Craiova – momentul adevărului

Categoria Despre Armata

Sâmbătă, 11.11.2017 în Craiova, ca și în alte garnizoane s-a sărbătorit Ziua Veteranilor.De ce pe data de 11 Noiembrie? Pentru că marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial cunoscută anterior ca „Zi a Armistițiului”. Ziua de 11 Noiembrie 1918 este considerată ziua în care s-a pus capăt primului Război Mondial pentru că la ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistițiul semnat câteva ore mai devreme de forțele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne.

Această zi era celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe țări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii dar și în alte state  europene. România  a decis să se alăture acestor state în anul 2014, când a adoptat Legea 150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi lor și urmașilor acestora.

Prin acest document, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stabilește că „în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale”.

În Craiova au fost organizate activități de comemorare a celor căzuți, conform programului pe care l-am anunțat deja de acum două zile. Menționez în plus că tot astăzi s-a sărbătorit și Ziua Națională a Poloniei, marcată cu manifestări în garnizoană încă de acum 2 zile.

La mulți ani tuturor polonezilor, oriunde s-ar afla, la mulți și membrilor contingentului Polonez care a avut amabilitatea de a participa astăzi alături de militarii români la activitățile organizate.

Toate bune și frumoase, organizarea a fost fără reproș, atât în Cimitirul Sineasca, cât și în Cimitirul Ungureni, au fost depuse coroane de flori la mormintele militarilor căzuți în misiunile din Angola, Bosnia și Afganistan.

Lovitura principală a fost pe cimitirul Sineasca, unde este și monumental Eroului Necunoscut și dorm somnul de veci cei mai mulți din militarii Craioveni căzuți în misiuni în afara țării, cu participări din partea … oficialilor, fanfara militară și defilare.

De remarcat că o singură personalitate politică  civilă s-a obosit să participe la activități, celelalte, respectiv prefect, primar, președinte Consiliu Județean, șefi de partide, nu au considerat că merită să se deplaseze, ce atâta tam-tam și cu eroii ăștia, au murit și gata, să fie sănătoși, o să mai moară și alții, așa le trebuie dacă au ales cariera militară și nu pe  aceea de lipitori de afișe.

Îmi amintesc că pe 25 Octombrie se înghesuiau să vorbească despre eroi, patriotism, respect față de armată, mulțumiri la adresa militarilor care au avut o contribuție DETERMINANTĂ la efortul de acceptare a României în structurile Euro-Atlantice.

Ei bine, respectul a ținut mai puțin de o lună. Dar lasă, că va veni ea Ziua Națională peste 3 săptămâni și iară vor iubi armata, eroii și vor redeveni patrioți.

RUȘINE, CLASĂ POLITICĂ DE DOI BANI !

Atât la Sineasca, cât și la Ungureni, au avut loc doar câte o luare de cuvânt, la Sineasca a rostit o scurtă alocuțiune locțiitorul Comandantului Diviziei Multinaționale, iar la Ungureni, unde activitatea a fost condusă de Lt.Col. Boboc iar caporalul Popa Aurel a rostit câteva cuvinte despre

sublocotenentul post mortem  Marinescu Catalin Ionuț căzut la datorie în misiune.

Stând acuma și rememorând clipele și activitățile de astăzi, cu toată sinceritatea nu regret absența ”înaltelor fețe”, căci  vederea prefăcutelor sentimente mi-ar fi produs o stare de disconfort.

Poate a fost mai bine că am fost ”între noi gradații” și nu am mai fost nevoiți să le auzim și vedem discursurile și imaginile găunoase.

Aceasta este măsura adevăratelor  lor sentimente față de cei care le-au apărat și le apără scaunele și averile. Cred că de fapt au fost obosiți după chermeza prilejuită de inaugurarea stadionului din Craiova, încă ”Ion Oblemenco”. Doamna Lia O Vasilescu deși prezentă în urbe special pentru  inaugurarea stadionului, dar și participantă activă la decimarea armatei, nu a găsit timp să vină și la Cimitir. O fi auzit că nu se dă de băut, cine știe. Mă opresc aici, nu vreau să adorm înjurând.

La mulți ani veteranilor în viață!

Slavă eroilor neamului!

Onoare Armatei române !

Să nu-i uităm pe :

Sublocotenent (postmortem) Valentin Leoveanu,

Sublocotenent (postmortem) Emanoil Ciobanu

Sublocotenent (postmortem) Claudiu-Constantin Vulpoiu

Sublocotenent (postmortem) Constantin-Laurenţiu Lixandru

Sublocotenent (post mortem) Cătălin Ionuț Marinescu

Eu nu l-am uitat nici pe General(post mortem) Predatu Dan, fost comandant al diviziei 2 Rovine, plecat mult prea devreme dintre noi și la încheierea activităților am petrecut câteva momente la mormântul lui.

Să le fie țărâna ușoară !

Un singur lucru mi-a dat de gândit, dar nu îl mai dezvolt: absența Asociației veteranilor de război la activitate. Oare de ce?

Știam că Veteranii de război sunt împărțiți în două cete, cei ai lui ”Tudor Vladimirescu” și ”ceilalti”. Acuma au apărut și ”veteranii NATO” , care parcă văd că se vor împărți în Veteranii din Irak, cei din Bosnia, cei din Afganistan, cei din Siria, Coreea, Iran, etc etc. Aud că un general român  opintește să înființeze ”Asociația participanților la misiuni internaționale”. Ce scop să aibă, ce să facă, nu aveam destule, ne divizăm iară? Hai Libiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Un Raspuns la Craiova – momentul adevărului

  1. ifrim

    La multi ani veteranior in viată,slava eroilor neamului, onoare armatei române !