M-am înșelat în privința răspunsurilor DMRU

Categoria Despre Armata

Trebuie să recunosc,  și o fac cu tristețe, că m-am înșelat când am spus că specialiștii noștri din MApN recte DGMRU nu cunosc legislația și nu știu să aplice legile sau ordinele ministrului. Am greșit, și am greșit pentru că am pornit de la o premisă greșită. Am pornit de la premiza că ei sunt bine intenționați și vor să facă totul pentru respectarea legislației și pentru aplicarea corectă a acesteia, că dacă ar cunoaște-o nu ar încălca-o și nici nu ar încerca să o eludeze. Aici am greșit, acordând credit moral foștilor mei colegi, celor care sunt încă activi și continui să cred că mai există chiar mulți din ei,  care merită acest credit. Nu însă și unii dintre ei de la vârfului lanțului trofic dar mai ales cei implicați în rezolvarea solicitărilor și problemelor ridicate sau apărute în diverse domenii. Aceștia nu doar că cunosc foarte bine legislația dar știu să o interpreteze și aplice parșiv, aș putea spune diabolic pentru a  duce la îndeplinire sarcinile de partid, nu pentru respectarea drepturilor pensionarilor militari. Sincer să fiu, aș fi vrut să fi avut dreptate  și tot ce se întâmplă să fie din cauza necunoașterii, nu din cauza indiferenței, lipsei de respect față de militari și dorinței de a se face utili liderilor politici. Să mă explic.

  1. În cazul Ilie Năstase am presupus că cei care mi-au răspuns nu au cunoscut prevederile art 6 din OM 146/2003 și din greșeală au invocat un alt articol . De fapt ei vor să aplice cu bună știință și pervers, un alt Ordin, M6/2010 Regulamentul Disciplinei Militare, care în mod normal se aplică militarilor activi, dar are și câteva prevederi privind militarii rezerviști. De ce se folosesc de acest ordin? Pentru că art. 16 din acest regulament se prevede pe de o parte, la alin. 1, că comandanții garnizoanelor nu pot da pedepse celor cu grade superioare, iar la alin, 2 că pedeapsa trebuie acordată în 6 luni de la comiterea abaterii disciplinare. Este de așteptat astfel, ca răspunsul final să precizeze astfel că fapta fiind comisă cu mai mult de 6 luni, făptuitorul nu mai poate fi pedepsit, dar și că fiind doar colonel, comandantul garnizoanei nu poate decide asupra abaterii unui general.  DAR, ATENȚIE, ACEL ARTICOL 16 DIN ORDIN FACE REFERIRE LA MILITARII ACTIVI. La rezerviști face referire  art 51 din același regulament, care prevede, fără a exista un termen de prescriere, că (2) Cadrelor militare în rezervă/retragere, pentru comportare nedemnă în situaţii în care poartă uniforma militară, li se retrage dreptul de a o purta; retragerea dreptului de a purta uniforma militară pentru cadrele militare în rezervă/retragere se face conform procedurii stabilite prin ordinul ministrului apărării naţionale privind ocaziile în care se poartă uniforma militară de către cadrele militare în rezervă şi în retragere.” Deci pentru aceste situații, până și RDM- ul face trimitere la art 6 din OM 146/2003.

Cunoscând aceste prevederi ale RDM și Regulamentului de garnizoană, colegii noștri încearcă să ne aburească, invocând articole care sunt pe lângă faptele comise, fac referire la cadrele active sau pot fi interpretate deși există un regulament specific și clar care face referire la cazurile în care se poate ridica dreptul de a purta uniforma militară DE CĂTRE REZERVIȘTI. În plus, aceasta nu este o pedeapsă, ci retragerea sau anularea unui drept acordat la trecerea în rezervă.

Mi-am pus întrebarea de ce am primit răspuns de la domnul Nicolae Nasta și nu de la DGMRU, deși DGMRU este structura care trebuie să gestioneze cazul și șeful ei ar fi trebuit să îl semneze. Nu mă leg de faptul că îl pot învinui pe domnul Nasta de uzurpare de funcții și abuz în serviciu, pentru faptul că a semnat un document emis de o structură al cărei șef direct NU ESTE. Asta va fi ultima măsură, dacă va fi cazul. Am înțeles de ce a semnat domnia sa documentul: pentru a arăta că decizia este politică și că ”săracii militari” nu au făcut altceva decât să execute un ordin. Din același motiv se și specifică în începutul răspunsului, că domnul ministru a ”aprobat” ca sesizarea să fie trimisă comandantului comenduirii garnizoanei. Pentru a justifica într-un fel, printr-un abuz totuși, faptul că DGMRU nu se ocupă de rezolvarea propunerii domnului general Gropan, deși așa spune OM146. În felul acesta, cred ei,  șeful DGMRU ESTE SCOS DIN CAUZĂ, EL A FOST OBLIGAT SĂ EXECUTE O DECIZIE A MINISTRULUI, CHIAR DACĂ ACEASTA ÎNCALCĂ LEGEA TRIMIȚÂND SPRE ANALIZĂ O PROPUNERE CARE AR FI TREBUIT REZOLVATĂ DE DGMRU.

Greșit, căci mai există un articol din legea 80 care prevede la art 8 punctul b alin 3, faptul că „Cadrelor militare nu li se poate ordona si le este interzis sa execute acte contrare legii, obiceiurilor razboiului si conventiilor internationale la care Romania este parte; neexecutarea ordinelor in aceste conditii nu atrage raspunderea penala si civila a subordonatilor.”

 

La asta nu s-au gândit nici domnul ministru, nici domnul Nasta, nici specialiștii consultați care au dibuit această găselniță punându-și onoarea și poate cariera la bătaie pentru a executa un ordin politic. Vom vedea ce vor decide instanțele. Eu aștept răspunsul în termenul legal și dacă acesta va veni ca urmare a analizării ”propunerii” făcute de Comandamentul Garnizoanei, și nu ca urmare a analizării de către DGMRU a propunerii Forumului, eu  ca membru al forumului voi analiza și eu dacă voi sesiza instanța sau nu.

  1. În cazul acordării militarilor rezerviști a Semnului Onorfic ”Pentru Patrie”, răspunsul primit care face referire la neretroactivitatea legii, este și el tot o găselniță și ca și în cazul Năstase, se leagă de o prevedere generală trecând cu bună știință de legea aprobată și promulgată recent, care prevede clar și fără echivoc, la art 10 alin 2 din Anexa 1 a L574/2004, cu modificările și completările ulterioare, deci și cele prevăzute de Legea abia promulgată, care prevede că : ” (2) Fac obiectul propunerilor de conferire a Semnului onorific În Serviciul Patriei inclusiv maiștrii militari, subofițerii, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, care au îndeplinit condițiile de decorare și au fost trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raportul de serviciu pentru motive neimputabile lor, până la data emiterii decretului prin care se conferă decorațiile.” Nici în acest caz, nu e vorba de necunoaștere, ci de un proces pervers de găsire a unei ieșiri prin care să văduvească niște militari care și-au riscat viața prin nisipurile irakiene și afgane de drepturile lor legitime. Nu pot să spun decât RUȘINE STIMAȚI FOȘTI COLEGI! Dar mai pot spune și RUȘINE ASOCIAȚIILOR CADRELOR MILITARE ȘI ALE MILITARILOR ANGAJAȚI pentru că nu s-au angajat(unele de loc) mai ferm în această problemă și s-au mulțumit cu jumătăți de măsură acceptând acordarea semnului onorific numai celor activi. Nici pe FB și nici pe pagina aceasta nu am văzut luări de poziție, semn că nici pe unii nici pe alții nu îi interesează. Și rezerviștii, ca și activii, se gândesc doar la problemele lor, nu mai au timp de ale altora. Asta e armata română, dezbinată, divizată, lipsită de coeziune.
  2. În cazul pensiilor se întâmplă cam același lucru. Anunțam acum câteva zile, cu bucurie, că s-a terminat, la al doilea termen, dar totuși s-a încheiat procesul recalculării pensiilor, rezolvând astfel și ultimele cam 1000 de cazuri rămase restanțe. Este vorba de cei care fuseseră detașați în economia națională, pe la munci, prin structuri sau întreprinderi cu care MApN avea contract, etc. Spuneam atunci, și nu îmi retrag cuvintele, că trebuie să mulțumim lucrătorilor, cei mai mulți personal civil, care au depus eforturi uneori supraomenești sacrificâdu-și timpul, familia, sănătatea pentru a încheia acest proces la timp și a da tuturor drepturile în timp util. Nu am specificat în acel anunț cum s-au făcut aceste recalculări. Din câte am auzit, o comisie a fost special creată pentru a găsi o rezolvare pentru cei cărora nu li se găsiseră documentele justificative. Unele din ele se pierduseră, dar au fost cazuri în care șefii structurilor care au preluat vechile societăți, din răutate, au refuzat să facă actualizări ale funcțiilor celor care lucraseră acolo, deși pentru foștii șefi s-au făcut, din pură răutate românească. Cei din comisia desemnată au încercat o variantă, a fost întocmit un ordin, dar, spre nemulțumirea lor și mai ales a conducerii ministerului, sumele rezultate erau prea mari și, fără a ține cont de faptul că totuși asta era situația, acesta era dreptul militarului, au renunțat la această procedură și au cerul ministrului să prelungească termenul de recalculare. Domnul Fifor, temându-se că pierde .. electorat le-a cerut ”specialiștilor” să rezolve problema în termenul legal astfel că în ultimele 2-3 săptămâni din luna iunie, au întocmit o altă metodologie, a fost întocmit un alt ordin, secret ca și primul, pentru a nu fi publicat și a nu fi consultat de către cei asupra cărora se aplica, iar prin acest ordin, multora, pensiile recalculate le-au scăzut cam cu aceeași sumă cu care ar fi trebuit să crească. Spre norocul lor  se aplică cuantumul cel mai avantajos, dar pentru cât timp? Așa au procedat specialiștii nominalizați în comisia respectivă, la ordinul celor care au decis că pentru militari nu sunt bani, dar pentru aleșii locali și parlamentari, da.

De aceea, zic eu, am greșit armata nu duce lipsă de specialiști în domeniu, căci aceștia știu să facă din rahat bici și să pocnească precum tunetele lui Zeus, așa că îmi cer scuze față de ei. Dar armata duce lipsă de militari, de oameni verticali, de spirit de castă, de colegialitate, de coeziune, de spirit camaraderesc, de spirit civic, de oameni integri, pentru că cei care au găsit aceste soluții și aceste răspunsuri îmbârligate și răsucite după voința politică, nu sunt militari și nu au fost niciodată, sunt simpli simbriași aflați în slujba claselor politice, nu a țării, nu a armatei. Și ne mai mirăm că nu există atractivitate pentru tineri față de cariera militară. Păi ei sunt chiori, nu văd ce se întâmplă cu militarii, nu văd cum sunt batjocoriți și ca activi, dar mai ales la pensie? Ei văd, conducerea armatei nu vrea să vadă.

https://lege5.ro/Gratuit/geztmnbwgm/regulamentul-de-garnizoana-din-07012010?d=2018-07-04

https://lege5.ro/Gratuit/geztmnbvgu/ordinul-nr-6-2010-pentru-aprobarea-regulamentului-de-garnizoana

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

11 Raspunsuri la M-am înșelat în privința răspunsurilor DMRU

  1. Geofreeland

    De parcă n-ați ști. Activii, nu au nicio vină că s-au născut mai târziu deși nu ei s-au născut ci mamele lor i-au născut. Așa e limba asta română, mama noastră. Un câmp de onoare e câmpul unde militarii noștri și-au dat viața pentru patrie. Cam ăsta e sensul onoarei militare. Strict legată de patrie, de camarazi, de castă. Onoarea militară e baza respectului militar dintotdeauna. Adaug demnitate, probitate și mai ales cinste, cuvântul unui militar nu poate fi pus la îndoială niciodată. De ce? Pentru că virtuțile militare sunt sacre oricărui popor pentru care mama e sacră și mama mamelor noastre e patria. Sunteți supărat, înțeleg mișmașul ordonat dar nu înțeleg abureala. Așa ca pentru proști. Era cinstit, așa în particular, „las-o, nene, ce să facem, e Iliuță al nostru, ne-a făcut faima prin lume, a greșit și el, o să înțeleagă el până la urmă, ce naiba, sărim pe el taman acum când e la ananghie?” Mi se părea cinstit. Cinste? O noțiune fiforită cum că și diamantul e tot carbon. O fi, nu zic nu, dar nici chiar așa, că știm și noi chimie.

  2. Geofreeland

    Apoi, Iliuță al nost cred că nu știe niciun regulament militar. El a fost rebelul terenului de tenis, maestru al rachetei. Acum la retragere, când trăiești din glorie, trebuie s-o păstrezi vie, e un merit dobândit pe viață. În loc de răspunsuri d-astea alambicate, niște reprezentanți s-ar fi dus la nea Iliuță și l-ar fi pus în temă cam cum stă treaba cu portul uniformei armatei române, unde, când, în ce condiții, așa la un Wiskey bun. Nu s-ar fi supărat, dimpotrivă, nu s-ar fi afișat belicos pe Wembley. Dacă ar fi înțeles? Eu cred că da, Ilie din start are respectul nostru. Dacă nu ar fi înțeles nu se respecta pe el. Oricum armata e la mijloc și dacă o piatră aruncată în apă e scoasă chinuit de niște colegi în detrimentul onoarei prin chichițe șerpuitoare e o dovadă că regulamentele militare nu mai sunt ” dura lex, sed lex” ci o formă edulcorată de încălcare o onoarei militare. De fapt, desființând-o! Ce să mai mir de tot felul de elucubrații. Azi auzii din gura nemțească a președintelui că Parlamentul e „dictatura majorității”. Ceea ce și e, ca în orice democrație. Dar tonul, de a te acuza cu evidența ține de paranoia. Ca și cum ai spune ” bă, ai 50 de ani!” acuzându-te că îi ai.

  3. Geofreeland

    Off topic, cu scuze, dar e prea proaspătă. Când îl aduse Crin de la USL-ul de-atunci pe Joha să fie prim- ministru, lumea se uita la ce a făcut el prin Sibiul lui Nicu Ceaușescu. Bineînțeles cu banii nemților. Un fel de crisalidă pentru viitor. Și la alegeri, lumea a zis că mutul, acum e disperatul, trebuie votat, cum spunea el „o altfel de politică” cum s-a și demonstrat. Politica Germaniei. Noi ne-am bătut în două războaie cu nemții și ne întrebăm și acum ce-or vrea ăștia de la noi? Cu sânge. Nemții au să ne dea niște miliarde, scrie în facturile din Elveția. Cum îl alese bezmeticul român, dracu știe, duminica orbului, ăsta zise ” jos Ponta” deși ăsta plătise facturile lui Băsescu, o catastrofă națională. Și îl dădu jos cu napalm la Colectiv. Nici azi nu e clar. Corupția ucide. Au murit copiii noștri acolo. De ce? Și veni Csallas, Cioloș, ce nume are și ăsta, român sadea, și făcu rahatul praf. Țara se cam prinse de cacialma și votă cum simțea ea, un program spre bunăstare și modest, spre un viitor al patriei române, cât de cât un îndulcitor al emigrației tinerilor „Go west” părăsindu-și vatra, părinții, chiar copiii lăsați la bunici. Planul era gata spre aplicare, numai că românii s-au trezit și au votat PSD-iștii. Și votul a fost pe bune. Pasiența nu a ieșit și plănuitorii lui Joha au decis: faci orice să-i încurci pe ăștia! Și asta face, un GICĂ contra a orice. ” Voi face tot ce îmi stă în putere…” Pentru cine? Pentru poporul român? Aiurea. Ce vor ăștia? Să rupă țara? Să demonstreze că e neguvernabilă? Chiar ce vrea ăsta? Cine e, mă, nene, acest individ numit Johannis? Ce vrea el de la țara asta? Că român nu e. Nu s-a implicat cu nimic în bunul mers al țării, bunăstării cetățenilor, nu și-a mișcat curul la inundații, oameni amărâți rămași fără case, agoniseala de-o viață, nu participă, chiar ca imagine la bucuriile sfinte ale acestui popor, Unirea Principatelor, să asculte o doină, să inaugureze un obiectiv național etc. Nimic, naveta la Sibiu, la instructaj în Germania, obstrucționarea oricărei legi a aleșilor poporului român.ROMÂN! Până și la legea cu porcii se opune. Ăsta da președinte! Încălcarea Constituției statului român e „acea o altă politică” chiar dacă el nu trebuie să facă politică. Ale cui jocuri le face? Că ale românilor nu. Singura soluție e o altă Revoluție. Bătălia pe resursele țării e atât de atroce încât numai demența o poate explica. România e în pericol!

  4. iosif

    Dupa ce au golit sistemul de aparare nationala de cadre militare ultrapregatite, la cheie, cu studii de 100.000. de euro/curs (colegii de razboi, colegii NATO, in SUA, Franta, Germania,Italia, etc.) acum doresc sa tina cea mai ramas cu forta, adica „la cerere”, pana la venerabila varsta de 65 de ani, in speranta ca vor mai reusi sa acopere ceva din gaurile svaiterului prin care bate rau vantul starii de operativitate.
    Nu realizeaza ca furand din drepturile si nu „privilegiile” militarilor trecuti in rezerva (pensia suplimentara, contributiile la BAS de dupa trecerea in rezerva a celor care au mai lucrat in viata civila, neplata conditiilor speciale de munca)fac cel mai mare deserviciu starii operative a sistemului de aparare ce nu poate fi carpita cu masuri legislative pompieristice.
    Pacat.

  5. @Geofreeland,
    Privind problema prin semiperimetrul ochiului stang, s-ar parea ca ai dreptate. Adica, ce mare scofala ca Iliuta alnostru, teribilistul, circarul turneelor, dar si maestrul neegalat al tenisului, se da mare prin parcare si incearca sa agate priviri si puicute la Wimbledon, isi arata basinosul cur pe terenul de tenis sau conduce sub influenta alcolului injurand politistii, el este Ilie Nastase , si i se pot iera aceste „copilarii” la 70 de ani. Aparent. Dar daca ne gandim ca totusi cam pe unde a putut s-a afisat cu uniforma militara cu care se da mare, dar declara ca el nu a jucat tenis pentru tara, el cand juca se gandea la el si bani , nu la drapel si Romania atunci primul lucru care iti vine in cap este intrebarea de ce a fost facut general si chiar ofiter. Cu asemenea comportament si declaratii putea ramane soldat.Dar lui ii place sa arate ca este general si ca tara lui i-a pus stele pe umar. S-ar fi vrut el si Consul al Romaniei cine stie pe unde, poate prin Costa Rica, dar nu a cotizat, ca mai e si zgarcit. De viata lui privata si cohortele de boarfe cu care se lauda ca s-a culcat nu ma leg, e treaba lui.Eu mi-am zis ca armata romana macar atat poate face pentru haina si onoarea ei, sa ridice unui circar ca el,posibilitatea sa mai dezonoreze haina militara, mai ales ca nu o costa nici un ban, dar capii armatei sunt atat de corupti si atat de dependenti de clasa politica incat le e teama si sa faca acest pas simplu si necesar, pentru ca nu stiu pe cine pot supara si ce relatii are Iliuta in lumeapolitica si isi pierd ei scaunele pentru hainele lui. LASITATE SE NUMESTE ASTA SI DEZONOARE. Pentru asta merita sa lupti. De aceea eu iau foarte in serios acest aspect. Poate dupa aia seputea cere acelasi lucru si pentru Oprica, si Iordanescu, cei care au folosit uniforma militara in campanie electorala.

  6. Geofreeland

    Mămăliga e gata să explodeze. Toată lumea vrea asta, pentru că nu se mai poate. Zvonurile indică prezența unor băieți chipeși cazați în marile orașe, veniți de pe-afară, logistică agresivă de mult plănuită prin nu știu ce cancelarii, nu de liceu fiți siguri, preșul neamț forțează nota, absolut ostentativ față de CCR și Parlament, intensificarea propagandei plătite la greu devine virulentă ( ” cele mai multe rele, nu ni le aduc străinii ci ni le fac mai toate, un pământean de-ai noștri, o rudă sau un frate” – am citat din memorie un poet român), planul de difuzare a informațiilor e pus de mult în aplicare, planul de dezinformare e în grafic și escaladarea subversivă decurge cert spre o suspendare a președintelui. Cine și de ce vrea asta? „Ținutul săsesc” se dezvoltă ca entitate regională, „Ținutul secuiesc” e o marotă să mascheze realitatea românilor sibieni, cedările patrimoniale în Transilvania către unguri și austrieci, deși despăgubiți, au căpătat cote alarmante, românii din Transilvania sunt orbiți de o aroganță putredă față de „miticii” din Regat, Putin denumește nu”ș ce regiment „Transilvania”, moții îl interzic pe Joha în Apuseni, pentru nerecunoașterea Avrămuțului, lumea uită de Ip, Trăznea și Moisei, autostrăzi se fac numai în Ardeal, epurarea etnică seamănă ca în Bosnia, scenariul instigă, în an centenar, la mișcări periculoase. NATO, UE, garanți a ce? Și Crimeea a fost garantată Ucrainei, și Kosovo i-a fost luat Serbiei, scenariul Cofariu e pus în aplicare, prințul Charles bântuie prin Ardeal, Dodon vrea Moldova mare… Numai gânduri negre. Asta am ajuns? Mă gândesc la versurile Marseillezei…Liniștiți-mă, anul trecut nu am putut cumpăra o pâine în Covasna, nu știu de ce, că doar eram un om, ca și ei…lucru care nu mi s-a întâmplat în Ungaria, unde oamenii sunt oameni, chiar săritori și sufletiști, deși le spusesem că eram român…Asta e țara mea azi? Jefuită, batjocorită, umilită, întristată. Toți din UE ne monitorizează, ne acuză, de parcă am fi handicapații Europei. De ce? Doamne, am ajuns de râsul lumii, noi, popor care nu a vrut nimic de la alții. Săracă țară bogată!

  7. @Geofreeland,
    Daca nu te-as sti om serios as zice ca ai baut apa dupa Vadim. Dar incep sa ma intreb din ce in ce mai des daca nu cumva el a baut apa inaintea noastra iar noi doar am mimat.

  8. Geofreeland

    Ei da ! Apă vie de la 7 izvoare, de la Scropoasa! Mai mă întreb și io, de unul singur, cine mi-o săpa grădina? Că oameni nu prea sunt dornici de muncă. O fi de prea bine sau lenea e endemică? Și ne mai mirăm, când ai o berică în față și alții îți scot apa din curte înseamnă că suntem pierduți. Unul vrea să facă o catedrală a neamului, a mai tare din sud-estul ăsta plin de istorie, da’ mă întreb, pen’ cine? Suntem un neam dornic de cozi la Sf. Parascheva, la Sf.Dumitru, la…ajutoare sociale, la… Dumnezeu nu-ți bagă-n traistă, și aia ruptă. Asta e marea tragedie. Literatura română e bântuită de „noi vrem pământ!” și noi zicem că 2 mp ne sunt suficienți. Ăsta e marele pericol, inapetența la realitate. Alții o au, hotărâți, pe principiul „dacă voi nu ne vreți, noi vă vrem” și ne vor avea. Băăăă politicienii lu’ morun, treziți-vă! Țara o ia la vale cu pomenile voastre! Deh, românul rupt în fund, al lu’ Cristoiu, da’ mândru când se cântă, auzi! la nunți, „noi suntem români, noi suntem români, noi…” Cine a distrus țara? Mi-aduc aminte, ca acu’, când Iliescu spunea în ’90 că vom fi o țară de servicii… Mare trădător! Ca și petre newtimesroman, alt trădător. Și Băse, altă panaramă, și exod de populație, go west, melodia lu’ ăia, cântată obsesiv pe atunci pe toate canalele, inclusiv de canalizare de aurolaci. Cam asta e! „Țara mea de glorii, țara mea de dor” ce amintiri frumoase! Murim bolnavi de iubirea de patrie, inefabil, și odată cu noi, o lume cât o istorie.

  9. Geofreeland

    Atena, mare putere a lumii, megalomană, își trimise toată flota în Mediterana să cucerească o insulă. Socrate, le-a tot zis mai-marilor că e o greșeală enormă, și l-au trimis în ceruri, că o fost cobe. Vitejii spartani au cucerit Atena, ei știau numai să lupte, deh, viață spartană, chinuită. După ce au cucerit Atena, s-au mirat că nu știau ce e victoria. Și au răspândit în lume cultura ateniană care a civilizat Europa. Așa și noi, cuceriți fără un glonte, cuceritorii se vor lăuda cu vestigiile unei culturi pe care și grecii o afirmau că a stat la baza lumii. Ce înseamnă Deutschland? Țara cui? Și olandezii își spun Dutch? Cine a dat semnalul Tărâmului Sfânt zicând că aici e Grădina Maicii Domnului? Nu Papa? O fi știut el ceva. Așa că, să nu ne mai mirăm de câtă atenție agresivă ne oferă Europa. Se vor convinge în final. Baba Safta, abia mai vede, săraca, zise „cum vin, așa se duc” numai să nu-mi ia roșia din curte”. S-o fi referit la Roșia Montană sau la porcul hrănit sărăcăcios din resturile ei. De fapt e o răpciugă de porc din care trăiește un an, mai o fasole, mai o varză, numai că, și e aiurea, refuză să moară. „Eu de-aicea nu mă duc, când s-o sătura de mine Ăl de Sus. Și Ăl de Sus o mai lasă să ne spună cum a fost cu nemții în casă în două războaie și cum a crescut ea cinci copii, cu o vacă și fără bărbat, scris pe crucea „la monoment”.

  10. Sergiu

    D-le Iosif, niste cetateni sus la varf se asteapta sa apara in caz de nevoie vreun comite Belizarie cu o armata cu varsta medie de 65-70 de ani sa salveze tara. Sa mai spuna cineva ca alesii nu citesc romane semi-istorice.
    D-le Geofreeland, vorbind de Covasna, mersei p-acolo cu un basarabean. Opreste omul sa luam ceva de mancare si primeste – fireste! – „Nem tudom romano!” Omul isi scuipa in palme si ii impusca doua tejghetarului. Sa vezi minune! A invatat instant omul romaneste. Nu zic sa fie o solutie generala, dar poate e bine de tinut minte pe ici pe colo, mai in punctele esentiale.

  11. Bostin

    Batalia pe resursele coloniei de sclavi lasi e la apogeu.Infractorul Drac-nea stapânul de facto al ciumei rosii ( grup infractional organizat de kgb prin anii 90 , fostul fsn spart ulterior la ordin care ne dau acum atat puterea cat si ”opozitia” sparlamentara ) si agentul BDR Ciolanis e la final . Rezultatul e previzil : Rusii cu nemtii se vor intelege dupa ce isi impart colonia , sclavii și resursele naturale. Gazul din Marea Neagra a pus paie pe foc pentru ca rusii pierd bani grei daca amerlocii stapanii actuali coloniei vand gazul in vest in detrimentul lor.Sclavii ( ca noi ) nu au niciodata dreptul sa- si aleaga stapanii.Restul e istoria viitorului.