Suveranitate jucată la alba –neagra ?

Categoria Despre Armata

„Vreau tratate de asistenţă care să ne asigure hotarele, dar ştim că nimic nu ni le poate chezăşui mai bine ca forţa noastră militară. Dacă am realizat statul unitar român, trebuie să consolidăm instrumentul destinat să-l apere şi care este armata.”Nicolae Titulescu

Când l-am auzit prima oară pe matolitul Băsescu vorbind despre cedarea de suveranitate am sărit în sus, pentru că mi se părea de-a dreptul incalificabil ca tocmai cel care jurase să apere și să fie garantul respectării Constituției, să încalce chiar articolul 1 al cărții de căpătâi al Nației. De atunci au trecut ani și ani, nu am văzut nicăieri ca altcineva să fi luat atitudine, nici atunci nici de atunci încoace.

Ieri, pe un post de televiziune o știristă matinală, cu ochii cârpiți de somn, probabil în căutare de senzațional ne anunța că un bombardier rusesc a călcat spațiul aerian al NATO în apropiere de Constanța.

Inițial mi-am spus că fetița nu are noțiunea spațiilor sau suveranității statelor și a greșit, pentru că bombardierul fusese… ”interceptat” de câteva avioane britanice și de aici confuzia, avioane NATO, deci spațiu NATO. Pe lângă asta mai era și faptul că de fapt  Suhoy-ul nu încălcase nimic, pur și simplu testa vigilența ”aviației NATO” zburdând în spațiul aerian internațional fără a călca nimic. Dar fătuca primise ordin să dea știrea asta ca să aibă ce toca aliații și să dea motive de scandal. Cui folosesc aceste dezinformări și manipulări? Bineînțeles, celor care urmăresc să pătrundă cât mai adânc acolo unde tratatul de la Montreux nu le dă voie și care vor să îi scoată pe Ruși din Marea Neagră așa cum au încercat să îi scoată și din Crimeea tot fără a reuși. Nu m-ar deranja ce vor unii sau alții, dacă nu  s-ar încerca scoaterea castanelor din foc cu mâna noastră, a românilor. Cine nu vede asta e ori orb, ori are alte interese decât cele naționale. A doua greșeală a donșoarei este cea legată de sintagma ”spațiul aerian al NATO”. Păi de când are NATO spațiu aerian propriu? De unde și l-a tras? Din cauciucurile avioanelor, sau din cala bucătarului Donald? Să fim serioși, nu există așa ceva decât în exercițiile NATO dar tovarășii militari, civili și jurnaliști, au transformat o expresie de literatură militară în una juridică, considerând că e normal să vorbim de spațiul aerian NATO la Marea Neagră, ceea ce este fals, dar mai ales periculos pentru ca așa, tiptil, noaptea ca hoții, se împământenește ideea că NATO ar deține oarece drepturi și spații în România.  Este adevărat, și baza militară de la Mihail Kogălniceanu, și celelalte sunt denumite eufemistic ”baza americană”  așa cum Soho este considerat cartier chinezesc, pentru că este locuit –MOMENTAN- de chinezi, dar China nu are nimic de a face cu asta. Baza de la Mihail Kogălniceanu este momentan folosită de americani în baza unor convenții, dar ea este tot a României nu este nici a NATO și nici a americanilor.  Este un teritoriu românesc dat spre folosință, temporar, Alianței, pentru scopuri comune. Să nu uităm cum a fost cu baza NATO de la Incirlik sau cu bazele americane din fosta RFG sau cele ale ”Tratatului de la Varșovia” din Germania de Est. Ce au făcut rușii și americanii după reunirea Germaniei, și-au luat spațiile cu ei? Nu, și nici nu au cerut despăgubiri, pentru că spațiile respective aparțineau Germaniei.  Dacă la noi cineva și-a permis să semneze mai mult decât un împrumut temporar, mare greșeală a făcut.

Din păcate conducătorii de azi ai României fac jocuri politico-strategice în interesul altor state sau alianțe,  uitând sau pur și simplu neglijând interesul națiunii. Din cauza asta donșoara de la tivu își permite să facă greșeli care frizează Constituția,  care spune că România este stat SUVERAN și oricine atentează la suveranitatea ei este considerat dușman, sau dacă e român, trădător.  Dar ce este mai grav este că există și oameni cu pregătire militară care consideră că duduia nu a greșit, pentru că noi facem parte dintr-o alianță și vezi Doamne, când am semnat acordurile ne-am pus curul la bătaie pe românește, sau cum spune vorba aia cazonă, am jurat, am semnat am .. b p. Bine-bine, dar conducătorii noștri au jurat cu mâna pe Constituție să o apere, să îi apere prevederile și să apere țara. Cu jurământul ăsta  ce facem ? Alți șmecheri spun că odată cu aderarea la UE  suntem obligați să respectăm legile UE care au prioritate față de cele naționale. Da, așa spune, dar, în primul rând,  înțelegerea se referă la legislație, nu la Constituție, peste care nu poate trece nimeni, nici Papa de la Roma. În al doilea rând, eu cred că ar trebui să existe o limită peste care aceste legi să nu treacă, altfel ne trezim că peste 50 de ani, datorită politicii ”înțelepte” în problema refugiaților,  vom avea o majoritate parlamentară europeană de origine musulmană și cu o lege care spune că religia oficială în UE este cea musulmană. Ce facem atunci, dărâmăm frumusețe de catedrală a mântuirii neamului? Cei care s-au obișnuit să stea cu capul plecat și consideră că tot ce vine de la Stăpâni e bun, să își bage doar propriul  cap în jug și să tragă până or crăpa.

Mă miră și mă doare să văd că există militari români care pun în fața intereselor și drepturilor și suveranității naționale, interesele, drepturile și suveranitatea aliaților vremelnici. Mă miră și mă doare să văd că sunt unii care consideră că sunt în trend și de bon ton dacă laudă și trag pe nări  orice răsuflată  a partenerului strategic  numai și numai pentru că ”nu avem altă opțiune”. Și totuși există țări membre NATO care nu au baze militare americane în teritoriul național, care nu și-au trimis copii să moară în Afganistan de dragul afacerilor americane, care nu au cumpărat tehnică militară second-hand care până să fie  și folosite aduse se uzează fizic și moral, care nu și-au dăruit resursele strategice companiilor americane și totuși ”rezistă” și chiar mult mai bine decât noi, cei care ne-am făcut preș, gumă de mestecat, scrumieră  și pampers pentru partenerul strategic și alți aliați europeni, după cum a putut fiecare lider de partid și de stat. La noi guvernanții se bat între ei nu pentru binele României ci pentru interesele celor pe are îi slujesc, fiind de  multe ori slugi la mai mulți stăpâni. Cine spune că nu e adevărat, să întrebe de ce e anchetată Viorica ”in rem”.

Repet, că asta este profesia de credință a clasei politice nu mă miră, dar mă miră și mă doare să văd că sunt militari care au uitat că au fost vremuri când lucrurile stăteau exact invers și pupincureau tot ce vine de la răsărit, cu același sârg. Cei care au absolvit cursuri la West Point sau alte școli de renume euroatlantic, să ia aminte că astăzi – în cele mai multe cazuri pe nedrept- sunt blamați cei care au făcut Academia Frundze, unii sunt doar priviți cu îndoială, alții învinuiți de afinități slave, alții sunt considerați depășiți, pentru că au învățat ”alte cărți” alții învinuiți de trădare. Au fost dintre ei și condamnați pentru ”răspândirea de manuale și învățături străine”, pentru același motiv, că au învățat în școli străine. Nu sunt departe vremurile și nu garantează nimeni că nu se vor întoarce, iar ceea ce azi este literă de lege, mâine va fi considerat trădare. Asta ca să nu mai spun că mulți, azi mai mult decât ieri, merg cu slugărnicia și proslăvirea prietenului de la Apus mult mai departe decât s-a mers spre Răsărit iar cei dinainte  au pierit sau au fost condamnați pentru nici o zecime din ceea ce fac azi urmașii lor întru prostie.  Singura cale pe care trebuie să mergem fără a risca nimic este calea despre care vorbește și marele Titulescu de care mulți au uitat iar alții habar nu au. Cineva mă învinuia pe FB că sunt depășit în gândire, că am rămas ancorat în trecut. Nu domnule dragă, nu am rămas ancorat în trecut, doar îmi amintesc de acel trecut, văd prezentul și privesc mai departe de el. Dumneata însă ești ancorat doar în prezent  și nu vrei să vezi că mâine va fi ce a fost ieri dacă nu ai înțelepciunea să înveți din greșeli, cele din trecutul pe care nu îl mai vezi.

Interesant este că în alt articol, din data de 10 Iulie aflăm că un alt avion rusesc, sau poate același, cine știe, a făcut același lucru, numai că atunci ”a intrat în spațiul aerian al României”.

Iată  ce eram informați atunci : ”Un avion de supraveghere rusesc a fost interceptat de fortele britanice de la Mihail Kogalniceanu dupa ce patrunsese in spatiul aerian romanesc, a anuntat, marti, la Constanta, comandorul Chris Ball, seful escadrei britanice de la baza aeriana Mihail Kogalniceanu.”

Eu nu mai înțeleg nimic, al cui e spațiul ăla, al ROMÂNIEI sau al NATO? Cine lămurește problema?

Bomboana pe colivă însă, la această dispută legată de spații și suveranitate, este declarația domnului ministru al apărării, care nu putea să nu se bage în seamă, mai ales că este deja specialist în atacurile ruse. Iată ce a declarat domnul Fifor despre acest incident: Am spus-o de multe ori si imi mentin afirmatia: nu este un lucru nou ce s-a intamplat. Astfel de lucruri apar frecvent. Tocmai de aceea exista politia aeriana, care se face de pe ‘Mihail Kogalniceanu’. Acolo sunt colegii nostri britanici, care opereaza cu cele patru Typhoon-uri. Alaturi de ei sunt si fortele romane, care executa misiunile de politie aeriana.Este, daca vreti, o forma de manifestare a Federatiei Ruse cu care noi ne-am obisnuit. In ultima instanta, sunt provocari la care NATO raspunde, asa cum se intampla de fiecare data, cu aceste misiuni de politie aeriana. Nu discutam doar de spatiul romanesc, discutam de spatiul NATO si pentru asta suntem pregatiti sa aparam acest spatiu”

După cum se vede, și domnul Fifor vorbește despre spațiul aerian al NATO, dar mai vorbește despre ceva poate și mai grav. Nu știu dacă a sesizat cineva nuanța, dar conform declarației domnului ministru, nu avioanele britanice sunt aici pentru a ne ajuta pe noi, care nu avem nici măcar cu ce să ne  interceptăm posibili inamici, ci noi, românii, cu avioanele noastre suntem aici să îi ajutăm să apere spațiul NATO, pentru asta ne pregătim noi românii, să apărăm spațiul NATO.  Spune domnul Fifor că  ”alături de ei sunt forțele române care execută misiuni de poliție aeriană”. Să moară Ceacanica? Păi cu ce domnule ministru, că avioanele noastre sunt consemnate la sol după ultimele prăbușiri. Pe omul ăsta îl verifică cineva când vorbește? Auzi, PENTRU ASTA NE PREGĂTIM NOI, SĂ APĂRĂM SPAȚIUL NATO! Am devenit o forță mondială, ce spun eu mondială, planetară, intestelară, dacă nu ne mai limităm la apărarea propriilor granițe, iar ”flota noastră aeriană” apără spațiul aerian al NATO. Fifor se crede Jean Luc Picard și nimic altceva. Asta e de râs. De plâns este faptul că nu mai avem doctrină națională, nu am mai auzit pe cineva vorbind despre așa ceva de nu știu când, iar armata nu se mai pregătește pentru apărarea granițelor, ci pentru apărarea intereselor prietenului strategic, oriunde o cere acesta.  În ceea ce privește spațiul carpato-danubiano-pontic, acesta  a devenit spațiu NATO, nu mai e treaba noastră. Așa spune ministrul apărării.

După aceste spuse de domnul Picard, se mai ridică o întrebare: care este misiunea principală a armatei române și pentru ce se instruiesc tinerii noștri studenți în școlile militare?Oare știe cineva?

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

18 Raspunsuri la Suveranitate jucată la alba –neagra ?

  1. Sotropa

    De la o vreme, „stiristii” astia sunt specialisti in „detoate”, si nimic. La fel ca si Radu Tudor. Daca il inrreaba cineva pe Radu Tudor, care este definitia liniei de mira, precis spune ca este subiect de teza de doctorat.
    Pai, prostovanii astia spun ca „bombele vor cadea in spatiul NATO”! Dar nu vor sa inteleaga ca „spatiul NATO din Romania, nu este spatiul NATO din SUA, unde nuvor cadea bombe. Sa nu ne mai miram de ce sunt prostii, prosti si stiristi. Mai mult nu vreau sa zic, chiar daca as aveade spus mai mult decat este scris in articol.

  2. Ana Ioan

    Neacsule esti rosu pina in cerul gurii!Nu te poti debarasa de comunism!

  3. Geofreeland

    Păi după cum acest Fifor zis ministru al apărării (cui?) se duse la Sibiu la AFT să felicite o cerere în căsătorie a unui ofițer absolvent “ manager” nu ne mai mirăm de nimic. Că România e spațiu NATO și nu românesc e o chestie minoră. Ce mai contează România? Ea e o țară din NATO care are ca inamic Rusia. Ce nu e clar? Că Rusia nici nu se sinchisește de armata României e un fapt de indulgență din partea Rusiei. Că NATO, adică americanii, au interese în marea asta neagră, e altceva.!De ce ne-ar ataca pe noi rusul? Degeaba, au aici aluminiul Slatinei, au LukOil, au distrus Rafo, combinate metalurgice, forează subteran prin Ucraina uraniul maramureșan…Rusul nu are treabă cu noi, ne leagă o istorie întreagă, dar americanu’?, ce ne leagă noi de american? După ce le făcurăm monumente aviatorilor care ne bombardară în WW 2, ne vândură rușilor la Yalta, ne făcură autostrăzi cu Bechtel, ne făcură să murim prin Afghanistan, ne vândură obligați second handuri militare ce bene- Ciuciuri avem noi? Păi NATO, securitate, să nu le ia rusul gazul pontic, să apere magistrale de energie prin care ei vor vinde europenilor îmbogățiți de diamante și jaf economic din colonii, pardon, foste colonii, acum state “ suverane”. Afaceri între ei, banii lor, la care rusul să nu râvnească, că uite, ăsta e spațiu NATO. Ce rusul nu știe? Știe, mă, cum să nu știe? D-aia luă Crimeea, cu acordul tacit al garanților. Ce să ne mai mirăm? Dar vorba lui Guica, sora lui Moromete, “ Da’ noi? Noi ce câștigăm?” Că vrea Dragnea cu legea off-shore, independența energetică, e o utopie. Fie e mazilit prin Jilava fie schimbă legea. Da’ și neamțul vrea ceva gaz pontic că ăla de la rus e scump, da’ și austriacul sare de buci că îi scad profiturile din țară. De fapt, bătălia pe gazul pontic e marea miză. Și noi vom lua miliarde, da’ nu pentru bunăstare cetățenilor, ci pentru a plăti tehnică militară să apărăm flancul sud-estic al NATO. Noi am făcut asta de o mie de ani, i-am apărat pe europeni de turci, de tătari,de oricine. Și tot nu intrăm în UE că nu vor hoții de europeni cu EADS-ul lor corupt la cel mai înalt nivel, adică invizibil. O vorbă “….și cu banii luați”. Dacă există pictură naivă, la noi și politica e naivă. O epigramă diplomatic-europeană și sonet american.

  4. În țara asta prost făcută
    În care totu-i la mezat
    Nu-i prost ăl care este bâtă
    Ci ăl ce încă n-a furat.

  5. Vladimir Putzin

    Din povestile colegilor nostri aviatori, din spumoasele lor povesti, da povesti, ca ei, acolo sus duc o viata de poveste, cu Tara intingadu-li-se la picioare in toata splendoarea ei, am aflat ca lor in timpul zborului mai pot trai si momente ciudate, mai ales in timpul zborurilor supersonice. Citeam cu uimire ca, in zborurile de noapte, dupa anumite evolutii sa li se intample sa confunde luminile de la sol, cu stelele cerului si atunci, nu radeti, zboara cu capul in jos, dar doar cateva secunde pentru ca aparatura de bord ii aduce la realitate.
    O alta nazbatie este aceea ca, datorita vitezelor la care evolueaza si ca supersonicul nu-i Trabant de intors in parcarea din spatele blocului, mai „scapa” si in afara perimetrului de zbor ordonat, ba se mai intampla ca dupa o evolutie solicitanta sa se mai trezeasca si prin „curtile” altora. Imi povestea un fost coleg din Dealul Țăcăliei, venit de la Deveselu, ca nu erau rare misiunile cand decolau din celula ce alarma pentru a atentiona un coleg bulgar de Tratat ca zboara de la est la vest, dar cu Dunarea pe mana stanga, ceea ce insemna ca este in spatiul nostru aerian. Si chiar asta era argumentul convingator, aratarea fluviului si batutul pe bratul stang, suficient de convingator ca fratele bulgar sa recunoasca ca a gresit si sa plece la el acasa balansand-si aripile in semn de iertaciune si salut.
    Si dupa aceasta poveste ma ntreb sincer, cate din actele astea de vadita agresiune din partea rusilor sunt intentionate si cate sunt simple erori de pilotaj ? Si de ce dupa fiecare dintre ele nu se procedeaza civilizat, ca intre doi vecini de tarla carora le-a scapat vaca unuia in porumbul celuilalt. Ba cred, asa cat nu ma pticep eu, ca s-ar putea incerca pe cale diplomatica militara, stabilirea unor frecvente radio comune, unde sa se poata interveni de la sol si din aer pentru inlaturarea pericolului unei confruntari nedorite.
    Uite, ceva de gebul asta cred eu ca trebuia sa contina delclaratia ministrului apararii in functie care are vagi notiuni militare nu deprte de cele ale presedintelui CSAȚ. Dar asa, dam cu batul prin gard, exact cum fac chichiraii parlamentari in fosta Casa a Poporului, lasand sa iasa tot timpul ca o insecta in frunte, un consacrat novice in ale militariei, atata timp cat ministerul are specialisti miltari de inalta clasa in toate domeniile si o structura scolita pentru comnunicare. Apeland la ele, acest vesnic incruntat ar putea sa nu se mai faca de ras prin comunicate jenante care de multe ori frizeaza absurdul (a se vedea numai enormitatea spusa pe facebook la decesul pilotului Staiculescu …)
    Cat despre tema centrala din articolul Neacșului bine si la obiect tratata, cel putin deocamdata nu mai spun nimic, ca o mai facui ieri pe facebook si ma umplu unul de Doamne ajută, un euroatlant ce doarme linistit sub umbrela numai spite a tratatelor internationale incheiate, uitand, sau chiar nestiind ca toate groazaviile istorice, dar absolut toate au inceput prin incalcarea grosolana a trataelor si intelegerilor incheiate care asigurau pacea zonala si pe cea mondiala, pentru sute de ani.

  6. @Ana,
    Cunosc eticheta. Cine nu ii pupa in cur pe americani e comunist. Mai bine comunist, decat pupincurist.

  7. Geofreeland

    În lumea satului, chiar atinsă de internet, cu tot ce presupune el, zilele curg egale cu ele inșeși. Zorii vin nebănuit arvunite de cocoși, pe podul de fier se aude marfarul, exact la 4.30, apoi o liniște copleșitoare aromată în aer de miesme. Și câinii dorm, și pruncii, numai babele bâjbâie prin curți ca orbeții să dea drumul la găini, să ia niște ouă din cuibar, să pună la foc fiertura pentru porc, să adune în poală niscai teci de fasole verde pentru o mâncărică cu roșii. Ici colo se aud niște tractoare plecând pe răcoare la treabă. Lumea încă moțăie voit, mai ales tinerii, somnul ăsta fiind o semitrezie languroasă și dulce ca zahărul din fundul cănii cu ceai. Clopotul bate în dungă tânguitor și oamenii se trezesc “cine o mai fi murit?”. Programat, clopotul bisericii bate săptămânal, infiorând satul. Niciodată când se naște un copil clopotul nu tresaltă de bucurie, să bată altfel, dând speranță. Cei care au treabă se duc la treabă, la câte un job fix, la o lucrare la alții, la treaba prin curte, alții fac cumpărăturile la magazinele din centru, “de d’ă vale”, adică downtown, mai prin piața cu țărani cu te miri ce. După ora 9, când soarele e de trei sulițe, cei fără treabă se strâng în fața buticurilor amplasate strategic pentru dever, la o bere și o vorbă lungită până-n prânz. Femeile îi așteaptă cu masa, ei spunând că pleacă pentru te miri ce. Alții de fură la mort veniră toți la pomană, mai o țuică vărsată în memoria celui dus, o ciorbă de perișoare cu ardei iute făcută de cu noapte la tuci, un piure cu pulpe de pui și sos, cu salată de castraveți, un vin de peste an cumpărat de la unu’ , coliva de rigoare ca desert și buhăiți de oboseală, de soare bătuți în cap și sătui, cu picioarele grele, oamenii pleacă spre case ca după un lucru bine rânduit. Tot satul se trântești pe velințe în odaia răcoroasă, așa, o ațipeală. După amiaza ce mai e de făcut se face în viteză și cu sârg, ca o datorie neonorată. Seara parcă învie tot tineretul, unii cu mașini bengoase, fetele nu au stare prin curți, telefoanele zbârnâie de invitații, se aud manele înregistrate pe la nunți, câinii latră la străini pe drum, miros de grătare și ivăre trase la porți. ĂI cu munca cad bușteni, alții mai măsoară câte-o bere cu femeile lor, doar luna, martor de argint, stă agățată pe cer între stele. Privighetorile se aub plângându-și trilul după încă o zi dusă. La televizor, înainte de culcare, lumea se uită mirată la ăia care fac politică în țara lor. “Auzi, fa, ăștia ne mai dau ceva! Vezi, nu i-am ales degeaba!” Concluzia zilei. Și mâine e o zi. La fel. În spațiul NATO.

  8. Geofreeland

    “Să construim împreună Bazinul Carpatic, în respect reciproc” zise Victor Orbán în țara noastră, ca la el acasă. Adică cum? Cam asta e. Ce Carei, ce Oarba de Mureș, ce Ip, ce Trăznea, ce Mosei, ce Cofariu, ce…ce…Paprika pare-se că îndulcește până la diabet cu glaucom la ochii politicienilor noștri. Șase luni armata română a hrănit populația Budapestei distrusă de calul mort al horthyștilor. Istoria se uită, Orbane? Ce cauți tu în in Dacia? Securitate? Spațiul NATO? Al cui și pentru ce? Om fi noi miticii lui Boc, dar nici proști. Țara românească e una, Orbane, și fi cuviincios. Europo, nesătulă, taci? Ia să zicem și noi așa la voi, din Ardeni până în Bukk, să construim respect și demnitate, ce ați zice? Ați băga-o în trei viteze, unii mai ai dracu’ ca alții, nu?

  9. Geofreeland

    Până la respect reciproc, Orbane, pune-ți cenușă în cap și du-te la Ip, Trăznea și Moisei, du-te și cereți scuze în numele guvernului maghiar pentru crimele abominabile împotriva unor civili nevinovați săvârșite de bunicii voștri. Ai curaj? Vrei respect? Acolo nu era război, erau teritoriu de rapt diktat de bunicii nemților de azi, acolo erau români și voi, fiare i-ați ucis? De ce? Asta e gena voastră? Eu nu cred. Populația maghiară nu știe de asemenea atrocități. V-ar condamna. Scuza că era război pentru a ucide nu scuză cu nimic animalismul. Românii în război a ocrotit civilii maghiari, i-a hrănit, i-a ajutat. Vrei respect? Fă-o, dacă te dai mare! Du-te la Ip, Trăznea și Moisei și împacă-ți neamul cu urmașii de azi. De-abia atunci poți cere respect reciproc. E ceva neclar, Orbane? Moții te așteaptă.

  10. Geofreeland

    Acu’ 2 ani am hotârât că Tekir, un agă turc, nu degeaba ș-a făcut el bine de durerile de coțăitoare din cauza fecioarelor din haremuțul său și am mers la nămol la Tekir- ghiol. Nu la băile cu căzi, privatizate și cu bani, ci la plaja gratuită, cu nămol direct din lac, făcută de un brav primar, sănătate lui! Surpriză, în apa supersărată, un individ, vorbea tare și mai că înjură țara. “ Eu sunt cetățean austriac și regimul de aici e groaznic. Era nemulțumit de orice. Când vorbești la nivelul apei undele sonore se aud perfect, chiar amplificate pe țărm. Lumea era siderată de ce auzea, venise la plajă, la nămol, nu să asculte nemulțumirile unuia, aiurea. În final, la o discuție cu el, am aflat că era din Banat, se însurase cu o austriacă, 129 kg și ea făcea nămol la cadă și el la plaja gratuită, cochetând, zicea el, dar se da mare, cu ceva fătuce singure, care nu prea erau, la nămol venind numai vârstnicii. Angajase un băiat să-i facă diverse servicii. A doua zi, pe plajă, îl apostrofa și înjura de mama focului. “M-ai furat, am avut încredere în tine, ești un nemernic!” Și băiatul explica ceva și așa zisul austriac o lua de la capăt. Fiind lângă mine am intervenit: ce s-a întâmplat? “Cum, domne, să-mi ia mie ăștia de la bancă, la bancomat, comision pe banii mei?” L-am întrebat la ce bancă. La Raiffeisen, la BCR, e posibil? Am zâmbit și i-am spus atât “ amândouă sunt austriece!” Și- a înghițit limba. “Și la Lidl la fel?” I-am zâmbit trist, “Da, și la Lidl, când plătești cu cardul, e la fel”. A tăcut, trei zile în șir, se dădea cu nămol, se spăla și nu a mai scos un sunet. La plecare i-am spus că austriecii în România fură de sting. Nu a avut replică.

  11. Geofreeland

    “Băieții” cu calcule legislativ-administrative despre pensii luară vacanță, împreună cu parlamentarii lu’ pește. Belina, pește patriot. Nu se aburcară la securitate, nu mijiră poetic naționalist la Păunescu nostru titan, se afundară în concediul pensionarilor de zi cu zi. Nu comment, nu vibrație, scrise Marin ceva, ei nimic. Dolce farniente. Da’ i-o zic așa, “Mărine la nunta ta/ Mărine, Mărine…” Tudore, bagă! Viață lungă cu sănătate, chibzuire clară, iubire de oameni! Asta-i viața, să ne fim, prieteni, colegi și camarazi, demni în onoarea hainei militare ce am purtat-o, călcat-o și iubit-o o viață. Pentru patrie!

  12. Titi

    Geo, ca Bine le mai zici mai Nene..!
    Ma facusi sa caut CD ul cu maestrul Tudor Gheorghe, cel care incepe cu „Doina” si se termina cu „Marine, Marine”..!
    Frumoase melodii !
    Cand ascult aceasta ultima melodie, imi aduc aminte de Horele de Duminica din satul parintilor mei, de pe „Locul Scolii” cu fete si flacai si mai ales de Lautarii satului cantand la Vioara, Bas si Tambal plus Voce..! S-au dus vremurile alea. Acum avem internet la pachet cu droguri.

  13. Geofreeland

    “Au venit paparudele!” strigau copiii din capul uliței. Un țigan chior le însoțea cântând la vioră. Să le fi văzut cu trupurile goale acoperite cu frunze de bozii de la mijloc în jos, cu picioarele goale jucând în țărână! Trupuri zvelte de fecioare promise, cu ochi negri, păr de abanos și sânii cruzi ca merele în pârg! Ieșea lumea cu gălețile cu apă și aruncau pe ele și ele jucau și chiuiau, îl mai luau pe câte unul în joc, lumea le dădea câte un ban și veselia cuprindea tot satul. Paparudele. Un joc ca o rugă din trupurile lor crude doar l-o îmbuna pe Domnul să mai dea o ploaie peste țarina crăpată în secetă. Azi, cele ce-ar mai aduce azi ploaia umblă în merțane, locuiesc în palate cu zece camere și nu le pasă că plouă sau nu. Vremuri, vremuri, Titi…de pace socială, rost și muncă.

  14. akord_75

    @ Geofreeland
    Aveti tot respectul meu.
    @Marin Neacsu
    Articol de nota 10….100% lucid si adevarat(de fapt cam toate au fost la fel)Daca nu am comentat nu inseamna ca sunt absent sau nu citesc acest blog

    PS Nu ma erijez in critic sau pupin***ist..Pur si simplu asta simt ca trebuia sa scriu
    O seara buna sa aveti !

  15. akord_75

    O mica adaugire @Geofreeland
    Aveti talent la scris „cu carul”

  16. Bostin

    De pe un blog . . duminică, iulie 29, 2018
    Leonard spunea…
    Eu am spus mai demult si am repetat (iar acum Amabilul ma confirma), ca daca se va face o „actualizare” corecta atunci SA MULTUMITI SERVICIILOR , care nu au aderat la o metoda ilegala de actualizare. Va mai spuneam , ca si din acest motiv nu apar decizii de actualizare , deoarece se tot incerca o „mediere” cu serviciile ca sa faca si ele actaulizarile dupa metodele ilegale ale MFA-ului. Asta este ROMANIA PARALELA la cheremul voinetei unuia si altuia si nu sub puterea legii. Niciodata nu a fost mai vulnerabila si vulnerabilizata Romania ca aztazi. Dovada este mutenia totala in urma agresiunilor lui Orban de la Tusnad , facute chiar la noi in casa. De ce nu se duce veorica la Boloton ( era sa zic la Pristina) sa spuna ca teritoriul pana la Tisa plange dupa Romania. Sa vedeti atunci reactii ale lui Orban.

  17. Sergiu

    „Asa grait-a Fifor-hustra” noul profet al apararii neamului si gazelor zonei. Iar tinerii cadeti romani se pregatesc sa devina mercenarii perfecti: se vor duce oriunde cer interesele Marelui Prieten… dar pe banii nostri.

  18. Bostin

    Nu mai conteaza nimic mai jos de atat nu putem decade CA COlonie-bantustana .Nu mai exista adancime in prapastie ca sa cadem suntem exact in fundul iadului .Singura veste buna ( exista una) ca ADN bun al poporuui roman inca supravietuieste in diaspora.Pentru noi romanistanii ajunsi aici sclavii unor hoti trâdatori de neam si tara totul s-a terminat in iadul asta. Dumnezeu sa ne ierte ca am fost lasi….