Veşti bune pentru militari

Categoria Despre Armata

bani

Zilele astea, după aprobarea de către Iohannis a propunerii privind viitorul prim-minstru, totul a mers la foc automat. Multă lume a fost mirată cum de a fost acceptat Tudose, cel cu plagiatul, dar şi cu rădăcini adânci în activitatea SRI ale cărui cursuri şi specializări le-a bifat la foc automat. Răspunsul sau explicaţia poate fi una singură, Dragnea şi Iohannis au semnat un mare pact de coabitare. Cei care mai vad peste gardul Cotrocenilor spun că de trei ori a cântat cocoşul lui Dragnea dincolo de gard înainte de nominalizare şi consultare, pentru a fi sigur că nu va fi refuzat. Ce au mai convenit sau ce a promis unul sau altul nu contează, eu sunt sigur că Dragnea a trădat tot ce putea trăda, de la partid la naţiune, numai să îi rămână partidul la guvernare. Socoteală proastă, pentru că oricum PNL nu avea nici o propunere, deci nici un gând să-şi asume guvernarea şi atunci, de ce atâta linguşire? Uite aşa de prost! Oricum deşi Dragnea crede că Tudose e al lui, Iohannis ştie că nu e, aşa cum nu e nici  Toader, pe care Dragnea îl păstrează deşi nu e nici membru de partid şi nici ataşat programului şi intenţiilor PSD. Dar, fiecare cum îşi aşterne, aşa doarme.

Se măresc soldele şi pensiile

Ei bine, pe 27 şi 28 Iunie, deşi existau oarece îndoieli privind promulgarea unor legi de către Iohannis, mai ales Legea Salarizării Unice, am avut surpriza să constat  că Iohannis a promulgat legea 152/2017, privind aprobarea OUG 99 /2016. Oug 99/2016 în conţinutul ei nu e nici o scofală, dar legea 152 privind aprobarea acesteia, cuprinde la Art II (3) b, un paragraf de interes pentru militari, după cum urmează:

“  De la data de  intrării în vigoare a prezentei legi se majorează cuantumul  brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie ale cadrelor militare în actiivitate precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari , inclusiv personalul din MApN şi instituţiile aflate în subordinea sa cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.”

Din câte ştiu eu legea 250 se adresează în principal  personalului din învăţământ, celor din Biblioteci şi altor categorii, mai puţin cei din MApN sau poate doar cadrelor didactice din Şcolile militare de Învăţământ.

Deci începând cu 30 Iunie, ar trebui să crească soldele şi salariilor celor din MApN. Am spus ar trebui să crească, pentru că un 15% creştere la un procent  din solda  totală nu e chiar  un capăt de ţară, iar  creşterea ar putea fi imperceptibilă.

Legat de asta, dacă luăm în calcul art 60 din L-223/2015, adică legea pensiilor militare, cu acelaşi procent ar trebui să crească şi partea din  Solda de funcţie care întră în calculul pensiei pentru pensionari militari. Atenţie însă, nu e vorba de o creştere cu 15% a pensiei ci numai a acelui segment care reprezintă solda de funcţie din baza de calcul a pensiei, deci nu ar fi exclus ca creşterea pensiei să fie chiar mai mică valoric dar şi procentual decât creşterea salariilor activilor. Important este că totuşi se aplică acest articol din legea pensiilor.

O altă lege promulgată de Iohannis dar pe data de 28.06, a fost Legea Salarizării Unice despre care se credea că va fi retrimisă la Parlament, dar uite că totuşi se pare că Dragnea şi Iohannis au bătut palma. Mie nu îmi miroase a bine o înţelegere între doi oameni care nu urmăresc decât interesul personal. Ce este important la această lege pentru noi este faptul că începând cu 2018 până în 2022 urmează o creştere progresivă a salariilor celor din sistemul bugetar. Şi mai conţine ceva bun această lege, sau mai bine spus s-a reuşit – şi aici trebuie apreciată activitatea tuturor asociaţiilor  care au făcut lobby pe unde au putut  pentru – scoaterea infamului art 41 din proiectul iniţial, care amâna actualizarea pensiilor deci proroga aplicarea art 60 din L-223. Nu vreau să fiu cobe dar  je t’aime. În fine, hai să mă limitez la părţile bune. Deci până la o eventuală (nedorită)  modificare, ORICE CREŞTERE A SOLDELOR MILITARILOR ACTIVI, VA DUCE AUTOMAT LA ACTUALIZAREA PENSIILOR.

Un alt decret semnat de Iohannis este cel prin care este trecut în rezervă Motanul Dănilă, fostul şef al SMG nepotul lui Băse, poate unul din cei mai şterşi şi inutili şefi ai SMG din ultimele decenii. Nu mă bucur, dar nici nu îmi pare rău.

CPS în dificultate

Acuma hai să vedem lucrurile şi din alt punct de vedere.

1.      Cine se aşteaptă ca de luna viitoare să îi crească pensia cu 15% să se oprească din visat.

2.      Cine se aşteaptă ca de luna viitoare să îi crească pensia mai are de aşteptat, dar asta nu din lipsa banilor sau a pentru că nu ar vrea cineva ci din motive pur tehnice. Casa de Pensii Sectorială a MApN se află încă în procesul recalculării pensiilor. Din câte ştiu s-a ajuns cam la 80% rezolvare a cazurilor de recalculare, ceea ce este foarte bine având în vedere că mai sunt 5 luni până la finalizare.

3.      Ce înseamnă actualizarea în aceste condiţii ? Stoparea procesului de recalculare pentru a angrena personalul CPS în actualizarea tuturor pensiilor, ceea ce pe de o parte nu e fair pentru cei care îşi aşteaptă recalcularea, iar pe de altă parte ar fi neproductiv pentru că ar întrerupe un proces care este în grafic, şi care cu adevărat înseamnă ceva pentru pensionarii respectivi, pentru a da un 10-30 de lei la pensie unuia sau altuia, sumă care nu se va simţi pentru marea majoritate, sau care poate chiar fi anihilată de impozit. Având în vedere aceste aspecte, eu aş amâna această actualizare până la definitivarea procesului de recalculare şi eventual aş pune în aplicare această  prevedere începând cu 2018, când oricum se va aplica şi procentul de creştere prevăzut de Legea Salarizării Unice. Rezerviştii ar trebui să înţeleagă acest aspect şi să accepte, dacă cineva va gândi aşa, o asemenea decizie. Dar nu ştiu ce se va decide la nivelul ministerului, oricum, creşterea va fi imperceptibilă.

4.      În ceea ce priveşte aplicarea L-152 pentru activi, asta se poate aplica, nu va fi nici o problemă, personalul CPS nu va fi afectat.

Una peste alta veştile sunt bune să ne bucurăm cât putem şi să vedem ce va face noul ministru al apărării care iată, nu va fi căprar.

 

 

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/pr126_17.pdf

https://lege5.ro/Gratuit/geztqnjqg4ya/legea-nr-250-2016-privind-aprobarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-20-2016-pentru-modificarea-si-completarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-57-2015-privind-salarizarea-personalului-plati

http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2017-04-10-21707950-0-proiect-lege-salarizarea-unica-bugetarilor.pdf

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/pl209_pr209_17.pdf

 

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

21 Raspunsuri la Veşti bune pentru militari

  1. geofreeland

    Daca nu curge, barem pica! Cate-un pic,pic,pic…Si uite-asa pic cu pic se umple sacul… Pentru ce? Cum pen’ce? Pentru doctori, pentru nepoti, pentru copii… Ca pe’n noi, mancam de post, fara carne si zahar, ca mai avem un diabet, o tromboflebita, mai un pic de prostata in devenire, un colon lenes, un ficat obosit, un colesterol peste limitele OMS, mai o artroza, o colecistita, o vezica cu pereti ingrosati, un aterom, o tiroida obosita, un pancreas infundat partial, o piele pigmentata de nu-s ce… O pensie nu pentru o noua viata, optimista si cu un viitor, cat e, dar motivat, ci pentru un consum iluzoriu prin care ne cumparam sanatatea, partial, ca la service, s-o mai ducem, fara sa cracnim… Restul, vorbe goale, vrandu-se-va a fi ascultate. Dar ma-ntreb, de cine si de ce? Cum de cine, de noi intre noi, sa ne confirmam ca suntem. Cat mai suntem…
    Cam asta e! Cat e…

  2. pedro

    Actualizarea pensiilor in raport cu cresterea salariilor la activi se poate face doar de la 01.01.2018 deoarece potrivit legii in acelasi an nu se face si indexare(01.01.2017) si actualizare si asa cum a-ti aratat in articol nu se poate actualiza ceva ce nu s-a recalculat!CPS sa bage carbuni si sa finalizeze pana la sfarsitul lunii sept.recalcularea cum se lauda seful ei acum cateva luni si are la dispozitie 3 luni pentru actualizare!Sa auzim numai de bine!

  3. Pannduru Lunetistu

    eu nu mă mai omor să-mi crească… m-aș bucura să-mi rămână așa cum e… adică să aibă de unde să mi-o plătească… din câte-mi dau seama, guvernanții noștri s-au (și ne-au) cam afundat în datorii, așa că nu-mi mai rămâne să sper că scadența nu va veni în timpul vieții mele !!!

  4. NAPO

    Si eu cred ca Actualizarea pensiilor militare va avea loc dupa finalizarea procesului de recalculare a acestora pana la sfarsitul acestui an ; luna ianuarie 2018 ar fi cea mai potrivita deoarece ar include si majorarea soldelor de Functie cu 25% pentru colegii nostri activi,conform Legii nr.153/2017 (LSU)..!

  5. bazil

    Good Neews ?Asa sa fie oare? Citesc commenturile de mai sus si constat cu amaraciune ca spiritul de solidaritate de breasla e „sublim, e admirabi dar lipseste cu desavarsire” fiind legat doar de interese meschine , marunte de la individ la individ care mai de care mai ascuns.Sa trecem la concrete:
    1.Zice pedro ca in acelasi an nu se poate face si indexare si actualizare…..
    2. Zice lunetistu ….eu nu ma mai omor sa-mi creasca….m-as bucura sa ramana asa cum e…..
    Dragilor, pe alt site cu specific catanesc zice altul..”.eu sunt…gradul…si am colegi cu pensii mai mari cu 3000 lei decat mine si altii cu pensii mai mici.Nu este normal ca la functii, grade, studii, vechime, locuri de munca similare sa existe aceste discrepante aberante”
    Sunt doar cateva exemple insa destul de relevante care arata haosul creat de L223 in domeniul pensiilor militare, astfel incat „fara teama de a gresi’ se poate spune ca si L223 care trambitza in primele alineate ca se doreste o lege dreapta, echitabila pentru toti nu a facut altceva decat sa amplifice haosul creat de legile anterioare.
    Se explica de ce lunetistul(desigur posesorul unei pensii cu 3000 mai mare ca a colegului de scoala )e multumit cu ce are si ar vrea ca situatia sa se mentina la infinit.Desigur, pensiile nu pot fi chiar egale chiar la grade, vechime , studii….deoarece intervin mai multi factori…functii indeplinite…esalon…etc insa astfel de discrepante nu sunt normale si nu trebuie tolerate.Analizand cu atentie algoritmul pt L223 se constata cu daca ai pct. G- datator de nebanuite senzatii si ovatii….-garnisit ca lumea (cea buna) , pensioara balaioara poate creste nebanuit de mult.Iata deci ca un simplu coeficient (sa zicem un oscar de 50%- pe care unul orientat il are iar altul mai putin orientat nu-l are) conduce la o aberatie greu de digerat pentru cei ce au slujit zeci de ani sub drapel.Si mai sunt multe de spus …
    Ca raspuns pt dl pedro….Bine dle la civili s-a putut sa fie o crewstere in ianuarie si una in iulie….dar la militari nu…..oare militarii sunt ciumati?Si apoi dl pedro interpreteaza dupa capul lui legea care spune clar si raspicat ca in anul in care sunt si indexari si cresteri la activi se aplica acea crestere mai favorabila .Nu spune nicaieri(doar in capetele infierbantate ale celor cu pensii fff mari poate)ca daca s-a facut indexarea la inceput de an si apare o crewtere mai favorabila pe parcurs , acea crestere nu se poate aplica.Mai mult, vad tot felul de matematicieni bactracieni pe fel de fel de site-uri cu tot fel de calcule ca daca s-ar aplica o crestere ar trebui sa fie de 15-5,25=9,75%…Stimabililor…legea spune ca se aplica favorabilu. In ianuarie a fost indexarea si s-a aplicat si „ciumatilor” spre disperarea favorizatilor de pct.G- insa in iulie apare cresterea si atunci se aplica acea crestere insa din iulie…..nu de la inceputul anului…Si atunci de ce sa scazi ce ai primit pana in iulie? Care o fi ratiunea ?Daca o ai „gonflata”- nu prea temai intereseaza niste firfirei acolo…..insa nu e COLEGIAL STIMABILILOR CU SPORURI ANAPODA…..
    CONCLUZIA……PANA IN OCTOMBRIE 2017…..O NOUA LEGE ….CU ADEVARAT ECHITABILA…..

  6. @Bazil,
    O lege cu adevarat dreapta si care sa respecte principiul egalitatii in drepturi nu vom vedea niciodata, indiferent ce parid sau politician o va concepe, pentru ca in definitiv acestea , legile, sau proiectele, sunt intocmite de „specialistii” din DFC sub directivele conducerii politice a armatei, ceea ce inseamna ca se va incerca -asa cum s-a facut la 363 si 223-sa fie avantajati cei care urmeaza sa iasa la pensie, iar ceilalti, Dumnezeu cu mila. Si cum cei care urmeaza sa iasa la pensie trebuie sa aiba pensie mare, normal ca alte pensii vor trebui sa scada. Este astfel clar ca nimeni nu are interes sa existe pensii egale la conditii egale, pentru ca ori ca trebui sa scada foarte multe pensii, ori sa creasca foarte multe, ceea ce nu se poate. Nu sunt bani pentru a le creste pe toate la nivelul celor care ies acuma, dar nici nu pot sa le scada pe acestea la nivelul celor mai mici, pentru ca ar iesi scandal. Deci ne aflam in intr-un cerc vicios.

  7. Horia Radu

    Actualizarea pensiilor militarilor din MApN nu ar presupune stoparea recalcularilor.
    La recalculare, s-ar mai emite un exemplar al deciziei, valabil din luna iunie 2017, cu cuantumul recalculat şi actualizat. Primul exemplar este valabil de la 01 01 2016.

  8. @Horia Radu,
    Din punct de vedere procedural, nu au nici o legatura una cu alta, dar din punctul de vedere al efortului uman si al prioritatii, lucrurile stau cum am spus eu. Recentul comunicat al MApN confirma practic, ca socoteala mea, sau analiza mea a fost corecta.

  9. bazil

    Multumesc d-le Neacsu pentru raspunsul dvs. si nu pot sa nu remarc ca aveti dreptate cu ceea ce spuneti. Cu toate acestea,avand in vedere numeroasele comentarii(ma refer desigur la cele la obiect) pe aceasta tema, e nevoie de o lege mai echitabila .Tot atat de adevarat este ca nu se poate da o lege care sa-i multumeasca pe toti, e practic imposibil. Insa actuala situatie in care multi rezervisti nu beneficiaza integral de rezultatele muncii de zeci de ani sub drapel nu este buna. Modul de stabilire a bazei de calcul – se iau in considerare sporuri ce nu prea au legatura cu pregatirea militara(spor de confidentialitate-orice militar a depus un juramant cand a intrat sub drapel-trebuie platit oare suplimentar ca sa dea dovada de cinste, corectitudine, pastrarea secretului? idem sporurile pentru lucrari speciale -OSCAR????, sporurile pentru lucrul pe timp de noapte-aici e normal sa fie platit pentru conditii mai grele -noapte insa in multe situatii ar rezulta ca unii au stat zi si noapte numai la serviciu in ultimele luni de activitate ). In acelasi timp la multi nu incap in baza de calcul contributia pentru pensia suplimentara, OMM , grupele de munca .Iata deci cateva anomalii ce nu pot fi intelese in mod logic.L223 corectata din acest pdv ar mai atenua discrepantele nedorite.
    Cu privire la alegerea celor 6 luni-vad multe comentarii pe acesata tema.Cred ca se impune o analiza atenta aici-din cate s-au scris pe diverse site-uri , pe toate deciziile de pensie de dupa 30.06.2016(cand a inceput practic recalcularea) e trecuta L223 ca baza.E normal , deoarece legea e cea mai tare insa ce ne facem ca pensiile au fost pe real recalculate dupa L223 altoita cu prevederi din OUG 57 care nici pana acum nu a fost validata de LEGISLATIV .Rezervistii aveau posibilitatea sa -si aleaga cele 6 luni ina perioada 01.01-30.06 2016 insa in acea perioada (daca e sa credem ca LEGEA e cea care domneste la noi) , nefiind validata OUG 57 (si erau zeci si sute de propuneri de modificare a OUG si sunt si acum) , un rezervist(care mai si gandeste logic nu numai munceste )nu avea posibilitatea sa se orienteze decat dupa L223 in vigoare in perioada stabilita pentru alegere.Nimeni nu avea posibilitatea sa stie cum va fi validata OUG -nici acum nu se stie acest lucru, la mai bine de un an de la incheierea perioadei de alegere -poate doar ghicitorii in stele .Ca unii sunt fff multumiti de cum au iesit lucrurile(cei cu 3000 in plus fata de colegii lor…..)e cu totul altceva.
    Cu privire la faptul ca pe la unele posturi tv sunt critici cu privire la pensiile speciale ale militarilor- sa li se spuna raspicat ca pensiile militarilor(mai ales ale militarilor de cariera) nu sunt speciale.Ele sunt rodul a zeci de ani de munca asidua, in poligoane, in aplicatii, la experimentari ….PENSIILE SPECIALE SUNT ALE ALTORA -chiar nemeritate-multe categorii.Cat priveste militarii de dinainte de 1989-sa li se spuna carcotasilor despre contributia ARMATEI la dezvlotarea economiei nationale, participarea activa la marile realizari-METROU, TRANFAGARASAN, HIDROCENTRALE, CDMN, IRIGATII…..in plus facat de instruirea militara propriu-zisa….Ca multe astfel de investitii au cam disparut nu e vina ARMATEI/

  10. @Bazil, Chestia cu oug 57 este o manarie de clasa a celor din MApN. Initiativa le apartine , deci raul pleaca de la ei, iar faptul ca a fost aplicata desi nu este aprobata in Parlament este o chichita.. legislativa cum numai la noi este posibil. Durerea este ca aprobarea sau anularea, deci discutarea acestei OUG este inca tinuta prin sertare pana la finele lui 2017, cand se termina recalcularea deci oug 57 isi va face efectul in totalitate si atunci chiar daca se va anula art 40, nu mai avem ce face, legea si-a facut efectul, nu mai poate fi anulata. Aici se vede cat de parsivi sunt politicienii, dar si conducerea armatei.

  11. ifrim

    @MN. In aceste circumstante se mai merita ca militarul sa-si dea viata pt. ei?

  12. NAPO

    Intre timp a aparut si Comunicatul Casei de pensii a MApN. care confirma in mare parte intuitia Dlui Neacsu cu precizarea ca Recalcularea pensiilor militare la MApN. se va finaliza mai repede de sfarsitul anului si va urma Actualizarea acestora.Eventualele cresteri vor fi acordate de la 1 iulie..!

  13. Neacsum

    @Ifrim,
    De mult nu se mai merita, iar dovada este faptul ca la nivel national incadrarea abia se ridica la 70%, cu indulgenta. Sunt unitati care potrivit incadrarii s-ar incadra in categoria ” scos din lupta”.Din cauza asta s-au grabit sa puna in aplicare si categoria rezervistului profesionist. Armata se va umple de „profesionisti” proveniti pe filiera indirecta lipti de foame si cu intelect ZERO. Luni se deschid portile pentru militari gradati, la sfarsitul lunii se vor ” activa subofiterii si ofiterii” . De acuma sa te tii .

  14. Neacsum

    @NAPO,
    Era normal sa se intample asa, trebuia terminat procesul recalcularii inainte de orice, mai ales ca exista mari sanse ca asa zisa actualizare sa nu aduca nimic pentru ca este mai mica decat cresterea din Ianuarie asa ca este o munca in plus, sau cum e spune in armata MOP.Adevarata actualizare ar trebui sa fie cea din urma cresterii din Ianuarie 2018, dar tare ma tem ca pala la aia se va da o OUG CARE O VA PROROGA, ANULA SAU MODIFICA. SPER SA NU AM GURA AURITA CA ACUMA, DAR EU CAM ASA CRED CA SE VA INTAMPLA.

  15. ifrim

    Patroane scuipa-ti in san, plimba un catel de usturoi in buzunare, invata-l pe Nero sa latre la LOV cand vine in oras!

  16. Nu imi scuip nicaieri, e oficial, de luni se trece la incadrarea „rezervei de voluntari” care potrivit legii pot deveni activi la un semn si pot si participa la misiuni in teatrele de operatii.S-a scos armata la vanzare.

  17. ifrim

    Nu am fost eu explicit.Indemnul meu se seferea la OUG care va proroga,anula, modifica preconizata marire din 2018,privind rezerva activa faca-se voia Domnului cum am trecut noi prin dansa sa treaca si altii sa vada cu ce se mananca armata!

  18. micutzul

    1. Armata este distrusa si incape pe Arena Nationala
    2. Toti capii armatei inclusiv presedintii trebuie judecati pentru tradare si diminuarea capacitatii de aparare.
    3. Daca armata Romaniei are doar 4 B.Tc. asa cum am auzit atunci este doar reprezentativa si de nebagat in seama.
    4. CSAT (nou) si parlamentul au obligatia sa refaca in cel mai scurt timp capacitatea de aparare a tarii…
    5. Civilii sa inteleaga ca ca pot trai 1000 de ani linistiti sau ca in doua luni situatia internationala poate degenera conducand la un conflict major. Statul nu isi poate asuma obligatia de ai apara . Cine are incredere ca are familia aparata de art.5?
    Civilii care cititi aceste randuri si cei din servicii ( inclusiv al armatei) sa nu aveti impresia ca nu stiu ce spun sau ca unii o iau razna.
    Seful SMG este pe acelasi palier de salarizare cu ,, actor manuitor de papusi marioneta,,… Va doresc ,, somn usor… dormiti in pace noul FNI lucreaza pentru dumneavoastra…,,.

  19. Alexandru Petrus

    Astept cu nerabdare diferentele de bani de la Ordonanta lui Boc, recalculare pensie pe legea 223 si actualizare de la cresterea soldei de functie cu 15%. Mi se pare cea mai corecta solutie pentru eliminarea marilor diferente dintre pensiile speciale, impozitarea diferentiata.

  20. pompei rosca

    Nu este normal ca militar dupa 33 de ani de activitate sa am o pensie de 2300 de lei raportat la alte pensii

  21. pompei rosca

    Ce facem la cine ne gandim pe cine sa mai alegem pe viitor