Sport și afaceri

Categoria Actualitate, Sport

”Cum de nu-ți dai seama de eternitatea poporului roman? Toate popoarele se schimbă, numai noi suntem proști ca piatra. Pământul se dezintegrează, de piatră nu se prinde nimic, pot să vină puhoaiele, apare Soarele și piatra e uscată, rămâne tot cum a fost!”-Petre Țuțea

Nu mai este un secret pentru nimeni că sportul, alături de droguri, armament, sexul și industria farmaceutica, vehiculează sume care depășesc de zeci de ori bugetele celor mai bogate țări. Nici nu e de mirare, sportul a luat locul arenelor de circ iar lumea romană vrea circ, lupte, sânge mai toate în numele sportului. Săracul  Coubertin,  s-a cam dus vremea mușchetarilor și a sportului de dragul participării. Dar asta e viața, lumea evoluează. Înainte oamenii vânau ca să mănânce, apoi  mâncau ca să vâneze, apoi au vânat ca să se distreze, acum vânează ca să strângă relațiile de afaceri. Tiriac știe de ce.

Recent în România a început, defapt s-au scos armele pentru  o nouă vânătoare, vânătoarea de terenuri în buricul Bucureștiului. Televiziunile au prezentat cu titlu de mare scandal cearta dintre bancherul  internațional Țiriac și bancarul național  Isărescu, ceartă care va deveni noul storcător de rating și declarații de patriotism. Nu intru în amănunte, nu mă declar de partea unei părți sau a alteia mai ales că nu cunosc documentația cazului. Cert este că ambii jucători și-au format echipele, ambii sunt putrezi de bogați, dar nu le mai ajunge cât au, ambii vor măcar să administreze dacă nu să dețină  fostele arene Progresu (BNR) din buricul Cotrocenilor pentru că tenis, sport sau Malluri, orice ai face acolo, aduce bani iar de bani nu se mai satură nimeni, mai ales cei care au mai mult decât le trebuie. Țiriac va șarja pe dezvoltarea sportului și grija pentru tenisul românesc, pe istoria apariției cuplului de aur al tenisului românesc, amintiri, patriotism, lugu-lugu. Isărescu va merge pe mâna actelor, a dreptului la administrare, la protecția domeniilor statului împotriva privaților care vor să transforme centrul Bucureștiului în teren de vânătoare. Vânătoare de profit.  Și unul și altul însă urmăresc în primul rând propriul interes, că doar Isărescu nu e Ceaușescu și nici Țiriac Marele Samaritean. Conflictul se va muta în instanță, Țiriac și-a trecut pe lista de susținători  toate numele tenisului românesc, inclusiv Simona Halep. Nu l-am văzut pe listă pe Dinu Pescariu, dar dacă e vorba de bani, afaceri, guvernanți, trebuie să apară și el pe undeva. Eu recomand românilor să nu se excite, e o simplă bătălie pentru profit, nici unul din cei doi grei nu moare de grija românilor, nici nu urmărește ceea ce declară.

Vorbind de sfaturi și interese, aud că Simona Noastră și-a pierdut pe drum principalul sponsor, Firma Adidas pe motiv de neînțelegere la preț. Nu știu cum s-au desfășurat discuțiile, nici nu e treaba mea dar media de specialitate spune că Simona ar fi cerut o sumă mai mare pe motiv că  că a devenit(nu mai comentez cum) numărul 1 Mondial chiar dacă la turneul campioanelor a ieșit din grupe. Cum Adidas se pare că privește în perspectivă și are consilieri sportivi de altă naționalitate, adică nu români care să pleznească din bici la fiecare ghem câștigat de Halep, a considerat că locul de sfârșit de an 2017 nu se va susține și în anul 2018, deci nu au de ce să mărească suma oferită Simonei pe 2018, așa că s-a rupt căruța în drum. Nu îmi fac probleme nici pentru ”pantera roz” are cine să o îmbrace, așa că nu mai insist, am vrut doar să punctez faptul că indiferent câți bani ai avea, uneori nu te mai interesează cine te îmbracă ci doar câți bani îți dă. Nu contează că ai contract cu o firmă din Cucuieți important este câți bani primești. Simona noastră  are cumva impresia că numele ei aduce mai mulți bani decât firma Adidas. Și fluturele crede că becul se învârte în jurul lui dar sfârșește ars.

Ăsta e sportul în zilele noastre.

Și totuși, iată că printre atâtea stele ale sportului care fac prima pagină a presei românești, au loc și evenimente care au în prim plan sportivi merituoși despre care presa nu spune nimic, pentru că nu interesează pe nimeni dacă un sportiv a scos o carte  sau își împarte experiența de o viață cu alții. Pe data de 12  Decembrie, la Liceul Internațional de Informatică, cartierul Colentina, sector 2, la ora 16 a avut loc lansarea cărții ”Clubul din inima mea, CSA, Steaua București” cuprinzând date și informații, amintiri ale handbalistului Laurențiu Roșu, fost component dar și comandant al Clubului Sportiv Steaua. Cartea este practic un interviu realizat de jurnalistul  Ionuț Cojocaru și cuprinde relatări ale vieții de sportiv dar și din mijlocul evenimentelor din Decembrie 1989 și de după. În ce măsură cititorii le vor găsi demne de interes rămâne de văzut dar dureros este faptul că nici o televiziune nu s-a grăbit să prezinte evenimentul, dar toate vorbesc despre cearta dintre Isărescu și Țiriac, deși performanțele sportive ale domnului general  Laurențiu Roșu, alături de colegii din echipa de Aur a Stelei din anii 70-80 Ștefan Birtalam și Radu Voina au făcut mai mulți români să strige Hai România, decât podgoriile Isărescu.  Iată ce performanțe a obținut acest nepopularizat sportiv și general al Armatei, care a condus Clubul Armatei, nu doar ostilitățile pe terenul de sport:

 

Maestru emerit al sportului

Campion Mondial Universitar, Malmö 1973

Campion Mondial Universitar, București 1975

Câștigător al Cupei Campionilor la Handbal cu Steaua București-1977

Cinci  titluri de campion național

Două cupe ale României.

35 de meciuri în echipa națională a României

Conferențiar universitar

Decan al Facultății militare de Pregătire Fizică

Socot că merita să i se acorde puțină atenție, pentru că el a luptat cu adevărat  pentru culorile României și ale echipei de club, nu doar pentru glorie sau  averea personală cu care de fapt nu se poate lăuda.

Din păcate în România de azi dacă nu faci circ, dacă nu furi, dacă nu arunci pe cineva în fața trenului, nu jecmănești oamenii sau nu ai dosar penal, nu vinzi sau cumperi conștiințe, nu te bagă nimeni în seamă, nu ”reziști” nici în sport, nici în afaceri, nici în viață.

Asta e România.

http://www.prosport.ro/alte-sporturi/tenis/adevarul-despre-relatia-tiriac-isarescu-tiriac-a-picat-intr-o-capcana-nu-trebuia-sa-declanseze-acest-circ-16764278

https://www.digi24.ro/stiri/sport/tenis/adidas-a-intrerupt-colaborarea-cu-halep-847214

http://www.prosport.ro/sport-life/special/acte-raportul-interzis-tradatorii-armata-romana-comandantul-csa-anunta-sefii-mapn-2001-afaceristi-politicieni-ofiteri-comploteaza-fure-echipa-fotbal-generalul-rosu-spune-s-urmarit-nimicirea-totala-15992381

https://ro.wikipedia.org/wiki/Lauren%C8%9Biu_Ro%C8%99u_(handbalist)

 

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

3 Raspunsuri la Sport și afaceri

  1. geofreeland

    Lumea e controlata prin bani. Orice nevoie omului e marfa exprimata in bani. Orgoliul, vanitatea, invidia, lacomia sunt nevoi efemere structurate prin relatia individ si mediul social de convietuire. Si acestea sunt exprimate prin bani. Uneori cu pretul vietii.
    Sigur ca notiunea de sport s-a depreciat enorm de la competitiile de sub Olimp si pana la megaturneele zilelor noastre. Asa cum si un pictor vinde talentul sau si unii oameni isi vand aptitudinile native,exersate si antrenate, in ceea ce se mai zice ca e sport. Sportul, originar, era o socializare intre oameni, intre competitori si spectatori, era o efuziune prin stimulare a capacitatilor si dexteritatii unor oameni spre a starni empatia, emotia si adrenalina, droguri colective, descarcandu-le tot colectiv.
    De ce acum Nea Tiri a explodat impotriva BNR-ului lui Isarescu? Sportul adevarat era Daciada, competitie de masa, lectie de miscare si spirit. Astazi notiunea de sport se refera numai la elitele care au privatizat, egoist neimputabil, toata notiunea, ca fiind o afacere.
    Vrea Tiri sa fac turnee la Arena? Sigur ca vrea. Bani la greu. Isarescu ce vrea? Pai probabil ca vrea sa vanda Arena. Tot pe bani, la greu. Batalia asta pentru bani chiar e un nou sport. Probabil ca mai marii din umbra ai sportului vanatoresc de la Balc i-au dat verde lui Tiri impotriva lui Mugurel care si el are in spate ceata de mai mari cu care se intalneste pe insula malteza. Adica o batalie intre interese, pentru bani,in numele „sportului”.
    Ce ne trebuie noua aceasta lupta? Cert e ca vom vedea un spectacol rar, cu dezvaluiri de can-can, si de-o parte si de alta, atac la persoana, la mafia bancara, pana la varful aisbergului politic din mocirla puturoasa europeana. In final, speriati, ambii combatanti, deveniti vizibili, vor achiesa la o pace amiabila, o imparteala intre frati. Adica tu, Tiri, faci turnee si din banii obtinuti dai procent si la noi, stimulam sportul, inscriem turnee oficiale in Ro, aparem pe harta afacerii sport, atragem privirile. Si banii vor curge, de peste tot.

  2. @Geofreeland,
    De ce nu te pot contrazice ?

  3. Ifrim

    Cand incep sa curga banii chiar cu inceputul meu de Alzheimer vreau sa fiu io casier!