OUG 59/2017 TRIMISĂ LA CCR

Categoria De pe bloguri militare

Ceea ce nu au reușit zecile de asociații ale militarilor și sindicate mai mult sau mai puțin legale, a reușit un simplu pensionar în instanță. Domnul Pascari Emanuel Cătălin, pensionar al Ministerului de Interne,(regret nu îi cunosc gradul profesional)  a dat în judecată MAI pentru prevederile OUG59/2017 ridicând între altele și problema neconstituționalității ordonanței. Tribunalul Suceava a analizat cazul și-a declinat competența pe aspectul de neconstituționalitate și a trimis plângerea respectivă organismului care are atribuțiuni pe acest caz.

 

06.02.2018
Ora estimata: 9:00
Complet: C6F AS civil
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În baza art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. VII pct. 2 din OUG nr. 59 din data de 04.08.2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, excepţie invocată de contestatorul Pascari Emanuel Cătălin. Fără cale de atac. Cu privire la fondul cauzei, acordă termen de judecată la data de 20.03.2017. Dispune citarea părţilor. Pronunţată în şedinţă publică.
Document: Încheiere de şedinţă    06.02.2018

Nu știu ce a susținut reclamantul, domnul Pascari în această plângere privind neconstituționalitatea ordonanței, dar tind să cred că dacă tribunalul a înaintat cazul către CCR, motivația este solidă.

Nu știu când și ce vor decide cei 9 judecători ai CCR, majoritari pesediști, dar există o șansă să fie corecți.

Nu știu ce vor face guvernanții după ce CCR va da decizia, dar există șase și să o respecte, și să o calce în picioare, așa cum au făcut cu Decizia 20/2000.

Ceea ce știu este că Ordonanța va ajunge la CCR și există șansa ca, dacă argumentele sunt bine susținute, CCR să ea o soluție favorabilă nouă. Acuma rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Informația am preluat-o de pe Huhurez, unde apare și un prin-screen (mai jos) al înregistrării dosarului la CCR .  Sentința Tribunalului  Suceava s-a dat pe data de 06.02.2018, iar data înregistrării la CCR este 19.02.2018.A trecut o lună. Nu știu ce termen de rezolvare au sesizările înaintate CCR dar știu că art 48 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al CCR spune că :

Art.48. – (1) Termenul de judecată se stabileşte de preşedintele Curţii Constituţionale, potrivit legii.
    (2) În cazul soluţionării excepţiilor de neconstituţionalitate, termenul de judecată se stabileşte la data depunerii raportului şi nu poate fi fixat într-un interval mai scurt de 30 de zile.

Așa că trai nineacă, pe banii babacii!

Să așteptăm de acuma și să sperăm că CCR va da  o  rezoluție corectă.

 

Între timp, continuă circul privind recalcularea pensiilor. Cei de la MI dau instrucțiuni structurilor  suptordonate privind actualizarea pensiilor, pentru cei care nu au înțeles ce trebuie să facă.

Interesant că -așa cum spuneam mai de multe ori-, cineva, nu spun cine, nu contează, citind această informație pe Facebook, comenta: ” ȘI ASTA CUM SE TRADUCE? ”  Când eu spuneam că ne merităm soarta, mi se spunea că exagerez.

Îmi amintesc că și domnul Fifor se plângea și el  că a discutat cu domnul secretar de stat Nasta  iar acesta nu a înțeles și va fi nevoie să mai rediscute. Iată ce spunea domnul Fifor acum 5 luni : ”Eu am avut o discuție  cu domnul secretar de stat Nicolae  Nasta, și i-am dat niște instrucțiuni, înțeleg că nu le-a înțeles foarte bine, o să mai discutăm, sunt aici colegii de la Casa de Pensii și o să discutăm din nou această problemă ..”

Or mai fi discutat, sau s-au supărat și nu și-au mai vorbit? Dar domnul Solomon, o fi  cerut și primit simulări privind actualizarea pensiilor? Dar generalii noștri, s-o mai fi întâlnit, măcar între ei, să își facă dosarul,  sau se vor duce iarăși la întâlniri cu lecțiile neînvățate și vor cere amânare pentru a -și căuta argumente?

Mâine parcă sunt programate două evenimente majore în viața armatei: participarea fundației Dogaru la protestele celor de la MI și alegeri libere la LADPM. Succesuri participanților și felicitări domnului Gligor pentru alegerea sa în fruntea Ligii pe care a primit-o cadou de la domnul Gropan!

 

http://portal.just.ro/86/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8600000000139446&id_inst=86

https://www.ccr.ro/ccrSearch/MainSearch/SearchForm.aspx

Întâlnire istorică la MApN

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

11 Raspunsuri la OUG 59/2017 TRIMISĂ LA CCR

  1. Dan

    Marine,

    Ție nu-ti pare curios ca instantele judiciare accepta sesizarile catre CCR provenite de la pensionarii proveniti din MAI?
    Chiar or fi, majoritatea, niste genii in ale dreptului civil? Presupun ca, mai mult ca sigur, pensionarul in cauza este reprezentat in tribunal de un avocat, caz in care mă intreb de ce justitiabilii rezervisti ai Armatei nu au acelasi „noroc”?
    Sa existe sentimentul autosuficientei sau o prostie consistenta la colegii nostri din MApN? Parca nu-mi vine a crede!

  2. @Dan,
    Sunt multe de spus aici. E vorba de :
    – faptul ca militarii au actionat intotdeauna impreuna, cu subunitatea, la ordin. In foarte putine cazuri au fost nevoiti sa lucreze izolat sau in grupuri mai mici.Politistii au lucrat si in echipe mici, izolati si au fost invatati sa ia decizii de unii singuri sau sa se bazeze mai mult pe ei.
    – tupeu. Militarii au invatat ca un militar bun este un militar care executa ordinele. Politistii au fost pusi mai des in situatia de a fi independenti.
    – relationarea cu elementul civil. Militarii au lucrat in cazarmi intrand in contct cu civilii de cele mai multe ori doar in afara serviciului si de fiecare data de pe pozitii egale. Politistii au fost intotdeauna in contact cu societatea, pentru ei civilii erau elementul pe care il aveau la dispozitie, caruia ii dictau.
    – politistii inca de pe timpul lui Ceausescu erau sprijiniti sa faca dreptul, sa aiba notiuni de legislatie deci intrau mai des in contact cu juridicul, nu se temeau de el si isi mai faceau si relatii.
    – atitudinea justitiei fata de plitisti. Aici nu mai e nevoie sa explic.
    – armata a fost intotdeauna un element supus societatii pe cand politia de represiune. De aici si atitudinea instantelor fata de reprezentantii lor.
    – mai e de luat in calcul si atitudinea si modul de manifestare a fiecarui individ.
    Deocamdata atat.

  3. Andrei Marian

    Buna seara
    Dnl.Dan, interpretarea pe care dv. O dați articolului respectiv,este influențată de metodele NKVD,prin care se urmărea dezbinarea forțelor armate,scăderea capacității de lupta prin neîncredere.
    Întâmplarea a făcut să fiu militar în MI, întotdeauna am avut sentimentul că fac parte din forțele armate ale României” Oastea cea mare ,cum consider eu că este”
    In timpul loviturii de stat din 1989, devenise esențial pentru mine,
    Siguranța Mapei de mobilizare, pentru a putea fi pusă oricând în aplicare.
    Cred că este bine sa urmărim,pe postul de televiziune Nasu tv. emisiunile la care participă Comandor de aviație Ion Marin, de unde putem afla despre fapte adevărate…
    Prima emisiune a fost în data de 18.03. ora 20
    In data de 25.03. va fi o noua emisiune
    Cu mult respect
    Andrei Marian

  4. @Andrei Marian,
    Ei nici chiar asa. Trebuie sa admitem ca este o diferenta de perceptie si chiar tratament a societatii civile, a administratiei (din care politia face parte) fata cadrele militare apartinand MApN comparativ cu cei de la MI. Sa nu ne ascundem dupa deget si sa nu exageram in nici un sens. In plus, chiar legea, politicul si chiar o parte a politistilor nu mai considera politia ca forta militara, decat la drepturi caci in ceea ce priveste obligatiile, nu se mai pupa. Cei din MI au voie sa se constituie in sindicate, sa faca greva, sa protesteze, deci sa exercite presiune si asupra institutiilor statului, nu numai asupra populatiei.Pai eu cred ca ar trebui ca insisi ei , politistii sa se dedida odata ce sunt, ori cal ori magar, ori popa ori hot pentru ca stand asa cu curul in doua luntri e normal sa se uite piezis la ei si unii si altii. Deci, daca sunt militari sa aiba aceleasi obligatii ca si militarii, iar daca nu sunt sa nu mai beneficieze de legi si drepturi militare. In ceea ce priveste mobilizarea, la mobilizare sunt militari toti cei chemati, si soferi si vidanjori si profesori universitari si someri.

  5. Andrei Marian

    Domnule Marin Neacșu
    In primul rand va mulțumesc pentru faptul că mă primiti aici”în casa dv”
    Va asigur că toate comentariile pe care le trimit pentru a fi publicate, vin din partea unei persoane care își respectă interlocutorii.
    Din păcate „timpul nu mai are răbdare” și de aceea nu doresc sa fac expuneri (didactice?- nu am găsit ălt cuvânt”
    Sunt sigur că incelegeti ceea ce am susținut în toate comentariile mele.
    Este timpul pentru lucruri spuse clar,răspicat și cât mai scurt.
    Acțiunea este importanta.
    Iar dacă va fi sa murim ,atunci sa fim drepți și curați.
    Un ostaș reprezintă un popor o tara, el nu trebuie sa fie văzut „cocoșat”
    Am avut bucuria de a cunoaște militari care reprezintă spiritul acestui popor.( Da au făcut parte din arme aflate în structura MApN, și împreună cu ei am constatat că suntem pe același front și în aceiași armata ( ei știau acest fapt- nimic nu este întâmplător)
    Chiar credeți că ne poate fi frica de acest binom KGB – Crima organizată.
    Va asigur că ei au frisoane noaptea..
    Cu respect
    Andrei

    ( Este interesantă expunerea Comandor Ion Marin, cine vrea să știe adevărul…)

  6. @Domnule Andrei,
    Nimeni nu a contestat faptul ca trebuie sa fim uniti. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa fim siamezi.

  7. Chisiu Leonid

    Dragilor ,indiferent din ce arma face parte cel care a sesizat CCR a facut-o in folosul tuturor. Asta e important si trebuie apreciat de toti. Sa de-a Dumnezeu sa ne fie de folos tuturor.

  8. Gigi

    Sunt pensionar da la 1mai 2018 pe ordonanța 59 .pot sa dau in judecata pentru discriminare fata de ceilalți? Mulțumesc!

  9. Toma Dan

    Avem un răspuns de la CCR?

  10. Makena70

    Gigi!
    Daaaaa
    Dă.i în judecată!
    O să ai câștig de cauză

  11. Scheuleac viorel

    Felicitari pentru initiator, curaj