De Ziua Armatei la Craiova … multinațională

Categoria Despre Armata

Anul acesta sărbătorirea Zilei Armatei la Craiova a adus ceva nou. A adus prezența unui contingent polonez component al Brigăzii Multinaționale. Să fiu sincer, nu știu dacă să mă bucur sau să plâng.

Adevărul este că odată formată această brigadă, prezența contingentului polonez este un semn incontestabil de bun simț și trebuie apreciat ca atare. Eu însă nu pot să nu mă întreb până unde vom merge cu ”internaționalizarea” efectivelor și mai ales misiunilor armatei, unde ne vom opri, cât timp vom mai sărbători Ziua Armatei Române și când vom începe să sărbătorim Ziua Brigăzii Multinaționale, a Comandamentului Multinațional, a prezenței armatei americane pe teritoriul național și (Doamne ferește) Ziua Armatelor sau Armatei Multinaționale.  Dar asta e o problemă de perspectivă, poate altcineva altcândva va ridica această problemă, prea târziu pentru a mai face ceva.

Revenind la Ziua de 25 Octombrie 2017, Dumnezeu a ținut din nou cu Armata, oprind ploile, căci altfel cei aproximativ 100 de spectatori ar fi fost maxim 20. Ceilalți Craioveni au sărbătorit Ziua Armatei prin muncă sau în fața televizoarelor, activitate din ce în ce mai constantă când e vorba de simț civic, în România.

Activitatea la Craiova, în afară de  elementul de noutate anunțat mai sus, nu a adus nimic deosebit , aceleași discursuri ale oficialilor, aceleași elemente prezente ca în fiecare an. Ascultând discursurile și cuvintele de apreciere și mulțumire ale oficialilor, politicienilor, guvernanților,la adresa militarilor ai fi crezut că nu sunt aceiași oameni care de trei luni se zbat și fac eforturi considerabile să facă din armată Inamicul Public Număru 1 al românilor de pretutindeni, schimbând imaginea lui Vlad Țepeș vampirul cu Imaginea rezervistului român, acest Jack Spintecătorul, care bântuie zilele și nopțile Olguței și ale celor ce îi cântă în strună. Chiar mă mir că persoana nu a fost și ea prezentă să  își manifeste respectul diluat băcănește celor pe care i-a despuiat din nou. Spre nemulțumirea delegației partidului aflat la guvernare,  care a depus o coroană  la monumentul Eroilor din Cimitirul Sineasca în această zi, nu m-am putut abține și în vreme ce ei își prefăceau chipurile a respect, le-am spus : ”spuneți-le și lor că le-ați înghețat pensiile!”

Știu că mulți vor spune că nu se făcea, că nu era momentul, că am întinat ”momentul”, dar nu m-am putut abține, pentru că prea și-au bătut joc de armată și acum veneau să își arate aprecierea care se vede din faptele lor, este ZERO. Unul din cei prezenți, un domn deputat, mi-a aruncat o privire urâtă. Îi mulțumesc,a fost sincer,  era cu adevărat expresia ”aprecierii și respectului” real pe care îl acordă partidul domniei sale militarilor.

Activitățile s-au desfășurat conform tipicului, cu momentul ”poetic”  al unui sobor de preoți, cu discursurile pe hârtie, de data asta foaarte  scurte ale oficialilor, care probabil s-au gândit că dacă plouă o să se șteargă tot și nu vor mai avea ce citi, așa că și-au adaptat discursurile la condițiile carosabilului, așa cum spune și codul rutier. Singurul care nu a ținut cont de pericole a fost comandantul brigăzii care și-a asumat riscul și a spus tot ce avea de spus. Oricum domnia sa nu a fost nevoit să se prefacă sau să mimeze dragostea față de haina militară.

Apropo  de asta, am mai sesizat și, păcătos cum sunt nu mă pot abține, și un militar (e adevărat, rezervist) care a vrut să își supraliciteze dragostea față de patrie și popor și la uniforma militară a asortat, pe gât,  și o eșarfă în culorile drapelului. Să fiu sincer, mi se pare nu numai încălcare a Ordinului M 146/24.10.2003 privind portul ținutei militare de către militarii în rezervă, ci și o chestie de prost gust, un kitch. Este ca și cum ai împodobi drapelul cu o cocardă tricoloră.

După mine, haina militară în sine dovedește dragostea față de țară și cine o alege ca haină pe viață, o alege din dragoste față de țară. Numai dacă scopul alegerii hainei militare a fost cu totul altfel simți nevoia să arăți prin alte forme  că îți iubești țara. Dar, în primul rând, este o încălcare a regulilor privind portul uniformei militare.

Vorbind tot despre armată, deși nu  s-a întâmplat la Craiova, nu pot să nu amintesc declarația Ministrului Apărării, care a spus că „Pare să zicem o flotă de jucărie flota României în comparație cu ce are dispus în momentul de față Federația Rusă la Marea Neagră, dar așa cum spun colegii mei generali, militari de carieră. Există o filozofie. Până să încerci să ajungi să lansezi rachetele respective este bine să demontrezi adversarului potențial că ai capacitatea de descurajare. România asta face în momentul de față ca membru NATO. Eu spun ca suntem în momentul de față cea importantă forță în această regiune în flancul estic al Alianței NATO și la Marea Neagră. Semnalul pe care îl dăm unei astfel de forțe este da, probabil ca într-o confruntare directă ai sa ma bați dar asta o sa te doară destul de tare”

Nu vreau să fiu răutăcios, nu vreau să stric spiritul acestei zile, dar domnul Fifor nu duce momentul de sinceritate până la capăt și după ce aruncă bomba de jucărie, încearcă să arate că inamicul ar trebui să se sperie când aceasta face poc, chiar dacă nu face nici măcar fum. Să fim serioși domnule ministru, mai bine lăsai jucăria acolo. Un al doilea aspect, este cel legat de colegi. Domnule Fifor, ori sunteți modest, ori ați uitat că unii sunt colegi cu Mihai Viteazu, nu cu generalii români din care unii sunt promovați … dar aveți dreptate, îmi retrag reproșul , aveți dreptate, unii din ei vă sunt probabil colegi de partid, dumneavoastră știți mai bine, căci colegi de armată nu au cum.Oricum o parte a presei s-a grăbit să critice declarația domnului ministru, care vezi doamne, nu se făcea tocmai acuma, că nu e de bon ton să spui asta tocmai de Ziua Armatei. Ei nu au înțeles că de fapt domnul Fifor voia să justifice și să introducă noua ”Flotă a Mării Negre” pe care strategicul partener urmărește să o adaste în porturile românești și un moment mai potrivit nici că se putea găsi.

Îmi închei articolul dorind sau urând un ”LA MULTI ANI” din toată inima tuturor celor ce au purtat, poartă și vor purta uniforma Armatei Române,unii dintre ei colegi cu mine. Lor  și familiilor lor le doresc sănătate și numai bucurii!

 

Ministru: Flota României, „de jucărie”

Și dacă tot vorbim de ceremonii și declarații, la Washington, reprezentantul Departamentului Apararii, Tom Goffus,a declarat : ”România este un aliat puternic și un exemplu pentru celelalte țări membre NATO, un stat-frontieră în fața agresiunii Rusiei…”

La prima vedere e frumos, vai cât de mult ne iubesc americanii, ne dau și exemplu în fața altora. În realitate însă declarația ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că se știe că orice conflict între două țări sau sisteme pornește prin încălcarea granițelor. Mai trebuie să specific care va fi prima țară atacată? În plus, aceste laude la adresa României contrastează cu atenția pe care Administrația SUA a acordat-o României, trimițând la recepția de la Ambasadă, un adjunct de la apărare. Probabil șeful era la un BarBQ privat dat de câștigătorii licitației privind vinderea unor deșeuri americane armatei României.

http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/pentagon-romania-stat-frontiera-in-fata-agresiunii-rusiei-293116.html/

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

6 Raspunsuri la De Ziua Armatei la Craiova … multinațională

  1. NAPO

    Felicitari Dle Colonel ! Sunteti omul potrivit la locul potrivit si multumim pentru informatiile la cald de la aceasta festivitate si mai ales pentru prim-planurile cu cei prezenti acolo. Cunosc destui colegi dar unde este fotograful? Un SELFIE nu a fost posibil..?

  2. Geofreeland

    Oare cât mai maculăm armata? Orice civil, vremelnic pe o funcție, își permite să ofteze patriotic pe un text scris de unii care se pricep. Ziua armatei trebuia sărbătorită de militari în cazărmi, într-un cadru festiv, cum îl știm noi, între noi, din inimă. Ce atâta festivism? Noi militarii, știm să ne bucurăm cu țara mamă. Festivismul indecent, fals în simțire, adică în nesimțire, doare mai mult decât o rană de glonț. Noi nu vom fi niciodată fala politicienilor. Să deschidem porțile unităților, de ziua armatei, să vină bunicii cu nepoții să afle despre viața de militar, despre cine sunt militarii care iubesc toți copiii din lume, despre giumbușlucurile copilărești și glumele dinainte de o misiune de risc major. Armata e cu noi se striga. Da, armata e a poporului, a țării, nu a politicienilor impotenți patriotic să o iubească. Trăiască în veci spiritul de sacrificiu al militarilor, pentru patrie și liniștea poporului român! PS. Mulțumim polonezilor militari de bucuria împărtășită cu noi. Istoria ne adună în dragostea de patrie și pe ei și pe noi.

  3. ifrim

    Am onoarea sa va salut.Respect pentru incisivitatea fata de politicienii cu 2 fete.La multi ani armatei romane.Eheei unde sunt vremurile de odinioara cand col. era abonat la locul doi pe podium dupa trageri?(Cu surubelnita stea pe maneca)Greu si cu sarbatoarea asta, de cu zori m,am apucat sa cinstesc memoria inaintasilor dar luati individual si sper sa nu omit vreunul!

  4. @Ifrim,
    Vremurile alea s-au dus… de acuma vreau locul 1 .

  5. ionescu

    Subscriu la tot articolul scris mai sus si urez Armatei Romane,celor care inca se mai gindesc si la aceasta tara,LA multi ani,cu sanatate multa oriunde s-ar afla.