Veniți de luați cultură!

Categoria Cultura

 

 

Festivalul  Internațional  Adrian Păunescu, ediţia a VI-a, Craiova

20 – 22 iulie 2018

 

            În perioada 20-22 iulie 2018, are loc cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional Adrian Păunescu, la Craiova, loc frecvent evocat de poet în versurile sale. Toamnă la Craiova, Madona Dudu şi Craiova, my love sunt câteva titluri cu trimitere la oraşul „campioanei unei mari iubiri”, probabil cea mai cunoscută și iubită sintagmă a lui Adrian Păunescu.

            Din suita de manifestări dedicate memoriei scriitorului Adrian Păunescu, vor face parte trei evenimente muzicale de excepţie organizate de Filarmonica Oltenia Craiova în parteneriat cu Fundaţia Culturală Iubirea, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei Craiova şi Consiliului Local Municipal.

            În prima seară a Festivalului,  la 75 de ani de la naşterea poetului Adrian Păunescu, vor cânta pe scena Filarmonicii Oltenia Craiova celebrul cantautor român Nicu Alifantis şi invitaţii săi, Mihai Neniţă, Răzvan Mirică şi Lyuben Gordievski, alături de Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii craiovene, sub bagheta îndrăgitului muzician Virgil Popescu.

            Spectacolul Remember Cenaclul Flacăra va reuni în cea de-a doua zi a Festivalului, la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu,  nume rezonante ale folk-ului: Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Emeric Imre, Magda Puskas, Vali Moldovan, Mădălina Amon şi Generația Folk din Craiova, Walter Ghicolescu, Vanghele Gogu, George Nicolescu, Cristian Buică, Andrei Păunescu şi trupa Totuși. Evenimentul va avea o încărcătură emoţională specială pentru că anul acesta se împlinesc 45 de ani de la iniţierea fenomenului  Cenaclul Flacăra.

            Festivalul Internaţional Adrian Păunescu, ediţia a VI-a, se va încheia la Filarmonica Oltenia Craiova cu un medalion Eugen Doga, în interpretarea Orchestrei Simfonice şi Coralei  Academice, conduse de dirijorul Alexandru Iosub. Publicul va avea ocazia să asculte şi lucrări muzicale pe versuri semnate de Mihai Eminescu şi Adrian Păunescu.

 

Programul de concerte al Festivalului Internaţional Adrian Păunescu, ediţia a VI-a

 

VINERI, 20 IULIE 2018, ORA 19.00

Sala Filarmonicii „Oltenia” Craiova

ALIFANTIS SIMPHONICU

ORCHESTRA SIMFONICĂ ȘI CORALA ACADEMICĂ ALE FILARMONICII „OLTENIA” CRAIOVA

Dirijor: VIRGIL POPESCU

Invitați: MIHAI NENIŢĂ (vioară), RĂZVAN MIRICĂ (chitară), LYUBEN GORDIEVSKI (pian)

Maestru de cor: PAVEL ȘOPOV

                                         

SÂMBĂTĂ, 21 IULIE 2018, ORA 19.00

Teatrul de Vară – Parcul „Nicolae Romanescu”

REMEMBER „CENACLUL FLACĂRA”

Participă: VICTOR SOCACIU, MIRCEA BANICIU, VASILE ȘEICARU, MIRCEA VINTILĂ, DUCU BERTZI, EMERIC IMRE, MAGDA PUSKAS, VALI MOLDOVAN, MĂDĂLINA AMON ȘI GENERAȚIA FOLK DIN CRAIOVA, WALTER GHICOLESCU, VANGHELE GOGU, GEORGE NICOLESCU, CRISTIAN BUICĂ, ANDREI PĂUNESCU şi trupa TOTUȘI.  

 

DUMINICĂ, 22 IULIE 2018, ORA 19.00

Sala Filarmonicii „Oltenia” Craiova

ORCHESTRA SIMFONICĂ ŞI CORALA  ACADEMICĂ ALE FILARMONICII „OLTENIA” CRAIOVA

Medalion EUGEN DOGA

Dirijor: ALEXANDRU IOSUB

Maestru de cor: PAVEL ŞOPOV

Sursa:

Festivalul Internațional Adrian Păunescu, ediţia a VI-a, Craiova 20 – 22 iulie 2018

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

16 Raspunsuri la Veniți de luați cultură!

  1. Geofreeland

    Bravo, Craiova! Adrian, poet militant, conectat la templul literaturii române, un monument de suflet și “rugă pentru părinți”. Forță, sensibilitate, îndemn, exact ce nu mai avem. Abia acum știm de ce ne lipșești.

  2. Bostin

    Alta batjocura la adresa militarilor si politistilor conf. Legii 223 /2015 modificate abuziv de OUG 57/ 2015 si 59/2017 ( plus ordine interne necunoscute) . Cei imbolnaviti grav datorita vietii chinuite ca militar ,politist sau raniti grav in misiuni , pensionari de invaliditate (penalizati pecuniar pentru implicare in loc sa o frece in birouri ca
    altii ) nu mai beneficeaza de reducerea varstei de pensionare definitive ( ca cei activi ) datorita grupelor de munca avute pana LA ivirea infirmitatii ( ranilor, etc ) ci trebuie sa astepte obligatoriu implinirea varstei de 60 de ani ( chiar cu 24 de ani de grupa grea AC ) sau pe doamna cu coasa care vine mult mai repede la raniti sau infirmi .Alta discriminate si batjocura pe fata.Cu stima pentru adm. si camarazi.

    Comentariul așteaptă m

  3. Nicusan

    Adio, mamă patrie, adio!

    „Probabil, mâine-aici va fi pustiu/ Şi toţi în pribegie vom porni-o./ Drum bun, popor pierdut la un pariu,/ Adio, mamă patrie, adio!/ În loc să fim o țară numai frați,/ Simțim, în noua epocă barbară,/ C-am fost, în viața noastră, blestemați/ S-ajungem chiriași la noi în țară./ Din tot ce facem, nu avem nimic,/ Ne macină străine interese,/ Făina noastră n-are spor nici pic,/ Nici pâinea în cuptor nu ne mai iese./ Trăim același tragic simțământ,/ Sub politicieni şi sub contabili,/ Că noi, ca neam, avem destinul frânt/ Şi suntem de prisos şi nerentabili./ Umili, ne cerem scuze de la toţi,/ Că nu ne-au chinuit destul în viaţă,/ Şi ne conduc nişte fanarioţi,/ Ce pe cei mici trădarea îi învaţă./ Poet nebun, ce vorbe mai îndrugi,/ De zici că eşti din neam ce nu se lasă,/ Când am ajuns în ţara noastră slugi/ Şi suntem cerşetori la noi acasă?/ Şi vii, şi morţi, amestecaţi, acum,/ Dispuşi să emigreze se arată,/ Mormintele se pregătesc de drum,/ În România deromânizată./ Sus-puşii nu mai au nimica sfânt,/ Ca pe cravate, jurământu-şi schimbă,/ Nu mai avem nici fabrici, nici pământ,/ Vorbim şi limba noastră-n altă limbă./ Şi-acum se-aude clopotul fatal,/ Vin vremuri de urgie şi de grindeni/ Şi este seara ultimului bal,/ Din zori, vom fi români de pretutindeni./ Probabil, mâine-aici va fi pustiu/ Şi toţi în pribegie vom porni-o,/ Drum bun, popor pierdut la un pariu,/ Adio, mamă patrie, adio!”.

  4. bazil

    @Nicusan.

    Din nefericire, nimic mai adevarat!

  5. Bostin

    Ultima flegma care se da pe obrazul militarilor si politistilor. Azi la Ghita-PSD-TV s-a dat stirea ca deputati din ciuma rosie au depus in sparlament un proiect de lege prin care toti vamesii sa primeasca pensii superspeciale ( exact ca magistratii ,policieniii interlopi ,etc) .Pensii uperspeciale incepand de la 85% din ultimul salariu fara limita in sus. No limits.

  6. Bostin

    Nicaieri in lume nu se face marirea pensiilor prin indexare unica ca in colonia mafiei de stat stapanita de ciuma rosie .
    Se face prin stabilirea unor plaje de mariri, ex. sub 3000 10%, 3001-5000 6%, 5001-10000 3% etc. Bai Dragneo(pardon, domnule hot Dragnea), nu copia cifrele date de mine! Cauta sa faci un algoritm care sa arate lumii ca esti un social democrat! Da ce ma chinui eu, tu ai fost intai PDL-ist. Ati priceput, oameni buni?
    Oricum, e clar ca pensiile mici trebuie sa creasca mai mult ca pensiile mari.
    Pentru ca nu prea sunt parale, exprimarea corecta ar fi : Pensiile mari sa mai stea pe loc… Sa creasca UN PIC pensiile mici.

  7. bazil

    2Bostin. Pai cam asta au facut cei de la „botoane”, au ingehtat toate pensiile mari-adicatelea nesimtite -adicatelea militare (indiferent de cuantum)si au crescut pensiile mici adicatelea alea civile(indiferent de cuantum) fr 2 ori, o data in 2017 si acum in 2018, total de cam 20%.Ca si intre pensiile civile „e” pensii cam grase si laptoase care au crescut cu cca 20% …….e alta veste poveste. Iata de ce nu prea e corecta treaba cu..cele mari sa stea pe loc adica pe la 20.000, 30000, 40000 …iar cele mici sa creasca …….UN PIC…..Hai sa mai si gandim….

  8. Bostin

    Pensia de invaliditate e riscanta si e revizuibila in fiecare an de alta comisie care executa ordinele interne ministerului din acea data . Te poti trezi in fiecare an ca invalid ( chiar si de razboi (ex Afganidtan sau alte misiuni ) dupa comisie cu pensia taiata ,muritor de foame dupa o viata de chin in
    slujba patriei.Pensia anticipat partiala e cat de cat sigura (( chiar inghetata pana la devalorizare totala cum e acum cu OUG 59) , pensia de invaliditate nu. sta in pixul lui Vifor si digestia lui Dragnea , depinde de comisiile din fiecare an.Cunosc cazuri de militari de peste 45 de ani operati pe coloana pe 2-3 vertebre si pe inima ( doi chiar cu by pas montat) care dupa 1 an de pensie au fost scosi de comisie ca ” insanatositi ”???? trimisi la munca si pensia militara de innvaliditate suspendata ca sa faca economii MApN .Cu stima pt adm. si camarazi.PS Din spusele camarazilor unul din ei a murit vineri saptamana trecuta atac de cord..Atat ca nu rezist sa mai scriu e macel ce se intampla.

  9. Vladimir Putzin

    Generoasa noastra gazda ne-a invitat aici pentru a ni-l amintim impreună pe cel care a fost, este si va fi pentru totdeauna ADRIAN PĂUNESCU.
    Haideti sa-l respectăm și să nu mai umbrim acest spiritual spațiu cu muritoarele noastre nemultumiri …

  10. Geofreeland

    “Veniți de luați cultură”! Un titlu interesant. Câți din țara asta știu ce e cultura? DEX-îl are definiții suficiente. Cultură? Care cultură mai e azi? Cel mai cult om de azi e baba Safta, aproape oarbă, săracă, a făcut nouă copii, peste mări de-acum, și alea trei găini îi dau ouă câ să-i ajungă, mai o roșie din cele 10 cuiburi puse de ea, mai o ceapă din curte, un ardei, un usturoi, un ardei și mai greu e cu pâine, o frământă mai greu și e grea tava scoasă din cuptorul din curte. Dacă o doare burta face un ceai de mentă și bea zeamă de orez, pe câte o rană, că se mai împiedică, pune frunze de pătlagină, că e în curte, mai un ceai de rostopască, unul de tei ca să doarmă… Are televizor, se mai uită seara, dar îl închide. Îi știe pe ăștia. De ani de zile, și cum zice ea, “ niște mincinoși”. Mai iese la drum, că o știu femeile și ascultă. “E bine că măriră pensiile ăștia?” “ E bine, maică, că așa sărăcie nu mai văzui nici în război. Lumea nu mai muncește, nu are dor de muncă. Uite, eu îmi săpai șanțul, cum putui, da’ ăștia tineri? Le intră apa-n casă.” Una mai răsărită îi zise “ Da’ cu politica, ce zici?” Safta privi greu între două fire de pir ce țineau două hălci de pământ crăpat, de secetă, “ Ăștia nu știu ce e pământul care ne ține. Al meu, până să se ducă, îmi zise “ să muncești pământul, că așa se cresc copiii. Ei au plecat, da’ tot aici or să vină. Îi trage ața. Pământul ăst’ al nostru e politică” Femeile tăcură. Aveau și ele bătături de la sapă. Cultură? Rost? Neam? Patrie? Libertate? Safta se închină acasă la icoană și închise cele trei găini să nu le ia dihorul. Se gândi apoi la copii, stinse lumina și adormi împăcată. Zorii îi vor lumina fața, și speranța celor 96 de ani e o bucurie.

  11. Geofreeland

    Ogorul lui tata, moștenire de la bunicul, veteran la Mărășești, se învecinează cu un drum lângă pădure. O furtună a azvârlit o creangă dintr-un tufan pe locul tatei. Veneau ăia cu tractorul să-i are locul, tata a tras creanga de Tufan mai într-o parte și a doua zi, doi milițieni, îl chemară pe tata, că a furat lemne din pădure. “ Uite, asta-i creanga, e aici, pe loc, ce am furat?” Mi-a rămas în memorie acuza adusă tatei. Vecinii îl pârâseră că nu mai văzuseră creanga pe loc. Am un vecin pădurar. Bani, mistreți, brânză, pește, miere, casă de casă, mașini de mașini. Dintr-o leafă de pădurar. Până la urmă treaba lui și a șefilor lui. Vin ăia de la județ, fac marcaje de tăieri, cubează bineînțeles în minus, cine îi controlează?, apoi încep tăierile de pădure. Lemne de foc, lumea cumpără, vine iarna, nu? Bon, factură? N-ai să vezi! Poliția, dacă are în plan, ce controlează? Un aviz. Da, dar cu acel aviz, se cară 100 de mașini. Ce poliția nu are nevoie de lemne? Regia? Care regie? Pe ăștia cine îi controlează? Nimeni. Drumuri forestiere? Bani de bani. Vine o firmă aruncă niște pietriș pe drum, face niște șanțuri, bagă niște tuburi gen treceri, se face recepția, cine controlează? și se împart banii, că doar d-aia ai câștigat licitația! Și asta e în toată țara. Și ne mirăm că austriecii rad pădurile țării. Unde sunt pădurarii? Ce pepiniere sunt? Cine face împăduriri? Legea? Legea e bună, pe hârtie, țara e în pericol, aici e marea corupție, eu nu am auzit ca DNA să ia Regia Romsilvei la puricat. DNA purică politicieni. Întru fericirea altora. “Românul e frate cu codrul” zice-se istoric. Frate? Care îl jefuiește. Frate?

  12. Geofreeland

    Vorbim de poluare. Câtă ipocrizie guvernamentală! Că mașini cu euro 1, 2, că centrul capitalei, că taxa de mediu, că mașini peste 12 ani ITP anual! România VINDE norma de poluare cuvenită țării la alții, vezi nemții, pe bani grei. Așa și? Unde se duc banii ăștia? Eu am o vie, îngrijită, stropită și veniră două ploi dinspre Baltica și mi-a ars toți strugurii, bob cu bob, cad distruși. Ploaie acidă. Păi banii luați de statul român trebuie dați oamenilor cărora li s-a distrus recolta, munca lor, din cauza poluării altora și pentru care statul român a încasat bani la greu. Ministerul mediului? Cea mai mare afacere de bani a statului și jignire, bășcălie și minciună pentru cetățean. Un avion consumă și poluează cât 1000 !de tractoare și nimeni nu se sesizează. “FUMATUL UCIDE” scrie pe toate pachetele de țigări. Și acest stat ipocrit permite vânzarea de moarte numai pentru a încasa accizele pe țigările “ care ucid”. Nu mai zic că pe pachetele de țigări nu sunt trecute termenele de valabilitate, nu sunt trecute otrăvurile chimice din compoziția amestecului de ierburi, care numai tutun nu sunt, ci numai arome chimicale. Statul se bucură la accizele încasate și se plânge că nu are bani apoi pentru sănătatea fumătorilor. Ipocrizie, minciună. Statul? Inamicul public nr.1 al cetățeanului.

  13. Geofreeland

    Am vorbit cu un prieten, cândva de-o suferință comună, acum în Belgia. Muncește, plătește asugurări de sănătate și s-a operat laparoscopic de prostată. Totul a costat 150 euro, inclusiv spitalizarea, tratamentul post operator, condițiile excepționale de spitalizare. Sunt asigurat la stat, o urgență, imperios un RMN. La stat, o programare peste 3 luni. Sau o șpagă echivalentă cu a o face la privat. Ăsta e sistemul de sănătate din România pentru care plătim bani. Guvernul, nu contează culoarea, e dușmanul poporului român. Adică sănătatea populației prin serviciile medicale înseamnă să mori dacă nu ai bani. Sănătatea e un domeniu de siguranță națională. Codex alimentarius e un set de otrăvuri acceptate care te omoară lent și statul acceptă asta. Ăsta e stat sau complice interesat?

  14. Bostin

    Va mai aminti sutele de mii de morti ucisi de infectii intraspitalicesti? A platit cineva pentru razboiul bacteriologic declansat (impotriva populatiei )de Hexi Pharma in spitale (cu o exceptie parca Elias) ? Stiti deja a cui firma era Hexi Pharma ..Asta apropo de statul paralel.Nu a raspuns nimeni pentru genocidul organizat prin diluarea dezinfectantilor .Apropo pe unde o mai fi Condrea ? De genocidul Colectiv nu mai zic.A raspuns la intrebari doar un colonel spp ( neintrebat si arestat ulterior pentru ”limbarnita” ) care a spus ce stia . Altfel.Genocidul facut de cancerigenul Codex alimentarius semnat obligatoriu de toate tarile UE dar aplicat la sange doar in colonia noastrâ ce sa mai zicem e deja inevitabil.Toti suntem condamnatii la moarte rapida si ne facem ca nu intelegem ce se urmareste( cu mare atentie) .In timp ce populatia coloniei se imbolnaveste de la e- urile cancerigene , moare pe capete ,( foarte multi tineri cu zile) si scade
    dramatic noi spunem :”Lasa ca nu o fi dracul atat de negru”