Militari sau glugi de coceni?

Categoria Actualitate, Despre Armata, Social

Mircea chelaru ..Motto: “O armată care nu se poate apăra pe ea însăşi în faţa duşmanilor proprii, nu poate să apere nici ţara în faţa duşmanilor naţiei.”

 

Încercări
Mă doare mâna de cate ori am scris despre soarta legii pensiilor militare, despre manevrele care s-au făcut cu ea, in numele ei şi pe lângă ea.
• Am mai scris şi despre statutul rezervistului voluntar, acea lege de doi bani făcută pentru oamenii de partid, despre noul statut al cadrelor militare am trimis puncte de vedere diferitor parlamentari, miniştri, generali cu funcţii în comandamente;
• Am discutat cu preşedinţii diferitor asociaţii sau forme asociative ale militarilor, am încercat să îi determin să lase orgoliile şi interesele meschine şi să se unească, să formeze o uniune a asociaţiilor militarilor;
• am sugerat unor generali rezervişti să formeze un corp consultativ al generalilor şi să se pună la dispoziţia ministrului apărării, oricare ar fi el, măcar pentru a fi consultaţi în problemele ce ţin de armată, să păstreze un contact permanent cu comisiile de apărare ale Parlamentului, cu primul ministru şi –de ce nu- şi un reprezentant fie şi consultativ în CSAT.
Totul a fost zadarnic. Nici măcar unul nu a spus „ da, eu sunt de acord”, unii pur şi simplu nu au răspuns, alţii ar fi vrut dar ştiau că nu vor fi puşi în faţă, aşa că dacă nu erau ei şefi, ideea nu era bună. Din păcate conducerea armatei, şi cea activă şi cea de rezervă este dezbinată, fiecare îşi urmăreşte propriile interese şi atâta tot.
Unde suntem împinşi
Recent am scris câteva articole vizavi de soarta militarilor şi a legilor care îi privesc. Au fost citite, comentate foarte puţin şi atât, cele mai multe comentarii mergând pe „ şi ce e de făcut”, sau „iar ne-au ars”. Nu am văzut nicăieri, nici în rândul organizaţiilor militarilor nici în alte părţi, un semn că cineva vrea cu adevărat să facă ceva, deşi:
1. Este clar ca bună ziua că armata a devenit Cenuşăreasa României,toată lumea rupe cu dinţii din ea nimeni nu oblojeşte măcar o rană.
2. Se rupe din pensii, din o lege care nici măcar nu a intrat în vigoare tocmai pentru a se putea modifica.
3. Se rupe din terenurile armatei şi se dau altora, primari, oameni de afaceri, structuri militare străine, oricine vrea şi eventual dă ceva.
4. Se rupe din carnea soldaţilor care se trimit din ce în ce mai mulţi în  teatre de operaţii, deşi toate celelalte ţări membre îşi micşorează efectivele.
5. Se trimit în judecată militari pentru examene trucate în şcolile militare dar pentru introducerea unor nepoţi şi copii de politicieni.
6. Se face trafic cu armament românesc de către oameni sus puşi mână în mână cu serviciile secrete ale celor interesaţi,  apoi acestea ajung pe mâna luptătorilor ISIS antrenaţi de cei care pretind că îi vânează şi care de fapt îi instruiesc.
7. Se distruge industria de apărare cu bună ştiinţă, în aşa fel încât să depindem de „parteneri” care mai au un pic şi ne transformă într-o mare bază militară. Iar românii privesc indiferenţi, militarii activi tac de frică să nu îşi piardă pâinea, iar cei din rezervă se bat pe favorurile şi oasele pe care le aruncă politicienii, prefăcându-se că luptă pentru drepturile unor amorţiţi.
8. Militarii activi, sau o parte din ei, cei de la fruntea frunţii, lucrează pe ascuns la ciuntirea legii pensiilor militare, aşa incompletă cum era, mână în mână cu unii reprezentanţi ai unor forme asociative ale militarilor în rezervă şi în retragere, care de fapt constituie „acoperirea” transparenţei şi îşi bat joc de cei care îngrijoraţi întreabă dacă este adevărat ţinându-i la poartă în timp ce ei pun la punct ultimele detalii cu vânduţii.
9. Ministrul apărării întrebat de ce taie unele drepturi acordate de lege, spune că de fapt a făcut un gest „echitabil” nivelându-i pe toţi dar în jos, nu în sus şi apoi anunţă că dă 5% la pensie dar după ce a luat 20%.
NU AM VĂZUT NICI O ASOCIAŢIE, NICI UN OM CU ADEVĂRAT MILITAR, NU PANGLICARII CARE IES DE 5 ANI ŞI NE FAC DE RÂS SPUNÂND CĂ EI REPREZINTĂ ARMATA, CÂND DE FAPT REPREZINTĂ CE A FOST MAI RĂU ÎN ARMATA ROMÂNĂ, CARE SĂ SPUNĂ CĂ AJUNGE ŞI SĂ SE POSTEZE ÎN FAŢA MINISTERULUI APĂRĂRII SPUNÂND CĂ AŞTEAPTĂ SĂ VINĂ ACOLO TOŢI CEI CARE SE MAI SIMT CU ADEVĂRAT MILITARI.
Unde am ajuns
Am ajuns de râsul ţării, merităm să ne arate cu degetul toată lumea şi să spună că suntem o armată de paie. După incendiul de la Colectiv o parte din cetăţenii României au ieşit în stradă. Este adevărat, mişcarea lor a fost confiscată, poate chiar iniţiată de servicii şi oamenii celor care urmăreau căderea lui Ponta, dar au fost printre ei şi oameni cinstiţi. Cinste lor. Acum a răbufnit legea câinilor de la stână. Am spus de acum câteva zile că ciobanii nu vor sta pe coadă şi vor coborî în stradă să îşi apere câinii. Chiar dacă şi printre ei au fost infiltraţi, chiar dacă jandarmii au folosit furtunuri cu apă ca împotriva unor briganzi, ei au venit pentru că nu sunt ghiocei. Cum or fi reuşit să se coordoneze, că doar nu au printre ei comandanţi şi nici nu au făcut academii militare să ştie să se organizeze? Bravo lor ! Numai militarii, marii comandanţi de oşti, marii strategi ai ţării, luptătorii de la care ţara se aştepta să apere graniţele, dorm în cizme, iau poziţia calului care bea apă de 20 ani de când a început bătaia de joc la adresa armatei şi mai ales în ultimii 5 ani în care se lucrează cu meticulozitate la micşorarea continuă a drepturilor şi înlocuirea lor cu o nouă structură de rezervişti de carton cu firme. Mai ţineţi minte tembela lege iniţiată de un orbete care voia să se acorde grade în rezervă contra unor donaţii pretinzând că vrea să finanţeze astfel armata? Se face de mult asta, dar neoficial. Omul a vrut să legalizeze vânzarea gradelor şi a decoraţiilor care acum se dau contra alte favoruri sau pe ochi frumoşi făcând din haina militară şi onoarea militară un gadget, un breloc la cheile de maşină ale potentaţilor zilei. Toate astea se întâmplă,  iar militarii tac sau se muşcă de cur unii pe alţii.
UNDE E SPIRITUL?
Nu am văzut un general din câţi s-au avansat în ultimii 26 de ani care să spună „ gata, m-am saturat, eu sunt militar nu glugă de coceni. Chem lângă mine toţi militarii care vor să lupte pentru drepturile militarilor indiferent de grad şi funcţie.” Nu am văzut un militar activ care să spună „eu m-am săturat să lucrez alături sau sub comanda unor nulităţi şi pupincurişti care şi-au luat gradele şi funcţiile pe pile sau capete plecate, mai bine trec în rezervă.” Nu am văzut pe nimeni să recunoască că armata are şi ea slugile, pupincuriştii, nulităţile, burtoşii, profitorii, trădătorii ei, care în numele „interesului naţional” şi-au făcut un loc călduţ şi dorm pe ei aşteptând să treacă timpul ”azi e’n nouă, mâine-n zece… „ .

Unde ne sunt comandanţii?Unde sunt cei care plângeau că nu sunt promovaţi, că ei sunt capacităţi şi merită funcţii? Au făcut rost de ele au luat şi ceva grade în rezervă şi acum stau şi îşi prezintă stelele cu diferite ocazii. Mulţi înstelaţi, puţini generali, mulţi comandanţi, puţini conducători, multe uniforme, zero uniformitate. Am rămas ceea ce am fost încă de pe vremea lui Ceauşescu, o armată de ciudaţi, îmbrăcaţi fiecare cum a apucat, fără a avea adevăratul spirit de castă. PENTRU UNII SPIRITUL DE CASTĂ S-A OPRIT LA PLUTONUL, COMPANIA SAU BATALIONUL DIN CARE AU FĂCUT PARTE ÎN ŞCOALA MILITARĂ SAU ÎN ACTIVITATE. Dar au rămas nişte lăudăroşi de doi bani care povestesc cui mai are timp să îi mai asculte ce minunăţii au făcut ei la viaţa lor. Toţi au fost „comandanţi” dar astfel de comandanţi doar spun „înainteeeeee!” iar ei rămân în urmă. Vrem să schimbăm clasa politică, vrem să se schimbe conducerea ţării care îşi bate joc de armată, cerem reformarea societăţii, dar noi rămânem pe loc, noi suntem inerţi, lipsiţi de orice reflex, noi ne menţinem starea de amorţire, privind cum alţii luptă pentru drepturile lor. Societatea pe care o vrem schimbată nu este o noţiune abstractă, ea este formată din oameni ca noi, noi o formăm, noi îi dăm direcţia. Nu se va schimba nimic până nu ne schimbăm noi înşine atitudinea, până nu vom face noi, din interiorul nostru, de la individ la individ, de la familie la familie, de la grup la grup, de la structură la structură, de la asociaţie la asociaţie, schimbarea pe care o cerem altora. Din nimic, nu poţi construi decât nimic, din hoţi va ieşi o ţară de hoţi, din trădători va ieşi trădare, dintr-o armată de laşi va rezulta o naţiune de fricoşi, corupţi, adormiţi, numai buni de pus în jug.  
Şi SGP –ii au dreptul la OMM
Pe toţi îi interesează doar propria piele şi nimic altceva iar această atitudine se manifestă la toate nivelurile, în toate păturile sociale. De un an de zile încerc să introduc, iniţiez, conving diferiţi politicieni, foşti colegi cu grade măricele din armată care sunt băgaţi prin partide să pună pe tapet o lege pe care am redactat-o,  neavând nevoie decât de o vizualizare, eventual corectare şi introducere ca lege sau OUG, privind o mare nedreptate care li se face militarilor angajaţi. Aceştia în sfârşit au un statut aproape de cel al cadrelor, li s-a recunoscut şi acordat şi dreptul de pensie, primesc spor pentru fidelitate, deci pentru vechimea în armată, dar nu li se recunoaşte această vechime şi la pensie, pentru că nu primesc ordinul Meritul Militar, deşi sunt militari profesionişti şi au dreptul la el. Atunci când li s-a acordat statutul şi unele drepturi similare cu ale cadrelor, nu s-a gândit nimeni şi la acest aspect. Acuma, că se va reduce prin OUG baza de calcul a pensiei, acest OMM AR ACOPERI O PARTE DIN PIERDERI DACĂ LI S-AR ACORDA ŞI LOR. Cine să lupte însă pentru el? Toţi marii comandanţi, cum ajung şefi pe la structuri ale armatei, uită de vremea când patrulau prin nisipurile afgane sub protecţia macilor. Voi posta la sfârşitul acestui articol acest proiect, poate îl vede cineva care va avea şi dorinţa şi puterea de a face ceva.
Dar atenţie mare aceste articole ar trebui cuprinse atât în legea pensiilor militare cât şi ca prevedere în Statutul cadrelor militare si statutul SGP-ilor PENTRU CA ÎN ACTULALUL STATUT AL SGP NU EXISTĂ, IAR ÎN VIITORUL STATUT AL CADRELOR MILITARE NU MAI APARE, DECI DACĂ NU ESTE PRINS ÎN LEGEA PENSIILOR ŞI NU SE VA REINTRODUCE NICI ÎN PROIECTUL DE STATUT, ŞI CADRELE MILITARE VOR PIERDE ACEST SPOR. POATE ASTA SE ŞI URMĂREŞTE.
Ce e de făcut?
Eu m-am cam săturat să fiu întrebat de unii şi alţii ce e de făcut. Stimaţi colegi militari activi şi rezervişti. Dacă nu vă cereţi şi nu vă impuneţi drepturile, nu vi le va acorda nimeni. Până şi Friedman a spus foarte clar când se referea la România ”nu aşteptaţi să vă apere alţii, că nu o să lupte nimeni pentru voi” . Acelaşi lucru este valabil şi pentru noi ca militari în cadrul societăţii. Nu vor veni nici ciobanii, nici parlamentarii şi nici ziariştii să ne apere drepturile, aşa că lăsaţi fotoliul din odaie şi treceţi la treabă.

Aţi văzut ce a răspuns guvernul când ciobanii au cerut schimbarea legii vânătorului? Iată ce a declarat ministrul agriculturii: „ Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanță de urgență pentru că este o lege organică, dar se poate redacta o ordonanță de urgență prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp”
Ministrul apărării nu ştie asta, el propune, nu doar modifică, o lege organică prin OUG. Iar militarii dorm în cizme.

Omul
Avem încă în viaţă un general care ne mai poate reprezenta, chiar dacă a fost lovit – poate cu dreptate, poate nu, încă nu am date – de o justiţie care este prea mult aplecată spre jocuri de putere deci în care personal nu mai cred. Acest general are suficientă prestanţă şi competenţă şi sper că şi dorinţă şi curaj să ne reprezinte şi să strângă în jurul lui pe toţi cei cu sânge kaki. Mă refer la generalul Chelaru căruia nici un galonat la apelul de seară sau deputat „auto” nu îi poate trece prin faţă. Nu ştiu câţi dintre actualii politicieni indiferent de talie, l-ar putea contracara cu argumente şi ar încerca măcar să îl trateze cu indiferenţă. Haideţi să ne strângem! Toţi cei care sunt de acord  să ne adunăm în jurul lui, să dea un like la acest articol, iar eu îi voi prezenta situaţia. M-am săturat să văd circulare, note informative şi gargara unor indivizi de teapa lui Dogaru, Pricină, Iliescu, mai ştiu eu ce jurist de la nu ştiu ce asociaţie sau generali masoni traşi de sfori din afară.

Pentru mine generalul Chelaru reprezintă garanţia unui om cult, patriot, un lider de necontestat, un ofiţer cu coloană vertebrală. Dacă aveţi unul care să îl depăşească la aceste capitole, aştept variante.
Aştept să văd dacă ne putem strânge mai mulţi decât colegii lui Jiji. Nu mai putem aştepta la infinit şi nici să ne milogim pe la nu ştiu ce deputaţi sau senatori care chiar dacă au fost cândva militari, odată intraţi în Casa Poporului au devenit antipopor. A VENIT TIMPUL SĂ NE ORGANIZĂM, SAU SĂ TĂCEM PE VECI.
Primul pas este să găsim omul. Eu l-am propus. Generalul Mircea Chelaru.
După ce l-am ales, să îi acordăm credit şi să îl lăsăm să îşi formeze un grup de colaboratori cu care să stabilească planul de bătaie, priorităţile şi modalităţile de acţiune.
Apoi aceste date vor fi prezentate celor ce le-au acordat încrederea. Şi se vor stabili termene şi direcţii, responsabilităţi, mijloace de îndeplinire.
Cine este pentru să dea like.
PS Celor care se întreabă dacă domnul general Chelaru va fi de acord, le spun că sunt convins ca dacă va avea pentru cine să se bată, îşi va asuma riscul şi responsabilitatea.

 

PROIECT DE LEGE IN ATENTIA CELOR CARE DORESC SA INDREPTE O NEDREPTATE

Motivare
Soldatii si gradatii voluntari formeaza cea mai numeroasa forta luptatoare activa a armatei fiind practic elemental de sacrificiu cel mai expus in cadrul misiunulor de lupta sau interventie. Acest fapt este subliniat si de faptul ca din totalul de 23 de morti si 130 raniti din 2002 pana in prezent in teatrele de operatii, 80% apartin acestei categorii.
Incepand cu 2006 statul roman, Ministerul Apararii Nationale, au recunoscut importanta si au largit aria drepturilor acestor militari ca militari profesionisti si astfel a fost promulgat Statutul acestora prin legea 384/2006. Aceasta le-a acordat o serie de drepturi egale cu cele ale cadrelor militare, admitand ca si unii si altii sunt militari profesionisti care isi desfasoara activitatea in baza unui contract. Astfel soldatii si gradatii profesionisti au primit drepturi de echipare, asistenta medicala, echipare,concedii, sporuri si alte drepturi, inclusiv dreptul la pensie, dar si privatiuni la fel ca si cadrele militare.
Conform art 18(1) din legea 384/2006, “vechimea in serviciu in calitate de soldat sau gradat voluntar este considerata vechime in serviciul militar si se ia in calcul la stabilirea pensiei, conform prevederilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.” Acest articol, insa este incomplet deoarece nu acorda soldatilor si gradatilor toate drepturile ce revin celorlalte categorii de militari care lucreaza in aceleasi conditii si au aceeasi vechime in munca, recte obtinerea Medaliei si Ordinului Onorific Meritul Militar care se acorda pentru vechimea in serviciu militar, desi si soldatii si gradatii detin aceasta vechime in cadrul aceluiasi serviciu, in aceleasi conditii si in aceeasi armata. Nu se poate ca pentru conditii similare sa se acorde recompense preferential.
Faptul ca aceasta categorie de militari nu a fost cuprinsa in Legea 80 este justificată de faptul că legea 80 a apărut în 1995 iar statutul soldatilor si gradaţilor profesionisti în 2006. Este necesar însă să se facă corecturile necesare.
Avand in vedere aceste aspect, pentru repararea unei nedreptati si inlaturarea unei discriminari nedemne, propunem urmatorul proiect de lege.
Impactul financiar este nesemnificativ in urmatorii 4 ani datorita faptului ca foarte putini vor fi trecuti in rezerva in perioada amintita, timp suficient pentru a se aloca progresiv fondurile in dreptul Caselor Sectoriale de Pensii ale ministerelor din Sistemul National de Aparare.

Proiect de lege pentru completarea legii nr 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari si a Legea nr. 29 din 31 Marie 2000.
1. Art 18 din Legea nr 384 din 2006 se completeaza dupa cum urmeaza
(5)Soldatilor si gradatilor voluntari li se acorda, in aceleasi conditii ca si ofiterilor si subofiterilor, Ordinul onorific sau Medalia Meritul Militar Clasa I-a, a II-a si a III-a, corespunzatoare vechimii avute in armata ca urmare a unui contract semnat cu Ministerul Apararii Nationale. Anii de vechime se calculeaza de la data semnarii primului contract de militar profesionist indiferent de gradul avut la data intrarii in structurile MApN sau obtinut pe parcursul carierei.
(6) Prevederile art 18 (5) se aplica si militarilor angajati, cadrelor militare sau functionarilor publici cu statut special cu grade militare respectiv profesionale din MAI, SRI, SPP, Ministerul Justitiei, care provin sau au fost preluati, transferati, mutati din Ministerul Apararii Nationale, indiferent de gradul sau functia avute, daca cumulate cu vechimea dobandita in noul loc de munca indeplinesc conditiile de vechime cerute de lege pentru acordarea medaliilor si ordinelor respective.
2. Beneficiarilor acestei legi li se vor acorda aceleasi drepturi ca si cele acordate cadrelor militare conform art 11(3) din Legea 80/1995 actualizata.
3. In vederea corelarii legilor care au prevederi similare, se va completa si art 10 din Legea nr. 29 din 31 Marie 2000, dupa cum urmeaza:
(5) Semnul onorific în serviciul armatei, care se confera soldatilor si gradatilor care au :
a) 15 ani de activitate în armată;
b) 20 de ani de activitate în armată;
c) 25 de ani de activitate în armată.

4. Prevederile actualei legi se aplica soldatilor si gradatilor voluntari (profesionisti) indiferent de anul trecerii in rezerva sau de gradul avut.

http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/12/10/sa-nu-ziceti-ca-nu-v-am-spus-10362

http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/12/07/suna-goarna-10331

http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/12/09/stana-fara-aparare-10346

http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/12/22/armata-pe-mana-cui-partea-i-activii-6010

http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/12/26/armata-romana-pe-mana-cui-partea-a-doua-spusu-6034

http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/02/16/armata-pe-mana-cui-partea-a-vi-a-asociatiile-rezervistilor-1-6376

http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/02/17/armata-pe-mana-cui-partea-a-vii-a-asociatiile-rezervistilor-2-6383

http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/01/23/armata-pe-mana-cui-partea-a-cincea-facatorii-de-regulamente-2-6234

http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/01/20/armata-pe-mana-cui-partea-a-patra-facatorii-de-regulamente-6209

http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/12/31/armata-pe-mana-cui-partea-a-treia-ponta-6071

http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/03/09/armata-pe-mana-cui-partea-a-viii-a-asociatiile-rezervistilor-3-6562

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

86 Raspunsuri la Militari sau glugi de coceni?

  1. Marius Baltaretu

    Sunt de acord ca domnul General Mircea Chelaru sa conduca acest proces de unificare al tuturor organizatiilor militare si sa sustina cauza militarilor in rezerva si nu numai. Dar structurile care urmeaza sa fie infintate, sa nu mai fie ierarhizate ca in armata. Am facut parte din Sindicat (al lui Dogaru) si m-am retras cind am vazut oameni ahtiati pur si simplu dupa o functie in structura locala de conducere. Am avut curaj sa ies in anul 2011 pe postul A3, dupa ce pensia mi-a fost taiata, am fost atras dupa aceea in sindicat unde am ramas profund dezamagit de structura de conducere si mai ales de modul de abordare al problemelor la nivel national. In aceste conditii propun ca aceste structuri judetene, locale sa fie conduse si cordonate de oameni care vor clar sa se dedice nevoilor reale ale militarilor, indiferent de gradul pe care il are in rezerva. Uni s-ar putea supara dar cred ca avem nevoie de singe tinar nu de oameni care isi tirie basinile si care isi urmarasc doar interesul personal si material. Stiu foarte bine cind spun propriul interes la ce ma refer si daca domnul Dogaru vrea sa vorbeasca sa ne spuna ce s-au intimplat cu cotizatiile si banii dati avocatilor in unele judete. Deci sa fie clar aceste structuri trebuiesc constituite din oameni curajosi, responsabili si cinstiti oameni care sa fie dedicati cauzei militarilor. Tot ceea ce se intimpla acum cu pensiile noastre a plecat de la ANCMRR si de la Ministerul Apararii.

  2. calin

    Daca n-am cont pe fb nu exist? Apasati si pentru mine pe butonul ala ca n-am de gand sa-mi fac cont acolo !

  3. Iulian

    Foarte correct si aplicat!

    Propun extinderea grupului cu generalii: Olaru, Apostol, Bejinariu si Roman. Cunoscandu-le pozitiile, consider ca sunt cei mai verticali

  4. @Iulian,
    Eu am rezerve fata de unele nume, dar nu eu sunt cel care va decide. Sa ii dam credit celui care va fi ales si sa il lasam sa isi adune echipa. Daca ii va alege pe calapodul lui, nu poate fi rau.

  5. Edmond MILEA

    Contati (si) pe mine. Sunt gata!

  6. Viorel Bolohan

    Subscriu total ideii ca dl.gl.Chelaru sa fie purtatorul nostru de stindard, am avut sansa sa lucrez trei ani sub comanda sa directa si nu m-a dezamagit niciodata! Pentru cei ce au rabdare sa citeasca le sugerez parcurgerea acestui material: http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/generalul-mircea-chelaru-si-a-prezentat-demisia~ni1jrv
    Cate din spusele de atunci s-au dovedit a fi reale? Va rog sa constatati singuri…

  7. viorel gligor

    SUBSCRIU ! ACESTA ESTE OMUL ! Urgent, să purcedem la organizare ! 17 decembrie să fie ziua în care vom şti cât de organizaţi suntem . 22 decembrie să fie ziua în care vom ieşi în stradă şi ne vom cere dreptul inalienabil la onoare şi demnitate ! Nu la pensii !

  8. Col.(r.) Vladimir Nussem

    Domnule Col.Marin Neacsu,
    generalul Charles de Gaulle se intreba în 1968: ”Cum poate cineva să guverneze o ţară cu 246 de feluri diferite de brânză?”
    Oare sa poata generalul Mircia Chelaru sa omogenizeze si sa conduca cele (n + 1) organizatii existente si in curs de formare (stiu ce spun), cu scopuri aparent asemanatoare, dar cu interese atat de diferite?
    Sperati cumva ca stapanii „col.” Micea Dogaru sa nu saboteze profesionist si eficient o miscare care le-ar putea scoate de sub control un numar insemnat de pensionari militari?
    De ce pana acum, generalul pe care il propuneti si pe care il cunosc si eu destul de bine, nu si-a asumat din proprie intiativa unificarea si conducerea organizatiilor pensionarilor militari? Nu cumva pentru simplu motiv ca aceasta ar fi o munca de Sisif sau altfel zis un joc cu suma nula?
    Si daca si acest general va fi tinut (la propriu si la figurat) „dincolo de bariera” imobilului M.Ap.N.(ministerul FOSTELOR armate)?
    Iertati-mi aceste intrebari dureroase, dar cred ca ele trebuie puse si alaturi de multe altele lamurite, inainte de a se trece la indeplinirea laudabilului dumneavoastra demers, pe care il salut cu respectul binemeritat.

  9. @Vladmir Nussem
    Domnule colonel,
    Intrebarile dumneavoastra sunt pertinente si firesti. Am sa incerc sa va raspund.
    1.Deocamdata eu nu am vorbit despre infiintarea unei noi asociatii ci doar despre identificarea unui om care sa ne reprezinte cu adevarat interesele. Ca mai tarziu sau mai devreme asta se va concretiza intr-o forma asociativa, miscare, sau mai stiu eu ce, asta vor stabili cei care se vor alatura.
    2. Celelalte asociatii existente sau pe cale de infiintare pot face ce vor ele, pot incerca sa faca opinie separata, pot adeca la idee, eventual doua din ele care mai au conducatori onesti pot forma impreuna o Uniune Nationala a Militarilor la care sa adere apoi toti cei ce sustin ca urmaresc cu adevarat interesul militarilor.
    3. Bineinteles ca serviciile si personaje ca Dogaru vor incerca sa se infiltreze, sa deturneze sau chiar sa opreasca initiativa, dar cum poti impiedica ceva ce nu .. functioneaza inca oficial? Deocamdata vreau sa vad cati oameni il accepta si vor sa se alature unei astfel de initiative ca apoi sa vedem daca merita asumat riscul. Daca primul pas a fost facut, odata pornit bulgarele, pot sa fie „topiti” unii fulgi , ceilalti vor continua sa se alature si sa mearga mai departe.
    4. Generalul Chelaru nu a infiintat pana acuma o asociatie pentru ca asa cum spuneai sunt prea multe si nici nu se putea pune singur in fata … unei carute fara pasageri. Eu am convingerea ca daca va merita efortul, asa cum am spus, se va inhama. Nu ar fi exclus sa avem un raspuns chiar aici.

  10. Stănescu

    Foarte bine. Generalul CHELARU este un militar desăvârșit, un mare patriot și care are capacitatea și curajul să ne reprezinte interesele în lupta noastră cu acești impostori.

  11. Dănilă

    Sunt de acord să mă reprezinte un asemenea General!

  12. Elisav

    Eu unul nu am nimic impotriva domnului general dar îmi poate cineva răspunde daca ani când am fost MAC sunt considerati ani de vechime la pensie

  13. Puscasiuc Constantin

    Domnilor, totul pana la bani. Ca este clar, nu am fost si nu suntem reprezentati cu cinste si corectitudine. Si aceasta s-a vazut. Cat de corect a fost proiectul de lege a pensiilor sustinut de cei care ne reprezinta, sindicate si militari cu atributii in acest sens? Cat de cinstita a fost intentia celor care l-au promovat si sustinut? Totul a fost o momeala care aruncata sa amplifice nemultumirile sa ne dezbine si mai mult si sa curga din nou banii, miile de euro catre buzunarele lor. Da, noi sa fim nemultumiti, sa ne taram iar 5 ani de la un tribunal la altul(cine mai ajunge) cersindu-ne drepturile cuvenite. Da si atunci cu vehementa si competenta (cica) ei sa ne apere (pe multi bani)interesele. Cati dintre noi am castigat procesele sustinute pentru noi din partea sindicatelor de mari case de avocatura? Nimeni. Dar miile de euro s-au dus. Oare unde?
    Sa vedem cat de interesati sunt si acum si cat se vor zbate ca asteptata metodologie sa instaureze linistea in randul pensionarilor (militari)Sa vedem cum tuna cinstea si corectitudinea in ei.
    Da, poate oameni ca cei de care vorbiti ar indrepta lucrurile, insa ciolanul a fost bine prins si noi suntem prea dezbinati ca sa-l smulgem. Cel putin pana acum.

  14. NERO

    Nimic nu se mai rezolva cu vorbe. Cu atat mai mult in armată. La arme!

  15. COL(R) CIUPERCA COSTEL

    ARTICOL DE NOTA 10–IL VOI DIFUZA SI LA ALTI COLEGI–DE ACORD SA NE REPREZINTE GEN CHELARU

  16. Basaru

    La lupta nu stati ca lasii sa se pise guvernul pe noi .

  17. ifrim

    Sunt destui care ne-au incarcat negativ, sa plecam din start cu o gandire pozitiva, nu ne bate nimeni daca incercam ( eventual cateva pulane jandarmeresti si nici alea garantate) !

  18. pensionarul

    Bravo ciobanilor. Frica pazeste stana! Au demonstrat ca fara sindicat, fara organizare, fara politruci, fara lideri si vedete, au fost capabili sa se adune 3000 de oameni si sa rastoarne legile proa.ste facute de „guvernul meu”. Nu acelasi lucru se poate spune despre armata, care, cu marii ei generali facuti la apelul de seara, sindicatul condus de politrucul Dogaru, ofiterii, subofiterii si m.a.c.-ii care vor fugi ca iepurii la primul glont tras de inamic, au fost f…tzi de acelasi guvern prin scaderea pensiilor la 65%, nefiind in stare sa iasa in strada la fel ca ciobanii pentru drepturile lor legitime. Dumnevoastra stiti ca militarii activi au fost adunati si li s-a pus in vedere ca-si pericliteaza pozitia daca vor iesi in strada? Dar actualul ministru crede ca va prinde Pastele in fotoliul actual? Daca este al armatei, atunci sa demonstreze, nu sa lupte impotriva ei. Stiti ce a spus generalul Chelaru cand a fost numit sef al SMG? Ca nu se va duce cu caciula in mana la ministrul ap.nat. de atunci sau la seful statului pentru a cersi drepturile militarilor. Asta l-a costat functia si dupa 8 luni a fost schimbat. Da, este un om vertical, corect si capabil. Singura problema e daca accepta sau nu propunerea dv.

  19. Liviu POPESCU

    Un articol adevarat.Se vede ca este scris din inima de roman.
    Dupa parerea mea ar trebui ca Ordinul Meritul Militar sa fie pe trei clase cum este acum, dar sa fie platit inca din activitate cu 10%-clasa III,15%-clasa II si 20%-clasa I,pentru 10,15 si 20 de ani de armata,iar gradatia de vechime sa fie platita in fiecare an cate 2%.
    Nu trebuie sa renuntam la cei 20 de ani efectivi de armata la care se poate iesi la pensie,regula valabila de la romani incoace.
    Sunt de acord ca Domnul General CHELARU sa ma reprezinte,dar sa o faca rapid si deindata pentru ca dusmanul nu asteapta.
    Sa infiintati Liga Militarilor Romani in care sa aiba loc si cei activi si cei in rezerva indiferent de grad, pentru ca spiritul de corp al militarilor sa reinvie si initiativele lor sa fie sustinute de la soldat la general, iar pentru a nu fi periclitate destinele activilor,vor iesi in fata numai rezervistii.
    Voi reveni cat de curant cu un proiect al salarizarii unice pentru personalul bugetar.Noi,militarii trebuie sa ne implicam activ in viata tarii ,pentru ca astia au dat cu tara-n gard de 26 de ani,iar noi trebuie sa urnim o data caruta si sa o luam pe drumul cel bun pentru ca nu mai dureza mult si ne trezim in pielea goala.
    Liga Militarilor Romani trebuie infiintata IERI nu MAINE,ca s-ar pute sa fie prea tarziu.
    Publicati un proiect de statut pentru a-i aduce imbunatatiri sau completari cu totii,sa ne adunam ,sa-l votam si sa purcedem la treaba.
    Doamne ajuta!

    la care toate tarile NATO

  20. Prohasca Bujor

    Sunt alaturi de CHELARU SI OLARU

  21. Dumitrescu Adrian

    Sunt de acord cu propunerea,jnsa trebuie sa intelegem ca ale noastre probleme se vor rezolva atunci cand vom reusi sa fim solidari

  22. Batranul

    Buna ziua!
    Demers interesant dar G-l. Chelaru trebuie consultat inainte de orice actiune.
    Cum poate fi anihilata o forta ca ANCMRR cand la ultima sedinta inainte de Ziua Nationala l-au „tamaiat” pe cel de la care a plecat procedura de alaturare a militarilor la chelneri si tinichigii (pe care ii respect la locul lor).SCMD s-a alaturat corului de cantareti.In cine sa mai crezi? Multe asociatii s-au infiintat pentru a putea sa-si urle durerile si nedreptatile.Toate acestea au fost marginalizate si boicotate.
    Majoritatea maraie dar nu-si lasa comoditatea pentru actiune.Chiar nu pot sa ne conduca oameni care au comandat structuri militare operative importante si nu fel de fel de invartiti? Succes,poate iese ceva desi tare ma indoiesc.

  23. Dumitriu

    A scris cineva o data?

  24. Draghici Ion

    Subscriu la aceasta initiativa. Este necesara si urgenta. Prea mult si-au batut joc atatea cozi de topor de onoarea si demnitatea adevaratilor militari

  25. sergiu

    Sunt deacod ,desi din milioanele date sindicatului sa mă reprezinte in instate m-am ales cu un cartonas de membru si atat.

  26. Daniel Horia ILIE

    Sunt dispus sa trec peste greselile lui Chelaru si sa-l sustin. Probabil vor fi destui ca mine, dar, atentie, depinde de el daca va sti sa ne tina langa el. Am si o propunere de om care poate (nu stiu daca va si vrea, data fiind sila cu radacini in lupta cu morile de vant) sa-i fie un excelent sfatuitor: Gl.mr.(rz.) Iordache Olaru, adica omul pe care l-am auzit cu urechile mele (ca de altfel intreaga aula a MApN), spunandu-i adevarul tampitului de Saniuta (proaspat ministru).

  27. CIOLACU DOBRE

    Da , sunt de acord sa ma reprezinte domnul general CHELARU. Dansul si numai dansul poate rezolva problema noastra , a militarilor , privind nemodificarea Bazei de Calcul a pensiei militare , dar si recapatarea altor drepturi.

  28. nicu

    Te salut varule! iata ca a venit vremea CONCRETULUI. Subscriu la cele expuse de tine. Langa Generalul Chelaru il vad……pe GENERALUL(DE TANCURI) MIRCEA SAVU, ROMAN ADEVARAT ,PROVENIT DINTR-O FAMILIE DE TARANI NEAOSI Cu FRICA LUI DUMNEZEU SI DRAGOSTE DE ARDEAL SI ROMANIA DODOLOATA. Sarbatori fericite ,varule!

  29. Sustin initiativa!
    In faza inițiala grl r CHELARU este omul potrivit.
    Apoi, după ce iși va alege echipa, sa lucreze cu specialiștii adevărați pe domeniu.
    Armata are adevărații tehnocrați de care Romania are nevoie azi.
    De peste un sfert de secol Armata este umilită, oprimată. Funcția de apărare este vitală în aceste vremuri tulburi.
    A venit vremea să ne respectăm jurământul militar și sa apărăm democrația constituționala în România.

    geostroe

  30. Gigi

    Buna ziua,
    Am si eu 2 intrebari, daca imi permiteti:
    1. Mai exista in vre-o tara membra NATO o prevedere legala prin care se acorda cele 3 merite militare si care apoi sporsc pensia in cuantumurile prevazute pt fiecare ?
    2. Care tara Nato acorda pensii militare mai mari de 100 % peste ce inseamna salariu de functie, cu tot ce inseamna sporuri cu caracter permanent ?

  31. SORIN

    sint de acord cu domnul Gen CHELARU,EU FIIND UNUL DIN MILITARII acestei Tari care dupa 19 ani si 11luni de sgv,am fost dat afara fara nici un drept.Am fost intr-o unitate de elita a acestei Tari VINATORI de MUNTE.Cindva ni se transmitea ca ci in aceste unitati se vor acorda grupa speciala,dar facind demersurile necesare limitei de virsta, am constatat ca ni sa acordat doar grupa normala de munca.Si atunci de ce sa nu ne unim cu totii ptr drepturile noastre fie el soldat fie general.Va voi sustine dnule General alaturi de ceilanti colegi care au fost dati afara fara nici un merit ca am slujit aceasta TARA de hoti care renasc din cenusa numai sa le mearga lor bine.SUCCES DLE GENERAL.

  32. Stoica Marian

    Sunt de acord cu domnul Chelaru.

  33. Marin Danut

    Apreciez demersul domnului General Chelaru si consider ca o forma de organizare se impune cu stringenta pentru ca numai asa putem activa legal.Sunt la dispozitia noii structuri si astept vesti depre aceasta structura din care voi face parte daca voi fi primit!

  34. Col. (r) Mihăilescu Petrișor Corneliu

    Sunt de acord, este momentul să arătăm că suntem militari pe viață.
    Suntem, împreună, o forță care nu poate fi oprită de acești nemernici…

  35. ZAMFIR Ioan

    Stimati fosti militari,
    Naravurile vechi nu va lasa in pace. In loc sa aruncati cu felurite catalogari(elegant nu spun invective) la adresa unora care au reusit pentru o perioada de timp sa ne tina impreuna a se citi SCMD, dupa ce uni sau altii dintre noi si-au vazut sacii in caruta au dat bir cu fugitii basca au inceput sa improaste cu noroi pe cei care ne-au explicat in felul lor ca daca nu suntem uniti o vom lua din nou pe cocoasa. Acum cerem infiintarea unor noi organizatii nu? Sa ne reprezinte dl. gen.(r) Mircea CHELARU nu ? Dar despre aceste lucruri ne vorbea candva si gen.(r)Petrisor MANDU nu? In diferite ocazii ne-a vorbit dl. gen.(r) Mircea CHELARU nu ? Si ce am inteles? Nimic. Continuam sa ne dam cu parerea, sa facem observatii, dar cand e vorba de participare, implicare , stam dupa perdea acasa si ne dam cu presupusul. Educatia materialist istorica a sapat adanc in gandirea si modul nostru de actiune. Va astept la actiune stimati rezervisti si nu numai. Cu speranta, col.(r) Ioan ZAMFIR

  36. Ion Pana

    SUBSCRIU, si chiar solicit urgentarea acestei actiuni, justificat fiind de faptul ca omenirea este deja in al 3-lea razboi mondial, iar Romaniea, si poporul roman trebuie sa-si respecte orice militar ,, activ , in rezerva sau in retragere. Constiinta noastra , a întregului popor nu ne permite sa ignoram o nevoie acuta de UNITATE in jurul armatei romane. Exista voci DUSMANOASE la adresa apararii nationale, sperând ca nemultumind armata romana se diminueaza sentimentul de PATRIOTISM. Ca si in razboaiele precedente orice roman a luptat si va lupta pentru a demonsra ca oricati dusmani interni si externi are Romania , nu o vom abandona.. Apelez la toti oamenii politici , sa nu lase sa se observe DUSMANIA fata de poporul roman , fata de apararea nationala , sa faca tot posibilul ca acum sa se asigure, tot strictul necesar . militarilor romani. Cu siguranta ca politicienii , vor lua in consideratie acest apel , sa gandeasca cu maxima maturitate si urgent sa impuna respectul cuvenit apararii tarii, acum in ultimul ceas. Este de nepermis ignoranta fata de generalii romani cu vasta experienta militara , care oricând pot intervenii pentru a consilia RESPONSABILI POLITICI IN DOMENIUL APARARII.

  37. Basaru

    Catre,
    PRIMARIA GENERALA A MUNICIPIULUI BUCURESTI

    DOMNULE PRIMAR GENERAL,

    Va aducem la cunostinta ca in perioada 28-30.12.2015, intre orele 11.00-24.00 se vor desfasura in Bucuresti – Piata Victoriei, manifestatii de protest, organizate de catre SCMD, la care vor participa circa 1.000 de rezervisti si delegati din sindicatele si ONG-urile partenere (CNSC).

    Scopul actiunilor este:
    (1) Retragerea de catre Guvern a Art. 40 privind modificarea Legii pensiilor militare de stat din OUG 57/2015;
    (2) Reluarea in procedura parlamentara de urgenta a Legii sistemului unic de salarizare;
    (3) Stabilirea prin HG a salariului minim pe economie la 1200 lei;
    (4) Acordarea celei de a 13-a pensie pentru pensionarii cu venituri minime.

    Din partea noastra sunt imputerniciti sa asigure si sa raspunda de masurile privind buna organizare, col. (r) dr. Mircea DOGARU – tel. 0736601.020 si col. (r) Mihail–Adrian STEFAN – tel. 0736600973, astfel incat actiunile sa se desfasoare in conditii pasnice, civilizate si sa nu degenereze in acte de violenta. Personalul desemnat de noi sa execute masuri de ordine pe parcursul desfasurarii adunarilor va purta insemnele distinctive ale SCMD.

    Pentru asigurarea sonorizarii, organizatorii vor folosi urmatoarele mijloace tehnice proprii: autoturismul Dacia B-188-SCM, statie de amplificare mobila, boxe audio.

  38. Col(r) Ionescu Stelian Romeo

    Este o initiativa laudabila.Nu am facut parte din nici-o asociatie militara deoarece la conducerea acestora s-au instalat persoane fara probitate morala.
    Ma raliez ideei de a fi abordat G.ralul Chelaru si discutat cu el.
    Succes!

  39. Domnule Zamfir,
    In primul rand nu a aruncat nimeni cu invective in SCMD va rog sa cititi inca odata materialul. Daca am facut aformatii vizavi de conducerea sindicatului insa, am facut-o in cubnostinta de cauza si am argumente pentru toate aprecierile facute. In al doilea rand nici nu am propus acuma infiintarea unei alte asociatii, am propus doar un nume langa care sa ne strangem si pe care sa il delegam sa ne reprezinte in fata gucernantilor atata vreme cat cei care sunt acuma in fruntea asociatiilor inclusiv a SCMD nu fac altceva decat sa ceara pomeni si sa se razboiasca intre ei, batandu-se pe listele de avansari, biletele de tratament si subventii de la stat sau cine este mai reprezentativ decat celalalt. Din cauza asta e nevoie de un lider care sa nu umble dupa grade, si Chelaru nu mai are nevoie de grade, nici dupa functii si Chelaru nu a umblat dupa functii, nu s-a autopropus presedintele nici unei asociatii si care sa fie respectat de toti partenerii de discutii, nu chemat la tv pe post de Hopa Mitica.

  40. Dani Aldea

    Suntem gata de lupta …Asa nu se mai poate

  41. remydiliu

    Ma bucur sa vad aceasta initiativa. M-ar fi bucurat mai mult sa fie luata de catre un militar activ, dar…din pacate, cam toti tin de scaunul lor…
    Eu, unul, am incercat sa imi sustin drepturile si chiar sa cer anumite drepturi in plus fata de cele existente. Fiind detasat intr-un compartiment unde se cer alte abilitati decat cele din fisa postului, am solicitat activarea mea in corpul subofiterilor si incadrarea in structura, pe functiile vacante. Raspunsul”neoficial” al unui ilustru domn colonel din SMG a fost simplu: „decat sa fac un cacat de caporal subofiter, e mai usor sa aduc un subofiter in structura asta!”.
    Deci cei din SMG cauta calea cea mai usoara sau mai convenabila…e normal, ce pile am eu ca sa ma pot activa subofiter???
    Din pacate, dupa 19 ani de serviciu militar voi parasi aceasta institutie cu un gust amar… Daca asta e gandirea sus, la cei care ar trebui sa ne stimuleze, sa ne promoveze si sa ne tina aproape…simt ca am irosit 19 ani pentru o cauza pierduta…
    Sper din tot sufletul ca militarii profesionisti sa primeasca ceea ce merita, va urez succes tuturor, pt ca am mancat o adevarata paine amara cu totii.
    Succes, fratilor!

  42. Oancea

    Sunt de acord cu multe puncte de vedere dar esentialul trebuie avut in vedere: sa ne unim si sa nu renuntam la drepturile castigate de pensionarii militari si sa sprijinim cadrele active , la fel sa sustina si sa ceara raspicat ( sunt forme si metode corecte ) toate drepturile care li se cuvin.

  43. Muresan dan

    Sunt de acord total cu punctul de vedere al Grl Chelaru si i-l susțin ptr ca nu suntem glugi de coceni ci militari si ar trebui sa arătam ce înseamnă spiritul de militar, tăria si capacitatea militarilor de a nu mai fi călcați in picioare !!!!!!

  44. zapor maria

    Sunt de acord sa ma reprezinti D-nul Gl. MIRCEA CHELARU

  45. Gelu Astilean

    Toti guvernantii care vor urma vor face ce vor vrea cu legile, nu vedeti ca in decurs de cativa ani s-au schimbat de cel putin 4 ori? Cine va garanteaza mai ales celor in activitate ca daca stati in armata pana cadeti jos de batranete veti avea pensia cea mai mare? Adica 85% din veniturile brute de grad si functie? Nu vedeti ca se joaca cu noi dupa bunul lor plac? Asa cum nu am fost solidari nici pe timpul lui Boc/Basescu la fel nu vom fi nici pe viitor, cei activi vor umbla dupa functii iar pensionarii se vor lupta intre ei in diverse asociatii si sindicate care mai de care mai dubioase. Cu acel paragraf ca va ramane in plata pensia mai favorabila v-a inchis gura la toti, dar nu va ganditi cati dintre noi avem pensiile nesimtit de mici ca vom ramane tot cu ele si fara sa ne fie indexate pana nu recuperam ceea ce am ”castigat” prin ordonanta Ponta din 2012, care de fapt ne-a inghetat valoarea lor pe multi ani de aici inainte. Speranta era recalcularea dupa o lege unitara fara trimiteri la multe altele si la nevoie chiar micsorarea unora care cu adevarat au fost umflate artificial si la care se facea referire prin presa.

  46. @Batranul
    Nu l-a scos nimeni pe domnul general Chelaru sa il puna in fata trenului.In ceea ce priveste ANCMRR, nu vad care ar fi pericolul? ANCMRR se mentine datorita pupincirismului conducerii care face jocuri politice si joaca dupa cum canta ministrii, in special Oprea. Membrii sai sunt unii oportunisti, altii sunt acolo pentru ca au nevoie de un imprimut la CAR sau bilete de odihna, dar marea majoritate sunt la fel de nemultumiti de sefime ca toti ceilalti. ANCMRR nu inseamna pe plan activ decat paravanul folosit de minister cand vrea sa tranteasca cate o lege aiurea.

  47. HINDA PETRU

    Sunt de acord cu Generalul MIRCEA CHELARU. Suntem militari care inca am sange KAKI, ONOARE SI DEMNITATE DE MILITAR. Sa le fie rusine!!! da, sa le fie rusine si celor ce conduc si celor ce se ascund. Suntem gata de lupta. Timisoara, nu trebuie sa tradeze.

  48. bacaoanul

    imi este teama ca dl. chelaru sa nu ne opreasca banii de popota ca atunci cand era sef la iasi

  49. Grosu Dumitru

    Nu m-am inscris in ACMRR (si nici intr-o alta asociatie) din mai multe cauze:
    – din motive pe care nu le cunosc nu am „beneficiat” de reducerea pensiei; asadar nu aveam motive sa „cotizez” ca sa fiu reprezentat de cineva intr-un proces;
    – nu mi-a creat incredere impartirea militarilor intre mai multe asociatii cu scopuri divergente (sau chiar paralele, dar separate);
    – nu mi-a inspirat deplina incredere niciunul dintre cei aflati in fruntea celor doua asociatii importante, col. Dogaru si gl. Iliescu (mai ales ultimul…!)
    – pe timpul dezbaterilor in adunarile rezervistilor (la care am participat, deoarece consider necesara solidaritatea de corp, chiar daca, si mai ales, cind nu am un interes personal de moment) am constatat ca se cam bate apa in piua si incearca sa-si impuna punctul de vedere, prea adeseori eronat, militarii care au avut functiile si gradele cele mai mari in serviciul activ; ori, dupa cum s-a si dovedit in timp, unii au deviat spre scopuri personale strict mercantile sau pentru a-si face imagine (din alte interese, legate, eventual de o candidatura la parlament sau la „cascavalul” incasarilor de la membrii asociatiilor);
    – m-a oripilat, m-a scirbit lupta murdara, de cea mai joasa speta uneori, din interiorul organizatiilor si cea dintre ele. Asta a slabit mai mult solidaritatea noastra! Si am convingerea ca unii dintre cei implicați direct au avut chiar MISIUNEA de a submina posibila unitate de actiune;
    – din comentariile anterioare făcute la diverse materiale de analiza sau de opinie – ca si din postările la actualul articol – se observa deja „sămînța de discordie” intre militarii care au avut functii exclusiv de comanda si militarii care au avut si functii politice, pe linie logistică sau in domenii tehnice; primii au o vădita, manifestată destul de aprig uneori, atitudine ostila fata de ceilalti desi este foarte posibil ca multi dintre cei ce au activat o vreme (sau, in cazul celor de la serviciile logistice, financiare, etc., intreaga perioada activa) in alte functii decit cele de comanda sa fi fost (si sa fi ramas) mai profesionisti, mai constiinciosi, mai omenosi, mai patrioti si, mai ales, mai cinstiti in relatiile de munca si de colegialitate!
    Ori, saminta asta de discordie nu e de natura sa creeze premisele functionarii unei organizari unitare! Fie să mă înșel!
    Ma indoiesc ca vom fi capabili sa trecem peste interesele meschine ale unora, peste apucaturile de „șefi” perpetui ale altora si, mai ales, peste actiunile disolutive ale „infiltratilor” din partea cine stie caror grupuri de interese opuse unitatii militarilor!
    Din respect pentru autorul acestui articol (pe care-l apreciez ca pe un mare patriot, ca pe un demn militar si ca pe o persoana activa, cu un spirit de observatie si cu o logica impecabile) am sa afirm (si am sa actionez in consecinta, ca si cind as fi facut un juramint) ca doresc sa particip la viata unei organizatii a cadrelor militare, dar care sa evite „bolile” celorlalte si care sa aiba o conducere activa si, mai ales, onesta!
    Să se vada că-și asumă o adevarată MISIUNE, un ȚEL de atins pe termen lung! Să lase o adevărată moștenire pentru militarii ce ne vor veni din urmă!
    Cred ca dl. Gl. Chelaru ar putea fi unul dintre „alesi” si mai propun in grupul de conducere pe dl. Marin Neacsu (il rog sa ma ierte ca nu-i cunosc gradul actual), autorul acestui articol si pe dl. Gl Ilarion Isopescu.
    Puteti miza pe implicarea mea, la nevoie, la nivelul, pe masura priceperii și capacitatilor mele intelectuale, in orice actiune; din spirit de solidaritate si camaraderie, fara niciun interes material sau de alta natura. Eu n-am sa-mi iau cuvintul inapoi fiindca… „pe unde iese vorba, iese si sufletul”!!!

  50. @ Bacaoanul,
    Pe vremuri circula o anecdota. Se spunea: Secretarul de partid, a mancat si n-a platit,insa cel de sindicat, a platit si n-a mancat. Dumnevoastra dorati sa faceti parte din prima categorie ?

  51. karadeniz

    @ Gigi
    1. Da
    2. Nici una, inclusiv România. Depășirea cuantumului bazei de calcul a pensiei nu înseamnă depășirea soldei unui militar omolog ca funcție, grad, vechime în activitate.
    In contrapartidă vin cu două întrebări :
    1. In care țară NATO echivalentul SRI este militarizat, cu excepția Turciei care este în curs de demilitarizare?
    2. In care țară NATO poliția și gardienii din penitenciare sunt considerați militari?

  52. Deocamdata nu se dau functii, cine se va inhama se inhama la munca, nu la fucntii. Nu ma refeream la dvs, ma refeream la propunerea pe care ati facut-o pentru mine.Nu va fi deci un grup de conducere, va exista poate un nucleu de centralizare a datelor sipropunerilor si de coordonare,dac componentii trebuie sa fie toti din Bucuresti ca sa se poata intalni si discuta face to face… Ceilalti care mai au sugestii, pentru inceput, le vom trimite pe o adresa de mail cava care va fi stabilita si anuntata tot pe cuiul catarii .

  53. Sandache Ion

    Sunt de acord ca d-nul g-ral Chelaru sa reprezinte interesele noastre ale cadrelor militare in rezerva si in retragere.

  54. Moraru Elena

    Felicitari, domnule Marin Neacsu! De foarte mult timp n-am mai citit un articol cu atata interes. Cine mai are macar o picatura de „sange” kaki, ar trebui sa scrie: „Generalul Chelaru – Da.” Cred, ca „marea muta” trebuie sa se miste… Doamne, poate se schimba ceva.

  55. karadeniz

    Interesele noastre trebuie să ni le reprezentăm noi militarii. Generalul Chelaru va fi doar nucleul inițial în jurul căruia se va coagula, poate, această unitate a militarilor indiferent dacă sunt activi, în rezervă ori retragere.
    O viitoare nouă structură nu trebuie să fie nici un preș de șters picioarele pentru șefii armatei ca ANCMRR nici o struțo-cămilă ca SCMD.

  56. Cintrea Constantin

    Dl General Chelaru este o legenda nu doar un general. A fost primul general cu cioc din armata romana!

  57. ION DOICIU

    De acord! Felicitari pt. initiativa!

  58. Parvan

    De acord cu D-l Gen.Chelaru.
    Col. Parvan

  59. Cdor r prof. dr ing. Botez Doru

    Ma alatur acestei initiative

  60. Chifor Eugen

    Subscriu intrutotul celor prezentate de autorul articolului. Sunt mandru ca mai exista si oameni in uniforma cu demnitate. Generalul Mircea Chelaru este un asemenea exemplu. M-as simti onorat sa ”lupt”sub stindardul domniei sale.

  61. Emil

    Ma bucura ideea, dar ca orice vis maret se va destrama instant prin corupere-bani-amenintari si toate care le stiti, ca de altfel ca mai toti si toate celelalte structuri specifice.
    Ne e greu sa intelegem ca NU MAI FACEM CE VREM NOI ! si asta de la basinelul incoace, ne-au vandut.

  62. buciu ion

    De acord cu propunerea.D-l general Chelaru ne poate conduce si ne poate apara interesele .Este un OM de o calitate incontestabila.

  63. Robinson Crusoe

    Generalu’ Chelaru are acum ciocu’ mic! Este condamnat trei ani inchisoare cu suspendare! Trebuie sa mearga periodic la politie, are „indrumator de conduita”, nu poate parasi tara, nu poate pleca din Bucuresti mai mult de cinci zile fara aprobare, trebuie sa lucreze 120 de zile in folosul colectivitatii(alta decit cea propusa in articol)! Ce mai tura-vura, viata grea! Nu cred ca o sa-l „intereseze” prea mult propunerea…Si nu cred ca fata de paranoia lui Dogaru a lui e mai mica!…Sa fim realisti! Nu mai putem lucra cu tancul!Acum e vremea finetiilor, chiar periatul de scame sau inchinarea de ode celor care au puterea!

  64. karadeniz

    Uite că și oierii au folosit finețea și au obținut ceva, fără prea mare organizare. E adevărat că nu se mai poate lucra cu tancul, pe motiv de lipsă în inventar dar putem folosi TAB-ul că încă mai avem.
    Eu zic să dai ceva detalii și lămuriri cum e cu finețea de care vorbești și cam ce am obține cu ea. Pe chestia cu periatul îl putem folosi pe șeful ANCMRR că e garson șef la asta.

    Vineri

  65. Irina

    Care tab? cele unse cu motorina sa luceasca frumos, sau poate cele 10 de la parada, ca altele inca nu le-am cumparat, asteptam bugetul. Generatia feisbuceala, ce ne mai place sa visam din spatele ,,sticle,, pc-ului!
    Cred, sau nu mai cred in aceste imbarbatar, nu se mai modifica nimic!

  66. BABESCU GH.

    Sunt intrutotul de acord cu cele prezentate,ma alatur din tot sufletul, si va asigur de sprijinul neconditionat. Succes tuturor. Ma intreb daca aceasta ordonabta nu poate fi atacata la CURTE si cine ar trebuii sa o faca,atentie la termene…..

  67. @Babescu,
    Din cate stiu eu, grupurile parlamentare au voie sa conteste o lege, presedintele si avocatul poporului. Cetatenii o pot face doar daca strang 100.000 de semnaturi mi se pare, deci practic niciodata.

  68. scutaru

    Scopul scuza mijloacele?! Titlu ofensator „militari sau glugi de coceni” langa fotografia Dl Gral Chelaru m-a facut sa cred ca articolul apartine acestuia, abia spre final am inteles cum stau lucrurile. Nu se pleaca pe un drum nou cu o „harta masluita”, risti sa te ratacesti! Sa nu am eu dreptate!

  69. @Scutaru
    Se poate sa aveti dreptate, se poate sa va inselati, dar trebuie sa pornim la drum. Acveti alta propunere, spuneti-o, dar sa nu vina altcineva sa spuna si acolo ca locomotiva este amanetata … Deci hai sa incercam sa ne urnim, la nevoie, se poate schimba si locomotiva, si vagoanele si unii calatori, important e sa nu mai privim cum trec trenurile pe langa noi .

  70. @Scutaru
    Si nu am inteles, ce considerati ofensator, expresia „militari” „sau gluga de coceni”. In al doilea rand era o intrebare pentru cei care au de optat. Ofensator nu poate fi pentru cineva care alege sa fie militar .. cat despre glugile de coceni,de ce le-ar mai ofensa eticheta?

  71. Marius Baltaretu

    Va rog sa semnati petitia. de asemenea popularizati aceasta petitie pentru a fi semnata de cit mai multi . petitia este aici: http://www.petitieonline.com/petitie_impotriva_modificarii_l223_prin_oug

  72. neacsum

    @Ifrim,
    Dar am spus eu ca nu? Dimotriva, am spus ca vor fi chiar foarte prezenti.Ca in poezia cu raul, ramul… sau in cea cu ”partidul e-n toate, e-n cele ce sunt si-n cele ce maine vor rade la soare”..

  73. Edmond MILEA

    Din comentariile de mai sus reiese, fara echivoc, dorinta si disponibilitatea majoritatii rezervistilor militari de a schimba lucrurile (aceleasi care macina societatea romaneasca din ’90 incoace, dar si unele spcecifice domeniului militar). Ne uitam cum partidele se „sforteaza” sa se reformeze (sau nu) si nu reusesc deloc. Observam ca sindicatele sunt neputincioase si vedem cum liderii cresc, se imbuiba si apoi ajung la puscarie. E limpede ca PUTEREA CORUPE si constructiile asa-zise „democratice” sunt incapabile sa guverneze corect, cinstit in slujba contribuabililor. Se intampla si la altii. Insa la noi se depaseste orice limita. De ce? In opinia mea, din cauza mentalitatii si atitudinii noastre civice, in general si militare, in special. Multe pareri, multe sfaturi, multe indemnuri…cele mai multe pertinente. Dar prea putina actiune. Iar forta noastra, a rezervistilor militari ar trebui sa rezide in capacitatea organizatorica si punerea in aplicare cu hotarare si abilitate a principiilor insusite in institutiile de invatamant, pe care sunt sigur ca nu le-am uitat. Sta (inca) in puterea noastra sa schimbam ceva si trebuie s-o facem. Nu uitati! Este buna orice hotarare luata la timp care duce la victorie, decat una exceptionala tardiva. La treaba, camarazi!
    Numai bine si Sarbatori Fericite!

  74. ilie

    DA,ZAU CA AM AUZIT DE DL.CHELARU,SE RATOIESTE PE LA TV MAI FACE SI ETC,DAR V-A INTREB STIMATI ASISTATI SOCIALI CITI A-TI RAMAS FARA OBIECTUL MUNCII,DATORITA PRESTATIEI DLUI CHELARU?ACUM IL REESAPAM?EU UNUL SUNT VICTIMA STRATEGIEI DLUI CHELARU,MNEALUI SI-A REZOLVAT PENSIA CU BRIO DAR EU CA SI VOI MULTI NU CUMVA AVETI PENSIA LA NIVE DEC.2010,NICI MACAR ACELE INDECSARI CLAMATE PE TOATA MASMEDIA;CULMEA APARE ACUM ACEST DOGARU CARE ORG.UN MITING PE 28 DEC. BA FRATE NU TE-AI SATURAT SA NE MAI MANIPULEZI?ESTI SANATOS LA CAP?NU-TI MAI AJUNGE?CREZI CA TOTI SUNTEM DUSI?CA MNEATALE SAU CA PRICINA?

  75. Stefan

    Nu m-am inscris, nu sunt inscris si nu ma voi inscrie niciodata in sindicate, organizatii sau asociatii dar ma voi incolona, la primul semnal al trompetei, sub faldurile drapelului tarii pe care scrie ONOARE si voi marsalui alaturi de cei pe care-i cosider cei mai buni fii ai acestei tari. Nu accept sa se puna in capul coloanelor decat camarazi care au facut proba barbatiei, cinstei si onestitatii, pe toata durata carierei lor militare. Domnul general Mircea Chelaru se poate numara cu cinste printre ei. La chemarea lui voi raspunde PREZENT!

  76. Ion

    Nu este nici o problema ca militarii in rezerva si-au infiintat organizatii profesionale. Ceea ce n-au inteles, insa, conducerile acestor organizatii este faptul ca legea este facuta si votata de parlamentari! De asemenea, lipsa educatiei militare – nu fac deosebire intre grade – a dus la aparitia atator organizatii, evident, non-profit(?) si non-guvernamentale, ceea ce nu poate constitui o forta principala de lupta si, respectiv, o forta reprezentativa pentru military.(Reprezentantii MApN sunt numai consultanti, nu decizionari.)
    De asemenea, ce n-au inteles militarii este ca in documente, peste sute de ani, acestia vor fi tot militari cu ultimul grad primit. Adica, militarii nu mor decat fizic!
    Prin urmare, un militar poate fi VIU sau MORT. Daca este viu, se poate afla in una din doua situatii: ACTIV sau IN REZERVA. Daca este mort, poate fi numai IN RETRAGERE. (A spune despre un militar cu varsta peste 65 de ani ca este in retragere, consider o dezonoare.)
    Concluzii, in conditii normale:
    1) militarul in rezerva nu poate avea pensie, ci SOLDA actualizata la gradul, functia si vechimea militarului activ corespunzator (pensie are numai un civil, indiferent de seerviciul prestat);
    2) daca ai indeplinit ca militar toate misiunile repartizate sub Drapelul de Lupta, inseamna ca esti VETERAN cu toate drepturile unui militar activ;
    3) daca esti militar in retragere, din spirit de camaraderie, urmasul direct (sot sau sotie) trebuie sa beneficieze de 1/2 din ultima solda.

  77. Ioan COTROPAI

    In sfarsit,ne-am trezit!
    Frumoasa si inteligenta initiativa, pe care o salut si-i subscriu.
    Cu adevărat,ARMATA ROMANA va avea de castigat(in sensul de readucere a ei pe locul ce i se cuvine intr-o TARA ce se vrea a fi condusa de oameni ai sai).
    Inutil sa mai spun ceva despre calitatile de conducător al domnului general Mircia CHELARU; îl cunosc de la gradul de căpitan, comandant de batalion.I-am fost subordonat si l-am vazut, atunci si in multe alte împrejurări(inclusiv la investirea in functia de sef al SMG).STIE si POATE.
    Cu respect, pentru initiator si sustinatori.
    DA,ARMATA ROMANA POATE SA SE(re)NASCA. Poate nu întâmplător a apărut initiativa,acum, in preajma Marii Sărbători a NASTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS!
    Asa sa ne ajute DUMNEZEU!
    Gl.bg.(r),conf.univ.dr. Ioan COTROPAI

  78. muresan vasile

    Sustin propunerea in favoarea D-lui general Chelariu . Il cunosc destul de bine fiind colegi de promotie la Academia Militara . Este potrivit ca lider dar mai depinde insa, de cine se va inconjura pentru ca in prezent sunt prea multe „ aripi ” si printre fostii militari care zboara in toate directiile . Daca il alegem , va avea atata succes in apararea intereselor noastre pe cat de uniti vom fi in jurul lui si il vom sustine
    Deocamdata SUCCES !

  79. nicolae

    buna ziua,
    DLE GENERAL
    DVS aveti impresia ca militarii sunt facuti din alt aluat?romanii sunt facuti din acelasi aluat!?

  80. Nicolae Ion

    Sper sa se reintoarca generalul Chelaru…

  81. Felix

    Sunt de acord cu generalul Mircea Chelaru

  82. Florin Ionescu

    Se pare ca am devenit un popor cu inclinatii umaniste,literare se ,,scriu” tot mai multe carti cu diverse subiecte -macar de s-ar citi, daca e ceva de citit-care mai de care mai sfatuitoare, mai intelepte,cu invataminte de la cei mai mari oameni de afaceri,politicieni,economisti cu fel de fel de programe,ideologii, retete care de fapt nu au decat un profun caracter comercial si de imagine a autorului-balast cultural. Asa cum spunea si un antevorbitor avem nevoie de actiune, de idei practice, pragmatice, responsabile specifice situatiei in care se afla societatea noastra fara a folosi ,,copy paste”si a devenii persoane care decid soarta unei natiuni.Deci subscriu la a construi ceva util pentru ca armata si prin ea intreaga natiune sa-si recapete demnitatea, onoarea si sa cinsteasca sacrificiul eroilor cazuti pentru aceste simboluri ale democratiei.De acord cu dl.G-ral Mircea Chelariu si sa construim acum ce trebuie construit.

  83. ION SEVASTIAN MARIUS

    SUNT DE ACORD.VOI RASPUNDE PREZENT.CONSIDER CA A SOSIT TIMPUL SA PARASIM FOTOLIILE DIN FATA TELEVIZORULUI.NE-AM ATROFIAT? TREZITI-VA REZERVISTI !

  84. GIM

    De ce imaginea Romaniei trebuie sa fie sifonata de catre un fost partid comunist (PSD) si mai mult, chiar de un „plagiator”(V. Ponta)?

    Sa nu ajungem sa judecam politicienii: fie ca e vorba de N.Ceausescu (PCR) sau de V. Ponta, (PSD),
    fiindca nu sunt la fel…chiar daca partidul comunist este acelasi, schimbandu-se numai denumirea: din PCR in PSD,
    dictatorul nostru Ceausescu nu s-a manjit cu fapte de coruptie, pe cand fostul premier Ponta, avand dosare penale,
    chiar daca mai este sustinut de coruptii din Parlament (care au o propaganda incomensurabila) este in continuare
    in atentia justitiei si a DNA si prin urmare, daca „pestele de la cap se impute”,

    De ce imaginea Romaniei trebuie sa fie sifonata de catre un fost partid comunist (PSD) si mai mult, chiar de un „plagiator”(V. Ponta)?
    Degeaba schimbam „palaria” (eticheta PCR cu PSD…PRU), cat timp oamenii nu si-au schimbat nivelul de propaganda (Stefan Gheorghiu… Antena 3, RTV) si nici, nivelul de mentalitate!

    P.S. E posibil, sa mai fim condusi tot de catre fostul PCR…PSD sau de unul ca Ceausescu…Ponta?

    Doamne fereste, aviz amatorilor!

    http://bn24.ro/partidul-lui-ponta-a-semnat-un-protocol-cu-un-spion-al-rusiei/