Craiova, Pintea și dregerea Busuiocului

Categoria Evenimente

Angajmente și angajări

La Craiova, se construiesc spitale și clinici. Se fac clinici de cardiologie dotate după standarde europene. Ministrul sănătății vine la inaugurare și se laudă, promițând marea cu sarea. Dar când e vorba să  se doteze clinica și cu personal, treaba se împute. Aici intervin interesele. Unul trebuie să facă angajările.  Altul trebuie să stabilească criteriile de admitere. Altcineva trebuie să stabilească întrebările, și în fine trebuie stabilită comisia de concurs. Mai departe trebuie dat anunțul, iar asta implică deja o activitate de concepție, adică ceva foarte , foarte dificil. Urmează înregistrarea cererilor și selecția celui sau celor care vor fi declarați admiși. Dacă cineva crede că cei admiși sunt stabiliți în urma concursului sau interviurilor, se înșală. Păi dacă ar fi așa de ce durează mai mult partea de ”pregătire”, respectiv anunțul cu scoaterea la concurs a posturilor, decât examenul și concursul în sine ? Adevărata selecție se face după primirea telefoanelor și stabilirea celei mai mari pile. Se face o ierarhizare a intervențiilor și în funcție de interesele factorului decident se stabilește CANDIDATUL DE NEREFUZAT. Ceilalți sunt așezați cuminți sub el pe post de iepurași. Așa se face că în Craiova, Clinica de cardiologie e gata, tehnica a fost instalată, a fost instalat și șeful, dar acesta nu are subordonați pentru că …

Un șofer pentru o clinică

La Craiova poți să fii șef, să conduci o clinică ultramodernă, să primești indemnizație de comandă, să scrie pe ușa cabinetului tău ”șef” dar să fii șef doar cu numele, pentru că nu ai pe cine să conduci. Este ideal să primești bani pentru conducerea unei structuri, dar să dormi liniștit acasă, pentru că nu ai pe cine să conduci de fapt, nu ai nici o răspundere, Clinica nu pleacă de acolo, există firmă de pază care o are în supraveghere. Sugerez Consiliului Județean Dolj să cumpere o mașină, să o tapeteze (după modelul tramvaielor) cu imaginea Clinicii de Cardiologie și să o pună la dispoziția domnului Istrătoaie, dacă va mai fi păstrat șeful clinicii, pentru a se plimba cu ea prin Craiova, județ și chiar prin județele învecinate. În felul acesta, toată lumea va ști că domnul doctor conduce clinica de Cardiologie din Craiova, că altfel, nu prea are ce conduce și nici nu se înghesuie.

Nu se înghesuie, pentru că La Craiova,domnia sa, după orele de program, (știind că nu are pe cine conduce) își închide telefonul sau îl lasă să se descarce ( ca să vezi, nu are cine să îl sune, nu îl interesează)  și trai nineacă pe banii babacii. Pot să moară și la propriu și la figurat pacienții în fața clinicii, el nu aude, n-avede, nu răspunde la provocări. Oare spitalul este unitate cu regim de foc continuu, sau nu mai există astfel de categorii din 89? Probabil pentru asta au ieșit unii în stradă în 89, să nu mai existe astfel de unități.

Cum să nu îl salvăm pe Busu?

La Craiova, dacă ești persoană publică, business sau show man, și îți prinzi degetul la ușă, știe toată țara, intervin toți miniștrii și secretarii de stat să vadă ce e cu tine, toți dau declarații, se bagă în seamă, empatizează cu tine. Dacă nu, stai liniștit, nu va afla nimeni, nu se dă nici un telefon, și dacă ești pe o targă în urgență, nu se găsesc brancardierii care să te transporte.

La Craiova, în Clinica de Cardiologie, aia ultramodernă, nu există reguli, nu există personal și nu există nici șef, chiar dacă este cineva plătit pentru asta. Nu există șef  pentru că nu răspunde la telefon când e solicitat  dar și pentru că acolo poate intra oricine când vrea, nu doar să viziteze clinica ci chiar și să opereze. Cel puțin așa a declarat domnul Istrătoaie în încercarea de a își ”justifica” lipsa de reacție la apelurile telefonice repetate și insistente de marți seara: „Am văzut apelurile. Când am sunat erau deja cu pacientul în sală. Avea o cheie, au aprobare, eu încurajez tot timpul pe cei tineri să lucreze să facă astfel de intervenţii, mă zbat să luăm bani să facem rost de stenturi, să punem stenturi, să salvăm vieţi.” Deci în opinia domnului doctor, oricine poate opera în clinica sa, nu e nevoie de acceptul domniei sale , el deja a dat aprobare, pot să intervină și medici rezidenți  și studenți la medicină veterninară, nu e nici o problemă, ”cum să nu dau eu voie să îi salveze viaţa lui Busu”? Dar cu cei pe care nu îi cheamă Busu, ce facem domnule DOCTOR?  Domnul doctor spune că se zbate să facă rost de stenturi. Da, și Daum s-a zbătut să ne califice la CM de fotbal din Rusia, dar… nema putirința. Domnule doctor, nu am căderea să comentez pregătirea profesională, competența, și nici măcar intențiile dumnevoastră.  Dar pot să vă spun că diferența dintre un bun manager sau șef (de echipă, de structură,de partid, de stat, de clinică) și unul nepotrivit, ca să folosesc un eufemism, este că în timp ce unii  se zbat să facă ceva, ceilalți reușesc.  Atât. Dacă v-ați propus să faceți ceva și nu ați reușit, nu sunteți sprijinit de cei care promit marea cu sarea, sau vi se pun piedici, aveti doi pași de făcut: primul să strigați în gura mare să știe toată lumea că vi se pun piedici și să cereți ajutor de la cei care acuma vă cer pielea, (se poate spune  că pe bună dreptate, pentru că nu ați dovedit calități manageriale) și dacă nici atunci nu reușiți, al doilea pas este să lăsați locul de șef altuia care va avea pârghiile sau puterea de a face ceva iar dumneavoastră să faceți ceea ce știți foarte bine, adică meseria de medic.

Dregerea busuiocului

Aud că doctoral Bacalbașa îi ia apărarea domnului Istrătoaie, spunând că ”nimeni nu poate sta în gardă permanentă.” Cu tot respectul și simpatia pe care le am față de ilustrul … om de spirit, cred că se înșală. Aici nu e vorba de asigurarea serviciului de gardă ci de organizare și planificare. Dacă sunt doi medici, nu trebuie să stea amândoi  în permanență  la spital, dar prin rotație, planificat, trebuie să știe și să se știe cine e la continuitate pe secție sau clinică(asta în condițiile actuale, de lipsă de personal). La Urgențe în Craiova este o tablă pe care sunt trecuți medicii de gardă de la fiecare secție, zilnic. Cine era trecut (dacă nu de gardă, măcar ”de veghe”) din partea clinicii? Dacă nu era trecut nimeni e vina șefului clinicii. Nu așa se conduce o clinică unică pe cel puțin 7 județe înconjurătoare, specializată pe intervenție de primă urgență în caz de infarct. Bănuiesc  că domnul doctor cunoaște importanța clinicii și specializării pe care încă o conduce.

De curiozitate am intrat pe pagina de internet a Spitalului de Urgență Craiova și am căutat să văd când și ce posturi au fost scoase la concurs recent,sperând că voi vedea și locurile vacante de la Clinica de Cardiologie  ultra-performantă. Da de unde. Câteva posturi de asistent la gastro, fizioterapeut, psiholog, două posturi la ATI și SMURD, un post de electrician, inginer, instalator, muncitor necalificat. Nu pun în discuție importanței posturilor ci doar lipsa ofertei pentru posturile din această clinică de importanță VITALĂ pentru orice cetățean, nu doar pentru Busu.

Nici doamna ministru Pintea nu se lasă mai prejos și  încearcă să dreagă ”busuiocul” spunând că medicul rezident nu a avut cine știe ce contribuție la intervenția de marți seara, ca și când ar fi fost o rușine. Nu doamnă ministru, că doctor nu cred că sunteți, nu e nici o rușine, medicii rezidenți sunt și ei medici, dar nu au experiența și hârtia unui medic specialist, dar mulți au mult mai multă dăruire, unii chiar conștiință și competență decât mulți medici primari. Oricum vina cea mai mare vă aparține dumneavoastră și președintelui Consiliului Județean Dolj care comiteți crima de a ține această clinică în stare inutilizabilă din lipsă de personal. Dați vina pe birocrație și ”proceduri” ca și când legile și procedurile se fac singure, nu se fac de cei ca dumneavoastră. Cine vă oprește doamna Sorina Pintea să dați o Ordonanță de Urgență prin care să schimbați regulile care vă împiedică să încadrați Clinica? Șpaga, interesele colegilor de partid? Dacă nu știți cum se dă o OUG, rugați-o pe colega Olguța că tot e din Craiova, că e specialistă, sau poate faceți schimb de locuri la remaniere că a început să miroasă a rânced sub scaunele domniilor voastre.  Soluții există. Ar mai fi și demisia.

https://www.mediafax.ro/social/seful-de-la-cardiologie-craiova-care-a-lipsit-in-noaptea-interventiei-in-cazul-florin-busuioc-se-plange-ca-a-fost-haituit-telefonul-era-descarcat-17614658

https://www.stiripesurse.ro/catalin-radulescu-intra-la-rupere-in-cazul-lui-busuioc-vrea-sanc-ionarea-efului-sec-iei-cardiologie-voi-face-o-interpelare-catre-ministrul-sanata-ii_1302205.html

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/sorina-pintea-florin-busuioc-nu-a-fost-operat-de-un-medic-rezident-1027978

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

7 Raspunsuri la Craiova, Pintea și dregerea Busuiocului

  1. Titi

    Nea Marine, in general cam asa stau lucrurile, dar esti nedrept cu echipa de medici care l-au salvat pe Busu:
    -Dr.Paul Trasca, venit la Craiova special pentru aceasta Clinica( cred ca este baiatul col.dr.Trasca Liviu..)
    -Dr.Emilia Goanta
    -Medic Rezident Eugen Tieranu.
    Este echipa care a venit de acasa pentru aceasta urgenta, si poti afla mai mult despre aceasta echipa daca citesti articolul din Gazeta de Sud, din data de 29.iunie 2018.
    PS.Nu reusesc sa atasez aici articolul respectiv..!!

  2. geofreeland

    Ce nu inteleg. S-au marit salariile la medici. Unele peste poate. Spaga a ramas la fel. De unde ca mentalitatea nu tine de bani. S-au construit spitale. Ok! Dar medicii nu se inghesuie. Toti vor la privat. Si motiveaza: bani carca, tehnologie instrumentala avansata, igiena si comportament comercial. Noi ii tot dam cu organigrama, cu lipsa de fonduri pentru incadrare, pe epuizarea putinilor medici suplinind deficitul etc. Intr-un cuvant, ori spitale private, ori deloc. Casa de sanatate nu deconteaza serviciile la privat. In fond de ce mai platim contributii la sanatate? Sa faci o ecografie la Policilinica MApN esti programat peste 2 luni. De ce? E un exemplu. Nu mai vorbesc de RMN, de un CT. Se pare ca privatizarea sanatatii va fi viitorul. Dar cu ce riscuri? Mor oameni, nu se pot investiga, nu pot primi decat un ajutor de urgenta si atat. Unde am ajuns? Al dracului Hipocrate asta cu juramantul lui, ne-a mintit pe toti. Culmea e ca licentiatii jura ca si el, la fel cum jura politicienii pe Biblie si mint apoi de ingheata apele. Vreti in exemplu si mai clar? La Spitalul 9, Arseni-Bagdasar, un chururg zice, da, te operez, dar nu aici, la Sanador. De ce? Pai nocosomiale, aparatura veche, vrajeli. Ziceti, nene, mai multi bani, si traiesti. Cinismul din sistemul medical, jocul cu viata a ajuns sa fie evaluat in bani. Viata? Conditia suprema a omului? Povesti. Cine are bani traieste, cine nu…Dumnezeu cu mila. Restul e gargara ieftina pentru prosti.

  3. @Titi,
    Am spus eu ceva despre echipa care a intervenit? Le-am reprosat eu ceva? Eu am vorbit despre cei care nu au intervenit si nici nu vor interveni, desi au aceasta obligatie. Dimpotriva, am luat apararea doctorului rezident pe care doamna ministru incearca sa il dea la o parte si sa il scoata din ecuatie. Poate asa il va convinge sa plece, cred ca asta doreste doamna ministru.

  4. @Geofreeland,
    Da, celor din sanatate li s-au marut salariile. Unora li s-a dublat.Si totusi nu s-a schimbat nimic in atitudinea medicilor. Stii de ce? Pentru ca boala e intrata in sange si trebuie transfuzie totala ca sa o scoti. Da, s-au construit spitale si sectii noi dotate la standarde europene si stau nefolosite.Si stii de ce ? Pentru ca constructia si dotarea lor dar si incadrarea s-a facut pe spaga. Nimeni nu angajeaza daca nu primeste spaga, mai ales de la cei care sunt renumiti ca nu lucreaza fara spaga. Cei curati nu vor sa dea spaga pentru ca nu vor sa se manjeasca, cei deja manjiti nu vor sa dea spaga pentru ca ei sunt deha arantaji si le merge bine unde sunt. Da, medicii din spitalele private au inceput sa isi trateze pacientii asa cum ii trateaza si in spitalele de stat. Stii de ce ? Pentru ca sunt aceiasi, si medicii si pacientii.Da, medicii nu se inghesuie in spitalele de stat, nici cei buni, nici cei rai.Stii de ce ? Cei buni pentru ca pot face aceeasi munca si sa fie promovati pe masura ce isi dovedesc competenta in alte parti. Cei care si-au obtinut diplomele la facultatile private sau de stat, pe spaga, nu se duc pentru ca stiu ca se vor intalni cu aceiasi profesori universitari pe post de sefi de spitale, carora le-au cotizat toata facultatea si nu vor sa mai continue asa pana trec aia in rezerva si sa fie tratati ca in facultate, adica ca niste blatisti. Pe langa faptul ca oamenii nu mai stiu pe unde sa mearga cand se imbolnavesc, mai platim si dublu aceeasi batjocura. Plactic l s-a dat spaga ca sa lucreze mai bine, dar ei fac acelasi lucru. CEI CARE AU ASTFEL DE OBICEIURI. Despre ei vorbesc, nu despre toti medicii. Cunosc medici si am prieteni medici pentru care am tot respectul. Altfel nu mi-ar fi prieteni. Apropo, stii care este definitia omului bolnav? Omul bolnav este un om sanatos care a fost la medic.

  5. NeO

    În Germania şi probabil şi în alte ţări, medicii care sunt încadraţi în sistemul medical de stat NU au voie să profeseze în privat şi invers. Arafat a încercat timid să pună problema etică a dublului interes public-privat, din care pacientul iese în pierdere, dar mafia intereselor din mediul sănătăţii i-a închis gura. Cică ar fi neconstituţional dacă i-ar împiedica să lucreze doar în mediul privat sau la stat. Păi dacă Germania procedează aşa, la noi nu se poate ? Poveştile astea cu omul care are 3 salarii pentru 3 slujbe de 8 ore zilnic, culmea în acelaşi domeniu sunt imorale. ITM Dolj a constatat că mai multe asistente de Spitalul Judeţean erau trecute doar pe hirtie prezente la garzi, dar şi aici au intervenit şi s-a oprit controlul. Oare dacă în toate locurile, cel puţin cele bugetare, inclusiv la parlament, magistratură, ar exista un control al timpului lucrat efectiv de angajaţi nu ar fi mai bine pentru ţara asta? Dacă ar exista o separare reală de angajaţi ai sistemului de sănătate public şi cel privat, câte din minunatele cabinete şi spitale private ar rezista mai multe luni fără să fure asiguraţii şi sistemul public de sănătate?

  6. În țara unde cu câțiva ani în urmă se închideau spitalele pe bandă rulantă iar beneficiarii lor își dădeau duhul în fața ușilor ferecate cu lacăte,nu e de mirare că sistemul sanitar este bolnav,mult mai bolnav decât cei pe care ar trebui să fie tratați.
    Ce era dacă în locul actorului,persoană cunoscută,se afla un amărât din vreo comună,sat,orășel etc?
    Înțeleg,nu sânt bani să se construiască alte spitale noi,dar nici să le întrețină pe cele existente,și să le doteze cu aparatură medicală de ultimă generație, nu sânt bani?
    Și când mă gândesc că acum 30 de ani cineva a fost condamnat definitiv la moarte pt.Genocid,subminarea ec.naționale samd.

  7. geofreeland

    Vine o varsta cand biologicul transeaza programat imperfectiunile unui sistem cibernetic-omul incapabil sa lupte perpetuu cu agresiunile externe – mancare (energie), otravuri(ingerate, inhalate, dermo-penetrante), bacterii, virusuri, fungi agresive si imune la antibiotice, stressul fizic si psihic cu impact asupra reechilibrarii prin starea de pilot automat neuro-vegetativ adica somnul, mediul social agresiv-media, ocupational, justitiar, spatiul vital invadat de ilegimitati fiziologice-familie, copii, sexualitate etc. Organismul matrice cedeaza inainte de vremea normala. Ca atare, varsta de pensionare (inutil ritmului societar), bolile acumulate sinergic latent, inactivitatea in sine, denota ca un individ devine un lest al societatii pe care, statul, vrea nu vrea, trebuie sa-i ofere protectie si sprijin. Ce constatam? O ipocrizie fara seaman, mascata prin legi, chipurile apararea drepturilor omului si a conditiei lui de viata. Toate inseamna bani, cuantificarea existentei si progresului material al lumii prin bani. Statul are bani prin contributia procentuala a celor care produc, intermediaza, comercializeaza si consuma. El nu face nimic practic. Jecmaneste cetateanul. Il amendeaza, il impoziteaza pe pamantul si casa facute de cetatean, il accizeaza pe nevoile lui. Ce face de fapt statul? Cine e statul? O entitate distincta responsabila si investita de cetateni sa le asigure prosperitatea, calitatea vietii si demnitatea umana intr-un social decent. Ce vorbe frumoase! Idealiste, constitutionale, reper numai. Excederea practica de la valorile constitutionale sunt statul de azi. Un stat acaparat la nivelul unei apartenente europene, maltratat ca orice subordonat, pe recomandari impuse a fi legale, un stat devenit neidentitar cu cetatenii sai, cu istoria si civilizatia poporului statal, agresat si pedepsit in numele a ce? Numai noi, cetatenii, hotaram ce stat vrem si al cui, sau, renuntam la statul care nu ne mai apara interesele. Azi, la o varsta biologic avansata, ce face statul? Te interneaza, adica iti acorda atentie minimala si te hacuieste prin prea bravii discipoli hipocrati, profund, ireversibil, handicapant. De ce? De ce…nu are bani pentru sanatatea cetatenilor, ca nu vrea. Dac-ar vrea, ar interzice toate otravurile alimentare si orice tip de drog, ar face o preventie de monitorizare de la sugar la pensionar, ar igieniza mediul si l-ar face curat prin legi ferme, ar supraveghea munca in mediile ei, ar face cercetare continua pentru eliminarea factorilor redundanti calitatii vietii, ar dezvolta tehnologii de investigare si tratament noi, si-ar axa intregul statut atribuit existentei omului, ca valoare suprema. Azi, omul, in capitalism e pur si simplu o marfa prin nevoile lui, un platitor al existentei sale, un vinovat blamat ca la senectute incurca socialul. Dar mai ales finantele. Ale cui? Nu ale noastre? In ce lume traim? In lumea care spune viata e o lupta, deci te lupta! Mai ziceau unii ca luptam… pentru pace. E o lume injusta si ipocrita. Si daca nu vrem suntem obligati, cum nu am cerut la nastere sa fim, sa traim platindu-ne viata pentru vina ca respiram.