A fost publicată OUG 96/9.11.2018

Categoria Despre Armata

A fost în sfârșit publicată ordonanța la care făceam referire în articolul anterior. Față de varianta deja postată de mine există câteva modificări de aranjare în pagină dar și câteva modificări, în sensul că a dispărut punctul 2 de la art VI dar au apărut două noi articole, VIII și IX. Ceea ce ne interesează pe noi, este articolul VIII care face referire la completarea ( de fapt modificarea) art 59 din legea 223 privind pensiile militare.  Iată ce cuprinde respectivul articol:

”ÎN APLICAREA ART 59 DIN LEGEA 223/2015 PRIVIND PENSIILE MILITARE DE STAT, CU MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE ULTERIOARE, TERMENUL PÂNĂ LA CARE SE POATE REALIZA ACTUALIZAREA CUANTUMULUI PENSIILOR MILITARE DE STAT ESTE DATA DE 31 DECEMBRIE A FIECĂRUI AN. CUANTUMUL PENSIILOR MILITARE DE STAT NU SE ACTUALIZEAZĂ DACĂ MEDIA ANUALĂ A INFLAȚIEI ÎNREGISTREAZĂ VALORI NEGATIVE.”

Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeei, unii s-ar repezi să se bucure, cei mai mulți citesc și nu pricep nimic, așa cum nu poți pricepe nimic din legislația românească sau interpretările justiției române. Ca să poți înțelege cât de cât ceva trebuie să știi ce conține art 59 din legea 223CU MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE ULTERIOARE, adică așa cum a fost modificat de OUG 59/2017.

Păi hai să vedem: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”

A se reține sintagma: ”în aplicarea art 59 din legea 223/2015 , cu modificările și completările ulterioare”, care spune clar că acest articol din OUG 96, nu modifică, nu schimbă și nu anulează prevederile anterioare, având doar scopul de a completa.

Practic articolul de completare, modifică data până la care se poate face actualizarea ( de fapt indexarea) pensiilor în raport cu rata inflației. După cum se vede, în OG 59 era prevăzut că indexarea se face cu valoarea cunoscută la 1 ianuarie a fiecărui an, pentru inflația din anul precedent, ceea ce era practic imposibil, așa cum am mai spus la apariția ordonanței, pentru că INS nu anunță niciodată rata inflației până la mijlocul lunii ianuarie, ceea ce amâna acest proces până la 1 Ianuarie al anului următor. Deci noi practic nu puteam primi indexarea decât în 2019, pentru anul 2017.

Prin lungirea termenului până la 31 decembrie, aparent, s-ar părea că legiuitorul a încercat să ne ajute, constatând că nu se poate calcula rata inflației pe anul precedent, până la data de 01.01. Am spus aparent și tare îmi e teamă că .. de fapt asistăm la o nouă țeapă, TOCMAI DIN CAUZA SINTAGMEI ”ÎN APLICAREA ART 59 DIN LEGEA 223 MODIFICATĂ”. Să mă explic:

Dacă acest articol nu modifică prevederile art 59 așa cum e și specificat în OUG 59, atunci rezultă că, ATENȚIE, practic indexarea care trebuia să se facă la 1 Ianuarie 2019 pe inflația din 2017, nu se va aplica începând cu 1 Ianuarie 2019, aceasta putând fi aplicată până la 31 decembrie, pentru că se va păstra efectiv conținutul articolului 59 din OUG 59, care spune că Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Deci practic această prevedere nu s-a schimbat, așa cum ar crede unii, numai că în loc să se facă calculul și să se facă plata  începând cu Ianuarie, procesul de actualizare/indexare  este amânat până în Decembrie.  Dacă e să cumulăm cele două articole, așa cum spune noua OUG, atunci textul ar trebui să sune așa: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică, iar termenul până la care se face actualizarea este 31 decembrie al anului în care se cunoaște valoarea ratei inflației, adică nu 1 ianuarie 2019 pentru anul 2017, ci 31 decembrie 2019 pentru anul 2017.”

Acesta este sensul articolului VIII din OUG 96/2018 și oricât m-aș strădui, cu toată bunăvoința mea, nu văd altul, dacă e să respectăm prevederile celor două articole. Deci din nou doamna Olguța ne-a dat un măr otrăvit, pentru că noua ordonanță nu numai că nu poate, dar nici nu modifică vechiul articol, ba mai mult, specifică faptul că vine în sprijinul APLICĂRII VECHIULUI ARTICOL 59 DIN OUG59.2017.

Și acum încă câteva aspecte:

  1. După cum se vede, ordonanța 96 este emisă de Ministerul Muncii, semnată de doamna Olguța Vasilescu, prietena militarilor. Din partea MApN documentul este contrasemnat de alt prieten al militarilor, domnul Nasta, știți dumneavoastră care.
  2. Doamna Lia Olguța Vasilescu încalcă din nou  unul din principiile de bază stipulate la art 2 (e) din legea 223, și anume principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale. Păi ce faceți doamnă, ați uitat ce spuneați în ultimul timp, că nu aveți atribuțiuni în domeniul pensiilor militare? Iată ce spunea doamna LOV pe data de 13 Iulie 2018 , la România TV: ” „Sunt singurul ministru din acest Guvern care are un dosar penal din cauza faptului că am semnat o ordonanță de urgență referitoare la pensiile militare.” Văd că nu s-a învățat minte. Hai să o ajutăm să mai aibă unul.
  3. Domnul ministru Fifor iarăși dă dovadă de ”curaj” și dragoste față de militari, lăsându-i pe alții, să facă ce vor cu pensiile militarilor, apoi va veni cu ochii ăia mari și umezi să le strângă mâinile de 1 Decembrie și să laude sacrificiul militarilor în realizarea tuturor obiectivelor naționale, în timp ce Solomon va spune că suntem reprezentanții tratatului de la Varșovia, iar Băsescu că nu am făcut altceva decât să culegem porumb.

Așa stând lucrurile fiecare are dreptul să decidă dacă trebuie să se bucure sau nu pentru acest articol dacă e cazul să o dăm în judecată pe doamna LOV pentru amestec în problematica pensiilor militare și emiterea unei ordonanțe cu prevederi care îi depășesc atribuțiunile, așa cum spunea chiar ea.

http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43ODI0MjE2OTkyNjMzRSszMA==

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

19 Raspunsuri la A fost publicată OUG 96/9.11.2018

  1. Titi

    Deci ati reusit sa cititi OuG.96/2018 (eu inca nu..).
    Oricum observati ca nu Olguta semneaza, nici macar la „ministrul muncii..” iar pentru Art.VIII semneaza reprezentantul MApN si al MAI..!
    Eu cred ca totusi este posibil sa fie o Actualizare a pensiilor militare in luna decembrie a acestui an, deoarece nu se face referire si la celelalte pensii de serviciu care fac obiectul OuG.59/2017, ale caror pensii vor fi actualizate in ianuarie 2019..!

  2. @Titi,
    Da, am citit-o. Este posbil sa fie si asa si sa se acorde indexarea pe anul 2017 în decembrie 2018,daca exista fonduri si bunavointa, sau, mai ales interes. Avand in vedere taifunurile din societate, e posibil sa se incerce indulcirea votantilor, dar din cate stiu eu fonduri canci. Dar interpretarea celor doua articole , comasarea lor, sau completarea art 59 cu prevederile art VIII din OUG 96, catre asta duce, amanarea sau calculul indexării pana in decembrie .

  3. Liviu PO

    Treaba e simplu de inteles.De exemplu la formularea cu 1 ianuarie daca actualizau in martie pentru ca nu erau gata calculele pentru 2017 sau din alte motive,trebuiau sa dea diferentelele pentru luna ianuarie si februarie,iar prin aceasta formulare nu trebuie sa mai dea diferentele.Prin urmare nu este din rau in mai rau ci din mai rau in foarte rau…

  4. Pai nu v- am spus eu ca dna LOV este eminenta cenusie in materie de pensii militare a domnului Dragnea? Ce adrese trimiseFORUMULUI prin care spune ca nu are legatura pensiile militare si ca noi sa ne adresam dl ministru al apararii.Dna LOV este responsabila de ce ni intampla impreuna cu un general in rezerva, nu spun numele, persoana importanta, consilierul domniei sale.Deci vanzare dintre noi.Aaaaaaaa!Si mai este ceva.Surse din MFP spun ca cica e cam nasol cu banii.

  5. Titi

    Marin Neacsu, cum ai demonstrat pana acum ca esti si un fin analist(politic), incearca sa intelegi urmatorul aspect: forma initiala a Ordonantei nu cuprindea si Art.8, dar s-a intamplat ceva cu o seara inainte de sedinta de guvern din 9 noiembrie; a avut loc o intalnire, prilejuita de sarbatoarea Sfintilor Mihai si Gavril, la un local din Bucuresti, dintre Liviu Dragnea si Gabi Oprea si s-a promis ca daca se va face o alianta PSD-UNPR, Oprea aduce voturile rezervistilor din MApN si MAI..! Asa se explica de ce in forma finala, aprobata de Guvern au fost introduse suplimentar si celelalte 2 puncte.
    De aceea cred ca in sedinta de guvern de astazi sau in cea urmatoare, va urma o Hotarare de Guvern, prin care in luna decembrie 2018 pensiile militare vor fi actualizate(indexate) cu cel putin 1,3%.(probabil suma respectiva va fi cuprinsa si in ultima rectificare pe acest an) !

  6. @Titi,
    E posibil sa fie asa, numai ca… Oprea a promis blana ursului din padure, iar Dragnea disperat a acceptat o concesie care totusi nu inseamna nimic.
    Sa ma explic:1. La aceasta ora Oprea nu conduce de jure UNPR-ul care nu este un partid parlamentar, deci nu are ce majoritate sa formeze Dragnea cu el. Dupa alegerile urmatoare, sau in viitoarea campanie, e posibil. 2. Oricum in Ianuare 2019 guvernul trebuia sa acorde indexarea pe 2017, deci ori ca o acorda in Decembrie 2018 ori in Ianuarie 2019, tot dracu ala e, cine pune botul la o luna, e demn de mila. Se zvoneste ca vor da in Decembrie si indexarea pe anul 2018, dar asa ceva nu e posibil, pentru ca valoarea oficiala a inflatiei pe 2018 se anunta abia in ianuarie 2019. Si atunci pentru ce sa multumim partidului? Pentru o intelegere politica intre doi escroci ?

  7. D-le colonel,OUG-ul acesta este dat cu capul d-lui Oprea.
    Trebuie să recunosc,are el multe păcate,dar este un fin politician.
    Așa este cum a sesizat,@Titi.
    Indexarea cu rata inflației pe anul anterior(2017) se va aplica până la 31.12.2018.
    Deci,a se reține,”se aplică până la…”Adică,se poate face din momentul cunoașterii ind.inflației până pe data de 31.12 a anului următor,nu cum era prevăzut în OUG59,la 01.01.2019.
    În consecință,se poate face oricând în cursul anului următor când INS publică procentul ratei inflația.pe anul anterior
    Anul acesta acest procent sa știut de prin Martie.
    Acea indexare cu 50% din SMB real au uitat să-l reintroducă așa cum era prevăzut în art.59 din L.223 și golită de conținut de OUG.57 și 59.
    Eu,îmi dau seama de ce au schimbat data aplicării indexării,dar nu spun,ațâța doar spun, gândiți-vă ce evenimente sunt în anii ce urmează și se poate jongla cu lunile aplicării.

  8. ViorelM

    Stimati colegi, TOT ce s-a intamplat cu pensiile militare pleaca de la acest impostor care se numeste oprea gabriel! „Fin politician”, il catalogheaza un coleg … Nu este nici „fin” si nici „politician”! Este un excroc, ca majoritatea celor din politica romaneasca, un impostor care a incalcat Statutul cadrelor militare, luindu-si grade militare ca de la aprozar! TREBUIE sa ne unim si sa devenim o forta in societatea romaneasca pentru a ne apara singuri drepturile !!!

  9. Bahareanu Neculai

    Nu se merita sa ne consumăm timpul cu himere. A trecut timpul si nici nu cred că va mai reveni.

  10. geofreeland

    Daca si un grad mare in fosta armata spune asta ce sa ne mai miram ca un politist, comisar, are pensie de 10000 roni. O fi luptat pe undeva saracu’! Cine are gura, Coarna stie de ce, are, cine pupa poala popii isi ia cadelnita-n cap.

  11. popescu nicu

    continuati asa si o sa vedeti ca oprea va minte, a incercat si cind s-a aliat cu basescu si rezultatul a fost aproape zero voturi de la rezervisti. transmiteti-i lui dragnea ca poate sa se intilneasca cu oprea de mii de ori caci daca nu stopeaza bataia de joc a noastra si nu repara ce a stricat LOV veti avea tot zero voturi si fac pariu ca vor pierde alegerile viitoare. spuneti-i lui dragnea ca nu cunoaste care este adevarata stare de spirit din armata activa si de rezerva. cei din jurul lui il dezinformeaza ca sa-si pastreze functiile si actioneaza si in favoarea opozitiei. si basescu a crezut ca va fi presedinte pe vecie si a pierdut asa ca nimeni nu este invicibil.

  12. @Nicolae Bahnareanu,
    Domnule general garantati a dupa ce Oprea va ntra iarasi in guvern si va raspunde de Aparare, ANCMRR nu ii va linge din nou talpile ?

  13. bumbac teodor

    HOTIILE SI FURTURILOR””din banii pensionarilor”’NU SE PUTEA INTAMPLA DECAT CU INCHIDEREA DE OCHII A SEFULUI DE STAT MAJOR AL ARMATEI””nu si-a iubit subordonantii”’Atunci daca are „”ONOARE”” sa-si dea demisia si domnia sa

  14. Ordonanta a rezolvat o singură problemă.Casele nu mai sunt presate să calculeze actualizarea din luna ianuarie a anului.Indiferent când fac calculul în cursul anului,pâna la 31 12, în fapt când au bani,aplica drepturile pentru toată lumea de la începutul anului.
    Ba…a mai rezolvat o problema.A evitat aplicarea actualizării negative pentru anul 2018.

  15. Rezervist Revoltat

    Stimati camarazi, Pe data de 22.11.2018 va avea loc la Cercul Militar national Conferinta Nationala a ANCMRR. Au fost convocati delegati din toate filialele + camarila lui Bahnareanu,in total peste 200 de rezervisti.Obiectivul principal al convocarii nu il va reprezenta situatia Pensiilor ci,modificarea Statutului asa cum vrea Alesul de acum un an…care ne-a promis cate-nluna si-nstele iar acum vrea bani,bani,bani!!!A stabilit cotizatia la 5 lei pe luna(60 pe an),din care 20% obligatoriu sa fie returnati la centru…+ 20 % din amaratia aia de 2% din impozitul pe pensie/2017…La sedintele saptamanale cu acolitii + la sedinta BPC,lunara,acest subiect este tabu!!! Bani si iar bani !! Ne asteptam ca la Conferinta sa ne spuna ceva din realizarile din anul trecul,ale lui si ale Prim-adjunctului Balaceanu,alt papagal infiltrat la varf,probabil sa atraga cat mai multi cotizanti la AORR,asociatie unde esti presedinte…Suntem la mana celor 2 cu cate 3 stele care nu-si vad decat interesul propriu: vizite in Serbia,Bulgaria,Turcia,Italia numai in acest an. Pe banii cui?!- Ai fraierilor care cotizeaza!!In semn de protest nu voi participa la Conferinta-mascarada a lui Buhnareanu…pe care-l doare-n basca-are masina la scara de la MApN,salar bunicel de la Casierul Negoita…altul de la fundatia Sf. Ghe…altul de la Asociatia Nationala a Pensionarilor,unde este vice….Trai neneaca! Cine are mai multe date sa le insereze aici,sa vada tot poporul cine ne conduce…

  16. CRISTIAN

    DA eu am reusit sa citesc si sa inteleg OUG 96/2018 si iata ce am primit acasa. IN DATA DE 24/11 2018 -URMARE A EXAMINARII ACTELOR DIN DOSARUL DE PENSIONARE BLA,BLA,VA TRIMITEM DECIZIA DE ACTUALIZARE A PENSIEI A CAREI VALOARE SE APLICA LA DECIZIA DE RECALCULARE SI NU LA PENSIA IN PLATA binenteles ca aceasta valoare este infima.OARE SSMG AL ARMATEI A CITIT ACEASTA OUG SI DACA DA DE CE NU A LUAT POZITIE PENTRU CA ACEASTA ACTUALIZARE SA SE APLICE LA PENSIA IN PLATA CINE POATE SA DEA UN RASPUNS .

  17. CRISTIAN

    PENTRU ADMIN SAITULUI DE CE NU PUBLICATI TOATE COMENTARIILE.

  18. @Cristian,
    Fiind comentator nou, comentariul trebuia moderat, e oprit de la publicarea directa. Am adoptat aceasta solutie pentru a evita ceea ce se intampla pe alte pagini, adica injuraturi, atacuri la persoana, mojocii. Am intrat mai tarziu azi pe net asa ca abia acuma am vazut comentariul si i-am dat ok. Cata vreme limbajul va fi civilizat, de acuma incolo comentariile dvs vor intra automat.

  19. CRISTIAN

    Conform oug 96/9.11/2018 pensiile militare au fost actualizate cu inflatia din 2017 a carei valoare a fost de 1,3%, IN CONCLUZIE AM PRIMIT PENSIA IN IANUARIE, A CAREI VALOARE A FOST MAI MARE CU ACEST PROCENT DIN CARE SA SCAZUT IMPOZITUL DE 10% .