O oportunitate, două oportunități

Categoria Despre Armata

Iocane

Scandalul deciziei CCR, ultima găselniță în învrăjbirea românilor în tocmai anul sărbătoririi Centenarului Unirii,  va face să curgă multe valuri de ură pe toate canalele media, pe margine șanțurilor, prin Poienile Iocanilor de la orașe și sate, prin crâșme, ca să nu mai pomenesc de mediile on line. Nu m-ar mira să văd la brechiniuz că nu știu cine a dat în cap nu știu cui sau l-a tăiat, împușcat, violentat, pentru că ținea cu Mao, nu cu Tao. Mulți vorbesc, dar de cele mai multe ori în necunoștință de cauză și degeaba, acolo unde ar trebui să vorbească doar legea. Dar care lege, a cui, că la noi în România, liderii politici nu și-au luat doar România lor fiecare, înapoi sau înainte, și-au luat și procurorii lor, judecătorii lor, legile lor, Constituția lor, Curtea lor și pas de mai înțelege cineva ceva. Toți spun că au dreptate, pentru că așa spun articolele care vor ei din legea care le convine lor, la fiecare. E ca la un meci de fotbal arbitrat de un orb și comentat de un mut, sau comentat de Domozină care acum spunea că Balaci driblează tot și intrat cu mingea în poartă, iar în secunda următoare că  arbitrul a fluierat… 11 m pentru adversari.

Dogaru driblează

În toată această mingicăreală din care nu va pierde nici un politician, este posibil ca totuși, pensionarii militari, dacă vor ști să se organizeze, să se pună de acord și să profite, de ce nu,  de cearta dintre  Mao și Tao, lăsând la o parte orgoliile, animozitățile, ambițiile de preluare a puterii, ar putea să puncteze nesperat de categoric. Deja unul din liderii contestați de unii, urmat orbește, dar curat orbește de alții, a pus o minge la punctul cu var. Aud pe surse că domnul Dogaru, invitat la o emisiune TV a avut ocazia să discute din platou cu domnul ministru Toader, invitat telefonic am înțeles, și cu această ocazie, discutându-se despre respectarea deciziilor CCR, l-a întrebat pe Todiraș cum e cu postavul de manta, adică încălcarea deciziilor CCR de către chiar guvernul din care face parte și, ca să fie clar, de ce Decizia 20 din 2002 nu este respectată. Întrebarea aceasta am pus-o și eu domnului Ministru Fifor și mai e un pic și se împlinește termenul de răspuns. Dar, revenind la Dogaru și Todiraș, acesta din urmă s-a făcut că nu știe despre ce este vorba și am înțeles că (îl) așteaptă (cu) documentele, de parcă i-ar fi greu să dea un sărci pe goagăle și să vadă de scrie în respectiva Decizie, apoi să se uite pe OUG 59 ca să vadă cum se bate cap în cap cu Decizia. Dar de, așa e politicienii ăștia, când îi prinzi cu ocaua mică, o dau pe n-am știut, nu am documentele, vino altă dată că acum mă strâng pantofii. Una peste alta, domnul Dogaru merită felicitat pentru prezența de spirit care orice s-ar spune nu-i lipsește niciodată, el doar dacă vrea face pe prostu. Acum rămâne de văzut, dacă și mai ales când va avea loc iesplicația. Ce este ciudat este că mă așteptam să văd o informare sau un comunicat din cele mai pompoase pe pagina SCMD vizavi de această ”mare victorie” în stilul caracteristic, dar, surpriză, nimic. De ce oare? Nu vreau să mai speculez, dar tăcerea asta mie îmi miroase.

Ce fac  tribunii

Ei bine, spuneam că militarii pot profita și trebuie să profite de această oportunitate. În primul rând liderii asociațiilor militarilor  trebuie să lase orgoliile deoparte și să își ofere disponibilitatea, sprijinul și tot ce pot, pentru  ca dacă Dogaru va merge la Toader, să nu fie singur, nu,că l-ar putea mânca Toader, ci pentru a-i arăta lui Todiraș că Dogaru nu e singur și că în spatele lui stau, nu CNSC-ul, adică gogoașa aia umflată cu Heliu, că te apucă râsul, nici doar 1500 de sindicaliști ci cam jumătate –cel puțin- din pensionarii și rezerviștii armatei(câți or mai fi în rezervă din ei). Este unul din momentele în care liderii asociațiilor și Dogaru trebuie să demonstreze că vor cu adevărat să facă ceva  pentru cei pe care declară că îi reprezintă. Luni, 04.06 am înțeles că  o parte din acești lideri, inclusiv Dogaru,  se vor găsi în instanțe pentru procese cu Olguța și Matolitul. Marți, 05.06 va avea loc întâlnirea asociațiilor care fac parte din Forumul Structurilor Asociative ale Militarilor, activitate la care sunt invitate și ANCMRR și SCMD, deși se află și ele în dispută juridică din motive de orgolii ale șefilor acestor structuri, ceva de genul ”ba pe-a mă-tii!” Eu sper să lase orgoliile deoparte, să uite incidentul și să îl declare închis, să își retragă plângerile în instanțe și să rezolve totul camaraderește și să dovedească astfel că chiar luptă pentru ceea ce susțin. Cine nu dă curs invitației, dovedește că este condus de orgolii, nu de interese privind soarta militarilor. Cine vine și refuză mâna întinsă de ceilalți ridicând false probleme sau punând în discuție hegemonii și preluări de putere,  când mai este un pic și se sparge buba, nu are ce căuta în fruntea nici unei organizații.

Rolul tribunelor

Fac un apel pe această cale la organizatori, participanți și invitați, ca măcar acum, să lase falsele probleme, ambițiile de mărire, jocurile de imagine, orgoliile, și alte discuții legate de cine este mai tare, cine o are mai mare (asociația) și cine trebuie să se suie pe tron și să se stabilească pașii de urmat, să se discute constructiv, să vedem cine și ce poate face pentru cauza comună. După ce problema aceasta este rezolvată definitiv, se poate discuta, eventual spre sfârșitul anului, cine, cum poate să slujească mai bine interesele noastre preluând comanda, sau mai bine spus steagul luptei. Dar acum, în primă urgență ar trebui stabilit de comun acord ce e de făcut.

  1. Eu cred că ar trebui să se stabilească în primul rând în cadrul forumului, apoi în formulă lărgită, cu ceilalți invitați care nu fac parte din forum, dacă vor să facă ceva împreună, un grup format din 3-5 oameni care să reprezinte aceste organizații la întâlnirea cu Toader, dacă va avea loc, dar să o solicite în regim de urgență, cât e fierul cald. Iar la Toader nu trebuie mers cu memorandumuri, la el trebuie doar Decizia CCR și OUG 59. Să i se arate ce scrie în ele și să fie întrebat dacă asta înseamnă respectarea unei decizii a CCR. Dacă el spune că da, atunci să nu mai ceară revocarea Luluței.
  2. Să se pregătească un document care să fie prezentat tot în regim de urgență președintelui Iohannis, cel care tocmai a spus cuvinte înduioșătoare despre noi cu ocazia Zilei Rezervistului, document în care să i se aducă mulțumiri că a auzit despre noi și să fie întrebat de ce la schimbarea unui Procuror șef scoate lumea în stradă, iar la încălcarea Constituției, a deciziei 20/2002 a CCR, și la decimarea Sistemului Național de Apărare din August-Septembrie 2017 când au fost scoși din sistem zeci de generali, șefi de categorii de arme, structuri, direcții, prin OUG 59, a dormit în post? Este mai importantă Luluța decât apărarea țării?
  3. Să se emită punctul de vedere al Asociațiilor față de modul absolut batjocoritor în care ministrul muncii a răspuns interpelării unui deputat privind soarta armatei, cerându-i-se oficial să răspundă acelor întrebări în prezența reprezentanților militarilor.
  4. Aceeași comisie sau delegație comună, să ceară o întâlnire de urgență cu președinții celor două camere în care aceștia să își declare deschis intențiile cu privire la armată și dacă sunt de acord cu cele spuse de Olguța, Băsescu și Solomon despre militari. Apoi cei doi șefi de camere parlamentare să dea o declarație comună de intenție care să reprezinte punctul de vedere al coaliției din care fac parte și a parlamentarilor din cele două partide, față de armată în general și militari în special.
  5. Toate aceste întâlniri să fie solicitate în cel mult o săptămână, după care la o dată ce va fi stabilită, să se întâlnească din nou și având Sindicatele ca organizator, să se organizeze o demonstrație  la care  să participe cu adevărat toți rezerviștii apți, mobili și valizi, pentru că altfel nu se mai poate.

Asta ar trebui discutat, pe lângă problemele de ordine interioară ale Forumului și cine nu profită de acest moment pentru a își uni eforturile cu ceilalți, sau aduce vorba despre cine conduce, cine e șef, cine să fie pus în capul mesei, să nu mai spună în veci că reprezintă interesele militarilor.

Acesta ar trebui să fie pasul decisiv în unirea eforturilor militarilor. Mingea este la punctul cu var. Depinde de noi dacă înscriem sau o dăm în tribune.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la O oportunitate, două oportunități

  1. Gore

    Pana nu va fi modoficata actuala lege a pensiilor militare, lege data de Oprea cu dedicatie (se stie pentru cine)nu se va face in pas inainte. De ce ? pentru ca nu este posibil sa bagi in calculul pensiei sporuri cu caracter temporar luate pe 6 luni si sa ajungi la o pensie mai mare decat salariu unui cadru activ. Simplu. Realizati ce ar inseamna o actualizare functie de salariile activilor in 2022 !? Unii pensionari militari vor ajunge sa rivalizeze la pensii cu magistratii!!!
    Cand deficitul la asig sociale nu va mai putea fi suportat se va trece la contributivitate pentru toata lumea.

  2. Geofreeland

    Îndemnuri sunt multe: “hai să dăm mână cu mână!”, “unirea face puterea”, “mintea cea de pe urmă”, “cuțitul la os”, “acum ori niciodată”, “dacă nu noi, cine? dacă nu acum, când?”, “hai la lupta cea maaaare, rob cu rob să ne unim!”…Și câte altele. Auzi lozinci: “dreptate până la capăt!”, “până în pânzele albe!”, “hoții, hoții!”…Doamne, ce folclor de viață! Uitasem, “unde-i lege, nu-i tocmeală!”. Întrebarea e, dacă mapamondul se agită tocmindu-se pe Constituția României ce tocmeală mai putem face pe o Decizie CCR sau o OUG? Păi dacă nu avem legea tocmelii? Asta cred că e prioritară Constituției pe care jură și apoi înjură toți “aleșii” sau “numiții”. Apoi legea jurâmântului. Apoi legea adevărului. Sun Tzu zicea că un stat cu multe legi e un stat slab. Americanii au o Constițuție cu niște Amendamente de la care nu se abate nimeni, izvor de lege, unde judecătorii chiar judecă să nu fie încălcată Constituția. Cu un revoluționar inventator Klaus, care a jurat pe Cartea Sfântă să respecte Constituția și apoi să fie garantul încălcării ei, unde ne îndreptăm? Disoluția statului, asta e ținta. Pentru a dovedi cât ne pasă de ceilalți, “liderii” formațiunilor militare de rezerviști trebuie să acționeze pe principiul unității de comandă, să se “înarmeze” cu prevederile Constituției și “muniția” legilor de aplicare, să elaboreze o strategie susținută de o logistică adecvată. În armată, orgoliile au determinat fracturi ale scopului în sine fie în stabilirea obiectivelor fie în desfășurarea acțiunilor, Pierderile colaterale, carnea de tun, nu le-a imputat-o nimeni, dimpotrivă, au “întărit” prin număr de eroi, o victorie tactică discutabilă în contextul strategic. Iar uitai, legea orgoliului, legea izmenitului, legea obedienței…

  3. Vladimir Putzin

    @ Geo dragule,
    hai, fruntea sus ! si, vorba atribuita inegalabilului Murphy, ZÂMBEȘTE …!, MÂINE VA FI MAI RĂU … !!!

  4. dora

    @Gore,
    Sunteți fost militar?. Pe principiul contributivității, punctul de pensie va crește, în schimb,actualizarea nu va aduce bani în plus la pensiile militarilor.Treptat, pensionarii militari, vor fi permanent faultați. Asta vă doriți?

  5. Gore

    Am postat in raspuns pentru @Dora, dar vad ca nu a mai aparut

  6. @Gore,
    Am verificat, nu e venit nimic. Probabil ai uitat sa dai send.

  7. dora

    @Gore,
    Am uitat să vă reamintesc (în mod sigur știți), când s-a trecut la recalcularea pensiilor militarilor conform principiului contributivității (anul 2010), aceasta s-a împărțit la 20 de ani (cuantum mare al pensie într-un procent semnificativ), după acest an, la 25, 30 de ani (cuantum mult mai mic). Unde erați atunci?.
    Vă rog, nu vă obosiți să-mi răspundeți. Repet, pensiile nu pot fi egale cum nici salariile nu sunt egale.

  8. Gore

    @dora Totusi, o sa ma obosesc. Intrebari de genul ce ati facut in ultimii ani/unde erati… sunt istorie. Nu stiu ce pregatire aveti insa din modul cum puneti problema imi dau seama, poate gresesc, ca nu aveti pregatire juridica.Sunt de parere ca noi, pensionarii militari, am fi ultima categorie, asta daca nu ar fi magistratii, care sa ne plangem de cuantumul pensiilor.De exemplu, vi se pare correct ca pensile militare sa fie actualizate si cu cresterea salariilor la active si cu indexarea anuala a punctului de pensie !?

  9. dora

    @Gore,
    Nu am pregătire juridică, sunt fost ofițer de finanțe. Actulizarea este pe minus (sunt rare cazurile de un plus total nesemnifictiv), Pensiile militare nu sunt calculate conform principiului contributivității, deci, nu discutăm de punct de pensie. Ăla va crește anual, la noi nu va mai exista actualizare, dar nici indexare (ultima, parcă a fost în 2016). Și spre știința dvs., nicio țară nu poate spune care principiu de calcul al pensiilor este bun. Eu nu v-am întrebat de ați făcut în ultimii ani, că nu mă pasionează. Păi dacă nu vă plângeți de cuantumul pensiei militare, de ce ați deschis subiectul?. Aștept reacția dvs. când se va proceda la impozitarea progresivă (cred că nu se va aplica la magistrați, nu uitați lor nu li s-au tăiat salariile, nu li s-au diminuat pensiile). E o vorbă printre pensionari…. lungă să fie…. La pensie mă refer. O seară bună!