La aniversare

Categoria Despre Armata

Joi, 28.09.2017, la Universitatea Națională de Apărare, Sala Fălcoianu a avut loc sărbătorirea a 20 de ani de la înființarea Centrului Regional de Pregătire  cum s-a  numit inițial sau Departamentul Regional de Manajement al Crizelor și Operații Multinaționale cum poartă denumirea acuma. La activitate au participat ofițeri, subofițeri și personal civil care au lucrat și mai lucrează în acest centru de excepție al Învățământului Militar românesc.

De asemenea au fost invitați să participe și membri ai Ambasadei Britanice pentru că fără sprijinul Marii Britanii, nu am fi avut acest Centru. Din păcate, deși inițial invitația primise aviz favorabil, alte activități la nivelul Ambasadei au împiedicat participarea partenerului britanic.     În afară de partenerul britanic, un rol covârșitor, aș putea spune de fapt rolul principal l-a avut fostul Șef al SMG, generalul Constantin Degeratu.

Invitat și prezent la întâlnire, domnul general a povestit cum s-a născut și a evoluat idea înființării acestui Centru. Domnia sa a fost primul ofițer roman care primit o bursă de studii de 9 luni la Colegiul Regal de Studii de Apărare pe care l-a absolvit în Decembrie 1995.La întoarcerea de la acest curs a fost numit Locțiitor al Șefului Direcției Operații a SMG, iar în Ianuarie 1997 Sef al SMG. Așa cum a povestit domnul general celor prezenți, imediat după numire, a făcut o vizită în Marea Britanie, la Colegiul Regal ”pentru a mulțumi” celor de acolo pentru aportul la pregătirea sa. Conștient de faptul că România avea nevoie de cât mai mulți ofițeri pregătiți în școli sau aparținând marilor armate NATO pentru a prinde culoare verde cât mai rapid în drumul spre intrarea în NATO, dar și admițând că armata română  nu își  putea permite să trimită la studii și nici nu primea burse pentru cât avea nevoie, cunoscând și proverbul cu muntele și Mahomed, domnul general a avansat atunci ideea ca Institutul de Învățământ britanic să facă un pui la București. Ideea a fost că dacă noi nu putem trimite ofițeri în Marea Britanie  la cursuri, să aducem Marea Britanie cu  cursuri lor la noi.  Bineînțeles că având în vederea poziția domniei sale, ideea a fost luată foarte în serios.  Văzând că primul cursant român al lor deja ajunsese șef al SMG după numai un an, britanicii s-au gândit că nu e rău, că în felul acesta își extind și ei activitățile și pătrund mai ușor în Estul Europei, o piață abia deschisă. Imediat, în cursul aceleiași vizite s-a discutat subiectul până la nivelul omologului britanic și s-au pus de acord asupra nivelului pregătirii și principiilor de funcționare. Nu intru în amănunte, dar merită subliniată rapiditatea cu care s-a dezvoltat ideea, astfel ca în Septembrie 1997 deja se țineau primele cursuri (cu viitorii instructori români ca elevi, sub instruirea unor ofițeri britanici) în noul Centru Regional de Pregătire româno-britanic cum s-a numit în primii doi ani. În 1999 a fost  acreditat de NATO ca centru NATO/PfP.  Alte amănunte privind istoricul și evoluția Centrului puteți găsi pe pagina DRMCOM.https://www.unap.ro/ro/unitati/cmcom/cmcom/index.ht

Generalul Constantin Degeratu primește din partea Rectorului UNAp Placheta aniversară.

Ceea ce pot spune ca fost membru al acestui Centru, este că inițial a funcționat sub conducerea și coordonarea SMG, și a fost subvenționat 100%  de britanici. Marea Britanie merită mulțumiri pentru imensul efort făcut, atât financiar cât și uman și mulțumesc pe această cale tuturor ofițerilor britanici care au îndrumat și coordonat primii pași ai Centrului.

Generalul Septimiu Caceu,primul șef al Centrului și colonelul Alin Bodescu ultimul în ordine cronologică, dar și primul care a organizat o astfel de întâlnire.

Importanța CRMCOM în pregătirea ofițerilor români pentru a face față cerințelor NATO este de necontestat. Se poate afirma fără a greși că 90% din ofițerii români care au participat la cursuri, exerciții sau misiuni peste hotare au primit lumină de la acest Centru. Acuma atât accederea la cursurile din afară cât și posibilitățile financiare sau suportul financiar intern pentru astfel de activități sunt altele, România este membră NATO, suntem deja în mijlocul problemei, dar primii pași ai Armatei Române către NATO au trecut pe culoarele acestui Centru. CRMCOM este acuma cunoscut în sistemul de învățământ NATO, la cursurile sale au participat și participă ofițeri   și din alte țări nu numai România, acestea s-au diversificat, perfecționat, dezvoltat și sunt convins că nu se va opri aici.

Foștilor Șefi ai Centrului le-au fost înmânate fanioane aniversare. Atât a putut fi asigurat din fondurile armatei.

Ca participant la eveniment îi felicit pe organizatori, mulțumesc  pentru inițiativă și punerea ei în practică,  știu că s-au făcut eforturi mari în toate planurile. Mulțumesc  și  Rectorului  UNAp care a dat aviz favorabil și tot concursul acestui eveniment. Cu ocazia asta nu pot să nu mă întreb de ce este încă doar colonel după ani de conducere a UNAp? Oare cei care conduc politica de cadre(care sunt sigur că au trecut și ei prin ”curtea școlii” că altfel nu ar fi ajuns unde sunt) nu văd că este ceva cu fundul în sus acolo ? Ei cum prind o funcție de general cum se îngalonează, nu cumva să îi prindă cutremurul cu grade necorespunzătoare funcției. La UNAp se desfășoară cursuri la care participă generali ai armatei române, sau vin delegați străini ai unor instituții similare  de peste graniță,  cu grad de general în fața cărora colonelul trebuie să ia poziția de drepți, să stea cocoșat. Ce politică e asta? Oare cei din SMG sau conducerea Ministerului o fac așa din orgoliu, ca să se simtă și ei superiori celor care i-au învățat carte sau nu își mai văd capul de treburi și nu observă că umilesc această instituție ? Eu știam că doar țiganul își omoară tatăl când ajunge împărat, să nu mai știe lumea cine l-a bătut la cur când era mic, dar văd că și în armată se aplică principiul.  Ilie Năstase se plimbă pe la Wimbledon, Onțanu prin piețe  în straie cu fireturi aurite iar comandantul UNAp nici în ”curtea școlii” nu poate? Dacă ar fi lucrat la cadre ar fi fost general de mult.

Închei urând colectivului DRMCOM spor în activitate și mulțumiri pentru oportunitatea creată de a ne mai revedea. Să vă țină Cel de Sus obiceiul și să vă dea sănătate!

 

https://www.unap.ro/ro/unitati/cmcom/cmcom/index.htm

https://www.unap.ro/index.php/ro/drmcom

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

2 Raspunsuri la La aniversare

  1. gerula

    Gasca de generalisimi mediocri,care a mai ramas in armata dupa epurarile repetate ale beizadelelor nomenclaturiste,si ale slugilor lor docile,nu vad cu ochi buni elitele autentice.Dupa ce s-au cocotat in functii,arzand exagerat de repede etape de studii si stagii pe functie de comanda,se cred valorosi side ne inlocuit.Fiind slugarnici si aserviti unor interese straine armatei,executa fata sovaire dispozitii care contravin intereselor nationale si institutiei militare.Multi dintre acesti trepadusi semidocti,avansati peste noapte,au uitat de dascalii care i-au fotmat si cu ingamfare ii sfideaza si ignora.Rusine.

  2. gerula

    Salutari domnului general Caceu,un ofiter capabil pe care l-au scos din joc personaje mediocre cu convingeri bolsevice,pe care ii eclipsa si ii surclasa cu prilejul unor activitati.