Olguța Vasilescu-Ordonanța 59 în vorbe, cifre și consecințe – Vorbe- partea întâi

Categoria Magazin

 

Cruella, spaima bugetarilor

Acum aproape două luni am luat decizia să fac o investigare mai profundă a motivelor, metodelor și mai ales efectelor celebrei OG 59/2017, sau Ordonanța lu Olguța, această reală Cruella a pensiilor, pensionarilor, bugetarilor, dar mai ales a militarilor, pentru că toate inițiativele sale au fost îndreptate cu bună știință și constant împotriva marilor muți. Despre toate acestea s-a mai scris, au mai scris și alții, mai mult sau mai puțin argumentat, mai mult sau mai puțin civilizat, mai mult sau mai puțin eficient. Cel mai argumentat până acum a fost domnul Dogaru Mircea, dar asta nu înseamnă că și eficient, pentru că mai toate acțiunile  sale au fost pur declamative și lipsite de urmări sau acțiuni concrete. Chiar și când vorbește despre fapte penale, domnul Dogaru nu face nimic real, dar asta este deja cunoscut. Însă are meritul că .. vorbește deși rolul unui șef de sindicat nu este doar de a vorbi.

Odată cu luarea acestei decizii, pentru a nu vorbi după ureche, am trimis către Ministerul Apărării Naționale o adresă prin care ceream date care să îmi dea imaginea efectelor acțiunilor și declarațiilor Cruellei. Am trimis adrese către CSP, Departamentul pentru Relația cu Parlamentul, Direcția personal și mobilizare și Direcția Financiar Contabilă.  Am primit răspunsul în termenul legal deci sub acest aspect respectele mele Șefului Direcției Informare și Relații publice care a centralizat datele de la toate celelalte și structuri și a trimis un răspuns unic și coerent.

Înainte de toate însă, să ne reamintim cum a început totul.

Primele zvonuri, primele reacții

Informații pe surse privind modificarea legii pensiilor militare au apărut încă de la începutul anului, din Ianuarie și de atunci cei care au știut sau s-au temut de iminența schimbării condițiilor de pensionare au făcut rapoarte de trecere în rezervă. Prin martie 2017 deja se vorbea oficial despre noua lege a salarizării care se spunea pe atunci urma să cuprindă și aspecte privind pensiile militare. Problema era atât de discutată și îngrijorătoare în rândul militarilor încât șeful SMG a fost nevoit să încerce să liniștească spiritele într-un interviu apărut în Martie 2017.

”Pot să-i asigur, însă, pe camarazii noștri, că am discutat pe marginea acestei legi, într-o ședinţă coordonată de secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, cu contabilii-șefi de la toate categoriile de forţe, de la toate comandamentele, cu specialiștii de la Direcţia Financiar-Contabilă și din celelalte structuri cu responsabilităţi pe acestă linie.”

În aprilie același ani, la solicitarea FMR, Ministerul Cruellei dă un răspuns prin care își ia mâinile de pe subiect, dând vina pe militari, poate tocmai în baza declarațiilor domnului General Ciucă, cel care fără să vrea îi făcuse jocul, admițând că în cadrul Conducerii MApN se discută acest aspect. Doamna Olguța, prin instituția domniei sale spunea că :  “Începând cu data de 1 Ianuarie 2016, pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special au devenit pensii militare de stat şi au ieşit din cadrul sistemului unitar al pensiilor publice, fiind incluse în SISTEMUL PENSIILOR MILITARE DE STAT. Totodată menţionăm că Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale nu a fost iniţiatorul niciunui demers cu privire la modificarea şi completarea Legii 223 privind pensiile militare de stat. “

Această afirmație era făcută în condițiile în care legea salarizării cuprindea la articolul 40( 41 ) prevederi privind modificarea legii pensiilor militare: „Până la 1 ianuarie 2019 se suspendă temporar actualizarea în funcţie de majorarea salariilor, soldelor, indemnizaţiilor de încadrare şi indemnizaţiilor lunare a pensiilor de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular, ale judecătorilor şi procurorilor, ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, ale auditorilor publici externi, precum şi actualizarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii”

Să reținem ultima frază din răspunsul Ministerului Muncii, aceea că Ministerul Muncii nu a fost inițiatorul niciunui demers privind modificarea și completarea Legii 223,  mai ales că în legea salarizării iniţiată de Ministerul Muncii SE MODIFICĂ, LA INIŢIATIVA DOAMNEI OLGUŢA, CHIAR  LEGEA 223. Curat murdat coană mare.

În PSD gura bate curu

Apoi, în data de 09 Iulie 2017, aceeași doamnă Lia Olguța Vasilescu, care spunea că nu are atribuțiuni pe linia legii pensiilor militare (pe care tot domnia sa le include în sintagma ”pensii speciale”),  declară:

„Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Date foarte clare vom putea avea în perioada următoare, după ce le strângem de la instituții. Deocamdată aceste informații au fost date de Institutul Național de Statistică. Au fost făcute foarte multe modificări la legea pensiilor în ultimii ani. Sunt unii care au ieșit la pensie într-un an cu o pensie mai mare decât altul care a ieșit cu un an mai târziu. Sigur că noi vrem să avem toată baza de date tocmai pentru a putea corecta sistemul. Altfel, nu putem vorbi despre o lege corectă. Cerem toată baza de date să vedem când s-a ieșit la pensie, cum s-a calculat pensia la vremea respectivă, de ce așa. Nu se poate ca unii care au 15 ani de contribuție la sistemul de pensii, față de alții care nu au cotizat deloc să aibă pensii identice. Acolo este o nedreptate care trebuie corectată. Vrem să știm exact pe ce ne-am așezat și să vedem ce putem face…”

http://jurnalul.ro/stiri/politica/dezvaluiri-socante-despre-pensiile-speciale-olguta-vasilescu-este-adevarat-ca-100-000-de-pensii-speciale-au-echivalentul-cu-patru-milioane-de-pensii-ale-romanilor-de-rand-746925.html

De reținut de aici ideea că domnia sa susținea că vrea să egalizeze pensiile și să corecteze nedreptatea creată de legile anterioare prin care ”unii  au ieșit la pensie într-un an cu o pensie mai mare decât altul care a ieșit cu un an mai târziu”. De fapt era invers, dar s-a încurcat în vorbe. Asta se întâmplă când vorbești după ureche, nu mai ai nici logocă nici memorie. În fapt, de fiecare dată au fot avantajați prin fiecare lege, cei care urmau să iasă la pensie, pentru că ei erau la butoane, ei erau ”specialiștii consultați” la emiterea fiecărei noi legi. La rândul său domnul Prim- ministru făcea trimitere cu ochii înlăcrimați la situația unui general veteran de război care avea pensia de aproximativ 10% din pensia unui Colonel pensionat în ultimii ani.

Marea campanie

Dar, la sfârșitul lui iulie 2017, mai precis pe 30 Iulie, doamna LOV a explodat pur și simplu, pe subiectul pensiilor speciale cu adresă directă la pensiile militare, făcând din militari inamicul public număru 1.

”Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna următoare, noi am lucrat la ea. Prin aceasta ordonanţă, noi ne-am stabilit câteva principii. În primul rând, nu scădem nicio pensie aflată în plată. Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate, că ne-am bătut joc de oameni, ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă, vor putea să o facă de mâine până la 15 septembrie. Trebuie să ştie că nu li se mai actualizezază pensiile în funcţie de salariile celor care sunt în activitate, ci li se indexează. E un principiu mult mai corect”.

Păi cum e doamna Ministru, DE CE AŢI LUCRAT LA EA DACĂ NU AVEŢI ATRIBUŢIUNI ÎN DOMENIUL PENSIILOR MILITARE ? În continuarea efortului de demonizare a militarilor, doamna LOV vine cu ”exemplificări” halucinante, fără nici o bază reală, așa zise informații,  neverificate,  date din burtă. Stau și mă întreb cum s-a putut ca dintr-o burtă așa mică  să iasă o gogomănie așa de mare, dar trebuie să admit că aparențele înșeală, iar doamna Olguța o are foarte mare, and so say all of us.

„Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârsta foarte mică la pensie. Se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poti ieşi cu o pensie de 120 % faţa de salariu după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale. Se ia 85% din brut la care se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. Dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25% şi le vom creşte fără dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri de 25 % , li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate”.

Doamna ministru dă dovada nu numai a relei credințe față de militari dar și a proastei informări și a necunoașterii legislației în vigoare, pentru că ordonanța 57/2015 prevede , conform art.40 punctul  5: Articolul 29 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 29. –
(1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:

a) militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28;”

Mai era cineva care venise prin garnizoane să ne spună că 65 = 85. Uite că doamna Olguța crede la fel.Orbeți ridicați mai sus decât  îi duce mintea.

De asemenea doamna Vasilescu uită, nu știe,  sau se face că nu știe că dacă  solda unui militar activ crește cu 25%, pensia nu poate crește cu același procent, pentru ca în primul rând doar 65% din valoarea soldei  se are în vedere  la calculul pensiei, apoi pentru că la rândul său, solda reprezintă cel mult 85% din întreaga pensie,  ceea ce face ca practic pensia să crească cu mai puțin de 50% din creșterea activilor.  În nici un caz prin aceste actualizări pensia nu are cum să depășească venitul salarial al activului.  Acest lucru îi poate spune orice  lucrător la CSP sau chiar orice socotitor  mediu. După cum se vede, doamna LOV nu numai că vorbește nedocumentat, dar se și  bagă unde nu îi fierbe oală și dezinformează opinia publică cu scopul învrăjbirii civililor împotriva militarilor, căci alt scop nu rezultă din aceste manipulări și dezinformări ordinare.

http://www.mediafax.ro/social/olguta-vasilescu-pensiile-militare-vor-actualiza-functie-cresterea-veniturilor-celor-aflati-activitate-economia-sustine-astfel-cresteri-dam-oug-saptamana-viitoare-intra-vigoare-15-septembrie-16659385

https://www.senat.ro/LegiProiect.aspx

https://lege5.ro/Gratuit/ha3teojxge/ordonanta-de-urgenta-nr-57-2015-privind-salarizarea-personalului-platit-din-fonduri-publice-in-anul-2016-prorogarea-unor-termene-precum-si-unele-masuri-fiscal-bugetare/4

Dacă scopul ar fi fost numai umilirea militarilor și tot ar fi fost suficient pentru iniţierea  unei sesizări a Parchetului General sau DNA, dar se pare că asta nu i-a ajuns. Mulți se întreabă ce a urmărit  doamna Vasilescu şi  ce are cu militarii, ce i-au făcut aceștia (unii, răutăcioși  întreabă ce nu i-au făcut) încât a determinat-o să fie așa de pornită împotriva lor. Eu însă mă întreb dacă nu cumva ea este pornită nu împotriva militarilor, ci împotriva Armatei ca instituție, pentru că iată ce declara doamna Vasilescu în Iulie 2017:

„Și-au dat foarte mulți demisia, foarte mulți generali. Vedeți care este diferența, nu au plecat cei „mici” în pensie, valul a fost la cei foarte mari. De fapt, cuantumul acestor legi speciale este important pentru cei cu funcții mari. Pensia medie în poliție este de 3500 de lei, pensia medie în armată este de 3200 de lei. Există cadre militare sau din poliție în rezervă care au pensii chiar foarte mici de 500-600 de lei, dar sunt și acele pensii uriașe. Să știți că în această parte a sistemului, de aici s-a plecat. Noi această ordonanță o dăm cu aplicare în 15 septembrie. Deci, dacă vrea cineva să plece, o poate face, noi nu îl ținem cu forța”.

https://www.dcnews.ro/salarii-poli-i-ti-militari-olgu-a-vasilescu-valul-de-pensionari-este-la-varf_552567.html

Astfel, conform acestei declarații făcute pe România tv, se vede clar că în sfârșit doamna LOV nu are treabă cu adevărații deținători de pensii speciale ci cu pensiile militarilor, asupra cărora singură spunea că nu are nici o atribuțiune, nici o competență, nici un drept să intervină. Și totuși a făcut-o cu o furie greu de înțeles pentru că de atunci a început, ajutată de televiziunile subordonate guvernului, o campanie anti-armată furibundă,  extraordinar de NOCIVĂ. Ea spune că au ieșit la pensie doar sau în principal funcțiile mari, generalii, coloneii, cei mici rămânând în armată. Voi prezenta în materialul următor răspunsul MApN din care rezultă că doamna Vasilescu este cel puțin dezinformată, dacă nu chiar dezinformatoare.

Dar interesantă este ultima frază din această declarație a doamnei ministru, în care spune : ” Noi această ordonanță o dăm cu aplicare în 15 septembrie. Deci, dacă vrea cineva să plece, o poate face, noi nu îl ținem cu forța”

Ei bine, această frază ne arată nu numai că doamna Olguța Vasilescu a prevăzut urmările sau efectele ordonanței sau măsurilor propuse, dar chiar le-a premeditat, le-a dorit, le-a cerut a instigat efectiv şi provocat militarii să iasă la pensie, lăsând armata fără conducere, căci singură „constatase!” că „numai gradele mari trec în rezervă” . Asta este nu doar premeditare ci plan în toată regula.Dacă avem în vedere urmările acestei ordonanțe care practic a dus la decapitarea conducerii structurilor din Sistemul Național de Apărare, legându-le de îndemnul acesteia, rezultă că doamna ministru  A URMĂRIT,FĂRĂ NICI UN DUBIU,   ÎN CUNOȘTINȚĂ  DE CAUZĂ EFECTELE ACESTEI ORDONANȚE. Ei bine, mă întreb dacă nu cumva vorbim aici despre DIMINUAREA CU BUNĂ ŞTIINŢĂ DAR  REA INTENȚIE  A CAPACITĂȚII DE APĂRARE A ȚĂRII. Pe lângă ceea ce a făcut doamna ministru, învinuirile din dosarul Belina sunt floricele de porumb.

Mă opresc aici deocamdată, nu vreau să obosesc cititorii, în zilele următoare voi da continuarea care e mult mai interesantă.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

10 Raspunsuri la Olguța Vasilescu-Ordonanța 59 în vorbe, cifre și consecințe – Vorbe- partea întâi

  1. ifrim

    Ma ingrozesc ce a putut sa faca o matracuca miilor de ofiteri superiori,generali din SNAp OP!

  2. consta

    Spuneti: <>
    O intrebare este inevitabila: daca avem in fapt ‘diminuarea cu buna stiinta a capacitatii de aparare a tarii’, incadrata de codul penal la ceea ce in acest caz am putea denumi tradare sau chiar inalta tradare, atunci de ce ANCMRR , SCMD sau oricare din organizatiile militarilor rezervisti nu depun plangere penala in acest sens?
    ” Copilul care nu plange, mama nu-i da sa suga” spune intelepciunea populara…
    ” Pe soldat si pe Dumnezeu ii adori numai in caz de primejdie si nu inainte. Dupa ce pericolul a trecut si totul este in ordine, pe Dumnezeu il uitam si pe soldat il hulim”! … spunea Churchill…

  3. Consta,
    SCMD prin vocea lui Dogaru, din pacate o voce care face doar spectacol fara a urmari un scop real, a înaintat niste plangeri catre doamna Olguta, ca si cand se astepta ca acesta sa se autoincrimineze sau sa se isi puna catuse singura. Sa vedem daca se sesizeaza cineva dupa ce voi termina toata prezentarea, ca mai sunt aspecte penale la masa succesoriala.

  4. consta

    Art. 398

    Înalta trădare

    Faptele prevăzute în art. 394-397, săvârşite de către Preşedintele României sau de către un alt membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, constituie infracţiunea de înaltă trădare şi se pedepsesc cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

  5. Iulian

    Marine,
    Așa este, cum ai relatat cronologic și factual!
    Problema este că LOV(M) a făcut toate acestea cu intenție și având în spate și în față CEX PSD, care nu numai că i-a permis, poate a și încurajat-o sau/și coordonat-o!
    Eu mă tem de un plan mult mai laborios și malefic!
    Să dea Domnul să mă înșel și doar să mă tem eu, așa ca (ne)priceputul, întrucât cerea ce au făcut se poate încadra și penal și abuz de putere în formă calificată și continuată și proastă guvernare,…. și, și, și!
    Vom trăi zi cu zi și vom vedea, inclusiv pdv al KWI și CCR!

  6. @Iulian,
    CCR tocmai a fost cumparata de actuala guvernare cu o lege care ii scuteste de orice probleme, adica ei se vor.. judeca singuri.http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/judecatorii-ccr-nu-pot-fi-retinuti-sau-arestati-decat-cu-acordul-lor-820689

  7. Iulian

    Marin,
    Cam așa este!….plus alte avantaje la pensionare,cum ar fi:
    -80% din net + 1% pt fiecare an peste vârsta de pensionare;
    -6 salarii nete la plecarea din CCR!
    Oare cu ce seamănă? S-a luat de la militari și s-a dat altora! Domnul fie lăudat!
    In plus dreptul de a purta roba vișinie pe stradă, muzee, baluri caritabile, deplasări în străinătate….etc! :))

  8. pedro

    In MApN exist o directie:Direcţia calitatea vieţii personalului:Şeful Direcţiei : Col. Iulia Frăsina Tănase;Locţiitor: Col. Chifu Ioan(in prezent la pensie)
    Domenii de activitate:salarizare, sistem de pensii, asistenţă medicala;asistenţa postcarieră a personalului militar în rezervă şi în retragere;
    Atribuţii :coordonează procesul de elaborare, promovare şi implementare a politicilor şi programelor în domeniul calităţii vieţii personalului armatei vizând: salarizare, sistem de pensii, asistenţă medicală;asigură interfaţa Ministerului Apărării Naţionale cu structurile asociative ale personalului militar în rezervă/retragere, acordând acestora asistenţa necesară pentru soluţionarea problemelor specifice;monitorizează modul în care sunt rezolvate problemele personalului militar în rezervă/retragere, de către autorităţile statului cu responsabilităţi în domeniu şi propune soluţii de eliminare a eventualelor disfuncţii; elaborează, cu respectarea reglementărilor tehnico-legislative, proiecte de acte normative ce privesc domeniile de competenţă ale direcţiei. Acum ,analizati si vedeti de unde vin toate nenorocirile noastre!De la ai nostri colegi activi cu atributii in domeniu!Loctiitorul sefului directiei nu are studii juridice sau experienta in domeniul financiar sau resurse umane ,este un artilerist,cu o faculatate pe genunchi de ingineria sudurii!!!!!Si nu empatizeaza cu rezervistii,

  9. Iulian

    Pedro,
    O structură de nivel direcție cu atribuții declarative, doar pt alinierea la armate NATO!
    Dacă le soliciți un raport de activitate vor fi în stare să insire 30-40 pag fără ceva concret!
    În traducere liberă: sinecură!

  10. Pingback: Ordonanța 59 în vorbe, cifre și consecințe-partea a doua, cifre și consecințe | In Cuiul Catarii