Conținutul OUG din data de 09.11.2018

Categoria Despre Armata

 

Informare, dezinformare sau manipulare?

În cele ce urmează nu o să mă refer la valizele cu gogoși ale patiserilor teleormăneni, nici la coșmarurile doamnei Firea privind transformarea Bucureștiului într-o conglomerație de s(t)ătulețe și nici măcar la inocența primei doamne cu dosar penal din istoria României nu pentru că nu ar trebui altoiți ci pentru că oricum nu mai fac interesul nici unui român care se respectă.

Un alt subiect mi-a atras atenția. Se pare că dezinformarea, cu sau fără scop, a devenit atât de comună încât nici nu o mai sesizăm, nici nu ne mai preocupă dacă o știre e veridică sau nu. Este și asta o tehnică de manipulare sau mai bine spus de dirijare a maselor. Astăzi a apărut pe paginile de facebook ale unor militari, rezerviști, sau mă rog, trecuți în rezervă, o știre, mai bine spus o preluare a unor informații apărute în media, mai concret în Evenimentul Zilei. Acolo, un domn jurnalist pe numele său Andrei Pospai ne anunță :” Codul Muncii. Români, MARE ATENŢIE! SE UMBLĂ LA SALARII. Breaking news social!” Marea știre nici măcar nu e nouă, doamna Olguța vorbește de o săptămână despre salariul minim diferențiat în funcție de studii, așa că nu e nimic de senzație, nou este doar faptul că guvernul a discutat în ședința din data de 09.11.2018 proiectul unei OUG care să pună în aplicare această modificare. Numai că  articolul domnului Pospai mai are la punctul 3 o știre legată de pensiile militarilor, știre care nu a fost comentată și nu a apărut nicăieri până la el. O fi vrut omul să facă rating? Nu știu. Iată ce scrie domnul Pospai, preluat de unii pensionari militari pe paginile lor de facebokk, unii înfierbântați, alții sceptici, dar toți interesați:

”3.De asemenea, pensiile militare de stat se vor actualiza în fiecare an la 31 decembrie, ţinând cont de rata inflaţiei. Măsura a fost luată după de s-a constatat că media pensiilor militare este de aproape trei ori mai mică decât media pensiilor speciale. Concret, în luna octombrie erau în plată 64.204 pensii militare, pensia medie brută fiind de 3.839 lei, venit cu 102 lei mai mic decât al unui fost grefier (pensia medie a personalului auxiliar al instanţelor şi al parchetelor a fost de 3.941 lei în luna septembrie).”

Datele privind pensiile militarilor și presupusa îngrijorare a guvernanților față de pensiile militarilor sunt preluate din alt articol apărut pe 30 octombrie în Adevărul, în care se titrează: ” Pensiile foştilor poliţişti, jandarmi şi pompieri, mai mari decât ale foştilor militari!” Și uite așa, s-a făcut din două, una. Adică o știre despre OUG care să îi cuprindă și pe militari. Cine și ce a urmărit?

Alertat de un prieten care m-a sunat să mă întrebe ce știu despre acest subiect, am intrat și eu pe Goagăle să văz ce și cum în problema pensiilor și OUG care –dacă ar fi adevărată- ar modifica însăși OUG 59 care la art VII (2) privind art 59 care spune că ”Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”Din informația dată de domnul Pospai, acest articol ar fi modificat. Cum informația nu este lipsită de importanță am încercat să dau de sursa acestei informații sau să găsesc pe paginile guvernului ordonanța . Nu a fost chip. Pe pagina guvernului este dată lista documentelor discutate în ședința de guvern din data de 09.11, dar doar lista, nu și conținutul acestora și într-adevăr, acolo apare la capitolul Ordonanțe de urgență  și una care se referă la modificări aduse Codului Muncii: II.    ORDONANȚE DE URGENȚĂ
1.    ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitare de stat
2.    ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea unor acte normative
3.    ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății”

Dar, așa cum spuneam, nu am găsit nicăieri oficial date privind conținutul documentelor și proiectelor discutate.Numai că în încercarea de a afla totuși ceva, am dat peste un mail trimis în interiorul guvernului în cadrul ministerului muncii între două doamne, doamna  Iuliana Popescu și doamna Afrodita Ariciu, în care prima, spunea că îi trimite celeilalte, la cererea domnului Secretar general de la MMJS , ”PROIECTUL ORDONANȚEI DE URGENȚĂ privind prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea unor acte normative” adică exact ce căutam eu. Deci documentul există. Am căutat și la MO să văd dacă documentul a fost publicat și deci, dacă este în vigoare, dar pe lista documentelor publicate, apare numai OUG de la punctul 3, privind modificarea Legii 95/2006. Este posibil ca în zilele următoare să fie publicată și această ordonanță de urgență. Până atunci însă iată ce cuprinde aceasta:

După cum se vede, ordonanța nu prevede nimic legat de pensiile militarilor, legea 223 sau OUG 59. De altfel, dacă ar fi fost ceva ”de bine” și s-ar fi modificat avantajos OUG 59, Olguta nu ar fi ratat ocazia sa anunțe pentru a-și mai spăla păcatele. Deci informația furnizată de domnul Pospai, pare să fie de fapt o dezinformare. Ar mai exista posibilitatea ca între data de 05 și 09, să fi survenit modificări la proiectul OUG, sau, în cadrul ședinței de guvern să se fi  discutat acest aspect care să fie sau nu cuprins în ordonanță, dar   până la proba contrarie din documentul prezentat nu rezultă așa ceva. Așa că stimați colegi, La loc comanda!

 

https://evz.ro/codul-muncii-salarii-romania-schimbari.html

http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-adoptate-sau-de-care-guvernul-a-luat-act-in-edinta-guvernului-romaniei-din-9-noiembrie-2018

https://adevarul.ro/economie/bani/pensiile-fostilor-politisti-jandarmi-pompieri-mai-mari-decat-fostilor-militari-1_5bd82cbedf52022f7500a772/index.html

http://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2018/OUG-prorogare-termene.pdf

http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43ODIzNTU5NDE4MDM3RSszMA==

https://lege5.ro/Gratuit/ge3dqmrzgi4q/ordonanta-de-urgenta-nr-59-2017-privind-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative-din-domeniul-pensiilor-de-serviciu

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

19 Raspunsuri la Conținutul OUG din data de 09.11.2018

  1. Titi

    Dle Neacsu, articolul cu pricina aminteste de fapt ca Actualizarea pensiilor militare, cu rata inflatiei, se face la fiecare inceput de an si in loc sa scrie 1 ianuarie, a trecut 31 decembrie…!
    De vazut totusi daca in aceasta noua Ordonanta nu apare si un articol cu referire la Actualizarea pensiilor militare, cu cel putin 1,3%, de la 1 Decembrie !!
    Motive ar fi, Centenarul Marii Uniri, rata inflatiei pentru 2017 este cunoscuta inca din aprilie 2018, etc.

  2. @Titi,
    31 decembrie nu seamana cu 1 Ianuarie, chiar dacă le desparte 24 de ore. In alt material, apartu pe FB cineva explica si faptul ca se vor da niste bani retroactiv deci ca se are ceva in plan, nu e doar o simplă greseala. Nu am mai preluat si partea aceea de text, ca sa nu infierbant (inutil poate) imaginatia unuia sau altuia.

  3. Titi

    31 decembrie 2018 seamana cu 30.06.2017, data intrarii in vigoare a Legii 152/2017 !
    Poate ne confirma un coleg, caruia in urma Actualizarii pensiei militare, cuantumul fiind pe plus, a primit retroactiv inclusiv pentru luna iunie 2017..!

  4. NeO

    Ciclic se repetă zvonurle privind modificări în bine. Deocamdată rămân la părerea că numai forţat de anumite îmrejurări, politicul va proceda la lucruri bune pentru pensionarii militari. Ori, în aceste momente altele sunt preocupările şi grijile financiare ale guvernanţilor, aşa că înclin să cred că e vorba doar de fake news. Totuşi, e de aşteptat ca de moş Niculae guvernul să mai emită o OUG cu „cadouri” pentru omul de rând, prorogând anumite drepturi sau suspendând altele cu justificarea încadrării în buget. Nici recenta întîlnire la un pahar a sindicalistului Oprea cu şmecherii PSD nu e dătătoare de speranţe de mai bine pentru pensionarii militari, ea fiind un aranjament politic deşi protagoniştii se jură că nu au dicutat politică.Mai de interes ar fi efectele războiului PSD cu ICCJ. Oare în aceste momente doamna Tarcea ar mai da decizii nejustificate juridic, aşa cum a fost RIL 10/2018? Nu prea cred, mai ales că prin RIL 23/12.11.2018 recunoaşte calitatea de funcţionar public şi pentru militari, deschizând porţile pentru judecarea în tribunale la secţiile de contencios-administrativ( pentru militari, dosarele judecate în contencios şi nu la conflicte de muncă, sunt cu şanse mai mari de reuşită, legea contenciosului, prevederile din statutul funcţionarilor publici, competenţa teritorială, etc. fiind mai favorabile ).
    Pe de altă parte, revin cu opinia că asociaţiile militarilor rezervişti ar trebui să se implice prin Amicus Curiae în toate dosarele aflate pe rol la Curtea Constituţională şi care au ca obiect prevederi legale cu efecte pentru militari. Spre exemplu, art.11 din OUG 90/2017 avea prin vară 7 dosare înregistrate, acum a ajuns la 61, dar niciuna din asociaţii, nici măcar cele care au membri afectaţi de respectiva OUG, nu a depus această formă europeană de a interveni legal în favoarea militarilor. Nu costă nimic, nu aduce obligaţii juridice pentru asociaţie. Pe de altă parte, joi 15.11 în şedinţă publică CCR se pronunţă pe neconstiuţionalitatea art. 85 alin1 lit m) şi alin2 din legea 80/1995 în dosarul 2569D/2017. Se va găsi un rezervist să participe la şedinţa ? Sau, dacă nu e vorba de bani, nu e de interes?

  5. !@NeO,
    Litera m??? Pai art 85 alin 1 are pana la litera l .

  6. mos alecu

    @Titi 14 noiembrie 2018 – 10:14
    La : „…rata inflatiei pentru 2017 este cunoscuta inca din aprilie 2018, etc.”.

    Rata inflatiei impreuna cu RATA MEDIA ANUALA a inflatiei in 2017 fata de 2016 este cunoscuta si publicata de catre INS inca de la 12.01.18!

  7. Titi

    In Legea nr.53/2011 care modifica si completeaza L 80, publicata in MO nr.290/26.04.2011, la Art.85.dupa lit.l) se introduc doua noi litere, lit.m) si n)..!

  8. mos alecu

    @Marin Neacsu 14 noiembrie 2018 – 13:53
    La : „Pai art 85 alin 1 are pana la litera l .”

    Art. 85/l.80.1995 are pina la lit. n incluzind si lit. e^1 si i^1!

  9. Mai sunt si variante neactualizate ale legii pe internet.

  10. IKUSHIMA

    SPRE STIINTA !

    Comisia pentru buget a Senatului a adoptat, marţi,(6 .11.2018) un amendament potrivit căruia militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime de cel puţin 25 de ani, vor beneficia, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, faţă de 65% cum este, în prezent, în OUG 57/2015.

    Senatorii din comisie au adoptat şi un amendament privind plafonarea pensiei stabilite, recalculată şi actualizată la cuantumul de 100% din baza de calcul. Senatorii au dezbătut şi avizat în acest sens proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetar, în prezenţa reprezentanţilor sindicatelor din domeniul apărării.

    Membrii comisiei au decis, astfel, revenirea la procentul de 80%, cum era în Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, dar au stabilit un plafon pentru aceste pensii. Potrivit celor adoptate de comisie, „militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată (…) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul”. „Pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul”.

    Ordonanţa urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului care este primă Cameră sesizată. În decembrie 2015, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care se modifica, între altele, Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, astfel încât la stabilirea bazei de calcul folosită în cazul pensiilor militare de stat să fie luate în considerare doar salariile lunare brute realizate, fără includerea sporurilor şi a altor drepturi băneşti de care beneficiază militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special. Ordonanţa mai stabilea că militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată (…) de cel puţin 25 de ani, vor beneficia, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul.

    Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a justificat atunci ordonanţa de urgenţă prin faptul că Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat nu era funcţională din cauza unor „anumite contradicţii” şi a fost nevoie de găsirea unei formule „juste, aplicabile şi raţionale” care va produce o creştere a acestora

  11. Titi

    In MO.nr.963/14.11.2018 a aparut OuG.nr.96/09.11.2018, privind modif.unor acte normative..!
    Inca nu reusesc s-o citesc..!!

  12. mos alecu

    @IKUSHIMA 14 noiembrie 2018 – 16:17
    La : „SPRE STIINTA !

    Comisia pentru buget a Senatului a adoptat, marţi,(6 .11.2018)….”.

    Perfect adevarat!
    Mai putin data!…

    Acea comisie a intocmit raportul la data de 10.03.16…
    //www.senat.ro/legis/PDF/2015/15L665CR.pdf

    In prezent proiectul legii de aprobare a oug 57/2015 se gaseste la Camera deputatilor…
    //www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.lista?cam=2&anp=2016

  13. Da,așa este,@yukușima are dreptate!
    OuG 57 a trecut de Senat cu aceste amendamente:
    -Se pleacă de la 85% și se plafonează la 100%.
    Adică,tot un drac.
    Cei care au OMM 20%,obțineau 102% din BC,iar acum,după aceste modificări ale senatorilor,vor obține 100%,deci -2%.
    Cei care au OMM 15% tot în baza acestor amendamente ale senatului,vor obține 2 procente în plus.
    În ambele cazuri se pierd procente din PS,vechime etc din cauza acestei plafonării.
    Deci,o altă Mărie,dar cu altă pălărie!
    Nu înțeleg de ce indexarea de 1,3% ce reprezintă rata inflației se aplica de la 31.12.
    Să ne facă o surpriză că de la anul sa ne dea o mărire prin acea OUG de la sfătuit sfrșt de an gen 57?M-aș mira!

  14. Titi

    Comisia pentru Aparare din CD, a intocmit un Raport favorabil, cu amendamente, la proiectul de lege Pl x nr.404/2018, care permite cadrelor militare sa ramana in activitate pana la 65 de ani, in anumite conditii. Va urma votul in Plen, apoi va ajunge la Senat, fiind camera decizitionala..!

  15. Ifrim

    @Nicolae.Vezi ca ai umflat procentul de la 80 la 85%.Si nu este tot un drac pentru cei cca 26500 disponibilizati de ne lua apararea Gelu a lu’ Olescu, pentru noi conteaza aceasta diferenta intre baremele de pornire!

  16. Ifrim

    @Titi.Tare curios sunt sa vad la festivitati un bloc de ,defilare din cadre la 64 de ani!Probabil financiari,cadristi,OMisti,medici,sanitari ,bucatari ca luptatori….. e haios tare!

  17. NeO

    O nouă măgărie juridică a celor care urlă că vor doar respetarea legii. Cine oare o fi atât de fraier să vă mai creadă ? Pe scurt aşa cum văd că deja s-au mai exprimat şi alţii, art. VIII din OUG 96/2018 este încă o batjocorire adusă pensionarilor militari. Bine mă politieni nehaliţi, nici măcar 1,3% nu sunteţi în stare să daţi la pensiile militare de la 01 ian 2019 ? Acum când vă lăudaţi cu creştere economică, cu măriri de pensii şi salarii, nemernicia din voi nu vă lasă să daţi o firimitură pe care tot voi aţi stabilit-o prin altă nemernicie, OUG 59. Ce-mi veniţi cu cioara de pe gard, că o să daţi, cel mai târziu la 31 decembrie?
    Dar, din respect pentru militari am să mă refer în continuare doar la câteva aspecte de încălcare grosolană a Constituţiei şi a legilor, în special de către art. VIII din respectiva OUG.
    1. Aşa cum se susţine şi în preambulul OUG, guvernul are dreptul să emită OUG conform art.115 alin.4 din Constituţie. Mai precis : “(4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, AVÂND OBLIGAŢIA DE A MOTIVA URGENŢA ÎN CUPRINSUL ACESTORA.” Cum e cu obligaţia constituţională de a motiva urgenţa? UNDE în preambulul OUG există ceva care să motiveze reglementarea din art.VIII ? Ia uite şi aici, Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative: “Preambulul Art. 43 (3) La ordonantele de urgenta preambulul este obligatoriu si cuprinde prezentarea elementelor de fapt si de drept ale situatiei extraordinare ce impune recurgerea la aceasta cale de reglementare.”
    2. Punând cap la cap datele, în special cele prezentate de administatorul blogului, date care există la Consiliul Economic şi Social se observă că OUG 96/2018 NU A INTENŢIONAT ÎN FORMA SA INIŢIALĂ SĂ CUPRINDĂ PREVEDERI REFERITOARE LA LEGEA 223/2015. ACESTEA AU FOST INTRODUSE ÎN ŞEDINŢA DE GUVERN ÎN CARE S-A ADOPTAT ORDONANŢA. Domnul Nasta, care a şi contrasemnat în locul ministrului apărării, ştie, dar tace. Să revenim la fondul problemei. Întenţionam să prezint suita de art. de lege încălcate de acestă ordonanţă, în special pe partea de respectare a tehnicii legislative, dar efectiv nu prea sunt art. din legea 24/2000 care să nu fie încălcate. Chiar şi legea 52/2003 privind transparenţa în administraţia publică este încălcată prin nepublicarea proiectului şi nici a Notei de fundamentare obligatorii conform legii. Din păcate, CES nu încalcă legea 52/2003 şi aşa am aflat că forma transmisă spre avizare NU cuprindea nimic referitor la pensii militare. Ce spuneţi domnu’ CES, avizul dat este pe altă formă a OUG. O fi legal?
    De ce faceţi lucruri nelegale şi pe ascuns măi politicienilor de nimic?

  18. @Ifrim
    Ai dreptate,pentru cei 26500 e bine și mă bucur pt.ei.
    Sper,cel puțin să rămână așa cum au amendat senatorii,dar se poate și mai bine

  19. Dan

    Ca se pleaca de la 65% sau 80% ori 85% sau chiar 100% si se plafoneaza la 100% sau 102% ori 120% ori chiar 200%…. ce conteaza atat timp cat OUG 59/2017 plafoneaza totul la MEDIA SALARIILOR NETE….

    Apa de ploaie… frecție la piciorul de lemn… va imbatati cu apa rece…