Fuse și seduse

Categoria Despre Armata

 

Sic transit …

Și veni și ziua de 20 Septembrie 2018, la fel ca și cea de 20 noiembrie 2017 și se duse la fel. Ba, dacă mă gândesc bine, aia a fost mai .. onorată sau onorantă, acolo măcar au participat șeful SMAp și ministrul apărării naționale. De data asta, la această adunare deși cu așteptări mai mari, prezența ”înalților oaspeți” a fost nulă. Fără a nesocoti prezența celor care au fost trimiși să țină locul unora dintre.. reprezentanți, practic nu a fost prezent nici un factor de decizie, nici politic nici militar.

Poate domnul general Jianu, șeful Direcției Financiar Contabile, direcție care a dat avizele pentru ordonanțele despre care ”nu știe nimeni nimic” se va supăra și va spune că dânsul este factor de decizie. Da, în cadrul Direcției, da, decide  modul în care pot fi beliți militarii, dar  domnia sa nu decide ce trebuie făcut, domnia sa doar găsește modalitățile de punere în practică și eventual supralicitează la ordinele pe care le primește de la factorul politic. Structura domnului Nasta practic este interfața sau cureaua de transmisie/transmitere a ordinelor politice pe care celelalte structuri le pun în practică. Rolul secretarilor de stat este nu să observe sau controleze punerea în aplicare a politicii militare, ci să conducă politic militarii. Proastă interpretare a controlului armatei de către societate.

Participanți

Deci, pe lângă absența  masivă a președinților, de țară, de partid, de camere parlamentare, miniștrilor de resort, și a tuturor celor invitați, nu a venit nici măcar domnul secretar de stat Nasta cel care stabilise împreună cu domnul Gropan să se revadă pe data de 20 și care avusese ”amabilitatea” de a pune la dispoziție sala de spectacole de la CCA. Nu e așa că asta spune totul? Zero, zero absolut la capitolul interes privind problemele militarilor, a rezerviștilor în mod special. Iată cine a fost prezent:

  • Politicieni: Senatorul Nicu Fălcoi, deputatul Dumitru Lupescu;
  • Militari activi: Şeful Direcţiei calitatea vieţii personalului, Col. dr. Teofil-Ionel ISPAS cu locțiitorul său Romică STOICA,   General maior dr. Florin JIANU -Şeful Direcţiei generale financiar-contabile,General de flotilă aeriană George Spiridonescu, șeful diretiei Personal și mobilizare a SMAp,  Colonel Ioan-Daniel DRĂGĂNESCU Director adjunct la Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale;

Din partea formațiunilor componente ale Forumului pot certifica prezența  președintelui FMR, dar și al LADPM care se afla la conducerea forumului, generalul Gropan Nicolae organizatorul activității, generalul maior Virgil Bălăceanu, președintele ROMIL Col. Marian Tudor, alți președinți de filiale ale structurilor  amintite.

Nu știu dacă domnul general Virgil Bălăceanu a venit în calitatea de președinte al AORR, sau de vicepreședinte al ANCMRR, dar știu că siamezul (până acuma) Neculai Băhnăreanu a lipsit, dar nu știu de ce. Sper să nu fie probleme de sănătate.

A mai fost prezent pentru prima parte a programului, domnul general Mircea  Chelaru care a fost nevoit să plece fiind solicitat la o emisiune tv. Probabil că tot la o emisiune tv au fost invitați și cei doi generali veniți din partea MApN, pentru că și aceștia au plecat, exact când a venit rândul discuțiilor, așa cum a procedat și șeful lor, domnul Fifor în două rânduri. Probabil o fi o cutumă sau fuga de răspunsuri a devenit probă sportivă în MApN.

Nu comentez absența domnului general Neculai Băhnăreanu dar se pare că de când a apărut Secretariatul doamnei Kati, nu îl mai interesează Forumul, țintește mai sus. E și normal. De ce să mai vrei președinția unei structuri fără statut juridic, când poți să conduci pe bani buni, ca secretar de stat, ditamai structura de utilitate publică, mai ales că ești sprijinit de toate ANCMRR-urile din servicii și interne. Să îi fie de bic! Sunt curios doar dacă vicepreședintele său e de acord.

Derularea activității

Să trecem la activitate. Activitatea s-a desfășurat conform planului, chiar dacă cei cărora le era adresată au lipsit cu desăvârșire. Până la urmă cei prezenți au fost nevoiți să asculte niște prezentări pe care unii le mai cunoșteau sau oricum nu mai reprezentau o noutate ca date și informații și nici ca stil. Sub acest aspect unele prezentări au fost poate plictisitoare. Unii spun că -vezi Doamne- cei doi generali ar fi plecat din această cauză. Aiurea.

Păi nu e logic, stai când e mai plictisitor și pleci când devine mai interesant? Oricum plecarea celor doi a demonstrat că și ei acordă același interes rezerviștilor, ca și politicienii întărind impresia deja consacrată, că liderii de structuri ai MApN urmează nu doar interese ci și trasee politice.

Cineva întreba de ce a fost nevoie ca atât ministrul apărării, cât și șeful SMAp să participe amândoi la întoarcerea unui batalion din misiune (care între noi fie spus era întors mai demult, fiind vorba doar de o activitate organizată în cinstea întoarcerii) și nu au putut să-și împartă cele două evenimente. Probabil nici unul din ei nu a dorit să dea ochii cu rezerviștii. De la Fifor nu mă așteptam la altceva, dar aveam oarece pretenții de la cea mai mare funcție militară a armatei.

De fapt după pauză prezența în sală s-a subțiat considerabil. Dacă la început erau toate scaunele ocupate și mai erau și pe margini oameni care stăteau în picioare, după pauză foarte mulți s-au gândit să cedeze locul pentru cei ce stătuseră în picioare și le-au cedat locurile. Cam o treime din cei prezenți au făcut acest gest de politețe. Să mai zică cineva că militarii nu sunt educați.

Au fost înscrise la cuvânt 12 persoane. Din cauza timpului relativ  scurt pentru numărul de vorbitori dar și faptului că unora le-a plăcut enorm să se audă vorbind, până la urmă unii au fost nevoiți să renunțe la discursuri.

Cele care au fost totuși prezentate, au acoperit toată gama, plăcute, distractive, pătimașe, revendicative, amenințătoare, penibile, patetice, etc, conform principiului ”prin diversitate în unitate”.

Toți au fost de acord, ca și la precedentele întâlniri, că avem nevoie de unitate, dar NU AM AUZIT NICI UN PREȘEDINTE DE ASOCIAȚIE SPUNÂND ”EU VREAU SĂ MĂ UNESC CU ȚARA!” Cam toți vor unirea eforturilor, dar dacă se poate în cadrul asociațiilor pe care le conduc sau din care fac ei parte. Când o să aud  un președinte de asociație spunând, ”noi am decis să ne desființăm și să migrăm către … cutare asociație pentru a o face mai puternică”, mă îmbăt.

Esența

Printre cele spuse de unii și de alții am remarcat:

  • Ideea discriminării de toate felurile, practicată de politicieni și conducerea MApN;
  • Necesitatea trecerii la acțiuni mai concrete și mai hotărâte. Cineva spunea că gata, TIMPUL DISCUȚIILOR A EXPIRAT! AU EXPIRAT TOATE MIJLOACELE LEGALE. Ite că eu nu cred asta. Adică nu mai avem altceva de făcut decât să trecem la acțiuni ilegale? Oameni buni, vă auziți ce spuneți? Poate nu știți dar și protestele, manifestațiile stradale, petițiile, pichetările, sunt tot acțiuni legale. Vă rog să vă măsurați cuvintele și să nu aruncați cu vorbe așa luați de val, mai ales când aveți funcții de conducere prin structuri, că nu se știe cine vă poate lua la întrebări.
  • MApN nu este străin de ordonanțele emise împotriva pensiilor noastre dar nici nu are curajul să admită sau să recunoască că a pus umărul la eforturile politicienilor oferindu-le expertiza și instrumentele sau mijloacele de punere în aplicare a planurilor. Din cauza asta factorii de răspundere au lipsit sau fugit de la fața locului;
  • Necesitatea înființării unui sindicat al militarilor, al celor activi. Eu sunt unul din cei care vorbește despre asta de cam 5 ani de zile. Numai că nimeni nu vrea să facă pasul decisiv, adică întocmirea documentelor și înaintarea acestora către o judecătorie pentru a fi înregistrat. Toți spun că legea nu ne dă voie. Păi tocmai asta trebuie să înlăturăm și nu o putem face decât încercând obținând o decizie negativă care apoi să fie atacată la CEDO și astfel să obligăm statul român să modifice legislația în domeniu. Asta e soluția.

Când a venit rândul ca reprezentanții MApN, cei care mai rămăseseră în sală până la sfârșit să răspundă la întrebări, unii au sărit la cap încercând să dovedească că sunt duri, dar severi.

Să fiu sincer mă așteptam la o astfel de reacție și eram pregătit să intervin dar nu a mai fost nevoie, domnul general gropan i-a rugat să centralizeze problemele și întrebările pentru a fi înaintate într-un document final celor cărora le erau adresate. Adevărul e că cei care mai erau acolo din rândul armatei active chiar nu aveau nici o vină.

I-aș fi întrebat pe cei care erau gata să le ia scalpul, ce au făcut sau ce ar fi făcut în locul acestora. Cunosc cel puțin unul dintre ei, mare luptător pentru drepturile militarilor, șef prin multe structuri și asociații care sare ca un leu la cei căzuți sau care nu au dinți, dar schelălăie cu burta în sus când se află în fața șefilor sau a unora care încă mai pot mușca. Fără a  fi avocatul diavolului, trebuie să avem decența și înțelepciunea să realizăm cine e vinovat și să nu tragem nici în pianist, nici în mesager. Cei care au rămas la discuții, au fost trimiși la sacrificiu.

Concluzii

Am văzut un comunicat al secretarului general al Forumului și vicepreședinte al LADPM, sau mă rog o informare ceva, în care spune, că activitatea  ” si- a atins pe deplin scopul”. Să îmi fie cu iertare. Dacă scopul aceste întâlniri a fost prezentarea unor slide-uri în fața a 250 de oameni, sau cât avea sala, atunci da, și-a atins scopul ALTFEL, NU VĂD CUM. Unora însă le place să se îmbete cu apă rece. Nu vreau să insist prea mult pe concluziile colegului, vă las să citiți  cum apreciază discursul unui… vorbitor și să trageți ce concluzii vreți: Cuvantul sau apasat si plin de ceea ce poate insemna,, adevarat militar, iubitor de tara si popor,, a lasat sa se inteleaga necesitatea trecerii la actiuni concrete ale rezervistilor, mergand pana la imbracarea tinutei militare si organizarea unei intalniri cu ministrul apararii chiar in incinta M.Ap.N. ca forma maxima de protest”.

Nu pretind că eu și doar eu sunt deținătorul adevărului absolut, dar mie activitatea- fără a diminua sau critica eforturile organizatorilor, dimpotrivă le apreciez pentru că știu în ce au constat și în ce condiții au fost făcute- mi s-a părut bine organizată, dar cam fără efect real, exceptând faptul pozitiv că prezenta a fost bună.

 

De ce spun că nu și-a atins copul? Pentru că:

  1. Cei cărora le erau adresate mesajele și care trebuiau să dea niște răspunsuri, au lipsit cu desăvârșire;
  2. Lideri de asociații care trebuiau să fie prezenți au dat flit și am auzit că unii vor să se retragă complet din Forum poate la ordin, poate pentru că nu au reușit să preia controlul, sau din alte motive, știute numai de ei;
  3. Nu s-a concretizat cu nici măcar o singură acțiune de viitor, nici un plan, nici o sugestie, în afară de propunerea domnului colonel Chirică Aurelian care a propus formarea unui grup care să pună cap la cap toate aspectele juridice și financiare pentru a fi folosite în instanțe sau în cadrul comisiilor parlamentare și ministerelor;
  4. Domnul general Gropan, cel care a fost, alături de încă 2-3 ofițeri, inima și motorul Forumului încă de la înființare, a declarat că e ultima acțiune de acest gen pe care o mai organizează iar această decizie se datorează atât lipsei de interes a factorului politic, cât și atitudinii unora din participanți,  lipsei de sprijin și chiar unor neînțelegeri interne;
  5. Deși numărul participanților a fost suficient pentru a umple sala, efortul real al rezerviștilor  raportat la gravitatea situație și numărul celor loviți de politica anti-armată este minim, foarte puțini sunt dispuși să pună osul la treabă. Practic îți este și frică să mai organizezi ceva sau să pretinzi că vorbești în numele nu știu câtor zeci de mii de rezerviști, cum fac mulți visători sau manipulatori, de teamă să nu te faci de râs, pentru că atunci când e nevoie ca aceștia să probeze sprijinul, te lasă cu spatele neacoperit;
  6. Presa, deși invitată-din câte am înțeles- a ignorant total activitatea, ca și politicienii, pasionați sau interesați bineînțeles de ”drama” lui Dragnea și luptele intestinelor PSD.

În aceste condiții, cu ce și de ce ne lăudăm? Putem să admitem că a fost o activitate bine organizată, dar a spune că și-a atins scopul e echivalent cu a ne fura căciula și a ne face de râs în fața celor prezenți. Până și invitații vor gândi ceva de genul” băi păi dacă ăștia se declară mulțumiți și spun că și-au atins scopul, în condiția în care nu a venit NICI UN FACTOR DE RĂSPUNDERE SĂ ÎI ASCULTE, înseamnă că se mulțumesc cu puțin, că le place să se audă vorbind mult și fără rost. Ne facem un deserviciu încercând să facem o victorie dintr-o înfrângere clară, la scor. Și ne mai mirăm echipa de fotbal nu are rezultate iar antrenorii naționalei se mulțumesc cu puțin. Păi de ce ne mirăm ?

Adevărul este că singura forță pe care ne putem baza este a noastră, iar aceasta se obține prin coagulare, fidelitate față de  interesele comune, tenacitate, eforturi, nu contemplare, lamentare sau bășcălie, nu lașitate și mimă. Dar cel mai mult este nevoie de un adevărat lider care să fie la rândul lui fidel celor în fruntea cărora s-a pus, nu celor care i-au dat sarcini de distrugere, unul care să  tragă la căruța militarilor nu să stea cu curul în două luntre și să concureze la proba 2+1 rame, ca purtătorii de vorbe ai unor ospătari.

Asta a fost activitatea. Probabil pe mulți o să îi descurajeze, alții o să spună ” vedeți, v-am spus eu că nu va ieși nimic”. Nici nu putea să iasă altceva. Dar, un lucru bun a avut această activitate, pe lângă faptul că a fost bine organizată: a arătat clar și fără dubiu, dezinteresul total al clasei politice și conducerii politice și militare a MApN, față de problemele noastre.  În aceste condiții  trebuie găsite forme de acțiune mai ferme, mai decise, mai radical dar nu ilegale, pentru că așa cum spuneam există și alte forme legale de acțiune, acestea nu au fost epuizate. Lipsa de interes și reacție a celor de mai sus nu trebuie să constituie un motiv de dezarmare și lamentare, dimpotrivă, o ambiționare și o intensificare a eforturilor. A abandona lupta nu este o soluție. Trebuie, dimpotrivă, să strângem rândurile, să recurgem la acțiuni mi decise, concrete, continui și de amploare. Dar când nouă ne-a fost lene și să dăm un clic pe o tastă pentru a marca un vot, fie el da sau nu, cum să avem pretenția să mai mișcăm și picioarele? Eu zic să nu mai dăm vina nici pe politicieni, nici pe ministru, nici pe militarii activi, ci pe indiferența, comoditatea și lașitatea noastră sau să demonstrăm că aceste cauze nu există.

Să nu uit, unul din activii prezenți în sală, preocupat de securitatea și apărarea secretelor MApN  a avut ca sarcină sau grijă principală să afle dacă avem aprobare să filmăm sau fotografiem în sală, având în vedere că ne aflăm într-o… unitate militară. Nu știu dacă e la curent cu prezentările de modă care au loc în aceeași sală unde blitzurile te orbesc de nu mai știi unde să te uiți să nu te orbească. Dacă nu știe, să mai întrebe.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

40 Raspunsuri la Fuse și seduse

  1. kis viorel

    Apa de ploaie…tunete, fulgere, norii se screm, doi trei stropi apoi , se crapa cerul ,mijeste soarele stingher, curcubeu >>ioc, seceta se reinstaleaza si moare ultimul dram de speranta…tara de cacao cu oameni de aceiasi…culoare!

  2. Ifrim

    Multumim pentru informare timpul&carburantul consumat!

  3. Mulțumesc pt.informare!
    Am ințeles.Interes din partea politicului=ZERO,ca și din partea conduceri armatei.
    Politicul,este angrenat în lupte interne,adică care să se trădeze mai mult între ei.Condycerea armatei,nu au interes,adică îi doare în pix.Dar,să le urăm și noi,la rândul nostru,să aibă și ei parte de așa tratament,când vor fi și ei că noi,poate chiar mai rău.
    Așa să ne ajute D.

  4. @Kis,
    Ceea ce ai spus tu de-a lungul timpurilor, pe ici pe colo, se știe, nu e o noutate. Ceea ce ai facut practic nu prea știe nimeni. Probabil nu are ce să știe.

  5. Geofreeland

    Mai vezi pe câte o cruce un mesaj, nu de regret sau răutate, de genul „Și eu am fost ca tine și tu vei fi ca mine”. O cruce d-asta ar trebui pusă la poarta MApN. Sau poate peste drum, la noua Catedrală, unde se vor spovedi în pauza de masă cei responsabili cu viața rezerviștilor militari. După cum aminteam, Marea Mermeleală a fost o jelanie, un bocet surd, o tânguire neauzită, un of de prohod. În plin război pesedist, sângeros, așa cum atacau indienii cherokee cu un singur scop, scalpul șefului de trib advers, e normal ca toată lumea e în piața publică la tăierea capului. Ori momentul întâlnirii a picat prost ori chiar nesimțirea face parte din noul arsenal politic. Cert e că m-am înșelat, nu s-a dat nici măcar de-un suc. Mulțumim d-lui Neacșu și colegilor lui pentru că a fost acolo, martor susținător al unei cauze de demnitate și onoare. Încet, încet conștientizăm cu adevărat ce înseamă pesta porcină pogorâtă politic peste unele minți cazone.

  6. kis viorel

    Marine, vad ca esti plin de venin, uite d-aia te adora lumea si se inghesuie sa scrie pe aici. Si mai stiu ca-ti place sa-ti vari limba pe ici pe colo , fiind un carcotas notoriu. Vezi, insista , poate , totusi ,o sa reusesti sa-i acaparezi sindicatul lui Dogaru, numele de Dogaru vine de la cel ce face butoaie si buti(doage) pe cand tie iti cam lipseste o doaga.Am vrut sa fiu amabil , sa scriu pe aici ,dar n-am cu cine ,esti mai bazic decat soda caustica, iti doresc „succesuri” in a linge mana olputzei.
    In cuiul kkrii(cacarii)!

  7. Geofreeland

    Ca și Scarlet, privind Tara în flăcări, și noi spunem, „și mâine e o zi!” Vom vedea cu alți ochi de-acum ce ni se întâmplă. Încă fermentăm o neputință din care cred că vom distila o tărie. Avea dreptate cineva, „cu parul!”, E toamnă dar nu toamna minții. Vom vedea.

  8. @Kis,
    Ai facut si ultimul pas. Felicitari, estiperseverent. As fi pus pariu ca asa va fi, dar nu aveam cu cine, nu ar fi pariat nimeni pe varianta cealalta. Drum bun, cale batuta!

  9. Ifrim

    Respect si pentru d-ul Edmond M.de a carat aparatura mai ceva decat a carelor de reportaje televiziunilor!

  10. Ion Alecsoiu

    Așa cum am prevăzut pe Facebook… A FOST UN MARE FÂSSSS…

  11. Liviu FULGA

    Analiza dumneavoastră face lumină, īncä odată, în relațiile dintre M.Ap.N. şi rezervişti, pe de o parte, şi între rezervişti şi ….. rezervişti, pe de altă parte.Mulțumim pentru informare! Pentru că de la liderii ANCMRR nu aflam nimic.

  12. Vladimir Putzin

    Da, după cum se vede, proprietatrul adenomului de prostata, mai este si scatofag.
    Să-i urăm noi cei de aici, oamenii lui Țuțea cum ne zice el plagiindu-l pe Dodgaru, drum bun si sa-și țină de data asta promisunea de a ne părăsi definitiv, pentru a cânta la altă masă, masă imbelșugată cu fecalele care fac parte din meniul lui obișnuit.
    Poftă bună la masă domnule kis viorel (cu litere mici, mici de tor, cum vă sunt și trăirile) !

  13. Alexcta

    Ne lipsește Îngăduința!

    Orice Pensionar are dreptul să fie supărat.

  14. Titi

    Sa speram totusi ca Dul Deputat Dtru Lupescu,a reținut o parte din propunerile participanților și în calitatea sa de Secretar al Comisiei de Aparare din CD va fi invitat la Comisia pentru Munca săptămâna viitoare, când probabil se vor relua discuțiile la Oug.nr.59/2017..!

  15. @Titi,
    Domnul Lupescu, cunoaste destul de bine problemele , ca sa mai aiba nevoie de lamuriri. Din pacate, cu toata bunavointa si strdaniile sale, nu poate influenta nici votul colegilor de partid, dar al celor din alte partide. Oricum macar se mai aude o voce si in favoarea noastra, prin salile Parlamentului, din cand in cand. Chiar si numai pentru atat merita multumiri.

  16. @Ion Alexoiu,
    Probabil ca va felicitat ca nu ati fost prezent si nu poate sa va invinuiasca nimeni ca ati participat la acest mare fassss. Numai ca adevarul e ca fâsâiți sunt cei care nu se implică și doar joaca rolul lui Nostradamus, acordandu-si apoi singuri calificative de trecere.

  17. @Alexcta,
    Da, oricine are dreptul să fie suparat, dar cei care doar stau pe margine și nu fac nimic mai au un drept, sa isi muste pumnii, nu sa ii ridice la cei care incearca sa faca si nu reusesc.

  18. Bostin

    Prima veste bunâ.Toate pensiile speciale vor fi plafonate prin OUG prima data la 20 000 lei apoi din 2019 la 7000 lei.Sursa e sigura SGG.Va fi interzis si cumulul pensiilor de la stat.

  19. @Bostin,
    Plafonarea pensiilor este Neconstitutionala, atata vreme cat acordarea lor se face pe baza castigurilor obtinute. O asemenea masura loveste in dreptul de proprietate, pentru ca asa cum veniturile nu pot fi limitate, fiind obtinute pe baza eforturilor si valorii, nici pensiile care in definitiv se obtin pe aceeasi baza, nu pot fi -constitutional vorbind- plafonate. Asta nu inseamna ca guvernantii nostri nu fac ce vor ei fara sa tina cont de legi si constitutie mai ales cu co CCR care da decizii la comanda. In ceea ce primeste cumulul pensie salariu asta e de mult pe teava. A mai fost in vigoare, va mai fi, des si aceasta masura loveste in dreptul la munca.

  20. @Ifrim,
    Nu doar efortul de a cara, ci si disonibilitatea de a pune la dispozitia asociatiilor aceasta tehnica, care costa sute de milioane, de a o cara in conditiile de trafic actuale, riscand sa se strice, pentru ca au si ele o sensibilitate, cheltuielile proprii pentru cnfectionarea unor banere, munca pentru filmari, redactari, prelucrari, stresul si nervii, dezamagirile ca face tot ce face pentru oameni ingrati si indifereti, ma fac sa ma intreb daca il merita cei care beneficiaza de eforturile lui fizice, financiare, morale, si psihice. Ma tem ca nu.

  21. D-le colonel,dacă vă aduceți aminte acum câteva luni ați făcut o radiografie in ce privește Starea actuală a noastră,a rezerviștilor.
    Acum,cu ocazia sondajului,cred că s-au lămurit și ceilalți camarazi care mai vociferau pe ici,pe colo,că n-ar fi așa.
    Dacă,orânduirea, ne face ce ne face, este și vina noastră, să fie clară.
    Zilnic mă întâlnesc cu rezerviști de toate culorile,toți întreabă:”ceva noutăți”?
    „Se mai aude ceva?”
    „Cu cât ne mai mărește de la anul pensia?
    Bineînțeles,că le răspund și eu de le trosnesc urechile,care nu pot reproduce aici.
    Încă odată, mulțumesc pt.efortul pe care îl faceți,În numele prietenilor,cunoștințelor mele militari,care nu au posibilitatea să intre pe Blog.

  22. @Nicolae, da, intentionez sa fac o analiza a sondajului. Nu am avut timp. Am considerat ca e mai important sa informez ce am facut la CCA. Nu stiu daca mai intereseaza pe cineva, dar concluziile sunt dezamagitoare.

  23. @Marin Neacșu
    Nu,nu asta am vrut să spun!
    Sondajului este destul de clar,nu vă mai obosiți!
    Am vrut să vă reamintesc despre interesul unor rezerviști vis a vis de ce ne doare pe noi,într-o radiografie făcută de d-voastră într-un art.anterior.

  24. @Nicolae,
    Da, stiam, am inteles, iar acest sondaj tocmai confirma ce spuneam… Daca le e lene si sa dea un clic, cum sa le ceri sa se mai si miste?

  25. Bostin

    Neacsule tata nu ai inteles inca ca ai de a face cu rame militare ? Rame cu ’ onoare si demnitate ‘ doar declarativ , adevarati ospatari kaki , slugi politice , lasi si vesnic nemultumiti..

  26. Bostin

    Plafonarea pensiilor necontributive e constitutionala conform deciziilor CCR.

  27. Bostin

    Sa mai zic ca n-am azut in viata mea adunati la un loc atatia semianalfabeti, ca in Guvernul actual al Romanistanului , iar proasta satului poreclita de populatie” tuta absoluta” da in fiecare zi cu bata in balti? Hai sa fim sinceri: Pana si manualele scolare ne arata dezastrul, prin ficatul asezat in stanga si inima in dreapta, adica avem aici doua din zecile de mii de tampenii tiparite, fratilor! De ce?: Basistul Dragnea omul lui Coldea e adevaratul stapan al statului paralel mafiot pe care tot el il acuza (pentru vulgul trepant-tv naiv ) . Sa mai zic ca n-am azut in viata mea adunati la un loc atatia analfabeti, ca in Guvernul actual al Romanistanului , iar proasta satului da in fiecare zi cu bata in balti? Hai sa fim sinceri: Pana si manualele scolare ne arata dezastrul, prin ficatul asezat in stanga si inima in dreapta, adica avem aici doua din zecile de mii de tampenii tiparite, fratilor! De ce?: kgbistul Dragnea a numit idioti pe care sa-i comande, nu sa conduca Romania pe Tel Drumul cel bun!ca a numit idioti pe care sa-i comande, nu sa conduca Romania pe Tel Drumul cel bun!

  28. Geofreeland

    De peste 20 de ani, în fiecare an, în Garnizoana Târgoviște s-a desfășurat întâlnirea artileriștilor și rachetiștilor antiaerieni. Ieri, ca niciodată, spiritul de corp al rezerviștilor acestei arme s-a dovedit a fi nu numai emoționant ci și profund uman. Bucuria revederii, discursurile particioanților, poza de grup, un te Deum, masa festivă, discuții și planuri de viitor au emanat încredere și speranță. La mulți ani, artileriștilor antiaerieni târgovișteni!

  29. Vladimir Putzin

    Un gând bun tuturor tunarilor si rachetistilor strajeri ai albastrului infinit, adunați in cetatea de scaun a Târgoviștei, pentru a-si slavi traditiile si arma de care au fost, sunt si vor ramane atat de mandri.
    Si pentru că imaginile sunt cu mult mai graitoare decat cuvintele, asteptăm dragul meu Geo si cateva cadre cu atatea foste cadre care au facut cinste armiei romane, pentru a ne regasi în ele acum-încărunțitii colegi de odinioara.
    Te rog să le transmiti cunostintelor noatre comune de la 57 AA, in frunte cu domnul general Andrei Kemenici și spune-le ca de data asta, de la mine nu-i mai paște niciun necaz, ca demult nu mai sunt Bau Baul cu alarma.
    Petrecere frumoasă !

  30. Vladimir Putzin

    @Geo
    N-a !, ca furat de neamțul hotoman de minți, uitai să scriu, tocmai ce te rugam să le transmiți, asa ca adaug acum: să le transmiți cele mai bune ganduri din partea mea si multe si sincere urari de sanatate, fericire si belsug !
    Gata !

  31. Geofreeland

    Mulțumim Vladimir! Urările tale au fost apreciate de cei care te-au cunoscut și respectat! Toți îți doresc o viață lungă și numai bucurii!

  32. Geofreeland

    Fără a fi acuzat de lipsă de modestie, spre cunoaștere, rezum succint ce făcea artileria A.A. Mă refer la un calibru mediu 57 mm, în sprijinul protecției trupelor. O stație de RdLc de cercetare, rază de 300 km, descoperea țintele aeriene și le transmitea bateriilor de tragere asta însemnând date privind direcția (azimutul) și viteza de deplasare. Stațiile de RdLc ale bateriilor de tragere întră în așteptare și preiau țintele pe azimuturile primite. Sub 30 km preiau țintele și un aparat de calcul stabilește pozițiile viitoare ale țintelor până intră în zona de foc (bătaia tunurilor). Între stația de RdLc de baterie și tunuri există o corespondență și țevile tunurilor se orientează pentru tragere automat în punctul viitor de întâlnire a proiectilului cu țința. Activități în stres temporal ținând cont de vitezele și plafoanele de zbor ale Țintelor. Pregătirea prin Exercițiu continuu a servanților rezolvă scopul misiunii de luptă. Grupuri electrogene, transmisii sincrone, pregătirea muniției, serviciul la material al servanților, precizia datelor de calcul, finețea radiolocației, repartiția combaterii țintelor, deplasarea în teren, mascarea la sol, manevra de forțe, intrarea rapidă în dispozitiv de luptă, logistica de susținere etc etc. Activități ale militarilor în luptă indiferent de vreme sau timp. Ani de zile, o carieră militară, până la Perfecțiune în limita resursei tehnice deservite. Artileria a.a. Combate nu numai Ținte aeriene dar și terestre, tancuri și blindate cât și navale. O armă completă, arici de foc, imbatabilă. O armă aparte, complexă și interdisciplinară, ca și cea a pregătirii în specialitate. Militarii din artileria antiaeriană dintotdeauna au fost iubiți și respectați de camarazii din toate categoriile de forțe. Nicicând nu s-au adus osanale acestei arme dar eficiența ei a impus respectul determinat de necesitatea existenței ei. Onor artileriștilor antiaerieni!

  33. @Geofreeland,
    Multi ani in sanatate tuturor luptatorilor din Artileria AA. Misiunile si eforturile lor sunt egale cu ale tuturor specialitarilor si categoriilor de arme. Nu se poate una fara alta si niciodata, un militar nu va sti cati altii au contribuit la mentinerea sa in viata de la zeci, sute de km departare. Daca ar sti fiecare luptator, de cate ori a trecut pe langa moarte, dar a fost salvat de un calcul, un ordin, o decizie, un gest, un milimetru,o miime de pe aparatul de ochire al cuiva, o rectificare, o amanare, si-ar consuma tot restul vietii cautandu-i pe cei care l-au tinut in viata, pentru a le multumi.Noroc ca nu stim cum si de cate ori, am fost salvati de camarazi necunoscuti care poate nu au avut norocul lor. E valabila si reciproca, in sensul ca multi au murit din greseala altora. Bine ca nimeni nu stie in razboi, nici cat bine, nici cat rau a facut.

  34. Vladimir Putzin

    @ Marin Neacșu
    O fi bine, n-o fi bine „că nimeni nu știe in razboi, nici cât bine, nici cât rău a făcut”, este de discutat, iar istoricii, in special cei militari tocmai asta fac, sau ar trebui sa faca, sa pună binele si raul in „ranița” cui le merită.
    Dar ce nu intra in discutie sub nicio forma, dar absolut niciuna, este faptul ca binele si raul facute armatei si slujotorilor ei pe timp de pace trebuie aflat cu celeritate (ptiu ! drace ce cuvant scuipai din gura) si puse in seama fiecăruia, precum lumânarile puse in curtea bisericii, separat pentru cei buni si separat pentru cei rai. Si asta in timp util pentru ca fiecare sa-si primeasca dupa faptele sale, pe timpul vieții, macar recompensele cinstirii sau ale rusinii meritate.
    @ Geo
    Mulțumesc atat pentru serviciul de suflet facut (astept amanunte la telefon), cat si pentru condensata lectie de artilerie AA dată. Poate, cand iti pica bine, ne spui oarece si despre rachetele armei tale de suflet, in speciale de cele de la „CUB”, dar si despre cum ii uimeati voi pe toti pe la tragerile din poligoanele rusesti sub bagheta magică a Generalului Petre Spânu. Asta ca tot vorbiram de fapte bune si fapte ne_bune facute pe timp de pace si razboi.

  35. Draghici

    Geofreelancer, mi-a placut POVESTEA cu 300 km apoi 30 km.
    Veselie multa. Trai nineaca pe Art.AA….

  36. Draghici

    Geofreelancer, ai uitat de sub… marine. Si pe ele le combate artileria AA a dumitale.

  37. Daniel Craciun

    avem vreun semnal / vreo garantie ca, dk vine opozitia la putere, ne va rezolva problemele ?! atunci intelegeti dc psd nu se agita ? zic si eu, nu dati cu parul ! cu stima !

  38. @Daniel Craciun,
    PSD nu se agita, pentru ca stie ca liberalii nici nu vor dar mai ales nici nu pot sa ia puterea acuma. Ultimul an de guvernare e mereu anul de sacrificiu, in care cine guverneaza are sacul gol si il umple cu proteste, greve, pierzand voturi la alegeri.Ei fac scandal de dragul scandalului si pun piedici doar asa ca sa cada ceilalti, nu ca sa le ia locul. Tot ce se urmareaste este terfelirea imaginii si subrezirea pozitiei, nu luarea puterii.

  39. Titi

    Domnule Colonel M.Neacsu, in cuvantul sau Deputatul Dtru.Lupescu spune ca a participat la o intalnire unde se ,,coace,, o noua lege a pensiilor militare..!
    Dvstra ati aflat mai multe de la dul Deputat despre acest subiect ?

  40. @Titi,
    In ciuda aparentelor, nu sunt chiar atat de intim cu domnul deputat incat sa imi povesteasca viata de zi cu zi. Am colaborat la intocmirea unor documente, si initierea unor actiuni in domeniul strict al pensiilor si drepturilor militarilor. Despre coacerea unei noi legi a pensiilor s-a spus mult si de mult timp, chiar aseara o vedeam pe doamna Olguta la tv, iar presa de azi inca mai vorbeste. Ca in cadrul acestei legi va fi un capitol privind pensiile militare, eu spun inca de cand a luat Olguta fraiele muncii, dar mi s-a raspuns mereu ca nu se poate, ca avem deja o lege a pensiilor militare. Ce anume este sau va fi cuprins in acea lege, sau acel capitol va pot spune Fifor si Jianu.