De interes pentru militari

Categoria Despre Armata

Ultimele evoluții la bară fixă ale Guvernului și conducerii PSD din care fosta primăriță a Craiovei a excelat,  au creat probleme privind plata salariilor militarilor, ca să nu mai vorbesc de golurile create în încadrarea cu personal în structurile din Sistemul Național de Apărare. Dacă cei din SRI ȘI SIE tac, despre cei din MAI se mai aude prin vocea șefilor de sindicate, la MApN se schimbă miniștrii ca cauciucurile la o cursă de formula 1. Cred că  cei de la Ferrari, Renault, Mercedes  sau Williams, ar putea să își trimită specialiștii la noi să vadă cum se schimbă echipele și generalii de la conducere și să învețe ce și cum trebuie uns, ce pârghii să folosească să fie și ei la fel de eficienți la schimbarea roților.  Despre impactul  OUG 59 asupra MApN, într-un articol viitor.

Acuma vreau să aduc un pic de liniște în gândurile și familiile militarilor activi și în rezervă oferind unele date care consider că sunt de interes.

A)Pentru rezerviști :

  1. Începând cu luna Octombrie se trece la actualizarea pensiilor aflate în plată, conform creșterii cu 15% a soldei de funcție a celor activi. Deși inițial se intenționa derularea acestui proces, așa cum se specifica și în comunicatul CPS, având în vedere apariția OUG 59, acest proces va începe mai devreme, pentru a putea fi finalizat până la începutul anului 2018 când intră în vigoare art 2 al OUG 59/2017;
  2. Tot în Octombrie se vor da, pentru cei cărora deja li s-a recalculat pensia, sumele restante și neachitate datorită amânării acestui proces;
  3. În Noiembrie se vor returna banii opriți de regimul Boc pensionarilor în anul 2013 perioada Ianuarie –Septembrie.

B)Pentru cei care au făcut cereri de trecere în rezervă sub ghilotina OUG 59 mânuită cu sadică sălbăticie  de Olguța Vasilescu:

Cei cărora încă nu le-au venit deciziile să stea liniștiți, se lucrează la ele, și acestea se vor pune în plată în baza legilor în vigoare LA DATA DEPUNERII CERERII, nu la cea a trecerii în rezervă sau emiterii deciziei de pensie.

Aceste informații sunt garantate 90%. Restul de 10% țin de neprevazut sau ordine legi și dispoziții care pot apărea ulterior, așa cum a fost cu OUG 59.În sprijinul acestor informații vine și faptul că a fost aproape dublat bugetul CPS pe trimestrul IV prin rectificare, pentru a face față noilor pensionari creați de Olguța.

Totuși, îmi păstrez opinia  că nu trebuie să așteptăm actualizarea ca pe o mare realizare, pentru că așa cum am mai spus, pentru cei mai mulți nu se va simți nimic, va fi doar o nouă decizie și atâta tot. Ba, îmi e teamă să nu ne trezim cu decizii având sume diminuate, pentru că această nouă decizie va fi dată sub efectul OUG 59 care a umblat și la baza de calcul a pensiei și atunci să te ții tristețe. Să nu cumva să se anuleze și art 111 din Legea 223 ca atunci va fi jale. Mă bat peste gură și nu mai spun nimic, nu vreau să dau idei teroristei de la muncă.

Probabil că CPS va da un comunicat cu date mai concrete și mai competente așa cum a făcut-o și până acuma.

Să aveți un sfârșit de an fără surprize neplăcute!

PS:Legat de pensionarii Olguței, eu mă întreb fără răutate, ci pur matematic, dacă la calculul pensiei li se pune și sporul de fidelitate, pentru că având în vedere motivul pensionării mai ales pentru cei abia promovați cu câteva luni înainte, acest spor nu are ce căuta în baza de calcul. Asta, ca să fim obiectivi.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

31 Raspunsuri la De interes pentru militari

  1. NAPO

    De ce oare se emit Decizii pentru Actualizarea pensiilor militare cand in Ordinul M 25/2016 spune altceva?
    Sigur ca viitoarele Actualizari se vor aplica la sumele din aceste Decizii..iar Art.111 din Legea nr.223/2015 se refera la mentinerea in plata a cuantumului avantajos beneficiarului numai in urma Recalcularii pensiilor militare !

  2. Sandu

    La pensionarii din politie li se mareste pensia cu 10%, avand in vedere ca la politistii activi marirea intra in vigoare incepand cu 01.10.2017?

  3. ALDESCU Dumitru

    Cum este posibil că, Eu da am O pensie mizeră de 1568, pentru 30 de ani , iar colegi mei ieșiți în 209, și pina in prezent , cu același, grad, funcție, să ia O pensie dubla față de a mea, și grupa 1 , iar eu grupa 3 .Doresc explicații urgent.
    ALDESCU Dumitru Plt Maj.Tancuri.clas

    a 1.

  4. @Sandu
    Nu stiu ce face doamna secretara de la Zimnicea. Acolo e alta socoteala, eu vorbesc de MApN.

  5. @Aldescu Dumitru,
    De la mine ?

  6. dora

    @Marin Neacșu,
    Bună seara! Pe mediafax, am citit știrea că în cursul acestei zile, Senatul a votat proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență prin care se modifică legea pensiilor speciale militare și, printre altele, se precizează că pensiile militare nu se vor majora, anual,prin raportare la creșterile salariale ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.
    Îmi scapă ceva?

  7. @Dora, nu stiu, nu am auzit, dar se pare ca ne e pecetluita soarta. Vor sa o dea pana in reuniunea NATO, ca sa nu cumva sa fie nevoiti sa o modifice in urma unor interventii, pentru ca unele asociatii sunt decise sa ajunga pana acolo.

  8. dora

    @Marin Neacșu,
    Mulțumesc, m-am liniștit! Știrea apare și pe agerpres. Nu se pot actualiza (majora), pensiile militare funcție de măririle salariale ale activilor. De ce? Deja este deficit bugetar. Dreptul lor să declanșeze orice formă de protest. Nu vor rezolva nimic. Vorba dvs., soarta ne e pecetluită.
    O seară bună!

  9. podut aurel

    NU STIU CINE A TRECUT PENSIILE MILITARE IN CATEGORIA PENSIILOR SPECIALE. ESTE O MARE ,,ACTIUNE MEDIA,, menita sa abata atentia de la adevaratele pensii speciale, de care nu discuta nimeni. In tot cazul dintre sefii activi nu are nici unul curajul sa clarifice aceasta problema, dovada unei mari lasitati, dar si lipsa de unitate a noastra. Nu ar trebui sa ne lasam umiliti!
    Ultimile reglementari precizeaza ca pensiile militarilor se vor majoara doar cu rata inflatiei creeaza o discriminare fata de ,, civili,, la care li se prevede cresterea punctului de pensie de la 1.000 lei actual la 1.750 in perioada urmatoare, adica cu 75% in 3 ani. Oare rata inflatiei va ajunge la aceasta cota in 3 ani? In ce ma priveste mi s-a recalculat pensia cu peste 1.400 lei mai mica ( ramane in plata cea actuala), pt mine era mai avantajos sa raman la varianta punctajului.

  10. Viorel

    Recalcularea oare cand se v-a termina?In ritmul saptamanal actual ne apuca craciunul.

  11. dora

    @podut aurel,
    Politicienii și populația civilă consideră că pensiile militare sunt speciale deoarece se calculează în alt mod decât cele civile care au la bază principiul contributivității. Nu se vor lega de pensiile magistraților.
    @Viorel,
    Dacă erau bani alocați, recalcularea era finalizată demult! E gaură mare la buget.Actualul guvern a dat în stânga și dreapta (nu că ar fi rău să mărești salariile și pensiile), fără să se gândească că sacul cu bani nu se umple așa ușor. Și așa au trecut plafonări, jigniri, găsirea de vinovați…….. Actualizarea? Poate va fi. Dar sumele vor fi modice (10 lei…..). Părerea mea. Repet, nu mai au bani!

  12. @Dora,
    Viorel stie f bine ca recalcularea va fi si este in grafic, dar nu mai are rabdare sau vrea sa para mai activ. In ceea ce priveste lipsa fondurilor, te inseli. CPS are fondurile alocate pentru sumele necesare acoperirii restantelor si recalcularii. Daca inca nu s-a terminat procesul recalcularii, este nu din lipsa de fonduri ci din cauza iesirilor la pensie din ultima vreme destul de multe, care au trebuit procesate, calculate si emise. Volumul de munca a fost destul de mare si cei care au iesit la pensie trebuiau sa isi primeasca si ei pensia. Pentru recalculare termenul final este 31 decembrie 2017, nu 30 septembrie. Chiar daca CPS a spus ca procesul recalcularii poate fi finalizat mai devreme -si va fi- au intervenit aceste probleme datorate OUG 59. Tot in grafic ne-am afla si pe 31 decembrie , dar uite ca acuma nu ne mai ajunge octombrie sau noiembrie care sunt chiar inainte d etermenul limita. Ce pretentiosi am devenit .

  13. dora

    @Neacșu,
    Sunt de acord cu motivațiile dvs. Multe dosare, oameni puțini. Eu, nu sunt deloc pretențioasă. Sunt realistă. Mai vedem d-nule Neacșu, mai ales, la anu!
    Vă doresc o zi bună!

  14. Buna ziua.Daca erau doar pensii civile si pensii militare, poate, puteam sa spunem ca pensiile militare sunt…speciale.Dar ,atentie, pensiile Speciale sunt cele ale parlamentarilor, poate ,in viitor, ale primarilor, ale fostilor presedinti, regelui !??, piloti civili, etc, …..magistrati.

  15. Rijnita Ionel

    Ce rost mai are paragraful ” actualizarea cu rata inflatiei” daca tot in OG 59 se prevede faptul ca valoarea pensiei nu trebuie sa depaseasca media celor 6 luni care a stat la baza calcularii pensiei. De aici rezulta faptul ca pensia va ingheta deoarece prin actualizarile cu rata inflatiei din 2016 si 2017 s-a depasit media ce a stat la calculul pensiei..!

  16. @Rajnita
    Calcularea pensiei sau rcalcularea este una, iar actualizarea alta. Actualizarea facuta periodic indiferent de baza, nu se inscrie in art. privind calculul pensiei.IAR ACTUALIZAREA , PRIN DEFINITIE ESTE FACUTA IN SCOPUL AMORTIZARII CRESTERII INFLATIEI , A PRETURILOR SI IN SCOPUL CORELARII ACESTORA CU EVOLUTIA MONEDEI SI CRESTEREA SALARIILOR.

  17. Motoiu Silvia

    O ppensie militară de14.500lei după 30 de ani lucrați în MAI se poate considerMa o pensie nesimțită sau speciala?

  18. @Motoiu Silvia,
    14500? Pai cat ati avut salariul ?

  19. gerula

    Marine,esti in eroare.Indexarea amortizeaza inflatia ,actualizarea mentine echilibrul in sistem intre beneficiarii care indeplinesc aceleasi conditii de grad,functie,conditii de munca,indiferent de data pensionarii,in scopul eliminarii discriminarii.Prin inghetarea pensiilor,se vor adancii discrepantele deja existente,si vor aparea altele.Asta nu a inteles Olguta si guvernul.

  20. @ Gerula,
    Stiu.Am folosit termenul majorare, care include si actualizarile si indexarea, dar stiu ca sunt termeni diferiti.

  21. Vladimir Putzin

    La 28.09 10.00, scorul dintre urmatoarele doua articole, este urmatorul:
    „DE CE SE REVOLTA NEMTII” (Aricol publicat la 24.09) / „DE INTERES PENTRU MILITARI” (Articol publicat la 25.09)
    Afisari: 674 / 11.303
    Comentarii: 1 / 21

    F A R A C O M E N T A R I U !

  22. ifrim

    @ Silvia.Da!

  23. bazil

    Iata ca pentru rezervistii militari-militari lucrurile iau o intorsatura tot mai defavorabila! Sa explicam:
    – toate legile pensionarii de dupa 2000 le-au fost cat de cat favorabila. Au venit insa cosmetizarile si amendamentele care i-au defavorizat ;
    – la aceasta data in vigoare este L223 insa nu cea initiala (care era cat de cat dreapta, echitabila) ci cea ciopartita si hacuita de OUG57/2015, M25/2016, OUG 59/2017 ;
    – urmare a cosmetizarile si L223 a produs dezechilibre si nedreptati mari pentru rezervistii militari-militari, in principal, astfel:
    -chiar intre militarii-militari au fost create diferente mari generate atat de anul iesirii la pensie cat si de punctul G care la unii e garnisit din plin cu OSCARURI iar altora le sunt taiate sporuri permanente, contributia pentru pensia suplimentara etc;
    – intre militarii-militari si cei din alte structuri ale apararii au fost create diferente mari si foarte mari generate de mai multi factori intrec care functiile mai mari, sporurile mai consistente etc(ex. cei din mi au salarii mai mari si pensii mai mari fata de similarii lor din mapn);
    – diferente uriase apar insa intre rezervistii militari-militari si cei care au activat cam „pe langa sistem”-detasatii si alte grupuri restranse de favorizati) .Acestia au avut incepand cu L164 cosmetizata si terminand cu L223 altoita din plin cu M25/2016 pensii mult mai mari decat omologii lor din mapn(unitati apartinand efectiv de mapn!).In timp ce pentru cei din armata recalcularea si acum actualizarea aduc in cele mai fericite cazuri un plus modest la pensia din 31.12.2015 (doar cei cu pct.G garnisit castiga ceva mai mult!) iar in multe cazuri pensia scade ! , pentru cei de pe langa sistem, M25 vine cu niste daruri mari ! Nici una nici alta la recalculare, functia unuia care a activat „pe langa”, departe de viata stresanta a unui militar-militar, este adusa, cu surle si trambite, la nivelul lui 01.01.2016 indiferent cine ocupa acum acea functie(ori similara!!!!!!!!!), indiferent care este cresterea (!!!!!!!!!!!!!!!!) .Si asta in timp ce pentru cei din armie , cresterile sunt minore, cu coeficienti ultramodesti de prin 2008-2009, cu alte cuvinte recalcularea si actualizarea sunt cam „la mica plezneala”! Astfel, pensiile ceor de pe langa care oricum erau mult mai mari ca ale celor din armie devin si mai mari, uneori crescand de 2-3 ori !!!!!!!iar diferenta devine uriasa ! Pensiile lor sunt cu adevarat NESIMTITE , in multe cazuri!;
    -culmea, soc. civila arunca sageti otravite tot spre militarii-militari! Deunazi o comentatoarea spunea la O TV cu rating……e bine ca s-au blocat pensiile speciale……altfel se ajungea ca la militari……pensia sa fie mai mare ca salariul…..
    -in tot acest timp, asociatiile si sindicatele de profil, in loc sa arate adevarata fata a „pensiilor speciale’ si cine sunt cei favorizati , organizeaza marsuri ale durerii, ale revederii, ale intrevederii, plangerii…….

  24. NECAJITU

    Bazil, ai perfecta dreptate dar nici un ,,ACTIV,, cu putere de decizie nu ciripeste nimic in apararea drepturilor rezervistilor, intrucat sunt garnisiti cu toate sporurile si sunt multumiti ( pot fi inlocuiti cu miile de rezervisti avansati de BASESCU), iar cand vor iesi ei la pensie vor avea grija sa aplice ceva amendamente la lege cu caracter restrans de care sa beneficieze doar ei.
    Se tot dau exemple de civili cu cate 30 ani de munca, dar noi militarii care am depasit acei 30 ani de munca cu program nonstop in unitati, unde am suplinit munca celor detasati in economie sau prin participari directe la acivitati in economia nationala nu suntem auziti.
    Eu cred ca numai protestele virulente pt.trezire la realitate a decidentilor poate corecta situatia. Nu cred ca vom mai prinde dreptate in acest teritoriu locuit si de romani.

  25. teodorescu

    PENSIONARUL MILITAR UZURPAT
    Foarte adevarat cele de mai sus ,numai ca intro tara ca o prada noi militarii in rezerva am ajuns de batjocura prin calculari si recalculari de pensie prin reduceri si plafonari si cate si mai cate, urmarinduse scaderea increderii in Armata si rezerva sa,si chiar atragerea urii civililor fata de ARMATA.
    Si nemultumirile sunt provocate si de diferntele mari dintre pensiile mici ale celor pensionati anterior fata de cei actuali(la functii si grade egale).
    Si va dau un exemplu:dupa 26 de ani de serviciu in slujba Tarii /vechime cumulata 35 ani beneficiez de o pensie nesimtita de cca 3000lei,mai putin decat indemnizatia unui parlamentar care a slujit 3ani in scaunul parlamentului, care culmea mai are si pensie.
    Si nu sunt singurul .
    Atunci ne mai intrebam unde mai este atractivitatea carierei de militar?….

  26. mardanelo

    Domnilor,am o nelamurire.Am iesit la pensie cu primul tren al restructurarii,la 01.08.1998 ,la 42 ani,si cu o vechime cumulata de aprox.30 ani,cu o pensie,evident diminuata.La 55 ani sau 60 ani cat este acuma,s au mai facut actualizari ale pensiei,adica a devenit normala,si nu diminuata ?Ca eu nu le am simtit,avand in plata 1916 lei,iar pe decizia primita recent,1560 lei !…va rog !

  27. @Mardanelo,
    In mod normal, cand ati facut varsta de pensionare ar fi trebuit sa va creasca pensia. Apoi mai trebuia sa va creasca in Ianuarie 2017. Verificati taloanele si daca nu au avut loc schimbari, mergeti la CPS sau trimiteti mail cerand lamuriri.

  28. alin

    cind se acorda restantele in urma recalcularii pensiilor politistilor.

  29. ION GHEORGHE

    CE REPREZINTA DISTRIBUIREA DIN PENSIA DE SERVICIU A UNEI SUME DE BANI CATRE ANCMRR? ACEASTA DISTRIBUIRE A SOSIT ODATA CU PENSIA LUNII FEBRUARIE 2018.

  30. @Ion Gheorghe
    Ai primit deha pensia pe Februarie? Si a venit si talonul? Mare minune. Daca e adevarat, este un abuz si o ilegalitate. Sa vad si atunci mai discutam.