Sportul la sate

Categoria Actualitate, Opinii, Sport

simone-bales

Reguli de aur

Pe vremuri, pe când eram copil şi  nu exista  internet iar ştirile erau ascultate la radio, filmele  vizionate  la cinematograf  iar politica nu era treaba cetăţeanului de rând pentru că era o chestiune pe care o înţelegeau numai iniţiaţii, sportul era, ca orice altă activitate educativă, împărţit  în sportul de performanţă şi sportul me masă. Sportul  de performanţă se făcea la oraş, iar cel de masă, grosul,  la sate. Când se întâmpla să izbuteasca câte un copil de pe la ţară să ajungă  să fie luat de un club  mare, de la oraş, devenea mândria întregii comunităţi şi toată lumea ştia că a lu Balaci a ajuns  la Univesitatea Craiova unde e Oblemenco. Ăia mici, ţăranii, erau luaţi peste picior de ăia de  la oraş  şi până să “se ajungă” duceau ghetele, bagajele, sau berea celor mari . Nu îndrăznea nici unul să cârtească, că şi-o lua de nu se vedea. Nici antrenorii nu se băgau în aceste reguli, pentru că considerau că aşa se căleşte oţelul şi că până nu te loveşti cu capul de pragul de jos, nu ajungi la cel de sus.

Muma şi ciuma

Nu ştiu de ce, o perioadă am crezut că lucrurile s-au schimbat, că nu mai avem sport la oraş şi sport la sate, că nu mai avem amatori şi profesionişti, că nu mai există reguli pentrui cei mici că nu mai cară nimeni  bagajele celor ajunşi.  Am mai crezut eu cândva în spiritul olimpic al sportului, în mândria de a-ţi reprezenta ţara , în sacrificiul sportivului pentru culorile ţării sau ale clubului, în spiritul  de sportivitate denumit mai târziu fair-play şi alte chestii din astea rămase scrise de pe vremea lui Koroibos din Elis. Dar uşor –uşor  am auzit eu că nu e chiar aşa, că de fapt sportivii sunt în contrinuare împărţiţi tot în  amatori şi profesionişti, mari şi mici, orăşeni şi ţărani. Marile turnee Open  au devenit de fapt ocazia ca cei mici să fie ridiculizaţi de cei mari în numele sportivităţii  şi numai câteodată şi din întâmplare, câinele cel mic, muşca pe cel mare. “Marii sportivi” ai lumii aveau şi au în continuare statut special, lor nu li se aplică legea plebeilor, ei sunt ocrotiţi, privilegiaţi, iar dacă sunt- cine ştie cum- găsiţi în defect, cohorte  întregi de jurnalişti caută  şi răspândesc motive şi scuze, făcând din panglicar un năpăstuit de soartă şi din fraudă, un act de nobleţe sau un motiv de compătimire. De cele mai multe ori,  marii sportivi  aparţin marilor naţiuni, marilor potentaţi  ai lumii politico-economico-militare pentru că nu numai la noi sportul este dirijat de politicieni şi oameni de afaceri, ci  peste tot. Când în urma Olimpiadei de la Beijing am auzit că  sportivii ţării gazdă nu prea au fost verificaţi antidoping pentru că organizatorii au considerat asta o insultă şi au ameninţat cu .. boicotul, am crezut că este o glumă sau o propagandă de prost gust. A venit olimpiada de la Rio,  cu Zica, cu condiţiile de cazare marca Cocargeaua din Deal, cu surprize dar şi cu .. rezultate “planificate” şi  înregistrate conform planificării. Înainte de olimpiadă lotul unei ţări, nu spun care, fost mare .. jucător olimpic a fost gata să fie exclus în totalitate de la jocuri pentru că ţara respectivă nu era pe val şi fuseseră găsiţi nişte sportivi  ai ei dopaţi. În loc să îi descalifice  doar  pe cei găsiţui dopaţi, înalţii prelaţi ai jocurilor “olimpice” doreau să descalifice toţi sportivii ţării ca “să dea un exemplu”. Că aşa-i  în sportul Olimpic.

Sportivi de aur

A trecut olimpiada şi uite că nişte “arbitri neutri” de felul lor lipsiţi de la cursurile de politică olimpică, au spart neşte site-uri ale unor cerberi internaţionali ai sportului olimpic comisii şi laboratoare ultra cinstite şi au găsit pe acolo o listă cu mari sportivi găsiţi under drugs, c are au câştigat medalii pentru marile naţiuni şi reprezentau mari nume ale sportului mondial, din cei care îi puneau şi încă îi mai pun pe cei mici să le care rachetele sau trusele de machiaj. Făcând o paranteză, am văzut foarte recent cum un “mare fotbalist”  mai în glumă mai în serios, i-a dat unui coleg de echipă să îi ţină guma de mestecat. Ei da, mâine o să auzuim că i-a dat şi hărtia igienică folosită pe o singură parte.Închis paranteza.  Deci nişte neseriosi s-au găsit ei mai tari decât sabia lui Zorro şi au scos pe piaţă lista cu marii sportivi care au folosit substanţe interse la ultima olimpiadă. Nu mai contează numele lor, ceea ce contează este că cei responsabili cu … dopajul nu au negat dar nici nu au confirmat informaţia, dar au spus că unii sportivi ar fi avut dreptul să folosească substanţe interzise, pentru că aşa li s-a prescris de medic. Care medic? Păi ce, Mutu nu putea spune şi el că i-a recomandat medicul să tragă câteva linii  înainte de fiecare meci ? Îmi închipui cât de frustrat trebuie să se simtăbietul băiat. Dar ce Mutu este de la oraş? De când Românistanul este oraş? Ca să fii oraş trebuie să fii peste ocean şi să ai ceva stele pe drapel, altfel, esti Ciuri-Buri  şi reprezinţi sportul la sate.

Boli “de aur”

Una din  sportivile aflate pe listă, câştigătoare de medalii olimpice, practic noua stea a gimnasticii mondiale, a declarat cu infatuare: “”Am ADHD (n.r. – tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție) și am luat medicamente pentru asta încă de când eram copil. Vă rog să știți că eu cred în sportul curat, mereu am urmat regulile și voi continua să fac asta, pentru că fair-playul este vital pentru sport și e foarte important pentru mine. Să am ADHD și să iau medicamente nu e nimic rușinos și nu mi-e frică să recunosc”

Înduioşător. Păi şi marea noastră tenismenă Simona Halep suferă de o boală groaznică,  a fost atacată de o “bacterie nemiloasă” , pe numele ei  de botez Helicobacter Pylori şi nu  s-a dat  la borcanul cu morfină pentru asta.  Nu ştiu dacă i-a răspuns cineva suferindei de peste ocean,  dar îi răspund eu: Nu tovărăşico, nu este o ruşine să ai afecţiuni medicale, nu este o ruşine să iei medicamnete,  este  insă ilegal să foloseşti dubstanţe interzise de CIO  în cadrul competiţiilor sportive şi este penibil să pretinzi că nu ştii asta. Maria Sarapova a fost .. făcută praf pentru că –tot cu reţetă medicală- a folosit nişte medicamente care au fost brusc interzise dar au rămas în organism iar ea a fost verificată imediat după interzicerea substanţelor respective. Pentru unii se aranjează legile pentru a fi scoşi din luptă, iar pentru alţii să câştige lupta.

Imi amintesc că după primul război monial în “ jocurile olimpice” era interzisă folosirea armelor de nimicire în masă.”Ţăranii” au respectat regula. “Sportivii de la oraş”  însă, la recomandarea “medicului”, pentru că sufereau   de “Pearl Harbour”  au folosit  “anabolizante”  în “întrecerile de la Hiroshima şi Nagasaki. După cum se vede, boala s-a moştenit.

PS: Este de notorietate cazul Andreei Răducan, care a pierdut titlul la Individual Compus la Gimnastică, câştigat la Olimpiada de la Sidney, pentru ca la control i s-a depistat pseudoefedrină, o subsanţă interzisă, care era continută in pilulele de nurofen luate de Andreea pentru o raceală. Deşi luase nurofenul tot la recomandarea medicului, deşi s-a descoperit mai târziu ca pseudoefedrina nu are efecte de îmbunătăţire a performanţelor sportive şi a fost scoasă de pe lista substanţelor interzise, Andreea a rămas cu medalia furată ce CIO Şi nici până in ziua de azi nu a recuperat-o pentru că este „de la ţară”, nu ca fata din poza de mai sus.

Că aşa-i  în sportul olimpic.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Andreea_R%C4%83ducan

http://www.mediafax.ro/sport/cio-a-refuzat-sa-i-dea-inapoi-andreei-raducan-medalia-de-aur-de-la-jocurile-olimpice-din-2000-14508652

https://www.dolce-sport.ro/sporturi/hackerii-au-publicat-o-noua.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

3 Raspunsuri la Sportul la sate

  1. Mai vere, lasa-l dracu’ de sport de masa ca nu mai exista … ia zi ceva de „sutele de mii” de romani care vor iesi in strada incepand din seara asta … ceva cu ministrul Oprea care e vinovat pentru nu stiu de accident de motocicleta … pe care nu a condus-o el dar care o fost musai sa fie cercetata de cercetasii de la DNA! Poate ca e ca cum o fost la colectiv … hai in strada sa dam jos guvernul care o facut ceva-cava si sa punem unul impotent 110%! Io asa zic!

  2. Dora

    Păi cine să mai facă sport de performanţă? Cu ce bani? Ai părinţilor? Ai Ministerului Sportului sau cum s-o mai chema. D-na ministru spunea după 0limpiada de la Rio (supărată rău), că le-a dat şi pe gură şi pe ….. Cui le-o fi dat şi mai ales de ce le-a dat? Că rezultatele au fost dezastruoase. De ce s-au dus la Olimpiadă? Din curiozitate am citit despre boala ADHD, simptomatologia şi tratamentul acesteia. Este pentru prima oară când citesc că un asemenea sportiv cu o asemenea simptomatologie şi mai ales tratament, poate să practice gimnastica de performanţă. Cei care vor să practice un sport de performanţă se gândesc la bani, publicitate, visează cum ar fi să devină precum Simona, Nadia, Mutu (bani, maşini, etc.). Restul, e poezie. Nu e aşa că suntem o ţară de c……

  3. @Tavi,
    Mai vere, sportul la sate este la fel de important pentru romani ca si motocicletele pentru izmenari. Chiar daca ar fi vorba sa discutam numai despre lipsa performantelor sportului national si tot ar merita discutat, dar aici e vorba de mult mai mult, de „politizarea” sportului si impunerea „sefilor de promotie”, ca si la alegerile prezidentiale.
    In ceea ce priveste soarta lui Oprea, eu am spus de la bun inceput ca nu va pati nimic, ca nu e cazul sa ii planga cineva de mila, nici lui nici lui Base, pentru ca si-au asigurat viitorul prin favorurile pe care le-au facut celor conduc si destinele sportului „la orase si sate” si acuma obtin medalii de aur la suta de metri chiar si cu piciorul in gips.
    Iar cat despre marile proteste nationale, hai sa fim seriosi, din miile de „ofertanti” de pe facebook dati ca sigur ca participanti la proteste, vor veni cateva sute in prima zi. A douua zi vor fi impanati cu galeriile lui Dinamo, Steaua si Rapid, ca si asa nu mai au obiectul muncii, iar spre sfarsit vor fi coplesiti de ONG-urile lui Soros iar fostul guvernator al Deltei Dunarii va merge la Cotroceni pentru consultari, ca reprezentant al protestatarilor si al societatii civile, poate chiar sa conduca noul guvern. Capisci ?