Ordinul M124.04.10.2017 pe înțelesul meu partea a doua, ordinul la bani mărunți

Categoria Despre Armata

Motto: Băieții cuminți ajung în Afganistan, iar cei cu probleme penale la conducerea țării”.

Ordinul, ca orice lege românească stabilește unele reguli, care sunt stabilite degeaba pentru că fie sunt imposibile, fie sunt încălcate din start, fie se bat cap în cap, fie sunt de tot râsul.  Am luat ordinul articol cu articol și am găsit aspecte care m-au făcut să trag concluzia de mai sus. Voi prezenta în continuare argumentarea poziției mele spunând din start că nu am pretenția că modul meu de a vedea lucrurile este cel mai bun sau că ar trebui să fie așa, este doar opinia mea legat de prevederile Ordinului și trebuie luată ca atare. Se vor găsi bineînțeles susținători sau oponenți pe puncte sau în totalitate dar asta nu este relevant. Important este să se creeze o dezbatere și din ea să rezulte idei sau soluții mai bune. Iată deci ce mi s-a părut mie demn de semnalat:

 

La art. 1 ni se spune că prevederile instrucțiunilor se aplică în cazul îndeplinirii cumulative a unor condiții, dar la același articol, punctul doi   se spune apoi că ”Prezentele instrucțiuni se aplică în situația în care nu se dispune altfel prin reglementări specifice unor categorii de cadre militare sau unor structuri ale Ministerului Apărării Naționale.” Să îmi fie cu iertare, facem instrucțiuni pe care apoi să le putem încălca prin alte instrucțiuni care dispun altfel? În plus, la punctul 1.a,  se spune că una din condiții este ca funcțiile să nu se fi ocupat de promoții. Având în vedere că suntem în luna Octombrie iar următoarea promoție va fi în vara anului următor, ce se va face, se va aștepta promoția, sau condiția este pusă la mișto, căci ultima promoție a fost deja încadrată iar următoarea va veni după ce legea își va face efectul și locurile goale vor fi ocupate mai întâi cu cei proveniți pe filieră indirectă deci promoția va fi ultima la masa succesorială.  Dacă locurile nu vor fi păstrate până la viitoarea promoție, promoția 2018 va putea ataca în instanță Ministerul (cu reale șanse de câștig) pentru că nu a respectat prevederile propriilor instrucțiuni,acordând prioritate celorlalte categorii. Așa lucrează juriștii noștri, după model civil, că doar au fost introduși în sistem  cam jumătate din ei pe filiera indirectă sau pe pile, fiind fii și fiice, nepoate sau netoate ale unor generali.

Art.  4 este și el plin de excepții de la regulă. Ce rost mai au regulile? Ca să poată fi încălcate? Păi nu e nevoie de excepții scrise ci doar de articole confuze, sau cum spunea mister Zegrean, interpretabile.

La art.6 sunt prevăzute condițiile care cumulate acordă dreptul încadrării funcțiilor.

Constatăm aici că  e suficient să ai domiciliul în România de doar  6 luni, ca să poți ajunge în armata română. Chiar așa de disperați am ajuns? Înseamnă că un tânăr imigrant care a ajuns în România cu valul lui Erdogan anul acesta și a avut și fericirea să primească cetățenie pentru că așa ne impune Berlinul, poate deveni în primăvară ofițer al armatei române, cu atât mai mult cu cât este și instruit să tragă cu arma și poate chiar să folosească explozivii. Bun așa. La același articol, la punctele c și d se spune că nu pot ajunge cadre militare cei care au suferit condamnări sau se află în curs de cercetare penală. E ceva ce nu înțeleg aici. Adică aceleași persoane condamnate sau în curs de cercetare penală pot candida la cele mai înalte poziții în statul român, pot ajunge primari, parlamentari, miniștri, președinți dar nu pot ajunge niște pârliți de militari care mai și jură să moară pentru și la ordinul acelorași demnitari? E de noaptea minții. Păi cine ar putea apăra mai bine niște hoți și penali decât hoții și penalii ? Sau, ca să pătrund mai adânc în miezul problemei, faptul că sunt nepătați este o pedeapsă și din cauza asta li se îngheață pensiile, sunt batjocoriți și trimiși la moarte? Cei cu probleme penale nu au ce căuta în armată, nu sunt trimiși în Afganistan, ei sunt trimiși în Parlament. Bun așa ! Așa ne trebuie dacă nu am intrat și noi în hora lor. Uite, cei care au intrat, ca domnul Bădălan au ajuns în parlament și acuma au  pensia întreită.De ce să moară penalii pentru patrie, când pot să moară cei cinstiți ? Vedeți pentru cine luptați viitori invictuși ?

Oare nu ar fi o idee bună să se formeze un batalion de condamnați, ca în cărțile lui Sven Hassel și ca în multe filme americane, cărora să li se promită grațierea după stagiul militar prin Afganistan sau Siria și să fie conduși de generali cu probleme penale gen Oprea sau Onțanu? S-ar elibera și închisorile, am scăpa și de penali o perioadă, poate le-ar veni și mintea la cap și cine știe, unii ar rămâne acolo, că macul crește la liber. Din câte știu nu e nici o opreliște legală. Poate o bagă domnul Stoica în noua modificările codului penal …

Nu mai merg mai departe pe art 6, el este plin de NU și ”își exprimă acordul” pentru suprimarea unor drepturi. Asta ne impun legiuitorii care spun că avem pensii și salarii nesimțite și se tem că le ajungem pe ale lor. Cum spuneam și într-un articol precedent, noi suntem de vină, căci noi ne facem aceste legi prin care ne lăsăm călcați în picioare. Singuri ne punem zăbală în gură. Oare nu era suficient să se spună că se încadrează în condițiile prevederilor Statutului Cadrelor Militare și astfel nu ar mai fi trebuit să se modifice toate ordinele după modificarea statutului ?

Art. 10 prevede că înscrierea la concurs se face în termen de 10 zile de la data publicării anunțului. Propun ca anunțul să fie făcut public pe posturile de televiziune în orele de maximă audiență, de către doamna Olguța Vasilescu, pentru că astfel se va asigura și ratingul emisiunii dacă va scrie pe burtieră ”Olguța Vasilescu despre nesimțiții din armată” dar și o informare în masă asigurându-se concurența necesară unei bune selecții. Lăsând gluma la o parte, mi se pare prea scurt timpul, nu se creează timpul suficient informării și luării unei decizii, știind că astfel de decizii care privesc cariera și chiar viața unui om trebuie luată în familie și mulți tineri nu locuiesc cu familia, cu părinții, poate nici cu soțiile. Deci poate se face ceva aici, dacă se mai poate. În plus, în aceste 10 zile se cer și documentele,  în aceleași 10 zile, este clar că mulți vor pierde trenul din cauza birocrației sau aglomerării de la unele instituții. Vizita medicală și cazierul nu se obțin bătând din palme. Cine nu a fost să își facă analize, sau să obțină o viză medicală nu știe cât trebuie să stai , dacă nu cunoști pe nimeni, la fiecare cabinet. A, dacă se strâng mai multe fișe și se mituiește o asistentă, da, se pot obține toate ștampilele pe 100 de fișe în două ore. Asta se dorește? Sau se dorește altceva, și anume punerea în dezavantaj a celor fără pile, care dacă nu au norocul să dea peste anunț în prima zi nu mai au nici o șansă, dar cei cu pile sunt anunțați cu o lună înainte și la 5 minute de la anunț sunt deja la poarta unității cu dosarul complet? Probabil pe asta se mizează, astfel ”selecția” este făcută de la înscriere.

Art. 14  arată că vizita medicală se va efectua la unitățile medicale ale MApN deci, așa cum spuneam, la grămadă toate fișele, o asistentă pune ștampilele apoi candidații intră toți în cabinet, sunt întrebați dacă au probleme, sunt ”aspectați” și li se urează succesuri. Sunt și medici care  sunt mai pretențioși fie financiar, fie profesional, dar în general așa se procedează. Se va schimba ceva acuma, când crapă buza armatei după ostași ? Nuuuuuuuuuu, dimpotrivă se va face totul nu în pas alergător ci în fugă. De aici va rezulta o serie de cadre militare a căror vizită medicală la încadrare s-a făcut formal. De astfel de cadre are nevoie armata?

Același Art. 14 punctul 2 se bate cap în cap cu art 5 punctul b, pentru că la art 5 punctul 1b și 3c  se spune că militarii activi nu pot participa la concurs în vreme ce la art 14. 2 se spune că vizita medicală e suportată de candidați, mai puțin personalul militar în  activitate. Care activitate ? Hotărâți-vă stimați juriști. Mi se pare mie, sau articolul 14 a fost luat cu copy-paste de la încadrarea SGV-ilor fără a se citi instrucțiunile? Nu e bine domnilor, nu e bine deloc.

Art.15 punctul 3 ne anunță că rezultatele testării psihologice se aduc la cunoștință candidaților. Punct.Ce rost are această precizare?  Mi se pare mie sau aici s-a uitat ceva? Nu trebuia să se spună eventual, când sau/și cum ? Că altfel era LMC că trebuie să fie adus la cunoștința lor, ar fi fost aiurea să nu se aducă. Rezultatele tuturor probelor se aduc la cunoștința concurenților, conform legii învățământului deci ori aici s-a uitat ceva ori s-a pus aiurea precizarea. Cred că făcătorul de intrucțiuni a adormit la art 15 și s-a trezit la 16. Bun, dar cei care l-au puricat au dormit și ei ?Sau nici nu s-au trezit de la ultima instrucțiune avizată și s-au trezit la capitolul ”puneți ștampila”?

Art. 17 punctul 8 ne spune că ”Bibliografia și subiectele pentru testul scris au caracter neclasificat.” Indiferent de funcția pentru care se dă concurs și subiect sau bibliografie? Și la cei de la DIA la fel ? Buuuuuun. Care e scopul? Probabil,  dacă va fi cineva prins că a ”popularizat” subiectele, să fie doar așa ușor mustrat, fără a fi învinuit de dezvăluirea unui secret de serviciu. Da, dar M 146/24.10.2003 care prevede modul de purtare a ținutei militare de către rezerviști este  secret de serviciu. Se poate râde, e cazul.

Art. 20 ne face dovada logicii de fier a autorului instrucțiunii și a celor care l-au avizat. Acolo ni se spune: ”Candidații pot contesta rezultatele proprii obținute la testul scris…” Ei, haida de, ați văzut pe cineva să își conteste propriul rezultat? Nu domnilor, ei pot contesta nota, sau calificativul primit, rezultatul evaluării, sau evaluarea propriu-zisă, dar nu propriul rezultat. Deșteptarea, tot la somn, tot la somn? Ați adormit la lecția de gramatică și v-ați trezit la apelul de seară.

Punctul  5 al aceluiași articol ne spune că rezultatul rezolvării contestațiilor este definitiv și irevocabil. Haideți domnilor, până și un criminal are dreptul la apel. Mai dați-i omului o șansă, pentru că generația Pitești nu a trecut toată la pensie și nu ar fi exclus ca printre cei care rezolvă contestațiile să fie un nou Ion Marian sau alt nume din cei 112 și rămâne săracul candidat cu buza umflată până la o nouă anchetă DNA care va arăta că … Doamne ferește. Și aș mai propune, având în vedere faptul că întrebările sunt neclasificate, să i se dea catindatului, la cerere, o copie Xerox după propria lucrare, poate vrea să vadă omul unde a greșit, sau poate are pe cineva care îl poate lămuri unde a greșit, dacă el nu pricepe, că am înțeles că onor comisia nu îi explică, doar îi spune admis sau respins. Se poate ?Eu cred că da, căci de  vreme ce bibliografia și subiectele, sau întrebările nu sunt clasificate, nici opera autorului nu este, că doar nu deține secrete, deci s-ar putea.

Art.22 ne bagă și el în ceață, pentru că zice la punctul 1 că ” (1) Candidații care s-au clasat pe primul loc și care au obținut nota minimă de promovare a testului scris se propun pentru chemare/rechemare în activitate, acordarea gradelor, după caz, și numirea în funcțiile pentru încadrarea cărora s-a organizat concursul.” Stimați tovarăși vă rog să vă decideți, câți candidați se pot clasa pe primul loc? Eu știu că unul singur. Dacă sunt mai multe locuri atunci sunt candidații care s-au clasat pe primele locuri, nu primele 3, nici primele 2 ci primele și atât. Sau intenționați ca la pile egale să aveți locuri egale? Păi specificați, să știe oamenii, să nu se bată pe alei. Una la mână. A doua problemă ar fi legată de confuzia care se creează cu privire la cel care va ocupa funcție scoasă la concurs. Să fiu eu al mamii  dacă nu am înțeles că e obligatoriu să obții nota minimă la scris, ca să poți obține punctaj maxim. Domnilor, dacă proba scrisă este eliminatorie în sensul că nu se consideră admiși cei cu note sub 5, ce rost mai are să mai treci această condiție? În cel mai rău caz se putea spune: ”Cei care au obținut punctaj maxim, având CEL PUȚIN notă de trecere (sau minimă, dacă vor ei să îi spun așa) la scris, se propun…. ”. Mă întreb ar fi oare posibil ca cineva să obțină punctaj maxim dar să nu aibă notă de trecere la proba scrisă? Orice om normal ar spune că nu, deci această condiția, așa cum este trecută în instrucțiune sfidează legile… logicii elementare și gramaticii de clasa a 5-a.

Art25 , la punctul 3 ne spune că membrii comisiei de concurs în număr de trei, nu pot fi și membri ai comisiei de rezolvare a contestațiilor,  DAR, surprize surprize, ambele comisii sunt ”ajutate” sau ajustate, de un secretar de la biroul cadre al instituției care organizează concursul, secretar care este OBLIGATORIU același. Deci este clar cine este liantul, omul care le știe pe toate și manevrează (când spun menevreză spun că mânuiește, nu am spus nici manipulează nici mânărește, dar nici nu exclud așa ceva) tot? De ce se dă ocazia unor speculații neonorabile? Nu se mai poate stabili un secretar al comisiei de rezolvare a contestațiilor, altul decât cel care a mânuit lucrările la concurs? Să fie armata în chiar așa de mare lipsă de personal ?

Art. 27 de informează cu privire la atribuțiunile comisiei de concurs. La punctul d aflăm că tot ei sunt și cei care asigură păstrarea subiectelor. Adică ei fac subiectele, ei le sigilează, ei le păstrează, ei le desigilează ei le dau la candidați.  Pricepeți ? Probabil logica este de a nu mai da de lucru comisiilor de anchetă când vor descoperi că unii candidați erau mai egali decât alții, ca să nu mai cerceteze 112 militari, ci numai 3 cel mult 4, cu secretar cu tot. Asta da grijă față de efectivele armatei. Asta așa, ca să se ușureze munca organelor de cercetare penală, care la Pitești au dat în brânci.  Bravo!Așa vom scădea numărul militarilor implicați în activități de fraudare a rezultatelor. Numai un jurist militar putea gândi așa ceva.

Art 33 ne spune cum se va proceda în caz că concursul, din motive care nu țin de candidat, se amână. Se spune acolo că amânarea se face pentru cel mult 10 zile și că se anunță candidații prin aceleași mijloace ca și prima oară. Buuun! ÎNTREBARE: Dacă în documentele depuse se află-conform uzanțelor- și date de contact, adică telefon, adresă mail, adresă poștală de ce nu sunt anunțați și pe această cale, pentru că e mai puțin probabil ca aceștia să verifice zilnic dacă s-a modificat schimbarea, sau pot fi chiar în imposibilitatea tehnică sau fizică de a mai verifica. Acest lucru se mai impune și dacă avem în vedere punctul 3 al articolului. Este adevărat, la punctul 2 se menționează că informarea candidaților care și-au depus dosarele se poate face  ”dacă este cazul, prin orice mijloc de informare care poate fi dovedit”,dar cine stabilește DACĂ ESTE CAZUL? Acest ”dacă”, dă posibilitatea ne-anunțării unor candidați și anunțării altora, deci face discriminări, ca la noi.

Cam astea ar fi obiecțiile mele la acest ordin. Nu este obligatoriu să am dreptate, sau nu în toate punctele dar unele sunt trase de păr. Poate normele de aplicare vor corecta ceea ce se va considera că trebuie corectat.

Aștept și alte opinii.

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/193910

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la Ordinul M124.04.10.2017 pe înțelesul meu partea a doua, ordinul la bani mărunți

  1. Heg Amad

    A fost o mana cereasca pentru cei care au titlul de sluga din S.M.G ,au emis ordinul pentru ei sa isi bage copi ,care in viata civila sunt egali cu zero ,copii crescutii in puf,obezi de prostie si retardatii fizic fara sa poata face o tractiune

  2. Nea Nicu

    Ce m-a frapat a fost usurinta cu care pot deveni subofiteri toti cei fara o minima pregatire militara, mai ales cei din randul pcc, sau chiar cei adusi „de pe strada”. Daca analizam care sunt structurile unde sunt foarte multi civili dar si la competentele unor sefi de a putea „activa”‘ subofiteri din civili, misterul incepe sa se risipesca… Intrebare: Care sunt comandamentele subordonate direct SMG (Statului Major al Apararii-mai nou) care au competente-prin exceptie-pentru asa ceva? Cumva si Cdm.Logistic? Aud? Sa nu cumva sa trageti concluzia ca ordinul ar raspunde unor cerinte „spuse” imperativ!! Sau la ilustrul Spusu, care ba apare in prim-plan ( vezi aniversarea DMRU si a Spit.Militar Central , unde nu aveau loc ministrul defensivei si dom gheneral Ciuca de el), ba dispare din peisaj…. Cunoscatorii spun ca ii e si ii va fi bine…Ursul latra,caravana trece!

  3. Vladimir Putzin

    QED !!!
    Ultima epurare a fiforitei Ologuțe si-a facut efectul, ologind temeinic si factorii de decizie din minister !!!
    Inca o masura asemanatoare si n-o sa mai aiba cine sa mai stranga si sa predea tuburile si munitia netrasa, si nici macar sa stinga lumina.
    Cat despre noii intrati printre ramasitele fostei armate romane, o sa aiba ce invata de la cei ramasi, care reusesc performante demne de Cartea Recordurilor, cu trei greseli nefortate (oare ???) la doua … cuvinte.
    Dar, armata noastra mai au o sansa, aceea de a angaja de urgenta macar si un singur „ofițer austriac”* pentru ca pe ăia vechi i-au cam aruncat din albia armatei, cu apa cu tot.
    Nota:
    * Pentru ofiterii cu numar, care stiu despre ce este vorba, un salut respectuos, pentru ceilalti, fara numar, urmeaza eventuale precizari si pentru toti la un loc, un sfarsit de duminica si de luna agreabile !

  4. Armata se „civilește” pas cu pas si nimic din ceea ce s-a facut ieri nu este rupt de ceea ce se va intampla maine intr-un program bine stabilit de epurare a elementului profesionist al armatei, plecand de la desele modificari ale legii pensiilor militarilor,trecand prin toate dejectiile varsate in capul militarilor la tv de catre politicieni si mediatici platiti sa faca jocul Olguților, pana la aceste legi cu bataie clara pe umplerea golurilor cu slugi de partid care saracii de ei vor fi nevoiti sa ”renunte la carnetul de partid” la inrolarea in armata. Cine sa faca scandal in armata, cand noii inseuati abia se tin pe caii prea mari pentru ei si inca nu au apucat sa isi vada stelele pe umar? Cum sa faca scandal un sef de directie cand el abia asteapta sa fie si el ”generalizat” si numit, nu doar”inlocuitor”? Este si asta o politica, pastrarea ca ”inlocuitor” pana da dovada de servilism si confirma supunerea oarba.

  5. Neicusoru

    Un alt exemplu de ordin care nu respecta nici macar notiunile elementare de tehnica legislativa.Dupa ce a trecut de mai multe comitete si consilii superioare a iesit un ordin care nu are caracter dispozitiv, nu prezinta norma instituita fara explicatii sau justificari,nu are limbaj si stil juridic specific normativ, concis, sobru, clar si precis, care sa excluda orice echivoc,nu respecta regulile gramaticale.E o boala mai veche si din pacate, nu este nimeni care sa spuna „STOP!, de azi inainte ordinele vor fi clare si precise, fara floricele”.Cand era mai tinar, actualul sef al SMAp obisnuia sa verifice cunostintele subordonatilor. Acum, are curaj sa verifice pe toti care au participat la nasterea acestui ordin? Subiectele din legea 24/2000 si din gramatica limbii romane.
    Revenind la ordinul M.124/2017,acesta chiar de la inceput porneste aiurea:
    „Articolul 2
    (2) Sunt si rămân abrogate prevederile art. …. din „M.R.U.-1, Norme privind sistemul de gestiune a resurselor umane în Armata României“, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.105/2002*,cu modificările si completările ulterioare.”
    Atat de subtire e pregatirea juridica, sa nu stie diferenta dintre suspendare si abrogare ? Domnule specialist militar in redactarea
    textelor de proiecte de acte normative, abrogarea este definitiva, nu exista abrogarea abrogarii in domeniul legislativ romanesc. Mai mult, aceasta prostie e si ilegala.

  6. @Neicusoru,
    Da, i dreptate, uite ca nu sesizasem asta. Numai juristii lui peste sau făcatorii de regulamente aterizati in armata ca cei ce vor veni cu acest ordin sunt in stare de asemenea aberatii si scrânteli. Dar eu nu cred ca se vor lua masuri impotriva autorilor, controlorilor si avizorilor pentru ca sunt si ei copii de parinti si nu vrea nimeni sa sufere si sa se supere parintii lor.

  7. În toate domeniile au strecurat printre profesioniști,tot felul de pile,neamuri,cunoștințe,habarniști și alte persoane care să țină măcar o armă în mână.
    Se spune că,în momentul începerii unui
    conflict armat,întâi mor neinstruiții,după aceea începe războiul.
    Mă tem că la noi are să rămână prea puțini cu adevărat instruiți pentru a putea începe războiul,dacă se continuă în felul acesta.

  8. neacsum

    @Nicolae,
    Mie imi e teama ca in cazul inceperii unui razboi, primii care vor fi trimisi la moarte vor fi profesionistii, in timp ce pilele vor sta la caldurica. Apropo, Vizita sefului NATO in Japonia nu va spune nimic? Pun pariu ca prima tara care va declara ca sustine „lupta pentru pace” a americanilor si ca trimite trupe in Coreea va fi Romania ?

  9. @neacsum
    Este lesne de înțeles de ce a făcut această vizită.
    La cât suntem de slugarnici,totul este posibil.