Ordinele și medaliile lui Fifor

Categoria Despre Armata

 

Democrația pe ochi frumoși

Domnul Fifor a trecut la democrația de cumetrie, sau preferențială, după ce cu ceva timp înainte dădea impresia adeptului democrației lărgite. După întâlnirea cu reprezentanții asociațiilor  militarilor în rezervă a promis că va avea  o întâlnire și cu reprezentanții asociațiilor militarilor activi dar până acum nu a mai reușit să găsească timpul fizic necesar acestei întâlniri dar a avut întâlniri cu diverși reprezentanți ai unor asociații, mai puțin incomozi. A mai promis domnia sa și o întâlnire la comun între reprezentanții asociațiilor rezerviștilor,  ministrul muncii și domnia sa, dar nu a spus când și bineînțeles că și aici vor fi invitați sau anunțați foarte din scurt doar cei care sunt mai ”înțelegători” și nu pun întrebări incomode sau doar le pun, fără a aștepta și răspuns, concluzionând  apoi că întâlnirea a fost un succes,  s-a decis să mai aibă loc și altele.   Mă și miram să fie adevărat ceea ce mi s-a părut o minune a zilelor noastre. Dar asta nu e nimic neobișnuit, reintrăm în tratamentele obișnuite.

Armata de ospătari a domnului Fifor

Cu ce se evidențiază însă mai nou domnul Fifor? Cu grija sa nețărmurită pentru militari. Pe paginile de internet ale militarilor a apărut ultima creație a Casei de Modă Oprea/Zisu, că nu cred că noua ținută propusă și impusă militarilor ar putea avea altă sursă de inspirație. Glumesc. Domnul Fifor anunța luna aceasta o nouă ținută a armatei române:„Să vedeţi noua ţinută pe care o pregătim în momentul de faţa cu domnul general Ciucă, deosebită, o să placă foarte mult.”  Parcă îi văd pe cei doi lângă  mașina de cusut Ileana, unul croiește, celălalt însăilează. Oricum mi-a plăcut remarca domnului ministru, mi-a adus aminte de Ciungu, din Columna, când le spunea el prietenilor: ” eu și prietenul meu Tiberiu… ” Dacă ținuta este cea din foto, pe care am văzut-o pe internet pe diferite pagini, atunci cred că o să placă teribil de mult … clasei politice, pentru că transformă militarul în servitor cu livrea. De la prima vedere a acestei propuneri de ținută mi-am reproșat că nu am fost și eu pe la Opal sau Agat să îl văd și eu pe domnul Oprea servind cafele în ținuta aceasta, că absolut toți cei care au văzut-o au fost de acord că este ținută de ospătar, ușier, sau, cu îmbunătățiri,  chiar recepționer la un hotel. Având în vedere prestațiile domnului Oprea la hotelurile armatei, sunt convins că modelul prezentat vine din vasta –i experiență. Bineînțeles că producția de serie va fi încredințată unor firme având aceleași conexiuni. Eram gata –gata să mă întreb cum de au acceptat cei din activitate acel model,  dar mi-am reprimat întrebarea văzând și amintindu-mi atitudinea armatei în ultimii 30 de ani față de actele politicienilor, miniștrilor, secretarilor de stat, primarilor, Onțanilor, Turceștilor, Kovesilor, cârpacilor care au condus și conduc destinele armatei. Nu se putea o ținută mai reprezentativă.

Asta am devenit, asta ne e ținuta. Mă întreb doar ce companie chinezească va produce materialul, în cât timp se va face praf și ce preț va avea. Cine va câștiga de pe urma acestei schimbări, nu mai întreb. Mă mai întreb și dacă cei care au primit sarcina identificării modelului și  materialului au avut măcar curiozitatea să afle ce material, ce provider și ce designer au armatele Angliei, Canadei, sau Africii de Sud, cunoscute pentru grija pe care o acorda echipării militarilor proprii. Oricum, parcă văd la viitoarea sărbătoare Națională cum o tânără întreprinzătoare va bate pe umăr un militar în noua ținută spunându-i ” băiete, ia tu cornetul ăsta cu ”bucuria dinților” și du-l domnului ăla cu pantofi Prada, fular Armani, caschetă Kalașnikov, plete de Wimbledon și apucături de birjar, dar ai grijă că stă lângă domnul ăla care dă capete în gură până să apuce să pună cubele de gheață în pahar.”

Mă mai întreb dacă domnul Fifor a avut în vedere când a semnat ordinul schimbării ținutei, dacă are cu cine și în cât timp va asigura confecționarea acestor ținute, pentru că uite se apropie Centenarul Unirii și parcă văd că iar vom avea 100 de militari la paradă, în 101 ținute. Eu înainte de a emite ordinul, aș fi reînființat croitoriile militare,m-aș fi asigurat că toate elementele privind materialul, modelul, sunt de cea mai bună calitate și abia apoi aș fi anunțat schimbarea. Dar noi mai întâi schimbăm și apoi ne punem întrebarea cum.Domnule Fifor, militarii care vor sa își păstreze condiția fizică și să vină la serviciu pe bicicletă, mai ales în condițiile de trafic actual, ce fac, vând bicicleta? Le cumpărați dumnevoastră pe toate?

Dar cu calul ce-ai avut?

Un alt aspect al acestei schimbări este cel legat de rezerviști. S-a gândit cineva că și cadrele în rezervă au dreptul să poarte ținuta militară la evenimente oficiale și că nu mai pot ieși în vechile ținute fără să încalce articolul 4 din Ordinul M 146/24.10.2003? Lor, cine și  cum le va asigura ținuta, sau ei oricum nu mai contează? Mulți din ei nu vor mai apuca să îmbrace haina militară și poate nici să fie înmormântați în haine militare, pentru că nu vor avea ținuta regulamentară și parcă văd că va fi un reprezentant al ministerului care va verifica aplicarea ad literam a legilor.

Economii la buget coane Fănică

Și totuși, de ce e nevoie de schimbarea ținutei acuma? Și mai ales, de ce sunt obligați militarii să o poarte în drumul spre casă sau serviciu ? Ca să nu mai poată să se ocupe și de treburile gospodărești când se întorc acasă, să nu își mai poată duce copii la școală, să nu mai poată merge la cumpărături, sau ca să nu mai li se dea banii de haine ? Parcă văd ordinul: ”începând cu data de .. nu se mai eliberează contravaloarea bonurilor de haine pentru militari, aceștia fiind obligați să își confecționeze noua ținută.” Bineînțeles că până să se rezolve toate problemele privind confecționarea ținutei, banii respectivi  nu vor mai fi acordați militarilor ministerul și guvernul făcând astfel economii importante la buget, banii fiind probabil redirecționați prin rectificare bugetară, la sfârșitul anului, către aceeași Catedrală a miluirii neamurilor…

Este înduioșătoare motivarea domnului Fifor privind obligativitatea portului uniformei militare de către militari. Ia citiți ce spune: ” în momentul în care ai decis să îmbrățişezi cariera militară, ți-ai asumat printre altele şi această haină militară care te onorează.” Hai pe cuvânt? Dar dumneavoastră când ați devenit ministru al apărării ce obligații v-ați asumat domnule ministru? Știți? Nu știți. Vă spun eu: ”apărarea drepturilor si intereselor legitime proprii în raporturile cu autoritățile publice, instituțiile de orice natura, precum si cu orice persoana fizica sau juridica, româna ori străina, prin structuri proprii;”

Și vă spun și de unde știu asta domnule ministru: din Legea346 din 2006, articolul 51, care se referă la obligațiile dumneavoastră ca ministru, față de militari. Ei, ce spuneți domnule FIFOR? Eu zic că înainte de a cere militarilor să vă execute ordinele, TREBUIE CA DUMNEAVOASTRĂ SĂ VĂ RESPECTAȚI OBLIGAȚIILE ȘI ÎNDATORIRILE FAȚĂ DE EI. Ce ați făcut dumneavoastră când Olguța a chiuretat pensiile militarilor? Erați responsabil cu anestezia nu ? Așa că lăsați-o mai moale, cu măsurile luate la copy-paste de pe vremea răposatului, iar  când vreți să aflați ceva despre armată, întrebați-i pe cei care au gură, nu pe cei care au doar buze.

Se aude prin sat că în curând se va reintroduce și obligativitatea servitului mesei la unitate, tot prin firme de partid, ca și pe vremea lui Oprea și tot pentru a se mai face economii la buget. Ordinul M-50 va ajunge astfel din buzunarele militarilor, în buzunarele firmelor de clasă .. politică.

Emblema rușinii

O altă minute Fiforeancă este instituirea Emblemei de Onoare a Pensiilor Militare, legiferată prin Ordinul ministrului apărării naționale (dar iraționale) nr. M.14 din 22 ianuarie 2018. Să fiu sincer, mi se pare cea mai mare bătaie de joc, cea mai mare umilință și cel mai cinic gest al unui ministru al apărării al tuturor timpurilor noastre. Adică cum ? Sub domnia sa, colega de partid și de urbe, Lia Olguța Vasilescu, această moașă a sistemului pensiilor și salariilor din România, chiuretează pensiile militare încălcând legi și drepturi fără număr, iar domnul Fifor, în loc să îi dea peste mână și să îi spună”stai coniță așa că intri pe tarlaua mea și nu permit”, instituie o emblemă cică a onoarei prin care consfințește dezonorarea cu viol în grup a pensionarilor? Cui se adresează această emblemă? Celor care de 9 ani de zile calcă în picioare drepturile militarilor? Cine vor fi primii care o vor primi, Boc, Lupu, Oprea, Gherghină, Jianu, Dogaru, Iliescu, pentru modul în care au reușit să pună în aplicare sarcinile de partid? Sau o vor da în bătaie de joc celor care au mai luptat pe ici pe colo și au stat în frig și ploi umiliți de cei de mai sus ? Poate o vor da post mortem  celor care au murit scriind scrisori matolitului sau citind suma afișată la bancomat? Repet, este cea mai mare umilință și cel mai cinic gest pe care îl putea face cineva, pentru că domnul Fifor dă oamenilor tinichele în loc să le apere drepturile iar cei care le vor primi vor își vor confinți  umilința și batjocura încununate de această medalie a rușinii. Este rușinea celui care o acordă, dar și a celui care o primește pentru că astfel își acceptă ori umilirea, ori servilismul. Suntem tratați ca pieile roșii de  către ”civilizatori”, care erau îmbătați și apoi păcăliți să își dea pământurile în schimbul unor oglinzi.

La plăcinte înainte

Există însă, și o categorie de rezerviști care se vor bucura să primească această medalie. Este categoria celor care s-au zbătut să fie și ei înaintați în grad în rezervă, ca să scrie și pe crucea lor colonel, sau general  în rezervă, sau să poată da și ei mâna cu ”fruntea sus” cu foștii lor comandanți care au fost fraieri și nu s-au învârtit și au rămas maiori sau doar Lt.col. Știe oare domnul Fifor, cel care a semnat ca Genoiu (adică,  ca primarul) documente fără să se uite sau să știe ce semnează,  ce prevedea legea, atunci când a înaintat în grad, cu diferite ocazii, militarii în rezervă? Domnule ministru, vă aduc spre obosirea ochilor un articol  din Legea 80 pe 1995, care spune clar și fără posibilități de manevră, în ce condiții se fac înaintările în grad pentru militarii în rezervă.  ”În timp de pace, ofițerii, maiștrii militari și subofițerii în rezervă pot fi înaintați în gradul următor, în raport cu nevoile forțelor armate, după expirarea stagiului minim în grad, dacă au o comportare demnă, au obținut rezultate bune și foarte bune pe timpul concentrării și au fost propuși prin aprecierile de serviciu.”

Domnule Fifor, fără a pretinde că sunteți sursa tuturor relelor din armata română, poate doar continuatorul, ați cunoscut acest aspect când ați aprobat avansări la 25 Octombrie sau 1 decembrie pe listele înaintate de liderii diferitelor asociații? Eu știu că mai există și  Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.132/2012,  modificat și el prin Ordinul M.137, publicat în Monitorul Oficial nr. 936 din 28 noiembrie 2017, care nu mai prevede condiția concentrării, dar, domnule ministru, nici un ordin de ministru nu poate modifica o lege de rang superior, deci prevederile legii 80 stau în picioare, iar cine le încalcă, o face pe spinarea lui. Amintiți-le domnilor de pe la direcția mobilizare, de la cadre și de prevederile art 8 din aceeași lege 80. Ați cerut să vedeți măcar la unul din cei propuși, în ce perioadă și unde a fost concentrat rezervistul și cine i-a semnat notarea de serviciu ? Dacă încă nu ați făcut-o, poate cereți lista cu cei propuși și avansați și concentrările la care au participat și notările de serviciu. Vă informez că în armata română nu s-au mai făcut concentrări de când nu ați mai fost chemat nici dumneavoastră la CMZ. Apropo, cine tot are interes să se schimbe mereu condițiile de avansare? Nu cumva cineva are ca singură sarcină de serviciu înaintarea în grad a rezerviștilor? Nu e ciudat că se tot schimbă așa după ureche și se tot fac înlesniri peste înlesniri?

Mă opresc aici, că știu că sunteți foarte ocupat.

ARU

http://romanialibera.ro/social/mihai-fifor-militarii-vor-purta-obligatoriu-tinuta-de-oras-710153

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

20 Raspunsuri la Ordinele și medaliile lui Fifor

  1. Popa Marian

    Buna, foarte bun articolul.
    Ma gandisem sa scriu si eu unul dar nu mai are rost.
    Cat despre noua tinută? Dacă eram activ și ar fi trebuit să o port, mi-aș fi cerut direct trecerea în retragere, ca să nu fiu nevoit să o port.
    Domnul Fifor chiar nu are nicio vină. Nu cunoaște ce e aceea UNIFORMA MILITARĂ. Dar ceilalți ….., Cât despre posibilitatea ca militarii să o poarte? Este absurd să credem că în următorii 10 ani va avea acces la ea altcineva în afară de pleiada de generali fără trupă.
    Cât despre trupă………… câți SGP-ti au avut acces până acum și la vechiul model?
    S-a încercat o lovitură de imagine? S-a reușit NU!
    Oare de ce trebuie să descoperim noi mersul pe jos? Dacă se tot vrea ca militarii să arate bine și să aibă prestanță e suficient să ne inspirăm de la parteneri: americani, francezi, oricare.
    sau mai bine rămâne la actuala ținută.
    Cât despre croitoriile militare – reprezintă o NECESITATE!
    Si eu sunt de părere că mai întai trebuiau reînființate. Chiar este nevoie de cineva care să știe să confecționeze la comandă tinutele de oras.
    Cu stimă, Marian Popa

  2. Mihaiu Sorin

    Foarte documentat articolul!
    Interesa(n)t trio-ul LOV-MF-NIC (lia-olguța vasilescu, mihai fifor, nicolae-ionel ciucă)?!
    M.F. a fost propus în funcția de ministru al Transporturilor, dar a fost refuzat de Președintele României invocându-se faptul că acesta ,,nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”. Însă, a îndeplinit criteriile pentru a conduce ministerul Economiei, minister sub a cărui autoritate se află mai multe dintre companiile din industria de apărare (IAR, Uzina Mecanică Moreni, Uzina Mecanică București, Electromecanica Ploiești etc) pentru care în ultima perioadă s-au negociat colaborări cu firme străine în scopul producerii tehnicii militare în România pentru dotarea forțelor Armatei.
    Și, dacă tot au fost negocieri în privința producerii tehnicii militare în România, de ce să nu rezolvăm și problema contractelor privind echiparea Armatei României!
    Sincer, regret că n-am absolvit și eu o facultate de litere….îți deschide atâtea oportunități sau…uși…. Rămâne, totuși, o consolare: dacă nu ești multilateral pregătit este suficient să ai doar buze, nu și gură!

  3. @Mihai, cred ca sunt cel mai… nefericit militar… sunt nascut in Arad, unde a fost ales domnul Fifor senator, traiesc in Craiova, de unde au saltat Fifor li Olguta si am absolvit… aceeași facultate de litere si istorie din Craiova, deci asputea fi considerat polinom identic nul.Imi e jena sa spun de unde sunt si .. ce scoli am facut din cauza acestor similitudini.

  4. Nea Nicu

    Emblema pensiilor ar trebui atribuita si lui Tiberiu Fratila, Constantin Nastase si Constantin Luca, pentru „aportul” la triumful legii 263 si ciuntirea legii 223.Toti au luat pozitia ghiocelului, sa se faca placuti sefilor. Nu invata nici unul nimic, nici macar de la Nastase, care a plecat pe usa din dos dupa ce nu a mai fost util. Toti calca pe cadavre pentru o stea ( sau doua ) in plus, nu conteaza ca maine-poimaine vor fi la randul lor pensionari! Tinand cont ca sunt cam toti dinspre Oltenia, s-ar justifica setea de grade. Nu si comportamentul complet impotriva celor cu care sunt sau vor fi colegi.

  5. Gerula

    Recent am avut ocazia sa ma afțu printre militarii polonezi din contingentul dislocat la Craiova,si am putut constata consecventa acestui popor im pretuirea valorilor mostenite de la inaintasi.Uniforma de zi cu zi,carne si cea de ceremonie,pastreaza traditia,singura modificare fiind calitatea materialului,in sensul sporirii calitatii.Asta spune mult despre acest darz popor.Uneori lucrurile marunte spun multe despre caracter,morala,consecventa,seriozitate si multe altele.Domnul Fifor face echipa cu dl Ciuca,si ne fiind in masura sa faca lucruri serioase ne prostesc cu nimicuri care baga bani multi in buzunarele clientelei de partid,cum daunazi a facut Condamnatul Badalan cu afacerea Tofan,Tendar sau afacerea Maciuca-Ristop,in care cei care s-au opus au fost nevoiti sa plece din sistem,iar servitorii dupa ce au primit grade la bursa neagra,s-au ales cu ani de puscarie si averi confiscate(vezi cazul Otelea,Madea,Linca,Tilinca,Maciuca)

  6. gurita

    Abureala lui Fifor si lui Ciuca, transformati in croitorasii MApN sau „dizainari” de izmene……..

  7. tudor marian

    Pacat dwe material. L-O TRADUCE CINEVA PENTRU CONDUCEREA ARMATEI ?

  8. gerula,

    La placinte inainte……Catiers militara,profesia de militar de cariera,inseamna mult mai mult decat a faceceva pentru ca nu ai putut face ceea ce ai dorit tu sa faci in viata ,sau au dorit parintii tai.Profesia de Ofiter,subofiter inseamna vocatie,chemare,puterea de a renunta la multe din placerile vietii,taria de ati asuma riscurile ,privatiunile si interdictiile specifice unei vieti deloc usoare.Gradul militar este expresia volorii profesionale a militarului,dobandirea lui fiind legata numai de activitatea militara,pregatirea prin cursuri si alte forme de perfectionare ,rezultate in misiuni si nicidecum al negocierilor politice si interventilor potentatilor vremurilor.Gradul militar,indivferent care este,inseamna onoaare si respect,si el se obtine in acti. vitate si mai putin in rezerva si in retragere.Din pacate,unii camarazi intrati insistem ca sa se capatuiasca,si care nu au performat,avansand in cariera conjunctural,doresc sa obtina pe usa din dos ce nu au obtinut prin merit.Pacat ca nu inteleg ca lumea ii respecta pentru ce sunt si nu pt ce vor sa para.Avansarile in rezervaa mei ales,dar si in retragere trebuie sa se faca numai cu respectarea legii si legii bunului simt,pt merite.La noi ca la nimeni.

  9. geofreeland

    Cu uniforma asta sa-l imbracam pe Ciuca si cred ca la aparitia lui la Intercontinental pana si maitre d’hotel ar lua pozitia de drepti. Cum o putea accepta asa ceva? Sau s-a primit ordin sa se schimbe ca era o „uniforma comunista”? Banuiesc ca si asta e un motiv in afara de afacerea banoasa la care Comandamentul Logistic a primit ordinul sa puna umarul. N-am vazut ce are pe cap baiatul ala cu pantaloni de alta culoare decat sacoul de chelner. Chipiu, sapca, basca, casca, masca? Oricum, privind ramanem masca.

  10. @ Geofreeland,
    Baiatul nu are nici o vina si nici nu mai conteaza ce are el pe cap atata vreme cat cei care decid nu au nimic in el.

  11. Gerula

    Din sursa sigura stiu ca in perioada comunista,si Ceaușescu dorea sa schimbe ținută militara ca sa se deosebească de cea a rușilor,cerând revenirea le elementele naționale.Așa s-a schimbat uniforma aviației si marinei,pttrupele de uscat urmând sa se schimbe culoarea,dar nu amai apucat.Ținută prezentata e oribila,si nu cred ca e de acceptat.Le recomand celor DOI sa organizeze un concurs de creație,si sa ceara si sfatul celor care vor îmbrăca ținută.Croiala sa fie simpla fara zorzoane,sobra cu buzunare drepte ,iar materialul sa fie de calitate.Ținută de vara sa fie lejera,sa difere la culoare chiar din doua culori,vestonul pt seara fiind alb.Pantofiisa fie din piele lăcuita cu o forma eleganta nu bloncosi cu talpa groasa,si sa se asorteze culorii ținutei(pantalonului).Accesoriile,ecusoane,insigne,barete de decorații sa fie din fir aurit si sa se poarte in număr redus,cele de rangul cel mai înalt,max 4barete,insigne care atesta studiile.Sa nu arate ținută ca o sorcova cu tot felul de embleme ,,de onoare,,născocite de semidocți ca Oprea.

  12. @Gerula,
    Pai daca nu purtam medaliile si „ixinele” pe care ni le daruim cu atata larghete, de ce le mai avem ? Nu domnule, eu zic ca sa se confectioneze o tinuta cu spatii specifice pentru medalii, sa putem pune cat mai multe, si pe cele de specialisti de clasa, sau pe cele de participare sau aniversare a terminarii liceului, sau chiar a gradintei. Sa se dea medalii si pentru trecerea din clasa pregatitoare in clasa 1 si sa se faca ceva sa ne putem purta la ocaziile oficiale si diplomele primite la studii, un fel de mapa atasabila la centura cu copii in miniatura ale tuturor diplomelor(inclusiv cele de participare la conferinte si seminarii sau „ateliere de lucru”, ca cel care te vede sa stie cu cine sta de vorba, sau vrea sa se bage in seama.Si propun sa se elimine calificativele si notele care se dau in scoli. Ce e asta, e discriminare domnule, cum adica unul sa ia 10 iar altul 5. Pai ce ala care are 10 are mai multi bani in banca ? Ce daca il duce capul sau e mai muncitor,pai ce, asta conteaza? Asta e mostenire comunista domnule. Sa se scoata notele…. nu e corect, de ce sa se imparta lumea in prosti si destepti? E mai bine cum spunea poetul national, in smintiti si in misei.

  13. Mihaiu Sorin

    @ Marin Neacșu
    Dacă ,,băiatul” este creatorul de modă Alexandru Ciucu, designer de costume masculine și furnizorul oficial al, așa zisei, Case Regale,poate se explică acțiunea tandemului fifor-ciucă. Și dacă ne mai amintim de faptul că, la 25 octombrie 2015, designerul Alexandru Ciucu le-a dăruit militarilor Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul un set de huse pentru transportul ţinutelor de paradă, asta după ce, în luna februarie 2015, aceștia au defilat, în premieră,în calitate de manechini, la prezentarea colecţiei Tailored Glory semnată de Alexandru Ciucu, poate că este interesant să știm ce poartă pe cap pentru că în cap…bănuim.

  14. @Mihaiu Sorin,
    Ar fi interesant de vazut cine le da si de cap acestor aranjamente, nu de alta, dar baiatul din fotografia cu proba de uniforma seamana al dracu de mult cu domnul Ciucu.De fapt domnul Ciucu este si designerul cuplului prezidential, asa ca sa nu mai spuna cineva ca exista cearta intre palate. Iata cum toate palatele isi dau mana in cabinele de proba Ciucu. Se poate sune ca Ciucu imbraca si dudele si papa…rudele.

  15. Ifrim

    Prezenta tinuta de oras in uz este mai prezentabila si mai comoda decat cea propusa pt.inlocuire!

  16. gerula,

    Draga Marine,toate aceste actiuni ale cuplului CF,sunt menite sa na atraga atentia de la problemele serioase ale Armatei Romane,si ale militarilor.Seria de intalniri initiate de cei doi ,intalniri la care au auziit si ce nu doreau sa auda,s-a oprit cand trebuia sa se organizeze intalnirea cu asociatiile activilor,printre care este si ROMIL.De ce oare?……unele voci spun ca scopul acestei intalniri era sa ii abureasca pe mai tinerii nostri camarazi cu basme precum noua tinuta,grija nemarginita fata de bunul trai si multe alte elogii la adresa lor pt tot ce au facut si fac pttara si prestigiul ei,…..abureli si iar abureli.Afland pe surse ce pregateau cei din Romil,intrebari incomode,totul a fost anulat desi asociatiile primisera invitatii scrise.Acum la minister un grup de fosti activisti PCR si UTC,reciclati in democratie la scolile NATO,patrunsi de sentimentul datoriei,pregatesc subcoordonarea lui Ciuca,Legile pt infiintarea Corpului de Rezerva,un fel de Garda Nationala din SUA,fiecare vizand functii in aceasta structura.Asa cum dupa ’89mobilizarea armatei a ajuns pe mana fostilor politruci,acum aceiasi Baietei ne organizeaza Rezerva Armatei.Si cum rezervistul e voluntar,razboiul a devenit facultativ in mintea acestor ganditori.Doamne fereste si apara!

  17. gerula,

    Grupul de lucru cuprinde patru generali in rezerva si retragere,care au abandonat problemele pensionarilor militari,acum facand jocul puterii actuale de manipulare a colegilor din asociatiile pe care le pastoresc.Vineri la sediul ANCMRR va avea loc o intalnire importanta a mambrilor ForumuluiAsociatiilor Militare,pentru a stabili un punct de vedere comun fata de OG59,punct de vedere care va fi comunicat PSD in viitoarea intalnire planificata a avea loc in luna MARTIE.Sa speram ca lucrurile vor fi transate iar cei patru vor intrain formatie.

  18. sova

    Adevarat, o tinuta mizerabila si sigur nepractica din materiale China daca creatorul este Ciucu ne-am ars. Aduc aminte unui antevorbitor ca militarii activi nu pot face nimic daca tot vorbim de legi si regulamente nu vor fi ascultati ca de obicei. Sefii cei mari sunt cei care gresesc, credeti ca ei consulta pe cei de jos hai sa nu ne amagim. Sunt curios cum o sa arate Seful statului Major al Apararii care este ca un pepenas, din cauza traiului greu, in acest jeg de tinuta, îi vor fi scoase in evidență falcuțele va fi numai bun de carat bagaje la hotel. În general in vreme de pace popoarele își apară armata altfel …… .

  19. Constantin

    Nu toti, vorbim ori scriem ,cursiv ,literar si la obiect.D-l Marin Neacsu a scris si pentru mine.Exista un of.Cine din cei aflati la butoanele armatei au citit,au retinut continutul atat de documentat al acestui articol?Cati din cei care au citit ,au si reactionat?Vifor si ceilalti rezolva doar problemela trasate de Dragnea sau Vasilescu!De militari activ se folosesc si ii inbrobodesc asa cum au fost pacaliti,rezervisti de astazi.Ca Vasilescu a fost lasata ,inclusiv in spatiul public sa minta ,sa arunce cu neadevaruri in rezervisti,ce sa mai comentam!Vifor a dat mana cu Vasilescu,cu Dragnea pentru ca rezervisti militari sa fie „ingenuncheati”Despre uniforme-interese financiare ascunse ,ii determina sa fie atat de „grijulii”Emblemele date ,nu tin de foame ,nici de plata medicamentelor,a medicilor.Fac parte din panoplia pacalelilor.Nu pentru asemenea tinichele am muncit peste 30 de ani?Tinichele ,pamblici si famfare pentru cei care si au sacrificat integritatea corporala,familiala,viata=pentru linistea viforilor!!!

  20. @Constantin,
    Stie maaaaaaaaaaa, crezi tu ca nu stie? Este informat, i se face o revista a „presei” sau prezinta pe scurt o informare in timp ce isi bea cafeaua, in care i se spune :
    – Chelu ala mic cu barba iara a scris in cuiul catarii ceva despre dvs, ceva cu uniformele, nimic demn de retinut.
    -A, bine altceva?
    -A sunat domnul Ciu…
    -Ciuca?
    -Nuuuu, Ciucu,ca stiti ca Ciuca nu va suna nesunat, stiti dumneavoastra,Ciucuuuuuuuu, din parteaaaaaaaaaaa…..
    -Aaaaaaaaaaaaaaa, da si, ce a ordonat ?
    – O sa va spuna domnul Spusu …

    Deci nu va ingrijorati domnul Constantin, stieeeeeeeeeeeeeee……