Ce ziceţi, să mă bucur?

Categoria Actualitate, Despre Armata, Opinii, Politica

trupe straine

Când în 89 Ceauşescu era dat jos cu concursul concentrat al serviciilor marilor puteri, m-am bucurat şi nu prea. M-am bucurat pentru că speram la o viaţă mai bună, nu m-am bucurat pentru că a fost omorât ca un câine în baza unui proces care a arătat către ce ne îndreptăm. Şi nu m-am mai bucurat pentru că am schimbat un comunist convins cu un comunist pârât, dar tot comunist.
Când au început protestele în Piaţa Universităţii m-am bucurat şi nu prea. M-am bucurat pentru că am crezut că cei care au ieşit urmăresc toţi o viaţă ca afară, nu m-am bucurat pentru că am realizat că de fapt cei care se considerau partide istorice nu vor decât să ia ele puterea. Şi nu m-am mai bucurat pentru că am constatat, privind la cei care se declarau occidentali, liberali sau ţărănişti erau tot comunisto-securişti dar mascaţi, din cei care împânzeau pe vremuri diaspora pe post de cârtiţe.
Când au început mineriadele m-am bucurat şi nu prea. M-am bucurat pentru că iniţial am crezut că e o mişcare spontană a unor oameni cu simţ civic. Nu m-am bucurat pentru că până la urma s-au dovedit a fi nişte unelte folosite pentru înlocuirea altor unelte. Şi nu m-am mai bucurat pentru că am constatat că nici „intelectualitatea” şi nici cei din clasa de jos nu sunt ce par a fi.
Când americanii s-au oferit să ne ajute să ne „restructurăm” armata şi societatea, m-am bucurat şi nu prea. M-am bucurat pentru că am crezut că vom deveni o armată suplă, echipată, că militarii vor deveni ceea ce sunt militarii în armatele occidentale, iar apărarea şi securitatea statului vor deveni litere de lege. Nu m-am bucurat pentru că am realizat că de fapt tot ce se doreşte este decimarea armatei- pentru care americanii au pompat bani grei inventând categoria disponibilizaţi- distrugerea industriei proprii de armament şi subordonarea intereselor naţionale intereselor americane, nici măcar NATO. Şi nu m-am mai bucurat pentru că de fapt în loc să ne recâştigăm demnitatea şi locul în lume, am devenit vaca de mult a celor care ne priveau aşa cum ne-au privit timp de 2000 de ani, adică o bucată de pământ pentru care alţii se băteau între ei.
Când România a fost invitată să adere la structurile Euro-Atlantice şi apoi acceptată, m-am bucurat şi nu prea. M-am bucurat pentru că speram că România va fi primită ca o ţară cu drepturi egale, că va fi ajutată să îşi dezvolte industria, economia, că vor dispărea toate obiceiurile balcanice şi vom avea conducători cu deschidere către civilizaţie. Nu m-am bucurat pentru că am constatat că de fapt România a fost invitată şi acceptată pentru resursele ei, nu pentru dezvoltarea ei, că românii sunt priviţi doar ca o forţă de muncă ieftină, umilită sau carne de tun în conflictele pe care NATO şi Europa le deschidea în diferite anotimpuri, mai ales Primăvara. Şi nu m-am mai bucurat pentru că în loc să dispară corupţia şi corupţii, aceştia au înflorit, pentru că cei din afară aveau nevoie de oameni corupţi ca să poată conduce ţara prin ei şi ca atare se asigurau că oricine va fi votat de popor, aleşii să fie cât mai corupţi şi coruptibili.
Când România a început să participe la misiunile „umanitare” internaţionale m-am bucurat şi nu prea. M-am bucurat pentru că asta însemna că militarii români vor intra în contact cu militari ai altor ţări, vor câştiga experienţă şi vor vedea cum se luptă, chiar şi pentru pace, în zone de conflict, în plus, vor câştiga şi ei ceva bani în plus şi nu vor mai fi nevoiţi să ceară case de la un stat care nu mai avea ce să le ofere şi abia avea bani pentru văruitul de paşte al gardurilor unităţilor militare. Nu m-am bucurat pentru că am realizat că de fapt militarii români erau trimişi în zonele cele mai fierbinţi, la sacrificiu, acolo unde alte ţări nu se prea înghesuiau să îşi trimită oamenii. Aşa s-a întâmplat în Bosnia, în Irak, în Afganistan, în Albania. Şi nu m-am mai bucurat pentru că datorită proastei echipări, a condiţiilor în care erau obligaţi să lucreze, a misiunilor prea multe şi prea repede acceptate de comandanţii români ai detaşamentelor, a fricii împăinsă până la laşitate de a nu accepta o misiune atunci când oamenii erau prea obosiţi, prea surmenaţi sau nu erau asigurate condiţiile optime pentru desfăşurarea misiunii, am avut mai multe incidente şi pierderi de vieţi omeneşti decât alte contingente.

 
De la un timp după atâtea experienţe cu un pas înainte şi doi înapoi am început să nu mai văd nici un motiv de bucurie.
Când am auzit că prietenul strategic va instala un scut antirachetă la Deveselu nu m-am bucurat deloc, pentru că ştiam că acesta pe de o parte nu ne ajută pe noi românii cu absolut nimic, fiind prea aproape de lovitură pentru a o putea contracara, iar pe de altă parte vom fi primii vizaţi în cazul unui conflict Ruso-american, tocmai pentru că acest scut trebuie distrus în perspectiva loviturilor ce ar urma să fie apoi trimise altor ţinte.
Când a început revoluţia portocalie în Ucraina nu m-am bucurat de loc pentru că am ştiut că este băgată mână străină plină de bani pentru a împinge graniţele NATO cât mai aproape de Rusia şi România va fi folosită ca bază de plecare la ofensivă, cap de pod, teatru de operaţii şi ţap ispăşitor, iar flota Mării Negre a ruşilor şi Marea Neagră obiect de dispută. Şi nu m-am mai bucurat pentru că am ştiut că interesul „occidental” nu era pentru „emanciparea” bieţilor Ucrainieni ci pentru graniţa lor cu Rusia.
Când a început „achiziţionarea” de tehnică „modernă” pentru armata română nu m-am mai bucurat de loc, pentru că în frunte armatei deja erau politicieni sau foşti generali de paie care erau mai interesaţi de obţinerea unor avantaje financiare sau politice pentru ei şi partidul lor, decât de dotarea armatei cu tehnică competitivă. Aşa ne-am procopsit cu sicrie plutitoare sau zburătoare care înainte chiar de a intra în lucru trebuie să sufere reparaţii, reparaţii care se fac apoi din doi în doi ani sub pretextul „îmbunătăţirii” performanţelor. Şi nu m-am mai bucurat pentru că în fapt asta însemna că nimeni nu mai acordă nici o privire producţiei autohtone de tehnică militară. Singurul armament care se mai face în România sunt copiile după celebrele Kalaşnikovuri care se fabrică la comandă şi aprovizionează mişcările teroriste, aşa cum s-a constatat recent după atentatele din Franţa şi de aiurea.
Când SUA prin NATO a decis ocuparea unor teritorii din România fostă independentă şi suverană prin instalarea unor baze şi comandamente americane nu m-am mai bucurat, pentru că efectiv nu le văd rostul , în fapt aceste nu pot apăra România, pentru că nu au cum dar din nou, ca şi scutul de la Deveselu, ca şi baza de la Mihail Kogălniceanu, constituie provocări la adresa Rusiei şi ca atare obiective ale loviturilor acestora. Nu m-am mai bucurat şi pentru că ştiam că dacă de ruşi am reuşit să scăpăm şi să îi scoatem din ţară, de americani nu vom mai scăpa niciodată, pentru că Gheorghiu Dej a murit, urşi nu mai avem pentru a organiza partide de vânătoare, iar fetele şi vinul sunt oricum la dispoziţia ocupantului, nu mai e nevoie să îi fie oferite pentru a-l convinge să semneze retragerea.

 
Acum suntem anunţaţi că SUA a multiplicat de patru ori investiţiile la graniţele de Est a alianţei sub pretextul „descurajării” unor presupuse intenţii ale Rusiei de a ataca vezi Doamne, cuceririle democraţiei. Îmi amintesc că atunci când Rusia invadat Cehoslovacia, fiind gata să invadeze şi România, NATO nu a mişcat un deget, a organizat olimpiade şi s-a bucurat că a luat mai multe medalii prin lipsa ruşilor de la competiţie, arătând superioritatea sportului capitalist. Îmi mai amintesc că atunci când Rusia şi-a mobilizat trupele la graniţa cu Ucraina în urma infuziei de capital financiar şi uman american pentru schimbarea regimului, acea mişcare a fost numită agresiune, PROVOCARE. Acum aceeaşi mişcare, dar din partea cealaltă e numită „descurajare” când mie mi se pare o provocare clară care nu va aduce nimic bun, ci alte provocări de o parte şi de alta, pe spinarea ţărilor gazdă. Ce spuneţi, trebuie să mă bucur, sau să mă întristez, că nu mai ştiu ce să fac.

 
De asemenea mai aud că România va trimite din nou oameni în Irak pentru a-i instrui pe tovarăşii Irakieni să lupte împotriva ISIS. Iniţial nu ştiam de ce e nevoie de instructori români, neştiind că au devenit atât de specializaţi în acte de terorism dar apoi mi-am dat seama că au fost aleşi pentru că românii sunt de fapt specialişti în lupta împotriva propriilor conaţionali. Păi este notoriu faptul că în nici o ţară nu există atâta dezbinare şi autodistrugere ca în România, atâta luptă între partide, sindicate, grupuri, grupuleţe, activi şi rezervişti, civili şi militari, profesori cu doctori, judecători şi procurori între ei, etc etc. Deci alegerea românilor pentru a-i învăţa pe irakieni să lupte cu irakienii este justă. Dar tot nu ştiu, trebuie să mă bucur că din nou românii sunt trimişi să lupte în războaie care nu le aparţin? Şi ca un corolar suntem anunţaţi că toate cheltuielile pentru această misiune vor fi suportate de MApN. Un nou motiv de „bucurie”. Acum este clar pentru toată lumea DE CE A FOST MĂRIT BUGETUL ARMATEI? Unii, mai slabi de înger se speriaseră că pentru înzestrarea armatei, echiparea militarilor, sau – şi mai rău- salarii şi pensii. Glumeţilor!

 
Aflăm de pe diferite surse că pe lângă tehnică, tunuri, tancuri americane cu muniţie germană, vom primi şi militari, trupe din Anglia Germania şi SUA ca să ne apare graniţa de est. Împotriva cui, că până la EUROMAIDAN nu ne ameninţa nimeni, Ruşii cumpărau de la noi toate combinatele siderurgice fără să ne atace, ne dădeau gaze fără să le cerem şi ne supravegheau fără avioane militare. De când cu „democratizarea” Ucrainei şi măsurile „propuse” de Băsescu împotriva Rusiei, urmate de ameninţări belicoase şi lipsite de suport efectiv la adresa lui Putin, Mama Rusia şi-a adus aminte de noi, dar noi tot nu ne lăsăm, umblăm cu curul gol pe lângă barieră. Mă întreb eu aşa ca prostul e cazul să mă bucur că ne vin trupe străine în ţară fără să le ceară nimeni? Eu nu mai ştiu sigur, poate îmi spune cineva ce prevăd tratatele internaţionale cu privire la trimiterea de trupe militare pe teritoriul unui stat, sau ce prevede Constituţia României cu privire la acelaşi aspect şi dacă suntem cumva în stare de război, necesitate, lovitură de stat, tulburări sociale, conflict la graniţă cu alt stat, invazie, sau ceva asemănător. Cum adică noi acceptăm trupe străine în ţară pentru că acele trupe au considerat că vom fi atacaţi şi ei trebuie să ne apere? EXISTĂ O CERERE A PARLAMENTULUI TRIMISĂ CĂTRE ONU PRIVIND UN CONFLICT EXISTENT CU CINEVA ŞI NOI ROMÂNII NU ŞTIM ? Există o rezoluţie ONU privind trimiterea de trupe străine pe teritoriul României? Dacă nu, ce să fac, să mă bucur sau să mă îngrijorez?

 
Acum după ce am re- văzut toate astea, ştiu şi de ce a trebuit să „restructurăm” armata şi de ce nu mai avem industrie de război, ştiu de ce nu mai avem aviaţie şi de ce avem două fregate veşnic în reparaţie, ştiu de ce nu mai fabricăm tancuri şi de ce la Marea Neagră avem bază americană, ştiu de ce ne trimitem soldaţii să lupte pe teritoriu străin şi de ce rezerva armatei practic nu mai există ştiu şi de ce cariera militară a fost batjocorită şi adusă în poziţia în care nu mai atrage pe nimeni, ştiu şi de ce au fost corupte vârfurile armatei şi de ce unii conducători din armată cer să nu mai fie prezentate în presa militară subiecte care „nu sunt de actualitate” adică tradiţiile militare, ştiu de ce sunt aduşi la conducerea MApN şi a serviciilor secrete alogeni, „multicetăţeni” sau agenţi dubli şi de ce resursele de petrol şi gaze au fost concesionate reprezentanţilor aceloraşi armate care acum ne vor „apăra” graniţa. Păi dacă nu s-ar fi întâmplat toate astea, mai puteau ei acum, „prietenii strategici” să îşi trimită tancurile si avioanele şi soldaţii să ne apere? Nu, nu ar fi putut, pentru că am fi avut armată proprie, trupe proprii, industrie militară proprie. Asta da strategie. Cum dracu că nu a văzut-o nici unul din capetele luminate ale serviciilor sau statului? Sau au văzut, au ştiu şi au tăcut?
Ce ziceţi, să mă bucur?

PS: Pentru cei care vor să spună că măsura aducerii de trupe străine în România este determinată de ameninţările recente ale Rusiei vizavi de România, amintesc că de fapt această măsură nu este determinată de intenţiile Rusiei ci de ale altcuiva, deoarece încă de acum un an Iohannis promulga o lege privind ocuparea şi tranzitarea României de către trupe străine.

 
http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iohannis-a-promulgat-legea-privind-stationarea-si-tranzitul-trupelor-straine-pe-teritoriul-romaniei-1371403

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

21 Raspunsuri la Ce ziceţi, să mă bucur?

  1. Ioana

    Depinde din ce unghi privesti. Peste ani, daca vom fi in razboi, amintindu-ne de perioada asta o sa realizam ca am fi putut avea motive de bucurie. Si iata unul: am avut parte de o viata destul de linistita pana aici, spre deosebire de bunicii nostri, care au trecut prin doua razboaie mondiale.

  2. @Ioana
    Bunicii nostri au trecut prin cele doua raznoaie mondiale din cauza acelorasi tari. Dar nu au acceptat si nu au lasat niciodata ca tara sa fie condusa sau calcata in picioare de soldati straini. Nici pe timpul imperiului otoman nici pe timpul imperiului comunist nu am avut „garnizoane” straine si comandamnti militari.Tara a avut srmata tot timpul Acuma nu ma are.

  3. Mironescu Julienutza

    Nu avem de ce să ne bucuram dezastrul civic, etic, ,moral , , material atacul furibund la identitatea națională, ,incercarea de anihilare a demnității nationale .Armata să însă în strada pentru statutul de drept? Legi pe genunchi, penali corupți. ..
    Nu putem să ne bucuram , ne-a fost furat si acest sentiment

  4. geofreeland

    1. De ce romanii nu au fost sub pasalac turcesc? Cred ca asta ar fi un raspuns.
    2. Intrebarea din titlu e retorica. Nu are raspuns. Si in atatea situatii intalnite in viata, cand acel „dubito” e mai puternic decat „cogito”, spre a ma edifica cum sa fiu, am apelat la intelepciunea colectiva. La proverbe. Cuvintele cheie de cautare ar fi proverbele despre bucurie. Titlul sintetic utilizat „Ce ziceti, sa ma bucur?” e o capcana. O invitatie la un raspuns transant de genul „da” sau „nu”. Inducerea socratica a dubitatiei prin dubla intrebare e elocventa. Revin la intelepciunea colectiva. Interesant ca ea nu tine cont de politica, de curente, de ideologii sau religii. Ea exprima corect pozitia individului in contextul social, interesele lui contrapuse celor colective, in fond filozofie. Imi retine atentia un proverb grec care spune ” Un dar mic, mare bucurie!”. Desi stim ca trebuie sa te feresti de „darul” troian al grecilor… Daca Guvernul, Parlamentul etc ne-ar face un „dar mic”, anularea art.40 din OUG 57, ar fi mare bucurie? Asta nu mai e retorica. Si daca si atunci nu mai e bucurie, citez un proverb bengalez care sune „certaretul are cea mai mare bucurie cand aude cearta”.
    3. Am explorat cu Google Earth o zona unde e un centru de depozitare. Satelitul releva tehnica unor foste divizii mecanizate, aranjata pe aliniamente de plutoane, companii sau baterii, exact ca in fostele parcuri de tehnica, numai ca aici, intr-un spatiu unitar, te uimeste aglomerarea de metal, fara viata, ca un centru de colectare metale. Cati oameni or fi trait in, pe, sub, cu, din acest metal candva viu, vopsit, cald, conceptul de „omul si tehnica”, „cresterea performantelor”, calificative, „increderea”, „indeplinirea misiunilor”, „apararea patriei” etc etc.?
    4. Desi stim ca de mii de ani resursele acestui pamant, aici, in „gradina Maicii Domnului”, au fost ravnite de mai marii nostri vecini, nu trebuie sa ne mai punem problema celor care le vor. Mai mult, pozitionarea geografica si culturala ca „Poarta Europei”,confera acestui spatiu o valoare geostrategica dintotdeauna. Atunci de ce sa ne mai miram de prezenta altora aici? Romani, turci, rusi, austrieci, nemti, americani, toti au trecut, sunt si vor fi peste noi. Asta e destinul nostru. Singura solutie a existentei noastre a fost „capul plecat sabia nu-l taie” pentru ca atunci cand nu a fost plecat a fost taiat, ca al lui Mihai. Prin tradare. Se aude?
    5. Referitor la armata romana, la tehnica ei deficitara de astazi, mai mult simbolica, nu are nici rol de descurajare, nici rol de aparare. E o forta proportionata pentru misiuni de cercetare-patrulare, paza, salvare si participare ca natiune in exercitii, in niciun caz pentru misiuni de aparare strategica si contraofensiva, de riposta ferma, cel putin tactica, dusa pe teritoriul national pe termen mai lung. Imi staruie o amintire grotesca, exemplificand disperarea si fanatismul national gen kamikaze al cavaleriei poloneze sarjand blindate.
    6.Imi vine in minte un proverb italian care zicea ca „o pasare in colivie nu canta de bucurie”.

  5. pedro

    Am primit de la un coleg ,CL:Va apare probabil pe net emisiunea de azi 13 02 de la Realitatea unde Cumpanasu a pus intrebari punctuale si bine tintite legate de apararea nationala, legate de pregatirea noastra pentru o eventuala riposta militara in caz de nevoie, etc.
    Raspunsurile ministrului apararii au fost niste balbaieli si bolmojeli de presupuneri, niste dari cu parerea mai mult decat jenante.
    Am avut in ultima perioada un comandant suprem iresponsabil si niste sefi de SMG (marinar + aviator) jenanti. Acum avem un alt comandant suprem care nu stim ce face ca e plecat tot timpul umbland dupa cai verzi pe pereti si care este in continuu proces de merkelizare. Nu stim inca daca presedintele nostru se pregateste pentru „Welcome Sirians” sau pentru „Welcome Daragii Tovarisci”. Intre timp tehnocratii lui au dat la gioale legii pensiilor militare si continua bataia de joc cu rezervistii.
    Suntem condusi de tradatori si iresponsabili.
    Daca nu ati urmarit emisiunea de balbaieli a lui Motoc va rog sa cautati maine poate o gasiti ca sa va cruciti.
    Cu aceasta ocazie va veti simti mai aparati si mai uscati….probabil. Analistii militari cu barba sau fara, doctorii care au predat la academia lui Oprea, unii fosti consilieri ai fostului presedinte vor sustine probabil aceleasi ineptii pentru a masca tradarea de tara prin care am ramas cu o aparare precara in fata pericolului de la Est. Totul a fost sabotat in materie de aparare. Numai idiotii nu observa acest lucru.

    Probabil ca de la Basescu incoace toti ne-au vandut la rusi ca altfel nu se explica de ce noi avem o armata de 2 lei care abia acum urmeaza sa fie finantata cu pana la 2 % (in viitor) din PIB desi trebuia sa facem acest lucru de la intrarea in NATO (2,38 % din PIB pe an ) si polonezii au o armata corespunzatoare NATO, de ce ei au aviatie moderna (F 16 noi 48 buc.) de ce ei au marina dotata cu fregate noi superdotate si submarine, de ce ei au tancuri Leopard si noi nu , etc, etc, de ce ei au 50000 de rezervisti organizati, inzestrati, antrenati si noi ne batem joc tocmai de rezervisti.

    Daca e tradare macar sa stim si noi ca avem CSAT, comisii parlamentare, astea ce-au facut de 10 ani incoace ?
    Asadar va invit sa cautati maine emisiunea si sa va convingeti ce fel de aparare are tara si ce incompetenti conduc domeniul apararii ca sa nu mai vorbim de CSAT care este un organism unde se discuta discutii si se aplica principiul „Fa-te ca lucrezi !”.

  6. Cred ca te-a tinut Nero prea mult pe afara si te-a tras curentu’! Auzi la el: Constitutie, rezolutie ONU …! Bine ca nu amintisi si de „alegeri libere” … Bancuri Taica, bancuri! Au trecut vremurile alea. Ai vazut care e prima sarcina asumata in CSAT? Operationalizarea structurilor multinationale de pe teritoriul Romaniei! Asta in conditiile in care nu suntem in stare nici sa asiguram paza poligonului din Balta Verde… La mine, langa Maglavit, era o vorba „vai de mama noastra”!

  7. Ion Savel

    Cînd am ieşit in rezervă m-am bucurat. Am crezut că voi avea o bătrâneţe cât de cât liniştită. … Dar Băsescu şi Boc au hotărât altfel! …Şi au început necazurile, banii daţi pe procese inutile, nervi, stres.
    Când anul trecut s-a dat o LEGE care , aparent, îndrepta niște nedreptăți, m-am bucurat și nu prea… Termenele de aplicare erau stabilite cam la paștile cailor!
    Când „la cererea străzii”! a venit un guvern (nu știu de unde)și a dat o ordonanță de urgență, nu m-am bucurat de loc. Am înțeles că viața liniștită de pensionar este o himeră și încerc să mă autosugestionez că… încă e bine! să vedeți ce-o fi! Iar pensia…de Paști…(ile cailor)!
    Așa că …

  8. Partenerul strategic tot insista sa ne treaca strada! A mai incercat asta si cu altii: Coreea, Vietnam, mai nou Afganistan, Irak … Rezultate? Canci! Ei „stie” sa creeze probleme nu sa le rezolve!

  9. geofreeland

    Hai sa gandim putin. In curand Marea Neagra va fi o mare Babel, nave rusesti, turcesti, engleze, franceze etc se vor freca prin babord si tribord prin Bosfor intr-un du-te vino fara de ragaz. Eu apar platforma petroliera 1 A, eu stau pe langa 32, eu acopar arealul de gaz de colea pana colea, aici vine magistrala submarina pusa de nava facuta la Agigea de GSP (Mircica, frate cu marinarul), aici pot pune mine antisubmarin, de dincolo am rachete de coasta, colo am radare care bat pana in Caspica sa vad ce vine pana in Siria, mai deployem la exercitii niste puscasi marini de-ai nostri, mai dam cu ceva obuze prin Malina si Midia, ne ranforsam muschii prin Georgia, mai ortodoxim cu armenii si islamim cu Azerii, mai scufundam freo vechitura in Dardanele ca in delta de la noi, cretanii care vorbesc ruseste aprovizioneaza la greu, turcii cara petrol pe sponci din Mosul prin zeita Isis, gazul din coastele Gazei erupe in curand spre italieni si rusii nu vor alis-veris pe furis, Golanul geme de drone, grecii se fac ca ploua cu migranti, turcii trec de un milion de militari activi, prietenii stiu de ce, Alepul va reprezenta din nou centrul nodal intre trei continente si batalia va fi in ce limba se va scrie pe tablita rutiera a orasului…Zornaie ascuns marele cutremur din Carpati, cat de curand. Iranienii si ei p-acolo, pare-se ca mai imbunati dupa verdele american din Golf, chinezii se tot plimba sa ia pulsul, toata lumea vrea ceva. Si ce e nou? Pai din atata viermuiala, Doamne fereste! de freun Tonkin

  10. geofreeland

    In curand, dupa cum onor seful statului zise, trebuie sa primim migranti si sa „intarim” frontierele. Un gand ma bate, de ce oare nemtii deschisera bratele catre refugiatii astia? Unii zisera ca sa se imbunatateasca genomul degradat al natiei (de-aia baietii se si apucara de treaba prin Koln!). O fi si asta, zic eu, ca e un proces natural. Dar milionul de migranti? Un milion? Era mai simplu sa importe o banca de material reproductiv si rezolvau problema. Dar ei au nevoie de oameni cu brate si picioare. Ce se rezolva prin asta? Pai sa gandim. Astia au nevoie de locuinte, bun, statul aloca niste bani unor firme germane, si ele in subantrepriza cu alte firme, si le fac case modulare. Astia trebuie sa manance, nu? Din banii de alocatii, tot de la stat, banii se duc la firmele germane,producatori autohtoni si creste consumul, nu? Apoi ce le mai trebuie? Pai vesela, paturi, aragaze, medicamente, scoli, haine etc. Toate cumparate din magazine germane sau donatii facute prin decontare tot cu firme germane. Deci, concluzie, statul german revigoreaza firmele private cu bani de la buget, nu? Rezolva problema crizei si scaderea economica. Apoi, astia fac copii, copii sunt cetateni germani, invata in scoli germane, in limba germana, nu? Parintii lor, invata germana si ei si lucreaza pe bani mai putini decat germanii autentici in firmele germane, adica o forta de munca mai ieftina si firmele private sunt favorizate iarasi, nu? Apoi, prin contributii, taxe, impozite si altele se intorc la buget o parte din banii castigati iar restul merge la consum. Dar, acesti migranti au avut si ei, de unde au venit, o proprietate, o casuta, ceva acolo, sau mostenesc de la altii proprietati. Poate ca ei, parintii, cu timpul, peste 20-30 de ani se reintorc acasa, unde se va fi terminat cu razboiul, dar copiii lor lucreaza deja, scoliti, in Germania. Ei stiu araba, stiu cum se munceste in Germania, si pot face afaceri sau exploata proprietatile (terenuri etc) din tara natala a parintilor. Mai mult, ei dobandesc spiritul german de a fi, riguros, lucid si poate chiar se vor converti religios. Dar si ei la randu-le vor face copii, deja nemti sadea. Si asta in doua trei generatii. Deci chestiunea migrantilor, pe termen lung e o investitie profitabila pentru germani si contracararea expansiunii modelului de limba engleza. Sigur, am schitat cateva elemente exhaustive, fara o strategie coerenta de amploarea deciziei germane de a asimila migranti. Sigur ca nemtii deja selecteaza ce e bun, valoros si de incredere, din toata aceasta liota, iar restul il transfera altor tari membre UE. Noi nu ne propunem sa-i asimilam, rare vor fi exceptiile, noi le vom face stagiul de tranzit, mai pompam niste bani de la stat unor firme alese sa le faca ce le trebuie, sa le dam bani degeaba, ca locuri de munca nu prea avem sau sunt prost platite in raport cu cei din Germania. De ce sa-i marim pensia de 1 leu babei Safta? Are casa, are trei gaini, are un pogon la asociatie, cade gardul pe ea, mai se incalzeste cu coceni, vine stevioara si urzica, ca tot n-are dinti, mai o ciorbita de cap de peste ca-i dadu vecina, o rosiuta din gradina, are si trei tufe de vie, mai patrunjel, mai un ou, niste untura de la varu-sau, nu moare ea! Da’ astia? Astia n-au nimic, deci trebuie sa le dam. Si sa le faca o moscheie in campus, ca de, libertatea religioasa…Ce castig am avea? Pai ce s-avem? Un deal Babadag, sugiuc, sarma, gudem, birlic…Alo, nu astea, alea arabe, zi-le! Da’ io le stiu?!Ii integram noi, mai vedem…
    Da’ ei, ei, de ce plecara d-acasa? zise Guica. „Ca nu de bine, ha, ha, e razboi la ei, aci barem ii aparam cu armata noastra” zise Nila. „De cine, ma, de cine?” intreba fara a astepta raspuns Guica.

  11. vlad

    domnul meu , este o vorba ,schimbarea stapanului bucuria nebunului. , va puneti intrebari pertinente , eu zic altceva , BASESCU este protejat tocmai pentru acordul lui cu amplasarea acelui scut la DEVESELIU, ca vin trupe americane , pai asa a fost si venirea trupelor rusesti , intrebarrea este si va ramane ;;unde este armata noastra , dece rezerva de armata este batjocorita si injosita? de aceea ca sa fie slaba sa nu mai riposteze la planurile unora ca base si poate a lui ioha, mai mult dezbinare totalla chiar intre militari pacat

  12. Ion Savel

    geofreeland: Nemții nu au reușit să asimileze turcii, care, unii, sunt de câteva generații în Germania. Dar milionul și ceva de năvălitori! Ei au venit să câștige, nu să muncească!

  13. geofreeland

    @Ion Savel
    Adevarat. Culmea e ca am cunoscuti care imi confirma ca multi din turci din Germania renunta la multe din cutumele lor cultural-religioase iar unii copii mari (ai celor mai vechi acolo) s-au casatorit cu nemti si nu cu turci. Oricum pe acest nou Rubicon se face un pod, sa vedem daca tine. Da, ai dreptate, referitor la pomana nemteasca. Si asta are o limita, iar cand va dispare vor aparea tensiuni. Ori munca, ori acasa. Englezii au o vorba, „nimeni nu-ti da degeaba o ciorba!”.

  14. ilie

    da cumpanasu asta pe al cui joc il face?ce pregatire are si ce a lucrat>

  15. iorga

    Prostii se bucura întotdeauna ca au scaat de ceva, prostia insa, in impiedica sa se fereasca de ce va veni. Pe partea frontala a celebrelor statii radio *R 105* – sovietice – pe care Armata Romana le-a utilizat pana prin 1990 cu spor in activitati militare, iar rusii, pe la colhozuri, era o placuta cu inscriptia *Atentie dusmanul asculta*, noi, ne-am dovedit prostia, ignorând *inscriptia*, rezultatul … .

  16. iorga

    @ioana, … daca peste ani va fi razboi in Romania, Romania va fi carne de tun, o tara a nimanui in care vor mai ramane *carcase de tehnica de lupta contorsionata, moloz si … oamenii ramasi traind in grote*, interesul este ca Romania sa fie un fel de *scut de sacrificiu* pentru apararea altora din vest. Daca va fi razboi, Romania va fi *mult prea aproape de campul de lupta, chiar primul camp de lupta* dintre marile puteri ca sa mai ramana ceva intreg in ea.

  17. mogador

    @iorga, carne de tun vor fi politicienii si generalii activi care vor fi luati „in cuiul catarii” de catre pensionarii militari. Iar Rromanica nu va fi camp de lupta pentru ca in fatza inamicului nu va exista nici o rezistenta. Armata actuala e-n … pacat iar de tehnica ce sa mai vorbim? Tancurile si tunurile din 1916, cele 8 avioane F-16 second-hand sau saracul submarin „Delfinul”? Daca in 1968 rusii au fost capabili sa parasuteze tancurile in mijlocul Pragai, va dati seama ce pot sa faca acum. In 2 ore sunt la Bucuresti si poate in mai putin.

  18. Ioancas

    Da dacă se va ajunge la război, vom fi doar carne de tun, datorită prostiei și incompetenței celor ce le-am dat votul, dacă oamenii acum vor merge din nou la vot, votând asuprirea,își vor merita soarta cu prisosință.

  19. Mindru Petru

    Autorul spune multe adevaruri…, cu exceptia partii ca ,,românii sunt de fapt specialişti în lupta împotriva propriilor conaţionali”, „afirmatie de care nu ma bucur deloc”, deoarece este falsa si continua sa dea apa la moara defetistilor si nihilistilor. Sunt destui cei care „ne iubesc”, nu mai trebuie sa supralicitam si noi doar ca sa ne incadram in curent/moda, ca sa dam bine nu stiu cui…
    In rest ii doresc numai bine si mai multa atentie la astfel de …exprimari care „promoveaza imaginea romanilor”.
    Bine este ca sa revedem ISTORIA ultimilor 400 de ani. Sa vedem cati conducatori romani a avut neamul romanesc si cati ALOGENI. Sa vedem cum au condus acesti conducatori de vita romaneasca, neamul romanesc si in ce hal erau tratati romanii pe pamantul lor, cand am avut si de cand avem conducatori ALOGENI, COLONIZATI PE LA NOI.
    In total am avut romani la conducerea romanilor doar … vreo 35 de ani. Noi cei din „Ardealul cedat”, i-am avut doar pe Mihai Viteazu si pe Ceausescu. Si acestia au fost asasinati de acesti ALOGENI AFLATI/COLONIZATI DE MARILE IMPERII pe la noi.
    Ne intrebam in mod firesc, de ce nu am avut mai multi conducatori romani.
    Raspunsul il aflam tot din ISTORIE… De fiecare data cand crestea sau aparea cate unul, era „tratat crestineste” de „fratii nostrii” minoritari: ucis miseleste, tras pe roata, de fapt zdrobit cu roata, rastignit, tars in teapa, spanzurat, impuscat, taiat capul s.a. Totul „DEMOCRETIC SI CRESTINESTE”.
    Astazi este aceeasi practica cu orice conducator roman care are curajul sa scoata capul in lume. „Turma” este mituita in permanenta pana ii este anhilata orice capacitate de reactie si apoi „ANESTEZIATA”.

  20. Mindru Petru

    Autorul spune multe adevaruri…, cu exceptia partii ca ,,românii sunt de fapt specialişti în lupta împotriva propriilor conaţionali”, „afirmatie de care nu ma bucur deloc”, deoarece este falsa si continua sa dea apa la moara defetistilor si nihilistilor. Sunt destui cei care „ne iubesc”, nu mai trebuie sa supralicitam si noi doar ca sa ne incadram in curent/moda, ca sa dam bine nu stiu cui…
    In rest ii doresc numai bine si mai multa atentie la astfel de …exprimari care „promoveaza imaginea romanilor”.
    Bine este ca sa revedem ISTORIA ultimilor 400 de ani. Sa vedem cati conducatori romani a avut neamul romanesc si cati ALOGENI. Sa vedem cum au condus acesti conducatori de vita romaneasca, neamul romanesc si in ce hal erau tratati romanii pe pamantul lor, cand am avut si de cand avem conducatori ALOGENI, COLONIZATI PE LA NOI.
    In total am avut romani la conducerea romanilor doar … vreo 35 de ani. Noi cei din „Ardealul cedat”, i-am avut doar pe Mihai Viteavu si pe Ceausescu. Si acestia au fost asasinati de acesti ALOGENI AFLATI/COLONIZATI DE MARILE IMPERII pe la noi.
    Ne intrebam in mod firesc, de ce nu am avut mai multi conducatori romani.
    Raspunsul il aflam tot din ISTORIE… De fiecare data cand crestea sau aparea cate unul, era „tratat crestineste” de „fratii nostrii” minoritari: ucis miseleste, tras pe roata, de fapt zdrobit cu roata, rastignit, tars in teapa, spanzurat, impuscat, taiat capul s.a. Totul „DEMOCRETIC SI CRESTINESTE”.
    Astazi este aceeasi practica cu orice conducator roman care are curajul sa scoata capul in lume. „Turma” este mituita in permanenta pana ii este anhilata orice capacitate de reactie si apoi „ANESTEZIATA”.