Armata, roata de rezervă a puterii

Categoria Despre Armata

 

roata-de-rezerva

Acuma câteva zile dezbăteam subiectul finanţării armatei, respectiv dacă e bine sau nu să fie alocate cele 2 procente din bugetul ţării armatei. Spuneam atunci că având în vedere starea în care se găseşte armata, ar trebui alocate 20 de procente, nu două. Dar tot acolo mai suneam că depinde şi cum sunt folosiţi acei bani. Dacă sunt daţi pe mâna lui Zisu şi Oti, adică locotenenţii fostului ministru al Apărării, Oprea, care încă conduce din umbră armata, atunci nu merită daţi nici 0,2%.

Cu tot respectul faţă de cei care încă îşi mai dau silinţa să facă cinste hainei militare, constat cu fiecare zi că armata se transformă într-o anexă kaki a clasei politice, roata de rezervă cu care aceştia, adică politicienii  merg până  la prima vulcanizare.   O să îmi exemplific sau argumentez opinia.

 

1.      Vă mai amintiţi cazul doctorului Tobă? Nu cel tobă de carte, ci tobă de  matrapazlâcuri. Domnul Tobă cel care, (susţinut de domnul Oprea a luat locul acestuia ca ministru de interne după ce Iohannis nu l-a mai putut ţine în spinare fără să se compromită) a trebuit să cedeze şi el locul la timona internelor în urma unor acuze de plagiat dar şi de ceva mătrăşire a unor dovezi ale faptelor şi documentelor întocmite pe timpul domnieI “interesului naţional”. Se părea că soarta domnului Tobă e pecetluită, iar chestia cu plagiatul este doar vârful icebergului. Chiar dacă era aşa, se pare că până la urmă, ca şi în cazul Oprea, se scot la suprafaţă doar .. nimicurile, pentru ca pedeapsa să fie minimă. Cine credeţi că a fost desemnată să spele imaginea domnului Tobă? Armata, care de la Revoluţie încoace este cu toţi, numai cu  cei pe care ar trebui să îi apere nu. Armata care apără interesele CIA în Afganistan dar nu are cu ce apăra graniţele, armata care este scoasă să cureţe drumurile înzăpezite dar nu are cu ce să îşi facă poliţia aeriană, armata care  e scoasă să lupte împotriva minerilor, dar este incapabilă să se apere singură. În cazul Tobă, armata, prin UNAp s-a grăbit, ca dătătoare de diplome de doctor la foc automat,  să declare că „o parte din situaţiile de plagiat nu se susţin”. În cazul altor pagini redactate fără respectarea normelor universitare, dar şi legale, este vorba despre „similitudini”. Propunerea finală este de „menţinere a titlului de doctor”. Păi dacă DOAR O PARTE DIN ELE NU SE SUSŢIN, REZULTĂ CĂ CELELALTE SE SUSŢIN, PRINTR-O LOGICĂ MAI MULT DECÂT ELEMENTARĂ, ŞI ATUNCI, DE CE SE PROPUNE MENŢINEREA TITLULUI DE DOCTOR? Dacă asta a fost soluţia Comisie de Etică a UNAp, cei care i-au spus Universitatea Naţională de apărare a lui Tobă a avut dreptate.

2.      Pasul doi şi acesta tot recent, a fost rezolvarea problemei lui Oprea, însuşi tartorul distrugerii armatei. Pe data de 4 Octombrie se anunţa cu surle şi trâmbiţe că Mihnea Vodă Motoc va ancheta modul în care i-au fost date gradele lui Oprea. Am văzut şi auzit atunci diverse opinii, unii erau mulţumiţi şi spuneau că în sfârşit se va face lumină şi dreptate şi Oprea va plăti pentru că era vinovat. Vinovat că ce? Că şi-a dat grade singur? Doamne ce naivi şi creduli sunt românii. În primul rand că El personal nu avea cum să îşi dea grade singur deci chiar dacă se constata că le-ar fi primit ilegal, dar mai ales imoral, alţii ar fi fost vinovaţii.  În al doilea rand, chiar dacă se dovedea că a primit ceva necuvenit, gradul militar este un bun  dobândit şi se poate lua doar în anumite condiţii iar el nu se înscria în nici unul din cazurile legale de degradare iar comisia nu avea nici o putere în acest sens, numai instanţa putea rezolva problema.  În al treilea rând dacă putea fi găsit vinovat cineva, atunci vinovată, era iarăşi o afurisită de comisie, ca şi în cazul doctoratelor, comisie formată din mulţi ofiţeri cu grade mari, care au dat grade multor generali activi şi în rezervă şi care nu puteau fi nici găsiţi vinovaţi şi nici pedepsiţi, pentru că ei respectaseră ordine politice.Deci toată ancheta era de ochii lumii, aşa ca să arate că Motoc vrea capul lui Oprea. Aiurea, Motoc de fapt a fost pus să îl spele pe Oprea. Aşa s-a şi întâmplat, după o lună comisia lui Motoc constata “că au fost indeplinite două  din cele trei condiţii prevăzute la art. 108 din Statutul cadrelor militare, cele privind funcţia avută şi studiile absolvite”. Ca şi în cazul lui Tobă, onorabila comisie a luat în calcul doar părţile ce trebuiau să susţină “adevărul lor” că doar nu era să spună că necinstitele feţe au făcut sluj la ordin politic. Ciudat sau firesc,   comisia a luat în discuţie numai avansarea de la Colonel la prima stea nu şi celelalte avansări, la  celelalte stele şi nici pasul de la Căpitan la Colonel. În 1990 LA TRECEREA ÎN REZERVĂ Oprea era căpitan. În 2001 când a fost reactivat la cerere, acesta era colonel. Cum puii mei a luat trei grade în rezervă în 11 ani, când unui activ îi trebuiau cel puţin 14 ani, şi mai trebuia să mai dea şi examene pentru  gradul de maior?  Asta nu a analizat comisia domnului Motoc. Nu a primit ordin.

3.      A treia ploconeală a avut lor acuma. În plin scandal al invitaţiilor petru Ziua Naţională.  Domnul Iohannis, şeful  CSAT şi “Comandantul Suprem” al  armatei, în ura sa neîmpăcată împotriva şefilor PSD a decis să nu invite pe nici unul din liderii opoziţiei la ceremoniile dedicate zile de 1 Decembrie, nici la tribuna oficială de la Arcul de Triumf, nici la Cotroceni. Cum nu îşi putea justifica  decizia fără să fie luat în furci, a crezut că dacă inventează el o cutumă inexistentă, toată lumea va înghiţi găluşca şi nimeni nu va mai spune nimic, pentru că el e Iohannis. Aşa a scos el pe piaţă gulguta cu “Curăţenia politică”. Adică el nu vrea să mai fie asociat cu cei care au avut sau au dosare “indiferent dacă sunt vinovaţi sau nu”. Nu pot să nu constat că şi justiţia protejată şi îndrumată de domnul preşedinte face la fel, bagă la închisoare sau face dosare tuturor duşmanilor politici ai domnului preşedinte, indiferent dacă sunt vinovaţi sau nu. Acuma înţeleg eu de ce DOAMNA IOHANNIS nu s-a mutat şi cred că NU SE VA MUTA NICIODATĂ LA COTROCENI, pentru că domnul Iohannis vrea să se distanţeze de toţi cei care au avut probleme cu legea. Cum spune domnul preşedinte? “SĂ FACĂ UN PAS ÎN SPATE” Eu înţeleg de aici că domnul preşedinte îi sugerează primei profesoare a ţării să divorţeze. Să auzim de bine !  Bun sunt gata să accept că domnul Iohannis nu vrea să fie asociat cu domnul Dragnea, domnul Ponta, domnul Tăriceanu, dar cu calul ce a avut? De ce nu a invitat-o pe doamna Firea, primarul Bucureştilor? Aici domnul Iohannis nu a răspuns şi pentru a încerca să se spele pe mâini a dat ordin, cui credeţi, aceleiaşi armate  să o invite, dar aşa, pe şestache, pe uşa din dos, ca pe slugi, sau  “rudele de la ţară”,   nici prea insistent şi nici prea oficial, un fel de “haideţi la noi în căruţă, că şareta e ocupată” dar la Cotroceni nu o putea invita MOTOC, pentru că acolo nu era treaba lui, cum nu era de altfel nici la Tribuna Oficială, atâta vreme cât protocolul, conform legii, aparţine Preşedinţiei. Deci domnul Motoc a comis o ilegalitate intervenind,  făcând trafic de influenţă, aşa cum o spune chiar domnul Iohannis, deşi legea nu îi dădea dreptul. Aşa a crezut domnul Iohannis că se spală pe mâini,  admiţând că practic a acceptat intervenţia lui Motoc pentru a-şi încălca .. principiile. Ce dovadă de prostie mai mare vreţi?  Supărător este faptul că din nou, la ordinul Mutului, armata spală vasele murdare şi nu m-ar mira dacă după un timp din cauza acestor ploconeli şi gesturi de obedienţă ale conducerii armatei, cu sau fără stele la pălărie, să vedem cum încrederea populaţiei în armată să o ia la vale.

Părtieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!

 

 

 

https://pressone.ro/universitatea-nationala-de-aparare-a-doctorului-toba/

 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/dupa-dezvaluirile-din-romania-libera–stelele-de-general-ale-lui-oprea-sunt-luate-la-verificat–mapn-face-o-comisie-de-ancheta-429598

 

 

http://www.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/ministrul-motoc-il-apara-pe-impostorul-gabriel-oprea-430667

 

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/mapn-gabriel-oprea-a-primit-gradul-de-general-de-brigada-indeplinind-doua-din-cele-trei-conditii-prevazute-de-lege.html

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

13 Raspunsuri la Armata, roata de rezervă a puterii

  1. Col.(r) Vladimir Nussem

    Maine, ramasitele carpite si proaspat revopsite ale infrantei noastre armate, vor trece falnic,cu peticele vibrand la unison de un inalt patriotism euroatlantic, pe sub si pe deasupra proaspat renovatului Arc de Triumf, in upgradata balanganeala NATO a traditionalului nostru pas de defilare, cu stangul pe toba marsului „Treceti batalioane romane Carpatii”, cat mai aveti spre ce …, sub hipnotica privire tembela a ciocoiului vechi, dar nou proprietar al confiscatei zile a romanilor de pretutindeni, Klaus Werner Iohannis.

  2. O fi zis ceva copilul ?!

    Raman stupefiat de logica „cercetatorilor” de la UNAp. O teza de doctorat trebuie sa aduca societatii ceva nou, sa deschida noi cai in cercetare, inovatii, inventii, idei noi, etc. Similitudini nu trebuie sa existe intr-o teza de doctorat, tocmai asta e cheia si conditia esentiala. E ca si cum ai avea o teza de doctorat cu subiectul „Roata” si culmea e ca vei primi titlul de doctor pentru ca exista doar similitudini intre teza ta si batrana roata inventata in antichitate.
    Oare de ce nu intra DNA-ul pe fir? Eheee cati doctori sunt si acolo.

  3. Dora

    Faceţi abstracţie de KWI. La mulţi ani ROMÂNI! La mulţi ani ARMATEI ROMÂNE!

  4. geofreeland

    Plagiatul e un furt. Un furt ordinar. Sau falsul si uzul de fals sa iei casa cuiva. Cine fura e un hot.Un hot nu poate avea o demnitate publica, niciodata, in nicio tara. Cine tainuieste o hotie e complice. Asta e mult mai grav pentru ca perpetueaza si incurajeaza hotia. Nu ma mir cand aud la diverse actiuni de protest lozinca „Hoootiii!Hoootiii!”. Cine sa auda? Cine sa se sesizeze? Tot hotii? Vorba cantecului „Astia hoti/ Aia hoti/ Mama lor, la toti!” Cred ca lozinca de tara e raspunsul, exemplu de urmat, zis de KWI, unui reporter, „Hotul striga hotii!”. O atat de adinca gandire, demna de un geniu al laconismului, ma uluieste placut la cat adevar exprima.

    Apa trece…

    Tuturor romanilor, oriunde veti fi, pentru patria romana, la multi ani, de ziua Marii Uniri si reintregire a Daciei milenare! Sa arboram tricolorul sfant din suflet, sa-l vada lumea, ca o binecuvantare de simbol din Gradina Maicii Domnului, cea mai frumoasa tara de pe Pamant, Romania, mama noastra iubita!

  5. calin

    @geofreeland (indeosebi),alaturi de gazda si, de ce nu, multi alti comentatori – remarc pozitiile deosebite fata de realitatea armatei romane si,indeosebi, a situatiei in care se gaseste tara. La tot ce s-a mentionat pana acum, concluzia ar fi ca NU STAM DELOC BINE! In interior,dar si in exterior, sunt destule surse de pericol. Cum reactionam? Noi, ca neam si tara? Dar noi, noi astia de mai scriem si citim pe aici, vectori ai puterii armate, noi, care ne mai bucuram, pana la proba contrarie, de o incredere majora din partea populatiei? Cu eforturi mari, iesim si demonstram, prin parade, ca suntem scutul acestei tari. Cati cunosc adevarul? De ce mintim? De ce vopsim gardul? De ce subordonarea militara a devenit, in mod rusinos, subordonare politica, in raul sens al cuvantului? Inteleg, politicul stabileste drumul tarii, are ca potentiatori o sumedenie de unelte – unul fiind armata, poate cel mai greu, ca pondere. Cu toate acestea, armata e tratata si servita,eventual, ca desert! N-as fi facut remarca, dar vazand ce e in jur, cum e tratata apararea la vecini, cred ca, dupa ingineri, profesori si medici e randul cadrelor militare sa plece afara!!! Inclin sa cred ca nu va fi asa – totusi, suntem din alta plamada (dar, mai stii?)…S-au speriat? Acum de Ziua Nationala? Mariri de solde !!! I-a rezolvat si pe pensionari! Mariri de indemnizatii si ajutoare pentru veterani! De ceva le e frica! Promisiunile se fac, e adevarat, in campanie. Dar, ca acum, in mod brusc si cumva in degringolada, parca nu s-a mai intamplat. Ma gandesc si eu, s-au trezit activii??? Doamne ajuta!

  6. @Calin,
    Nu te speria, nu s-au trezit activii, si personal nici nu vad aceasta posibilitate. Sa nu uitam, am mai spus de nu stiu cate ori, armata este formata din si parte a societatii romanesti, Nu mai este lita societatii, ci doar o haina periata excesiv dar fara a mai reprezenta constiinta sau forta, varful de lance al constiintei nationale, chiar daca cei mai multi militari inca mai poarta in suflet dragostea de tara. Incet incet acestia vor disparea din randurile armatei, asa cum spuneam, spiritul de copr va fi luat de spiritul de gasca sau de turma, iar armata va deveni nimic altceva decat o parte a societatii purtatoare de uniforma. Nivelul de pregatire al noilor cadre nu difera de cel al absolventilor de facultati private sau de stat din civilie, mai ales ca programa a fost sensibil ” civilita”, cu foarte putine elemente de specific militar,(cam 20%). Duin cauza asta, dupa terminarea a;a isei academii militare, inainte de a intra in paine, absolventii mai fac 6 luni de scoala de apliocatii acolo unde practic fac adevarata armata, dar prea fugitiv si prea superficial pentru a iesi cu adevarat specialisti. Deci, armata se va trezi numai dupa ce se va trezi societatea, ca sa nu o mai lungesc.

  7. calin

    Sunt dezamagit. Si eu credeam ca promisiunile guvernantilor au aparut pe ultima suta ca urmare a unor presiuni din partea activilor ! Acum ma vedeam la televizor, cu parul maciuca, ca un tanchist, in semn de protest, o schimbat directia turelei la defilare ! Daca e asa, cum zici matale… insemna ca e cam gata. Ce-a fost, a fost! Se asteapta (cu nerabdare)sa dam coltul! Sa le fie …NU! sa ne fie de rusine!

  8. Pai nu uita ca art 40 al OUG 57 a fost lucrat in laboratoarele MApN de catre activi care au facut in asa fel incat sa bage in baza de calcul ceea ce ii avantaja pe ei, uitand de cei deja trecuti in rezerva cu 10, 15 , 20 de ani, fostii lor colegi, profesori, comandanti avand aceleasi functii grade si vechime ca si ei.Apoi au venit in garnizoane sa ii convinga pe pensionari ca 65 este mai mare decat 85 si ca art 40 este o mare favoare pe care partidul si statul ne-o fac. Nu au venit politicieni, au venit colegii nostri, activii …

  9. geofreeland

    Nu stiu ce sa fac. Am privit parada noastra si mi-au dat lacrimile. De dor cred.

  10. Geo,
    Esti in faza a doua .. Prima faza plangi de bucurie si mandrie. In faza a doua plangi nostalgic. A treia faza plangi de durere si necaz. In ultima, a patra, plangi de neputinta.

  11. geofreeland

    @Neacsu
    Mare dreptate ai. Cred nostalgia e starea primara a plansului. Am trait toate astea, si acum simtim in gura pulberea arsa, frigul endemic ramas in articulatii, umezeala nesfarsita muscand din oase, gazele grele din esapamente plombandu-se plamanii, rosaturile de bocanci uzi, bataturile din palme de la leviere si volane, intepeneala vertebrala de la carat lazi cu de toate, in poligoane, in ateliere, la instructie, pe campuri, in paduri, in nisipul sarat, in mocirla din dealuri scursa… Dar ne bucuram si simbolic parada era incununarea a tot ce ne macina, eram si suntem mandri ca am trait asta, stim, pentru ca am fost acolo, cu totii, mai ieri. Nu e plans de durere si necaz. Si nici de neputinta. Ne-am facut datoria. Cu dragoste, cu pasiune si devotament. Ca orice militar, pana la sacrificiu. Daca m-ar intreba cineva, ai mai face armata inca o data? Cred ca nu as ezita sa spun da. Si nu am o constructie cazona, dar cred ca exista intotdeauna o nisa de acoperit, de caracter, de cultura si profesionalism. Pentru asta, da, chiar plang! Vae victis! Niciodata nu m-am dat batut si cred ca am sange kaki, de unde si atata apartenenta afisata de neam. Armata nu e a nimanui, ci a poporului si e ultima institutie care nu are voie sa cada. Ofiterii ei sunt ofiterii tarii, rangul dintotdeauna sacru al tuturor popoarelor lumii. Aici, da, plang si de durere, si de necaz, si de neputinta.

  12. geofreeland

    Covete facute Galati. De romani, desi afacerea, adica banii ii iau olandezii. Transportorul Moreni, facut cu Rheinmetall. De romani, desi afacerea, adica banii ii iau nemtii. Si as continua. Nu e rau, ca industria noastra face asta. Mare grija la offset.
    Dar gandirea trebuie sa plece de la luptator. El are cerinta operationala. El lupta si isi face misiunea. Care? Sa distruga mijloacele inamice care l-ar distruge pe el. Acestea sunt tintele lui. Tintele, divesificate, se distrug cu MUNITII si RACHETE. Nu cu altceva. Tehnica inseamna vectorii care cerceteaza, descopera, analizeaza, lanseaza, dirijeaza, observa efectele, transporta, se camufleaza, se apara pe sine si servantii ei. Dar nu produc efect la tinta. Munitiile si rachetele sunt finalmente, prin efectele sale, cerinte ale luptatorilor pentru a fi eficienti in a-si indeplini misiunile.Tot ce se intampla in armata, ca sistem, se rezuma prin acest efect la tinta. Indiferent ca e vorba de tehnica specifica oricarui camp tactic terestru, naval, aerian, spatial, munitiile si rachetele sunt cele care savarsesc scopul. Si in proiectare, cerinta luptatorului pentru a distruge o tinta, inseamna a sti ce efect o poate distruge, a proiecta si experimenta acest tip de munitie. Apoi se trece la proiectarea tehnicii complexe (armamentul, suportul vector de transport etc). La parada, munitiile nu le-a vazut nimeni. Problema e ca Romania e capabila sa-si produca munitiile, rachetele si focoasele. Numai ca pulberile si combustibilii de propulsie, explozivii, elementele pirotehnice si focoasele au termene de valabilitate datorita descompunerii normale si ele trebuie produse si inlocuite cu altele noi. Intrebarea vitala pentru armata, munitiile si rachetele din dotare sunt viabile? Fabricile noastre asteapta comenzi. Dar si strainii.

  13. geofreeland

    Doi patrioti. Amandoi deasupra noastra, la Domnul. http://www.youtube.com/watch?v=aYA4K5wMDss