Noua lege a pensiilor, sau noua țeapă?

Categoria Despre Armata


Așa cum spuneam e  vânzoleală mare pe tema pensiilor militare. Toate partidele sau reprezentanții lor se dau de ceasul morții și nu mai pot dormi de grija militarilor. Olguța, Țuțuianu, Dragnea, Oprea, se grăbesc să rezolve inechitățile din sistemul pensiilor militare, alții vor să le rezolve pe cele dintre pensiile speciale și cele obișnuite, incluzând și pensiile militare de stat printre cele speciale,  parcă văd că și Băsescu o să iasă să behăie ceva, că doar e la modă. Ce fac însă asociațiile care ar trebui și pretind că luptă  pentru aceste pensii și –teoretic- alte drepturi?

Situația pe ansamblu

ANCMRR și prietenii, se dau de ceasul morții să dea un răspuns ”inițiativei”  lui Dragea. Vom vedea mai departe despre ce e vorba.

LADPM se gudură la rândul ei pe lângă Leș, care parcă nu ar fi tot PSD-ist, deși acesta singur nu are absolut nici o putere, decât să înființeze comisii și consilii care să plimbe aerul.

SCMD contestă tot ce sprijină celelalte asociații, dar se întâlnește și ridică în slăvi promisiunile sau campaniile unor partide sau membri de partide indiferent de unde, care pe lângă faptul că vorbesc în nume personal, nici nu au(ca și Leș) nicio putere și –culmea- s-au mai și remarcat prin acțiuni și declarații anti-militari. Dacă intrați pe pagina SCMD veți găsi lista, care îi cuprinde pe Solomon, cel care spunea despre rezerviști că sunt militari ai tratatului de la Varșovia și ar trebui să tacă din gură, Căprar care din comisia pentru Apărare a dat aviz ordonanței 59, Țuțuianu care se lăuda pe când OUG 59 era doar proiect,  că el nu s-a împotrivit și va da avizul ordonanței, deci ”să stăm liniștiți”. Aceștia sunt oamenii pe care îi sprijină și se sprijină Dogaru în lipsă de alte…posibilități. E adevărat că pe listă mai este și un Lupescu, poate unul din puținii, dacă nu singurul care a mai colaborat cu asociațiile dar el este singur printre dușmani, ca să parafrazez un film. În plus, colaborarea sa cu Dogaru este nulă, Dogaru doar se folosește de numele lui în lipsă de altceva.  În loc să se întâlnească toți, ei, reprezentanții acestor asociații și să stabilească un punct de vedere unitar, comun, apoi să meargă împreună la factorii de decizie, ei se întâlnesc fiecare cu mincinoșii proprii în încercarea de a poza ei în cei care au reușit să rezolve problema  și deci a câștiga sufragiul și cotizația ”prostimii”.  ASOCIAȚIILE  SE LUPTĂ NU PENTRU DREPTURILE MILITARILOR CI PENTRU HEGEMONIE, DE PARCĂ ELE AU INTRAT ÎN CAMPANIE, NU CLASA POLITICĂ. Deci până la urmă și șefii asociațiilor tot voturi urmăresc, nicidecum rezolvarea problemelor militarilor, căci dacă ar urmări asta, ar lucra împreună, ar spune fiecare partenerilor: ”Hop, stați așa, e vorba de câteva zeci de mii de oameni, eu am în asociație doar 2000, sau 200,  nu pot decide eu în numele tuturor. Dați-ne timp să ne punem de acord și discutăm după aia.” La fel de adevărat este că după atâția ani de belire, ar fi trebuit ca toți acești lideri să fi înțeles că numai împreună pot face ceva și că trebuie să fie pregătiți oricând cu un punct de vedere comun. Dar ori nu au înțeles, ori nu vor, la ora asta încă bâjbâim și bâjbâim sănătos, nu așa.

 SCMD a rămas la nivelul petardelor sforăitoare ale lui Dogaru care a obosit și nu mai are nici chef , nici puterea și nici cu cine să mai organizeze ceva serios, îi e și frică să mai organizeze ceva pentru că știe că se va face de râs.

 LADPM după ce a dinamitat Forumul aruncându-l în aer, se agață disperată de Leș, promite că face, că lucrează, că are situația sub control, dar dacă le ceri să spună la ce lucrează, sau cine lucrează, e secret, nu se spune.Pentru că nu au ce să spună.

ANCMRR  (cu toate apendicele sale) plus AORR și ROMIL, după întâlnirile cu Dragnea, sperând că acesta se va ține de cuvânt, a adunat ceva specialiști și încearcă să formuleze un capăt de.. proiect de … proiect de ordonanță, sau lege, sau ce o fi, că nici ei nu știu ce va decide până la urmă Olguța, care să rezolve măcar în parte o parte din nedreptăți. Din toate aceste structuri, cele mai mari șanse să facă ceva (indiferent ce) sunt cei care lucrează cu Olguța, pentru că acolo se află pâinea și cuțitul, ceilalți, adică Solomon, Căprar, Leș, doar împing tava. Supără-se cine vrea, ăsta e adevărul.

Atenție, se lucrează!

Acuma să vedem ce se întâmplă în comisia care lucrează cu Olguța.

Mai întâi să vedem ce intenții ar avea Dragnea. Inițial la prima întâlnire cu reprezentanții asociațiilor amintite, Dragnea spune că pe el nu îl interesează voturile, că nu face ceea ce face pentru voturi, că nu îl sperie faptul că militarii nu ar vota cu PSD, el vrea să repare nedreptățile și inechitățile din pensiile militare, cum a făcut și cu cele civile, deși eu încă nu am văzut ce au câștigat real(nu pe hârtie) civilii, cu noua lege. Bineînțeles că declarația lui Dragnea trebuie privită cu …. rezervele de rigoare și că numai un aburit de profesie poate pune bază pe ceea ce a declarat. Pentru mine este clar că grija sa a venit din .. campanie. Dar uite că pe 08.04.2019, seara, la emisiunea lui Ciutacu, Dragnea schimbă macazul. Acolo el declară că trebuie să rezolve cât mai urgent problema pensiilor militare, că –vezi Doamne- nu e vorba doar de bani, ci de onoare, că nu se poate ca un căpitan să aibă o pensie mai mare decât un general, etc etc etc. Ori, urgent nu se poate face o nouă lege a pensiilor militare, care să mai și repare ce e strâmb și să fie așa cum se lăuda Dragnea,deci  este clar că va urma ceva pe genunchi, adică o nouă ordonanță, care însă dacă nu va anula prevederile celorlalte 3 ordonanțe, va fi o nouă abureală, o nouă țeapă, pentru că nimeni nu îmi garantează că după alegeri nu va fi anulată sau modificată prin altă.. ordonanță, sau că nu va fi efectivă după nu știu câți ani.  Dragnea a înțeles între timp (probabil și urmărind, nu personal, ci prin oameni cu sarcini precise)  că dacă nu face ceva practic cât mai repede, nu va avea nici un vot de la militari orice ar promite el. Dar a mai înțeles și că șefii asociațiilor nu au un punct de vedere comun, că există disensiuni și interese diferite între ei și a decis să se folosească de faptul că sunt cu pantalonii în vine. Așa că a transmis mesajul clar că  luna asta va da o ordonanță ”care să repare inechitățile din pensiile militare”, așa cum a făcut și cu cele civile. Până nu văd efectele în pensiile civile, am tot dreptul să mă îngrijorez.  Pe de altă parte, dacă urmăriți ce spune Dragnea, veți constata că nu vorbește despre furtul și ciuntirea pensiilor militarilor prin ordonanțe, nu asta i se pare că ar fi o nedreptate, ci faptul că pe ici pe colo, un căpitan ar avea pensia mai mare decât un general. Păi asta e problema fundamentală a pensiilor ? Invidia, orgoliul sau cazurile singulare? Asta i-au spus șefii de asociații ? Păi vine și el cu exemple de genul celui cu pensia de 34000 lei cu care a venit Olguța în vara lui 2017. Așa că trageți concluziile.

Pentru ca nimeni să nu rămână  cu idea că această intenție a lui Dragnea de a rezolva inechitățile din sistemul pensiilor militare este ceva nou și trebuie să strigăm ”ura ura la boscheți”, vă informez, că de la Legea 263 încoace, trecând prin L 241, L 223, OUG 57 și OUG 59, TOATE ACESTE MODIFICĂRI ȘI BĂTĂI DE JOC AU AVUT ABSOLUT ACELAȘI SCOP cu cel declarat de Dragnea acuma.  Iată ce scria, de exemplu în OUG 59/2017: ” Mai mult decât atât, prezentul proiect de act normativ urmărește eliminarea inechităților dintre categoriile de pensionari„. Cum s-a realizat eliminarea acestor inechități s-a văzut. Cum se va rezolva acuma? Mi-e teamă că în același mod. Oricum, admițând că există lucruri proaste la ora actual în modul de acordare a pensiilor militare, NICI OLGUȚA ȘI NICI DRAGNEA NU AU ADMIS CĂ ACESTEA PROVIN ÎN PRINCIPAL DIN ORDONANȚELE 57, 59 ȘI 114 și se pare că nici liderii asociațiilor nu au prea insistat pe această idée, când de fapt de aici ar fi trebuit să pornească. Eu dacă eram în locul lor le-aș fi spus stimabililor că dacă vor să-și dovedească bunele intenții să pornească de la anularea articolelor care vorbesc despre pensiile militare DIN CELE TREI ORDONANȚE, DIN TOATE TREI și de la acest punct începem să discutăm despre orice, până atunci nimic. Sunt convins că mulți vor fi de acord cu asta, dar  sunt și mulți care vor spune că ”lasă că eu m-aș mulțumi și cu.. ” și de aici pleacă divergențele și certurile între rezerviști.

 Unii se mulțumesc cu actualizarea după soldele de grad, alții o vor după soldele de funcție, alții vor ca pensia suplimentară să fie scoasă din baza de calcul, alții vor ca baza de calcul să mai cuprindă și primele, alții vor și orele din învățământ, doctorate, misii, nu știu ce sporuri, alții vor ca limita maximă a pensiei să fie 100% sau chiar peste, sau minima  să plece de la 85 % alții vor netul, și uite așa nici acuma, după ani de proteste, memorii, întâlniri, grupuri sau ateliere de lucru, LIDERII ASOCIAȚIILOR NU AU UN PUNCT DE VEDERE COMUN, NU ȘTIU CE VOR, NU AU UN PROIECT COMUN CU CARE SĂ MEARGĂ LA STĂPÂNIRE. AȘA CĂ  ACUMA SE CEARTĂ ÎNTRE EI, UNUL CERE UNA, ALTUL ALTA ȘI CÂND AJUNG ÎN FAȚA CELOR LA CARE SE PLÂNG, DAU DIN UMERI. Și acest lucru este valabil și înăuntrul ANCMRR. Și pentru că asta nu e tot, nu se înțeleg nici cu specialiștii pe care chiar ei i-au ales, pentru că ei vor teoretic una, dar practic și tehnic este irealizabil. Ei vorbesc propagandistic, iar tehnicienii le spun că ”măi, așa ceva nu există”, dar ei spun că există.

O să dau un singur exemplu. La mai toate protestele, cineva poartă  și ridică sus o pancardă pe care scrie: ”la grade, funcții și alte condiții de muncă egale, pensii egale indiferent de anul pensionării”. Toate bune și frumoase, dar pancarda respectivă uită că :

  • Pe lângă vechime, condiții de muncă și grade și funcții, în baza de calcul mai intră și alte elemente care vor face ca niciodată aceste condiții singure, să nu ducă la o egalitate perfectă, nici măcar între doi oameni ieșiți la pensie în același an.
  •  Dacă două persoane vor avea o pensie identică, va fi numai dintr-o întâmplare, căci nu pot exista două persoane cu performanțe identice.
  •  Ca să aduci acuma la aceeași pensie toți militarii care au aceeași vechime, absolut aceleași condiții de muncă  grade și funcții, chiar și fără a mai băga sau lua în calcul alte elemente, este o muncă de Sisif, pentru că trebuie să iei fiecare individ în parte și să găsești modalități de a-i ridica pensia, ceea ce înseamnă că unuia îi vei adăuga să zicem 100 de lei, altuia 200, altuia 300 șamd. ÎN CE BAZĂ? Ce soluție tehnică aplici ? Cum faci acest lucru? Cine îmi dă răspuns aici un răspuns viabil din punct de vedere tehnic, dar care să se aplice printr-un articol tuturor, poate să se înscrie la premiul Nobel.
  •  Dacă vrei să egalezi aceste pensii, și repede și la toți, ar însemna să le nivelezi în sus, că nu poți să o faci în jos fără a –i lua cuiva un drept câștigat. A făcut cineva socoteala cam care este impactul financiar ? Eu cred că ne-ar trebui cel puțin încă un buget de pensii pentru a le egaliza, fără a mai băga în calcul ce ar fi să dea și retroactiv. De unde, când chiar Olguța a recunoscut că a fost nevoită să dea ordonanțele din lipsă de fonduri.

În aceste condiții, să mergi și să ceri acuma din scurt acest lucru fără a avea în vedere aceste imposibilități tehnice înseamnă că ori ești un gargaragiu, ori nu pricepi nimic și vorbești așa ca să vadă lumea că spui ceva. Nu vorbesc despre cineva anume, spun doar că atunci când ceri ceva trebuie să știi ce ceri și eventual să vii cu soluții viabile, sau să stabilești un ”parcurs” realizabil. Cert este că urgent, cum a declarat Dragnea, nu se poate realiza nimic profund,mai ales că  financiar nu sunt resurse. Deci ce vrem ? Ce cerem ?  

Bănuiesc că Olguța, pragmatică cum este,  mai ales pe foamea asta, nu are fonduri și nici măcar intenția să dea înapoi tot ce a luat, că dacă nu a avut bani atunci când a luat, acuma are și mai puțini. Dacă ar fi avut și ar fi vrut, așa cum am mai spus, ar fi anulat articolele din ordonanțele care priveau pensiile militare și nu mai trebuia să se chinuie nimeni să facă proiecte sau alte legi. Dar nu are bani, deci probabil are disponibilă o anumită sumă și le-o fi spus oamenilor să ceară ce vor, dar să nu depășească o anumită sumă sau un anumit procent.  Și de aici cearta și lipsa de … uniformitate între șefii de asociații, pentru că fiecare .. structură are alte interese. Bunăoară armata vrea  să se bage în calculul pensiei și indexarea din 2016(care a fost scoasă la MAPN), dar cei din interne nu au nevoie, că la ei sunt deja băgate aceste sume, așa că ei practic nu ar câștiga nimic. Alții vor ca în baza de calcul să mai fie introduse niște sporuri, care nu se regăsesc la armată, iar armata nu e de acord, că nu ar câștiga ei nimic. Fiecare vrea ceea ce îl interesează pe el ca să poată să se laude în fața susținătorilor sau breslei, că el a rezolvat problema, dacă nu era el, nu se făcea nimic. Or fi și excepții, dar nu au loc de ceilalți. Și uite așa, după două săptămâni de lucru nici astăzi nu există un proiect definitivat și unanim acceptat în interiorul grupului de ”negociatori”, proiect cu care să meargă în fața Olguței.  Asta ca să nu mai spun că unii vor lege, alții se mulțumesc și cu ordonanță de urgență, deși asta nu depinde de ei și nu o hotărăsc ei. Adevărul e că nici Olguța nu le-a spus prea multe, pentru că și ei îi convine să se dea cap în cap cât mai mult, pentru ca până la urmă să vină ea cu propria variantă pe care ei nu o vor mai putea nici modifica nici combate, că li se va spune: ”o vreți, bine, nu, nu  zboară puiul cu ața”. Și toate astea se întâmplă din cauza multitudinii de interese, lipsei de profesionalism și  superficialității liderilor, lucruri care fac jocul politicienilor, cu sau fără voia liderilor de asociații.  Nu dezvolt, chiar situația în care ne găsim spune totul. Nu știu de ce, dar eu sunt convins că Olguța știe mult mai bine decât șefii asociațiilor ce  e de făcut, că doar ea a stricat și va face până la urmă tot ce vrea ea.  

Spectatorii

Între timp, pe diferite pagini de internet apar variante și proiecte de lege la care cică s-ar lucra și care ar cuprinde nu știu ce bazaconii, toți țipă că nu vor o altă lege a pensiilor militare, deși nu se lucrează la așa ceva. Dar chiar lipsa de informații din partea acestor lideri de asociații duce la astfel de reacții și comentarii,  s-a dat ordin să nu spună nimeni nimic, să nu se transpire, ca să nu afle oamenii că de fapt se dau cu capul de pereți. Cu toate astea, chiar dacă s-ar urmări o altă lege a pensiilor militare sau chiar desființarea ei (că oricum există un proiect de anulare a pensiilor militare la care pot fi reincluse și pensiile militare și apoi aplicat numai acestora din urmă) nu e momentul acuma pentru că nu e nici timp și nici productiv din punct de vedere propagandistic. Așa că nu vă agitați degeaba.

Până una alta, șefii asociațiilor trebuie să facă un ”referendum” printre rezerviști și să întrebe ce vor, vor anularea ordonanțelor, o altă lege, sau anumite modificări sau amendamente, pe ici pe colo pe la ordonanțe și dacă vor asta, ce puncte vor să fie modificate ? La ora asta, nici unul din ei nu știe ce vor nici oamenii lor, nici ei, dar se ceartă și îi țin pe tehnicieni cu gura la gard.  Până se va supăra Dragnea și va spune: ”gata, oferta a expirat!” Să nu ziceți că nu v-am spus. Oricum orice va fi, vor fi mai mulți nemulțumiți, mai ales din partea… asociațiilor din ”opoziție”. Înainte de a fi o nouă lege sau ordonanță a pensiilor militare,  este o nouă dezbinare și în mod cert va deveni o nouă țeapă.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

56 Raspunsuri la Noua lege a pensiilor, sau noua țeapă?

  1. NeO

    Abureală electorală la greu. Păcat că nu se înţelege politica românească: atunci când ai un interes, promite ceva, că oricum ai multe opţiuni să nu te ţii de cuvânt iar înşelăciunea nu e faptă penală pentru politicieni, ci declaraţie politică! Comportamentul de „câine al lui Pavlov” manifestat de persoane care reacționează la o anumită situație, în loc să folosească gândirea critică, este intens studiat la şcolile politicienilor români. Mai mult chiar, se învaţă şi aplicarea în practica socială a trucului cu “mâncarea care dispare “ aplicat patrupedelor. Dacă n-ar fi doar vorbe, mâine ar scoate o OUG de reparare sau ar umbla la sertar după 57,59,114 şi le-ar modifica corespunzător. Asta cu o nouă minunată lege a pensiilor militare, pot să o spună celor care intră acum în instituţiile militare de învăţământ, pentru că, probabil până ies ei la pensie va reuşi şi legea să se plimbe prin parlament.
    Pe fondul problemei, sunt de acord, nu există o soluţie unică la toate cerinţele de corectare a pensiilor militare, mai ales că anul acesta bugetul de pensii militare a crescut cu doar 2,8% faţă de anul trecut. Toate nu încap în ce mai râmîne după indexarea de 1,3%, priorităţi cu bani realocaţi sunt doar obiectivele electorale mari ( a se vedea mişcările Olguţei referitoare la pornirea proiectelor promise la nivelul Craiovei). O soluţie acceptabilă pentru toţi pensionarii militari necesită ample studii de impact, analize aprofundate ale salarizării militarilor din 1950 pînă în 20-22, colaborarea între toţi cei care se pricep tehnic şi juridic şi o voinţă politică reală. Or, aşa ceva nu se există la momentul acesta.

  2. Gigi

    Nemultumiri si nemultumiti vor fi oricum.Legea din 2015 a fost facuta de activi, sindicate si oprea. Acum, vad ca rezervistii vor fi cei care vor avea un cuvant mai greu de spus. Legea 164 a fost facuta pentru activi, rezervisti si viitorii rezervisti pe 20-25 de ani. Dar au venit portocalii si au facut-o harcea parcea.Daca se va limita la 85 % din soda lunara a unui activ pe functie (fara pens suplimentara si ordinul meritul militar), iar pensiile vor fi din racordate la salariile activilor (fara indexari cu rate ale inflatiei si alte bazaconii din astea)eu cred ca va fi mai bine pentru cei din anii 90 si 2000, care au ramas de caruta, putin mai bine pentru cei din 2000-2010 si in viitor mai bine pentru cei de dupa 2010 si cei care vor iesi.Ideea este ca prin pastrarea cuantumului mai avantajos nu va pierde nimeni.Sigur depinde si de ce va spune ministerul finantelor, adica sunt sau nu fonduri pentru acest efort bugetar. Acum, stiti cum este viata. Ne certam noi intre noi rezervistii, dar realizati cum ne vad civilii „tot astia, militarii, care au pensiile care le au sunt nemultumiti !!”. Il inteleg si pe dl Neacsu, care are toate motivele, ca unul de buna credinta, sa creada ca „Înainte de a fi o nouă lege sau ordonanță a pensiilor militare, este o nouă dezbinare și în mod cert va deveni o nouă țeapă”. Eu cred ca va fi o ordonanta, nu va fi o teapa, insa dezbinare este si va fi si in viitor, asa cum este dealtfel in societatea romaneasca.

  3. bazil

    Contextul actual nu seamana cu o teapa. Sunt, in principal 2 curente : unul , de scurta durata, cu o OUG prin care sa fie reparate unele nedreptati si anomalii care au facut ca la aceeasi situatie juridica, sa se obtina pensii fff diferite.Al 2-lea curent, de durata medie spre lunga se refera intr-adevar(cum a zis de altfel si decidentul politic actual)la o noua lege a pensiilor militare(posibil dupa modelul de la civili) care sa repare majoritatea nedreptatilor. Oricum, in momentul ee fata exista pensii calculate pe L241, L119, L263, L233 ……Fiecare lege a avut favorizatii ei, grupuri relativ restranse care s-au vazutb , cum vine vorba cu multi saci in caruta. Si L223 a creat numeroase situatii gen abramburica in care unii cu grade si functii mici s-au ales cu pensii foarte mari , fata de multi cu grade si functii mari, situatie intolerabila pentru care decidentul politic actual doreste o reparatie.
    „Situația este similară cu cea din sistemul public de pensii unde, prin noua lege a pensiilor, s-au rezolvat aceste inechităţi. S-a stabilit formarea unui grup de lucru comun care să elaboreze o nouă lege a pensiilor militare în cel mai scurt timp” .Fata de cele cuprinse intre ghilimele, rezulta f clar ca se doreste o noua lege a pensiilor militare , in cel mai scurt timp. Cei care se opun din rasputeri acestei initiative sunt cei ce si-au vazut sacii in caruta cu bucate(cam multi saci intre noi fie vorba si pensioare cu 5 cifre)si care se tem ca odata cu noua lege vor pierde „cuantumul cel mai avantajos”, lucru putin probabil dar nu imposibil.

  4. Titi

    Aveti dreptate ! Este nevoie de niste simulari pentru a repara inechitatile din sistemul pensiilor militare.
    Incerc un calcul pentru un activ care iese la pensie in aceste zile:
    La o solda bruta de 5000 lei, prin limitarea la solda neta va obtine o pensie de aproape 3000 lei.
    Daca se elimina articolele din cele 3 Ordonante, se revine la stabilirea pensiei cf.L.223/2015 si obtinem:
    – 5000 +15%×5000= 5750 lei, cf.art.28 din lege.
    -5750( max.posibil la 100% din baza de calcul) +9% pensie suplimentara= 6268 lei.
    -6268 + 20% SOSP= 7520 lei pensia bruta.
    -7520-552 impozit= 6968 lei pensie neta.
    Observam ca :
    – Pensia bruta este mai mare cu 50% decat Solda bruta(7520:5000)
    – Pensia neta este de 2,3 ori mai mare decat Solda neta(6968:3000).
    In varianta de mai sus am mers pe procentele maxime de 100%(BC), 9% (P.S) si 20% SOSP/OMM.
    O fi bine Domnule Colonel Neacsu ?
    Si mai apre un aspect(in varianta revenirii la L.223), trecerea masiva in rezerva a activilor pentru a obtine o pensie favorabila.
    Si eu sunt de parere ca este nevoie de imbunatatirea prevederilor din cele 3 Ordonante, nu de eliminare si nici de o noua lege a pensiilor militare ! Parerea mea..!

  5. Geofreeland

    În toată tevatura asta, pripită și pe genunchi, electorali bineînțeles,soluția legislativă prin ordonanță, nu poate fi decât cea a ceaușescului, „vă mai dau 100 de lei”. De ce? Pentru că nu așa se fac legile, pe fugă, aiurea și fără nicio noimă. Asociațiile astea sunt un turn Babel și voebesc defazat ca o muzică în canon. Și uite-așa, asimptotic spre infinit, pensiile militarilor sunt la îndemâna oricui, hăcuindu-le după bunul plac politic. Susțin cu tărie, că o carieră militară, grade și funcții, este cel mai bine reprezentată prin contributivitate.Asta e cariera unui militar și nu aia artificial creată la final. Aia de la final e parte a întregii cariere, un tot de nerefuzat adevărului. Și fără nicio tentă, susțin și acum, ca în toată cariera, că de murit în luptă se moare la trupe iar șefimea școlită a ajuns acolo sus pentru a deservi mai bine pe cei de la trupe, acolo unde e armata care luptă efectiv cu riscul vieții. Nevoile trupei, pentru materializarea tuturor planurilor, inclusiv strategice, sunt limite necesare cu valoare de ordin pentru îngalonații, de fapt profesioniști trecuți prin trupe, și competenți a susține aceste nevoi în raport cu politicul civil, habar n-având de viața unui militar, rezumându-se numai la muzici și uniforme de paradă. Nu asta e armata! Armata luptă, are un crez, nu se predă și moare. O paradă sub Arcul de Triumf e o încununare a faptelor de arme, un omagiu adus celor duși și neprezenți la paradă, e expresia onoarei și demnitătii umane, a sacrificiului asumat printr-un jurământ niciodată încălcat.

  6. Geofreeland

    Pe vremuri, când încă ne chinuiam cu distrugerea armatei prin a o aduce la interoperabilitate cu vestul,așa zi-sa reformă a armatei, reducând-o, eliminând stagiul militar obligatoriu, a externaliza hrănirea, a vinde terenurile și dărâmând construcțiile armatei, a transfera sau vinde stocurile strategice militare de orice fel, de la șinele de cale ferată pănă la armament și muniții, propuneam într-un ziar militar, mărirea bazei de selecție pentru tinerii care ar fi îmbrățișat o carieră militară. De ce? Am fi câștigat competență. Exemplu? Pentru 100 de locuri de absolvenți pentru o armă pentru încadare în armată, cifra de școlarizare să nu fi fost de 100 ci de 150. Normal, se selectau 100 pentru arma respectivă iar restul de 50 de absolvenți fie puteau fi redistribuiți altor arme fie echivalați ca pregătire în mediul civil. Nu s-a vrut asta. De ce? Cei 50 constituiau deja o rezervă. Și asta, anual, crea o potențială rezervă de cadre. Acum ne plângem de lipsă de personal.Așa cum constatăm politic că nu mai avem industrie chimică de pulberi, combustibili special și piese de schimb. Asta e viziunea politică a unor inculți politicieni parașutați pe liste de partide la alegeri? Pe ce criterii? De plată a locului pe listă? Suntem de râsul lumii și ne lamentăm de starea nației. Dăm vina pe alții, că ne impun, că așa e bine, că așa trebuie. De parcă am fi decrepiți. Io zic, ca omul de rând, ca Maria Cociorvan, iart-o Dumnezeu, care spunea „trebuie făcut curat, de la mătură!” O femeie de la țară, mama noastră, un român adevărat, nu vopsit.

  7. geofreeland

    Cine se opune principiului contributivitatii privind cuantumul pensiei militare? Ca in alte tari, Anglia de exemplu zice ca pensia e de 75 la suta, sau cat e, nu stiu, din ultima leafa. Si cu asta basta, e pensie de stat, n-o comenteaza nicio Olguta sau oricine neica nimeni. Ca acest criteriu al contributivitatii e intentionat omis are o cauza. O stim care si nenea Cornea de la MI care scorneste tot felul de argumente urland, tipand, scotand oamenii cu pancarte prin strada are dreptate. El e smecher, se bate, politicienii pun botul de frica si trai neneaca. La noi, nu iese nimeni in strada, ca asa am jurat, sa tacem. Si tacem sau facem pe slugoii la poalele unor politicieni de mucava. Deci, cine nu vrea contributivitate? Pai tocmai aia care se plang de discrepantele dintre grade, functii si anul iesirii la pensie. Cine-or fi fiind? De au ajuns unii sefi sa ia o pensie mai mica decat fostii lor subordonati? E o intrebare. Personal consider ca negarea contributivitatii inseamna, prin omisiune ascunderea unui adevar al unei cariere si multi au interes s-o faca. Mai mult, sporurile pentru conditii deosebite sunt atat la trupe, unde se moare cat si la comandamente unde stressul e chiar bizar de inteles ca fiind. Nu cred ca sporul de radiatii intr-o statie de radiolocatie poate fi acelasi cu radiatiile unui monitor de PC, sau atacul auditiv al tunarilor la trageri, gazele inhalate, mai ales in tancuri, poate fi comparat cu sporul de confidentialitate de prin comandamente. Ce spor de confidentialitate si acces la documente secrete? Bani pentru asta? Pai asta e inclus in leafa babana a functiei. As putea continua dar as fi acuzat de subiectivism sau inters. Nici una nici alta. Am fost la trupe, am trecut prin comandamente, am vazut, trait si simtit armata si oamenii ei, pe care ii iubesc neconditionat.

  8. Dan

    Impozitul progresiv e singura solutie.Simplu ca in toate tarile cu âpa calda.

  9. Gigi

    geofreeland – se pare ca asa va fi si la noi, 85 % din lefa celui aflat pe functia aleasa in cele 6 luni din ultimii 5 ani. Dar la noi mai este prvederea ca nu poate depasi netul celui activ, care este ok pana la urma. DAR LA NOI MAI SUNT SPORURI TEMPORARE, MULTE PE OCHI FRUMOSI, SI ATUNCI TE INTREBI DIN CARE SOLDA ESTE 85 % !!?

  10. geofreeland

    Am ajuns sa ne bucuram ca Dragnea, sau cine-o fi, vorba fratelui lui tata, veteran in doua razboaie care, pe ulita de la drum zicea „ne-o mai da, ma, astia ceva?” adica la pensie. Am ajuns sa negociem aberant pe niste ordonante care hacuiesc drepturile pensionarilor cu pensii militare de stat? Cine isi permite asta? Nu cumva tot camarila unui individ tip Dragnea, momindu-ne, mintindu-ne si batjocorind o lege care trebuie sa fie clara. Pensia militarilor nu trebuie coroborata sau amestecata cu alte sisteme militarizate. Treaba lor, dar armata e o categorie mai mult decat aparte in gena statala romana. Ca CCR si-a permis sa asimileze conditiile de viata ale militarilor cu magistratii e o aberatie absolut, nu jenanta, ci porceasca cu un rezultat in interesul lor, dovedit prin pensii astronomice, cat pentru 100 de burti. Ce ne mai miram. Tutea a zis bine ce a zis. Nu i-as vedea pe magistrati sau sereisti sau politisti luptand pe vreun front unde se moare. Recunosc, pompierii sunt ca noi si 13 septembrie e o dovada istorica. Deci? Despre ce vorbim? Despre aia care creaza probleme, inventand chiar in batjocura probleme ca sa avem ce discuta, prin acele OUG-uri aberante? Io zic, ca ala care vrea liniste, lasati in pace militarii, stamati-i si iubiti-i ca sunt singura categorie sociala care moare pentru tara asta. Sau nu e asa?

  11. geofreeland

    De ce s-a ajuns aici? Pentru ca politicienii care hotarasc si legifereaza habar nu au de sacralitatea institutiei armatei si ii doare unde vor ei de oamenii din armata, militarii. Io as zice ca orice parlamentar inainte de a depune juramantul, si asa de incalcat de multi, plecand chiar de la varf, incat te intrebi de ce jura stramb, i-as inghesui intr-un tanc, in poligon la Malina si ar fi martori la conditiile de munca ale militarilor. Un mecanic conductor de tanc, martor si responsabil de acel tanc toata viata iese la pensie cu o suma amarata. Nici comparabila cu a unui miner. Ca si acela a inhalat carbune, a facut silicoza si a ramas fara putinta mult prea devreme cand altii, ca politicienii, incep sa se bucure de placeri alese. Ce pensie poate avea un mecanic conductor de tanc la leafa lui? Ce a facut el o viata, plin de motorine, uleiuri, gaze inhalate, zdruncinaturi de i-au plesnit ficatii, ochii arsi de gaze si plamanii umpluti de noxe, cu palmele noduri de la leviere si responsabilitate de manevra intr-un camp tactic, conducand un sicriu potent cu oameni in el? O nimica toata. Asta a facut el o viata. Nu doctorate de fatada pentru 15% la leafa, nu alte cursuri de limbi straine, management sau calculatoare. Nu iti trebuie doctorate sa iti indeplinesti misiunea, sa mearga tancul, sa distruga tinte, sa omoare oameni. Mai ales, prin abilitate, sa te feresti de a fi lovit, distrus, omorat. O arta, nu? Cat are pensie acest om, pensionar militar? Vor spune unii ca daca nu a invatat carte, daca nu s-a zbatut, daca s-a multumit cu atat? Sunt intrebari idioate, specifice oricarei analize privind pensia. El si-a facut datoria, cu credinta, ca fara el, fara misiunea lui indeplinita, politicienii ar fi negociat altfel, in genunchi poate. Asta e viata lui, nestiuta, chiar neimportanta pentru unii, ce e aia un tanc? Un tractor, ce mare scofala? Numai niste idioti pot afirma asta. Omul asta e chiar esenta armatei. De aici trebuie sa emanam judecati de valoare, unele cu tenta legislativa. O face cineva? Fiti sigur ca nu, atata era leafa, atata iti dau, ce nu e clar?. Dar in tarile cu apa calda, cum zicea cineva mai sus, un gunoier, fara doctorate, are leafa cat un doctor universitar. Mi se pare corect. De, ei au apa calda.

  12. GAFTON

    Sunt alaturi de cei care solicită abrogarea celor 3 OUG criminale.

  13. dora

    Vine criza financiară băieți! Să vedeți calcule atunci! Ale lor, nu ale noastre. Deficit bugetar MARE. O seară bună!

  14. neacsu marin

    ”Prim-vicepresedintele ROMIL dl.col.r. NAON MISU informeaza :
    LEGEA,REALITATEA SI BUNUL SIMT,
    Ca un grup de președinți de asociații ale militarilor pensionari au început un dialog cu ,,puterea actuala,,pe tema repararii discriminarilor si NEDREPTATILOR din sistemul pensiilor militare, nu mai e un secret ,motiv pentru care in calitate de inițiator al acestui demers alături de ceilalți colegi de grup,am sa fac cunoscut stadiul acestor întâlniri. In cea de a doua întâlnire a grupului de lucru,au fost avansate trei variante de abordare a temei aflate în dezbatere ,urmând ca asociațiile sa aleaga varianta care avantajează majoritatea pensionarilor militari.Dintre cele trei variante,două fac obiectul analizei aprofundate astfel: V1-propusa de reprezentantii puterii.Actualizarea pensiilor aflate în plata sa se faca functie de creșterile salariale ale militarilor aflați în activitate(asa cum e in lege)Iar DISCRIMINARILE dintre generatiile de pensionari care au lucrat în aceleași condiții si au îndeplinit aceiași functie,sa fie eliminate prin luarea în calcul la stabilirea pensiei a valorilor actuale ale soldelor militarilor activi. In aceasta situatie in care toate pensiile vor crește,toți beneficiarii având acelasi tratament egal,se solicită acceptarea aplicării pentru sumele ce depășesc un anumit plafon (care urmează a fi negociat) a IMPOZITULUI GRADUAL. In urma simularilor se vor stabili cotele de impozit.
    V2 propusă de un reprezentant al unei asociații, este revenirea la Legea bazată pe contributivitate,cu toate consecințele care derivă de aici. Aceste sunt variantele in discutie DECIZIA cu siguranta trebuie să aparțină celor multi care au fost si sunt afectați.”

    Iată deci că s-a gândit cineva că e timpul să informeze și ”populimea” cu ceea ce discută ”șefimea”. Nu e cam târziu ? Nu e, niciodată nu e prea târziu. De ce marii capi ai asociațiilor nu spun nimic? Păi să îi întrebe subordonații. Ce decizie se va lua și în ce bază? Eu prevăd că va rămâne în picioare varianta Olguței, pentru că nu are nimeni curaj și nici argumente să o înfrunte. Dar nu vi separe ciudat că în loc să se spună că se revine la prevederile legii 223 privind actualizările se folosește sintagma ” varianta poropusă de Olguța Vasilescu ? Măi să fie, păi e varianta ei, sau varianta Legii 223? a DOUA ÎNTREBARE A MEA ESTE, TOTUȘI CÂȚI EVANGHELIȘTI AU FOST, CĂ DIN 3 VARIANTE NI S-AU PREZENTAT NUMAI DOUĂ. A TREIA CARE E ?

  15. Titi

    Din precizarile Romil, inteleg ca ar fi posibila eliminarea Art.VII din OuG.59 si Art.84 din OuG 114, si introducerea Impozitului progresiv de la o anumita suma.
    Pe de alta parte tinand cont ca peste 70% din pensiile recalculate/revizuite cf.Legii nr.119/2010, bazate pe „contributivitate”, au crescut si al caror contumuri sunt in plata si in prezent, probabil se va opta pentru aceasta varianta, cu aplicare din anul 2020..!
    PS. Ati putea incerca un sondaj cu aceste doua variante pe acest site, dle Neacsu ?

  16. geofreeland

    @Neacsu Păi, da, cele trei variante sunt sfânta treime, ca Ying și Yang, și amândouă împreună fac sfânta treime. Deci sunt două variante diferite și amândouă împreună fac treimea pomenită. Ce e greu de înțeles?

  17. Nicolae

    Dacă se merge pe o nouă lege, fiți siguri că e țeapă.
    Dacă,totuși,se vrea să se facă dreptate,singură variantă este abrogarea art.VII din Ordonanța Olgutei și actualizarea pensiilor cnf.art. 60,așa cum a fost înainte de înghețare.
    Actualizarea,se va face cnf.Legii 153,anexa 6.
    Altfel,sunt poveștile politicienilor de adormire-adormiți,deja- a „Mării Mute”.

  18. GIGI

    Ati vazut de ce nu apare nimic in spatiu public ? Pentru ca toti suntem specialisti ! Cate comentarii atatea opinii !!! Cand un politician da o lege care ne dezavantajeaza toti sarim pe el. Cand intentioneaza sa dreaga busuiocul sau sa se revina la ce a fost, iarasi nu este bine si il luam la suturi. Apropo de cei care sustin contributivitatea, nu uitati ca a crescut la 70 % cum spune mai sus un confrate pentru ca s-a impartit la 20 de ani vechime completa ! Daca se imparte la 35 cum este la civili sa vedeti atunci pensii pe contributivitate !!! De la Cuza pana la unul al carui nume n mai vreau sa il pronunt au fost pensii militare. Toate tarile din NATO si UE au pensii militare separate de civili. Vreti ca noi sa fim mai cu mot !? Cum o dai nu este bine. O noua lege acum ar fi ca in vorba aia cu boala lunga moarte sigura ! Asa ca cea mai buna varianta este: Ultima OUG care a modificat legea 223 a trecut prin senat si urmeaza sa intre la camera. Acolo vor fi modificate articolele astfel incat sa fie cum spune domnul de la Romil. Acum, normal ca la cei care au pensii mai mari ca activii pe functii o sa le iese mai putin, asa ca raman in plata cu ce au.O fi bine !? La cei cu pensii mici or sa fie niste cresteri dar sa nu va asteptati sa ajungeti la cei care au 18-20 000 de lei. Iar impozitarea unor pensii peste anumite cuantumuri este apanajul puterii politice ca de asta guverneaza.Trecerea la corelarea cu activii si respectarea unui principiu conform caruia o pensie nu poate fi mai mare decat solda unui activ este foart eok. In acest mod se opreste si hemoragia de specialisti care parasesc institutiile pentru pensii mai mari ca salariile.

  19. geofreeland

    @Gigi Ai dreptate in sensul ca pensiile militare trebuie acordate prin lege specială, adică strict dedicată acestei categorii sociale fără nicio interferență cu civilii sau alte categorii militarizate. In lumea aia cu valori militarii sunt tabu șu nu pit fi terfeliți de vreo Olguță politică. Dacă se întâmpla asta în America, a doua zi, acea olguță zbura. Deci?

  20. Titi

    GIGI, corect comentariul de mai sus, cu o singura precizare:
    In proiectul legii sistemului public de pensii se foloseste VPR (valoarea punctului de referinta) care va avea valoarea de 75 lei in 01.09.2021,si care se inmulteste cu numarul total de puncte realizate in activitate, deci nu se mai impart punctele la 35..!

  21. neacsu marin

    @Titi,
    Un sondaj ar fi inutil, din urmatoarele motive: 1. Nu cei care raăsund decid; 2. Orice va iesi din sondaj, pe Olguța nu o privește;3.Nu siu cati vor raspunde, dar nu garantez ca vor fi prea mulți care să știe ce vor și să știe și ce înseamnă o variantă sau alta.No offense! 4. În astfel de cazuri decizia trebuie să o ia cei care cunosc tehnic legislația și consecințele;
    Dar, mai intai trebuie stabilit prin vot , dacă acceptăm firimituri sau mergem pe totul sau nimic, adica ori anularea ordonantelor, ori nimic. Aici e marea dilemă l care trebuie să decidă populimea. După ce se stabilește principiul , amănuntele le decid tehnicienii.

  22. neacsu marin

    @Gigi,
    Buni, prosti, specialisti sau amtori, toti trebuie informati, nimeni nu are dreptul sa ia o decizie privind soarta altcuiva fara sa il informeze macar, daca nu sa ii ceara parerea.

  23. Liviu E

    Este o diversiune mizerabila alaturarea generalului Oprea la gasca politicienilor iresponsabili care ne mint si batjocoresc. El chiar vrea sa ajute rezervistii.

  24. Gigi

    @Neacsu,
    Ce spuneti dvs legat de informare ar fi idealul in democratie ! Politicienii sunt votati sa ia decizii, acum ca nu toate sunt cum vrea poporul……asta tine tot de regulile democratiei, minoritatea se supune majoritatii.

  25. Gigi

    @Titi,
    Aveti dreptate in privinta precizarii. Insa dati-mi voie sa ma explic cum vad eu VPR-ul. EU NU CRED CA ACEASTA LEGE ESTE APLICABILA. De ce ? Am o cunostinta care acum are 4,1 puncte, a avut salarii/venituri mari, ceea ce inseamna 4400 lei brut,adica 4160 net. Daca are 4,1 puncte inseamna ca are un punctaj total de 143,5 puncte. Daca inmultim 143,5 X 75 = 10 762 lei !!!! Credeti dvs ca are statul bani sa plateasca astfel de pensii !!!!! Multi merg la serviciu si nu viseaza la un asemenea venit lunar.La o pensie de 2 200 lei , adica 2 puncte, 2×35=70 de puncte x 75 = 5 250 lei brut lunare !!! Pun aceiasi intrebare !!! Asta in conditiile in care mai toti analistii financiari spun ca se apropie pensionarea decreteilor, un val mare de pensionari !!!

  26. bazil

    Un lucru e foarte clar. Acum e un moment prielnic pentru a rezolva macar partial imensele nedreptati si decalaje intre pensiile militare printr-o OUG .Ca ulterior se va lucra la o noua lege a pensiilor militare care sa rezolve aproape totul, e alta problema. De aceea , acum e momentul ca eforturile tuturor asociatiilor, comitetelor si comitiilor sa se uneasca pentru o solutie cat mai buna, pentru toti rezervistii, indiferent de anul pensionarii.Orgoliile nu isi mai au locul si rolul acum.S-au prezentat mai sus 2 variante, precizandu-se ca ar fi si a treia pe rol. Ceva date despre a treia se stiu? Cat despre varianta „puterii”, probabil o OUG care sa intre in „span”, incepand cu 01.06.2019 , cred ca este o varianta oportuna cu conditia sa fie biune gandita si aplicata. Nu trebuie uitata pensia suplimentara care sa fie calculata separat (desigur, pentru cei cu pensii actuale de 5 cifre nu prea mai conteaza cateva sute de lei, pentru marea majoritate insa acesti bani, meritati dupa zeci de ani de contributie , sunt importanti) si OMM. Cu aceasta ocazie s-ar putea face un pic de ordine si in OUG 57/2015 la art. 28 in sensul luarii in calcul a unor sporuri permanente, anulate pe nedrept de OUG57/2015 in favoarea unor sporuri conjuncturale. Iar propunerea cu introducerea unui impozit progresiv este chiar binevenita , prin aceasta s-ar obtine o parte din fondurile necesare cresterii pensiilor mici si medii . Concret, se poate merge pe urmatoarea grila de impozitare(este doar un exemplu, pot fi n+1 variante): pana la 2000 lei, impozit zero, de la 2001 la 6000, impozit 10%, de la 6001 la 8000 impozit 20% sau 25%, de la 8001 la 10.000 impozit 40 % sau 50%, de la 10001 la 15000 impozit 60% si tot ce depaseste 15001 lei, impozit peste 70%.Nu ar mai sari nimeni sa acuze ca pensiile militare sunt asa si asa , s-ar aduce si pensiile alea de multe „bulioane”(cuantumuri excesiv de avantajoase) la nivele rezonabile cat de cat, la net.

  27. Gigi

    Legea cadru nr.153 / 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice – anexa VI – art.7 (3) – Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deținut se actualizează proporțional cu evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prin hotarare a Guvernului !
    In acest sens, prin HG nr. 937 / 2018 a fost stabilita – incepand cu ianuarie anul curent – valoarea salariului de baza minim brut pe tara la 2080 de lei lunar, iar pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, la o valoare de 2350 de lei !
    De asemenea, tot prin hotarare de Guvern, incepand cu ianuarie anul curent, cuantumul soldei de grad / salariului gradului profesional s-a actualizat proportional cu evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata !
    Deci, o actualizare cu soldele activilor ar fi foarte ok, pentru ca tine cont si de valoarea salariului de baza minim brut pe tara stabilit anual, cel mai probabil functie de inflatie si de posibilitatile bugetare sau evolutia economica.De asta spun ca ar trebui sa renuntam la indexare. Si magistratii tin pasul la pensii cu salariile celor din activitate si nu li se indexeaza cu inflatie si etc.

  28. Gigi

    @Bazil,
    Foarte corect si pertinent tot ce spuneti dvs., insa, o parere, ar fi bine sa nu ne pronuntam noi pe grile si procente de impozitare. Sa lasam politicienii sa isi asume decizii pentru ca ei sunt cei care cer voturi de la oameni.

  29. neacsu marin

    @Liviu E,
    Desigur, este un punct de vedere, dar as prefera sa continuați să îi faceți propagandă lui Oprea pe paginile de Facebook. Aici se discuta cu argumente, nu se face propaganda.

  30. Titi

    @Gigi, asa este, VRS=75 este mult prea optimist pentru anul 2021, deoarece proiectul de lege al pensiilor civile prevede ca in luna septembrie 2021, valoarea punctului de pensie va avea o crestere de aproape 50% fata de septembrie 2019 (1875 lei:1265 lei), o crestere pe care eu nu o vad realista..!

  31. neacsu marin

    @Bazil,
    Mai sunt niste aspecte de care trebuie ținut cont atunci cand stabilim ce vrem. Cine ăti garanteaza ca o ordonanta de urgenta va rezista in timp? Se stie ca acestea au valabilitate cat vrea guvernul, schimbarea guvernului sau a regimului, partidului aflat la putere, poate duce la anularea ordonantei.Iar in situatia de astazi, cine stie cat mai rezista Dancila, Dragnea sau PSD-ul la Putere?Al doilea aspect este că opoziția a initiat la foc automat propuneri de anulare a pensiilor speciale, in care a inlus,retras, rebafgat, pensiile militare. La ce ne putem astepta dupa ce vin la putere? Pana la urma totul este o loterie, nimeni nu iti poate garanta nimic, asa ca s-ar parea ca solutia cea mai buna ar fi ” ia cat poti de la cine poti, nu lasa pe maine ce poti lua azi!” Dar ce facem cu principiile, cu onoarea de care vorba chiar și Dragnea(nu e culmea ipocriziei?) cu batjocura permanenta, cu cei care au murit in fata bancomatelor sau scriind scrisori presedintilor, cu cei care au facut infarct tot luptand in justitie pentru recuperarea drepturilor furate, daca acuma batem palma cu cei care au produs atatea nenorociri si accceptam firimituri? Imi e teama insa ca atata vreme cat vomramane dezbinati, lipsiti de forta si determinare, scandalagii de facebook, compromisul ramane singura solutie.

  32. neacsu marin

    @Bazil,
    Impozitarea progresiva nu ar fi , din punct de vedere financiar, mai ales al guvernarii, o solutie proasta, chiar foarte buna, e aduatoare de fonduri la buget, deci e normal sa o propuna. Dar, se nasc intrebari:
    1. se aplică tuturor salariaților si pensionarilor? Daca nu, inseamna ca este discriminatorie.
    2. este discriminatorie oricum, pentru ca atata vreme cat impozitarea este procentuala, cei cu salarii mari oricum vor plati mai mult la buget, pentru ca 16% din 2000 lei nu este egal cu 16% din 20000 lei. Atunci daca cei cu salarii mai mari platesc procentual corect, de ce sa fie suprataxati? Pentru ca au muncit mai mult, au fost mai destepti, sau au produs mai mult? Pai asta este o pedeapsa, e ca si cum am pedepsi productvitatea, invenivitatea, inteligenta.
    3. cum stabilesti granitele si diferentele dintre ele? Adica unul care are pensie de 6000 lei plateste, in exemplul tau 10% iar unul care are 60001 20%? Nu e cam mare diferența pentru un leu ? Aici eu as veni cu o altă soluție care sa faca (daca se va stabili impozitarea progresiva, (dar tuturor, nu doar pensionarilor militari) trecerea mai usoara si mai echitabila. Plecand de la suma salariului sau pensiei minime care sa aiba o impozitare minima, să zicem de 5%, mai departe sa se mearga pe trepte mai stranse, adica la fiecare 500 lei adaugat un procent de 1-2% impozitare. Astfel se va ajunge ca la o pensie de 5000 sa se ajunga la o impozitare de 14%, la 7500 lei, de 22%, la la 10000 de 32%, DAR PROGRESIV nu prin salturi mari. Asta, repet, daca se va accepta impozitarea progresiva si nu va fi declarata discriminatorie, Știu ca in afara se foloseste , asa ca sunt sanse sa fie acceptata si aplicata.Impozitand cu adevarat progresiv, pe trepte mai apropiate, maimici, se evita diferentele imense dintre doua pensii apropiate, despartite de un leu.

  33. bazil

    D-le Neacsu, poate nu am fost suficient de clar . Impozitarea progresiva se aplica, functie de cuantum numai pentru suma ce depaseste o anumita valoare. Exemplu: cineva are brutul de 6500 lei. Impozitul va fi de !0% pt suma de 4000 lei, la care se adauga impozitul de 20$ pentru ceea ce depaseste 6000 lei , deci in total 500 lei. Si idea dvs e foarte buna , cu salturi mai mici insa e clar ca pensiile „excesiv de avantajoase” trebuie impozitate corespunzator.Nimeni nu-i opreste pe cei din Legislativ sa aplice impozitarea progresiva la toate pensiile, sa aar fi corect pt toti. Cat despre „taxarea suplimentara” a celor ce au „muncit mai mult, au fost mai destepti, au produs mai mult………dati-mi voie sa ma abtin! Sunt multe exemple cu „productivi, inventivi, intelighenti…..” care iesira la „penzie” pe la cca 40 de ani si , fiind fff inventivi, destepti si productivi dar mai ales orientati spre „concursuri de imprejurari” , fura incadrati pe cam aceeasi „fonktzie” dar „tzivili” si ramasera si cu „penzia aia de 15000 lei si cu „salarul” de peste 10.000 ! Sanatate tuturor si o zi buna

  34. NeO

    Unul din obiectivele urmărite de reprezentanţii puterii este de a induce ideea că se repară ceva prin actualizarea propusă. Parţial da, dar problemele de fond în actualiare vor rămâne: diferenţe de nr., cuantum procentual , definire şi mod de acordare a sporuriror ce intră în baza de calcul ( plafonarea propusă la nivelul maxim din lege e interesantă la o primă vedere dar trebuie ştiut că unele nu intră la salarizare în limita de 30%, iar aplicarea acestei limite este la nivel de ordonator principal şi nu la individ). Acordarea „virtuală” a unor sporuri prin echivalarea cu condiţiile corespunzătoare de la activi ridică iarăşi probleme de aplicare şi rupe efectiv pensia de condiţiile de la stabilire. Propunerea cu revenirea la contributivitate pare a fi avantajoasă privită pe termen lung, dar nici ea nu va rezolva sloganul cu egalitatea, pentru că acest lucru este doar o zicere bună urechii, nefiind adevărată decât dacă în ultima sută de ani salariul fiecărei funcţii ar fi avut o pondere constantă faţă de elementul de referinţă salariul mediu brut. Or, aşa ceva nu s-a întîmplat. Nu există o intenţie reală a guvernanţilor de a duce pensiile militare către contributivitate- a se vedea obsesia Olguţei de a scoate în 2017 prin OUG prevederile referitoare la militari din L263 şi art. 161 din noua lege a pensiilor publice prin care încearcă să-i îndepărteze pei cei care au ieşit la pensie în 2011-2015. Mai degrabă, ideea va fi preluată şi se va stabili şi o a doua modalitate de calcul, conform prevederilor actuale ale L263 pentru toate pensiile militare. Dacă asta se va întâmpla, va reveni în actualitate propunerea de anul trecut cu „impozitarea” sub forma CAS pentru ce depăşeşte cuantumul conform contributivităţii pentru toate pensiile, propunere care nu s-a finalizat doar din cauza pensiilor militare care nu aveau un calcul pe contributivitate.

  35. Dan

    In 2018, pensia medie de invaliditate a militarilor a fost de 1599 de lei, fata de pensia medie de serviciu de 3839 de lei, multi pensionari de invaliditate aflandu-se ad literam la limita subzistentei. Pe Legea 223, casele sectoriale nu mai adauga perioada de invaliditate la implinirea varstei standard, lasandu-i pe acestia in mizerie. ”Bonus” din pensia de mizerie li s-au taiat si vechimea ca militari in grupele de munca (care le-au avut iainte de pensionarea ca invalizi ,( zeci de ani de conditii cumplite care i-au terminat),ca sa nu poate cere pensionarea anticipata.Inechitati? Hai sa fim seriosi: autorii acestor propuneri, cine-or fi ei, nu se gandesc decat la propriul interes. Nu-i doare de inechitati nici in dos

  36. neacsu marin

    @Bazil,
    Chestia cu trecerea de pe functie militara pe functie civila prin modificarea incadrarii si inginerii șmecherești trebuie să înceteze. Pentru a nu bloca dreptul pensionarului de a mai lucra , trebuie modificată legea și interzisă angajarea unui pensionar in aceeasi unitate sau chiar aceeasi structura in care a activat ca salariat. In ceea ce priveste impozitarea progresiva, din cate stiu eu nu s-a aplicat sau in mod cert nu in sfera pensiilor

  37. B. VASILE

    Varianta 2 pe baza de contributivitate foarti multi o sa plinga pentru ca niciodata nu se va mai imparti la 20 ani.

  38. Gigi

    @ neacsu marin 11 aprilie 2019 – 10:29
    Dar, se nasc intrebari:
    1. se aplică tuturor salariaților si pensionarilor? Daca nu, inseamna ca este discriminatorie.
    Aici este si nu este cum spuneti.Impozitarea progresiva se doreste a fi aplicata doar pensiilor, nu si salariilor.Apoi, impoz progr se aplica doar pensiilor calculate altfel decat pe contributivitate si are sanse mari de a fi decalarata, la o eventuala contestare, ca fiind constitutionala. De ce ? pentru ca CC a spus ca pensiile noastre sunt alcatuite din 2 parti, una contributiva si alta care se suporta de stat de la buget , functie de conditiile social-economice. Functie de aceste conditii poate fi stabilita o astfel de impozitare.

    2. este discriminatorie oricum, pentru ca atata vreme cat impozitarea este procentuala, cei cu salarii mari oricum vor plati mai mult la buget, pentru ca 16% din 2000 lei nu este egal cu 16% din 20000 lei. Atunci daca cei cu salarii mai mari platesc procentual corect, de ce sa fie suprataxati? Pentru ca au muncit mai mult, au fost mai destepti, sau au produs mai mult? Pai asta este o pedeapsa, e ca si cum am pedepsi productvitatea, invenivitatea, inteligenta.
    3. cum stabilesti granitele si diferentele dintre ele? Adica unul care are pensie de 6000 lei plateste, in exemplul tau 10% iar unul care are 60001 20%? Nu e cam mare diferența pentru un leu ?
    La punctele 1 si 2 va rog sa imi dati voie sa va spun cum se aplica. Acum primii 2000 nu se impoziteaza la nicio pensie. De la 2000-6000 (sa mergem pe grila dvs) se impoziteaza 10 % adica 400 de lei. De la 6000-10000 sa spunem 20 %. Acxest procent va fi la suma de peste 6000 nu la toata suma! Adica un leu se impoziteaza cu 20 % si mai ramai cu 0,80 de bani adaugati la netul existent pana in 6000 . Sper ca am fost explicit.
    Si solutia dvs cu progresiva in salturi mici ar fi ok

  39. neacsu marin

    @Gigi,
    Indiferent de unde sunt platite pensiile, ele reprezinta o recunoastere si recompensa a muncii depuse care nu poate fi nici contestata nici luata. De retinut faptul ca nu pensionarul militar a stabilit de unde va primi pensia ci statul care a cosiderat ca asa se cuvine. A il pedepsi acuma pe pensionar pentru ceea ce au stabilit legiuitorii inainte ca el sa se nasca, este absurd si nedrept. Deci chestia cu guvernul care are dreptul sa modifice cum vrea el pensia sau impozitarea pentru ca este incapabil sa obtina fonduri din activitati profitabile, este doar modalitate de a ascunde incompetenta si furtul institutional din drepturile cetatenilor.
    Impozitarea diferita( ca procedura, nu ca cuantum, este din nou o porcarie pentru ca este clar o discriminare, tratament diferentiat in fuinctie de .. profesie, sau an de pensionare.
    Dar, repet, daca pana la urma se va decide sa se introduca impozitarea graduala, cea mai bună solutie este cea cu ridicarea treptata pe pasi mici a procentului de impozitare, din motivele deja expuse.

  40. Geofreeland

    Si apropos de pensia suplimentară. Ea a fost plătită. Nu avea si nu are treabă cu pensia. Unde sunt acești bani, purtători de dobânzi? C-așa e în capitalismul rapace. Apoi, munca în civilie după ieșirea forțată la pensie pe care statul a taxat-o unde e? Noi versus stat, antagonism total. Cine minte? Și…și cu banij luați. Are dreptate Coarnă, urlete, țipete, vuvuzele…

  41. Gigi

    „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă având în vedere că principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu. Acordarea pensiei de serviciu constituie o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Constituția României.”

    https://www.stiripesurse.ro/csm-nu-vrea-eliminarea-pensiilor-de-serviciu-pentru-magistrati-si-parlamentari—este-o-garantie-a-statului-de-drept_1341409.html

  42. puscasiuc constantin

    CCR nedreptateste pensionarii militari care au contestat in diferite feluri OUG 57, art 40. Astfel, CCR, spuma dreptului romanesc, a intors acest matrapazlac pe toate partile insa mereu se face ca nu vede faptul ca obiectul modificarilor completarilor, abrogarilor nu exista la 11 dec 2015. Mai mult, se face ca nu stie ca nici justitia nici CCR nu au dreptul sa decida, hotarasca, sa dispuna asupra legii 223/2015 sau asupra faptelor, intamplarilor, imprejurarilor care au avut legatura cu legiferarea si emiterea acestei legi, inainte de intrarea ei in vigoare, inainte de 01 ian 2016. Pana la 1 ian 2016 Parlamentul Romaniei a legiferat in domeniul pensiilor militare. Nimeni, fie el guvern, justitie sau CCR nu poate schimba forma unei legi care este rezultatul unui proces legislativ constitutional si nu o poate nici oprii sau distruge. Faptul ca CCR se pronunta asupra Legii 223 privind pensile militare de stat, considerand ca in conf cu art 62 din Legea 24/2000 republicata aceasta a fost schimbata la 11 dec. 2015 este o mare neregula. Daca legea 223/2015 publicata in M.Of 556/27 iulie 2015 a intrat in vigoare atunci in Romania exista Legea pensiilor militare. Un alt text emis de guvern nu putea intra in vigoare ca lege nefiind promulgat In realitate dispozitiile OUG 57 art. 40 nu constituie evenimente legislative (modificari, completari abrogari)in intelesul Legii 24/2000, nefiind conforme cu art. 58 alin 2, si 3, adica au intrat in vigoare la o data la care Legea 223 privind pensile militare de stat nu exista si sunt anterioare legii. Cum o fi fost abrogat art.22 din Legea 223 la 11 dec 2015, cand el a intrat in vigoare la 1 ian 2016, probabil ca numai CCR stie. Aceste aspecte fac ca textul utilizat astazi de CPS sa nu fie o lege in intelesul Constututiei Romaniei. Totusi CCR se face ca nu vede si pronunta asupra lui.
    Insa probabil ca Dragnea stie cu siguranta de acest matrapazlac care are urmari si in Parlamentul Romaniei unde de 4 ani se amana rezolvarea OUG 57/2015. Astfel, prevederile OUG. 57, art. 40, intrate in vigoare la 11 dec 2015 si care care in viziunea CCR au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016 ca facand parte din Legea 223 privind pensile militare de stat, nu mai pot sa fi aprobate sau respinse in Parlamentul Romaniei. Ele sunt deja prevederi ele legi si nu pot fi decat eventual abrogate. Iata dece se grabeste Dragnea cu o noua lege a pensiilor militare. Nu rezolvarea inechitatilor ci indepartarea matrapazlacului, rusinea legislatiei Romanesti este scopul.

  43. raul

    @Dan ,mai informeaza-te ,pt ca pensia de invaliditate e ,,perioada asimilata” si se adauga la vechime la implinirea varstei standard,la acordarea pensiei pt limita de varsta!

  44. Dan

    Raul habar nu ai dar te bagi. Asa era inainte de 2015 pe legea 263/2010 dar nu se aplica niciodata deoarece nu se vroia de cei de la CSP militare (asa zisele ‘norme interne’). Legea 223/2015 nu prevede deloc perioade asimilate pentru invalizi (chiar imbolnaviti sau raniti in misiuni). Dupa ce le se fura si grupele ( nu li se mai iau in considerare la MAI ) invalizii nu mai au cum sâ mai iasa la pensie la limita de varsta (cu reducere pentru grupe ) decat daca apuca varsta standard de 60 de ani.Nici unul nu a supravietuit atat. Practic invalizii ( prin furtul grupelor) sunt condamnati intentionat la moarte.Intreaba orice invalid militar ( sau pompier politist etc)

  45. raul

    Nu ma contrazic cu tine dar intreaba un specialist!Ai implinit varsta standard de pensionare si nu ti-au luat in considerare perioada de invaliditate ??Nu cred!
    Art. 25. –
    (1) Constituie vechime pentru stabilirea pensiei militare de stat în condițiile art. 16-18, art. 22 și art. 32 și perioadele recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în condițiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi.
    Daca nu ,da-i in judecata!

  46. bazil

    Sunt unii comentatori, pe diverse site-uri care vad ca s-au speriat ca de ciuma bubonica de var. 1 spunand ca ar fi niste cresteri f mari de cca 10% sau chiar mai mari si ca nu ar fi bani, ca bugetul e sarac(cu duhul?????) bla bla bla.. Le recomand (acestia se speriasera si prin ianuarie de „uriasa ” crestere de 1, 3 % si probabil ca de acolo li se trage! )sa isi aminteasca de rentele cele viagere, multe peste 10.000lei si pt care sunt bani, de pensiile civile care au crescut (zeci de mii ) chiar cu 1500-2000 lei si mai mult , cu acordarea din urma , de indemnizatiile uriase ale unor contopisti ……pt care sunt bani ……bla bla bla. Si ca sa doarma linistiti le recomand sa mai citeasca macar o data dar bine ceea ce e scris pentru var. 1 drept conditie-„se solicită acceptarea aplicării pentru sumele ce depășesc un anumit plafon (care urmează a fi negociat) a IMPOZITULUI GRADUAL. În urma simulărilor se vor stabili cotele de impozit” .Cu privire la impozitul progresiv …..tot soiul de comentarii ca nu se poate, nu e constitutional……ca trebuie aplicat la toti(probabil asta se coace in laboratoarele ultrasecrete de importanta deosebita). Stimabililor, se poate sa se poata . In Franta prin 2010 se aplica acest impozit in 3 trepte, in Grecia , cu 9 trepte de impozitare, in Spania cu 4 trepte de impozitare, in Cipru-4 trepte de impozitare, in Luxemburg-17 trepte de impozitare, in Malta-4 trepte de impozitare, in Olanda-4 trepte de impozitare, samd.Variante sunt, solutii de reducere a decalajelor intre pensiile alea gonflate si cele modest mignon sunt iar cei cu pensii de peste 10.000-15.000 lei trebuie sa inteleaga ca nu se poate altfel , in momentul de fata pentru a se indeplini macar partiala color dezideratul trambitzat in campania trecuta-DREPTATE PANA LA CAPAT !.Cestiunea cu „ori totul, ori nimic” se potriveste de minune celor cu pensioare balaioare de 10.000-15000-20000…….. lei spre ex

  47. neacsu marin

    @Bazil,
    Sa nu se mai sperie, s-a ales varianta 3(de catre liderii nostri), dar sa vedem ce va decide Olguta,cand se va publica, ce va cuprinde, dar -mai ales-cand se va pune in aplicare. Si apoi sa ne rugam sa nu se proroge sau sa nu apara o alta ordonanta mai urgenta care sa o anuleze.

  48. Dan

    Raul tu crezi ca invalizii militari multi foarte grav bolnavi cu pensii de mizerie au bani sa-i toace cu avocati cand ei nu au ce manca? (De medicamente nici nu se mai pune problema ) Pe ce lume traiesti ?

  49. ionescu

    Timpul ne demonstreaza ca inainte era un lup….acum este o haita,care trebuie hranita.Ma uit uimita la cum se perinda atita personal prin posturile Puterii ba se remaniaza,ba ca sint dati afara…scopul fiind de a trece toti pe la ciolan.

  50. john

    Fac parte din randul celor care nu au ales cele mai favorabile sase luni consecutive, pentru claculul pensiei, din diferite motive-necunoasterea modului de calcul;indusi in eroare de catre comisiile MApN din februarie 2016;starea de sanatate;perioada, de multi ani trecuta,din care trebuia sa alegem cele sase luni consecutive;etc,etc.Va rugam sa ne ajutati ,spunandu-ne cui sa ne adresam pentru a propune modificarea art 28 pct(10) din L223/2015, astfel incat sa alegem si noi cele mai favorabile sase luni consecutive, pentru baza de calcul a pensiei. Va multumim!

  51. Șmecherie electorală. Să fie repusă în funcțiune șegea veche, fără contributivitate, și gata!

  52. dora

    Când va veni PNL-ul la putere, cred că vor proceda astfel:
    -și pensiile militare vor trece pe principiul contributivității;cei a căror contributivitate a fost împărțită la 20 de ani (anul 2010), să le fie recalculată pensia, împărțeala să fie funcție de vechime (25,30,35 ani). Că, deh, după 2010, așa s-a procedat. Corect nu?;
    -să se procedeze la impozitarea graduală a tuturor veniturilor (salarii, pensii);
    Pensiile și salariile în sumă de 2000 lei de ce să nu fie impozitate?. Sunt venituri!.
    Citesc comentarii privind pensiile mari de 10.000,15.0000,20.000 lei. Așa și?. aveți informații că acele pensii au fost calculate pe baza unor documente false?. Cam cât ați vrea să aibă un șef de direcție generală, șef de stat major,și alții cu funcții mari de conducere? 5.000 lei?6.000 lei?.Ăsta e principiul după care vă ghidați? Să moară capra, vecinul și tot neamul. Ați lucrat cu acele persoane? Le știți atribuțiile, cum au muncit?. Sau pentru voi toți sunt cadriști, pupincuriști, etc. Vorba lui Dragoș Pătraru: Nii la ei, mă!

  53. bazil

    @ dora. Cand va vei….de va veni….daca taceatzi filozoafa ramaneati…..sau cu alte cuvinte mai incet cu pianul pe scari si cu fata popii….Daca pensiile militare vor trece pe principiul „contributelii” nu prea se va imparti la 35 cum zic multi ci , functie de anul nasterii la 20,21,22,23,24,25,………Cu impozitarea graduala ….am aratat mai sus tari cu traditie cum procedeaza …..inclusiv GRECIA cu armate de pe vremuri imemoriale si cu un General , considerat cel mai mare nu din parcare ci din ISTORIA cunoscuta !Daca dvs. doriti ca si pensiile sub 2000 lei sa fie impozitate e treaba dvs personala, restituiti suma datorata(cum credeti, nimeni nu va poate obliga sa faceti altfel cu banii proprii) .Cu pensiile alea de 10.000, 15000 , 20000 si mai mari ……ce fel de informatii mai vreti….sunteti cumva de la informatii? S-a spus de multe ori pe la teveuri ca ele ‘ezasta”, vorba unor clasici, cum au fost calculate ….desigur conform legii si unor amendamente speciale pentru speciali, nu in baza unor documente false. Totusi, daca sunteti asa priceputa si informata, sa ne spuneti si noua cati sefi de directii generale, sefi de state majore, si altii cu functii mari de raspundere(dar nu e la x, e la y,e la z)au peste 10.000 lei pensie, cati au peste 15000 lei…..samd…..aici e buba , aici e problema , aici e dilema …..mai cititi…..mai invatati….invatati…invatati….vorba unor clasici…..si cati care nu au avut aceste functii …au mai mult…..

  54. bazil

    Si daca e Deficit bugetar mare, sa fie pentru toti , si pentru vecin si pentru capra vecinului nu numai pentru unii. Veniturile unora cresc intr-o veselie , pensiile idem si la fel……, indemnizatiile la fel……, facilitati peste facilitati…..Unde e Deficitul bugetar? de ce raspanditi zvonuri false, tovarasico?

  55. Doru

    Oricum ar fi, toți cei ieșiți la pensie și – au ales un moment, nimeni nu i-a prea forțat. Acest moment a fost ales ori că era o perioadă bună, ori că s-au dat ajutoare, plăți compensatorii.
    Acum, majoritatea sunt nemulțumiți, pe bună dreptate, că politicul (și militarul) au schimbat legile.
    Indiferent de situație tot timpul vor fi nemulțumiți. Cred că undeva este un echilibru. Cei înainte de 2010 au luat ajutoare și plăți compensatorii. Păi cum să aibă pensie egală cu a mea ieșit după 2010. E echitabil? Nu. Trebuie să fie o diferență.
    Apoi, după o variantă, îmi fac brutul mare și îmi iau 50% taxe, îmi scade netul și se vor lăuda că au crescut pensiile militare cu 80% (brut).
    Dacă acum ai un brut de 4000 lei, netul este 3800 lei. Deci ca să iau aceeași bani in mână, cu varianta actualizării, ar trebui să am un brut de 7000 lei. Rețineți, cu aceeași grilă de impozitare (10% peste 2000 lei și procent maxim al pensiei, 85%).
    Din cauza acestor necunoscute se impune păstrarea cuantumului net mai avantajos. De acest principiu trebuie să ținem pentru că nu se știe ce ne vor mai rezerva guvernanții în viitorii ani.
    De contributivitate, același lucru. Poate din 2022 mai bine dar tot cu păstrarea cuantumului net mai avantajos.
    Cred că o rezolvare rapidă ar fi în zona soldei de grad. E atât de mică încât ți-e și rușine. Faceți dle solda de grad pornind de la salariul minim pentru un general 2080 lei, colonel 1800 lei, ltcol 1700 și tot așa până la un subofițer care să aibă minim 1/2 din salariul minim adică 1040 lei. Acesta se va actualiza funcție de activi și toată lumea ar avea de câștigat. O treabă simplă, rapidă, punctuală.

  56. bazil

    O concluzie se impune : in domeniul pensiilor militare este o harababura de nedescris in momentul de fata. Convietuiesc pensii calculate pe L164(prin L241) , pe L119, pe L263 , pe L223 si posibil si pe alte legi. Fiecare lege a avut norocosii ei, fiind create algoritmuri care sa favorizeze un grup ori altul astfel incat, la aceeasi situatie juridica (grad, functie, vechime reala, vechime in grad, functie, esalon ) sunt diferente mari foarte mari, total nejustificate. O imagine de ansamblu asupra acestei probleme ar putea fi scoasa la lumina prin publicarea tabelelor din 2010-2011 ,aduse la zi si completate, cu pensia recalculata in baza L223 /2015 si pensia actualizata in baza L223.Sunt pensii publice si date publice deci ar trebui date publicitatii ca in 2010-2011.S-ar vedea clar diferentele nejustificate si s-ar putea lua masurile de rigoare pentru indreptarea situatiei asa dupa cum decidentul politic a spus raspicat: „doresc o reparație pentru această situație inadmisibilă„.Lalaielile nesfarsite gen…sa se faca totul ca sa nu se faca nimic,……. dureaza prea mult si mai bine sa nu facem nimic……., impozitarea progresiva e asa si pe dincolo si nu poate fi aplicata…..samd nu fac decat sa dea apa la moara celor cu pensii de 5 cifre cu precadere care de altfel asta doresc…….sa se schimbe totul….dar sa nu se modifice nimic….