decat sa-mi ridic palaria, pardon, cascheta, in fatza dv. Un sincer „Bravo” cu „B” mare. Problema e daca aceasta scrisoare va ajunge in mana ministrului ap.nat. sau direct la marele cosh.

  7. @pensionarul
    Si eu am onoarea sa va salut, cu mana la cascheta.Pentru cei despre care fac vorbire in articol e suficient „onorul mic”,militarii stiu care este. Daca scrisoarea va ajunge pe biroul domnului Ministru nu ;tiu, dar de informat despre continutul ei in mod cert va fi informat pentru ca mi-a soptit mie o pasarea ca aceasta pagina este citita si de cei de la STS si de cei de la DGIA si de cei de la departamentului doamnei Otilia si din toti astia, macar unul ii va spune ca un nebun are ceva sa ii spuna, nu de alta dar sunt obligati de fisa postului sa ii puna pe birou cam tot ce se spune despre armata si mai ales despre propria persoana. Ca va lua sau nu oarece masuri, sau ca va binevoi sa isi si aplece urechea, asta numai bunul Dumneyeu stie, sa fiu sincer eu sunt pesimist, va trece si asta , va trece si anul viitor, va trece si guvernul asta si multe altele si in armata se vor schimba doar umerasele, pe care sunt puse hainele, in rst, obiceiurile, hotia, servicilismul pupincurismul,lasitatea, miserupismul, goana dupa grade si functii, delatiunea,nu doar vor ramane, ci vor atinge noi culmi de civilizatie si progres. Dar eu nu ma las, nici altii ca mine, inca mai avem gaz.

  8. eugen

    Singurele reparatii pe care le face d-l Motoc sunt legate de casele lui Iohannis. Nemultumirea lui Iohannis vis a vis de justitie este rezolvata la CEDO prin Iulia Motoc.

  9. @ Eugen,
    Cine stie, cunoaste. Asa se explica si de ce a fost convins domnul Motoc sa intre in guvern, pentru ca initial refuzase nominalizarea, dar a fost instiintat ca domnul pre;edinte are nevoie de el si va fi pastrat si in viitorul guvern indiferent cine va castiga alegerile, pentru ca e in interesul domnului presedinte sa isi recastige casele la CEDO.

  10. Dar sa nu uitam ca mai e cineva abonat la doamna Motoc. Sa nu uitam cine a trimis-o acolo.

  11. maresalu_67

    ati devenit rautaciosi la final…sau asta inseamna cu adevarat ,,pas cu pas” ? pai atunci ne-a luat DRACUL de tot !!!

  12. daniil

    Domnule Neacșu,
    Sunteți de admirat pentru râvna pe care o depuneți. Am fost 3 ani consultant/consilier prin vecini și îmi mușcam din pumni când ceea ce propuneam era câteodată ignorat, amânat, aruncat în derizoriu, deși se dovedea corect, util și putea aduce plus valoare. Un bun prieten, de asemenea consultant, îmi spunea: „Nu te mai frământa, acesta este sistemul – nu poate fi înfrânt. Să ne vedem de treabă, astfel încât să nu ne fie rușine de noi, să ne luăm banii și să plecăm acasă.”
    Ce vreau să spun cu asta. Croiți scrisori deschise, diverse luări de poziție, dar le citim, probabil, numai noi – unii accidental, ca mine, acest articol. Este, cred, modalitatea dvs. de a refula în fața a ceea ce se produce în Țară. Și o respect.
    Nu văd, însă, cine mai este interesat, în România, de binele acesteia, ca entitate, și al oamenilor săi, ca grup social. Nu mă refer la cei care am fost crescuți cu fața la Drapel, desigur – măcar la o parte, cei neinfestați cu lățeii luați odată cu linsul intens în diverse găoaze politice putride. Poate ONG-urile lui Soros. Credeți, cumva, că indivițeii din actualul Guvern, care vor compromite, curând, și ideea de tehnocrație la români, știu măcar ce vor? Ori Cio-cocoloș, șeful clădirii de la Piața Victoriei (numai al betoanelor, că ordine primește de la alții) unde s-a răsturnat recent tehno-carul cu proști? Ori, poate Marele Mut von Bou-Wagen, plăvanul pentru care am pierdut 10 ore din prețioasa mea existență spre a-l vota la o ambasadă a României în străinătate? Vor, pot și știu însă alții pentru ei și pentru noi. Care cunosc exact cursul prestabilit, deja, al viitorului fostei Românii. O cred și o spun cu regret.
    Așa încât, pentru cei care mai suferă, încă, pentru rușinea și dezmățul pe care le trăim, cred că sunt posibile câteva soluții: a) Să scrie, ca zbatere sterilă, totuși, dar cu eficace efect autoanesteziant, lungindu-și astfel agonia spiritului. În plus, își asigură în doza suficientă surogatul de acțiune. b) Să-și vadă de propria existență, sperând în pronia cerească în sensul că, poate-poate, mila divină se va pogorî peste Țară și va îndrepta, cumva, starea de fapt. Asta dacă ne va ajuta și tizul Daniel între 2 vizite pe la Mântuirea (ce nu mai vine odată) a Neamului. c) Să treacă la acțiune, dar nu pe modelul: „Io ies în piețe și rag ca prostu’, apoi vin ‘Toți oamenii Președintelui’ (Ioha, Băse virgulă după caz virgulă), confiscă tot și se emană instantaneu din Romstrăzi dobândind, ca bonus, și legitimitate.”
    Eu, în general, sunt tentat să-mi văz de „sărăcie și nevoi”, lăsând „neamul” să zacă în somnul rațiunii (măcar că, spune poetul: „Și mai cred că într-o zi, aspru, din furtună, / Neamul meu se va trezi cu securea-n mână”… Ei, și? – continui eu – ce să facă el cu mijloace contondente, când e mai comod să le simță prin scăfîrlie, administrate de alții). Cum le șade mai bine la români, dintotdeauna. Câteodată, însă m-ar bate gândul să fac și altceva. Dar cu cine, căci resursele de acțiune, seriozitate și oameni fără spinări frânte s-au cam epuizat p-acilea pe la noi… Și, cum pomeneam pe la început, te poți pune cu sistemul? Mai ales când este zdrențe, putred, vândut, corupt, interesat numai de sine, penetrat etc., șamd, toate la infinit.
    Cu toate acestea, eu vă urez mult succes cu scrisul!

  13. lordud

    Pentru cei care cred ca la CEDO se pot castiga case inapoi le recomand sa mai citeasca singuri legile nu sa se lase „aplatizati” de mass-media.

  14. @Daniil,
    Fiecare cu ce are. Eu deocamdata cu scrisul.Daca in fiecare zi, accidental, un om citeste ce scriu este deja un om in plus mai bine informat sau avertizat si un om care nu se mai simte ca neuronul in capul lui Oprea. Decat nimic si asta este un castig. Vom vedea daca si cand acesti oameni vor fi suficienti de multi incat sa simta nevoia sa iasa in strada pentru ca nu mai incap in fotolii, de furie.

  15. soldatu

    Domnule Neacsu,
    Doamna la care faceti referire (refuz sa-i scriu numele), supusa lui Oprea -Clipici-Intaiul incruntat al tarii, printr-un maimutoi numit Maciu, general al armatei romane (imi vina sa crap cand ma gandesc ca ipochimenul este cantemirist ca si Zisu), deci doamna s-a exprimat public ca vrea sa ia gatul colonelului Anghelescu de la Calitatea Vietii Personalului si presedinte executiv al Asociatiei de Caritate din Armata Romaniei Camarazii. De ce? Fiindca distinsa a organizat un concert( initial pe 3 noiembrie insa s-a intamplat nenorocirea din Colectiv si a fost amanat pe 14 decembri 2015) de gala la Opera Romana in onoarea veteranilor armatei solicitand sume importante din fondurile Asociatiei.Boardul Asociatiei a aprobat 12000 ron insa toate au culminat cu solicitarea altor bani de la Asociatie pentru a plati personalul auxiliar al Operei (cam 30 oameni x 200 ron/zi) si a suporta Asociatia costurile dineului de dupa concert (200 persoane la masa plus sampanie scumpa).
    La refuzul colonelului Anghelescu, madam a pornit jihadul. A convocat tot personalul Directiei calitatea vietii personalului la sediul MApN, fara seful lor dl.col. Anghelescu si le-a cerut sa o ajute sa-i ia gatul lui Anghelescu ( exrimarea dumneaei). Isonul i-l tine generalul papitoi Maciu care a fost zilele trecute la Anghelescu acasa sa verifice daca este intradevar bolnav si cerandu-i inca odata sa plece de la comanda Directiei daca nu vrea sa iasa pe usa din dos din armata. Din cate am inteles de la unii militari care inca mai sunt in sistem la fel procedeaza doamna si cu seful directiei juridice din MApN (atentie!) de sase luni trateaza numai cu subordonatii acestuia.Se aude ca madam are sustinerea actualului ministru Motoc care este prieten cu fostul sef SRI Maior al carui purtator de cuvant a fost sotul distinsei, dl.Sorin Sava. Deci pana acum a fost garantata Oprea, acum e garantata Motoc.

  16. @Lordud,
    La CEDO se castiga procese impotriva statului roman iar daca nu s-au castigat si case pana acuma, timpul nu e pierdut, toate au un inceput. Nici la Loto nu se castiga case, dar cei care castiga banii isi iau case cu ele deci pana la urma se castiga case si la loto.

  17. @Soldatul,
    In cazul asta cred ca am gresit trimitand scrisoparea deschisa domnului ministru. Va trebui sa mai trimit una in care sa il rog sa o inchida,sau sa o retrimita inapoi pe cea trimisa. Astept totusi sa vad daca a citit-o pe asta si daca a inteles ceva din ea.

  18. Col(r) IVANEL Nicolae

    Imi pun mari sperante in noul ministru al apararii, Domnul Mihnea MOTOC. Continui sa am un respect deosebit pentru primul ministru al apararii nationale, civil, Domnul Gheorghe TINCA, diplomat de cariera ca si Domnul MELESCANU si acum Domnul MOTOC. Imi doresc, ca Domnul MOTOC, sa respecte ARMATA si pe militarii sai, sa ii inteleaga si sa se straduiasca sa ii alinieze la drepturile pe care le au militarii din tarile NATO (dansul trebuie sa cunoasca mai bine ca multi altii, pentru ca a indeplinit functii importante ale statului roman in strainatate). Pentru ca Romania sa fie admisa in NATO, militarii romani au participat la misiuni sub egida ONU, NATO sau OSCE in Orientul Mijlociu (Irak-Kuweit), Somalia, Angola, Rwanda, Congo, Bosnia, Albania, s.a., impreuna cu militari din tarile membre NATO si de pe toate continentele. Ne-am straduit sa dovedim ca meritam sa fim membri NATO, ca suntem interoprabili, ca….., dar acum nimeni nu isi aduce aminte de noi, suntem lasati de izbeliste. Impreuna cu col(r) Cristian CRAMPITA am fost commandant de regiune in misiunea UNAVEM III (Angola), dar la sosirea din misiune nici nu am fost primit de seful SMG, Domnul general DEGERATU sa ii raportez despre indeplinirea misiunii. Nici astazi, dupa 18 ani raportul meu (After action report) nu este intr-un dosar al misiunii armatei romane in misiunea ONU din Angola, pentru ca „era prea lung” si ca „crezi tu ca Degeratu are timp sa iti citeasca prostiile tale?”: asa mi-a spus col Badulescu si mi-a aruncat raportul. Nu l-am luat, l-am lasat aruncat pe jos. Asta era in iulie 1997. In oct-nov. 1997, la Cooperative Determination, la Sibiu, am incercat sa il contactez pe Gen. Degeratu, dar nu mi s-a permis sa il abordez, decat sa il prezint pe un general Italian (pe care il insoteam), trimis de NATO ca reprezentant (in locul unui avion plin de generali si ofiteri din tari NATO, planificat sa participe la aplicatia PFP, si anulat la scurt timp). Si ne mai intrebam de ce nu suntem respectati, de ce armata nu mai este ce a fost candva. Acesta este numai un exemplu de comportare a militarului cu cea mai mare functie in armata romana. Accum apare invitat ca analist militar la multe televiziuni. Nu ii neg calitatile de analist militar, chiar l-am apreciat de prin anii ’80, de pe cand era capitan, ofiter in sectia operatii a armatei de la Cluj. Dar, din pacate, ajungang sus, a intrat in alta lume si s-a indepartat de realitate. In diferite seminarii ne mandrim ca suntem parteneri strategici cu Statele Unite dar nu ne respectam in niciun fel veteranii, decat daca sunt aliniati unui partid. Ma opresc aici, nu mai continui sa comentez; ar fi multe de spus. Sper,ca domnul Mihnea MOTOC, impreuna cu Domnul general Nicolae CIUCA sa readuca armata romana spre locul pe care si-l merita! Le doresc multa putere de munca si de lupta cu mentalitatile! Sa incerce sa discute cu oamenii, inclusiv cu rezervistii, dar nu numai cu cei nominalizati de partide sau de asociatii fidele unor persoane influente in viata politica.
    Cu deosebit respect, al dvs. Col(r) Nicolae IVANEL

  19. militar activ

    In afara de proliferat mizerii, aveti si ceva constructiv de spus ?
    De cand militarii merg cu jalba in protap ?
    De cand militarii se constituie in asociatii sau sindicate ?
    Daca tara nu are bani atunci militarii nu primesc bani, asta e ! Daca ai venit in armata pentru tara vei ramane, daca ai venit pentru bani, atunci PLEACA ! Oricum te vei vinde inamicului !
    Omul acesta pe care il jigniti a facut multe pentru eroi. Cand a ingrijit o asociatie din asta un cimitir al eroilor ? Toate erau jalnice.
    Cat despre dumneavoastra, ati participat la vreo operatie militara ? Sunteti veteran sau ati iesit cumva cu ordonanta pentru ca nu ati vrut sa mergeti in alta unitate din tara ca sa nu pierdeti apartamentul de la stat atribuit ? Intreb si eu…cate avantaje de la intrarea in armata pana la loc la cimitirul Ghencea militar, sa mai dea acest stat ??? Mai serviti si patria domnilor !!!

  20. Domnule Colonel Ivanel,
    Nici eu nu am acuma o părere stralucita despre domnul Degeratu ca politician sau ma rog ce se mai crede acuma, dar admit pentru ca este o realitate, este un om cu o educatie solidă, si pregtit. Este adevarat nu se ridica la nivelul domnului Chelaru, dar din pacate amandoi s-au coborat la nivele sub demnitatea si pregatirea lor, cel putin daca e sa citim ce spun procurorii si unii judecatori. Oricum daca domnul Motoc va fi ca domnul Degeratu in ceea ce priveste promovarea cadrelor vom avea sigur o problema.Despre domnul Badulescu, domnul Jumatate, sau fratii Costache, nu imi povestiti. Toti cei care au fost in misiuni în afara in special ca observatori ii cunosc foarte bine. Ti se indica sa vii pe la Minister cand vii acasa in CTO si sa „ii informezi” cu ceea ce este prin zona de misiune. Daca „informarea” nu era corespunzatoare, sau suficient de voluminoasa, asteptai de pomana sa te bage cineva in seama, erai tinut prin biroul lui Strainu pana iti bagai mintile in cap si pierdeai ziua de pomana. Eu am indraznit sa vin fara „informare”, eram pregatit sa vorbesc oral si am lut-o oral fiind tinut o zi intreaga de pomana.Dar este adevarat, nu erau pretentiosi aceptau si informari din cu semnatura lui Ion Plimbaretul sau contele de Ken depuse în dulapul de informari. Odata depuse informarile, erai felicitat pentru munca depusa si indemnat sa o tii tot asa.Astept sa ma contrazica unul din cei care a fost observator militar sub domniile lor.

  21. Domnule Militar activ,
    In primul rand as dori sa stiu dumneavoastra pe cine invinuiti si pe cine aparati, asta ca sa stim despre ce vorbim. Eu am nominalizat cui ma adresez si ce am de reprosat, dumneavoastra vorbiti asa la modul general, fara a va identifica, fara a spune macar ce sau cine v-a suparat. Nu vreau sa va jignesc, dar tonul, limbajul va dau de gol. Puneti mana si mai cititi daca nu documentele europene sau Constitutia care dau dreptul militarilor la asociere, macar regulamentele militare si veti afla ca si militarii au dreptul sa isi ceara drepturi si sa raporteze ori de cate ori li se comite o nedreptate. Probabil insa ca dumnevoastra faceti parte din cei care nu cunosc decat cateva cuvinte in armata si ele sunt „am inteles sa traiti” Vedeti ca legea 80 la art 8 punctul 3 b, va acorda dreptul sa mai spuneti si altceva. Daca nu stiti, va spun eu. Constat totodata ca desi va numiti „militar activ” sunteti foaarte pasiv. Daca va place, e treaba dumneavoastra,banuiesc ca aveti si un prieten pe care il chama Alifie. Eu am fost si raman activ si in rezerva.

  22. militar activ

    Sunt extrem de activ…cate misiuni aveti in teatrele de operatii ?
    Apar Romania asa cum am jurat !

  23. @Militar activ
    Domnule draga, imi confirmi ceea ce banuiam prin modul in care pui problema. Daca ai participat la 10 misiuni inseamna ca esti mai capabil sau mai destept? Nu, inseamna ca ai fost incadrat cu numarul intr-o unitate care a trimis oameni in teatrul de operatii si mai poate insemna, de la caz la caz, ca ai avut pe cineva sau ti-ai cumparat locul in statele de plecare la misiune. Nu obligatoriu, dar exista si aceasta varianta.
    Problema se pune ce ai facut in acele misiuni, daca ai avut o contributie efectiva sau ai fost cu numarul. Am fosti colegi de unitate,de toate gradele si functiile, care din 2002 pana in prezent nici nu mai stiu la cate misiuni au fost, dar au ramas aceiasi. Unii au ramas aceiasi oameni de valoare in fata carora iti dai palaria jos, altii au ramas aceeasi prosti, plini de ei, care se lauda peste tot ca au fost in nu stiu cate misiuni, dar daca ii scuturi, iese praf. Deci numarul misiunilor nu spune nimic. Cine esti tu ca om si ce valoare ai ca individ si profesionist conteaza, chiar daca nu ai participat la nici o misiune. S-ar putea sa fie prea greu sa intelegi asta asa ca nu mai insist.

  24. @pensionarul,
    Vezi te intrebai daca va ajunge scrisoarea mea la domnul ministru. Nu stiu daca a ajuns dar cei de la STS si astazi, la doua zile dupa ce am p[ostat-o, stau tot cu ochii pe ea, sa nu o fure cineva , mai ceva ca pe scrisoarea lui Neacsu din Campulung. Ia de priveste:

    Serviciul De Telecomunicatii Speciale (213………) [Label IP Address] (0 returning visits)
    Romania FlagBucharest, Bucuresti, Romania
    https://www.google.ro/ (Keywords Unavailable)
    27 Nov 11:04:04
    http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/11/24/scrisoare-deschisa-ministrului-apararii-nationale-si-domnului-mihnea-motoc-10192

    https://www.facebook.com/
    27 Nov 11:10:53
    http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/11/24/scrisoare-deschisa-ministrului-apararii-nationale-si-domnului-mihnea-motoc-10192
    https://www.google.ro/ (Keywords Unavailable)
    27 Nov 11:11:41
    http://www.in-cuiul-catarii.info/
    https://www.google.ro/ (Keywords Unavailable)
    27 Nov 11:12:01
    http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/11/24/scrisoare-deschisa-ministrului-apararii-nationale-si-domnului-mihnea-motoc-10192
    https://www.google.ro/ (Keywords Unavailable)
    27 Nov 11:51:59
    http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/11/24/scrisoare-deschisa-ministrului-apararii-nationale-si-domnului-mihnea-motoc-10192
    https://www.google.ro/ (Keywords Unavailable)
    27 Nov 13:57:15
    http://www.in-cuiul-catarii.info/

    http://www.in-cuiul-catarii.info/
    27 Nov 13:57:23
    http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/11/24/scrisoare-deschisa-ministrului-apararii-nationale-si-domnului-mihnea-mot

    Dupa cate se vede, de la ora 11.04 pana la 13.57 nu au scapat-o din ochi. Lasa ca e bine imi fac si mie vizualizari, ca daca nu ar fi ei nu m-ar lua nimeni in serios.

  25. militar activ

    Incerc sa pastrez un ton civilizat al discutiei „stimabile“, dar vad ca ma tragi neincetat in mocirla in care procreezi invective si prejudecati.
    Incerc sa nu te etichetez ca „provenit din origine sociala sanatoasa“, „prestator de munci agricole„, „argat la Canal“ sau mai nou „pensionar nesimtit“, asa cum iti permiti dumneata sa ma etichetezi ca „spagar“ sau „om la numar“.
    Nu ai raspuns „domnule draga“ la nicio intrebare din cele pe care ti le-am adresat, dar ca sa vezi ca exista si altceva decat ineptiile pe care le debitezi o sa-ti raspund la ale dumitale.
    Eu am plecat VOLUNTAR sa-mi servesc patria si sa castig experienta operationala. Poti sa intelegi asa ceva ? Sau totul la matale se refera la bani ?
    Ce am facut eu acolo, stiu camarazii mei, ei sunt singurul judecator al faptelor mele. Dumneata nu ai dreptul sa judeci nimic, la fel cum nu ai dreptul sa reprezinti niciun militar care are discernamant si constiinta.
    Astazi am intalnit cativa militari rezervisti carora le pasa de camarazii lor, pe care chiar ii sustin material…. nu cu frustrarile aruncate aleator prin spatiul virtual. Imi pare rau ca nu esti unul din ei si imi mai pare rau ca iti produc interactiune pe subiectul asta, dar ai intrecut mult masura amice.
    Raspunde-mi totusi la o intrebare …. stii ce reprezinta floarea din poza doamnei de mai sus ?

  26. Voie buna, finule!
    Cred că ai intrat in conflict cu postacii lui Oprea! Între comentariul semnat Soldatu si cel semnat Militar activ, eu înclin să cred că primul e scris mai degrabă de un ofițer activ, iar cel de-al doilea, dacă nu de un postac plătit direct cum avea Elena Udrea, atunci de unul care are alte motive.
    Domnule Mlitar activ, floarea din poza doamnei semnifică respect pentru veterani. Doamna respectivă ocupă o funcție la vârf în UNPR și a fost cocoțată de Oprea intenționat în postul înalt de la MApN, tocmai pentru a putea controla îndeosebi ceea ce se întâmplă în sectorul pensiilor militare, de care beneficiază și veteranii. Poți să-i transmiți doamnei și lui Oprea că și Oltean credea că este intangibil, și Udrea și precum celor doi, le vine și lor rândul. Nu au cum să scape!
    În încheiere, te sfătuiesc să o lași mai moale cu misiunile domnului Neacșu, pentru că până la intrarea României în NATO, el a participat la toate, cu vreo două excepții. Și la unele dintre ele a ajuns prin concurs. Nu sunt surprins că nu ai cunoștință despre asta cu toate că Marin Neacșu este binecunoscut și în rândul ofițerilor tineri, dar nu sunt surprins tocmai pentru că nu ești militar activ așa cum semnezi.

  27. @ Militar activ,
    Da, lamurit. Ramane cum am stabilit. In ceea ce priveste floarea de la butoniera doamnei nu reprezinta nimic. Ceea ce a vrut domnia sa sa reprezinte este un model copiat de la britanici, care pe 11 noiembrie, de ziua veteranilor poarta o floare de mac de la ultimul britanic pana la Regina Angliei asa ca nu incerca sa vinzi castraveti la gradinar si nu lua fatarnicia doamnei Otilia care s-a gandit sa isi puna si ea o floare drept dragoste si interes fata de militari. Am vazut cat ii pasa de militari cand a lasat un general si un colonel in rezerva sa astepte la poarta unitatii de pomana. Cu o floare nu se face nici macar impresie.

  28. @Nasu,
    Multumesc pentru interventie, nu era nevoie sa spuneti pe cine reprezinta domnul militar activ, dar aveti dreptate, nu ar fi de mirare sa fie „un admirator al doamnei Otilia” asa cum a sunat si admiratoarea doamnei Elena Udrea la Robert Turcescu. Dupa cum se vede, prostia nu are margini. In ceea ce priveste misiunile mele nu ma laud cu ele pentru ca sunt simple misiuni, m-au invatat multe dar nu m-au schimbat si nici nu umblu cu decoratiile pe piept ca sa vada „militarii activi” ca am fost si eu in Arcadia. L-am lasat sa se laude cu numarul de misiuni la care spune ca a participat. Si nici nu voi mai pierde timp raspunzandu-i, m-am lamurit cu cine am de a face.

  29. Armata SUA nu este condusă de militari.Ministrul apărării(secretar al apărării) este un fizician din PD.

  30. soldatu

    Daca veti fi cuminti am sa va spun si povestea bujorului romanesc – versiune stilizata rezervata la OSIM de Asociatia de Caritate din Armata Romaniei, ca marca figurativa.
    Asociatia CAMARAZII este cea pe care vrea sa puna mana doamna din poza (mai bine zis de fondurile ei din care s-a infruptat la greu.
    Si pentru Nasu, sunt pensionar nesimtit timpuriu cum a zis Matelotul care a fost la Cotroceni.
    Militarul activ ar putea fi o doamna (Jianu) de la cabinetul doamnei din poza.

  31. militar activ

    Hai ca ai activat si clonele cu jignirile de rigoare.
    Arata domnule in fotografie ce ai facut tu ca sa schimbi ce nu iti convine. Ai facut vreo actiune ? Ai vorbit unor oameni despre valori nationale, ai fost in scoli sa sustii armata Romaniei, ai ingrijit vreun mormant din vreun cimitir al eroilor, ai convins mari artisti ai Romaniei sa vina alaturi de militari, ai sprijinit un proiect de voluntariat care sa lupte pentru respectul fata de veterani, ai fost la vreun veteran acasa, ai dat un drapel national vreunui copil, ai facut vreodata vreun civil sa vorbeasca respectuos fata de armata ? Daca n-ai facut nimic din toate astea inseamna ca tu esti postacul domnule. Inseamna ca ce spui sunt niste frutrari personale pe care le vomiti aici. Serveste domnule patria ! FA CEVA ! Ai o problema cu identitatea mea ? Vrei neaparat sa ne dam intalnire…nu cred ca faci fata doua minute. N-ai facut nimic in armata care sa reziste, pagina dumitale este demna de dosul unei usi de WC din liceul militar. Nu reprezinti nimic bun din armată.

  32. @Ionel,
    Secretarul de stat pentru aparare conduce armata asa cum a condus-o si Dusa. Secretarul de stat pentru aparare al SUA nu conduce armata, doar transmite ordinele presedintelui si raspunde in fata lui pentru modul in care ii este implementata poltica.

  33. @Soldatu
    Nasu nu a spus altceva decat ca esti cadru militar, nu soldat si a ghicit. Se cunoaste imediat stofa. Asa cum se cunoaste si a celui care se ascunde sub id-ul „militar activ”. Nu o cunoasc pe doamna despre care vorbesti, dar corespondentul este androida.Nu este insa exclus s[ fie pentru doamna Otilia ce este Bica pentru Udrea, adica colega de shomping.

  34. tot activ

    E bine ca articolul a fost citit! Altfel nu apareau „postacii” cu ridicatul in slavi! Nu-i asa „militar activ”? Si apropos, cate misiuni ai activule? In afara de astea de postac!

  35. A.V.S

    Se pare că doamna Sava, în goana ei după imagine, calcă totul în picioare. A mai „luat gâtul”, la ceas de seară, unor general și ofițeri de carieră, cum sunt: general Voicescu, coloneii Barbu, Mihalcea, Gavrilă, Ungureanu. Toți sunt cu ștate vechi în armată și rezultate meritorii. Iar lista victimelor nevinovate poate continua. O altă victimă e ziarul „Observatorul Militar”, pe care vrea să și-l subordoneze pt a-l influența.

  36. militar activ

    E ultimul comentariu pentru ca vad ca deja ma cenzurezi; in plus, iti fac publicitate unei mizerii de articol.
    Te-ai intrebat de ce analizele dumitale au 1-2 comentarii, iar articolele de istorie nici macar atat ? Nu discut de calitatea lor, sa fie clar. Discut despre strategia dumneata de a propaga ceva in spatiul virtual, care e probabil izvorata din propria personalitate. In zeci de articole NU ai nici macar un APEL LA ACTIUNE, nici macar o CAUZA SOCIALA, nici macar un rand care sa se adreseze EDUCATIEI tinerilor.
    M-am saturat de otv-ismul de pe pagina asta. Este foarte usor sa dai cu noroi, sa spoiesti. Mult mai greu este sa construiesti ceva… Nici nu e de mirare ca respectul oamenilor pentru albia asta de rufe este la 246 de likeuri. Pe cine reprezinti domnule ?

  37. @ Militar activ,
    Nu ti-am cenzurat nimic, atata vreme cat termenii folositi de tine au fost civilizati, chiar daca m-ai atacat sau ai spus lucruri neadevarate sau critici nefondate. Dimpotriva, am anulat un comentariu al cuiva care te ataca foarte dur pentru acelasi motiv ca o facea necivilizat desi sincer fiind ii cam dadeam dreptate. Dar am un principiu, nu las si nu admit comentarii necivilizate indiferent din partea cui ar veni, indiferent daca ma ataca pe mine sau pe cineva care ma ataca pe mine. Daca vei mai dori sau nu sa intri pe aceasta pagina este treaba dumitale, indiferent cine ai fi, nu o sa plang dupa dumneata, mai ales ca de viteji care se dau luptatori dar de dupa gard, din anonimat si impraosca cu noroi e netul plin. In plus am vazut ce inseamna „actiune” pentru tine> o floare prinsa la butoniera. Eu nu iti mai raspund, am alte lucuri mai importante de facut.

  38. apostol

    Am tot vazut comentarii, am tot vazut jocuri politice! Ca militar veteran, veteran ranit in Teatrul de Operatii Afganistan, adresez clasei politice rugamintea ca pe 1 Decembrie de ziua ROMANIEI sa nu intanda mana spre noi VETERANII DIN TEATRELE DE OPERATII,
    va rog respectuos sa nu veniti sa ,,ne salutati,,.Dumnezeu sa binecuvanteze ROMANIA,POPORUL ROMAN si ARMATA ROMANA !

  39. @aApostol,
    Respectele mele. Din pacate politicienii nu doar au intins mana ci v-au .. confiscat punandu-va sa defilati, ca sa aiba ei un moment de noutate in Parada. Este pur si simplu inuman, incalificabil ceea ce au facut, punand veteranii si ranitii sa defileze si sa le prezinte lor, niste scursuri, onorul. Ar fi trebuit sa fie invers, voi sa fiti in tribuna iar ei sa defileye si sa va salute cu onor.

  40. ilie

    de ba nea marine asa cu activii astia,mai bine cu pasivii,sa auzim de bere.