Despre onoruri și onoare

Categoria Actualitate, Despre Armata

A murit Ionela Prodan, o cântăreață aproape la fel de cunoscută ca Gică Petrescu,  dar în Muzica Populară, nu cea ușoară. Dumnezeu să o odihnească, a fost o voce apreciată și o bună promotoare a folclorului.

Nu contest valoarea artistică și nu comentez viața privată, chiar dacă a fost o persoană publică, nici nu mă leg de persoana sa, ci de atitudinea, opiniile, faptele și vorbele celor care pretind că o apreciază și care fără să vrea îi pătează imaginea de artist valoros dar deopotrivă modest și onest.Lumea s-a înghesuit la  slujba de înmormântare, dar nu toți  ca să asiste la slujbă sau să își exprime durerea și compasiunea, au fost mulți care s-au dus să primească și ei gratuit, un disc cu melodiile cântăreței. Nu știu cine a luat decizia acestei … promoții, dar a rivalizat cu promoțiile la tigăi, s-a lăsat cu îmbrânceli, leșinuri, salvări, ca la … ușa Dedemanului.  Probabil asta s-a urmărit, pentru că unele televiziuni chiar încercau să facă un top al morților, pe baza participării lumii la înmormântare. De toată jena și deloc onorabil.

Vorbind de onorabilitate, onoare și onoruri, s-a avansat ”regretul” sau intenția ca decedata să fie înmormântată cu onoruri militare. Nu știu, poate am eu un fix, poate alții au un fix și ambiții care depășesc bunul simț, dar eu când aud că cutare cântăreț, sportiv, artist, știrist, procuror, lider de partid este înaintat de la caporal direct la gradul de colonel, sau înmormântat cu onoruri militare, îmi sar capacele. Măi oameni buni, dacă sunt onoruri militare ele ar trebui să fie pentru militari sau cei care au avut merite deosebite în ceea ce privește istoria românilor,imaginea României în lume, ambasadori, poate savanți de renume mondial, dar să te apuci să tragi salve pentru toți cântăreții sau sportivii care au activat pe plaiurile mioritice, sau au  delectat odraslele nu știu cărui îmbuibat cu pretenții de lider,  mi se pare deja o bătaie de joc la adresa armatei. Nu că ar fi prima, dar nu ne mai oprim? Recent Brigada de gardă a fost scoasă să facă entertainment în pauza meciului Steaua- Rapid. Nu știu cât de legală a fost scoaterea armatei din cazărmi pentru astfel de activități, sau altele cum ar fi trimiterea  fanfarei militare la zilele de naștere ale unor preoți și nici cât de impresionați au fost spectatorii și care a fost câștigul sau rolul acestei ilegalități, cert este că Steaua a mâncat bătaie, ca și unii spectatori, pentru că s-a lăsat cu bătăi în toată regula. Mă întreb și aici, asta s-a urmărit?

Revenind la onoruri, nu știu cum de toată lumea are parte  de onoruri și recunoștință,  numai militarii au parte de pensii tăiate, blocate, schingiuite, și oprobiul public,  ei sunt ”mercenari nesimțiți,” pentru că au îndrăznit să meargă în misiuni de luptă în afara țării și să se întoarcă (unii) pe picioare, nu pe scut. Doar cei care se întorc sub drapel sunt făcuți eroi. Deci militarii sunt buni numai morți, ca indienii lui Custer  cei vii sunt nesimțiți.  Dar domnul Dumitru Prunariu, care era cosmonaut și a fost și el O SINGURĂ DATĂ în spațiu, a fost declarat erou și decorat cu cele mai înalte distincții naționale. Pentru ce? Pentru că și-a făcut meseria și s-a plimbat prin spațiu (lucru absolut normal pentru un cosmonaut și trecut în ”fișa postului”), nu s-a luptat cu nimeni, nu a salvat pe nimeni de la moarte, a stat în banca lui și s-a întors înapoi. Care este marele merit, de ce este erou? Nu știu. Am mai spus eu, făcând eroi oameni care nu au comis nici o faptă de eroism, riscăm să transformăm eroismul în glumă de prost gust, așa cum transformăm  haina militară în livrea  de servitori și ușieri de hotel și la propriu și la figurat.

Militarii sunt efectiv despuiați de tot ce le aparținea cândva. Magistrații le-au ”împrumutat” dreptul la pensie militară și dreptul la actualizare a pensiei după soldele activilor, care apoi au fost acordate doar magistraților. Activiștii de partid, acoperiții, turnătorii și politicienii, cârnățarii și circarii ne-au furat hainele,  și-au pus pe umeri stele în timp ce militarii de profesie sunt forțați să iasă la pensie anticipat pentru că nu își mai găsesc locul și rolul în lumea militară, împănată de ”militari” vârâți în armată pe ușa din dos. Primesc în schimb, haine de servitori.  Marii artiști sunt înmormântați cu onoruri militare, dar pentru militarii profesioniști nu sunt resurse sau nu este armată în localitate. Terenurile și clădirile armatei sunt date ciobanilor, dar asociațiile militarilor nu au sedii iar rezerviștii se târăsc prin încăperi insalubre în care le cade tavanul în cap. Toate firmele private își desfășoară activități în Cercurile Militare, dar militarilor li se prinde mâna în ușă când vor să intre să își desfășoare activități. Aveam spitale militare pentru militari cu medici foarte bine pregătiți și dedicați armatei. O parte au fost desființate, cele rămase sunt pline de civili, toți actorii se tratează acolo,militarii nu mai au loc sau se uită civilii la ei urât și chiar și doctorii. Mai mult, doctorii cei mai buni au plecat la SRI, MI, clinici private, în străinătate sau la pensie forțați de o lege proastă care spunea că dacă au depășit  vechimea în grad sunt trecuți în rezervă. Abia după ce s-au golit spitalele s-au gândit mai marii oștirii să le lungească vârsta de pensionare și să schimbe legea pentru ei. Cam târziu.

De ce să fie înmormântată Ionela Prodan cu onoruri militare? Pentru că a cântat sau pentru că Ana Maria și soțul au avut legături cu echipa Steaua ? Mă lași? Păi dacă continuăm așa, o să îi vedem și pe Guță, Viorel de la Cocargeaua din Deal, Corcodel de la Cloșcani, sau mai știu eu ce manelist, cu pretenții la afet de tun. Dacă le-a plăcut așa de mult armata de ce nu s-au făcut militari sau măcar instrumentiști în Fanfara Militară sau Ansamblul Doina al Armatei? Sau or fi fost acoperiți? Să îi îngroape cine i-a folosit.    Eu zic să ne vedem fiecare de lungul nasului, să-i dăm fiecăruia ce i se cuvine, că nu am auzit până acum nici un militar să ceară să fie făcut Maestru Emerit al Sportului sau Artist Emerit Post mortem pentru că a făcut șpagatul sau vocalize în baie. Din cauza atâtor ”eroi” ai cântecului și circului românesc,  un colonel în rezervă,  fost șef de ATAM de la Oradea nu a putut fi înmormântat cu onoruri militare, nu au mai fost cartușe de manevră și pentru el.

În încheiere, o anecdotă cu cosmonauți.

Se face o echipă mixtă, se pune la cale o ieșire de două săptămâni în spațiu cu  Laika, celebra cosmonaută rusească, Daisy, o cosmonaută USAndeză, cum spunea cineva și o reprezentantă a Românie, să îi spunem….Lenuș.  După ieșirea în spațiu, dorind să verifice cum răspund cosmonauții și ce știu să facă, reprezentanții Rusiei își apelează reprezentanta:

–          Laika, Laika aici Maica Rusie.

–          Ham, răspunde Laika.

–          Laika, mărește viteza la 3 Maci.

–          Ham Ham, răspunde Laika și apasă pe buton mărind viteza.

Urmează partenerul strategic:

–          Daisy, Daisy, aici Unchiul Sam !

–          Ham, răspunde Daisy.

–          Schimbă traiectoria cu 11,56 grade.

–          Ham,răspunde Daisy, și apasă pe buton modificând traiectoria.

Bucureștiul  își apelează  reprezentanta:

–          Lenuș, Lenuș, aici București !

–          Da, să trăiți, răspunde reprezentanta noastră.

–          Ai grijă fata tatii, să hrănești câinii că fără ei nu te mai întorci acasă și nu mai ajungi erou național, plus că o să plătim prietenilor de la Est și Vest toate cheltuielile cu instruirea javrelor și trimiterea voastră în spațiu.

Spre mândria întregii noastre delegații, naveta s-a întors pe Pământ.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

24 Raspunsuri la Despre onoruri și onoare

  1. Ifrim

    Posibil sa fi cantat la nuntile de la Casa Armatei!

  2. geofreeland

    Tatal meu, colonel, nu a fost ingropat cu onoruri militare. Ca nu aveau trupa in Teleorman. Cartuse de manevra aveam cu milioanele, cu analizele fizico-chimice la zi, AK-urile aveau intaritor de recul, ulei de arma suficient, incarcatoare cu arcul bun, curele noi, motorina camionului o plateam eu, mare branza, si taranii ma intrebau de ce nu a venit si „garda militara”, ca si tu esti in armata? N-am avut un raspuns, de rusine, ca militar care isi ingroapa parintele tot militar fara onorurile cuvenite. L-am ingropat cu hainele lui militare, alea comuniste, pastrate cu sfintenie, periate si calcate dupa fiecare participare la Ziua Victoriei, cu medaliile dobandite, vorba unuia „pune-le acolo, poate i-o trebui”. Mi-era sila, gandindu-ma ca regulamentele militare, cand vom muri, nu sunt respectate de militarii activi care se vor a fi vesnici. Acum, regulamentele militare, se aplica civililor, ca o cinste de tinichea si fala, de ochii lumii. Ce mai conteaza cine esti? Ne uitam la comandantul nostru suprem si ma intreb, pentru el s-o gasi trupa sa-i traga salvele de onor? Ca doar n-o fi mancat alta fasole cu slanina de la cazanul cotrocenian!

  3. Ioan

    Apreciez articolul. Trag următoarea convluzie: se duce o generație care ne-a încântat la vremea respectivă, nefiind alternativă de distracție. Asemeni unor „mari’ actori, și acești „mari” interpreți, dacă ar evolua acum ar fi vax. Deci, ducă-se, așteaptă alții la rând care nu au loc de „dinozauri”.

  4. geofreeland

    Vorbim de moarte, ca final de lume si onoruri. Ca militare, ca civile, ca vesnice in memoria scrisa a lumii. Un periplu teluric, neales, necontractat, o bantuire de hormoni, o pozitie sociala, copiii, sperante desarte, visuri, orgolii, munca…Viata! Dar de la Dumnezeu? Chin de la Dumnezeu inscris in ADN, ca un traiest destinat. Vine varsta cand nu iti mai e frica de moarte. Suntem datori s-o facem si p-asta. Asta e!
    Moartea e o afacere. Dupa perioada de depreciere a gonadelor echilibrul biologic intra in remisie. Scartaie tot. Mergem la service. Medici. Consult, diagnoza, operatii, bani. Ca la service, cu masina. Pivoti, filtre, bucsii bascule, mari mici, segmenti motor, pompa de carburant etc. Bani. In final, dupa bani grei in service-ul de oameni, dar ce bani, nechibzuiti, casare. Vine popa, bani. Clopot in dunga, tristetea lumii, capela, bani, catering pomana, bani, slujba, bani, gropari, bani, daruri, bani, coroane, bani, toate bani, tristetea masurata in bani. Popii se bucura cand vine pe lume cineva, e normal, dar pe bani la botez, cand se casatoresc doi, e frumos, exemplu biblic, dar cu bani multi, la moarte, inpamantarea costa la fel, ca la electrica la racordarea casei. Bani. Viata inseamna bani. Viata a fost o goana dupa bani. Case, masini, IT-uri in top, vacante grataruite si bine spritate,iachtyuri, elicoptere, bani. Toate bani, conturi, afaceri, viermuiala, muschi de putere sociala, bani, lumea invartita dupa bani si orice nevoie a omului e marfa dupa care alergam toti, uitand de noi, cautand bani. Viata e ca un drog aberant, o cursa dupa bani. Rar ne rupem de cursa banilor si ne retragem, obositi, sa stim ca Pamantul e o minune a Universului pe care prea tarziu o descoperim. Aproapele, omul de langa mine, nu ma intereseaza, e treaba lui, viata lui si mai fac un gard sa nu vada el ce am in curte. Oare astia suntem? Pai, da. Altfel nu am cere onoruri dupa moarte prin reprezentanti. Nu luam nimic dincolo. Nici sufletul. El ne paraseste, in constiinta universala, ca o experienta, acolo, pe o frecventa proprie si, poate, rezonand cu frecventa unui fat nenascut, ia parte din experienta noastra chinuita, un destin sau un har. Dar ma intreb, cand ai ajuns la varsta neputintei, de ce mai vine cineva care iti da lovitura de gratie? Nu e crestineste. De ce? Pentru ca in inconstienta impusa de hormoni omul se crede vesnic si toate li se intampla altora, nicidecum lor. Paranoia, cam asta e. Pe la troite citesti „Calatorule, adu-ti aminte de moarte!”. Bine zis. Dar ce are a face asta cu onorurile? Militarii au onoruri militare. Civilii sa-si faca propriile onoruri. Sau cele popesti nu sunt suficiente? De ce onoruri militare? Pentru ca militarii au jurat sa-si apere patria cu pretul vietii si unii au facut chiar suprema jertfa iar civilii nu au jurat pentru nimic. De aia! Dar ma intreb, mai e valabila sintagma „jur sa-mi apar patria”? A cui?

  5. Ioan

    Apreciez articolul. Trag următoarea concluzie: se duce o generație care ne-a încântat la vremea respectivă, nefiind alternativă de distracție. Asemeni unor „mari’ actori, și acești „mari” interpreți, dacă ar evolua acum ar fi vax. Deci, ducă-se, așteaptă alții la rând care nu au loc de „dinozauri”.

  6. geofreeland

    „Şi poate că aceasta e iubirea,
    Nu numai gelozie şi asalt,
    Ci să-ţi modifici într-atât privirea
    Încât să vezi la fel ca celălalt.

    Profeţii însă iată ce-mi arată :
    Te sorb din ochi, precum şi tu mă sorbi,
    Şi ne vom cheltui lumina toată,
    Îngenunchind sub cer ca nişte orbi.”

    Minunea geniului Paunescian, solutia iubirii de aproape, de iubita, de mama, de patrie, de orice…Solutia reinvierii neamului romanesc in onoare, demnitate, acum si dintotdeauna, peste vremuri, peste navalitori, peste grijile zilei… Ne SUNTEM ca neam, unul, mirific, ca un codru, uniti, stavila vanturilor…Ne suntem? Sa fim!

  7. geofreeland

    Gica, al nostru, asa-zis regele fotbalului, desi eu ma indoiesc, preferandu-l pe Dobrin, va fi inmormantat cu „onoruri militare”? Ca il stie tot neamul ioropean, de la Cadiz la Bosfor, via America. Nu cred. De ce? pentru ca, citez: „Cine ne conduce nu are noţiunea de mândrie naţională şi a construi oameni care să ducă acest brand de ţară.Noi ceilalţi suntem nişte gâze. Oamenii de acolo, de sus, ne privesc ca pe nişte gâze. În rest, ei îşi fac ei jocurile lor. Îşi împart România cum doresc, iar noi nu mai contăm. Cel puţin pe sport suntem dezastru. Rar se face câte ceva. Vine cineva şi strigă faptul că sunt prea mulţi bani şi aşa mai departe. Statul finanţează politic, doar pe-ai lor”.

    Imi cer scuze pentru citat din alta parte dar daca pana si Gica, pe banii lui, face ceva in sport, pepiniera si performanta, cum nu face Liga lui Burlan sau Ministerul ala al sportului (care sport? si al cui?)a ajuns cu cutitul la os, ma intreb, iar ma intreb, mai putem vorbi de valori, de onoare, de respect? Respectul societatii pentru valori a ajuns un kitsch notoriu, degradant dar impunabil inca. Ne miram ca se bat ca chiorii huliganii stelistilor si rapidistilor? Asta se vrea. Discreditarea! Asa si cu onorurile militare, discreditarea militarilor, oamenii care au servit o armata nationala, adevarata si bine instruita. Si daca ne uitam in istorie, moralul uneori bate armate tari sau chiar daca infrangerea celor animati de crez a oferit lauri invingatorilor, ei au ramas in istorie. De la spartani si pana la polonezi exemplele sunt multe. Nimeni nu a ramas pe soclu. Soclul asta e chiar viata. Una, definitiva si fara return. Tot istoria ne spune iar noi, ca dintotdeauna, suntem generatii de sacrificiu. Asta e rostul generatiilor in fata valurilor civilizatoare. Dar neamul ramane, cu cutumele lui. Gica Hagi, machedon de-al nostru, tine cu tara si nu wernereste bruxellez. Onoare lui!

  8. Merian

    Apreciez foarte mult articolul si eu ca fost militar de cariera(col.rz.) care zece ani zi si noapte a luptat pentru a convinge pe teren tarile NATO ca meritam sa fim membri NATO si ai UE sunt tatal impotriva acestei practici. Nu mai avem policlinici. nu mai avem spitale, nu mai avem restaurante asa cum nu mai avemcase ale Armatei sau locatii de odihna. Uitativa la SRI si chiar MAI. Cu stima.

  9. Respectul pentru armata, la romani, a fost dintotdeauna. Istoria noastra e dovada. Nu stiu de ce politicienii de azi sunt niste decrepiti negand aceasta categorie sociala. Incepand cu dragnianul, care probabil a confundat chefurile cu ofiteri, sa se bage in seama, cu armata si ce face ea. LOV, la ordinele lui, da cu barda in tot ce inseamna lege referitoare la militari. De ce? Pai asa a primit ordin. Nu l-am auzit pe Plavan, comandant suprem, sa zica ceva de armata romana. E drept ca in armata norma de tigari Marasesti ii facea pe multi sa tuseasca. La turci, de exemplu, se face bugetul armatei mai intai si apoi se imparte PIB-ul. La noi, 2% din PIB, pentru interoperabilitate (achizitii de tehnica straina, nu de prima mana, ca sa fie clar!) apoi daca mai raman bani, pentru salarii, mentenanta si din ce ramane, pensiile nesimtite ale celor ce au renuntat la tot, poate si o viata, pentru a fi gata sa lupte. Prea mari, ce le mai trebuie, si-asa sunt terminati dupa o viata de chin si privatiuni. Cum ii soparlim? Simplu! Ii bagam la pensii speciale, ii denigram, au tras la Revolutie in popor, au facut agricultura, canale, minerit, combinate si platforme industriale, cladirea Parlamentului si constructii speciale, au muncit ca salahori, nu au facut armata, au taiat frunza la caini. Ce armata, ce pensii, ce actualizari, ce indexari? Ce, au fost prin razboaie? ca si cum ai spune, nu ne vaccinam ca noi nu ne imbolnavim. Ia sa le luam si onorurile astea militare si sa le dam oricui, care e problema? Si patriarhul are dreptul, nu? ca si el s-a rugat pentru armata tarii. Acu, care tara, nu stiu, cred ca tara ortodoxa in care dijmuieste. Armata e sacra,e o cutuma a tuturor natiilor pamantene. Romanii ne-au pus antica armata pe Columna, la loc de cinste si LOV ne LOVeste. Faptele romanilor, s-au facut sau au fost dublate prin taria armatei. Numai ca faptele de azi ale politicienilor sunt impotriva armatei. Dupa marea epurare din 2017 s-au trezit ca le-au plecat militarii si acum chitaie si cauta civili. Ce pregatire militara, ce scoli militare, otova, ii bagam in armata, s-o umplem la numar. Asa ca, bataia de joc continua si in mintile lor bolnave de putere uita ca, indiferent cat de NATO ne apara, noi trebuie sa avem armata NOASTRA, altfel, impotenti militar, vom plati scump „insecuritatea” de facto creata la recomandarile altora. E o vorba din batrani, „apara-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma apar singur”. Nu stiu daca prin alte tari armata e la fel de „uitata”, sa fiu bland,sau hulita, maculata de niste neica nimeni, ca la noi, de catre politicieni. Numai ca, de cand armata nu mai e obligatorie, noile generatii traiesc „armata” pe play-station, prin filme gen Rambo, ca la meci, urla, tipa, se incanta de cati mor p-acolo. Ce politicieni sa iasa din asa generatii de maine? Pai simplu, incubati, ca puii de prepelita, necrescuti de mama care i-a clocit, hranit, aparat si iubit. Aliens, pardon, alienati, instrainati de sacru.

  10. NeO

    Mai mult ca sigur aparţinătorii au fost îndrumaţi către obţinerea unui ordin naţional pentru a putea beneficia de funeralii cu onoruri militare. Pentru că aşa e legea. Şi de ce n-ar fi corect pentru o cunoscută artistă de muzică populară şi ar fi potrivit pentru , spre exemplu un membru al CA al BNR care a fost decorat? N-ar fi fost prima oară când lucrurile se rezolvă în acest fel. Am înţeles că legiuitorul a acordat cavalerilor acestor ordine dreptul la onoruri militare în caz de deces, dar nu înţeleg de ce cu Drapel de luptă şi grupă de salve! Pentru că au adus “excepţionale servicii statului şi poporului român” îi comparăm cu veteranii de război ? Subofiţerii şi mm în rezervă sau retragere nu au dreptul la Drapel de luptă în cadrul funeraliilor cu onoruri militare, dar avocatul X decorat are dreptul ! Apropos, legea nu prevede excepţii pentru cetăţenii străini decoraţi cu ordine naţionale. Dacă vine solicitarea de la un beneficiar cetăţean străin, R.Gardă îmbarcarea în avion şi salve prin nu-ş ce ţară?

  11. neacsum

    @NeO,
    Asta ca sa nu mai spunem ca militarii servesc o viata sub drapel dar nu au dreptul(toti) sa fie purtati sub drapel, iar cei decorati sunt decorati pe criterii pur personale sau politice, pentru ca au lins mainile celor care au dreptul sa acorde decoratii sau macar sa le propuna. Asa ajung toti recuperatorii sa fie decorati si sa primeasca inalte distinctii, in direct raport cu sponsorizarile alegerilor

  12. Vladimir Putzin

    Onor militar ?! Onoare militară ?!
    Ce sens mai are sa despicam acum firul in patru pe un subiect care a ajuns o bataie de joc in gura targului, intretinut si ațâțat din cand in cand, chiar de cei care s-au angajat sa apere valorile acestei tari.
    Sunt fapte certe care frizeaza joasa (ca numai inalta nu poate fi ea) tradare si nimeni, absolut nimeni din cei chemati sa vegheze la linistea plaiurilor noastre, nu face nici cel mai mic gest de a opri acest tavalug devastator si a trage la raspundere pe vinovati.
    Ca de multe, prea multe altele, si din mandra Armata Populara, Armata din Popor s-a ales in cel mai tragic mod praful. Si asta cu sprijinul imbecil si prezenta natanga a prea multora dintre cei care acum isi clameaza nemultumirea si patriotismul lor pagubos, continuându-si opera de faramitare si anihilare dar de data asta a asaziselor structuri asiociative ale pensionarilor militari.
    Umplu ecranelor televizoarelor, naucesc cu prezenta lor repetata paginile facebook-ului si a altor dracii din astea, se tin de sindrofii bengoase cu guleratii potenti ai vremii, se umilesc pe la usi pe la feresti parlamentare cu A 4 in mana, ca celalalt ii asteapta in parcare, bat tara in lung si in lat cu efectul razelor de luna asupra galosilor de guma, in zborul lor deasupra cuibului de cuci, care stau cu gura cascata, doar, doar le-o pica si lor ceva din dansul asta ridicol.
    Deputatul Dumitru Lupescu, colonel in rezerva, este jignit grav de deja mult dar insuficient hulita piaza rea a armatei active, in rezerva si in retragere, mai putin cea din Campiile Elizee, ca alora nu mai are ce sa le ia, eventual doar sa-i batjocoreasca si pe ei. Da, acesta in plina sedinta parlamentara, in loc sa se opreasca si sa ceara insistent intoarcerea in sala a acestei cochete paparude rosii, a interpelat scaunul desinat nobilului ei cur. Si toata mizeria asta trece neobservata, ca un fapt divers …
    Aceeași atitudine de imbecila nepasare o afiseaza si saptamanalul transhumat Klaus, printre altele chiar seful acestui CSAT, intrunit de el numai ca sa-i aprobe nastrusnicile lui achizitii te tehnica militara, facute pe persoana fizica. Că se golira cazarmile si mai ales comandamentele, pe neavenitul asta in fruntea tarii nul (corect scris) doare nici in pix, nici in tastaura si in mod sigur ca nici chiar in hartia igienica, pentru ca astea sunt facite pentru maini obisnuite cu munca, nu cu furatul de imobile si talharitul avutiior nationale.
    Sigur ca ar mai fi un morman, mare, maaareee, de spuse si nespuse, poate la fel de mare ca mormanele basestilor, ponților, dreagnerilor, oprilor si cati or mai fi ei, n-ar mai fi ! Dar ma opresc, ca mi-e frica c-o-nopta.
    Asa ca nu mai merita sa ne face sange rau ca o sa plecam in lumea aia mai buna, ca mai rea ca asta de peacilea n-are cum sa fie, asa pe sestache, cum o facuram toata viata noastra prin alarme, poligoane, aplicatii, santiere nationale, ogoare, mine, si cate si mai cate, care intr-o tara cu adevarat democrată trebuiau sa ne aduca respectul maxim.
    DAR, DE UNDE NU E, NICI DUMNEZEU NU CERE …!!!
    PS @Geo, m-ai intrebat ieri daca imi mai pun ochii „In cuiul catarii”. Mi-i pun dragul meu prieten si caut sa nu-mi scape nimic din gandurile autorului si ale acompaniatorilor lui, printre care tu te evidentiezi prin verb, eruditie, insistenta si ca nu dai neaparat bizna cu problema pensiilor noastre nesimtite.
    Si din cand cand in cand, vreau sa mai dau si eu batul prin gard, dar natarau cum sunt, nimeresc cu el in balta, fiind lipsit de harul Neacsului si al tau.
    Ozi buna voua amandorura, celor care au avut rabdarea sa ma citeasca pana aici, dar si tuturor fratilor notri de arme intrunite !

  13. Ifrim

    Am inteles ca trebuie sa platim externalizarea apararii patriei cu 2% din PIB, deasemenea ca trebuie sa cumparam tehnica militara de la aliati,dar nu pricep de ce nu meritam noi-noute si de ultima generatie ca doar la o adica le folosim in cardasie!

  14. Vladimir Putzin

    @ Ifrim
    Vezi rețeta Bergenbier, care spun că, „Prietenii” știu de ce … !!!

  15. Sergiu

    D-le Geofreeland, am ceva de spus la unele dintre afirmatiile dumnavoastra:
    ” Nu stiu de ce politicienii de azi sunt niste decrepiti negand aceasta categorie sociala” – pentru ca un popor ai carui membri nu stiu care e patul armei si care e teava este mult mai usor de supus (cei care trag sforile amintitilor politicieni gandesc pe termen – feudal – lung).
    ” La turci, de exemplu, se face bugetul armatei mai intai si apoi se imparte PIB-ul” – da, dar turcii au kurzi, vecini incomozi, mai nou NATUS pe cap. Asta justificand importanta armatei (imaginati-va cativa „secui” incepand campanie violenta in tara). PIB-ul: Dardanele, turism, petrol, tara tranzit pentru marfurile asiatice spre Ioropa. Nu se compara cu gurile Dunarii si marginea Ioropei in care am fost adanc impinsi, asa, ca sa uitam ca Romania a vrut sa se scuture de impilarea iobagiei bancare intinse peste intreaga lume prin programul Ceausescu.
    O masa de rezervisti care, daca pun mana pe arme, isi mai amintesc cu ce se mananca, e mai greu de controlat daca incearca dornicii-viitori-stapani sa stranga surubul decat o ceata de mai-mult-sau-mai-putin imberbi care isi inchipuie ca reculul armei e ceva care te gadila la umar sau la sold. ni s-au luat mijloacele de protectie financiara, ni se iau resursele, ni se vor lua simbolurile, apoi vom fi luati cu totul. „Cine are capul tare/Va ramane in picioare/Hai sa dam topoare/La popoare” (Ada Milea).

  16. Sergiu

    *Corectie: Romania a vrut sa se scuture de iobagia bancara prin programul Ceausescu – am mancat un semn de punctuatie.

  17. Ifrim

    Deocamdata actualii parlamentari barbati au facut armata ca m.t.ori t.r.si mai stiu cate ceva despre oaste,juramant,drapel,arma etc.dar ce ne facem cand peste cateva mandate viitorii parlamentari inhalatori de clorofila nu vor sti niica dar niica despre activitatea cazona?O fi bine,o fi rau?

  18. Geofreeland

    @Sergiu E corect ce spui. Numai din redevențele pe resurse, tranzitul prin Constanța și controlul repatrierii profitului multinaționalelor am reuși să facem multe lucruri prin țara asta. Dacă politicienii noștri fac ce fac cu bună știință la adresa armatei, înseamnă că suntem pierduți în cenușa istoriei. Trăim la mila altora, la mofturile și interesele altora. Fără armată nu putem gândi in viitor decât ca vaca pe pârloagă, la secetă. Așa am ajuns? Cum se mai cheamă imnul național? E o blasfemie. Cine să se mai deștepte?

  19. Geofreeland

    @ifrim Prin America, politicienii care nu au la CV ceva care ține de armată, un West Point, o campanie, un stagiu militar, nu sunt admiși ca politicieni. La partenerii noștri global strategici nu te joci când se vorbește de armată. La noi, o muiere nemulțumită, adică LOV, taie și face ce vrea rimelul ei. Cred că așa ceva, oriunde în lume, e de neacceptat. Ea ca ea, dar cine o cară în spate? Nu cumva dragnianul? Dacă ăsta e Programul de guvernare, să-și caute altă țară. Și dacă dragnianul tot face temenele în țara sfântă ar trebui să întrebe cum dorm israelienii cu mitraliera sub cap, adică orice război e al întregului popor. Unde am mai auzit eu asta?

  20. Iulian

    Marine,
    Am citit un articol istoric din care poate reiesi momentul fastuos al participarii armatei la inhumari!
    – Maresalul Antonescu primeste o solicitare din partea conducerii BOR pt ca un episcop sa fie inmormantat cu fanfara militara si purtat pe afet de tun. Sta omul si nu-i vine sa creada, apoi scrie rezolutia:
    Popa pe afet de tun, cine dracu a mai vazut?
    Aprob! … ca sa se vada!-

    Guta, deja a scris in testament, ca ultima dorinta este sa fie transportat pe un tanc sau, cel putin, TAB, american nu romanesc!
    Faca-se voia lui! S-a stabilit deja tancul cu numarul de front SD-nr.1980!….asa ca mai trebuie sa astepte ceva ani!

  21. neacsum

    @Iulian,
    Astept sa vad si eu cine va fi politicianul care va cere sa fie ingropat … sub un tanc rusesc. Putin a anuntat deja ca are pregatite cateva mii de tancuri si va aproba toate cererile.Ca sa se vada …

  22. Bostin

    Jertfa eroilor nostri in razboaie de aparare a gliei stramosesti a fost jadarnica datorita lasitatii noastre si a politicienilor tradatori de tara ( majoritatea alogeni) . Acum suntem doar o colonie de sclavi lasi fara viitor , cu milioane de romani disperati fugiti oriunde in lume ca supravietuiasca , cu resursele naturale ( petrol , gaze , aur , bauxita , marmura ape minerale , cupru , ,etc ) jefuite cu salbaticie de straini pana la epuizarea lor . Probabil si copacii plantati de cativa patrioti ( cinste lor) ii vor defrisa rapid i( n viitorul apropiat ) stapanii coloniei de sclavi.Ne mai credem si urmasii dacilor, kkt .Mai degraba suntem urmasii sodomitilor…

  23. Dan

    De onoarea militară, nu a militarilor, se mai vorbeste din când in când, cu ocazia unor zile festive sau ca o consecință a aportului oamenilor in uniformă la limitarea efectelor calamităților naturale.
    Incepând cu 1990, la inceput ceva mai timid, apoi, odata cu trecerea anilor, mai viguros, guvernanții au trecut la decimarea si decredibilizarea Armatei, astfel incât astă institutie, care s-ar mai fi bucurat de o oarecare incredere, măcar din partea populatiei, sa ajungă a fi hulită de catre aceiasi concetățeni.
    Am spus „nu a militarilor” pentru ca destui lideri ai nostri s-au făcut si ne-au făcut de rusine prin malversatiunile lor materiale si financiare. Iar, pe cei de azi, nici nu-i mai pot numi „militari”, ei fiind membri de partid, imbrăcati in uniforme.
    Am spus „mai viguros” pentru ultimii 10 (zece) ani, in care Basescu, Boc, Oprea, Ponta, Ciolos si Dragnea si-au dat „obolul” in a destrama si simulacrul de Armata, rămas după dezstructurare si casare tehnică de luptă si muniție.
    De fapt ăsta-i indiciul că se urmăreste si disparitia statului român de pe aceste meleaguri, la inițiativa „lupilor” vecini, agreată de catre „licuricii” lumii. Desigur, pentru câțiva „arginti”, multi dintre guvernanți au intrat in rolul lui Iuda!

  24. Dan

    În aceste ultime zile, m-am simțit agresat de tenacitatea posturilor TV in a-mi sensibiliza caracterul pentru a aprecia o nonvaloare decedata, una cu bani multi si scoală puțină.
    Mă ingrozeste gândul că mai toti „guristii” au pretentii la onoruri militare, ca guvernul si primarii initiază decorari multiple si titluri de onoare cu toptanul, desi, uneori, antiromânismul lor este evident.
    Daca acum, cu Ionela Prodan, s-a făcut asemenea circ in toate televiziunile, nici nu vreau sa-mi inchipui ce va fi când o „da colțul” Adrian Copilul Minune! Tare mi-e că se va institui doliu national, măcar pentru 3 zile, ceremonial militar la slujba religiasa (cum nu se poate? va fi decorat post-mortem de catre presedinte!) din Parcul Carol.