Ziua dăruirii .. de șpăgi, mită, cadouri electorale

Categoria Opinii

Americanii sărbătoresc în fiecare an, în cea de-a patra joi a lunii Noiembrie, Thanksgivind Day adică Ziua Recunoștinței care de fapt vrea să fie o zi în care oamenii(cel puțin așa spune tradiția) mulțumesc lui Dumnezeu pentru recoltele din anul care se încheie. Există și în România o asemenea sărbătoare, îi spune Ziua Recoltei și se sărbătorește în Luna Octombrie, undeva pe la sau după  mijlocul lunii,  în funcție de condițiile meteo, administrația locală, fondurile la dispoziție  și.. obiceiuri.  Ziua respectivă se mai sărbătorește și în Canada, Germania, Franța, Anglia, Japonia, și alte țări, la date diferite. Prin 2012, americanii s-au gândit să mai bage o sărbătoare căreia să îi spună Giving Tuesday, adică Joia dăruirii, care să fie următoarea joi de după Thanksgivind Day, zi în care oamenii să facă acte de caritate și să dăruiască ceva, cuiva.   Toate bune și frumoase, numai că iată în dorința de a arăta partenerului strategic că noi suntem gata oricând să le preluăm tradițiile, obiceiurile, eroii, limba, politicile, avioanele second- hand și rachetele pe care nu le cumpără nimeni pentru că nu sunt eficiente, niște oameni politici s-au gândit să importe și această sărbătoare. Astfel,  în Senat a fost votat în Septembrie  un proiect de lege, 371 /2018 având ca scop ” instituirea Zilei dăruirii”. Iată ce se spune în expunerea de motive, privind intenția inițiatorului : ”Dăruirea este înainte de toate un sentiment profund și personal izvorând dintr-o nevoie umană, aceea de a fi generos…. Această nevoie este înrădăcinată în fiecare din noi. Așadar cel care dăruiește, nu va oferi dintr-un sentiment de obligație sau datorie… Astfel, scopul promovării acestei inițiative legislative este de a este acela de a crește responsabilitatea cetățenilor de toate vârstele, de a servi toate segmentele societății. De a contribui la o moștenire culturală care trebuie amplificată, de a încuraja generozitatea și implicarea socială prin instituirea unei Zile a Dăruirii”.

Înduioșător! Parlamentarii noștri nu mai au ce vota, au pus la punct toate sistemele, educativ, sanitar, financiar, militar,   juridic, toate merg strună, acuma ne ocupăm de pomeni și acte caritabile. Cine credeți că este inițiatorul acestei inițiative? Nimeni altul decât contestatarul, dar reevaluatul senator PSD Niculae Bădălău. Probabil că în același spirit al dăruirii a semnat și scrisoarea privind demiterea lui Dragnea, a vrut să îi dăruiască lui Iohannis un cadou de 1 Decembrie.

Ce poți să mai spui văzând cu ce se ocupă marii politicieni din PSD, oamenii cu greutate, decât că fac orice numai ce trebuie nu. Inițiativa sa este atât de inutilă și lingușitoare la adresa Înaltei Porți încât nu poți să nu te întrebi dacă  nu cumva oamenii ăștia chiar și-au pierdut orice dram de seriozitate și  se țin de glume. Glume proaste. Auzi măi frate, de ce nu dădeam noi înainte, de ce nu avem spitale, autostrăzi, căldură în case, condiții decente în școli, salarii și pensii ”europene”, economie, agricultură, turism, armată înzestrată și gata oricând să intervină în apărarea granițelor, aviație, flotă, etc. Pentru că nu aveam această zi a dăruirii, nu le dăruim aleșilor neamului tot ce au ei nevoie, nu facem suficient în acest sens.

Conform propunerii domnului Bădălău, Ziua Dăruirii la români se va sărbători pe 25 Septembrie, înaintea tuturor, ca să ne putem și noi lăuda măcar odată că noi suntem primii. Eu însă propun (și cred că sunt în spiritul inițiativei ilustrului senator,  ca această zi să se sărbătorească în zile sau perioade diferite, în funcție de … specific. Astfel:

  • Politicienii care vor candida la alegeri să poată dărui alegătorilor în campaniile electorale, dintr-un sentiment profund și personal,  găleți, pixuri, zahăr, ulei, fără a fi învinuiți de mită electorală;
  • Jandarmii și protestatarii să își poată dărui cu generozitate pietre, bastoane picioare în gură și pumni fără a fi cercetați de parchet, ori de câte ori se activează câte un haștag;
  • Polițiștii să împartă cu dărnicie amenzi ori de câte ori un șofer se suie în mașină, chiar dacă nu a făcut nimic, așa din altruism, omenie și bucuria de a dărui;
  • Cetățenii să dea dobânzi băncilor în procent de 100% chiar înainte de a face împrumutul,”pentru crearea unor contexte de relaționare și colaborare” benefice societăților…. financiare ;
  • Enoriașii să dăruiscă zilnic bisericilor tot ce au prin buzunare pentru ”dezvoltarea capacității de a empatiza cu situația diferită în care se află semnii lor;
  • Pacienții să doneze personalului medical ”bani, alimente, produse, timp, pentru dezvoltarea simțului civic”;

Lista poate continua, sunt convins că inițiatorul proiectului va ține seama de propuneri și acestea vor fi incluse ca amendamente în diferite comisii parlamentare. Altfel toate bune, țării cât mai multe zile de sărbătoare în așa fel încât parlamentarii să nu mai fie nevoiți să meargă la serviciu, să voteze legile on line, din patul secretarelor sau din restaurante. Pe când și Ziua Mitei, Ziua Șpăgii, Ziua Ciubucului, Ziua Șperțului? Hai că se poate!

https://www.senat.ro/Legis/PDF/2018/18L371FS.pdf

https://www.senat.ro/Legis/PDF/2018/18L371EM.pdf

 

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la Ziua dăruirii .. de șpăgi, mită, cadouri electorale

  1. Ifrim

    Gataa,treaba-i oabla sa ma apuc de magazie depozit ceva sa nu ma prinda dreak ziua daruirii descoperit!

  2. Gustaw

    Ar cam trebui ca Giving Tuesday sa fie Marțea Dăruirii, nu…’joia’…Isn’t?!

  3. NeO

    Legat de joi şi de ziua dăruirii.Curtea Constituţională continuă să ne uimească cu devotamentul său pentru muncă. Astfel pe 29.11 în şedinţă publică va rezolva nu mai puţin de 146 de dosare pe vreo 4-5 teme. Pentru rezervişti sunt de interes dosarele de la nr.crt. 133-140 şi 142. Ar fi interesant să dăruiască CC măcar o admitere la multitudinea de articole criticate din L223 şi OUG 57.

  4. @NeO
    Pai, cum sa dea castig de cauza unor looseri de profesie?

  5. Ifrim

    Vor muta paghia la foc automat.La un program de lucru de 10h revine fiecarui dosar cca 4min.timp fizic necesar doar pentru schimbarea opisului de la dosare in lucru la dosare rezolvate.De rasfoit si aplecat asupra continutului……Ori poate au fost studiate inainte iar joi doar marcheaza momentul de dat cu ciocanelul ca AU HOTARAT!

  6. Ziua dăruirii?În sfîrșit,acum o sărbătoresc legal!
    Păi,la ăștia,ziua dăruirii este în fiecare zi,24/24h,dar nu era oficial.Acum,au oficializat o zi pt.a face bilanțul dăruirilor.
    @Ifrim-Nu ai din ce să-ți faci magazie.Ai uitat că indexarea de 1,3% nu se mai face la începutul anului?Așteaptă până la sfîrșitul anului,31.12 :)))
    În ceea ce privesc noianul de acțiuni deschise la onoratele instante și trimise spre soluționare CCR,rezultatul era și este previzibil.
    Au anulat ei votul a peste 7 mil.de români,dar a doar câteva sute de militari care prin bunăvoința Tribunalelor a fost posibil să ajungă la ei.
    Eu,o singură dată am dat în judecată o instituție de stat,pentru niște drepturi,fără avocat,și cu toate că am respectat că la carte toate procedurile,mi-a fost respinsă acțiunea.
    Dacă eru în joc drepturile onoratilor,altfel se rezolva.Dar,asta este altă problemă

  7. Liviu

    Si de data asta mi se intareste convingerea ca multe stoluri de porumbei albi avem la cap, mai ales la cei pe care poporul ii alege o data la patru, respectiv cinci ani! Nu ma mai intreb de unde apar, constat ca mare parte din ei au invatat carti pe vremea raposatului. Bine imi pare ca nu am fost coleg de scoli cu asemenea specimene …

  8. @Liviu,
    Nu conteaza ce cand ai invatat, conteaza ce ti-a ramas in cap.

  9. Dragos Icleanu

    Vai! Mama noastra, ce am ajuns ca natiune ? Inainte 1989 radeam de bulgari cand vroiam sa ne aratam independenta fata de Moscova,zicand:Cand ploua la Moscova, la Sofia se deschide umbrela.Acum noi suntem la fel de obedienti si pupincuristi fata de Aliatul Strategic.Ziua Daruirii stabilita prin act normativ de legislativ,mie scârbă!