Tudose și ungurienii

Categoria Actualitate, Opinii

Motto:O țară nu se conduce prin comentarii sau postări pe facebook, nici prin declarații șocante  la televizor, sau lovituri de imagine. O țară se conduce prin aplicarea legii și măsuri ferme legislative împotriva derapajelor.

Am spus în repetate rânduri că noi nu suntem normali. Cei de la Vacanța Mare cântau pe tema asta, evenimentele și știrile care apar pe tema polițistului violator confirmă această stare, iar declarațiile apărute în urma pretențiilor celor trei formațiuni maghiare privind autonomia, sunt cireașa de pe tort. Iată în sumar ce doresc aceștia :” Avem convingerea că un consens politic creat în interesul viitorului maghiarilor din Transilvania și în vederea obținerii formelor de autonomie comunitară va contribui semnificativ la prosperitatea pe pământul natal a comunității maghiare.

În abordarea problemelor concrete vom continua cooperarea în spiritul celor de mai sus.”

Vor ei ceva în genul catalanilor care au și venit să îi susțină numai că Bucureștiul nu îi Madrid.

Se știe ce vor ungurienii, mă refer la cei de sus, nu la cei de jos că mai mult de jumătate din românii de naționalitate maghiară din România nu au nici o treabă cu pretențiile ungurioților vopsiți în secuiști. Vor ei autonomie iar prin autonomie ei înțeleg de fapt independență și ruperea de conducerea de la București. Unii dintre ei, cei din PPMR au spus pe față,  dar mai mult așa, pentru întărâtarea spiritelor,  că vor alipirea la Ungaria. Eu nu cred că ei chiar vor  asta, nu cred că ei vor să facă parte din Ungaria, că dacă ar vrea cu adevărat asta, ar pleca cu tot neamul lor acolo, în Ungaria. Ei vor în România, că nicăieri nu o duc mai bine ca aici, nici în Ungaria maghiarii nu au drepturile pe care le au cei din România,  nici funcțiile, nici posibilitatea de a-și bate joc de păduri și resurse  ca în România,nici locuri speciale în facultăți și nu au nici apele minerale, stațiunile de tratament din Ardeal.  Așa-i  măi Ianoș? Dar ei spun că vor autonomie, adică să facă ei ce vor ei fără să dea socoteală românilor eventual să aibă o țărișoară numai a lor. Așa da, le-ar place.

Deci toate chestiile cu alipirea Ardealului la Ungaria sunt așa, pentru a arăta că există și ei și că vor și luptă pentru ceva că altfel nu îi mai votează nimeni și își pierd locul în parlament. Asta îi clar.

Întrebarea e ce tre să facă românii cu alte Hunor și Szolt? Păi românii de jos tre să îi lase să latre, dar să țână capul ridicat și privirea trează, să nu cumva să îl ridice ei mai sus decât nasul. Nu tot așe tre să facă și guvernanții. Guvernanții tre musai să nu îi mai ajute, ca Ponta în 2012, să ajungă în Parlament. Dacă Ponta nu dădea semnalul imediat după alegeri, când a anunțat el cu de la sine numărătoare că UDMR a atins pragul de intrare în Parlament deși toate sondajele arătau că aveau sub prag cu cel puțin un procent,  astăzi nu mai aveam ”ungurieni” din ăștia   în Parlament. Dar așa, cu ajutor de la Ponta, abacurile au numărat exact cât a trebuit, că așa se înțelesese Ponta cu ei, să îi bage și pe ei acolo, ca să poată apoi să îi bage la guvernare în locul Antonescului. Nu așa trebuie să lucreze guvernanții și nici să cedeze din instituțiile de cultură și domenii ale românilor în favoarea maghiarilor cum a făcut Dragnea numai ca să își vadă legile trecute prin Parlament.  Dar mai ales, nu trebuie să mai tolereze atacurile la adresa statului român, a Constituției și integrității statale a României.DE NICIUN FEL, NICI VERBAL,  NICI MĂCAR ONIRIC.

 

Răspunsul premierului Tudose la memoriul celor 3 lideri de asociații ale maghiarilor a născut reacții vehemente din partea unor ”apărători ai libertăților” finanțați de tatăl ideologic al iredentismului maghiar all over the world, dar și din partea autorităților maghiare care au chemat imediat pe ambasadorul român la Budapesta să îl urecheze și să îi deie un mesaj către Tudose. Ce spusese Tudose ? Citez:  „În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român. Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezintând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului”. Până aici nimic de obiectat. Așa ar fi trebuit să răspundă de fapt cel care se spune că dirijează polItica externă a României, Iohannis W(alker) Klauss, dar acesta nu poate răspunde așa, nu îl lasă  doctrina Deutsche Volksgruppe in Rumänien al cărui urmaș demn este. Ce a mai spus domnul Tudose legat de intențiile maghiarilor? Păi a mai spus el, la emisiunea lui Gâdea, care acuma jubilează că a provocat o asemenea declarație și a spart casele de rating,  „Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”. Ei, cu asta nu prea sunt de acord, deși mulți români vor spune că așa le trebuie. Eu nu sunt de acord din mai multe motive:

1.     Un român oarecare, patriot, naționalist, în casa lui poate să gândească și să spună ce vrea el, chiar să viseze la orice. Dar un ministru al României, indiferent ce gândește trebuie să scoată pe gură doar ceea ce îi dă voie funcția și poziția. Nu e permis Cezarului, ce-i permis măgarului. Punct.

2.     Chiar dacă să zicem că ar gândi cu adevărat așa, (deși eu cred că este vorba doar de o ”lovitură de imagine” cu care vrea să atragă simpatia românilor  pentru bătălia pe care o duce cu Dragnea)  el ar trebui să fie conștient că ceea ce a spus este o aberație, că nu poți să îi spânzuri pe cei care să zicem atacă prevederile Constituționale, pentru că NU ÎȚI DĂ VOIE ACEEAȘI CONSTITUȚIE CARE PREVEDE CĂ ÎN ROMÂNIA NU EXISTĂ PEDEAPSA CU MOARTEA. Deci, domnule Tudose, nu poți pretinde că aperi Constituția încălcând-o.

3.     Chiar dacă să zicem că România este unul din statele care sunt reprezentate pe drapelul SUA (ceea ce cam suntem ca obligații  dar nu recunoscuți oficial și fără drepturi) și ar funcționa pedeapsa capitală, nu poți să spui toți fără să specifici care toți, la cine anume te-ai referit, la toți maghiarii, toți maghiarii din România, toți secuii, toți securiștii, toți trădătorii, toți atentatorii, toți ce ? Așa cum spuneam, cel puțin jumătate din cetățenii români de naționalitate maghiară din România nu au nici o legătură cu ideile sau declarațiile liderilor lor și atunci domnul Tudose a greșit.

4. Și un ultim aspect, nu sunt de acord, pentru că dacă promiți  ceva, trebe musai să te ții de cuvânt, ori ce a promis el nu se poate și le dă astfel ocazia să spună că românul promite și nu își respectă promisiunea. No!

De asta nu sunt eu de acord cu el. Nu știu cu care circumvoluțiuni a produs premierul această declarație, poate cu cele de pe frunte, nu de sub frunte, că dacă e cu cele de sub frunte, mă tem că nu dovedește că ar avea. Dar, în contextul actual, sunt destui cei care spun ”bravo, bine le-a zis, așa le trebuie, pe ei și pe mama lor!” . Eu nu sunt Charli Hebdo, am mai spus-o.

Ca urmare, atât guvernul maghiar cât și susținătorii lor, au sărit în sus și bineînțeles, au speculat greșeala sau prostia domnului Tudose și avem deja puncte de vedere oficiale. Asta ne mai trebuia, că în rest le avem pe toate. Nu m-ar mira să ne trezim și reclamați pe la organismele internaționale pentru xenofobie, ultranaționalism, etc etc. Declarația de la emisiunea lui Gâdea toarnă gaz pe foc.

Ceea ce mai trebuiau însă să facă autoritățile române și nu au făcut este să îi fi chemat pe cei trei Crai de la Apus și să îi întrebe în ce țară trăiesc,  ce jurământ au făcut la investirea în funcțiile oficiale și ce legi ar trebui să respecte, pentru că declarațiile lor, fără doar și poate se constituie în amenințări la adresa siguranței naționale a României. Nu voi veni acum cu articolul 1 din Constituție pe care bănuiesc că îl cunoaște toată lumea. Iată însă ce prevede legea 51/ 1991, privind Siguranța Națională a României:

Art 1. ” Prin siguranta nationala a Romaniei se intelege starea de legalitate, de echilibru si de stabilitate sociala, economica si politica necesara existentei si dezvoltarii statului national roman, ca stat suveran, unitar, independent si indivizibil, mentinerii ordinii de drept, precum si climatului de exercitare neingradita a drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor, potrivit principiilor si normelor democratice statornicite prin Constitutie.”

Art. 3.
Constituie amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei urmatoarele:
a) planurile si actiunile care vizeaza suprimarea sau stirbirea suveranitatii, unitatii, independentei sau indivizibilitatii statului roman;

h) initierea, organizarea, savirsirea sau sprijinirea in orice mod a actiunilor totalitariste sau extremiste de sorginte comunista, fascista, legionara sau de orice alta natura, rasiste, antisemite, revizioniste, separatiste care pot pune in pericol sub orice forma unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei, precum si incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept;

l) initierea sau constituirea de organizatii sau grupari ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a acestora, in scopul desfasurarii vreuneia din activitatile enumerate la lit. a) – k), precum si desfasurarea in secret de asemenea activitati de catre organizatii sau grupari constituite potrivit legii.”

Apăi Dragă Hunor&Co, dacă e să ne luăm după lege care îi limpede  ca palinca de Bihor, domniile voastre vă cam înscrieți în prevederile de mai sus ale legii, adică în încălcarea ei și era musai ca autoritățile centrale să vă facă o chemare la vorbitoriu pentru ca să spuneți dumnievostră că cum îi cu autonomia și suveranitatea și siguranța națională. Numai că autoritățile centrale erau ocupate în iest timp cu strângerea de adeziuni de partid așa că în loc să veniți voi să dați cu sucsemnatul, e chemat Tudose să zică ce și cum în problema fluturatului.

Acuma, în loc să își înghită limba cei trei crai, se chinuie MAE să explice de ce Tudose nu și-a mușcat-o pe a lui.  Kașai românul.

Acuma, io tot nu sunt sigur că domnul premier chiar o zâs ce o zâs din suflet și nu o fo doar așa de ochii lumii. Dar aș vre să îl văd, după gătarea domniei victoriene,  pe la Covasna, cu mâna pe  steaguri secuiești, dar nu să le primească în dar, așa ca Hans, ci să le dea jos de pe primării. Tare m-aș îmbucura atunce și  l-aș țuca de numa-numa. Acuma însă așa i-aș da o scatoalcă, da mi-i teamă că îi cade de tot pielea peste ochi.

Dacă voia să îi pună la punct pe liderii care cer  să își fluture steagul secuiesc unde vor ei, trebuia să le spună că steagul secuiesc nu a fluturat pe Parlamentul din Budapesta, dar opinca românească, da.

http://evz.ro/maghiarii-autonomie-teritoriala-unire.html

http://www.udmr.ro/pressroom/articol/rezoluia-comuna-a-organizaiilor-politice-maghiare-din-transilvania-privind-alinierea-conceptelor-de-autonomie-la-25-de-ani-de-la-declaraia-de-la-cluj-napoca

https://www.stiripesurse.ro/premierul-tudose-raspuns-prompt-pentru-maghiari-o-incercare-de-destabilizare-a-unita-ii-romaniei_1242074.html

http://www.b1.ro/stiri/politica/mae-declaratiile-lui-tudose-puncteaza-necesitatea-respectarii-ordinii-constitutionale-ministerul-vorbeste-de-existenta-unor-provocari-209417.html

http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/legea/51-1991.php

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

10 Raspunsuri la Tudose și ungurienii

  1. Geofreeland

    1.Aveam 10 ani si intr-o vacanța am mers in excursie, cu clasa, cu un autocar ONT. Din Oltenia si pana la Tusnad sunt ceva ceasuri de mers. Când am oprit ce sa vezi? O femeie vindea înghețată la cornet. Costa 1 leu. M-am mirat, la mine in oraș era 25 de bani. Pofta-i pofta, caldura, eu copil. Fără sa scot o vorba i-am întins femeii leul. Înghețată de zmeura, roza si mirosea amețitor. Nem tudom, mi-a zis femeia. O înghețată, i-am zis. Nem tudom. Si nu mi-a dat. Am plecat prostit, cu leul acela in mână si in autocar am plâns. Toată viata m-a marcat acel nem tudom pe atunci neștiind ce înseamnă. 2. Am fost in Ungaria acum 10 ani si căutam un notar in Szeged. Am întrebat o femeie in românește. Nem tudom, s-a scuzat si a chemat un vecin. Știa românește si mi-a dat toate informațiile. I-a zis ceva femeii, aceasta s-a oferit sa ma ducă la acel notar, cu mașina ei, pe o strada, in celălalt capăt al orașului. Mi-a refuzat orice plata, i-am mulțumit, mi-a zâmbit si a plecat. 3. Acum 20 de ani am mers in Covasna la un anume Nagy care făcea lambriuri. Am cumpărat de la el, ne-am omenit cu o palinca, șunca, ceapa si pâine cu cartofi. Ne-am întins si la vorba. Ce sa facă el cu fata, ca nu știe românește, cine o angajează pe ea? Ai prieteni la Brasov? Trimite-o acolo, la școala, mi-am dat cu părerea. Anul trecut am trecut spre Oituz si am oprit si la nenea Nagy. Era mândru ca fata a terminat medicina, s-a căsătorit cu Petre, inginer, au o fetița care vorbește doua limbi de acasă si engleză la școala. Îmi urmase sfatul. La plecare l-am întrebat in gluma ,daca vor fi autonomi, cine-i va plăti pensia? A ras, se descurca el. A doua zi m-a sunat si mi-a zis ca nu dormise toată noaptea.

  2. const

    1. Nu inteleg de ce afirmatia „Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag” este interpretata ca o amenintare cu moartea pentru conationalii nostrii. Eu, vazand emisiunea in direct, am interpretat-o doar ca un avertisment sever pentru functionarii statului roman, din diverse structuri centrale sau locale, care trebuie sa vegheze la respectarea legilor si constitutiei acestei tari. Atat si nimic mai mult.
    2.De observat rapiditatea cu care ambasadorul roman a fost convocat la MAE ungar. Poate invata ceva si cei din MAE roman, care in cazul unor declaratii mult mai grave ale oficialitatilor ungare au adoptat politica strutului in loc de convocari similare ale ambasadorului statului vecin.
    „Niciodata nu e prea tariu”… spune o vorba…

  3. @Const,
    Ei, vedeti, de aia spun eu ca nu e permis Cezarului, ce-i permis magarului. La nivelul la care se gaseste, premierul Romaniei trebuie sa fie clar, sa nu dea loc lainterpretari, sa inteleaga toata lumea ce vorbeste. Daca se referea in amenintarea sa, care este clar amenintare, la autoritatile care nu iau masurile pentru respectarea legislatiei, sau la maghiarii care ridica pretentii, trebuia sa sa fie clar. Asta am spus si eu , trebuia sa fi specificat ce reprezinta acel „totii”. In ceea ce priveste soarta , aici nu mai este dubiu,exista chiar si un cantec foarte popular, intitulat” aseara ti-am luat basma” care trateaza subiectul atarnarii si neatarnarii.

  4. Iulian

    Dar și din păcate KWI face ce știe mai bine…tace în tăcere!
    Cred că a rămas filozof! :))

  5. Tinel

    Cu siguranță că dacă am fi avut mai mulți premieri ca Tudose,nu s-ar fi ajuns aici!Bravo lui,demonstrează că e român și că are sânge în instalație!

  6. @Tinel
    A fost de ajuns unul…

  7. Geofreeland

    @Tinel „Cu siguranța” (de 2 amperi) ca vom avea mai multi premieri, Tudose 1, Tudose 2, Tudose etc toti absolvenți la informații, si vom ajunge tot aici, fi sigur. Nu stiu de ce „bravo lui” ca a fi roman nu trebuie sa demonstrezi iar din ce stiu singura instalație cu sânge in ea e transfuzorul medical. Adaug ca ai dreptate, nenea Tudose are nevoie de o transfuzie cu sânge nesereist.

  8. Vladimir Putzin

    @ Geo,
    ca specialist destoinic ce esti si șofer*, stii mai bine ca mai toți altii cam cum se dezamorseaza dispozitivele explozive mai ales cele gata in orice moment sa sara in aer, ca treaba asta nu este destinata unor neghiobi care sunt mai potriviti pentru meseria de vidanjor decat pentru cea de pirotehnist (parca asa-i spune) si ca ea, treaba, nu se face cu patentul, clestele de cuie, dalta si ciocanul de cinci kile, ci exclusiv cu scule si dispozitive de maxima finete si eficienta.
    Adevaratii meseriasi, autentici asi ai acestei neiertatoare specialitati, sunt alesi pe spranceana, educati in mod special pentru a-si putea „tine boii” bine inhamati, si scoliti special si permanent, pentru a cunoaste in cele mai mici taine meandrele riscantei lor meseri, avand (ne)SANSA DE A GRESI NUMAI O SINGURA DATA !
    Cam asa este si in diplomatie, unde un neica nimeni venit de la (sub) coada vacii, poate darama un esafodaj de intentii corecte, cladit cu migala ani de zile, cu consecinte interne si internationale greu de gestionat. Si in cazul nostru, nu numai odata ca bieții pirotehnisti, ci de cate ori i se pare lui ca trebuie sa se dea Zmeul Zmeelor cu zbarnâitoare …
    Pe terenul de fotbal, pentru un grosolan fault asemanator cu cel al clingorianului nostru primsinistru, nici cel mai pasiv si partinitor arbitru nu ar mai sta pe ganduri să-i arate mintenas nataraului cartonasul rosu, pentru a-l trimite daca nu intr-un loc cu cratima, macar la vestiare.
    Dar din pacate, la noi, pe postul de arbitru, UNDE IOHANNIS E, NIMIC NU E … ! si cum zicea marele filozof bulgar Cancio Canciev, ASTA E …!
    O zi buna la toti si vorba inegalabilului Murphy care, intr-n elan optimist ne indemna astfel:
    Z Â M B I Ț I, M Â I N E V A F I M A I R Ă U . . . !

  9. Gheorghe Deresu

    Ceangaii si secuii sunt cumani? Daca nu, unde au disparut cumanii stiind ca ei au avut Episcopia Milcovia recunoscuta de Vatican cateva sute de ani (dupa unii vreo 800 ani)? Unde a disparut Cumania Neagra, Cumania Mare, Cumania Mica? De ce nu se vorbeste despre ele? Istoria este stiinta sau fictiune scrisa de oltenii din judetul Dorohoi? Sau, or fi nepoti ai lui Decebal si Traian?

  10. @Deresu,
    Se pare ca o parte au ajuns in sudul tarii, prin Olt.