„Mărinimie” patriarhală

Categoria Actualitate, Opinii, Social

cei doi guru
Dedic din primul rând aceste rânduri celui la care mă refer şi celor ca el. Conştient de faptul că există şi feţe bisericeşti şi preoţi care merită tot respectul românilor, apreciind rolul bisericii ca instituţie în păstrarea tradiţiilor şi valorilor morale şi culturale dezvoltarea culturii româneşti, precizez că aceste rânduri nu li se adresează şi nu îi include, ele referindu-se strict la cei care- urmând trendul societăţii în ultimii 26 de ani mai puţin decât sfintele învăţături- se cred mai presus de lege şi ridică pretenţii uitând nu doar de riscul căderii în cele şapte păcate printre care Mândria, Iubirea de arginţi, Invidia şi Mânia, dar şi de Cele Zece Porunci, pentru că domniile lor  încalcă frecvent poruncile a doua şi a zecea, prin faptul că se închină la chip cioplit şi cerând bani de la stat, dar şi de la muritori, râvnesc la bunul altuia. Sunt preoţi pe care îi cunosc şi cărora le sărut mâna cu respect dar asta nu înseamnă că accept să mă ploconesc în faţa făţarnicilor şi fariseilor numai pentru că au îmbrăcat o haină. Există poliţişti, procurorii, judecători, miniştri, parlamentari, primari corupţi pentru care nu am nici un respect dar şi oameni din aceste categorii care merită tot respectul. Prin modul în care pune problema conducătorul BOR ca şi prin întregul său comportament, din partea mea nu poate primi respect.
Domnul Dan Ilie Ciobotea, Patronul pardon, Patriarhul BOR, alintat Daniel, cel care după crima de la Colectiv s-a umplut de „preafericire” şi dispreţ din partea românilor nu se lasă şi ţine cu tot dinadinsul să fie întâmpinat cu ouă , nu roşii ci clocite, aşa cum îi sunt gândurile, la fiecare ieşire în public.
Supărat că guvernul Cioloş nu a mai alocat fonduri la bugetul pe 2016 pentru BOR, domnul Ciobotea, iese în stradă ca şarpele şi dă cu mucii în fasole. Pretinzând sau insinuând că de fapt el nu a dorit niciodată să fie plătit de stat sau să primească şi mila oamenilor, nici să posede averi neimpozitate şi nici să primească subvenţii, domnul Ciobotea declară că este gata să „accepte” să nu mai primească aceste pomeni cărora el le spune drepturi, că acceptă să nu mai fie trataţi mai presus de muritorii de rând şi mai presus de lege, dar cu o condiţie, să li se dea toate domeniile şi bunurile pe care le revendică ei.

bani pentru biserica
Cererea, pretenţia sau oricum i-ai spune nesimţitei declaraţii, depăşeşte orice limită. Când pretinde că nu a stat niciodată cu mâna întinsă, domnul Ciobotea uită că asta este poziţia regulamentară a bisericilor oriunde ar fiinţa ele, mai ales când înăuntrul lor, fără excepţie, fiinţează oficial renumita cutie a milei, care nu este altceva decât o mână întinsă. Cum nu există nici o posibilitatea din partea nimănui de a verifica nici câţi bani se strâng acolo, nici unde ajung, pentru că aşa a fost dorinţa celui care pretinde acum că nu a stat cu mâna întinsă şi a predecesorilor lui, oricine poate să gândească orice despre destinaţia acelor bani, iar dacă ne uităm la maşinile cu care se plimbă patrafirele cusute cu fir aurit, nici nu e nevoie de un efort prea mare de imaginaţie. Bineînţeles domnul Dan poate spune orice, poate spune că Mercedesul cu care se deplasează nu e cumpărat din acei bani, dar atunci înseamnă că e cumpărat din banii primiţi de la stat iar asta este şi mai grav, pentru că noi, cotizanţii de rând ai bugetului nu prea suntem de acord să dăm bani pentru ca el să se plimbe în maşini de lux.
Iar când în „mărinimia” sa declară că e de acord să plătească impozit dacă primeşte înapoi tot ce a cerut, sau ce i s-a luat, uită câteva lucruri esenţiale:
1. Nu e nevoie să fie de acord, nu îi cere nimeni voie să îl includă în rândul tuturor românilor, impozitul este o datorie a tuturor cetăţenilor trecută în Constituţie. NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE.
2. Nu poate pune condiţii acolo unde nu el hotărăşte ci legea. Domnia sa nu este nici Dumnezeu, şi nici mai aproape de Dumnezeu decât oricare alt muritor, o să fie, poate- atunci când sufletul i se va înălţa la Cer, dacă nu cumva se va îndepărta- dar deocamdată nu este uns de Dumnezeu acolo unde este, ci de cei de o seamă cu el, care trăiesc din mila oamenilor şi a statului.
3. Bunurile şi domeniile pe care le cere trebuie dovedite în instanţă că sunt ale bisericii, nu să i se dea lui înapoi pentru că aşa vrea el. Din nou se crede mai presus de lege şi mai presus de muritorii de rând deşi şi el moare la fel şi închide tot atâţia ochi ca şi noi, nu închide 3 sau 4. Pretenţiile şi condiţiile domniei sale demonstrează un dispreţ total şi jignitor la adresa românilor care din puţinul pe care îl au sunt nevoiţi să contribuie şi la bunăstarea unor îmbuibaţi care nu produc altceva decât curent-dar nu electric- şi praf.
4. Când cere înapoi unele domenii care spune că i s-au luat abuziv domnia sa uită un lucru: acele domenii nu le-au picat din cer, nu s-au născut cu ele, nu au fost date de Dumnezeu, ci le-au primit – poate tot abuziv – de la alţii, mai bogaţi sau mai săraci, prin danii domneşti, de cele mai multe ori confiscate de la „boieri trădători” sau de la obşti. La vremea respectivă domnitorii sau boierii reprezentau statul. Cu alte cuvinte, Statul a dat, Statul a luat, numele Statului fie lăudat. De ce nu a făcut Biserica scandal şi nu a refuzat acele „danii” pe care nu le merita sau care erau luate unor oameni nevinovaţi, tot prin abuz, dar face scandal acum, când li se cere să nu mai stea cu mâna întinsă sau să trăiască din munca lor? De ce nu ar plăti şi Biserica impozit ca orice persoană fizică sau juridică? Ce îi face mai deosebiţi, pretenţiile? Ca să exemplific, chiar terenul pe care se construieşte acuma Catedrala, este dat tot de statul român, din posesia Statului, deci a cetăţenilor, în posesia bisericii aşa cum spune art 2 punctul 2 din OUG 19.2005 : “(2) Terenul prevăzut la alin. (1) se transmite cu titlu gratuit în proprietatea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române şi este destinat exclusiv construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului.” Eu aş spune că S-A COMIS UN ABUZ, CETĂŢENII NU AU FOST ÎNTREBAŢI DACĂ SUNT DE ACORD CU ACEST TRANSFER. Dar dacă mâine acelaşi stat va da o lege prin care se va lua înapoi acelaşi pământ, BOR ar pretinde că se comite un abuz. Aşa se întâmplă şi cu cererile de retrocedare ale domnului Dan Ciobotea.
Nu mai amintesc aici cazurile de înşelăciune, turnătorii, pedofilie, hoţie, infracţiuni comise de unii preoţi, sau cazuri de popi  care introduceau telefoane în puşcării contra unor sume de bani,fraudă,amestec în campanii politice, etc, etc, în care au fost implicate feţe bisericeşti fără a răspunde în faţa legii, voi aminti numai una din cele mai mari minciuni de care s-a făcut vinovată Patriarhia ca instituţie:
În anul când s-a pus problema construirii magalomanicei Catedrale a nesimţirii căci asta este, Neamul Românesc nu are nevoie de o astfel de clădire când 60% din populaţie este sub pragul sărăciei, în anul 2005 deci, prin Ordonanţa 19 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului la articolul 1 punctul 2 se prevedea: „(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.”
Mai mult, Patriarhia declara prin PS Ciprian Câmpineanul,  plină de înţelegere şi compasiune: „Deşi ne aflăm în perioadă de criză, Patriarhia Română doreşte să înceapă construcţia Catedralei, găsind o soluţie prin care oamenii să nu intre în panică, gândindu-se că va fi o povară pentru instituţiile Statului şi pentru credincioşi.”
Asta pretindea Patriarhia atunci că doreşte şi asta prevedea legea. Numai că “minunea” nu a ţinut mai mult de 2 ani, pentru că în Decembrie 2007,  Parlamentul, la rugăminţile BOR îi punea pe români, tot abuziv, să plătească fumurile Patriarhiei:
“ Articol unic. – Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobată cu modificari prin Legea nr. 261/2005, se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu aceasta destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale.”

basescu rade in draci
Deci până la urmă ceea ce Patriarhia  a declarat când a avut această pretenţie magalomană demnă de Ceauşescu, şi anume că vor construi Catedrala din banii bisericii, nu numai că nu s-a respectat,  fiind o manevră ordinară, ci s-a modificat cu voinţa colegilor mincinoşi din Parlament.
Practic această catedrală se face cu banii românilor prin 4 surse directe:
1. Banii acordaţi de stat bisericii din buget pentru plata unor servicii sau slujbe care sunt cel puţin îndoielnice;
2. Banii acordaţi de stat din buget pentru construirea Catedralei;
3. Banii acordaţi până în prezent de guverm din fondul de rezervă al guvernului;
4. Banii proveniţi de la cetăţeni prin donaţii.
Cu ce au contribuit feţele bisericeşti la construirea casei de odihnă de care vor beneficia? Cu pretenţii, ameninţări, înfumurare, şi milogeală.
Aceasta estea devărata faţă a şefului BOR cel care se simţea atât de bine în prezenţa tovarăşului Bivolaru.

Supărarea cea mai mare a domnului Ciobotea este însă faptul că nu ştie cu cine să negocieze „revenirea la normalitate” , pentru că aşa este … milogul, cât îi arăţi milă îţi pupă mâna, iar când nu îi mai dai, te înjură ca şi când l-ai fi privat de un drept constituţional.Cât au fost partidele la guvernare, era simplu, mergea cu jalba în băţ la şeful de partid şi obţinea fondurile contra promisiunii de susţinere în campanie. Acelaşi lucru îl facea şi cu opoziţia, promiţând blagoslovenie veşnică. Acuma însă, la putere e un guvern „tehnocrat” care se închină la Bruxelles şi FMI iar ăştia de acolo sunt catolici. În plus, dacă  vă amintiţi ultima campanie la preşedinţie, mai marii şi mai micii ortodocşi  ne îndemnau să votăm un preşedinte ortodox.

Durerea este mare, nu a câştigat ortodoxul, a câştigat reformatul,  acuma acesta are „guvernul lui” şi iată, soarta, sau reformatul se răzbună. De aici durerea domnului Daniel care nu  nu ştie la cine să se mai roage ca să primească bani, aşa că acuma spune că nu mai are nevoie, el vrea pământurile. Ce să faci prea sfinţite, aşa se întâmplă când  faci politică necurată.

Si totuşi eu cred ca o să cadă la pace, pentru că între ei păcătoşii, se pot şicana, dar nu declanşa un război.

În plus, dacă s-ar da bani şi la Biserică, de unde Doamne iartă-mă să mai fie bani la buget pentru plimbările familiei Iohannis care vor avea un buget cu 150% mai mare decât cel din 2014?
http://ziarullumina.ro/noua-catedrala-nu-se-va-construi-cu-bani-de-la-buget-28139.html
http://www.legex.ro/OUG-19-2005-48862.aspx
http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/10/30/campanie-cu-sutana-si-roba-7812
http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/03/21/biserica-ortodoxa-intre-danie-si-miloaga-3449

http://www.revista22.ro/video-in-satu-mare-preotii-ii-fac-campanie-lui-victor-ponta-49981.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

7 Raspunsuri la „Mărinimie” patriarhală

  1. pedro

    Sa fie si ei cuminti,sa-si faca ghetele si o sa primeasca de la Mos Nicolae tot ce-si doresc.Vorba aia Domnul a dat Domnul a luat!!

  2. ion savel

    Se pare că va urma un proces de retrocedare. Vinovat: Cuza!Cum și-a permis el secularizarea averilor mânăstirești? mai ales că unele aparțineau mânăstirilor de la Athos!!!

  3. Puscasiuc Constantin

    Mai ne trebuie o lege care sa instituie o taxa (cum a fost) obligatorie, iar neplatitorii sa fie spanzurati de picioare si afumati cu ardei iute, ca doar banii lui D-zeu trebuie platiti. Iar pe cele 1/3 din terenurile agricole ale tarii, mosiile pe care le revendica preafericitul, sa fie obligatorie robota si fumul de ardei iute si bataia cu parul. Ca doar nu o sa le exploateze popii. Si sa fie mai multi preafericiti si adjuncti de preafericiti si ajutoare le lor si…si haine aurite si pocale de aur si limuzine si vile si trai pe vatrai.

  4. Vladi Mir

    Gataaa …! S-a cazut la paceee…! Asa ca istoria va consemna sub denumirea de „Pacea de Mos Nicolaie”, memorabilul eveniment in urma caruia, preafericitul patriarh Daniel, a vorbit la telefon cu preanepotrivitul premier Ciolos si cel din urma, ca toti cei din urma, a promis ca in cele din urma, va scoate banu’… Si asa se facu voia domnului Dan Ilie Ciobotea ! Amin!!!

  5. @Vladi Mir
    Asta se numeste santaj. Intrebarea este cine pe cine a santajat si ce a cerut.

  6. Negocierea este o formă de şantaj în care dacă aceasta eşuează fiecare susţine că nu a cedat şantajului iar dacă se cade la înţelegere ambii şantajişti declară că bunul simţ a învins.

  7. ifrim

    Definitie perfecta!