Armata despuiată a României

Categoria Despre Armata

Motto: UN STAT CARE NU ESTE ÎN STARE SĂ ÎȘI ÎNTREȚINĂ PROPRIA ARMATĂ, O VA ÎNTREȚINE PE A ALTUIA!”

Când mi-a venit ideea scrierii acestui articol mă gândisem la câteva puncte care vor împăna subiectul, dar când am început să le pun pe hârtie pentru a nu-mi pierde șirul, m-am trezit că am umplut o pagină numai cu punctele care fac obiectul articolului, fără a scrie măcar un cuvânt în susținerea lor. Și nu garantez că am atins toate aspectele problemei.  Abia atunci am realizat  grozăvia situației și tragedia prin care trece armata și cu ea întreaga țară și mă întreb ce viitor mai avem. Deși fiecare punct, sau aspect în parte, din cele ce vor fi expuse ar merita să devină un subiect de anchetă, unele ale serviciilor altele direct ale procuraturii, de analizat , eventual găsite posibilități de remediere, revenire, redresare sau redirecționare, o să mă limitez în a le enumera și spune doar câteva cuvinte despre fiecare, ca să nu lungesc subiectul până la plictiseală.  Situația este prea gravă și poate fi văzută în ansamblu numai dacă faci o enumerare succintă a aspectelor și formelor de manifestare. Sunt convins că oricare om cu scaun la cap va putea găsi cel puțin un exemplu care să argumenteze cele înșirate aici. Ideea este că Armata Română a devenit  o vacă de muls nu doar  pentru partenerii strategici  ci și pentru clasa politică, aleșii locali  din diferite localități, diferite structuri, servicii, instituții, personalități și persoane cu acces sau conexiuni la butoane chiar și interlopi notorii care s-au folosit , se folosesc sau au intrat în posesia unor bunuri ale armatei. Armata a fost pur și simplu DESPUIATĂ, lăsată în curul gol de chiar cei care trebuiau să o îngrijească, echipeze, doteze, înzestreze, instruiască, întărească.

Iată câteva din căile prin care s-a realizat acest furt/viol/colectiv : Destructurarea – sub pretextul necesității formării unei armate moderne, reorientate spre politica, structurile  și tehnica occidentală, armata a fost practic desființată, s-au desființat fără cap unități militare și structuri, au fost ”disponibilizați” militari cu experiență și expertiză care nu și-au mai găsit locul în garnizoanele de reședință pentru că nu conveneau comandanților și astfel au fost nevoiți să formeze actuala pătură de disponibilizați, ”fericiții” ieșiți la pensie la vârste mici de care acum își bate joc clasa politică. Da, printre cei ieșiți la pensie atunci au fost și din cei care oricum nu aveau ce căuta prin armată și s-au folosit de moment pentru a umple cârciumile.  Dar, aici e vorba despre destructurarea armatei așa bună-proastă cum era ea. Cine a dat ordinul și banii pentru disponibilizări? Cei care au avut interes să facă din armata română sluga intereselor lor, înlocuind militarii români și unitățile militare cu baze și militari proprii; ,

Devalizarea bunurilor armatei : -A început imediat vinderea tehnicii de la ștoc (și nu numai), pe motiv că mașinile nu mai sunt bune, sunt vechi, uzate moral și așa au fost  vândute comandanților  de unități, rudelor, pilelor, cunoștințelor, secretarilor de partid, celor din servicii, care ori le-au luat să le folosească singuri ori le-au vândut apoi pe bani buni. A fost vândută astfel și tehnică de geniu unicat, sau aproape imposibil de înlocuit. Toate astea fără a se aduce ceva în schimb. Vă amintiți de afacerea Tofan  și schimbul cauciucuri-blindate? Aproximativ 4.200 de astfel de blindate, unele din ele echipate cu stații radio sau/și  roentgoenometre de bord (deși ordinul era să se dezechipeze), aproape gata de luptă, au fost date pe 3.300 de cauciucuri. Un blindat a fost evaluat cât trei sferturi de cauciuc. -Unități militare desființate distruse, mii de terenuri date pe nimic acelorași profitori. În Covasna un astfel de teren este folosit de grupuri paramilitare maghiare din țară și Ungaria. În Predeal, familia lui Mihai Viteză  revendica o unitate militară, din patriotism.-Depozitele strategice de combustibil, muniție și armament, echipament și alimente  au fost golite, unele din ele părăsite, unele vândute nu se știe cui, dar ”privatizate”. Armata nu mai are nevoie de ele, au fost deconspirate locații secrete, cazemate blindate la care s-a muncit ani în șir prin munți,  iar armata la această oră este lipsită de resurse umane și materiale cu care să ducă un eventual război de uzură sau sub ocupație. Asta în condițiile în care președintele Ucrainei făcând o scurtă prezentare a trupelor rusești presupus a fi dislocate numai în Crimeea, la doi pași de noi, ne face să ne punem întrebarea, DAR NOI CU CE NE APĂRĂM? Cu Scutul? Sau cu niște avioane second-hand care deja s-au defectat înainte de a fi folosite? -Vinderea armelor  și muniției, oficial sau neoficial, de către traficați cu patalama  sau nu, chiar de către oameni cu legături la nivel foarte înalt,  către țările cu conflicte, uneori chiar celor împotriva cărora luptau  proprii noștri soldați. România a fost nominalizată de comisii ale ONU sau unele ONG-uri pentru trafic cu armament, chiar și după 89, nu doar înainte. De ce? Pentru că aveau același calibru cu cele folosite de ruși iar ”lumea” trebuia să vadă că ”rușii” îi alimentează pe teroriști. Pe de altă parte România trebuia să înceteze să își mai producă singură armament și muniție, armamentul românesc înlocuit de cel occidental.

Distrugerea industriei militare . Aici nu mai e nevoie de nici un exemplu. Înainte de 89 România își producea nevoile de tehnică și armament de infanterie în proporție de 90%. Astăzi mai producem doar scandaluri. Dar dacă ar sta cineva să socotească ce profit au scos cei care au ”distrus” munițiile și armamentul ”vechi” odată cu schimbarea calibrelor la unele categorii de armament, ar muri de invidie.

Vinderea soldaților. În România s-a implementat un sistem folosit în șah: rocada. Militarii români au făcut rocada mare cu cei ai altor țări NATO. Asta probabil pentru sprijinirea acelui schimb cultural despre care vorbea domnul Cuc. Soldații români sunt trimiși să lupte și să moară pe alte meleaguri, pentru apărarea intereselor partenerilor strategici, iar în România sunt aduși militari ai altor state, polonezi, canadieni,britanici, americani, pentru apărarea acelorași interese, nu ale noastre, că nu or fi ei atât de proști să ne apere pe noi sau cimitirele noastre, că atât mai avem de apărat de valoare, în rest totul este dat, vândut, concesionat. Știți ce este cel mai frustrant aici? Și soldații noștri în Afganistan și americanii din România sunt considerați plecați în teatru, dar deși unii se bat în deșert iar ceilalți în baruri, cei care se bat în barurile din România sunt plătți mai bine.

Vinderea eroilor, a valorilor morale. Eroi ai neamului, cu greșelile lor, dar și merite deosebite în păstrarea ființei și integrității statale, au fost demonizați, demonetizați, etichetați și condamnați, trecuți pe lista criminalilor de război, iar trădătorii ridicați la rang de cinste, reabilitați, reevaluați. Să le fie rușine celor care au acceptat așa ceva, SĂ NE FIE RUȘINE TUTUROR CĂ NU AM LUAT ATITUDINE ȘI AM ACCEPTAT CA NIȘTE LAȘI! Cum adică, vine unul la mine în țară și îmi spune cine e patriot și cine trădător?

Vinderea gradelor și decorațiilor a devenit un troc politic. Generali și miniștri ai armatei s-au făcut preș la ușa politrucilor sau au luat inițiativa și au început să împartă odraslelor, pupilelor, turnătorilor din presă, politică, din partide, grade  și funcții militare, contra voturi. Cineva, un politician din PSD inițiase chiar un proiect prin care aceste grade să fie vândute oficial contra unor sume, oricui dorea, cică pentru finanțarea armatei. Iar generalii din armată se adună conștiincioși în comitete de anal -izare și avizare deși sunt conștienți că prin acest gest se prostituează.

Cedarea  drepturilor militarilor  către magistrați s-a făcut printr-o lege, cadou făcută de politicieni magistraților, pentru cumpărarea ”voturilor” acestora și consfințită prin decizia 20 din 2000  a CCR prin care magistraților li s-au dat drepturile la pensie de serviciu, în aceleași condiții ca militarii, pentru că –vezi Doamne- lucrează în aceleași condiții și sunt supuși la aceleași privațiuni. Apoi, încet- încet aceste drepturi au rămas aplicabile doar magistraților, militarii fiind despuiați de ele. Astăzi militarii nu mai beneficiază de actualizarea pensiilor cu creșterea soldelor, dar magistrații da. Astăzi militarii nu fac politică și nu au dreptul să protesteze, magistrații da.

Confiscarea banilor de pensie ai militarilor  în favoarea politicienilor s-a făcut bineînțeles  de către aceiași politicieni. În vara lui  2017 deja celebra LOV, pe vremea aia ministru al muncii, actualmente auto-propusă, conform declarațiilor președintelui de partid,  consilier ”onorific”  al primului ministru, emitea ordonanța 59 prin care anula actualizarea pensiilor militarilor. Dar, dacă până în vara lui 2017, un parlamentar primea ca suma forfetară 11.500 lei, de la 1 iulie, odată cu legea salarizării, suma a crescut la 19.500 lei iar de la 1 ianuarie 2018, aceasta a ajuns la 25.600 lei.De unde au venit acești bani? De la înghețarea pensiilor militarilor.

Deturnarea banilor  ”dați armatei” este o șmecherie din care nu armata are profit, ci cu totul alții. De doi ani suntem bombardați cu creșterea bugetului armatei la 2% din buget, bani care cică s-ar duce către armată, apărare și militari. Dar de unde, banii respectivi intră în buzunarele dealerilor și producătorilor de armament de peste gârlă, care dau în schimb râșnițe, că altfel nu poți să le spui utilajelor pe care le trimit decât râșnițe de bani, pentru că atât avioanele ”multi-rol” cât și rachetele Patriot date în schimb, până să fie puse în funcțiune își pierd și bruma de proprietăți pe care le mai aveau la naștere. NIMENI ÎN LUME NU MAI CUMPĂRĂ F-16 ȘI PATRIOT, doar noi, pentru că am devenit groapa de gunoi a UNIVERSULUI. Astfel, banii care au fost dați spre binele armatei au fost de fapt deturnați și au ajuns în buzunarele unor afaceriști și politicieni.

Cumpărarea  capilor armatei până la șefii statului major  a început de la primul șef de stat major de după revoluție, Vasile Ionel, care pe lângă faptul că fusese cumpărat de ruși pe timpul studiilor la Moscova, a fost cumpărat și de Iliescu, apoi recompensat, numit consilier pentru sprijinul acordat la mineriada din 90.  Așa a început”selecționarea”,  cumpărarea, mânjirea și folosirea capilor armatei în folosul clasei politice și a afaceriștilor fără frontiere. După folosire, au fost dați pe mâna justiției. Asa se face că 5 dintre ei sunt deja condamnați. Ultimul, tocmai a fost târât în proces, pentru că a refuzat să facă jocuri politice, dar a făcut fără să vrea, căci odată ajuns acolo, trebuie să fii de o parte sau alta, dacă nu, ești vânat.

Vinderea tradițiilor armatei vine la pachet cu vinderea eroilor. Nu doar persoanele ci și sentimentele militarilor au fost furate. Se umblă adânc la distrugerea culturii și tradițiilor atât pe plan moral, cât și fizic. Muzeul aviației este cel mai bun exemplu. Se făceau eforturi și pentru cedarea Spitalului Militar Central, care va avea probabil finalmente aceeași soartă ca și Muzeul Aviației, dacă nu chiar mai rea.

Cumpărarea elitelor, fie prin trecerea lor în civilie, fie prin trecerea în alte structuri, mai … profitabile. Este cazul în primul rând al spitalelor militare care și-au pierdut … rolul. Nici nu știu de ce le mai spunem spitale militare, pentru că dacă intri în ele peste 70% din pacienți sunt civili, politicieni, artiști, sportivi, oameni de televiziune . Până și medicii au început să fie civili, pentru că medicii buni, cu experiență, care aveau respect față de pacient, au migrat către spitalele MI sau ale SRI, care își păstrează încă specificul, sau către spitale civile care plătesc mai bine și nu te dau afară pentru că ai grad și nu ai funcție.

Înlocuirea principiilor luptei armate, încălcarea doctrinei fără a o înlocui cu alta. Este ciudat, dar la această oră România nu mai are o doctrină militară, dar  nu se mai vorbește despre apărarea țării, ci despre  lupta împotriva terorismului internațional și ”apărarea democrației” în zone și țări în care interesele sunt nu de instaurare a păcii ci de menținere a haosului , pauperizare, dominare, jefuire.

Cumpărarea liderilor asociațiilor militarilor este atât de clară și la vedere încât nici nu mai are rost să exemplific. S-a mers până acolo încât au fost înființate structuri,  prin oameni din servicii, având ca scop canalizarea nemulțumirilor și nemulțumiților activi sau din rezervă, pe direcții divergente și controlate de lideri de mucava. 

Adormirea conștiinței îmbracă diferite forme, de la manipulare, la fake-news,învrăjbire,dezinformare, umilire, saturare, exasperare, etc.

Răsturnarea sistemului de valori se împletește și completează  cu activitățile   care țin de moralul, tradițiile, instruirea armatei. Nu mai e nevoie de explicații. Uitați-vă în jur.

 Vinderea arhivei și serviciilor secrete militare  cu secrete strategice cu tot este un fapt oficial, făcut pe față, nu mai poate nici măcar fi contestat. În 2013, pe site-ul MApN eram anunțați că Ministrul Dușa va pune la dispoziția unei organizații civile, arhiva MApN din 40 până în anul 1963, spre a fi studiată. Doar studiată? Și când mă gândesc că recent Veorica a fost învinuită că a trădat țara doar pentru că a făcut o vizită în Israel, mă apucă râsul. Să mai pomenesc de conducerea serviciilor secrete române de către ”consilieri” americani, despre vecinul de birou al doamnei Kovesi. De fapt chiar Iliescu și Talpeș au recunoscut că au dat avizul înființării unui Centru CIA la București, încă din 2003. Punct!

Demilitarizarea și deprofesionalizarea ” militarilor prin  învățământul militar este o altă modalitatea prin care armata a fost văduvită de profesioniști încă de la ”nașterea” acestora. Astfel, în așa zisele Academii militare, poate mai puțin la aviație, unde se face specialitate și poate și Academia Tehnică, se face peste 80% școală civilă. După Academie, absolvenții merg 6 luni să se pregătească militar în centre de instruire specializate. Eu nu înțeleg la ce mai dăm banii pe cazarea, hrănirea, echiparea și instruirea lor, când îi putem lua din facultăți, momi cu salarii mai mari decât în civilie și aduce 6 luni în centrele de instrucție, având posibilitatea să alegem vârfurile. Dar nu, noi scoatem, după ani grei și efort financiar enorm, civili cu aere de profesioniști, când ei nu știu nici unde este cuiul cătării.

Batjocorirea profesiei de militar prin încadrarea profesiei de militar angajat undeva sub cea a unui muncitor la salubritate, deși acesta are responsabilități mult mai mari și tehnică complicată de acționat, este o altă modalitate prin care a fost descurajat accesul românilor la meseria armelor și ridiculizarea armatei. Așa a ajuns șeful Statului Major al Apărării să aibă salariul și pensia mai mici decât ale unui consilier cu numărul la primăria din Las Fierbinți.

Înlocuirea unităților române cu baze militare străine începe să capete profil. După ce au fost desființate unități și mari unități, date primăriilor pentru a construi ”cartiere rezidențiale” dar de fapt s-au folosit pentru construirea de mall-uri, acum cele care au rămas au început să fie preluate, apoi lărgite ca baze militare –deocamdată americane. Târgu Mureș, Deveselu Kogălniceanu, Arad,Craiova, Câmpia-Turzii, București  sunt tot atâtea exemple de sedii de unități militare naționale care au fost preschimbate în comandamente sau baze americane de parcă România nu mai este stat independent ci stat aflat sub ocupație. Și în curând ne vom lăuda cu un nou comandament, de nivel de Corp de Armată, pentru că s-a dat ordin să se aleagă praful de Armata Română. Pot pune pariu că în curând ne vom trezi și cu alte trupe străine, poate germane, poate franceze, că, dacă e un os de ros, de ce să  roadă decât militarii americani?

Mă opresc aici cu enumerarea, mai sunt și alte acțiuni de distrugere a armatei naționale, alte metode, alte exemple. Culmea este că cu cele mai multe din cele de mai sus, politicienii se laudă, ca și când noțiunea de trădare a intereselor țării ar fi devenit, ca și dosarul penal, punct obligatoriu în CV ul politicianului român.

DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE este imnul național. Nici nu se putea un îndemn mai realist, pentru că, așa cum spuneam într-un articol foarte apreciat acum 8 ani, românii dorm, tac se fac că nu văd și nu știu ce se petrece în propria lor țară. Îmi e teamă că până la urmă o să vină cineva cu ideea să schimbăm imnul, pentru că unii  se simt jenați, alții amenințați de acest îndemn  și poate vom cânta de Ziua Națională ”Somnoroase păsărele” sau ”Ioane, Ioane”. Armata României nu mai are nimic din ceea ce o făcea cândva o armată dacă nu de temut, măcar respectată pentru modul în care știa să lupte, pentru valorile ei, pentru eforturile de înzestrare cu tehnică proprie, independența ei, calitatea umană, învățământul militar profesionist. Astăzi armata României a ajuns la cheremul ”partenerilor” care îi iau terenurile, secretele, oamenii tehnica și le folosesc după bunul plac, în afara granițelor, aducând  în  țară ”polițiști aerieni”, tehnică de mâna a doua numai bună de casat dar  proaspăt vopsită, care se strică înainte de a fi folosită,  pe care ne-o vând la preț de ultimă invenție. Armata României a rămas în pielea goală. Din ea a luat, furat, folosit, vândut, amanetat, cine ce a vrut, fără să îl doară capul, fără să se sesizeze vreun serviciu secret sau procuratură, ca și cum așa trebuia să se întâmple. Dar dacă așa trebuia să se întâmple? Si cu toate astea, nici chiar militarii nu reacționează, parcă ar fi masochiști sau au dezvoltat sindromul Stockholm Vai de noi, SOMNOROASE PĂSĂRELE.

https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1159346-tancuri-taburi-vandute-doi-lei.htm

https://www.euractiv.ro/politic-intern/dragnea-anunta-ca-13713

http://www.ziare.com/politica/parlamentari/pe-langa-salariul-majorat-parlamentarii-primesc-si-mai-multi-bani-pentru-cabinete-cresterea-fata-de-vara-trecuta-este-colosala-1501302

http://m.ziare.com/ion-iliescu/document-desecretizat-armata-i-a-hranit-si-le-a-dat-pana-si-chiloti-minerilor-veniti-la-bucuresti-in-iunie-1990-1480985

https://www.dcnews.ro/gadea-dezvaluiri-firma-lui-mircea-basescu-cara-lezi-de-armament_492584.html

https://www.mapn.ro/cpresa/14171_Extinderea-accesului-reprezentantilor-Consiliului-Memorial-al-Holocaustului-din-SUA-la-documentele-din-arhiva-M.Ap.N

https://punctochitpunctlovit.blogspot.com/2011/08/urmasii-lui-bastus.html

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-19987638-spiegel-ion-iliescu-recunoaste-existenta-inchisorii-secrete-cia-din-romania.htm

https://punctochitpunctlovit.blogspot.com/2011/12/scrisoare-deschisa-poporului-roman.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

24 Raspunsuri la Armata despuiată a României

  1. Bahnareanu Neculai

    Domnilor, care cititi acest articol, cati aveti curajul si argumentele necesare sa spuneti ca nu este asa?

  2. neacsu marin

    @Bahnareanu Neculai,
    Nu curaj trebuie, ci.. tupeu. Dar despre tupeul lui Leș, nimic nimic, sau nu aveți curaj ?

  3. dan

    Marine esti mult prea optimist desi in subconstient te crezi (pe nedrept) pesimist defetist .Armata aia de ospatari kaki de care vorbesti nu mai existâ de multi ani nici macar la nivel de turma lasa. Aici in bantustana NATO se afla doar un teren viran populat de o adunatura de sclavi lasi exterminati cu salbaticie pana la epuizarea resurselor nâturale si biologice de catre noii stapani genocidari.Sclavii romanistani fug disperati
    ( sperand sa scape de genocidul groaznic organizat de noii stapani) exact in curtile stâpanilor din UE si NOM .

  4. Titi

    Domnule Neacsu, ati uitat sa mentionati si ,,disparitia,, celor aproape 100 de avioane IAR 93, fabricate la Uzina de Avioane din Craiova aflate in dotarea Fortelor Aeriene Romane..!

  5. neacsu marin

    @titi,
    Nu le-am intrat, sunt incluse ]n punctu privind distrugerea industriei militare. In plus, nu au dispart, au fost doar transferate, Berceanu stie unde.

  6. Socrate Toma

    Nu ma bucur de cele prezentate de catre autorul articolului , din contra , ma intristeaza. Intristarea mea nu se datoreaza starilor prezentate cu privire la posibilitatea ca armata Romaniei sa-si faca datoria fata de tara ci se datoreaza faptului ca sunt prezentate public asemenea situatii ca fiind „nenorociri”. Pe timpul cand armata Romaniei reprezenta o forta zonala , asemenea relatari publice ar fi fost tratate ca divulgari de secrete militare si sanctionate ca atare. Azi, constat ca a besteli armata este un act de bravura. Este al doilea articol pe aceasta tema scris si prezetat public de catre militari in rezerva cu grade mari si care au avut responsabilitati in timpul activitatii chiar in domenii azi puternic criticate. Nu zic ca cele prezentate sunt departe de adevar dar , cred eu , asemenea lucruri nu trebuie etalate publicului larg .De ce ? Este lesne de inteles , nu toti cei care traiesc in Romania de azi isi iubesc si respecta tara. Familiile care isi disputa in public problemele nu sunt familii ! . Sunt suficiente foruri unde problemele constatate pot sa fie discutate.

  7. Ăștia nu au habar de apărarea țării!? Dar a cui țară? O mai avem? Că e dată…. Să ne întoarcem la ale noastre…. doamne…
    Tuturor doamnelor și domnișoarelor:
    „LA MULȚI ANI!”
    http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/femeile

  8. neacsu marin

    Domnule Socrate,
    1. Cititi Carta Alba a apararii in care se spune ca nivelul deoperativitate alarmatei este de 40% apoi vorbiti despre acest articol.
    2. Cele AMINTITE aici nu constituie secrete de stat,le stie toata lumea, atat dinauntrul tarii cat, MAI ALES DIN AFARA.
    3. Aceste aspecte nu numai ca sunt cunoscute, dar SUNT DIRIJATE DE CEI DIN AFARA.
    4. Nu divulgarea datelor este periculasa, ci EXISTENTA LOR.
    5. Daca ar trebui facut ceva ar fi nu ascunderea gunoiului sub pres ci NDEPARTAREA lui.
    6. PE TIMPURILE DACA VORBITI, PRIMII AR FI FOST BAGATI IN PUSCARIE SAU CERCETATI CEI CARE AU DUS LA PRODUCEREA ACESTUI DEZASTRU.

    DUMNEVOASTRA PUTETI SA STATI IN CONTINUARE CU CAPUL IN NISIP, IN ACEST FEL ACESTE PROBLEME NU VOR EXISTA.

  9. Iosif

    D-le Neacsu,

    Spre marea multumire a lui MA, „sistemul” a inceput sa actioneze si sentinte civile ale tribunalelor favorabile militarilor sunt casate, recursurile Institutiilor sunt admise iar actiunile rejudecate si respinse pe motiv ca sunt NELEGALE.
    Adica cum, judecatorii de la Tribunale au judecat NELEGAL? Atunci sa mearga la puscarie…. Sau scurtele manifestari de independenta reala ale Justitiei au fost sugrumate in fasa?

    Puteti adauga si aceasta la lista de vulnerabilitati a A……(vezi „pudicitatea” d-lui Socrate).

    Cu stima,

  10. Nicusan

    Administrația de la Washington, la indicațiile Casei Albe, schițează un sistem în baza căruia ar putea cere în viitor ca țări aliate ale SUA, precum Germania, Japonia și, eventual, orice alt stat care găzduiește pe teritoriul său trupe americane, să plătească integral costurile desfășurării acestor trupe, plus o primă de 50% sau chiar mai mult pentru privilegiul de a le avea în țară, scrie Bloomberg, citând ca surse un număr de zece oficiali americani la curent cu planul, transmite Profit.ro.
    https://www.flux24.ro/romania-ar-putea-plati-pentru-trupele-americane-trump-vrem-costurile-plus-50/?fbclid=IwAR2F8K2mgYyPntk3y0FWmf7vqSmyVEj7Tvb3u0vcQ_jaRishSfncWsGYlGg

  11. @Socrate
    Ceea ce a prezentat în articol,autorul,nu trebuie să ne bucure,aveți dreptate,ci trebuie să ne întristeze.
    Proastă ideia că,vezi Doamne,nu trebuie spus adevărul,că ar afla dujmanii și am avea de pierdut etc
    Nu d-le,trebuie arătat adevărul așa cum este el!
    A trecut vremea când gunoiul se băgă sub preș,pt.a da bine la stăpânire și a nu ne face de râs.
    Crezi,d-ta că cei la care faceți referire că ar afla,nu știu ce se întâmplă la noi în ograda?Aiurea!Ăștia știu și când mergem la baie,dacă vor!

  12. Geofreeland

    Trump zice bine, tăticu’ vrei protecție, plătești, și bani, și resurse și joci după hora noastră. Adică un fel de prostituție, plătești să te simți bine. E altceva? Dl. Neacșu a prezentat numai, zic eu, 10% din adevăr. Restul înseamnă un viitor incert, o țară fără armată, vulnerabilă, o frunză-vânt. Raportat la tehnologiile militare care nu numai că ne uimesc, cred că nicio strategie nu mai poate fi valabilă. Nu are voie cineva să o facă, nu poate fi susținută financiar, economic și ca personal, iar politicul, afundat în bufeuri decrepite ghiorlăie precum mațele. Politica din România a compromis definitiv orice speranță națională. Putem fi dați ca exemplu mondial. Eu nu mai știu de ce clamăm democrația, de ce mai mergem la vot, de ce mai avem puseuri istorice. Totul e un film, noi nici figuranți nu mai suntem, numai spectatori. De parcă țara ar fi a altora și noi chiriași. E altceva? Armata de azi? Ce amintiri frumoase… Asociațiilor băgate în seamă de mai marii apărării, nu v-am auzit! Parlamentul e adunătură de strigoi. Adică strigă. Unii la alții. Degeaba, un fundal dement pe o scenă a trădării, de neam, de patrie, de valori naționale. Ce lăsăm copiilor și nepoților? Adică de ce mai trăim? Degeaba, cum ni se indică.

  13. Geofreeland

    Cred că acest cuțit nemilos al soartei a ajuns la os. Defetismul indus e o victorie a străinilor și a otrepelor noastre vândute. Din instituțiile unui stat românesc, încă, slab, labil, croit peste popor. Un stat neaparținând poporului care l-a creat pentru bunăstarea lui. Un stat care nu-l reprezintă, un stat existent numai pe o hartă. Un stat care nu spune lumii de ce este, pentru cine este și ce vrea în raport cu lumea. Cine e statul? Unii dintre noi, uitând pe cine reprezintă, o abstracție ideatică într-o geografie amorfă. Români, treziți-vă! Străbunii și bunii noștri nu au trăit și murit degeaba! Fără ei, în noi, degeaba e deja un termen filozofic. Cântați imnul!

  14. Geofreeland

    Cred că acest cuțit nemilos al soartei a ajuns la os. Defetismul indus e o victorie a străinilor și a otrepelor noastre vândute. Din instituțiile unui stat românesc, încă, slab, labil, croit peste popor. Un stat neaparținând poporului care l-a creat pentru bunăstarea lui. Un stat care nu-l reprezintă, un stat existent numai pe o hartă. Un stat care nu spune lumii de ce este, pentru cine este și ce vrea în raport cu lumea. Cine e statul? Unii dintre noi, uitând pe cine reprezintă, o abstracție ideatică într-o geografie amorfă. Români, treziți-vă! Străbunii și bunii noștri nu au trăit și murit degeaba! Fără ei, în noi, degeaba e deja un termen filozofic. Cântați, dacă mai știți imnul!

  15. Geofreeland

    Pentru a cuceri o țară, nu mai e nevoie de război. Asta e concluzia istoriei. Azi, pentru a cuceri o țară îi cumperi conducătorii. E mai ieftin, fără pierderi colaterale. Nu pot fi cumpărați, îi șantajezi cu închisoarea. În final, ca ultimă soluție, nu mai zic… Toate în numele statului de drept și al democrației. Niciuna reală. De ce ne mirăm de ce ni se întâmplă? Pentru că nu ne resemnăm încă. Dar va veni și vremea aceea, de fapt cea de azi. Argumente că nu e așa!

  16. Micutzul

    Domnule Neacșu , știți foarte bine că noi doi ne-am mai contrat uneori. De data asta dați-mi voie să vă felicit. Articol clar și concis despre o epocă a trădării și distrugerii instituției de baza a țării, armata, de către clasa politică în strânsă colaborare cu capi ai armatei care au permis așa ceva. Românii cred că îi apără americanii. Eu nu cred așa ceva nici în somn. Acest popor nu înțelege că , cu armata de acum și cu tehnica existenta nu rezistă nici 48 de ore unui conflict armat. Îmi pare rău să o spun dar acest popor trăiește că oile. Au interes doar să pască. Să ajungi să îți batjocoresti si sa umilesti propria armata asta se numește ,,prostie,,!
    Tot respectul pentru acest articol.

  17. iosif

    D-le Neacsu,
    Am nevoie de o adresa de e-mail sa va transmit un material interesant.
    Cu stima,

  18. Geofreeland

    @Micuțu Așa și? O diplomă d-lui Neacșu pentru această sinteză a 10% din adevăr. O soluție, ceva acolo, nu am auzit. Io când am zis că acel Cor al robilor din Nabucco să ne fie imn național nimeni nu a achiesat. Nu-l cântăm dar îl simțim. Deci? Deci ce? Veți spune. Nici asta nu e obligatoriu. Surzenia politică la atenționările pertinente ale militarilor adresate politicienilor slugoi e deja endemică. Și dacă nu am mai ieși la vot niciunul ce ar fi? De ce am mai ieși? Să ce? Să certificăm prin prezență jocurile străinilor? Vorba lui Stalin, contează cine numără voturile. Așa că, orice am vota, nu vom mai avea armată decât pentru parade militare, cu cusători de nasturi în tribune. Asta vrem? Cine vrea, să fie sănătos și să-i meargă mațul gros. Altă logică nu e. Ce ne mai trebuie armată? Așa de chichi? Armată e un pilon de garanție a securității cetățenilor în arealul de habitat în fața oricăror hoți-state. Se pare că nu mai avem ce apăra. Așa că avem novoie de soluții, lideri români dintre noi, cinstiți, dăruiți neamului. Cine să-i aleagă?

  19. neacsu marin

    @Micutzu,
    Si daca ne-am contrat ce ? Exista contre si in amor nu ? Acuma serios vorbind, faptul ca nu suntem de acord in toate, nu e o drama este un fapt normal care nu trebuie sa duca la dusmanie.

  20. neacsu marin

    @Geo, va trebui sa iti faci pagina personala, sau eventual sa iti fac cont sa poti publica independent. Ai prea multe de spus si scrii prea bine ca sa te rispiteti in comentarii. Ia in calcul varianta.

  21. radu

    trebuie ramarcat faptul ca toate aceste lucruri s-au intamplat cu complicitatea cadrelor militare(active ) din conducerea M.Ap.N.carora le-a lipsit total spiritul de colegialitate, spiritul de casta si au incercat doar sa aiba, daca se putea, un avantaj material sau financiar pentru sine si atunci cand aveau coloana moale, se faceau ca ploua si intorceau capul sa nu fie implicati. in armata s-a folosit doar sintagma ” asta e ordinul sau asa prevede legea” iar daca cineva gandea sau avea vreo initiativa diferita, toti „colegii” sareau sa-i ia capul. poate si din aceasta cauza s-a ajuns la acesta situatie dramatica. acum armata (M.Ap.N.)si-a pierdut statutul de stalp al societatii, fanion al corectitudinii ce inspira respect si a ajuns o instututie ca oricare alta a unei societati in deriva. asta este o realitate si nu cred ca vreunul din colegi o poate contesta.

  22. iosif

    D-le Neacsu,

    Apropos de motto-ul articolului.
    SUA are in vedere ca in viitor sa perceapa taxe de la statele pe teritoriul carora stationeaza trupele americane cu motivatia ca le asigura protectia.
    Poate pricep si guvernantii nostri ca nicaieri securitatea nu este pe gratis.
    Depinde pe cine vrei sa platesti, cu cat si ce relatie iti doresti cu elementul de forta.

    Cu stima,

  23. Angel

    Să ne ferească Dumnezeu de un eventual conflict militar în care armata română să fie implicată. Ne vor judeca și condamna copii și cei care știu ce a fost și unde a ajuns armata la ora actuală, din cauza unor nesăbuiți ajunși vremelnic în funcții de conducere. Ca fost militar mă doare sufletul să văd că se merge cu tehnică veche ce trebuia de mult casată. Atâta timp cât la vârful ierarhiei militare sunt puși oameni care habar nu au cu ce se ocupă și care este rolul armatei nu va fi bine. ROMÂNI TREZIȚI- VÂ! până nu este prea târziu…..

  24. Vasile

    Sistemul pensiilor militare de stat – Indexarea și actualizarea pensiilor –
    Art. 60. – Modificări (2)
    (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
    Puneri în aplicare (1), Reviste (2)

    a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

    b) în funcție de gradul militar/profesional deținut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și media soldelor de funcție/salariilor de funcție deținute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

    (2) În situația în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptățite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție din ultimele 6 luni de activitate.

    (3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât și cele ale alin. (1), se aplică dispozițiile cele mai favorabile.

    (4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabilește prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
    Reviste (1)