Europarlamentare 2019, primele concluzii, la cald

Categoria Electorale


Gata, s-a încheiat votul, nu avem rezultatele, doar exit-poll-uri dar cu marja de eroare cu tot, procentele între PSD-PNL-USR vor fi sensibil egale, cu 3-4 mandate diferență. Unii analiști deja au sărit în aer, comentează dezastrul sau ”schimbarea de paradigmă” dar uită că vorbim despre alegri euro-parlamentare care în afară de o tendință de vot, deci un semnal de alarmă și o verificare pentru partide, nu aduce nimic nou, nu schimbă pe plan intern. A, dacă în România în clasa politică ar exista onoare, atunci da, partidul care se află la guvernare, văzând că  lumea nu îl mai susține, ar zice: ” având în vedere opțiunea electoratului, ne depunem demisia și cerem alegeri anticipate sau votul parlamentului pentru formarea unei noi majorități sau opoziția ar cere o moțiune de cenzură.  Dar a noi așa ceva nu există, iar legal, Constituțional orice alte presiuni și încercări de schimbare a guvernului sunt anticonstituționale. Dar să vedem comparative și cu ultimele alegeri parlamentare din 2014, cum stăm:

Euro parlamentare 2014

Prezența la vot : 32,44%

PSD – PC –UNPR- 37.6%

UDMR-6,3%

PNL-15%

PDL-12%

PMP 6,21%

Euro parlamentare 2019

 Prezența la vot 51%

PSD – 25,8%

ALDE – 4,9%

UNPR -1%

PNL-25,8%

USR-PLUS -23,9%

UDMR-5,4

PMP-5,2%

PRO România -5,4%

Privind aceste cifre și luând în calcul evenimentele din perioada celor 4 ani dar mai ales a ultimilor trei ani de guvernare, cifrele sunt surprinzătoare doar în ceea ce privește două elemente :

  1. Prezența la vot- surprinzător de mare față de alegerile din ultimii 5 ani încoace. Având în vedere natura campaniei pentru aceste alegeri și activitatea partidelor, concluzia este că la români campania negativă, ANTI- partide sau anti –persoană, este mai eficientă decât campania pro și asta spune ceva despre români. S-ar putea trage concluzia că românii se mobilizează mai bine să dea jos pe cineva decât să susțină, pentru că întreaga campanie a  principalelor partide parlamentare s-a axat pe denigrarea adversarilor nu pe propriile oferte. Ura a fost atât de mare încât românii au ieșit la vot numai ” să nu câștige ăia”, indiferent care erau ăia.
  2. Scorul mare obținut de USR-PLUS , mai ales dacă avem în vedere că nici nu au un lider de marcă și nici nu s-au remarcat prin ceva în afară de circ parlamentar. Cred însă că marele lor noroc a fost faptul că fiind atât de puțin implicat în activități  oamenii nu au prea avut  ce le reproșa pentru că cine nu muncește nu greșește deci ei, fiind și noi în Parlament, nu s-au remarcat decât prin somnul lui Goțiu. Pe această bază și având în vedere spiritul ”anti” al actualelor alegeri, votul românilor care au votat atât anti- PSD cât și anti-PNL s-a îndreptat către USR pentru că era singurul partid parlamentar care încă nu a apucat să guverneze și să acumuleze ura românilor. Deci având în vedere acest spirit ”anti” al actualelor alegeri, rezultatul USR este oarecum normal.

Rezultatul obținut de PSD este însă absolut de așteptat și aș spune că a fost mai degrabă un vot anti-Dragnea. Așa cum am mai spus, Dragnea, atât datorită modului în care a condus partidul, scandalurilor din cadrul propriului partid, propagandei opoziției, cât și  propriilor dosare și încercării de a scăpa de  ele, a adus partidul la acest rezultat iar dacă nici acum nu a înțeles asta și va continua să pretindă să candideze la prezidențiale și chiar să mai conducă partidul, înseamnă că ori i-a luat Dumnezeu mințile, ori nu îi pasă ce se întâmplă cu PSD-ul, ori o face cu intenția de a distruge PSD-ul.

PNL-ul în ciuda scorului aparent bun (mai ales în comparație cu cel obținut la alegerile din 2016) nu a făcut un mare salt, pentru că dacă ne uităm la alegerile europarlamentare din 2014 unde PNL+ PDL deci actualul PNL au obținut împreuna 27%, acesta este egal cu cel obținut acum.

Semi-surpriză este rezultatul ALDE care, ca și PSD pierde pe mâna liderului dar și a politicii duplicitare duse din dorința de se menține la putere alături de PSD. Cu ei au guvernat, cu ei vor pierde.

Rezultatul PMP (cel puțin cel anunțat de exit- poll) nu este surprinzător, cu toate încercările lui Băsescu și ”expertizele” sale televizate, pentru că acest partid nu a mișcat chiar deloc, nici cât USR-ul și cum românul nu a uitat chiar tot ce a făcut Băsescu cât a fost președinte iar votul a fost anti- somebody, PMP-ul a fost taxat ca atare.

O altă surpriză ar părea să fie rezultatul extrem de slab al UNPR mai ales dacă ținem cont de faptul că liderul Oprea a fost destul de vocal, dar se pare că în ciuda promisiunilor făcute celor care se înscriau în partid, ori nu a reușit să convingă suficienți militari, ori aceștia au venit doar la funcții și plăcinte, ori au mâncat plăcinta și nu s-au mai dus la vot. Când îți bazezi campania pe oferte de genul celor care se vedeau pe paginile de facebook ale grupurilor militare,  este normal să ai astfel de rezultate. La așa campanie, așa rezultat.

Rezultatul obținut de Ponta este undeva sub procentul  la care se aștepta acesta, dar măcar a prins sau se pare că va prinde pragul electoral, ca și UDMR-ul, deși UDMR-ul s-ar putea să mai scadă după numărarea voturilor din diaspora, pentru că în afară de Budapesta, nu știu cine va mai vota cu UDMR-ul din afara țării, ca să îi mențină procentajul. În mod normal, la o prezență de peste 55% ar trebui  ca UDMR-ul să nu prindă pragul electoral, dar ce mai e normal la noi? Revenind la Pro România, este posibil ca aceștia să aibă un prag ascendent până la prezidențiale.

În rest, nimic de menționat.

Ce va urma după alegeri ? Scandal, vor fi din nou proteste manifestații anti PSD, anti-Dragnea, (dacă va mai fi lăsat liber) anti Guvern dar să fim obiectivi: alegerile europarlamentare nu au nici o legătură cu guvernarea. Cine cere demisia guvernului, nu înțelege faptul că nu are legătură coada vacii cu ștampila primăriei. Deocamdată guvernul rămâne atâta timp cât are susținere parlamentară. Dacă opoziția sau Iohannis doresc schimbarea guvernului (eu sincer vorbind mă îndoiesc) să inițieze moțiune de cenzură și să dea guvernul jos conform Constituției. Nu spun asta pentru ă susțin acest guvern ci pentru că dacă tot ne batem cu cărămida în piept că vrem să respectăm legalitatea, Constituția, păi atunci hai să dăm jos guvernul Constituțional, nu sub presiunea străzii. Mă îndoiesc însă că ar fi vreun partid sau persoană politică care să dorească să guverneze până la alegerile de anul viitor. Amintiți-vă doar ce scor a avut Dreapta după guvernarea de un an a lui Cioloș. Cine va guverna în ultimul an, va pierde alegerile.

Așa că eu în locul pesediștilor l-aș da jos pe Dragnea și aș ceda guvernarea, dacă aș urmări rezultate bune la viitoarele alegeri. Cum însă la noi nu există proiecte pe termen lung ci doar ciupeli ”cât ține”, vom merge mai departe cu porcăria de până acum.

O eventuală guvernare PNL –USR-PLUS până la alegerile următoare va fi un dezastru și mai mare pentru că în USR deja s-a umflat tărâța  dar nu are oameni pentru guvernare iar în PNL va începe măcelul între PNL și PD. Chiar nu avem nici o scăpare.

În ceea ce privește referendumul, era de așteptat ca prezența la vot să fie mai mică decât cea la alegeri, pentru că pesediștii înrăiți nu au votat și la referendum. Cum  diferența este de 10%  rezultă că PSD-ul poate conta pe  maxim 800000- de oameni fideli. Ce se va întâmpla dacă votul la referendum va fi majoritar DA? Nimic, pentru că nu va fi obligatoriu și va trebui ca Parlamentul să voteze pentru aplicarea sau legiferarea celor două propuneri care însă ar însemna cel puțin pentru punctul 2 și modificarea Constituției. Ori, ca să schimbi Constituția este nevoie de alt referendum. Cum prima întrebare este pur… ornamentală,politicianistă,declarativă, fără aplicabilitate, acest referendum a fost inutil. Vom trăi și vom vedea.

În altă ordine de idei, în ciuda declarațiilor și comentariilor care curg pe toate posturile de știri și propagandă prezența la vot nu arată că românii ar fi pro –Europa sau pro-Iohannis, cum crede acesta din urmă. Domnul Iohannis ar trebui să ”urmărească cu atenție” cifrele și să constate că doar 25% au votat cu el, ceilalți au ales alt lider sau grup. Repet ce am mai spus, dacă la viitoarele alegeri, cele prezidențiale, unul din partide va reuși să aducă în față un lider, un candidat agreat de oameni, (indiferent ce partid îl va susține) oamenii îl vor vota, tocmai ca să nu îl voteze pe el. El personal nu are simpatizanți nici în cadrul propriului partid, are doar lingăi, ca și Dragnea.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

26 Raspunsuri la Europarlamentare 2019, primele concluzii, la cald

  1. Ifrim

    Membri partidului carlanului Ponta nu sunt de la partidele prezentei opozitii ci fosti colegi de la PSD.Daca nu spargea partidul in doua adunand voturile Pro R la PSD tot primul loc ar rezulta.Exista vina de a nu tine partidul unit!

  2. Pedro

    Si daca mai adunam si voturile din sistemul de aparare cam 5% deoarece multi militari au ales sa-si anuleze votul, PSD -lui ar trebui sa- i dea de gandit mult faptul ca ne- a dus cu vorba atat de mult privind rezolvarea problemelor la pensii si salarii!!!

  3. Iulian

    Pedro,
    cam ai dreptate!

  4. neacsu marin

    @Pedro,
    Sa vedem la anuntarea rezultatelor oficiale (desi nu m-ar mira sa fie „ajustate”) care este procentul voturilor anulate. Toate acele voturi vor veni din partea PSD si PNL, dar in special a PSD.

  5. Stelian P.

    Am impresia ca faceti o confuzie. Problema voturilor nule se pune pentru referendum iar articolul vorbeste despre europarlamentare.

  6. neacsu marin

    @Stelian P,

    Problema voturilor anulate se pune pentru alegerile europarlamentare iar articolul vorbeste despre voturi. Unde e confuzia ?

  7. Ma Ne

    Și UNPR-ul unde este?! Că avea drept țintă atingerea unui prag de 10%!!! Sau n-am înțeles eu bine?!

  8. neacsu marin

    @ Ma Ne,
    Pai slujile nu au loc la masa stapanilor.Ospatarii fac revelionul separat nu ?

  9. neacsu marin

    @Ifrim,
    Daca la voturile PSD de ieri adunam voturile PRO Romania, ALDE si UNPR pe care le-au avut în 2016, obtinem suma de 36% adică aproape la fel ca in 2016. Deci care este marea victorie a PNL? Un lucru trebuie sa retina si PNL si USR si PSD:NICI UNUL DIN ELE NU ARE MAI MULT DE 15% DIN ELECTORAT, deci tot sunt sunt fii ploii. 30% din cei prezenti la vot inseamna 15% din electorat, deci 85% nu ii vor.

  10. Gigi

    Pe mine ma surprinde ca in sondaje, la o participare de 30-35 %, PMP si UDMR erau cotate cu 5 si %, iar ALDE 8-9 %. Acum, la o participare de 50 %, ALDE a coborat sub prag,normal, pe cand UDMR si PMP au ramas la 5, ceva % !!!! Poate explica cineva asta, altfel decat spunea consilierul lui base despre sigfried muresan trecut pe lista PMP acum 5 ani pt a trece pragul de 5 % !!!!!

  11. Gigi

    Mi-a placutacest comentariu de pe un alt blog :
    1.Pensia suplimentara – furt clar.
    2.Pensia contributiva pentru stagiul civil adaugat – furt clar.
    3.OMM cuvenit din alta lege -L80 – furt clar.
    4.Majorarea de 5% din OUG nr.57/2015 – furt clar, in procesul actualizarii.
    5.Reconstructii salariale, sume in loc de produs, coef.de 197,3 – smecherii finantiste.
    6.Inghetari, impachetari, criogenizari si alte tratamente antiimbatranire pentru pensionarii militari.
    7.Generali cu pensii cat subofiterii si subofiteri cu pensii cat ajutorul social.

    PSD deconteaza si aceste „realizari” de pe vremea cand era condus de „pisic” si „interesul national” !

  12. Dan

    Marine gresesti grav cu procentele.S-au dat deja cele definitive si sunt diferite. Si sunt milioane de romani care nu au putut vota altfel psd era sub 10% (nucleul dur al asistatilor colorati si functionarilor din primarii).PS Mai e Solomon arogant cu militarii ?

  13. neacsu marin

    @Gigi,
    In 2012, imediat dupa alegeri, desi obtinuse o majoritate confortabila alaturi de PNL impotriva PD, la ora 21, cand s-au anuntat rezultatele exit polurilor iar UDMR nu avea 5%, Ponta a iesit pe post si a anunta ca conform calculelor lor, UDMR a atiuns pragul si la numaratoarea finala s-a dovedit ca ”avusese dreptate”.Practic fusese un semnal ca cei care vor buymara voturile sa mai puna cate ceva si la UDMR. Apoi, desi aveau majoritate parlamentara a vrut sa iibage la guvernare dar s-a opus Antonescu care a fost apoi carotat pana a plecat. Asa se intampla si cu Tariceanu, voturile de la el pleaca la UDMR, pentru ca cu UDMR Psd-ul s-a intelea intotdeauna mai bine iar aia daca le dai ce cer, stau linistiti si au un numar de voturi constant.

  14. neacsu marin

    @Dan,
    Nu am gresit cu nimic, eu am analizat datele existente aseara, la inchiderea urnelor, la exit poll. Asta am comentat.

  15. Gigi

    @Dan – Comentariul este facut inainte de cele definitive, asa ca nu vad grava greseala a dl Marin. Exagerati si chiar „gresiti grav”asta cu „milioane de romani care nu au putut vota altfel psd era sub 10% „, pentru ca de toti psd ul nu are 3 milioane !!! Eu stiu si foarte multi dintre cei carora psd-ul le-a marit salariile si pensiile dar au votat contra psd-ului, asa ca nu se verifica teoria dvs.Azi este un trend sa fii anti-psd.Asera am vazut la o prezentare Avantgarde ca marea majoritate a votantilor lui dan diaconescu au votat cu USR PLUS !!! Abia asteptam sa ii vad in guvern pe cristian ghinea si dragos paslaru, dar primul va pleca la bruxelles, mare fan monica macovei, va fi un demn continuator al acesteia,nu stiu daca este si al doilea pe lista !!!

  16. Titi

    @Gigi, merg impreuna si Ghinea si Paslaru, locurile 2 si 3 pe lista USR+Ciolos locul 1 !

  17. NeO

    Chiar şi minciuna învelită în staniolul mediatic are picioare scurte. Realizările programului de guvernare trebuiau să le simtă toţi românii şi nu doar cei captivi.Partidul care se doresşte a fi de stânga şi împotriva unei Europe cu două viteze, face în România mai multe viteze sociale, inventând priorităţi care se dovedesc nereale, de parcă inflaţia te întreabă din ce anexă la Legea salarizării sau ce fel de pensionar eşti. Oricât s-ar ascunde interesele personale ale unor politicieni, oricâte recompense nemeritate prin funcţii s-ar acorda, timpul şi societatea reacţionează la stricăciuni lipsite de profesionalism şi pline de ipocrizie. Am văzut ieri cât de necuviincios poate fi europarlamentarul manda cu o persoană în vârstă. Şi asta se plăteşte acum, nu altădată cum ar fi crezut ameţiţii de putere. Prosteala că astea au fost europarlamentare şi că altfel stau lucrurile e curajul găinii înainte de tăiere. Prezidenţiabilul Tăriceanu rămâne cu banii luaţi şi cu visul spulberat, neînţelegând că el a fost şi furat de PSD şi lovit cu manta de votul popular.
    Câştigătorii care au jucat pe un număr şi le-au ieşit două, trebuie să realizeze că voturile nu sunt ale lor, ci mai degrabă ale unor trecători nemulţumiţi. Or, după ce trece ploaia, vânzările la umbrele scad!
    Vom vedea câte dintre partide vor face o analiză corectă şi ce măsuri vor lua. Altfel, greşelile repetate pot duce la eşecuri surprinzătoare. Se cheamă lecţii învăţate!

  18. pedro

    neacsu marin:Referitor la voturile nule , aveti dreptate ca se pot face manarii, ca in 2009 la alegerile prezidentiale cand pe parcursul numararii voturilor din liste in loc sa creasca in mod firesc si totalul voturilor nule acestea scadeau!!Si la sesizarea PRM ,BEC a raspuns dupa 2-3 luni ca au gresit cei de la sectii si in voturile nule erau si valabile!!!!!U UNPR -ul a realizat un scor jalnic sub procentul celor independenti.In NT are 0,65% iarindepend. au peste 1,5 si chiar 2!!! Asta spune mult ca oprica a ramas cum a zis Ponta „minte mica”!!!!

  19. Gigi

    Cum au votat militarii români din Kandahar
    PSD – 40
    Alianata 2020 – 200
    ProRom – 71
    UDMR – 5
    ALDE – 20
    PNL – 102
    PMP – 20
    ProDemo – 4

  20. Gigi

    Un punct de vedere la cald al unui avocat care a fost alaturi de pensionarii militari in 2011 cand au fost taiate pensiile. Unii pensionari nu au prin acele vremuri insa cred ca ne da de gandit ce spune reputatul avocat :
    „PSD nu mai are candidat la prezidentiale. Pe ezitarile lui Dragnea, care si aseara a avut un discurs ambiguu si jenant, nu si-au crescut propriul candidat. O sa fie nevoiti sa improvizeze, intrucat si Tariceanu este fragilizat de incredibilul esec de ieri (ALDE nu a intrat in Parlamentul European). Asta nu este o veste buna pentru Iohannis – ramanand fara “dusmanul” Dragnea, dl Iohannis nu mai poate fi salvator. Domnia sa chiar nu are cu ce sa ne convinga sa ii mai acordam inca un mandat. “Salvatorul” va veni de la USR – Plus, si nu va fi Ciolos, ci Kovesi.
    PSD are legitimitatea grav periclitata. Guvernul nu va mai rezista unei motiuni de cenzura.

    De-abia acum vin insa problemele, mai ales pentru cei care mai viziteaza, din cand in cand, aceasta pagina.

    Nu ca PSD ar fi fost mai breaz, dar noua majoritate extra-parlamentara nu va fi de acord nici cu noua lege anti-camatarie, nici cu modificarea legii darii in plata, nici cu majorarea amenzilor aplicabile de ANPC la cifra de afaceri a corporatiei care abuzeaza de puterea sa economica. Tot ce s-a castigat in acesti ultimi 3 ani va fi neutralizat, pentru cacPNL si USR – Plus sunt “liberali”, tin cu stapanul corporatist. Stiti asta, ia-ti vazut cum se bat cu tot armamentul din dotare pentru profitul cu orice pret al bancilor si al corporatiilor straine. Nici Isarescu nu va mai fi schimbat (nu ca Dragnea ar fi fost prea cocos ca sa il schimbe pe “Manole”, dar macar puteam spera). Iar cei care spera ca in justitie macar sa isi gaseasca dreptatea de abuzati economic si social, sa isi ia gandul. Noua majoritate extra-parlamentara nu a fost niciodata deranjata de protocoalele cu serviciile secrete si de seminariile de la Sinaia.

    Pe de alta parte, noul guvern o sa aiba un premier ca Sica Orban si un Ministru al Finantelor ca senatorul – chiparos Catu. Or, cei doi, in tandem, au anuntat deja ca sunt impotriva salariului minim si a cresterii salariilor bugetare, ca sunt cu 500 de mii de bugetari mai multi decat trebuie, ca statul s-a imprumutat prea mult, ca inflatia e prea mica, la fel si dobanzile etc. Urmeaza masurile de austeritate bugetara – taieri de salarii, pensii (minus pensiile speciale ale magistratilor si ale europarlamentarilor), indemnizatii de crestere a copiilor, alocatii, subventii si ajutoare sociale. Evident, dublate de noi si noi facilitati acordate “investitorilor”, adica detinatorilor capitalului si ai puterii. Domnii din noua majoritate extra-parlamentara nu suporta statul social, nu suporta prestatiile sociale, dar sunt foarte favorabili ideii de ajutoare de stat si facilitati acordate corporatiilor.

    Medici, profesori, politisti, pompieri, militari etc., toti bugetarii, urmeaza sa retraiasca “visul” din 2010 al masurilor de austeritate.
    Noi, toti ceilalti, urmeaza sa ne traim “visul” cresterii taxelor pe care le platim deja, al eliminarii subventiilor (agricultorii si consumatorii de utilitati fiind principalii “beneficiari”) si al reducerii la zero a taxelor pe care (oricum nu) le platesc corporatiile.

    Vor fi investitii? Da, in cresterea capacitatii serviciilor secrete de a ne monitoriza eficient si de a controla economia si societatea. Nu ma astept la scoli, spitale si autostrazi (care s-au mai facut, pe ici, pe colo, in ultimii ani), ci la inchideri de spitale si scoli. De vina o sa fie “greaua mostenire”.
    Pentru profesiile independente urmeaza o crestere a fiscalitatii, fara indoiala. Poate ma insel eu, dar nu am vazut la noua majoritate extra-parlamentara nici cea mai mica preocupare pentru cei 1,4 mil romani care lucreaza independent si isi asuma riscuri curente, zilnice, de faliment personal si familial.

    Asadar, sa vedem cine-ce a dat si a luat in operatiunea de punere in practica a expresiei – simbol al luptei anti-dragnia.”

  21. Dan

    Am si eu o nedumerire:cum s-a ajuns la situatia urmatoare-
    Sa se plateasca Oscarul in intr-o pensie militara si OMM sa nu conteze deloc?
    mentionez ca Oscarul il au 5% din totalul militarilor iar OMM il au 100% din militari
    acest oscar valoreaza cat cuantumul a 3-4 OMM si de oscar beneficiaza 95% doar cei din birou(caz real la loc meu de munca),cum naiba s-a ajuns la mizeria asta?
    cei operativi nici nu spera la oscar si au taiat chiar si omm iar cei din birou au oscarul lipit de functie ani la rand si cand ies la pensie restul vietii?
    stiu ca voi fi contrat de „greii” care au oscarul

  22. geofreeland

    La tema articolului. Nu trebuie sa ne mire nimic. Din ce vad, aud si intuiesc, securitatea a invins, noua securitatea romana, varf de lance al „valorilor europene” care au canonizat ca Romania este un nou El Dorado si singura tara din Europa care se preteaza a fi o colonie cu acte in regula. Aici in tara asta, corporatiile fac cele mai mari profituri din Europa, aici se jefuiesc pe nimic resurse naturale la greu, aici in tara asta cu migranti pe locul doi din lume, se cuibaresc toate interesele unei Europe incat noi, romanii, nu mai avem nici loc, nici drept, nici speranta. Nu caderea PSD-ului ma ingrijoreaza, era normal, ci acei care vor guverna tara, ca pe un no man’s land, fara cetateni, vanzand resursele unei natii pe nimic si boabe individuale aruncate unor macanitori avizi de inavutire. Nu se mai poate face nimic. Securistii s-au batut ca chiorii, cine nu a cotizat, din lacomie, a fost inchis, cine a vroit a face ceva de capul lor, a fost inchis, cine a voit a produce ceva, concurential european, a fost inchis. Si Dragnea a fost inchis, ca Al Capone, marele mafiot, si l-au condamnat nu pentru crime ci pentru evaziune fiscala. Ma mir ca nu a fost lapidat biblic in piata publica. Opozitia, in frunte cu meditatorul presedinte, au avut ca scop politic si mesaj electoral critica „ciumei rosii” in frunte cu Dragnia. Ok! L-ati inchis. Ma intreb ce veti face? Ce mesaj lozincard veti mai avea? Probabil „greaua mostenire” a maririi salariilor doctorilor, magistratilor si profesorilor, care nu a fost niciunul la vot, probabil „gratuitatea transportului” pentru studenti, probabil „marirea alocatiilor pentru copii”, probabil „subventiile in agricultura” in irigatii, in ferme de legume, in maternitati porcine si procesare a lanii, probabil „start-up-urile” unor initiative private romanesti, si cate alte probabil… Subiectul e inchis, ole, ole, oleee, Dragnea nu mai eeee!” Deci, dragi politicieni opozanti sau crescuti in eprubetele securiste, ce veti face cu acest popor? Cu baba Safta, saraca, de primi si ea, ca avu sapte copii, 640 lei pensie de casnica, desi a trudit o viata. Ii taiati pensia? Ca e asistata? Daca intr-o luna de zile, guvernul cade, conform cutrelor udemeriste, dintotdeauna, imbuibati, ce guvern va fi? Adica ce? Tot ceva tehnocrat stil Csalasz? Niste bani la greu trecuti afara fara nicio aprobare? Tot o afacere stil opera brancusiana? Povesti. Au latrat de cinci ani, in frunte cu dulapul ca sa ce? Traiasca Germania? Si Austria? Si Olanda? Si Suedia? Si…toata Europa sa traiasca! Noi nu avem gaze iarna, ca doar le producem, noi platim electrica altora ca n-avem baraje, n-avem termocentrale, noi platim apa altora ca avem prea multa, ce mai avem de platit? Aerul, da asta inca nu-l platim, desi daca ma gandesc bine, poluarea cu jafurile de second handuri auto ale Vestului, tot noi o platim. Halal! Nu mai vorbesc de sanatate. Daca nu ai bani, mori! Asta e statul nostru de azi. Platesti ca sa traiesti. Deh, „valoare europeana”. As trage o injuratura. Trageti-o dvs, sa nu ma spurc ca ma vede Al de Sus. Deci? Si daca vi se mai taie motul la pensii, ca sunteti pensionari comunisti, sau „se ingheata” ca e la moda, va fi bine? Io zic ca da, d-aia e Dragnia la parnaie, sa ne fie noua bine. Stiti ce salarii ai securistii? Habar nu aveti. Sporurile sunt cat doua salarii. Si baietii nostri prin Afghanistan, sar pe explozivi, ca la sotron, ca deh, parteneriat strategic. La ce parteneriat?

  23. geofreeland

    Uitasem, propun, cum am mai propus, avid de cultura inaintasilor, sa adoptam in semn de inalta acceptiune a unei valori universale, opera Nabucco de Verdi si cine nu recunoaste asta? ca asa cum am mai spus candva, imnul national sa fie acel frumos, tanguitor de uman si inaltator in simtire, „corul sclavilor”, bineinteles imbracati in ii romanesti, fote, cioareci, sumane si caciuli…Muzica o fac multinationalele filarmonici cu un dirijor roman, securitatea. Ca asculta tot, mari melomani…

  24. Titi

    Si uite cum „Pisicutul” a zgaraiat rau si pe Nastase si pe Dragnea; Emil Constantinescu in 2000 a scapat, declarandu-se invins de servicii…!

  25. geofreeland

    Victorieeee! Europa a invins ciuma rosie! Monica Macovei,procuror, care ancheta, si stiti cum se facea, in sala de sport a um 01656 arestatii de la Revolutie, urla, intre doua tuici, jubiland după condamnarea lui Dragnea: ‘Victorie a românilor și a Europei!’Mai femeie, tot comunista ai ramas? Cum poti sa spui asa ceva, victorie a Europei? Incredibil…Bucura-te in pipota, daca ai, dar nu te bucura de un om cazut. Asa ca lupta Europei cu Dragnia s-a incheiat. Europa a invins. Ce a invins? Normal, pe noi. Toti. In curand se va vedea si in buzunare, mai ales la iarna. Acum o sa vedem si justitia independenta facandu-ne o viata de vis, smenuri, droguri, retrocedari, cumparari de terenuri, neplata redevente, paduri taiate la greu, corvete sa-i gadilam pe rusi la c…oaste, bani, taticu’, multi bani se vor face prin noua poarta olandeza constanteana in tara asta curatata de coruptul sef de partid, inchis ca jucatorii echipei Dinamo erau platiti la cate-o sectie de militie si ei nu dadeau p-acolo. Sau Steaua, sau ansamblurile de dansuri, sau marii campioni olimpici la gimnastica, canotaj, handbal…Deh, acum e capitalism curat. Sport ca sa faci bani, afacere. Sportul o afacere? Dracu a mai pomenit. Aia la Olimpiada nu faceau afaceri. Se intreceau asa, de la mama natura…In capitalism spiritul olimpic, in general spiritul a orice, inseamna bani. Ca si libertatea. E un lux, daca ai bani. Daca nu, tuhaus. Ne bucuram ca boii ca a castigat Simona nu stiu ce. Ca le-a luat la fraieri sute de mii de euroi. Si suntem asa de mandri, patrioti, ca a castigat. Ne ingrasam si platim impozitele cu o fericire nebuna numai cand auzim ce de banet se da p-acolo. Capitalism, nene, aia joaca, si fraierii privesc, pe bani, la TV, toata lumea face bani, mai putin noi, care platim pana si uitatul. Asa ca Monica Lu Macovei, procuroare sadea, are motive sa se bucure de victoria Europei. Bineinteles, pe bani, c=asa e in capitalism, totul costa, ca si viata.

  26. ionescu

    La referendum au fost psd-isti care au votat optiunea nu,dar au fost si oameni care au inteles ca e bine sa bifeze da dupa cum le au spus altii.Pina la urma despre ce vorbim?!Vad ca e in trend in loc de un Mihai,mai bine un Ferdinand,Ludovic, Iohannis,etc.