O întrebare legitimă : a fost președintele sabotat?

Categoria Despre Armata

Se discută și se va mai discuta despre decretul semnat de președintele Iohannis ”în urma discuțiilor avute în CSAT” privind prelungirea mandatului șefului SMAp ( nu o să mai nominalizez persoana, pentru că nu persoana este în discuție, ci funcția) în fruntea armatei. Așa cum este formulat în comunicatul dat de președinție, s-ar înțelege că decizia a fost un rezultat al  ”dezbaterilor din cadrul ședinței CSAT”, adică au avut loc dezbateri, iar concluzia membrilor CSAT este cea conținută în decret. Un lucru la fel de fals, ca și informația sau justificarea că decizia a fost urmarea  ”lipsei unei propuneri”. Deci într-un comunicat de 8 rânduri domnul președinte minte grosolan în două  puncte, pentru că așa cum a reieșit din relatările și informațiile  date de alți membri participanți la ședință, NU S-A PROPUS ȘI NU S-A DISCUTAT  ÎN CADRUL CSAT VARIANTA PRELUNGIRII MANDATULUI ȘEFULUI SMAp, ACEASTĂ PROPUNERE A EXISTAT DOAR ÎN MINTEA DOMNULUI PREȘEDINTE, NU S-A CERUT, FIE EL CONSULTATIV SAU NU, AVIZUL CSAT. Deci sub acest aspect, neavând avizul (pozitiv sau negativ) al CSAT, decretul nu are bază legală ÎN LITERA LEGII, chiar dacă respingerea propunerii avansate de ministrul Leș este tot strict sau obtuz interpretat, legală. Pe foarte scurt aceasta este situația decretului semnat de Iohannis.

Dar eu nu despre asta vreau să scriu, am scris destul. Un alt aspect mă preocupă, care ține nu numai de justețea sau legalitatea decretului, cât de capacitatea și competența celui care l-a semnat. O să fiu din nou foarte scurt și foarte concret pentru a nu plictisi.

Una la mână

În cartea sa autobiografică,” Pas cu Pas”, prin care spera să ne uimească cu ”rigurozitatea sa nemțească” domnul KW Iohannis declară , citez: „Armata? O pierdere de vreme! În armată începi să coși singur un nasture, să-ți coși o cămașă. Sunt singurele lucruri pe care le-am învățat în cazarmă” .

Trec peste faptul că prin aceste cuvinte domnul președinte conchide că ARMATA ca instituție și loc de formare a apărătorilor țării este o pierdere de vreme și mă opresc strict la persoana sa, pentru că mai mult  ca sigur NU  acesta este adevărul legat de rolul și posibilitățile instituției militare, acesta este doar adevărul, căci doar singur recunoaște, privind capacitatea domnului Iohannis de a învăța ceva despre armată , în cele 9 luni de stagiu militar. Deci un militar TR ( căci am auzit că a efectuat armata la TR) a reușit să învețe doar să coase nasturi în 9 luni. Mă întreb, colateral, ce grad a primit domnul Iohannis la terminarea stagiului militar și ce cuprinde CARACTERIZAREA ȘI CONCLUZIILE PRIN CARE I S-A PROPUS GRADUL ÎN REZERVĂ? Aici ar fi interesant și punctul de vedere al comandanților săi,  cei care l-au avansat în grad pe timpul sau la finele stagiului militar. Este posibil să fii numit ofițer în rezervă când tu știi doar să coși nasturi?  Dacă e așa,  e grav. Dar nu ăsta este aspectul. Iau în calcul faptul  că domnul Iohannis când a făcut această afirmație nu a făcut-o pentru că avea un oarecare dispreț și lipsă de respect față de armată ci că a spus un adevăr  privind CAPACITATEA SA DE A PRICEPE, ÎNVĂȚA  ȘI APROFUNDA NOȚIUNI PRIVIND APĂRAREA ȚĂRII. Una la mână.

Două la mână

Aș fi fost gata să cred că a fost doar o figură de stil, sau o simplă exprimare a unei frustrări și dispreț la adresa armatei dar o altă confidență a domnului Iohannis, care se pretinde șeful statului, președintele României și Comandantul Forțelor Armate, m-a făcut să îmi pun foarte, dar foarte serios întrebarea dacă nu cumva situația este MULT MAI GRAVĂ. Vă mai amintiți ce a spus domnul Iohannis când i s-a pus în față decizia CCR privind revocarea Codruței Kovesi? Pentru cei care au uitat, citez: „Nu o să comentez această parte fiindcă aştept motivarea Curţii pe care o vom citi până o înţelegem sau până putem înţelege ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce trebuie să fac”

Menționez că această confidență a fost făcută în data de 05 Iunie, 2018. Cât timp credeți că i-a luat domnului Iohannis să înțeleagă că o decizie a CCR este totuși o decizie pe care orice român trebuie să o respecte, chiar și unul care știe doar să coase nasturi? TREIZECI ȘI PATRU DE ZILE.  Domnului președinte Iohannis i-au trebuit 34 de zile,  nu să priceapă nu motivarea CCR, pentru că i s-ar cere prea mult, în 34 de zile domnia sa a priceput că NU ARE CE FACE ȘI TREBUIE SĂ SEMNEZE DECRETUL DE REVOCARE.

Minune sau sabotaj ?

Realizați gravitatea situației? Avem în fruntea țării o persoană care în 9 luni a învățat despre și din toată instrucția militară doar să coasă nasturi și în 34 de zile, că trebuie să semneze un decret de demitere. Acest om conduce destinele României de 4 ani . Vă rog eu, nu mai spuneți la nimeni că ne facem toți de râs, nu numai el. Dar, acuma acest om vine în fața națiunii și spune că ” reținând necesitatea asigurării continuității conducerii armatei, în condițiile în care mediul regional și internațional de securitate se află în continuă schimbare….președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 28 decembrie a.c., decretul privind prelungirea mandatului de șef al Statului Major al Apărării cu un an”.

Realizați minunea? Cel care nu a fost în stare să învețe în 9 luni decât să coase naturi  și în 4 ANI DE MANDAT că este obligat să respecte CONSTITUȚIA  și deciziile CCR, în câteva ore de discuții în CSAT a învățat să vorbească despre ”necesitatea asigurării continuității conducerii armatei în condițiile în care mediul regional și internațional de securitate se află în continuă schimbare”. Poate cineva să creadă așa ceva? Eu nu cred așa ceva! Eu cred că cineva l-a sabotat pe domnul președinte și ”i-a pus vorbe în cântec”. Domnia sa este un om calm, așa cum l-am văzut de fiecare dată în fiecare intervenție televizată, domnia sa nu folosește astfel de cuvinte sofisticate, cu atât mai puțin în domeniul apărării, unde expertiza sa este recunoscută din cartea autobiografică. De la acea mărturisire nu l-am mai auzit pe domnul președinte să spună ceva despre completarea studiilor militare, sau eventuale preocupări în studiul fenomenului militar așa că eu cred că nivelul său a rămas cel declarat și am încredere, ca orice român, în sinceritatea sa.

În aceste condiții unii s-ar întreba ce caută sau ce înțelege din ședințele CSAT, dar Eu nu pot pune o asemenea întrebare. Eu întreb însă,  cine i-a scris textul decretului și l-a sabotat în cel mai grosolan mod, punându-i în gură, gândire și abilități, termeni și competențe pe care însuși domnia sa le-a negat în repetate rânduri. Cred că cineva a atentat cu vădită rea intenție la imaginea pe care domnul președinte însuși și-a creat-o  cu atâta trudă în lunga și inutila carieră prezidențială.

Cine e mâna criminală ?

PS: O altă mână criminală insinuează că de fapt domnul președinte a putut, dar nu a vrut nici să învețe mai multe în armată, nici să semneze decretul, uite așa de al dreak. Aoleo, o fi bine? Păi asta înseamnă că domnia sa sabotaaaaaaaaaaaaaaat… Nu, nu, prefer să cred că nu a putut, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!

 

 

https://evz.ro/iohannis-trecut-armata.html

https://www.b1.ro/stiri/eveniment/iohannis-decizie-kovesi-226591.html

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

25 Raspunsuri la O întrebare legitimă : a fost președintele sabotat?

  1. Ifrim

    Chiar daca e ardelean si are mintea mai molcoma a reusit totusi sa asimileze pt.a deveni profesor de fizica precum si sa asimileze din meditatii cat pt.6 case.Deci poate dar nu vrea!

  2. Iulian

    1- a invatat sa coasa in 9 luni, nu in 6! Trebuia sa faca 1 an si 4 luni sa invete si „soldatul cercetas”, pe timp de N, caci pt. pe timp de zi urma sa faca un curs!
    2- Les a avansat solicitarea de numire a noului sef SMFT din 17 dec, dar comodul si cu al tau conjudetean au dat pas!
    3-sabotat/sabotare!? … a cata oara?
    4-hotararile in CSAT se iau prin consens si nu reprezinta acte juridice; KWI doar prezideaza sedinta; putea fi si Dancila in locul lui!
    5-conjudeteanul tau îi asigura cumva DNM si DCO favorabile unei puteri UE, pe plac? Intreb, doar!
    6-De ce fostul sef SMFT a fost trimis la post, asa intempestiv?
    7-Conform cutumei, nu era randul numirii cuiva din SMFN?
    8-se confirma ca olteanul era impins/solicitat sa preia sefia PNL?
    9-…..or mai fi destule…..
    Cand vom avea raspunsuri certe vom sti ce s-a jucat: Septica sau Popa Prostu’?

  3. MOTOC

    Am cunoscut prof de geniu . Fizica e materie grea , frumoasa ! Dar ma intriga zerou sau minusul cu carea s-a ales el din cea mai buna idee a armatei PREGATIREA TR !

  4. Geofreeland

    Am văzut un filmuleț cu un melc pus să meargă pe tăișul unui brici. Și merge fără să se taie. Senzorii lui, lichidul de lubrifiere și sprijinul lateral pe lamă îl susțin deasupra tăișului suficient să nu în taie. Și merge, înaintează, spre uimirea noastră, în ciuda a ce știm. Merge cu căsuța în spate… În cazul nostru, cu căsuțele în spate, merge de patru ani, tentaculând, „pas cu pas”, lăsând o dâră hialuronică pe tăișul Constituției, într-o enervantă și ilogică pentru noi uimire, ca la circ, stupefiindu-ne. De patru ani…Melcul ăsta e sabotat? Nu. Melcul ăsta are în ADN-ul lui programat genetic și activat o misiune clară executată „pas cu pas” de distrugere a unei statalități dobândite de un popor cu jertfe incalculabile de sânge, de subminare a autorității poporului maculând cu venin o istorie milenară. Melcul ăsta nu are creier propriu-zis, ca orice gastropod, ci numai receptori la comenzi externe și reacții la stimuli de mediu considerat ostil de specia sa. Comportamentul acestui șef de stat este exact ca al unui virus herpetic, așteptând latent în coloana vertebrală, să se activeze și să „atace” în pusee, în diferite locuri corpul care îl hrănește. Acest melc, poreclit herpetic, e o clonă politică, care realizează mult mai eficient decât un război. E ieftin, e modern, e perfecțiunea de sinteză cuceririi spațiului vital al unui popor. Acțiunile, reacțiunile și agresivitatea, greu mascate, nu e urmare a unui sabotaj. Nu. E o premeditare cu toate elementele Înaltei trădări. În orice altă țară așa ceva nu era posibil. „Am făcut ani grei de pușcărie pentru un popor de idioți” spunea Țuțea până să treacă dincolo. Imnul nostru zice „deșteaptă-te…”. Un imn inutil, fără nicio rezonanță reală, pentru că ne plac „barbarii de tirani”.

  5. @Iulian,
    Toat punctele dumitale sunt pertinente. Cred ca da, am gresit eu, au fost 9 luni, nu 6. O sa modific. Euam inteles ca Les a vrut sa treaca solicitarea privind rocada Scarlat- Uifalean inca din sedinta din 17 dar Iohannis nu a fost de acord cu trecerea acesteia pe ordinea de zi, si poate tocmai din cauza asta a suspendat sedinta, nu neaparat pentru ca nu s-ar fi inteles pe buget, pentru ca pe buget de puteau intelege, dar el nu a vrut sa il schimbe pe Ciuca. Dar daca e adevarat ca Dragnea tragea spre Damen iar Ciuca si specialistii din armata ajunsesera la concluzia ca varianta franceza este mai buna pentru armata si aparare, atunci e bine ca nu a fost schimbat. Hotararile CSAT se iau NUMAI prin consens, sau nu se iau.

  6. Toate presupunerile si ipotezele, pietrele aruncate si nvinuirile pot fi clarificate daca se va pblica stenograma sedintei CSAT dar si propunerile avansateinca din sedinteleanterioare, caci unii sustin ca Les as fi propus pe ordinea de zi inca din 17Decembrie varianta avansarii sau rocadei, dar nu au fost introduse pe ordinea de zi. Daca e asa, vina lui Iohannis este si mai clara. Pe de alta parte, daca in sedinta din 28 s-a discutat propunerea li Iohannis, iar membrii CSAT au semnat un document care contine prelungirea mandatului lui Ciuca, numirea a fost legala, chiar daca imorala.

  7. Iulian

    Geofreeland,
    Sunt convins că știi că o anumită structură are o diviziune pt Apărarea Constituției!
    Oricum, dacă tot vrem sa ne aliniem, nu ar fi, cel puțin mai economicoasă prin prisma keltuielulor electorale, o republică parlamentară sau o monarhie constituțională?
    Căci…tot ne punem întrebări!
    Nu doar KloWnIi știu ce-i „G-ul” și valoarea lui constantă, planul înclinat și viteza accelerată! Ca să nu mai zic despre emoție….

  8. @Iulian,
    Monarhie? Cu Duda la volan ? Asta ne mai trebuie.

  9. Iulian

    Nu am dat nume….
    Sunt și alții din case regale f veki! Tineri, mai tomnatici…etc! 😂🤣🤔

  10. Geofreeland

    @Iulian Înainte de a gândi despre o monarhie (și știm jocurile politice, mânăriile și influența de facto, nu de jure, a unei monarhii apuse) sau o republică parlamentară (acum vedem scăpările unei Constituții hibrid al altora) e util să vedem cum fac elvețienii, care fac referendum național pentru orice lege sau referendum local pentru orice hotărâre cantonală sau israelienii unde în Knesset moțiunile de cenzură sunt curente, chiar săptămânale. Nu Constituția e problema ci acei înalți demnitari care jură să o respecte în litera și spiritul ei și apoi o încalcă fățiș, o interpretează din interes, stârnind un atentat la stabilitatea politică, tocmai pentru că există imunitate la sperjur și înșelăciune. Spațiul imunitar al demnitarilor e prea mare, nejustificat, încât neatingerea de către lege e o încălcare gravă a Constituției, izvor de lege și unde se spune că Nimeni nu e mai presus de lege. Nicio lege nu poate amenda Constituția. De aici marile derapaje și instabilitate politică, imixtionarea puterilor, penetrarea politică a justiției. Nu forma de guvernământ e problema ci impunabilitatea încălcării Constituției. E simplu. Justiția, adevărul izvorât din lege, e făcută de oameni, singurii pentru care e necesară imunitatea absolută a deontologiei profesionale. Azi, parafrazând eminescian, e o frază de dânșii inventată, ca cu a ei putere să vă apese-n jug. Azi statele se câcâie ipocrit să apere cetățeanul, când de fapt e rupt total de cetățean, e o entitate în sine, fără control permanent ci numai la patru ani, perioadă suficientă a suportabilității populare Versus nerespectarea promisiunilor electorale la care a aderat.

  11. Monarhia,scapă România?
    Îmi și închipui cum ar striga boborul:
    „MS Duda și poporul”…
    „Atențiuneeee!MS Duda”…..
    „MS Duda,te iubim,că ca tine nu găsim!

  12. @Iulian,
    In Romania, nu forma de guvernamant este problema, ci cine e pus in fruntea ei. Noi putem merge la fel de ine si la fel de prost si sub rege si sub comunism… este lucru probat.

  13. Geofreeland

    Deja acest subiect e lămurit. Ciucă nu va demisiona. Nu știu ce-o face ministrul cu el dar mocirla e la vârf. Se va scurge încet, încet, până la bază. Acolo… Două probleme mari sunt prioritare: infrastructura și reindustrializarea. Scuza că nu sunt bani e reală. Nu sunt bani, și de ce să n-o spunem, toate firmele și băncile străine scot profituri uriașe din țară. Dedeman e campionul românesc și la raportarea corectă a profitului impozitat și la investiții cu locuri de muncă. Capitaliștii români nu au capital sau cei care au nu investesc pentru că le ajunge cât au. Și dacă sunt bani de investit șpaga este enormă, adică se fură. În loc să se facă drumuri noi, asfaltate, se cârpesc gropile. Licitațiile sunt eminamente politice, sursă de bani pentru partid. Calea ferată e la limita catastrofei, aeroporturile, gările, porturile necesită modernizări absolut necesare. Rămâne să ne uităm nostalgic ce făceau unitățile militare de construcții și geniu în sectorul civil. Disciplina militară, transparența și controlul în investiții e o necesitate. Când se construia o autostradă în Ungaria, am oprit și am întrebat de ce, abia turnat, bitumul era scos pe o lungime de 2km. De ce? Pentru că niște controlori de stat nu au admis abaterea de la normele tehnice stipulate în caietul de sarcini. Adică nu au luat șpaga închiderii ochilor. La bulgari la fel. Culmea, la ei cel mai mic preț pe km de autostradă și parametri tehnici superiori. Infrastructura nu e importantă numai pentru logistica economică de tranzit, comerț și atractivitate de investiții străine ci și în dezvoltarea turismului într-o țară unică în Europa cât și dezvoltarea culturală pe orizontală a spațiului rural. Nu mai detaliez, știm astea. Banii! De unde luăm banii? Și ăia care-i luăm de ce nu-i cheltuim cinstit pe principiul ” de banii ăștia atât îmi faci dar la parametrii tehnici pe care dacă nu-i realizezi nu-ți dau banii” pentru că noi nu luăm șpagă. E posibil așa ceva? Poate. Numai așa putem ridica țara. Cu o disciplină militară, sau japoneză, sau autoritar-financiară, sau culmea! patriotică. Disciplina noastră culturală e falimentară noilor cerințe de mileniul trei. Pierdem trendul ca țară și ne condamnăm la arhaism maculat de barbarisme lexical-noționale într-o neimplicare periculoasă pentru viitor. Cel al nepoților noștri. Și noi suntem nepoții unora care au reîntregit țara.

  14. Ion Oblemenco

    LA MULTI ANI ! /Eu cred ca nici sā coase nasturi n-a invatat in TR . Am o nedumerire , o intrebare , comandantii care l-au instruit dorm linistiti ???? se pot privi in oglindā când vad ce ,,SPECIMEN,, au pregatit pentru APARAREA PATRIEI ???? !!!+

  15. @Ion Oblemenco,
    Problema care trebuie sa si-o puna fosti lui comandanti, daca mai sunt in viata, este cat de prosti ii considera el, daca spune ca nu a invatat de la ei decat sa coasa un nasture?

  16. Ifrim

    Nu cred ca mai prinde un mandat,putin probabil sa faca romanii aceiasi greseala ca in cazul dementului.Se crede si el miezul din dodoasca dar fara consilierii prezidentiali cat e de mare atat e de înalt!

  17. Iulian

    Aveți un reflex cu monarhia? Eu am consemnat ca opțiune!
    Cel mai corect că la prima încălcare a Constituției demnitarul sa fie eliberat din funcție, fără dreptul de a mai ocupa o funcție de demnitate publică! Președinte, miniștri, prefecți, parlamentari și cei asimilați funcției de demnitar!
    Arbitru suprem și unic …CCR!

  18. IKUSHIMA

    Am înțeles din postarea unui comandant care l-a avut în subordine, și care era revoltat de comentariile făcute despre armată, că a terminat stagiul de 9 luni ca… soldat, aș că nu e de mirare!

  19. @Iulian,
    Nu am nimic cu nimeni, spuneam doar ca la noi nu regimul e de vina, ci omul. Am avut rege care a condus prin camarila, altul prin regenta,sau prin seful guvernului,am avut presedinte comunist care a condus prin partid si securitate, avem altul care conduce prin DNA si servicii secrete, indiferent cum s-a numit sau se va numi tara, sau ce forma de conducere se va declara. Poti avea un rege de mucava si un presedinte vandut sau un parlament corupt, tot acolo ajungi. Pana nuvine un Tepes la carma si un maresal la butoane, vom fi praf pe toba.

  20. Iulian

    Marin,
    Dar privind sancțiunile pt încălcarea Constituției de către demnitari, în exercitarea funcției, nu ai niciun pdv?

  21. condurul

    Stimabile Marin,
    Am citit de ceva vreme articolele scrise de d-voastra. Cei de la Academia Militara nu au reusit sa insufle spiritul literar in articolele postate de d-voastra. Numai mistocareala, numai preluari din alte articole, numai critici, numai si numai… Ati fost militar sau nu? Cred ca de cand ati parasit sistemul s-au schimat destule in armata. Daca ati fost militar ce aveti cu militarii si cu armata? Un adevarat militar de cariera chiar si in rezerva nu ar scrie tot felul de presupuneri sau preluari din alte surse. Intra domnule in cazarmi informeaza-te si critica sau scrie de bine pe munca ta.

  22. @Condurul
    Stimabile condur,
    Va rog sa imi spuneti par exemplu, in acest articol, unde atac eu armata. Si nu va suparati, dumneavoastra confundati citatele din declaratii ale oamenilor, sau prevederi legale cu preluarea unor articole. Sunteti pe langa. Este adevarat, preiau aceste citate din alte ziare si postez sursa, ca sa nu fiu invinuit ca inventez eu, dar asta nu inseamna ca am preluat din alte articole. Sunt in stare sa am opinii personale, si sa le argumentez. Incercati si dumnevoastra, sa argumentati macar invinuirea ca as fi atacat armata.

  23. condurul

    De ce va rezumati numai la ultimul articol?
    Exact asta am spus si eu: tot felul de presupuneri sau preluari din alte surse. Atata timp cat preluati din alte surse inainte de a scrie opinia d-voastra personala la cele cu referire militara cautati prevederile legale. Au fost preluari din alte surse pe care le-ati diseminat iar atunci cand vi s-a transmis baza legala/actul normativ ati spus ca nu ati stiut de acesta….. Referitor la afirmatii despre armata, zic eu, pentru ca atacuri suna urat de unde vreti sa incepem. Atata timp cat scriem despre sefii din armata, apropo unul dintre acestia este din Craiova de unde ati inceput si d-voastra cariera, ce sa mai discutam de restul. Armata domnul meu nu inseamna numai tehnica, armamentul, armata este si OMUL, indiferent ca este sef sau subordonat.

  24. Iulian

    Condurul,
    Bag mana-n foc că nu sunteți străin de socialism științific de rit nou!
    Pai tu, un nume conspirativ, ai fost în UM sau dl. colonel?
    Și că să fie treabă clara: când intri într-o UM ai imaginea clara a „aplecării” establishmentului român asupra Armatei României în anii 2005-2015! Ia mai verifica cat era alocarea bugetară și pe cale de consecință cat de „fericiți” erau cei care conștientizau lungul drum dintre declarații politice și realitate! 1,09% pt armata, din PIB, îți arde neuronul?
    Sau faptul că misiunile externe se bugetari din banii ministerului? Nici nu vreau să îți explic ce înseamnă asigurarea logistica (așa modesta cum era ea fata de a altora) pt un TOpEx!
    Eu am mai văzut și un președinte care ne dădea lecții să tragem cu muniție de artilerie expirată, că nu sunt bani pt delaborare, dar Mircea umblă după acest gen de activități!

  25. @Condur,
    Am intrebat despre acest articol pentru ca la acest articol ati comentat, dar daca aveti altul mai concludent, astept. Dar inainte de a specifica alt rticol in care AM ATACAT ARMATA, VA ROG SA SPECIFICATI CE INSEAMNA PENTRU DUMNEAVOASTRA, A ATACA ARMATA. E posibil sa aveti o alta definitie si atunci vorbim de pomana. Si daca tot nu ati inteles, eu am analizat sau comentat stirile privind diferite evenimente, saueventimentele in sine. Iar daca se mai intampla sa nu detin toate datele, si cineva imi arata ca exista alte date, da recunosc ca am gresit sau ca nu am cunoscut. Dumneavoastra procedati la fel ?