Domnul Leș și prezumția de competetență

Categoria Despre Armata

Domnul Leș, probabil după ce a i s-a citit ce zice lumea prin Poiana lui Iocan, s-a simțit dator față de națiune, să iasă cu precizări. Dacă lucrurile ar fi stat cu adevărat așa cum le prezintă acum, sau dacă măcar ar fi făcut un mic exercițiu de analiză înainte de a fi ieșit cu primele declarații după decretul lui Iohannis privind prelungirea mandatului generalului Ciuca la șefia SMAp, ar fi ieșit infinit mai câștigat, dar cum mintea nu l-a ajutat iar consilierul Nasta nu gândește, doar vorbește, a ieșit ce-a ieșit și a ajuns unde a ajuns, adică la un nou conflict instituțional care a băgat armata până peste cap în rahatul politic și se pare că nu se mai ia pauză.

Am scris deja 3 articole despre subiect, nu credeam că voi mai scrie, dar ultima intervenție, pe Facebook, nu pe pagina MAPn, sau măcar în observatorul militar, cum ar fi trebuit, având în vedere că vorbește în calitatea de ministru, nu de Ciuri –Buri, m-a făcut să revin. Ca să nu uit, domnule Leș, dacă vă va cădea sub ochi și acest articol, vă rog eu, țineți cont de următorul sfat, sau rugăminte: NU MAI CONDUCEȚI ARMATA PE INTERNET, LĂSAȚI FACEBOOKUL PENTRU PROBLEMELE PERSONALE, DE FAMILIE, DE CLUB, TOT CE FACEȚI ȘI DECLARAȚI CA MINISTRU, DECLARAȚI PRIN FORMULELE ȘI CANALELE OFICIALE. Nu procedați ca cel care vă ”ambuschează” dovediți că, chiar dacă nu sunteți ortodox nici unul nici altul, dumneavoastră sunteți mai aproape de metodele ortodoxe ale persoanelor oficiale. Se poate? Eu nu înțeleg la ce plătiți atâția oameni prin departamentul media, purtător de cuvânt, șef de presă, dacă vă războiți pe facebook cu Iohannis? Adică cumpărați sisteme Patriot (fie ele și second hand)   dar trageți în Suhoy cu praștia? Asta este lipsă de respect față de cei pe care îi aveți angajați dar și pentru cei care mai urmăresc presa  militară. Ce ziceți, se poate? Să nu credeți în ce spun unii, că cei incomozi sunt eliminați cu un simplu clic, și hap(au!!!!),  persoanele sau postările pot să dispară, căci de fapt  problemele rămân.  Și încă un aspect: nu mai puneți la intervențiile dumneavoastră pe pagina personală de facebook, fotografii cu militari, copilași, frumoase fete îmbrăcate în uniformă, că să știți că nu vă ajută cu nimic, dimpotrivă arată că încercați să profitați de acele imagini pentru a vă lustrui propria imagine și le mai stricați și lor… viitorul. V-au spus ei că se simt mândri să le folosiți imaginea pentru a o lustrui pe a dumneavoastră? Nu cred. Faceți un efort, vă rog!!!

Acum să revin la oile noastre. Spuneam că domnul Leș a avut o intervenție pe pagina sa de facebook, privind modul cum s-a desfășurat și intenționează să abordeze în continuare problema prelungirii mandatului generalului Ciucă. Pentru cei care nu au facebook sau nu au citit încă, redau integral spusele domnului ministru:

” Odată cu preluarea funcției de ministru al Apărării în a doua jumătate a lunii noiembrie 2018, am luat act de faptul că mandatul actualei conduceri SMAp se apropie de final, astfel că trebuia identificată cea mai bună soluție într-un interval de timp foarte scurt. Prelungirea mandatului ar fi reprezentat un semnal negativ la adresa elitei militare, întrucât ar insinua existența unei crize de leadership. Resursa umană este cel mai important atu al Ministerului Apărării Naționale, iar în calitate de ministru resping orice ingerință politică de natură să afecteze aceste valori ale Armatei.

Astfel, mă văd nevoit să revin cu câteva precizări punctuale, întrucât s-a încercat vehicularea unor argumente și informații false în spațiul public, chiar și din partea unor jurnaliști cu prezumtivă reputație în domeniu.

Din perspectivă legală, s-a speculat asupra faptului că ministrul Apărării nu a respectat condiția ce prevede că propunerea trebuie să vină din rândul șefilor categoriilor de forță, sau de locțiitor SMAp. Doresc să clarific pe această cale, încă o dată, că eu nu am mers la Cotroceni cu o propunere în plic. În realitate, am solicitat CSAT avizul pentru a numi un general al armatei române cu recunoaștere internațională în poziția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre, urmând ulterior să emit ordinul de ministru aferent. Numai după aceste etape preliminare propunerea putea fi înaintată către președinte spre emiterea decretului de numire, aceasta fiind pasul procedural final. Președintele a respins în mod reflex, fără argumente, solicitarea inițială (care este în fapt apanajul ministrului), anulând întregul eșafodaj pe care se întemeia procedura legală de numire. Teza conform căreia am mers la Cotroceni pentru a solicita emiterea unui decret de numire (sau a mai multora) pentru o persoană neeligibilă este profund neadevărată.

Lipsa dialogului a fost cea de-a doua linie de argumentare prin care s-a încercat culpabilizarea celor implicați în procedură. Vă pot spune, ca am avut numeroase inițiative de a dialoga pe această temă cu Palatul Cotroceni. Deși este de notorietate tensiunea care există între guvern și președinție, am făcut tot posibilul pentru a evita o stare de ostilitate, și subsecvent un blocaj. Eu înțeleg rolul ministrului Apărării ca fiind un personaj discret, dar activ, care nu face din Armată o tribună de la care să-și optimizeze scorul electoral.

Concret, l-am contactat direct, și din timp, pe președinte pentru a discuta deschis, spre a avea perspectiva domniei sale asupra problemei, însă reacția a venit prompt: “Președintele este Ocupat!”.
Privind retrospectiv este limpede că s-a încercat o ambuscadă, care să genereze profit în plan mediatic, electoral, însă din fericire am la dispoziție căile legale pentru a readuce lucrurile în matca lor legală.
Imi asum totuși vina de a fi mizat pe faptul că președintele nu-și va permite să abordeze domeniul apărării și securității în cheie pur electorală.

Cu privire la decretul de prelungire a mandatului de șef SMAp (pe perioada maximă de un an) emis de președinte, situația din punct de vedere juridic este fără echivoc. În mod absolut simetric, propunerea de prelungire se supune aceleiași proceduri ca și cea de numire. Avem un singur precedent în acest sens, respectiv decretul 882 din septembrie 2010, unde veti regăsi explicit sintagma în fundamentarea emiterii decretului: “Având în vedere propunerea ministrului apărării naționale și avizul prim-ministrului”. Cred că este absolut evident că rolul CSAT în această procedură a fost la rându-i viciat, președintele făcând informarea exclusiv la televizor și nu în cadrul ședinței Consiliului așa cum o cere legea și regulamentele de funcționare.

Mai mult decât atât, am trimis toate documentele care intrau pe ordinea de zi cu 10 zile înainte, astfel că dacă ar fi existat un minimal deziderat pentru soluționarea problemei, Președintele, sau consilierii domniei sale (cu care a existat dialog) ar fi putut emite obiecții, ori cereri de clarificare, în timp util.
Cu atît mai ambiguă este situația din perspectiva Ministerului Apărării cu cât instituția noastră are un cadru militar cu grad de general delegat la Cotroceni, pe funcția de secretar CSAT, care are explicit rolul de a verifica conformitatea procedurii și documentelor ce intră pe ordinea de zi. Înțeleg că domnia sa nu și-a făcut datoria, pentru că nu a semnalat niciuna dintre așa-zisele probleme de legalitate invocate de președinte. Ori, aceste probleme în fapt nu există, iar președintele a tratat situația exclusiv politic, în detrimentul celor mai elementare norme juridice.”

Ei bine, abia acuma domnul ministru aduce clarificări asupra unor întrebări puse pe ici pe colo prin media sau internet, de unii jurnaliști cu prezumtivă reputație în domeniu.  Eu bunăoară, în articolele mele precedente, întrebam, pentru că nu apăruse nici o informație legată de aceste aspecte, dacă:

  1. S-a mers cu o propunere viabilă, care să ”nu poată fi refuzată”;
  2. Ordinea de zi a ședinței CSAT fusese stabilită sau nu cu consultarea primului ministru;
  3. Ordinea de zi cuprinsese propunerea de numire a noului șef al SMAp, pentru că Iohannis declarase că a luat decizia prelungirii mandatului în lipsa unei propuneri;
  4. Ordinea de zi cuprinsese propunerea de prelungire a mandatului actualului șef al SMAp și cine o făcuse;
  5. S-au purtat discuții în CSAT privind prelungirea mandatului generalului Ciucă și dacă da, cum s-au finalizat atât ca rezultat cât și ca document;
  6. Există un aviz și o hotărâre a CSAT, luată în unanimitate, așa cum spune legea, în acest sens.

Mai spuneam în unul din articolele mele că ministrul Leș și doamna Viorica s-au dus la școală cu lecțiile neînvățate, crezând sau sperând că Iohannis nu va avea tupeul să refuze propunerile lor, pentru a nu crea un conflict politic care să implice armata.

Iar unul din comentatori, NeO, spunea,citez: ”Documentele de pe ordinea de zi se trimit cu cel puţin 10 zile înainte la secretariatul CSAT, deci preşedintele nu a fost nicicum surprins, dimpotrivă el a fost cel care a organizat ambuscada.”

Ce aflăm din ultima intervenție a domnului Leș? Pare curios dar se pare că aflăm răspunsul la întrebări. Astfel, ministrul spune :

  1. …s-a speculat asupra faptului că ministrul Apărării nu a respectat condiția ce prevede că propunerea trebuie să vină din rândul șefilor categoriilor de forță, sau de locțiitor SMAp. Doresc să clarific pe această cale, încă o dată, că eu nu am mers la Cotroceni cu o propunere în plic. În realitate, am solicitat CSAT avizul pentru a numi un general al armatei române cu recunoaștere internațională în poziția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre, urmând ulterior să emit ordinul de ministru aferent. Numai după aceste etape preliminare propunerea putea fi înaintată către președinte spre emiterea decretului de numire, aceasta fiind pasul procedural final. Președintele a respins în mod reflex, fără argumente, solicitarea inițială (care este în fapt apanajul ministrului), anulând întregul eșafodaj pe care se întemeia procedura legală de numire. Teza conform căreia am mers la Cotroceni pentru a solicita emiterea unui decret de numire (sau a mai multora) pentru o persoană neeligibilă este profund neadevărată.

În acest caz, dacă ceea ce spune Leș ACUMA este adevărat, atunci Iohannis a avut dreptate când a declarat că nu i s-a făcut nici o propunere. În acest caz, totuși, ce cuprindea ordinea de zi, pentru că totuși domnul Leș a declarat  la tv pe Antena 3 a doua după decretul de prelungire, că propunerea sa de numire a lui Scarlat a fost respinsă fără motiv.  „Chiar deloc nu a fost explicat refuzul. A spus ca propunerea este nelegala, l-am rugat sa-mi spuna de ce si nu am primit raspuns. Toti militarii au un renume foarte bun si dl general Ciuca si nu vreau sa discut activitatea pe care dl Ciuca a avut-o. Cutuma a fost ca mandatul sa nu se prelungeasca. Generalul Dumitru Scarlat a fost sef al Statului Major al Fortelor Terestre mai bine de 3 ani de zile, loctiitor la Statul Major General atunci, are experienta si astea au fost argumentele mele”,PÂNĂ LA URMĂ, DOMNULE LEȘ, A FOST SAU NU A FOST PROPUNERE DE ÎNLOCUIRE A LUI CIUCĂ? V-ați dus sau nu cu o propunere, în plic sau în cap?

  1. Concret, l-am contactat direct, și din timp, pe președinte pentru a discuta deschis, spre a avea perspectiva domniei sale asupra problemei, însă reacția a venit prompt: “Președintele este Ocupat!”  Înțeleg de aici că au existat totuși încercări de discuții, dar Iohannis nu a fost receptiv, a refuzat să discute pe subiect. Nici nu mă așteptam la altceva, iar asta trebuia să fie cel mai concludent semnal pentru Leș că i se pregătește ceva semnal în baza căruia trebuia să își ia toate măsurile înainte de a pleca la CSAT inclusiv să propună el dezbaterii adunării, prelungirea mandatului lui Ciucă, să fie supus la vot,căci ar fi venit de la cel îndreptățit să propună asta, iar unul din membrii guvernului să se folosească de dreptul de veto. În felul ăsta Iohannis nu mai putea semna decretul de prelungire. Dar de unde atâta strategie la unul care nu a făcut armata, dar conduce Ministerul Apărării?
  2. Aici încă nu avem un răspuns clar, până nu vedem documentul, fiecare susține ce vrea.
  3. Cred că este absolut evident că rolul CSAT în această procedură a fost la rându-i viciat, președintele făcând informarea exclusiv la televizor și nu în cadrul ședinței Consiliului așa cum o cere legea și regulamentele de funcționare.

La întrebările 5 și 6 răspunsul e același ca la 4, se înțelege că nu s-au purtat discuții în CSAT privind propunerea de prelungire, deci nu există un document care să poarte avizul CSAT privind prelungirea mandatului. Dar de ce nu a precizat asta domnul Leș imediat după ședință? Asta trebuia să spună, nu să plângă că nu i s-au dat explicații privind refuzul. Probabil însă nu știa la ora aceea care sunt prevederile legii de funcționare a CSAT le-a aflat și el citind sinteza de presă.

Legat de reproșul meu privind faptul că guvernul și MApN AU VENIT CU LECȚIILE NEÎNVĂȚATE LA ȘCOALĂ și  Iohannis i-a prins cu pantalonii în vine, domnul Leș spune: ” Imi asum totuși vina de a fi mizat pe faptul că președintele nu-și va permite să abordeze domeniul apărării și securității în cheie pur electorală.”   De altfel el fusese întrebat încă înainte de ședința CSAT cum va reacționa dacă Iohannis îi va refuza propunerile dar a răspuns îngâmfat, diletantist și total  prostesc: „Nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Discutăm de Armata României și despre un mandat care este la încheiere în acest moment. Nu cred că mă pot gândi la așa ceva din partea președintelui”. Ete fleoșc! Nici un militar, dar să mai fie și ministru al apărării, nu exclude cel mai prost scenariu posibil într-o confruntare și nu pleacă la misiune fără planul B, poate chiar  C și D. Dar domnul Leș nu are de unde să știe asta, el nu știe nici măcar să coasă nasturi, ca Iohannis, că el fiind penticostal nu a făcut armata pe motive religioase. Din acest meci în care mingea de fotbal a fost capul generalului Ciucă, a câștigat cel care a învățat din armată măcar să coasă nasturi.

Iar dovada supremă că totuși domnul Leș, mai bine mai târziu decât niciodată, își mai apleacă ochii asupra unor ”jurnaliști cu prezumtivă reputație în domeniu” este preluarea sintagmei și procedeului ”ambuscadă” postat pe unul din articolele mele de un amic, cel ce semnează cu NeO, căci iată, după acesta, domnul Leș, care, repet, nu a făcut armata nici cât Iohannis,  deci prezumtiva sa  pregătire  în domeniul tactic este nulă, declară: ”Privind retrospectiv este limpede că s-a încercat o ambuscadă, care să genereze profit în plan mediatic, electoral, însă din fericire am la dispoziție căile legale pentru a readuce lucrurile în matca lor legală.”

Ei bine domnule ministru Leș, privind retrospectiv, este limpede că ați intrat deliberat în ambuscadă, deși fuseseți avertizat că vă puteți aștepta la un refuz, venind cu un scenariu cusut cu ață albă care implica multe variabile, toate trase de păr și tardive pentru momentul respectiv, dând ocazia domnului Iohannis să se agațe de aparența coajă de legalitate care să îl îndreptățească să fie el, adică un iresponsabil pe care nu îl interesează decât faulturile din toată strategia unui joc politic. Nu Iohannis este principalul vinovat ci diletantismul, îngâmfarea și proasta consiliere sau acceptarea unor variante îmbârligate a la Nicolicea. Având în vedere aceste fapte ale dumneavoastră, ”înaltele competențe” în luptă, fie ea și politică, eu în locul dumneavoastră mi-aș da demisia.Ați reușit ca prin această postare să arătați cât de nepregătit sunteți pentru acest minister, chiar dacă știți să jucați dame(n) și ați mai colcăit printre militari. Sunteți un prezumtiv ministru, nu o spun eu, ați spus-o dumneavoastră în această postare, o spun faptele, modul în care ați gestionat acest subiect. De ce nu l-ați chemat pe Scarlat de la post de 1 Decembrie? Vă gândeați la fasolea cu ciolan? Lăsați ciolanul și nu mai creșteți pensiile militarilor la emisiunea lui Radu Tudor, din burtă, că nu vă cred nici prompteriștii. Când vorbiți și bateți palma cu generali proaspăt decorați nu mai spuneți că ați discutat cu militarii, spuneți că ați bătut palma cu decorații, ca să știe lumea la cine vă referiți. Baftă, dar nu cred.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100014064450004&__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARCgAKZk0zMBMSCk8G1tgN3UFwWmzjxQcRrlTsvW-lORiqulMnGQxyVmDFZpEXcO6Qau_u1stU8byyiE&hc_ref=ARRj_xbxIs6sWWk2fBZrAND9FH-xFfx1w4vTmQ1p4ik5ECAYJUV7W04fH4B3qOj0KWc&fref=nf

http://www.in-cuiul-catarii.info/2018/12/30/o-prelungire-cu-extensii-15318

http://www.in-cuiul-catarii.info/2019/01/05/aveti-grija-ccr-ti-15349

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

14 Raspunsuri la Domnul Leș și prezumția de competetență

  1. Geofreeland

    Corect și adevărat. Io mă întreb, ce-o zice Ciucă? Pe el nu-l întreabă nimeni? Sau tace ca dulapul? Oricum, o demisie ar dezamorsa șuntarea ministrului său de la respectarea regulamentelor militare. Pe Ciucă nu-l notează ministrul? Că doar îi e subordonat, nu?Președintele comandă armata? Se pare că voturile militarilor și achizițiile sunt argumente pentru lăsarea ministrului fără autoritate. Oricum, armata armată își vede de treburile ei. Ca în bancul ăla cu soldatul de serviciu care îi spune generalului în control întrând cu noroi în dormitor „că dacă te vede caporalul, vezi tu pe dracu’!” Glumă ieftină dar călărirea politică a armatei devine chiar insuportabilă. Or le e frică de ceva? Io știu? O avea președintele noroi pe bocanci?

  2. nicu suciu

    Varule….m-ai „uns la suflet’ Dibuiam eu dintoate „citirele ‘ mele pe NETUL asta(batular sfantul …cum zice ardeleanu) ca nu e ceva COSER cu pocaitul. M-am „destupat ” de tot acum . De data asta sasul a avut ‘sfatuitori ‘ mai buni. promlema e ca LESU ne-a bagat in cacat pana la gat . La ora asta NICI O INSTITUTIE A STATULUI ROMAN NU A SCAPAT DE NEPRICEPEREA LUI DADDY @CO. Vai de capul si zilelele noastre. Deductiile tale logice (dealtfel ) daca ar fi citite de „pitifelnicii” lui LES ar trebui sa constituie UN CAPITOL DE CUM TREBUIE SA SE FACA Dar cine varule?…nasra si civilii in haina militara? Mai varule eu iti spusei o data ca „civilizarea” Arematei va duce la DEGRINGOLAda organizta. aI FOST DE ACOR MAI ALES CAND ITI SPUNEAM CA …AM EXPERIENTA DIN ADMINISTRATIE PUBLICA DIN CIVILIE. iATA CA NU A TRECUT MULT SI SE VAD REZULTATELE SI in catanie> sTI TU …TREABA CU LAMAIA……AM INCEPUTO PE PRIMA…

  3. Vladimir Putzin

    Stimate autor,
    daca in justitie trebuie sa guverneze PREZUMTIA DE NEVINOVATIE, si in relatiile din cadrul Consiliului Suprem de Apararea Tarii, trebuie sa guverneze PREZUMTIA DE BUNAVOINTA. O sa-mi spui ca ce zic eu este un truism si o sa-ti dau dreptate, intrucat acest fapt este atât de elemetar, incat nu este stipulat nici macar in vreo fraza sau propozitie din vreun document care reglementeaza activitatea acestei inalte institutii a tarii.
    Ori, daca ne intoarcem la principiile copilariei noastre, in care intrebarea „Dar cine a inceput ?” era criteriul de baza in rezolvarea unui conflict, punand aceasi intrebare, dar de data asta cu greutatea maturitații si speței tratate, o sa avem o cheie rezonabila de intelegere si poate chiar si de rezolvare a acestei nemaiîntalnite situatii, cred ca pe nici un meridian sau paralela a Pamantului, fiind si o adevarata sfidare a PREZUMTIEI DE BUNAVOINTA.
    Cred ca nu ma poate acuza nimeni ca as fi vreun fan al acestui nou vechi ministru venit de niciunde, eu fiind cel care l-am luat in penita inca de la prima dar si la ultima, sper, savinvestitura, si aici si pe Facebook (Domnul Dragnea cel carunt / A gandit iar fara gres / La un minister defunct / Cel mai bun ministru-i Les), dar nu pot trece cu vederea ca, cel putin in aceasta situatie, principala sa „vina” este ca, netinand cont de antecedentele cata frunza, cata iarba, a acestui presedinte frânar, s-a lasat atras in ambuscada devoalată de amicul NeO, ca dupa acea sa se avante din gresala in gresala, spre victoria finala. Asa ministru, asa victorie … !
    Dar sa-l lasam acum pe dansul in boii sai, multi, putini, grasi sau slabi cum or fi ei, si sa aruncam inca o privire scrutatoare si asupra principalului autor al acestei crize de netolerat. Prin targ se vorbeste din ce in ce mai des, mai insisten si mai documentat ca, transhumantul saptamanal de pe ruta Dl.Cotrocenilor, Podul Minciunilor si retur, trebuie inlaturat de la timona si asta, cu cat mai repede, cu atat mai bine, mai ales ca acest lucru era bine sa se intample inca de la primele grave derapaje ale sale de la principiile statlui de drept. Si cu asta ma opresc aici.
    Ca mingea acum sparta a ajuns in terenul Armatei, este un fapt regretabi si SARCINA DE A O JUCA BINE asa sparta cum este, ii revine CADRELOR MILITARE de conducere ale armatei, prietenilor si apropiatilor domnului Ciucă, care ar ttebui sa-i ceara sa faca pasul atat de asteptat de toti cei are mai respecta uniforma militara, sau macar sa-si ia inima-n dinti si sa iasa acum din mutenia cu care ne-a asurzit in toti in cei patru ani cat s-a aflat in fruntea SMG / SMAp., dand prin aceste gesturi sansa reintrarii conducerii armatei pe un fagas normal.
    Dar sa nu vina cu vrajeli (cred ca nu te superi dragul meu Geo ca ti-am luat vorba din gura), cum ca el ar fi singurul in masura sa garanteze independenta armatei, ca îl aude (sic) colegii si nu se face, ca doar ceilalti generali nu or fi niste potentiali tradatori ai intererselor ei.

  4. NeO

    Am a;teptat mai întâi să văd faptele ministrului şi nu vorbele pe facebook sau la tv. „Ministerul Apărării a trimis miercuri o plângere prealabilă lui Klaus Iohannis în scandalul Armatei, urmând ca Guvernul să atace în contencios administrativ decretul președintelui privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă.”. Modul cum au pornit acţiunea mă determină să afirm cu tărie că este doar o acţiune de spălare a imaginii ministrului şi nu o intenţie concretă de a lupta cu preşedintele. Şi acum explicaţii: Plângerea prealabilă nu era necesară legal, decretul a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice- art. 7 alin.(5) L544 . Nu aţi făcut decît să mai acordaţi 30 de zile de inacţiune. Apoi după depunerea plîngerii în contencios, o spun de acum, nu prea sunt şanse să obţineţi suspendarea decretului- cele două condiţii legale cumulative nu pot fi îndeplinite, “simpla existenţă a unei îndoieli asupra legalităţii şi temeiniciei actului administrativ nefiind de natură să conducă la suspendarea executării şi trebuie analizată pe fondul cauzei” iar la a doua condiţie “cu privire la condiţia pagubei iminente, această condiţie trebuie dovedită, nu doar afirmată”. Pentru ipoteza în care decretul a fost emis prin încălcarea unei norme de drept imperative sau prohibitive, iar guvernul constată această situație, dar actul și-a produs efectele prin executare, prin trecerea lui în sfera altor ramuri de drept, calea legală de desființare a actului administrativ ilegal nu mai poate fi revocarea actului, ci constatarea nulității ori anularea lui numai de către instanța judecătorească competentă, la cererea guvernului. Fondul va fi începe probabil prin mai- iunie. Asta dacă preşedintele nu face nimic, şi e greu de crezut că, in capmania electorală deja pornită, acest lucru se va întâmpla. Mă aştept la tot felul de şmecherii, de genul solicitarea suspendării pentru neconstituţionalitatea vreunui articol, ca să nu vorbesc de cele normale, care vor face ca procesul să se întidă mult peste expirarea termenului de prelungire a mandatului. Aşa că o măsură executorie de anulare, suspendare a efectelor decretului pe calea conteciosului administrativ, nu e realist de obţinut în anul 2019.
    Cristii!!! Bă Cristi!! Cheamă-l bă pe Cristi!!!

  5. @NeO,
    Ramane cum am stabilit, asa cum am spus din prima zi, nu se va schimba nimic, in primul rand din cauza prezumtiei de incompetenta a guvernului.

  6. Vladimir Putzin

    @ Marin, @ NeO,
    revin pentru a-mi sustine punctul de vedere ca aceasta noua criza, cu implicatii inca nebanuite in viata armatei noastre, nu este cauzata in primul rand de prezumtia de incompetenta a guvernului, recunoscuta deja de toata lumea, ci din incapatanarea certă a magarului din Deal, care pus pe picioarele din spate, a tesut deja in jurul sau un adevarat puzzle blocant de o periculozitate nemiîntâlnită.
    Acum nu mai conteaza daca criz armatei ve fi rezolvata azi sau la pastele cailor, ca deja, chiar azi a mai adaugat inca o piesa la incurcarea bunului mers al tarii (a se vedea noul refuz de numirea in functie de procuror sef al DNA a procurorului Adina Florea, pe motive neexplicate) si, in dementa-i cursa pentru castigarea unui nou mandat prezidențial, va crea in jurul sau o adevarata pânză de poianjen, in care se vor prinde ca mustele, toti cei pe care îi va considera piedici in calea indeplinirii paranoicei lui pohte de preamărire.
    Asa ca, dupa umila mea parere, stradania ta Marinică de a gasi principalul vinovat in incompetenta guvernului, recte a ministrului Leș, cat si atat de docta pledoarie a atat de meticulosului NeO, nu vor aduce noi valente analizei situatiei si nu vor contribui cu nimic la luarea unei hotarari viabile, ceea ce ma face sa-mi sustin in continuare parerea ca singura solutie corecta pentru inlaturarea barajelor de tot felul puse cam peste tot de acest odios personaj, este suspendarea lui, timp in care s-ar putea pune in aplicare noile coduri penale, trimiterea tractoristului Lazar la arat, ocuparea functiilor de inalti procurori vacante si, de ce nu, in primul rand, numirea legala a unui inlocuitor al acestui Ciucă.
    Si daca dupa asta va veni si demiterea lui, si sunt sigur ca va veni, aceasta ar fi o aspră dar dreapta lectie data si aici dar si in strainatate, celor care incă isi mai pot inchipui ca o tara precum Romania poata fi data pe mana unui asemenea personaj inconstient.
    Multumind autorului articolului, tuturor colegilor postaci pentru parerile exprimate, dar si citititorilor Neacsului, le doresc o zi buna urmată numai de asemenea zile.

  7. Geofreeland

    Păi dacă Inspecția Judiciară a zis că magistrații au dreptul la proteste, aducă să facă politică stradală, atunci CCR-ul e în rahat până în gât, când a asimilat magistrații că au privațiuni similare militarilor, numai ca să-și tragă niște pensii și salarii absolut nesimțite. Acești magistrați, au niște drepturi fabuloase și au adus justiția într-un noroi de mocirlă, puturos și fetid, încât ei fac de fapt antijustiție, o justiție “ca cu a ei putere să ne apese-n jug” parafrază eminescian adevărată. În loc să ne ocupăm de bunăstarea nației noi discutăm numai de abuzuri ale justiției, plătite de noi ca să-și bată joc de viețile oamenilor, de poliție politică, de mofturi prezidențiale, de orice alte lucruri care sunt împotriva normalului. Bașca mai vine și înregimentatul și veșnicul guvernator de podgorie al BNR și forțează la comandă cursul euro/leu cum vrea mușchii altora cu consecințe asupra creșterii prețurilor. Tot împotriva românilor. Io am zis și zic, țara e în război și tare-mi-e că îl vom pierde, lăsându-ne colonizați de “valorile europene” care ne vor lăsa în curul gol, cu toate bogățiile noastre date de Dumnezeu. Care sunt versurile imnului?

  8. Liviu

    L-am vazut pe ministrul apararii vreo 30 sec. La tv digi aseara! Am schimbat repede postul ca sa nu mi se confirme inca o data ca din cauza conducatorilor Tara e in vrie aprofundata. Nu cred in revenire. Baiul e ca din sondaje rezulta ca sibianul ia al doilea mandat, chiar daca ce auzim e dimpotriva! Daca 25 la suta din vazut auzit pe la tv-uri si in presa e adevarat, atunci nu ne revenim in urmatorii 30 de ani nici cu dictatura militara! Sunt pesimist?

  9. Alexcta

    Ce parere aveti despre comunicatul SCMD?

  10. @Liviu,
    Stiti care este rolulsondajelor? Sa pregateasca psihic populatia pentru noua frauda. Desi nimeni nu crede ca va lua Iohannis al doilea mandat , dar nici Dragnea, daca candideaza, sub 10% ar vota cu unul sau cu altul, sondajele indiferent de care parte sunt comandate, sunt facute pentru ca dupa alegeri, prostii sa se uite ca Itic pe geam si sa spuna : „uite ba ca a avut dreptate ala, de afara asa se vede.”

  11. @Alexta,
    Ce comunicat ?

  12. Geofreeland

    Între două pensii, cea de azi deja amanetată și cea următoare, ar fi instructiv a citi despre Legea Constructală descoperită de Adrian Bejan, inginer român stabilit în America fiind unul din topul 100 al minții omenești. El spune că sistemele naturale spre a supraviețui tind să își dezvolte căi (design) de curgere a fluidelor ce le animă, cât mai eficient și cu rezistențe minime. Teoria e pe net accesibilă oricui. Valabilitatea generală a legii include toate sistemele, inclusiv cele sociale, economice etc. Mai acu ceva zile postam că naționalismul moderat, nu paranoic, poate echilibra ofensiva globalizării cu efectele ei asupra popoarelor. Globalizarea e un fenomen normal, cu ramificații arborescente în toate domeniile, căutând breșe de curgere la oricare rezistență. Când un fluid (Spiritualitate,tehnologie, informație, mărfuri etc) nu curge, sistemul sucombă. Fluidele sistemului comunist, izolat înăuntru și din afară, au stagnat (băltit) ceea ce a dus la prăbușirea lui. Handicapul poporului român, izolat peste 50 de ani de lumea vestică, se vede și acum în starea nației. Noi copiem modele vestice fără a avea infrastructura instituțională, mentală și de comunicare cu vestul. Noi încă „băltim” într-un naționalism al refuzului. Și eu poate fac parte din acea gândire care m-a format. Să nu ne mirăm că suntem atacați pentru resurse. Noi suntem incapabili să le exploatăm, să le procesăm și să le vindem din lipsa tehnologiilor, capitalului, managementului și marketingului informațional cu punți de comunicare în toate domeniile. Singura soluție e aceea de intui, a munci gândind, a crea prin legea Constructală canalele de scurgere a capabilităților noastre spirituale, de Inventică, de Civilizație spre lume, spre afirmare și recunoaștere. Așa cum Dunărea și-a creat ramificații de canale în Deltă la vărsarea în mare. A nu ne „bălti” mintea de acum, de pensionari, trebuie să nu ne mai cantonăm în lozinci ci să intuim, global, soluții de deversare prin ramificații la toate nivelurile opozabile nouă, a cererilor noastre. Totul în lumea asta respectă legea lui Bejan.

  13. Geofreeland

    Revin la pensiile militare. „…să intuim, global, soluții de deversare prin ramificații la toate nivelurile opozabile nouă, a cererilor noastre”.”Sa intuim” inseamna sa gandim peste prezent, sa extrapolam si sa ne propunem, amendati critic in colectiv, in asociatii, spre a realiza scopul. „global” inseamna o singura strategie a tuturor asociatiilor militare, sprijin juridic din interior, constientizarea activilor de viitorul lor de pensionari, corelarea salarizarii cu pensiile intr-o coerenta rezonabila. „nivelurile opozabile noua” e simplu, decidentii Guvern, sefii camerelor din Parlament, Presedinte, Ministrul apararii, comisiile parlamentare, „solutii de deversare prin ramificatii” sunt multe: aparitii in media, contacte directe-invitatii la activitati militare de instruire, de trageri in poligon, de participare la o zi din viata cazarmii, a parlamentarilor, ministrilor, consilierilor prezidentiali, secretarilor de stat si in special ministri de finante,jurnalisti, contacte cu sindicatele si asociatiile de rezervisti din celelate forte din sistemul militarizat de aparare, identificarea si atragerea fostilor militari in functii publice si parlamentare, intalniri ale asociatiilor militare cu atasati militari din tarile NATO, exprimarea unui punct de vedere comun in publicatiile militare, atragerea jurnalistilor la activitatile asociatiilor militare, atragerea liderilor politici zonali in cazarmi la activitati publice (juramant militar, ziua eroilor, muzee militare, exercitii demonstrative, parade etc), stabilirea de contacte si intalniri cu asociatii militare straine din tari NATO pentru schimb de experienta, stabilirea de relatii directe cu departamentul juridic al armatei, comisia de aparare din Parlament. Asa cum ordinul militar ajunge prin ramificatii pana la baza armatei, asa si cererile rezervistilor pot pleca pe flux informational direct sau ramificat prin caile si persoanele vizate pana la decidenti. Asta necesita lideri adevarati ai asociatiilor, daruiti cauzei, o strategie comuna, un punct de vedere comun, suport juridic pertinent, charisma si perseverenta. Vizibilitatea asociatiilor militare nu se face prin strada ci prin canalele de difuzie de care am vorbit, de oamenii de contact si importanta lor, de atragerea unei media favorabile. Timpul e singurul nostru dusman, stim asta si toate astea se fac in timp, cu piedici si rabdare. Dar trebuie inceput si daca noi ne ducem, asociatiile raman dupa noi, cu alti noi rezervisti.