Noaptea (minții) generalilor

Categoria Despre Armata

Acum 6 zile, scriam, printre alte subiecte, în articolul ”Săptămâna boșilor” despre întâlnirea  de 4 k, ca să fiu în ton cu ultimul episod din Las Fierbinți, a domnului general Băhnăreanu, cu Hamsterul de Teleorman, ocazie cu care domnul general Băhnăreanu spune că i-a înmânat istoricul memorandum scris de pe vremea lui Neculce, aproape contemporan cu Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung,memorandum  care va intra în istorie drept Primul Memorandum înaintat Hamsterului din întreaga Istorie a neamului. Sunt convins că de dorul și grija militarilor, domnul Băhnăreanu ținea la dânsul respectivul memorandul zi și noapte, în secret ascuns în chimir, atât de ascuns încât nici chiar colegul Bălăceanu nu știa, de vreme ce, fiind întrebat acum câteva luni unde este, dădea din umeri. În fine, rețineți ziua de 10 Mai, ziua când am devenit națiune de sine stătătoare, iar dușmanul a simți tăria vorbelor noastre.

Tot în acel articol, dar și cu alte ocazii făceam eu trimitere la oarece jocuri militare, un fel de spartachiadă, o competiție nesportivă prin care anumiți domni se ridicau unii pe alții în funcții în rândul propriilor asociații, pentru a putea apoi să își revendice și să acapareze conducerea reprezentării asociațiilor militarilor, pentru a le duce, acolo unde  merge ANCMRR de la înființare până în prezent, adică pe post de preș la ușile ministrului apărării și cotroceanului. La câteva zile, citesc pe pagina unui jurnal constănțean, un titlu pe care eu nu am îndrăznit să îl pun, deși reflectă o realitate nedorită, dar corectă ca informație. Este vorba de articolul domnului Cosmin Zaporojan, Lovitura generalilor (r) Băhnăreanu și Bălăceanu. Vor să preia cu forța controlul tuturor asociațiilor militarilor din România”. Este puțin exagerat, nu chiar toate, că sunt multe și degeaba, dar o mare parte din ele, cele mai active. Iată cum își începe articolul domnul Zaporojan: ”O uriașă lovitură se pregătește în lumea militară, lovitură dirijată de o mână de generali în rezervă, în frunte cu Neculai Băhnăreanu și Virgil Bălăceanu. Cei doi, de la cârma Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR), vor să se pună deasupra tuturor asociațiilor și organizațiilor reprezentative pentru militarii activi și în retragere, controlând astfel toate demersurile și luările de poziție a cadrelor militare din România.”

Nu voi intra în interiorul articolului, cine nu l-a citit să-l citească. Pe mine m-a mirat nu cele afirmate, pentru că cunoșteam atât subiectul cât și intențiile, mai scrisesem despre ele, mai mascat, mai devoalat, cât să priceapă cei implicați că li se cunosc intențiile și nu e bine, zău nu e bine, ci faptul că aceste lucruri erau spuse atât de dur de un civil care normal nu ar fi avut de ce să suspine de grija asociațiilor militarilor. Dar mi-am dat seama că dacă s-a ajuns cu acest subiect într-un jurnal al unui tânăr care aparent nu are treabă cu rezerviștii, înseamnă că ori durerea este mare și s-a generalizat, ori este acută și cei pe care îi doare au strigat să se audă. Aș că am decis să abordez și eu subiectul mai tranșant ca să nu zică lumea că ne ascundem după degete. Cine mai dorește să se ascundă, e treaba lui, dar atrag atenția că dacă o face,  are degete subțiri și obraz gros.

Așa că o să o iau metodic.

  1. Confirm că din informațiile mele situația este așa cum a fost expusă. O singură hibă are prezentarea domnului Zaporojan, acolo unde spune că domnul Băhnăreanu încarcă cu de la sine putere să preia conducerea Forumului Asociațiilor militarilor. Aici a greșit, nu singur, ci cu ajutorul nedezinteresat al celui nominalizat în articol.
  2. Personal nu am nimic de împărțit cu nici un alt coleg, indiferent de gradul și funcția sau poziția sa actuală sunt doar un dușman neîmpăcat, așa cum am mai spus, al tuturor celor care sub pretextul grijii față de colegi, nu urmăresc altceva decât să promoveze și să se pună în fruntea bucatelor, așa sărăcăcioase cum sunt.
  3. Nu am contestat și nu voi contesta capacitățile, pregătirea, experiența, competența nimănui dar am dreptul să mă îndoiesc sau chiar să neg buna credință, atuncea când văd, simt, aud, că una se vorbește și alta se face. Am mai spus, sunt sătul de minciunile și țepele politicienilor, ca să le mai accept și pe ale colegilor. Așa că cei care se vor trezi prinși în cuiul cătării, să nu se întrebe ce am cu ei, să își pună întrebarea ce au făcut de au ajuns acolo.

Acum, pentru cei care vor spune că mă înșel, sau am ceva cu cineva, că încerc să dezbin că respectivii domni generali vor să unească asociațiile militarilor, voi spune următoarele:

  1. Când la întâlnirea care a avut loc pe 20 Noiembrie 2017, între o parte a asociațiilor militarilor în rezervă și șeful SMAp, la inițiativa acestuia din urmă, nu a șefilor asociațiilor, domnul general Ciucă a sugerat, ca să nu spun a cerut participanților să se unească într-o formă asociativă pentru a se putea reprezenta în comun, NICI UN PREȘEDINTE DE MARE ASOCIAȚIE NU A PROPUS CEVA CONCRET, DOAR S-AU FĂCUT CĂ PLOUĂ.
  2. Când în intervenția mea am cerut acelorași participanți să se pronunțe clar și deschis față de propunerea de unire a eforturilor asociațiilor  într-o uniune a asociațiilor MILITARE adică din MApN, nu s-a ridicat nici unul să spună EU VREAU. De ce nu au spus atunci, de față cu toți că vor unirea? Pentru că fiecare voia să își păstreze poziția de lider, nici unul dintre ei nu era sigur că ar putea fi ales în fruntea unei asemenea uniuni și decât sub conducerea altuia, mai bine… nimic. Ba mai mult, unul dintre ei, nu mai spun cine, a cerut celorlalte asociații să se înscrie AORR, că este membră CIOR, că este cea mai cea mai.
  3. Cunoscând ambițiile și orgoliile președinților de asociații, colonelul Tudor Marian a sugerat formarea unui Forum al Asociațiilor Militarilor, ca o structură de colaborare și reprezentare comună, care să nu știrbească autoritatea sau pozițiile ”boșilor” nici să îi oblige să renunțe la drepturile lor de președinți, doar să poată face o voce mai puternică acolo unde ne sunt lezate drepturile. Iar ca să nu se suie careva pe tron și să uite să se mai dea jos, a propus ca, conducerea acestui forum sau mai bine spus a ședințelor forumului, să se acorde prin rotație anual în așa fel încât să nu se simtănimeni scos de la drepturile de a se lăuda că a condus și el ceva la viața lui. Inițiativa a fost acceptată(probabil pentru că toți sperau să fie și ei capo di tutti capi cândva,   și așa a apărut Forumul, al cărui prim președinte a fost propus și acceptat  generalul Gropan pentru că era oricum la conducerea Federației Militarilor, care cuprindea mai multe asociații. Nu s-a gândit nimeni atunci să stabilească cum, pe ce criterii, pe ce principii va fi ales următorul, nici când, nici alte amănunte de organizare și acțiune, pentru că la acel moment prioritar era să ne găsim o formă de luptă comună. Menționez că la vremea aceea ANCMRR era condus de tătucul Iliescu 2  și nu se punea problema aderării acestei asociații la Forum.
  4. Între timp, la ANCMRR s-a ales alt președinte, dar membrii consiliului Director și ai biroului, ca și președinții filialelor teritoriale au rămas cam aceiași, deci aceeași Mărie, cu altă pălărie. Nu mai vorbesc despre faptul că a fost ales la mustață, cu abia 51% din voturi. Nu mă bag în activitatea sau problemele interne ale asociației, dar eu dacă eram în locul domnului general Băhnăreanu, înainte de orice mergeam să vizitez toate filialele, să mă întâlnesc cu toți membrii din teritoriu, să îi întreb ce vor de la el, să îi întreb în ce direcție vor să o apuce asociația, dacă vor să păstreze poziția calului care bea apă în fața reprezentanților puterii, sau vor să își unească glasul cu al celor care s-au scuturat. Apoi veneam acasă, convocam forurile de conducere și le spuneam ce au decis oamenii.
  5. Domnul Băhnăreanu, în loc să se ocupe de strategia și politica propriei organizații pe care nu o cunoaște, s-a lăsat încântat de sugestia de a prelua conducerea forumului la cărui membru ANCMRR NU ESTE. Propunerea a venit de la domnul general Bălăceanu, care și dânsul țintește să fie numit, poate chiar încadrat într-o viitoare structură mare șef al rezerviștilor, fapt pentru care a făcut dese vizite la MApN ”în numele” asociațiilor și sub pretextul rezolvării problemelor rezerviștilor. În fapt tot ce a făcut a fost să păstreze la dânsul toate documentele întocmite de membrii Forumului, spunând că le va înmâna personal mai marilor zilei, că a vorbit deja cu nu știu câți miniștri, că are acordul verbal, etc etc etc, ceva marca Dogaru. Nu intru în amănunte.
  6. Eu am auzit și simțit de la începutul anului aceste intenții și am discutat personal cu domnul general Bălăceanu, sugerându-i să îl lase pe domnul Băhnăreanu să respire, să se obișnuiască cu viața de ”organizație” în care nu avea experiență, că nu se mărită fata. Dar domnia sa voia neapărat să îl salte pentru a nu fi învinuit că își dorește personal funcția, dar să o poată touși, dacă nu controla, măcar influența.
  7. În schimbul săltării domnului Băhnăreanu ca șef (mă rog, nici măcar șef, pentru că nu există această funcție, doar reprezentant) al Forumului din care ANCMRR nici nu face parte, domnul Bălăceanu era numit direct vicepreședinte al ANCMRR, apoi chiar prim vicepreședinte, chestia cu mâinile care se spală una pe alta și amândouă pun capacul pe oala asociațiilor.
  8. Recent, foarte recent, domnul Bălăceanu a trimis unor lideri de asociații un mail cu o invitație pentru a participa la o activitate organizată de ANCMRR în cinstea zilei rezervistului, ocazie cu care urma să se treacă ”la ora de vară”, adică să se ia conducerea din mâna domnului general Gropan și să se dea ANCMRR, în persoana domnului Băhnăreanu, deși ANCMRR nu a semnat protocolul de aderare la Forum și, mai ales, nu s-a decis în nici o adunare a Forumului așa ceva. Întrebat de ce și cine a stabilit acest lucru, domnul Bălăceanu a început să dea din colț în colț și să spună că nu știe nimic, că e activitatea ANCMRR (uitând că e ditamai prim-vicepreședintele), apoi că de fapt este o greșeală de comunicare, că nu știu ce ”elefanți” din ANCMRR au înțeles greșit, dar mailul îl trimisese domnia sa și știa ce conține.
  9. Cel mai interesant lucru este că actualul președinte în exercițiu, sau mă rog, lider informal al Forumului, domnul general Gropan habar nu avea că va merge la o sărbătoare și va participa de fapt la propria îmbălsămare. De fapt nu prea fusese invitat. Pe scurt, cei doi domni generali voiau să îl declare pe domnul general Gropan eliberat de sarcini și să preia conducerea Forumului, socotind probabil că la cele 10 stele pe care le au împreună, nu va mișca nimeni în front. Proastă socoteală.
  10. Nu vreau să speculez de ce, cu ce intenții, îndemnați de cine și în ce direcție doreau domniile lor să preia daca nu conducerea măcar interfața asociațiilor, dar modul în care au făcut-o nu e coșher, nu îi onorează, ca să nu spun că îi descalifică.  Este foarte posibil să fie plini de intenții bune, ca și iadul, dar de ce au făcut toate lucrurile așa? De ce nu au lăsat în primul rând ANCMRR-ul să se refacă, să se reorienteze, să își stabilească strategiile și pașii și apoi să vadă dacă membrii săi vor să adere la forum? De ce totul pe repede înainte, ca să nu zic noaptea ca hoții? Asta numai domniile lor știu.
  11. Oricum, manevrele au fost prea grosolane ca să nu fie observate și dezvăluite, din păcate de un jurnal civil. Eu acum doar am lămurit lucrurile, că e păcat să știe civilii ce e în armată iar militarii să afle din presă. Ar fi culmea ca și armata de rezervă să fie condusă de civili nu ?

Acum, ca să nu spună cineva că inventez, fabulez, conspiraționez, o să postez câteva documente care confirmă intențiile celor doi domni generali privind preluarea conducerii Forumului. Cei nominalizați de mine în acest articol, alții decât cei doi, pot confirma dacă am mințit cu ceva sau nu.

Iată ce conținea mailul trimis de domnul Bălăceanu unor șefi de asociații, dar nu și domnului general Gropan, liderul în funcție al Forumului.

Am onoare să vă salut, în speranța că pe 24 ne vom vedea la Ziua Rezervistului și la schimbarea ștafetei președinției FORUM-ului!

Al dumneavoastră,

VBălăceanu”

 

Iată ce cuprinde o Informare a conducerii ANCMRR privind Conferința Națională din 27 04.2018, adică acuma nici o lună. De reținut că ANCMRR NU A SEMNAT PROTOCOLUL PRIVIND ADERAREA LA FORUM, DAR VORBEȘTE DESPRE PRELUAREA CONDUCERII FORUMULUI..

 

”                                                                                                             INFORMARE

privind lucrările şedinţei extraordinare a Consiliului Director

 al ANCMRR  „Alexandru Ioan Cuza”

          Stimaţi camarazi,

  În baza hotărârii Conferinţei Naţionale a A.N.C.M.R.R. „Alexandru Ioan Cuza”, la 27 aprilie 2018, a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Director al Asociaţiei.

          Pe lângă aspectele de ordin tehnic privind viaţa internă a A.N.C.M.R.R., datele de interes pentru structurile asociative din SANOPSN sunt, conform extraselor din Hotărârea Consiliului Director,  următoarele:

  1.   – Aprobă următoarele modificări la organele de conducere ale Asociaţiei, cu validare la Conferinţa Naţională:

                     a)- completarea Consiliului Director, cu 3 membri: gl.lt.(r.) Bălăceanu Virgil – membru Filiala Sector 6, Bucureşti; plt.adj.pr.(r.) Rotaru Constantin şi plt.adj.pr.(r.) Vasiliu Dumitru – membri Filiala Sector 5, Bucureşti, cu validarea acestora la Conferinţa Naţională (art.23, alin.(3) din Statut);      

                     b)- completarea Biroului Permanent Central, cu 4 membri: gl.lt.(r.) Bălăceanu Virgil; gl.mr.(r.) jr. Dan Ion; col.(r.) ing. Joldea Ion şi cdor.(r.) Casapu Eugen. Aprobarea este conformă cu prevederile art.23, alin.( 3) din Statutul ANCMRR.

  1. – Informează Consiliul Director că Biroul Permanent Central  a ales pe :  domnul gl.lt.(r.) Bălăceanu Virgil – în funcţia de prim-vicepreşedinte; col.(r.) ing. Joldea Ion- în funcţia de vicepreşedinte domeniul Organizare; gl.mr.(r.) jr. Dan Ion şi col.(r.) Casapu Eugen- membrii (art.24 din Statut).
  2. Aprobă preluarea de către ANCMRR – prin preşedintele acesteia,  a preşedinţiei FORUMULUI de dezbateri a preşedinţilor Structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională din România, în anul 2018 .

BIROUL  PERMANENT  CENTRAL”

Iată și invitația privind participarea la ”Ziua Rezervistului” care ar trebui să se numească Ziua Mânăriilor” în care apare –fără nici un drept, dar și fără nici o legătură cu celebrarea zilei instituite de Gabriel Oprea(ce ironie)- și o informare privind predarea ștafetei, predare de care cel care se presupune că o va da, nu știa nimic. Nu i-a întrebat nimeni pe șefii de asociații, membri ai Forumului dacă sunt de acord cu alegerea domnului general Băhnăreanu, ei sunt doar informați chiar de uzurpator, că vor asista la o execuție. Frumoase fapte de arme.

•10.30 – 11.00 Primirea invitaților
•11.00 11.05 Intonarea lmnului Naționol al României
•11.05 11.10 Cuvânt de deschidere

 

 

  • 11.10 – 11.20 Prezentarea comunicării . „Ziua Rezervistului Militar (i Ziua A.N.C.M.R.R. – două sărbători de suflet ale Asociației noastre” ;
  • 11.20 – 11.30 Informare privind Forumul structurilor asociative al rezervistilor din domeniul apărării st transmiterea președinției către Asociația Națională a Cadrelor militare în Rezervă și în  Retragere „Alexandra loan Cuza”,-
  • 11.30 — 11.40 Înmânarea de diplome și distincții onorifice,-
  • 11.40— 11.55 Transmiterea de mesaje,-
  • 11.55 — 12.00 Cuvânt de închidere .

Acesta este programul activității trimis în invitație de domnul general Băhnăreanu Neculai. Din cauza unor probleme tehnice nu pot posta invitația în format JPG, dar o voi rezolva eu pana la urmă. Domnul Băhnăreanu crede că transmiterea conducerii unei asociații se face așa, la o agapă, printre pahare și furculițe, așa cum a predat și memorandumul domnului Dragnea. Așa o fi ?Culmea ironiei și perversiunii era că domnul general Gropan era pus să își anunțe singur decapitarea. Olguța, ai fost depășită!

Orice alt comentariu e de prisos, îmi e jenă și să mai comentez. Trageți fiecare concluziile.

Sunt curios ce poziție vor adopta cei doi generali față de întrebările trimise domnului ministru în articolul precedent, pentru că am primit deja reacțiile altor generali care în privat au admis că trebuie făcut ceva, că situația nu mai poate continua șa fără a deveni de-a dreptul periculoasă. Au oare curajul cei doi domni generali să își spună un punct de vedere personal pe acest subiect sau, de ce nu, să ceară în numele asociațiilor pe care le conduc (încă) domnului ministru să dea un răspuns corect și cu respect față de problemele armatei, nu ca doamna ministru al muncii? Sau, au oare cofrag să  protesteze în numele acelorași asociații împotriva lipsei de respect și batjocorii la adresa armatei și militarilor dovedite de doamna Lia Olguța Vasilescu prin modul în care a răspuns la interpelarea deputatului Lupescu ? Eu pun pariu că nu. Cine mă contrazice ? Sunt curios ce asociație va reacționa la cele două documente, asumându-și  sprijinul și cerând să se răspundă , cu responsabilitate cât și manifestându-și nemulțumirea și cerând ministrului muncii să își revizuiască atitudinea față de armată?

Eu asta aș trece pe ordinea de zi la sărbătorirea Zilei Rezervistului, nu înlocuirea domnului General Gropan care e unul din puținii care își respectă blazonul.

Update, 20.05.2018

Așa cum sublinia un comentator, domnul general  Băhnăreanu a considerat că o înțelegerea între domnia sa și domnul general Bălăceanu ține loc și de vot în cadrul filialelor teritoriale ale ANCMRR și de vot în cadrul Forumului și au tratat preluarea puterii ca pe un lucru împlinit, ireversibil și deja realizat. Acest lucru reiese și din documente interne ale ANCMRR, întocmite încă din februarie 2018. Și acest lucru se întâmpla deși se recunoaște că în ANCMRR situația nu este deloc clară, încă nu se știe ce vrea pentru că domnul Băhnăreanu nu stăpânește situația în cadrul propriei asociații, dar vrea să preia conducerea Forumului.

http://ancmrr.ro/wp-content/uploads/2012/05/PLANUL-CU-PRINCIPALELE-ACTIVIT%C4%82%C8%9AI-AL-B.P.C.-PE-ANUL-2018.pdf

 

https://www.constantadeazi.ro/lovitura-generalilor-r-bahnareanu-si-balaceanu-vor-sa-preia-cu-forta-controlul-tuturor-asociatiilor-militarilor-din-romania/

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

26 Raspunsuri la Noaptea (minții) generalilor

  1. Bahareanu Neculai

    Buna ziua,
    Va apreciez si ca persoana si ca prestatie jurnalistica. O singura internats am: pentru activitatile la cars nnu ati participant direct de ce va pronuntati?
    Sa auzim nu mai de bine.

  2. @Bahnareanu Neculai,
    Domnule general, am onoarea sa va salut. La care activitati va referiti? Eu aici am vorbit despre intentii asa cum reies din documentele prezentate. Daca e ceva neadevarat sau fals ]n ele, astept clarificari aveti drept la replica.

  3. geofreeland

    Cu scuze d-le Neacsu voi scrie mai mult.
    1. Vorbim de generali, numai de generali, sefi ai jmemiilor de asociatii reprezentative si ale asa-zisei facaturi „forum al …”? Cred ca e un punct de vedere de analizat. Si ca sa conchid, si acesti generali sa ne reprezinte trebuie sa aiba un ok. De unde? Aici e marea intrebare latina „divide et impera” sau cum spune dulapul national,”presedintele bete-n roate al Romaniei”, „trebuia sa asculti de ordine”. Ale cui? iar o mare intrebare.
    2. Dau un exemplu de general. In iraq, atentate cu bomba, procedura americana zice ca in 7 minute se intervine la securizarea zonei. Coincidenta, la 7 minute, al doilea atentat, tot cu bomba , in zona de proximitate, si militarii americani sunt afectati. Azi asa, maine asa, si mereu. Generalul nostru, constata aceasta frecventa de 7 minute a dublului atentat si informeaza comandamentul american. „Fratilor, schimbati procedurile, nu la 7 minute, ca mor oameni!”. Greu de schimbat birocratic-militar o procedura americana. Dar,in final, se schimba. Nu 7 minute, poate 10, 12, timp in care securizarea zonei este extinsa, dar nu in proximitate. Atentatul dublu are loc dar nu mai maore nimeni. Generalul nostru nu are acum nevoie de viza pentru America. Un exemplu de general. Pot sa va dau si numele, dar nu e relevant pentru generalii, of, generalii care nu au fost in teatru. Ce il anima pe acest om? Sa nu moara oameni, ii pasa de ei, iubea oamenii, soldatii, era crestin.
    3. Vorbim de generali. Ok! Au reprezentativitatea gradului. Dar a meritelor de lupta mai putin, ca nu au fost la razboaie. La Revolutie, cand se tragea, unii se blindasera in cea mai putin expusa incapere. Corect, dar ceilalti, soldati, ofiteri, aflati in aria de expunere? Un tanar inginer de 3 luni a fost impuscat in jugulara de la aproape 1 km cu o arma cu luneta. La Revolutie. De ce? De cine?
    4. La exercitiile cu tehnica, intre doua divizii, una in aparare si alta in atac, in vesnicul Cincu, ploios in mai ca nicaieri, afluirea, debarcarea, tehnica toata, munitie reala, de statea tractorul de artilerie tragand tunul pe deal si nu se misca nimic, patiinand in continuu, si atunci, retineti MAISTRI MILITARI, SUBOFITERII, luau decizia, adu statia aia pe ZIL-57, cu rotile dezumflate la jumatate, 16 roti si tragea, prin terenul mocirlos, si tractorul si tunul. Mirosea a barbat, a transpiratie, aerul era plin de injuraturi si noroi in cizme, pe fata, in pufoaica. O umezeala care nu iesea in cele 10 zile de ploaie, ca un blestem, in aplicatie. Oamenii inroseau menghinele sin autoateliere cu lampa de benzina pana la rosu sa se incalzeasca. Dar hainele tot umde erau. Si generalul raporta ca dispozitivul e realizat. Cum sa cari atatea unitati de foc, ma refer la munitie, si o sa revin la aceasta categorie de materiale, periculoase, in conditii de lupta, fara oameni? Reumatismul si bolile de coloana ale pensionarilor muti de azi acolo isi au sorgintea si politicienii nici habar nu au. Latra de pensii nesimtite.
    5. La exercitiile de mobilizare ale unui judet. Nebunie. Civilii erau chemati, imbracati, inarmati si treceau la programul de instructie. Asa e in toate tarile lumii, nu numai la noi. Daca aveti curiozitatea precara de a sti care e cel mai inarmat popor, cautati despre poporul elvetian, cum dorm cu arma sub cap si ce instructie fac. Si ei au fost dintotdeauna tara neutra. Asa ca exemplu, pentru cultura politicienilor impotenti cand e vorba de armata, din care ei au inteles „smotrul”. Ideea e ca si acasa fac smotrul, dar nu se pune.
    6. Revin la generalii care se vor a fi reprezentativi pentru rezervisti. In armata „veche” sa-i zic, politrucii, clampaneau toata ziua si cand inchideau gura plecau acasa. Adevarata armata o faceau oamenii. Ei comentatu si mobilizau cu ceea ce, oricum se facea, si bine, dar meritele erau ale lor si ale sefilor. Marea muta a armatei, soldati, subofiteri, maistri militari, ofiteri, oamenii cu executia si lupta, cu tehnica, cu MUNITIILE, cu logistica, cercetarea si apararea, erau simpli executanti si ingalonatii luau prime si grade. Misiunea era indeplinita. Felicitarile erau intr-o adunare, vorbe frumoase, multumire. Azi, pe ei, aceasta armata muta, cine ii reprezinta? Tot politruci? Tot ajunsii avansati pe criterii de partid sau recomandari de la ochi albastri sau rudenii?
    7. Armata romana a fost dintotdeauna o armata a poporului. Nu a statului. Statul, politicienii? Zic si eu o snoava cu o defilare de un 10 mai, ziua lu’rege, cand ultimul rand de soldati au defilat in izmene. Un mesaj al unui mare militar ca armata nu e, cel putin, echipata.
    8. Politicienii care nu au facut sau au fentat armata, nu sunt politicieni. Pana si Macron, mucavaua lu’ nevasta-sa in ale Evropei, ditamai presedinte francez se simte handicapat ca nu a facut armata. Vrea si el o luna de instructie, sa fie barbat adevarat. O luna de „smotru” si sa invete sa taca si sa gandeasca temeiurile vietii.
    8. N-o mai lungesc. Cine vrea sa reprezinte cu adevarat o asociatie, forum, cum se vrea a spune trebuie sa: reprezinte pe toti militarii si drepturile lor, de la soldati si pana la generali, sa iubeasca oamenii armatei, fara discriminare, sa fie vertical si demn, cu principii de netagaduit in orice situatie tinand de conditia de militar. Interesul personal sa nu existe pentru ca in armata supravietuirea se bazeaza pe unitatea de comanda, pe daruirea si sacrificiul personal ca model, a tuturor militarilor indiferent de grad.
    10. „Selectia” pentru asa-zisii viitori „conducatori” ai asociatiilor de militari clocite „intru unitate”, avizata de serviciile de informatii, nu conteaza ale cui, e cancerul care distruge armata romana, o chinuie si o reduce la o masa electorala manipulabila, care nu are nicio legatura cu juramantul militar, pana la moarte.

  4. geofreeland

    Halucinanta interventie! „pentru activitatile la cars nnu ati participant direct de ce va pronuntati?
    Sa auzim nu mai de bine.”
    De care bine? Ce ipocrizie. Adica, taticu, daca nu ai fost acolo, de ce vorbesti? Pai vorbim ca nu stim. Vorba lui Johannis, „cine stie ce intelegeri secrete face cu evreii”. O interventie de genul „nestiind ce intelegeri secrete facem noi, tu nefiind acolo, de ce vorbesti?” Asta e lipsa de demnitate si interes ocult in a nu face publice militarilor cele discutate. E secret? E un atac si deja o invitatie la „ciocu mic”. E jenant. Castiga armata ceva din interdictia de a nu vorbi daca nu stie? O fi ordin de general, ca mesaj? Raspunsul e unul singur. Totul la vedere, stiut, rumegat si adoptat. Asa e cinstit. Nu zic democratic ca in Ro democratia „e o altfel de politica”. A catuselor. Nu am nicio speranta de mai bine. Life goes on si daca se poate haos sau legea satrapilor.

  5. Vladimir Putzin

    @ Geo
    Dacă tăceai tu, tăceam si eu si astfel adaugam impreună la elita filozofilori romani in viata inca doua pe cat de modeste pe atat de valoroase personaje.
    Așa că dacă nu ai ai stiut până acum cum este impartita munca pe ofiteri in armata, mă simtit obligat sa ti-o reamintesc, dupa cum urmează:
    1. Sublocotenentii, locotenentii si căpitanii rezolvă timp de 8 ore pe zi treaba altor ofiteri si peste program atributiile functionale.
    2. Maiorii sunt ofiterii care muncesc doar opt ore pe zi si numai pentru indeplinirea atributiilor functionale ce le revin.
    3. Locotentii colonei sunt niste ofiteri ajunsi, pentru ca nu fac nimic toată ziua, treaba lor fiind rezolvata de sublocotenenti, locotenenți si căpitani.
    4. Coloneii nu numai ca nu fac nimic, dar … nu-i lasă nici pe ceilalți sa facă.
    5. Iar generalii …?? Păi ei…, generalii …, sunt tot un fel de colonei …, dar …., mai proști …

    PS Mentionez faptul că acest concret spirit de glumă cu caracter hazliu se refera strict la niste personaje absolut, dar absolut virtuale si orice tentativa cat de neînsemnată de a le asemana cu persoane concrete, este si nereala si tendemțioasă si pasibilă de o dură si binemeritate sancțiune.

  6. @Vladimir,
    Cu tot spirirul de gluma cu caracter hazli al interventiei tale, aduc la cunoastinta tutror ca generalii sunt totusi oameni si ca cei ai multi dintre ei, au ajuns generali trecand prin toate gradele, asa ca teoretic au trecut prin toate etapele prezentate atat de plastic de talica. Drept urmare eu continui sa cred ca totusi este bine daca la discutiile cu reprezentantii guvernului, ministerului, clasei politice societatii civile si media merg oameni care au ce spune si au ce prezenta, dar si ei reprezinta ceva. Cum au ajuns unii generali este alta treaba si, sa fim seriosi, in armata se stie, chiar daca nu se spune dintr-un explicabil spirit de casta. Problema este ca in fruntea asociatiilor (nu toate, dar multe) s-au propus si ales intre ei,” prin rotatie”, „cadre de nadejde” avand ca unic scop propria propasire, pe principiul ” binele poporului se sealizeaza prin binele nostru, al fiecaruia, plecand de sus in jos. Si asta se stie si nu se spune tot din spirit de casta. Ori, acceptand aceste situatii la infinit, este absurd sa ne mai intrebam de ce isi bat joc altii de noi. Atata vreme cat noi ne batem joc de noi si unii de altii, e normal ca si cei din afara sa faca acelasi lucru, pentru ca vad si ei ca ne place. Si asta se aplica si la nivel macro.

  7. Geofreeland

    În uniforme militare, cu grade, sunt oameni. Omul sfințește gradul, să parafrazez. Formal, unii dobândesc grade, informal, mulți nu sunt de acord, e alegerea altora nu a lor. Regulamentele militare nu au echivoc și problema e rezolvată. Când treci în rezervă, cu obligații militare niciodată reexersate, că așa e la noi, aiurea (de ce nu suntem chemați la trageri, la aplicații pe hartă, la alte simulări de antrenament și evaluare etc, că doar suntem rezerva, nu?) rezerviștii, pensionari, se simt abandonați de sistem, repudiați în inutilitate crasă, nerespectați și, de ce nu? abuzați politic. Oamenii „aleși” să ne reprezinte, în raport cu societatea și malversațiunile politice, pot avea distincția formală de grad mare, general de exemplu, dă bine la imagine, trebuie să fie adevărați luptători sau diplomați pe frontul apărării drepturilor tuturor militarilor. Greșesc spunând, și activi și în rezervă? Responsabilitatea unei astfel de reprezentări presupune ca acești oameni să nu permită încălcarea demnității și onoarei militare indiferent de către cine. Deci, calitățile omului prevalează gradului dobândit, pentru că a lupta pentru respectarea drepturilor presupune o altă strategie, convingătoare și fermă, tocmai, o încununare a unei experiențe umane exersate în rigiditatea eficientă a sistemului militar. Un om adevărat prin calități, abilități și vocație, un om onest, în uniformă, poate reprezenta cu cinste miile de rezerviști sau chiar activii pentru un viitor apropiat. Indiferent de grad, preferabil general, nu mai contează stelele, e o soluție de impresie. Realitatea constă în ceea ce reprezintă omul, acceptat și formal și informal de toți. Numele nu contează, dar renumele da. El certifică în percepția la vedere încredere și din iubire, capacitatea de rezolvare a cerințelor.

  8. Geofreeland

    Mistrețul cu colți de argint! O imagine poetică a libertății voluptuoase demne de respect. Porcul, aflând de mistreț, își zise că și el poate avea colți de arginți. De arginți, nu de argint? Păi da, după ce-i cerși penal lu’ Urdăreanu arginți, scăpă de sabie cu capul plecat. „Mă, vrei să ai colți de argint, ca-n visul tău de nevolnic?” „Dau orice, vând partidul, vând onoarea, vând orice, pentru un argint. Arginți să fie! Să-mi fac colți de argint”.”Ești sigur?”.”Sunt, vând orice. Vreau să fiu mistreț, cu colți de argint”.”Bine, du-te, la angelika poartă stelară și jură. Poate arginții o să-ți ostoiască setea, dar cine te-a trimis?” „Cum cine? Ciiiineeee eeeeeee geeeneeraluuuul?”.”Aha, du-te, că arginții curg”. Și porcul, cu arginții în rât, adăstă la un dințar. „Topește-i și fă-mi colți, să fiu mistreț cu colți de argint!” Da, dar ai făcut o plângere?” „Plângere? Cui?”.”Șefei fermei”.”Fac, eu vreau să fiu mistreț cu colți de argint”.”Bravo, hai să-ți pun colții ăia de argint.”Și porcul își rânjea colții de argint în oglindă, zâmbind.”Sunt mistreț! Sunt mistreț” grohăind pierdut de bucurie. Dințarul, îi șopti cu delicatețe, „Domnule mistreț, mai ai opt luni, la Crăciun tot te taie”. Uimirea strălucirii din colții de arginți nu-i opri nedumerirea. „Opt luni, zici? Adică sunt tot porc?” Dințarul se spăla pe mâini și introduse alt pacient. Morala e de gâgă: Doinaș nu a știut niciodată că argintul la plural nu se cuvine a fi spus, arginți.

  9. Gerula

    Interesant,659 de cititori si numai trei luari de pozitie.Asta spune mult despre cine suntem NOI,si educatia noastra paguboasa in raport cu interesele legitime pe caretrebuie sa le aparam….asteptand mereu ca altii sa hotarasca pentru noi si in numele nostru.

  10. Gerula

    Forumul,nascut din initiativa unor asociatii nu prea numeroase dar cu forta si determinare in actiunițe intreprinse,este prima incercare de unire a tuturor asociatiilor in scopul dobandirii fortei si legitimitatii in dialogul cu puterea,pentru apararea drepturilor militarilor si nu numai…fapr care se pare deranjaza si ingrijoreaza pe unii.

  11. Gerula

    Prin preluarea controlului in Forum decatre cei aserviti,,utilitatii publice,,de unde le vine finantarea dar si ordinul,se urmareste stoparea actiunilor viiloare menite a ne reda amputarile de drepturi.Asta e miza adevarata pt care unii se lupta si incearca sa ne manipuleze.ANCMRR sa se reformeza si apoi sa emita pretentii.

  12. @Gerula,
    Exact asta lea-m spus personal domnilor Balaceanu si Bahnareanu, inainte de a incerca lovitura de Palat. Probabil acesta a fost raspunsul domniilor lor la ceea ce am spus eu. S-au grabit sa ia puterea, ca sa nu apara si alti sa le ceara sa probeze ca ANCMRR este cu adevarat alta asociatie si a schimbat foia. Nu cred ca vom apuca noi ziua in care conducerea ANCMRR sa il intrebe pe ministru, oricare ar fi el, cu ce treaba prin armata.

  13. Gerula

    In fruntea asociatiilor militare in aceasta perioada in care se da batalia finala pe OG 57 siOG 59,in ftuntea Forumului trebuie sa avem o asociatie si un lider loial intereselor militarilor,si nu lideri aflati in solda dusmanilor.Ce fel de armata suntem noidaca acceptam sa fim condusi de aceiasi lingai si oporyunisti care ne-au marcat viata si catiera,fosti activisti PCR,sa pupincuristi post revolutionari?Unde e mandria noastra?Unde este demnitatea noastra?….Daca nu reactionam vom fi condamnati la umilire,tradati inca odata din interior.Vorbiti si iar vorbiti dragi camarazi cat puteti vorbi.

  14. Gerula

    Saraca Armata Romana,ce blestem sa fie,,condusa,,dupa revolutie numai de generali avansati politic,dovediti ulterior ca fiind ori penali ori lingai politici,oameni care au distrus o institutie perena,aflata in slujba natiei.Ce pacat, ce pacat…dar cel mai mare pacat e fsptul ca asesti infractori au distrus destine si cariere,familiile celor care l-au facut opozitie,au distrus regula instaurand arbitraliu.Au transformat o institutie serioasa intr-oafacere de familie,angajand in sistem pe usa din dos,neveste copii,nepoti si prieteni.Asa arata azi armata,care se vrea a fi un pilon de stabilitate.Asa ne trbuie daca am acceptat ca reforma sa fie facuta de fosti activisti de partid,aceiasi care azi vor sa conduca asociatiile militarilor.Nu credeti ca e timpul sa ne trezim,si sa le dam o lectie de bun simt?

  15. Ifrim

    @Gerula.Si noi am facut parte din aceiasi armata de care faceti vorbire,e posibil ca si noi sa fim la fel dar nu ne dam seama din cauza unghiului de sub care privim!

  16. NeO

    Pare că ideea cu preluarea preşedinţiei Forumului e mult mai veche. Cel puţin aşa reiese din Planul cu principalele activităţi ale BPC/ANCMRR de aici http://ancmrr.ro/wp-content/uploads/2012/05/PLANUL-CU-PRINCIPALELE-ACTIVIT%C4%82%C8%9AI-AL-B.P.C.-PE-ANUL-2018.pdf . Activitatea nr.2. Fac această precizare pentru a scuti eventualii curioşi, de parcurgerea unui document plictisitor. Obiectivele şi modul de transpunere în activităţi sunt absolut aiuritoare. Se laudă că reprezintă interesele tuturor rezerviştilor (noul primvicepreşedinte, le apără şi pe ale rezerviştilor voluntari, prin AORR, !??!!) dar recunosc singuri că „în ceea ce privește viața internă a filialelor, participarea la activități este relativ scăzută, dat fiind şi numărul tot mai mic al cotizanților, absenteism atunci când sunt abordate probleme majore ale vieţii interne a filialei”.

  17. Gerula

    Ifrim,multora dintre noi nu UNGHiUL,le schimba perceptia fata de trecut si perspectiva pt viitor,ci faptele pe care le-au facut cu voie sau fara voie,caracterul si bunul dobandit in relatia cu semenii.Institutia a fost si ramane una serioasa,indiferent cine au fost si sunt umbrele care o conduc.

  18. Gerula

    Ma refer la bunul simț,pe care il avem sau nu il avem.

  19. @NeO,
    Ca de obicei, bine documentat. Eu nu aveam acest document, dar stiam cam din aceeasi perioada, daca nu chiar de mai devreme de acest plan de preluare. Uite ca apare si scris, si acuma nu mai poate contesta nimeni ca cei doi nu si-au planificat preluarea, conducerii forumului. Ei nu au spus si nu si-au pus problema alegerii , ci a preluarii iar eu tocmai asta incercam sa scot in evidenta. Multumesc pentru interventie . QED

  20. Dan

    Salut, Marine!

    Este interesantă analiza ta si concluziile tale corespund, in mare măsură, cu ceea ce gândesc si eu, mai ales că, pe o asemenea „vizibilitate”, si „chiorul” le poate distinge in „câmpul său vizual”!
    Mi-am dorit si i-am cerut gl Băhnăreanu să se detașeze de racilele predecesorului, căci presedenția aceluia, tip „linge blide”, a cauzat numai si numai distanțări ale membrilor ANCMRR.
    Si dacă ANCMRR inregistrează un mare regres privind numărul de membri cotizanti, „meritul” îi apartine „defunctului” gl M. Iliescu. Dacă gl Băhnăreanu reuseste să revigoreze asociatia, incl. prin atrageri de membri, vom vedea, iar eu sper să fie așa!
    Pe de altă parte, nu pot să nu amintesc ca gl Gropan a reusit, cu acel forum, ceea ce altii nici nu s-au gândit, respectiv COAGULAREA diferitelor asociatii ale rezervistilor.
    Ceea ce mă intrigă este faptul că gl Bălăceanu face parte, ca membru, in jdemii de asociatii, iar apetența sa spre a ne face un bine se disipează in cam tot atâtea structuri. Oare o fi atât de „alunecos”, incât eu si alti colegi să nu realizăm asta?
    Cert este faptul că se impune rapid o asociere a majorității (deh, cât se mai poate!) structurilor asociative sub o „umbrelă”, caci, neinfaptuirea ei acum, o va face imposibilă in următorii ani, tinând cont de caracterul labil al viitorilor rezervisti!

  21. Gerula

    Pentru corecta informare,trebuie spus faptul ca mult inainte dl Balaceanu a avansat propunerea catre ANCMRR,dl Iliescu de a prelua conducerea Forumului,mentinand aceasta propunere si dupa ce dlBahnareanu a devenit presedinte.Si ce sa vezi,dl Bahnareanu a amanat decizia pana cand va avea acordul baronilor din teritoriu.Acuma cand Balaceanu e langa el forteaza nota.

  22. Col.(ret.) Vladimir Nussem

    De la aparitia acestui articol au trecut trei zile si din ecuatia data de spre rezolvare cu atatea certitudini, lipseste o singură necunoscuta si anume, pozitia domnului general Gropan, esentiala in rezolvarea acestei dificile ecuatii.
    Si in acest caz, am si eu mai multe intrebari, dintre care le postez doar pe urmatoarele trei:
    1. De ce tace ?
    2. Nu cumva noi vrem sa facem o fapta buna pentru „a-l trece strada” si dânsul nu are treaba pe „celalalt trotuar” ?
    3. Si dacă raspunsul la intrebarea anterioara este afirmativ, nu ar fi cazul ca dânsul să ne-o spună in mod cinstit, pentru a ne vedea de treburile noastre?
    Cu tot respectul, le doresc dânsului si tuturor celor implicati in aducerea la unison a vocilor fostilor militari activi, numai zile bune, insotite de multa sanatate, fericire si belsug !

  23. Col.(ret.) Vladimir Nussem

    De la aparitia acestui articol au trecut trei zile si din ecuatia data spre rezolvare cu atatea certitudini, lipseste o singură necunoscuta si anume, pozitia domnului general Gropan, esentiala in rezolvarea acestei dificile ecuatii.
    Si in acest caz, cu tot respectul avut pentru domnul general, am mai multe nedumeriri, dintre care le formulez mai jos, doar pe urmatoarele trei:
    1. De ce tace ?
    2. Nu cumva noi vrem sa facem o fapta buna pentru „a-l trece strada” si dânsul nu are treaba pe „celalalt trotuar” ?
    3. Si dacă raspunsul la intrebarea anterioara este afirmativ, nu ar fi cazul ca dânsul să ne-o spună in mod cinstit, pentru a ne vedea de treburile noastre?
    Cu tot respectul, le doresc dânsului si tuturor celor implicati in aducerea la unison a vocilor fostilor militari activi, numai zile bune, insotite de multa sanatate, fericire si belsug !

  24. Geofreeland

    Nea MIELU, fratele tatei, făcu răzbelul doi din Caucaz până în Tatra. Veteran adevărat, ocrotit de Dumnezeu, cu șapte răni în luptă. Mai beau ei câte o țuică, așa, ca pensionarii sătui de viață. La un moment dat, nea MIELU, întreba retoric, ca pentru el, săvâșind culpa nemulțumirii, „mă, ne-o mai da ăștia ceva?” Referindu-se la puținătatea pensiei. Ăsta era singura lui grijă. La 94 de ani, un leu la pensie însemna o pâine, și el, de copil, știa câtă muncă cerea pământul să facă o pâine. Asociațiile astea ale militarilor, cu bahnăreni, bălăceni, gropari, dogari, pricini, au un singur scop, „mă, ne-o mai da ceva?”. Din ce se „simte” „datul ăsta a ceva” devine un subiect politic, manipulabil, încrâncenat ca ” lupta de clasă” uitându-se pentru cine se luptă. Onoarea militară nu se poate negocia niciodată de nimeni. Așa că, bravi candidați șefia asociațiilor militare, uitați-vă în oglinda retrovizoare, cumpăniți trecutul și dacă sunteți la fel, e momentul să mai citiți fie RG-1, fie DEX-il, la capitolul onoare. De altruism și iubire de aproape deja nu mai e cazul atâta timp cât onoarea miltară înseamnă bani. Chiar așa am ajuns?

  25. Sergiu

    „Pana si Macron, mucavaua lu’ nevasta-sa in ale Evropei, ditamai presedinte francez se simte handicapat ca nu a facut armata. Vrea si el o luna de instructie, sa fie barbat adevarat. O luna de „smotru” si sa invete sa taca si sa gandeasca temeiurile vietii” – d-le Geofreeland, nu armata il doare pe vesnicul intretinut marca Rothschild, ci faptul ca armata usandeza nu va mai fi acolo sa apere Marile Interese impotriva alor mici – inclusiv francezi. As indrazni sa spun ca Franta macroniana gandeste in avans – trupele coloniale nu vor mai fi usandeze, vor fi multinationale – sportul civilizarii a fost distractia favorita a europenilor de la vechii greci incoa. Iar La Legion este insuficienta pentru cat vrea sa se intinda Macron. Va fi cumva ca la usandezi in timpul razboiului de independenta vietnamez – numai negrii mergeau la rezbel (exagerez, 20% erau si albi)? Armata vor face mai mult… arabii francezi?

  26. geofreeland

    @ Sergiu E corect. Ma intreb de ce si suedezii, dupa 7 ani, revin la serviciul militar obligatoriu. Ei motiveaza ca amenintarea rusa si sa apere coridorul maritim de nord si raspuns la incidentele din Baltica si ocuparea Crimeei. Incercarea de infiltrare in Orientul Apropiat al francezilor si nemtilor justifica sprijinul palestinian. Refugiatii primiti, peste una, doua generatii vor fi o mare bresa de reintrare in Orient a gazdelor de acum. Cat timp rusii controleaza bazinul estic mediteranean, ca terminal petrolier sirian si irakian, usandezii si mustele franco-germane se vor fatai ca dulaii la gard. Problema e ce vor cauta trupele UE, armata comuna, sa apere prin cele tari pline de petrol? Sigur ca petrol dar ma intreb, numai atat? Oricum francezii, lipsiti de agresivitatea usandeza nu sunt capabili de o revenire in forta si cred ca usandezii le vor permite numai ce vor ei. Desi pare superflua ipoteza sa nu uitam de China. Inca sta prin Marea Galbena dar portavioanele au alt scop.