Țara lui Papură Vodă?

Categoria Opinii


Despre Papură Vodă, lumea știe foarte puține,  de fapt mai nimic, cărțile de istorie din școală  nu l-au pomenit, a rămas în conștiința populară doar expresia ”Țara lui Papură Vodă”. De fapt este vorba de Ștefăniță Vodă, fiul lui Vasile Lupu. A fost domnitor al Moldovei doar 2 ani, a fost un domn blând cu țăranii, scutindu-i de biruri și de aici i s-a tras moartea, l-au omorât boierii care pe vremea lui plăteau, nu primeau  taxe și indemnizații, pardon biruri. De ce se spune totuși țara lui Papură Vodă? Pentru că pe vremea domniei lui, țara a fost lovită de ciumă, nu știu dacă era roșie sau galbenă,  a urmat o foamete atât de mare încât oamenii mâncau pâine din… papură. Și Papură Vodă i-a rămas numele, dar fără a avea vreo vină.

Dar există și o altă varianta care dă ca origine a expresiei ”Țara lui Papură Vodă” altă perioadă și o altă zonă, a Olteniei unde după  Pacea de la Passarowitz din 21 iulie 1718, încheiată între Imperiul Otoman, pe de o parte, și Imperiul Habsburgic și Republica Venețiană pe de altă parte, o parte a Olteniei a intrat sub stăpânire austriacă. Atunci s-a remarcat ca oponent al regimului austriac și un anume Neagu Papură care a fost mai întâi haiduc, apoi pandur, însărcinat  și plătit chiar de austrieci pentru prinderea haiducilor, apoi după ce aceștia incapabili să stăpânească Oltenia au părăsit-o, tocmit de boierii locali să păstreze ordinea, un fel de melițian local, pentru a sfârși tot ca haiduc. Din această perioadă expresia a fost folosită pentru a caracteriza o zonă neguvernabilă, fără stăpân pentru că zona Olteniei a fost o vreme neguvernată datorită revoltelor.

Acuma fiecare ia de bun ce dorește. Partea proastă este că la ora actuală România este neguvernată, este doar revendicată, dar neguvernată, iar vremea când vom mânca pâine din papură nu e departe.

Astăzi însă, țara se apropie de vremurile alea, dar boierii nu se revoltă, lor le e bine, ei își primesc indemnizațiile indiferent ce se întâmplă prin țară, au imunitate că doar se știe, ciuma nu face ciumă.

Echipa lui Papură

Dar Craiova a devenit țara lui Papură Vodă. Săraca echipă de fotbal, după un an în care părea că se ridicase la un fotbal mai frumos, datorită mai mult talentului și ambiției jucătorilor și mulțimii de spectatori decât științei antrenorilor, a căzut iară în zona crepusculară. Cum pe antrenor îl cheamă Papură iar prestația echipei dă impresia că bieții jucători în loc să mănânce jar mănâncă papură, parcă îți vine să te gândești la vremurile de tristă amintire. Nu vreau să comentez sau să analizez jocul echipei sau al jucătorilor luați individual sau la grămadă, deși nu știu ce caută Fortes în echipă, pentru că eu l-aș împrumuta unei echipe de fotbal american sau rugby, mai ales după prestația din ultimul meci, de la AEK, unde a jucat pe post de fundaș al echipei elene, scoțând sau blocând toate șuturile către poartă ale craiovenilor. Pe mine m-a uimit la această echipă mai întâi aducerea lui Papură ca antrenor, știind că acesta în afară de faptul că a jucat cândva la echipă fără a fi o mare stea, nu avea nici un merit. Bietul om, nici expresia feței, sau limbajul corpului nu îl avantajează, el pare permanent mirat și bulversat, orice întrebare i-ai pune, are aceeași mimică de om prins în off- side. Al doilea lucru care m-a mirat este de ce mai stă antrenor la o echipă de fotbal pentru că nu l-am auzit niciodată explicând ceva despre jocul de fotbal, tactica sau strategia echipei.  El, doar caută scuze, la fel ca și guvernanții după o situație de criză provocată de propria incompetență. După eliminarea din dubla cu AEK, în loc să își dea palme și să vorbească despre jocul făcut de echipă acasă unde a pierdut calificarea, el vorbește despre ”ghinionul” pe care l-a avut în meciul retur unde ”meritam să dăm 4 goluri și nu credeam că AEK va trage de timp”. Vă vine să credeți?Nu craiovenii au jucat prost, grecii au jucat necinstit. De la asaltul Troiei, grecii ăștia numai de bancuri proaste s-au ținut dacă e să te iei după Papură.  E ca și cum ar fi spus că nu credea că grecii vor intra pe teren sau că vor dori să se califice. Dar ce credea Papură, că grecii vor trage să câștige Craiova? Celentanoooooooooo, unde ești ? Papură e bun de politician. Numai ăștia, după ce o dau în bară, dau vina pe opoziție, pe vreme, pe criza mondială, pe greaua moștenire, pe unguri, pe ruși, pe cormorani, pe oricine le iese în care, numai ei nu sunt de vină.

Țara lui Iohannis Vodă

Cred că peste încă 400 de ani, cei care vor trăi pe aceste meleaguri vor vorbi despre țara lui Iohannis, cel care după ce și-a luat țara înapoi, a dat-o altora. Mai întâi a dat-o austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer, care după ce au făcut-o surcele au lăsat-o cheală, înainte să apuce cineva să îi întrebe cât au furat și cât au luat sub aripa mărinimosului prezident. Apoi a dat-o focului și  ONG-urilor care l-au săltat și întreținut pe funcție, făcând un guvern de vânduți care să îi apere scaunul. Acum o dă oricui îl ajută să  mai ia un mandat. Pentru asta este gata să înființeze noi baze americane, să transforme întreaga țară într-o uriașă grund offensive americană iar dacă românii nu se vor înghesui să lupte pentru ”țara lui” va aduce apatrizi pe post de imigranți care să populeze o țară deja depopulată prin grija trădătorilor care au condus-o în ultimii 30 de ani. Istoria acestor pământuri, dacă viitorii locuitori sau stăpâni vor binevoi, va menționa undeva, ca fapt divers, faptul că sub Iohannis Vodă s-a desăvârșit distrugerea neamului românesc sub criminala indiferență a românilor care protestau orbește pentru Sorina, Alexandra, Luiza, dar tăceau mâlc când era vorba de România. Pot garanta că –dacă va mai exista o țară numită România între actualele granițe- peste 400 de ani nimeni nu va mai ști de țara lui Papură Vodă, dar se va vorbi despre țara lui Iohannis. Știți care este culmea? Vasile Lupu era grec după tată și a ajuns domn ca reprezentant al boierilor ”pământeni” care luptau împotriva domnitorilor greci. Iohannis a fost votat de unii români  pentru că era neamț și se presupunea că va aduce un suflu nemțesc statului român. De adus nu a adus decât interese străine de ale românilor. Vasile Lupu a construit biserici, a tipărit cărți, a introdus limba română îi biserică și stat, pentru „toată seminția românească, pretutinderea ce se află pravoslavnici într-aciastă limbă”. Iohannis construiește baze militare și moschei întru propășirea și binele tuturor celor nevorbitori de limbă românească. Amar de noi, grele vremuri trăim căci nevolnici ne arătăm a fi!  

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

57 Raspunsuri la Țara lui Papură Vodă?

  1. Stelian P.

    „Pot garanta că –dacă va mai exista o țară numită România între actualele granițe- peste 400 de ani nimeni nu va mai ști de țara lui Papură Vodă, dar se va vorbi despre țara lui Iohannis.”
    Si cine dintre cititorii tai de azi o sa vada confirmate garantiile tale ?
    😂😂😂

  2. Neacsum

    @Stelian,
    Oare asta e problema?

  3. Doru

    Problema este că mulțimea ține cu ursul , în cazul de față cu dușmanii țării vorbind de vot înlesnind considerabil frauda finală .

  4. Stelian P.

    @Neacsu
    Nu, nu asta e problema si emoticoanele din ultimul rind arata ca am glumit.

  5. Nicolae

    Dumnezeu,ne-a dat o țară frumoasă,bogată,amplasată strategic,chiar dacă suntem,cum spunea cineva,” o insulă într-o MARE SLAVĂ”.O țară cu o populație majoritar CRESTIN ORTODOXĂ,cu toate că de-a lungul veacurilor au trecut peste noi o sumedenie de hoarde barbare însetațe de sânge.
    Poate că așa am fost noi rânduiți sau ursați,cum zice românul,să suferim datorită și celor care ne-au condus,a avarității acestora și a trădării.
    Și noi,cei care suntem contemporani,am trăit să vedem cum un conducător sută la sută român,a fost ucis bestial în cea mai Sfântă zi,Crăciunul,
    ne-am bucurat,am chefuit și
    am ocărât tocmai în ziua când Creștinătatea sărbătorea ziua când a venit pe lume FIUL DOMNULUI,pentru Mîntuirea noastră.
    Vai ție,popor nefericit,cum îți croiește soarta păgânii,străini de țară și de neam!
    De-a lungul istoriei s-a dovedit că atunci când am avut conducători iscușiți am reușit să facem fapte mari,să purtăm și să câștigăm multe bătălii,să ne întregim țară etc.Adevărat cu multe sacrificii umane,dar am arătat lumii întregi că putem.Am fost de-a lungul veacurilor o pavăză între Orient și Occident.Nu am fost niciodată transformați în pașalâc turcesc,spre deosebire de alte țări vecine care au dispărut la un momentdat de pe harta.
    Acum,trăim din nou vremuri de restriște,trăim acel coșmar de veacuri!Un coșmar de parcă nu se mai termină!Să fim blestemați,cum spuneau înaintașii noștrii,datorită crimei comise într-o Sfântă zi?

  6. Ifrim

    Cei care avem contract de criogenizare stipulat cu desteptarea peste 400 de ani om trai si vom vedea!

  7. Neacsum

    @Nicolae,
    Slava domnului ca mai putem glumi!

  8. Nicolae

    Bine că nu ne interzic ăștia să mai și glumim.Mult nu cred că mai e!

    Pe rețelele de socializare,dar și pe diferite site-uri,
    circulă un Cupon de pensie a unui colonel având pensia de 23.000 lei.
    După umila mea părere cred că este vorba de o diversiune ordinară,în scopul de a ne discredita.Nu ar fi prima dată când se apelează la aceste mârsevii!

  9. Nicolae

    Dacă pe timpul lui Papură-Vodă,populația avea,totuși,la îndemână papura pentru a o consuma de foame în loc de pâine,acum,zic eu,dacă ne-ar lovi o epidemie,nu vom avea nici măcar acea papură pt. consum!Trăim în era lui,
    Brambură-Vodă,după epoca lui,Șuviță-Vodă cel….!

  10. NeO

    Nimic nu tulbură starea de haos generalizat. Craiova lui Papură se laudă cu egalul scos la Botoşani-primul egal din istorie pe terenul moldovenilor, de parcă victoria i-ar fi stricat. Duamna Dăncilă linişteşte poporul afirmând că elicopterul folosit pentru deplasarea la şedinţe politice este plătit din banii partidului, de parcă acei bani ar fi din cotizaţile membrilor săi şi nu din subvenţia mărită de 30 de ori, acordată de la buget. Poliţia reuşeşte să intervină zic ei oportun la Săpoca şi prind un ucigaş bolnav chiar în curtea spitalului, dar uită să spună că nu a fost o intervenţie la solicitare, ci echipajul venise la spital să aducă un nou client şi s-a nimerit să facă rost de doi. Pensionarii militari se tulbură la vizualizarea unui draft de OUG fără cap şi coadă şi se încruntă pentru cuponul prea mare al unui magistrat militar, niciunul neluând în calcul că activitatea legislativă este una care ar trebui să conducă la norme precise şi clare, iar cuponul e corect pentru că aşa era trecut în Legea 284- veniturile cuvenite ca magistrat constituiau solda de funcţie pentru magistraţii militari, la care se adăugau drepturile de soldă de grad şi alte sporuri militare.
    Cred că înregistrarea la OSIM a sintagmei ţara lui Papură Vodă ar aduce venituri consistente.Dacă nu o fi fost deja rezervată, eventual de comerciantul cu Arsenie Boca.

  11. geofreeland

    Stai si ma pun in situatia clacasilor pe vremea lui Papura Voda. Birul era bir, zapciul zapciu, banii Olteniei tot boieri calare pe averi. Ma intreb, oare cu cu difera de situatia de azi? Birul la stat e bir, ANAF-ul zapciu, politicienii baroni bani boieri. Noutatea e SRI, parteneriat strategic si UE. Bun, evolueaza jugul spre rafinament. Darwinism aplicat caracatitei. Clacasii tot clacasi. Si? Si ce? Mileniul trei, ultimul sau deloc. Clacasii, noi poate, supusi imperiali, ce frumos suna imperiali, cu aceeasi mamaliga de pelagra tratata cu E-uri, inventii moderne ale civilizatiei chimice, rugându-se ca plumbii cnutului sa nu fie de plumb ci din diamante. E evolutie, nu? In curand, scaunul electric va fi inlocuit de dezintegratorul plasmatic. Evolutie, nu? Nu mai mult. Tara lui Papura Voda? Da, dar la nivel mapamond. Noi, primii. Asa cum dacii dictau imperatorii romani si noi dictam imperatorul rican. Suntem o tara aleasa. Asa am fost dintotdeauna. Baba Vanga nu a mintit. Arealul asta unde stevia e elixirul clacasilor primavara, va da conducatorul lumii. Veti spune ca m-am smintit! Nu, suferinta de azi, oricum o luati, e model mondial de putere. Dovada? Invadam deja lumea cu sarmale si mici, cultura in fond, cum au facut spartanii dupa ce au cucerit Atena, ce puteau sa mai au dus cultura Atenei in lume. Istoria nu minte. Românii, așa supuși azi, batjocoriti, furati, umiliti, nu pot fi cuceriti. Stiti de ce? Daca un Papură i-a gonit pe austrieci, sau o mână de clacasi l-au batut pe Carol Robert de Anjou la Posada, sau la Marasesti, cu baioneta cu pieptul gol, niste tarani, l-au batjocorit pe Mackensen, iar ma intreb, de unde atâta determinare? Din suferință. Suferinta bate orgoliul si asta e esența culturii, crezul biblic, de la care românij, oriunde s-ar afla, nu renunta nici prin moarte

  12. geofreeland

    Iertare pentru greseli de tastare. Am scuza.
    Dar, revenind, papurismul politic romanesc depaseste limitele. Presedintele tarii noastre, basbuzukul neamt, pleaca in America si nu discuta anterior cu prim ministrul tarii. Ba, da’ cine e asta? Neica nimeni, stat in stat? Vine cu promisiuni de platit bani si Guvernul nu e pregatit. Cine e asta? Aroganta si sila suprema? Auzi, nene, prezident si toti sustinatorii tai, cine te crezi? Ai CSAT, fii vizibil, discuta cu Guvernul tarii tale (sau e in Germania, neamtule?), nu angaja Romania si cetatenii tai de cum flatulezi tu politic! Cine te-a pus, nene, cetatene Iohannis, in fruntea statului? Nu noi, cetatenii? Auzi, nene, daca tu hotarasti soarta noastra, spune-ne ce faci, ca nu esti Dumnezeu! Vorbeste, nene, daca mai stii a gandi romaneste! Ne mai cersesti voturi? Spune-ne de ce! Esti surd? Joci poker cu noi? Blind? Io nu inteleg, nici nu trebuie sa inteleg ceva, adica sunt un decrepit indus? Banii Guvernului si ce vrea aroganta neamtului prezident intereseaza direct cetatenii tarii. Ca noi platim statul si pe el.. Si el? El ce? Cred ca il doare undeva si de noi si de angajarea tarii. Pai ce, plateste el? Nu, Doamne feri. La o adica el da meditatii si se scoate. Da’ noi? Cui sa dam meditatii? Sapei? Unii chiar muncesc,iar altii ne dau munca pe armamente care sa ii apere interesele altora. Nene, prezident, cat costa o rosie? Stii? Te doare in… Cotroceni. Pleaca, nene, cinci ani ai supt bani pentru mofturi diktate si ajunge. Vrem o tara ca afara, nu cu tine, da si tu de pomana unui copil o jucarie, du-te prin vreun spital si vezi oameni in disperarea vietii, calca si tu cu talpa un drum, strange mana unui taran, taie o panglica la ceva de inaugurare…Nu poti? De ce? Atunci de ce vrei un nou mandat? Taci? Io zic ca, gata, destule scandaluri, Colectiv, jigniri, muie ca expresie politica, geci, rosu atatato,r prezidentiale, prin latraturi neautorizate, adica ilegale, tu, certificandu-le anticonstitutional, tu, garant al Constitutiei cu mana pe Biblie, penali fara tine ci restul, pai cu asta nu creste PIB-ul, nene, dimpotriva si din saracia de PIB te plimbi tu, fara sens, pe banii nostri, pe unde vrea imaginatia ta peste bunul simt… Esti candidat? Da? Adica esti la votul meu? Eu nu pot sa mai votez vanzatori de tara. E just? Zic numai de cumetriile cu taiatul cainos la padurilor…Bani de bani curg. Unde? Cui? De ce? Si noi? Pentru un brat de uscaturi baba Safta intra la puscarie. Chelirea muntilor e scopul tau prezidential. Dar baba Safta, ce face la iarna? Ca n-are nici bani nici lemne. Te doare undeva? Pe cine? Pe tine, presedintele si babei Safta? Habar n-ai si nici n-o sa ai habar vreodata. Atunci ce cauti la Cotroceni? Nici noi nu stim de ce esti p-acolo. Si nu mai vrem, domnule catindat-presedinte. De cand ti-ai lansat cerseala candidaturii esti expus oprobiului public. Nu mai esti presedinte decat expus. Si tu taci. De ce? Vorbeste, nene, cu cetatenii, ai mijloace media, zii ceva, esti responasbil cu tara. Sa stii ca puterea corupe. Esti corupt? Nu am argumente sa neg. PENTRU CA TACI SI VORBESTI NIMIC. Si atunci?

  13. Titi

    Militari români, în misiune specială. Ministrul Apărării şi şeful Statului Major, prezenţi la Constanţa
    Ştire online publicată Duminică, 18 August 2019
    de Andreea PERHAIŢĂ

    Ministrul Apărării naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, vor participa la ceremonia de plecare în misiune a Detașamentului „Carpathian Pumas”, care va avea loc luni, 19 august, începând cu ora 14.00, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

    Cei aproximativ 120 de membri ai detașamentul românesc, cu patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM, își vor începe misiunea la mijlocul lunii octombrie, informează Biroul de presă al MApN.

    XXX

    O comisie din cadrul Departamentului pentru Operații de Menținere a Păcii a Organizației Națiunilor Unite a evaluat, în perioada 15-20 iulie, Detașamentul „Carpathian Pumas” din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în vederea participării la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

    Concluziile evaluării certifică faptul că detașamentul îndeplinește standardele Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiune.

    România va sprijini ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile ale Acordului de Pace în zonele populate. Detașamentul românesc va efectua misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare.

    Detașamentul precursor va pleca în perioada imediat următoare, iar misiunea va începe în luna octombrie. Perioada de desfășurare a misiunii este de un an, între octombrie 2019-octombrie 2020, iar rotirea contingentului se va face după șase luni.

  14. neacsu marin

    @Titi,
    Misiunea din Mali este una din cele mai periculoase si prost concepute misiuni ONU la ora asta. Romanii ii inlocuiesc pe canadieni, ca si in Afganistan, care nu ar fi plecat daca lucrurile ar fi fost OK. Canadienii au renuntat, ca si in Afganistan sa mai ia parte la misiuni sinucigase.

  15. Titi

    @Neacsu Marin, cred ca dupa vizita lui Iohannis la Casa Alba, militarii romani vor fi trimisi sa lupte si in alte zone fierbinti de pe aceasta planeta..!

  16. geofreeland

    Nu e rău că băieții noștri au de lucru în teatre. Și noi am fost. Știm cum e. După mine, zic, nu e rău. Da’ io mă întreb, magistrații lu’ pește, de ce nu se duc în teatre? Că se asimilară cecerist la rigorile vieții de militar? Aaaa, am uitat! Ei se duc la teatru, cu papion și neveste înțolite, schimbând bezele între ei, zâmbindu-și complice ” Hai că i-am avut pe fraieri!”. Printre ei, fraierii, și noi! Pentru piloții elicopteriști, mare atenție la AG-7, sunt date dracu’ ziseră rușii în Afghanistan!

  17. Ifrim

    Daca este sa analizam dpdv pecuniar activii in special SGVistii sunt multumiti de plecarile in afara.Prietenii stiu de ce!

  18. neacsu marin

    @Geofreeland,
    Sunt misiuni Onu care ne-au fost oferite pentru un batalion de mentinere a pacii, in UNMEE de exemplu, o misiune fara riscuri, in care toate cletuielile inclusiv deconturile materialelor exprirabile si de intretinere a tehnicii erau platite de ONU, pe care Romania le-a refuzat pentru ca nu au vrut politicienii si ai marii din MApN, dar au sarit la cap in Afganistan unde nimeni nu iti deconteaza nimic, nici macar sicriele. Despre asta este vorba. Si parca e un blestem, noi luam tot ce refuza altii, recte canadienii, ca ei e prosti si noi destepti.

  19. neacsu marin

    @Ifrim,
    S-a schimbat de mult politica… Tocmai sgv-istii sunt cei care nu se mai inghesiuie, pentru ca ei sunt cei care calca pe mine, nu ofiterii. Cei care se inghesuie sunt cei care sunt selectionati la pasa obiectiv, sau activitati de planificare, logistica, nu cei care pleaca in misiuni. Cei mai vechi si-au facut suma, inainte dadeau bani sa plece, acuma dau sa nu plece. Lucru dracu in casa popii.

  20. geofreeland

    Arșita ucide încet România. Și e începutul. Arșița asta nu e numai climatologică, ci o arșiță a tot. Cazul Caracal deja a devenit emblematic pentru întreaga țară dar și mondial. Traficul de persoane pentru prostituție și organe e deja o afacere superbănoasă. Vrăjelile unui Dincă, cu omor involuntar și prăjirea Alexandrei e o blasfemie. Cum să afirmi o minciună susținută statal că ai ucis când organele unei adolescente valorează o avere? Io mă întreb un avion, elicopter NATO nu poate transporta astfel de chestii? Nu înțeleg plimbările acestui Klemm pe la ministere cât și ipocrita susținere, de ochii lumii, că America sprijină lupta împotriva traficului de acest gen. Bă, suntem proști? Io mă mir de ce porcurorii anchetatori nu-și dau demisia? Totul li se returnează, concluziile lor sunt dirijate împotriva evidenței, nu știu ce să mai facă cu scenariul impus. O mafie pandemică similară cu traficul de negri pe plantații se desfășoară azi. Colonia românească e un exemplu. Ce se vrea a ascunde? Arșița imoralității, ilegalității, arșița unei justiții care nu mai e justiție, ci o făcătură cu spume la gura unor inepți, de la polițistul din sat și până la președintele egocentrist străin de propria-și țară. Trăim în arșița pierzaniei. Trăim apocalipsa premoniției lui Arsenie Boca. Ne trăim sfârșitul civilizației românești.

  21. geofreeland

    Recomand cu stupoare vizionarea unui film celebru „Ferma animalelor”. E pe net. Rămâne a asocia personajele filmului cu viața politică de la noi și democrația dâmbovițeană spălată în valori europene. Merită vizionat iar personajele trăitoare azi, efemer, ies în evidență ca personaje de film. Numai că viața bate filmul. Lasă un gust amar.

  22. Nicolae

    @GEO&all
    Scurt,clar și concis:
    NE MERITĂM SOARTA,DOMNILOR.Am schimbat jugul de LEMN cu altul de FIER.
    Peste tot întâlnim numai minciună,hoție,înșelătorie și numai mânării.Toți sunt puși pe căpătuială pe spinarea amărâtului de român.
    Iar cei care trebuie să vegheze la respectarea legilor,la combaterea acestor fapte dorm în cismele statului pe bani grei.
    Țara este prinsă în strânsoare de o caracatiță uriașe.
    Greu,acum,să mai fie nimicită!

  23. geofreeland

    În toate timpurile neamului, am trăit cu nihil sine Deo! Chiar și în România modernă, pe vremea regilor. Atunci, Patriarhul era esența de credință a neamului ortodox, exemplu biblic, stindard de neam. Crucea era de lemn și inima de aur. Azi, crucea e de aur și inima de lemn, putrezit. Auzi, patriarhule, temător de moarte în disprețul neamului? BORmașina ta, Merțan, e atât de opulentă încât carul cu boi simbolic, a lui Grigorescu, este o binecuvântare a truditorului mulțumindu-se cu puțin dar fericit întru rostul pe pământ. Tu, îmbrăcat în fireturi poleite cu aur, ești in fariseu securist, vânzător de credință și nevolnic întemeietor de speranță. Omul e opera Domnului, și nu poleiala iconardă pe care ți-o arogi. Te întreb, patriarhule, tu crezi în Dumnezeu? Io zic că nu, pentru că nu ai iubire de oameni. Faci politica altora, nu a neamului.

  24. geofreeland

    De ce ți-e frică, patriarhule, să ieși, să te vadă lumea, poporul e dezbinat, e alienat prin ceste vremuri tulburi. Ești singurul care poate face cel mai mare bine al țării, unirea românilor, întru credință. Tu ce faci? Te ascunzi? Nu te-am văzut în fruntea neamului, nu te-am văzut luând atitudine în nimic, nu ai tras niciun semnal de alarmă la durerea conștiinței oamenilor! Poporul e în pericol, patriarhule, ieși cu crucea în fața diavolului mondial și noi te vom urma. Nimic nu e mai de preț ca scop al tău decât exemplul iubirii de oameni, de aproapele întru credință, în pilda lui Cristos, și el și noi, fii lui Dumnezeu. Unde ești, patriarhule? Fă-ne oile tale, trudind în cinste și bucuria unirii prin iubire. De cine ți-e frică? Dacă nu poți, lasă pe altul cu harul divin să ne adune. Credeam că vizitezi românii din afară, să le slujești, în amărăciunile de biserici împrăștiate prin lume, să asculte cuvântul tău și al Domnului, credeam că abuzurile unui șarpe al puterii te revoltă la suferința românilor, credeam că ești deasupra tuturor și stindard de iubire de oameni, credeam…Avem nevoie de Tine, patriarhule, ieși în piețe, mergi în lume, binecuvântează copiii și bolnavii, fă-te vizibil și lumea vs fi cu tine! Poți? Te așteptăm toți să vii pe jos, nu în BORmașină, aducându-ne lumina speranței, calea și adevărul, începând cu Tine. Am scris cu majuscule pentru că mai ai o șansă să fii cel adevărat.

  25. geofreeland

    De frica huiduielilor și înjurăturilor, primul ministru al României nu a participat la Ziua Marinei. S-a mulțumit cu niște lozinci pe facebuci în care se lăuda cu Armata României. Cine se lăuda? N-auziră-ți? Madam Drăcilă. Păi zic și io, așa, mucalit, tanti asta intră și ea prin vreo cazarmă? Să vadă, barem. Ce să vadă? Ce nu înțelege? Cu Fifor, mare sculă politică, că ăsta a mai fost prin cazărmi, la mese pentru șefi și nu la militarii prin vreun poligon, murdari de vaseline, însetați și cu praf în plămâni, cu buze arse de vânt și lac de sudori, poate că ar fi realizat care e diferența între militari și magistrați. Zise Veorica că e mândră de armată. Da, și io sunt mândru de Curiosity, roverul marțian. Și dacă e mândră ce? Nimic, ea e mândră, noi, militarii nu. Nu de armată, de ea. Un păcălici din cărți. Ca și șeful ei cotrocenian, care și el are un șef, care și șeful ăsta…

  26. Titi

    @Geo, daca enoriasii ar umple din nou bisericile, ar fi mai putine faradelegile semenilor nostri..!

  27. geofreeland

    Dacă mai marii justiției române, ceceriștii, ziseră că magistrații sunt chinuiți ca militarii, io zic să nu mai defileze la paradă militarii, ci magistrații, că tot și-au tras, sau furat, mă rog, salarii și pensii astronomice. Aș aplauda blocurile lor de paradă, în robele negre, tip cioclu, într-o solemnitate profund patriotică într-un tempo di marcia ca al Boleroului lui Ravel. Apoi, la coada paradei, câțiva militari, ci pușcoace, de întărire a impresiei. Nu în spatele legii, obiectul strict al profesiei de magistrat, e o pușcă, o amendă, o condamnare, sau frica de dosare, sau intimidarea, sau pur și simplu forța statului politic? Așa că, așteptăm cu interes un pas de defilare, pas cu pas, apăsat, al defilării magistraților, nu pe treptele instituțiilor lor, ci în public, sub Arcul de Triumf al statului de drept, unde toți fură, copiii sunt uciși sau dispăruți, unde mori cu zile prin spitale dacă nu ai bani, unde străinii corup furtul național și noi condamnăm p-ăl de muncește. La final, apoteotic, magistrații sub acoperire, procurorii, în fustițe pestrițe, cu flori, make love not war. Ce frumos! Și clanurile de interlopii la tobă, ținând hangul! PS/ E un pamflet, ce ați crezut?

  28. geofreeland

    @Titi De, nu bisericile nu sunt pline, că sunt, oamenii se simt neliniștiți, până și popii scrâșnesc din dinți de rapacitatea megalomană a Patriarhiei de a le lua banii pentru Catedrala zisă a neamului. Vin și vietnamezii, vin și pakistanezii și alți migranți invitați de un.președinte neamț crezându-se în nemția angelikăi plină de-acum de minarete de cartier.

  29. geofreeland

    Mare minune! IML o dă la întors. Că oasele alea din pădurea Caracalului nu pot fi analizate cu finalitate. Păi până acum ce ziseră? Și uite-așa, încet, încet, ajungem la traficul de copii. Bravo imeliștilor că nu fac jocul sereiștilor procurori. Sau frica unui control al Sorinei Pintea? Sau se coace alt scenariu? Oricum traficul trebuie acoperit, îngropat, mușamalizat. Până și ăl de-i dădu lui Clinton fetițe muri sinucis în închisoare în America. Darmite Dincă! Că nu e primul. Omerta, fraților, legea mafiei se aplică political correct în statul de drept, venețian, poleit cu valori europene, blagoslovindu-ne țara spre binele lor, nu al nostru.

  30. Nicolae

    …și-n vecii,vecilor,Amin.

    Gunoiul,a fost ascuns sub preș până acum,începuse să miroase!
    Și,acel preș,a fost dat la o parte doar la un colț,dar când va fi luat de tot?

  31. geofreeland

    Pe unde te duci, în România, vezi pe trenuri, pe șosele, pe garduri, peste tot, scris cu grafitti, Basarabia e România! Ceea ce și e, iar românii, nu nostalgici, ci conștienți, știu asta și se bucură de un adevăr, dureros, cu mare impact emoțional. Conservatorismul fricii dupa marea vânzoleală din Decembrie l-a menținut pe tătucul Iliescu în fruntea statului peste 10 ani. Acest politruc a distrus România. Pactul Ribbentropp-Molotov, nu a fost denunțat nici de Germania, nici de Rusia. De ce? Valori europene? Moldova lui Ștefan nu e întreagă fără Basarabia. Rușii, ca întotdeauna, agresivi, rapaci și antiistorie, cutumă de la țarul Petru, își fac de cap cu nuclearele lor. Crimeea nu a fost rusească. Turcii au tratat cu țarul lor de cândva, dar rușii, cu nucleare în creier, joacă tare. Ce să facă basarabenii, frații noștri? Iliescu, rahat comunist, a recunoscut entitatea republicii Moldova, adică ” noi nu vă vrem”! Au trecut mulți ani și România, impotenții ei conducători, îi doare în cur de pământul țării române și de cetățenii ei. Orban, ungurul, ar trebui să le fie exemplu. Basarabia e România? E sau nu e? Păi dacă e de ce stăm și bem bere, nea Caisă, orice politician? Păi nu vrea Europa. Nu vrea? Nu. De ce? Că nu are valorile europene decât numai la ei, nu și la noi. Germania s-a unit cu Estul și e ok! Dar noi? Noi belim țara, o furăm, o distrugem, culmea! cu sprijinul aleșilor pe care îi votăm ca orbii sau ca inculții, dacă vreți, adică adulăm călăii și ne plângem că ghilotina e ruginită, nu că e. Ne place supliciul. Și berea!

  32. geofreeland

    O să mă acuzați că sunt naționalist, că sunt peremist sau d-ai lui Vadim. Nu, fraților! Eu gândesc ca Orban ungurul, ca englezii în Malvine, ca americanii, ca francezii, ca nemții, ca orice om care își iubește frații de sânge și credință. Spaniolii de ce nu vor un rapt basarabean în Catalonia? Și atunci? Numai noi, boi, de frica Rusiei, de fapt a întregii Europe, stăm la cheremul lui Putin. De ce? Că ne dă nucleare? Nu, nu va da nicio nucleară, ca știe că nici el nu va mai fi. Sperietoarea nuclearelor e pentru proști. Noi fiind în viteza a doua a Europei, îi lăsăm pe ei să fie.Vrem u șef de stat care să ne aducă Basarabia acasă. Hulitul bișnițar securist Băse a încercat el ceva, un fel de testat cu degetul apa caldă, dar alții, nu zic cine, zise, nu e momentul! Dar ii zic, e momentul nosyru, nu al lor, ce treabă au ei cu ” nu e momentul”? De ce? Păi gazul rusesc nu e sângele economiei europene? Adică bunăstarea lor se face pe lacrima nației noastre, Basarabia, nu? Deh, valori europene. Mișmașuri cinice cu ” dă-i în mă-sa de români!” Ăsta din Deal, nici atât. Drăcilă nici atât, ea habar nu are, nu fu prin Basarabia, că e prea departe, e prin Groenlanda, care e în Africa, vecină cu Australia mă-sii cu capitala la Viena. Deci? Deci ce? Nimic. Plâng românii sub obrocul străinilor și noi, supuși unui patriarh străin de iubire, plângem. Un șir de lacrimi, o hemoragie de tristețe, zi de zi, ne inundă sufletele. Și ce? Dă-i în mă-sa cu politica lor, ” băă, care dai o bere?”

  33. geofreeland

    Vorbesc singur! Moise. Mă, da’ ăla cu așteptarea măririi pensiei, unde e? Așteaptă. Să aștepte, nu-l interesează de țara asta, zice că astea sunt „elucubrații”. Cred că a citit în Dex să ne dea pe spate. De fapt, inconștiența se rezumă în radicalism. Că atâta poate greierul mațului. Eu am fost în țara mea, și Basarabia, am cinstit cu un singur pahar, pe rând fiecare, durerea românească, numită dor. Știu ce simt frații mei români, în ultimul sat la capăt de drum, între lanuri de porumb. Știu ce spun. Ce pot să mai spun? Basarabia e România!

  34. geofreeland

    Militari fiind, vă reamintesc un ordin dat de mareșalul României:” Vă ordon treceți Prutul!” Nu?

  35. Nicolae

    Dacă,mareșalul a ordonat…,
    atunci guvernul Drăcilă ordonă,prin OUG,ca bisericile vor fi scutite de impozit,numai dacă banii vor fi folosiți numai în anumite scopuri.
    Întreb,nu dau cu ghioaca:sună si această măsură a ceva?

  36. geofreeland

    POVEȘTI DE VIAȚĂ 15. Gârla satului, pe vremuri, era a satului. Adică a oamenilor. Sătenii prindeau pește cu alăul, cu undița, cu prostovolul, cu coșul, cu ostia, cu minciocul.Oamenii, din când în când, mâncau pește, cât le trebuia, un borș, o prăjeală în tigaie, mai puneau și la uscat, pe sfoară în podul casei, pentru iarna cu zăpadă. De Florii era sărbătoare. Dezlegarea în post, la pește. Bărbații satului, pe la șapte dimineața, se aliniau în gârla cu alaiele în mâini, dintr-un mal într-altul. Toți ascultau de un șef numit adhoc. Când zicea ăla, gata!, toți ridicau alaiele și își culegeau peștii și-i băgau în traistă. Băteau gârla, de la un cap la altul, pipăindu-și traista, și gândind că ce e în plus de masa familiei mai dădeau și la neamuri. Doar erau Floriile. Copil fiind, în vacanțe la bunici. Priveam pescarii cu undițe, dis de dimineață, înșirați pe mal. Curiozitatea de copil mă îndemna la a ști cum se prinde peștele. Un țigan burtos, țambalagiul satului, văzând că-l iscodesc, zise ” nepoate ia fă-te-ncoa!” M-am dus. Zice, ” bagă-mi tu râma-n ac, că io nu mai văd.” Și îi băgam râmele în ac, el scotea pește, știam de-acu când mușcă peștele după mișcările plutei, știam când trebuia tras, vedeam peștele argintiu zbătându-se în ac. Joaliu îl chema pe țigan. După vreo câteva zile de ucenicie cred că mă iubea. Mai vorbeam de unele de altele, al cui sunt, ce clasă și ce note am, mă instruia cum se prind peștii când e vânt, când se pune râma vie, cum se reglează apa la plută și câte și mai câte. Prindea pește de plăcere. Tot peștele prins îl dădea unui nepot cu cinci copii. Într-o zi zice „ia nepoate, acul ăsta, e din coardă de țambal”. Doamne, eram cel mai fericit copil. Până acasă strângeam acul acela galben ca pe o comoară. Acasă l-am legat la o ață de batir, din mătase, i-am pus plută, am legat-o la o trestie, am ridicat o piatră de sub ștreașina casei, am prins vreo cinci râme și fuga la gârlă. Privesm pluta printre frunzele salciei pletoase mângâind luciul apei. Ochii țintă la plută. Mai mult de zece minute de încordare. Nimic. Privirea mi se încețoșa de jocul strălucitor al apei. La un moment dat nu am mai văzut pluta. O căutam din priviri, nu era. Am tras undița și am simțit greutatea peștelui zbătându-se, am tras speriat, cu forță, trestia se îndoia să se rupă, am văzut monstrul de pește pe mal, un crap de aproape un kilogram. Nu mai văzusem așa ceva. Mi-am dat cămășuța jos și l-am învelit, zbătându-se. Cu el în brațe am străbătut în fugă grădina și i l-am prezentat bunicii. Și-a făcut cruce, ” tu l-ai prins?” „Eu, mamaie!” i-am confirmat mândru nevoie mare. Ăsta a fost botezul pasiunii pentru pescuit. Astăzi, la ani și ani, am vrut să mai dau cu bățu-n baltă. Nu am mai avut unde. Interzis, pe bucăți gârla satului a fost dată unora. Satul nu mai mănâncă pește din gârla lui de Florii. Cumpără pește congelat prins în zona atlantică FAO 34 și își amintește de bucuria creștină a Floriilor, cu sălcii la porți și bărbații socializând cu alaiele în gârlă. De ce așa?

  37. geofreeland

    Țara lui Papură Vodă? Da, papura ne-a fost preș, pe pământul lipit al caselor copilăriei. Și acum simt biocovorul bunicilor.

  38. bazil

    Rapiri, violuri, crime la Caracal, macel pe la Sapoca, mocanita deraiata pe la Maramu”, tren incarcat cu lemne deraiat pe la Suceava, asasinat mafiot pe la Mangalia, zeci de copii trimisi la cersit pe litoral samd……intr-un timp scurt. Dar ce conteaza toate astea in fata unor probleme de probleme la nivel planetar, geo strategice?!!!!!!Se topesc ghetarii , uragane, taifunuri, crize mondiale , pacturi, Crimeea, nucleare, tratate peste tratate ……Si colac peste pupaza, unii in loc sa fie preocupati de aceste probleme Geostrategice si sa le gaseasca rezolvare nu stiu decat una si buna-vor marirea pensiei ! De neinteles ! O fraza de o politete admirabila, rar intalnita spune totul”Mă, da’ ăla cu așteptarea măririi pensiei, unde e? Așteaptă. Să aștepte….” Cum oare a indraznit in plina epoca glaciara determinata de topirea rapida a ghetarilor sa ceara a asa ceva ? Incredibil dar adevarat? Si sa va mai spun ceva….se pare ca nu e singurul, mai sunt o droaie care au indraznit nici una nici alta decat sa inainteze o propunere de eliminare a nedreptatilor din domeniul pensiilor militare . Pai bine fratilor, cand toate lucrurile vor ingheta la iarna urmare a incalzirii globale, nu e normal sa inghete si pensiile alea militare inclusiv a lu”ăla cu așteptarea măririi pensiei” ? Ce mai conteaza ca unele pensii ingheata pe la 10.000 lei, altele pe la 15.000 lei , altele pe la 25.000 lei , altele……nici nu mai scriu….iar altele pe la 1000-2000-3000 lei ? DREPTATEA PANA LA CAPAT este asigurata in mod echitabil -toate ingheata , fara deosebire de sex, rasa, marime de parca ar fi puse la celebrul frigider FRAM. ASTA DA DREPTATE PANA LA CAPAT!

  39. geofreeland

    @ Bazil Daca ar fi pe principiul contributivitatii pensia mea ar fi dubla. Pricepi? Plus ca am mai lucrat inca opt ani, pe bani cotizati la greu care nu se pun. Deci, cine e nemultumit? Eu sunt primul, sa stii! Asa ca asteptarea magarului nu e fânul verde, nici uscat ci fânul batatorit de copite. Ale politicienilor. Ai inteles? Asa ca degeaba perorezi ca tot asteptarea e mai dulce. Tot e ceva decât nimic, nu? Eu nu am nimic cu nimeni, numai ca viata demonstreaza o evidenta a cerselii, a lipsei de demnitate si lipsa de unire a dezideratelor de dreptate referitor la pensiile militarilor. Daca intelegi e ok, daca nu, abtine-te, vezi de asteptarea la calende. Ca asta e, nimic altceva!

  40. Ifrim

    @Geo.Corect.Nu mai poti pescui nicaieri in tara LA LIBER deoarece luciurile de apa sunt vandute ori concesionate pe zeci de ani,deci pescuiesti doar cu taxa zilnica dar nu mai mult de X kg.In munti nu poti face un gratar caci sunt garduri cu accesul interzis proprietate privata.La mare plajele sunt subinchiriate de Apele Romane si nu ai unde pune prosopul pe plaja din cauza sezlongurilor ce le platesti cu 25 de lei × nr.de persoane cu toate ca plajele au fost latite de olandezi cu fonduri europene iar 5 ani nu ai voie sa faci profit pe acestea.Nu toate familiile ce merg la mare se lafaie in bani ci se si mai chivernisesc pt.2-3 zile in plus la soare si valuri.Deci nimic nu mai este al nostru al poporului ma refer,decat cei patru pereti,eventual o gradina,eventual o garsoniera cu usa-n tavan arvunita preventiv.Astel sintagma sa-mi apar tara cu pretul vietii devine desueta.Care tara?Fiecare sa-si apere ce are ca teritoriul pe de-antregul il apara scutul invizibil al partenerului ca d-aia ne obliga la 2% din PIB pentru onorariu!

  41. geofreeland

    @ Ifrim geofreeland@gmail.com da-mi un contact am o propunere.

  42. geofreeland

    Mare arsita asta. Ne-a pârjolit si aplombul. Prin câmpie m-am delectat cu evolutii aeriene militare. In formatie de 6, apoi inca doua dupa ele. Frumos! Vesti bune: OUG cu modificari la pensiile militare e gata. Sunt vesti bune! Vin voturile, nu? Veorica si Fifor sunt pe cai mari. De lemn, ce-a mai ramas de la Holzindustrie si de la drujbasii unguri. Seceta! O seceta cumplita. Bagi palma in crapaturile pamântului. Pârjol tropical si cred ca asta e inceputul anilor ce vor veni. Deja piata de legume e scumpa. Seceta! Daea ce a mai facut ceva cu reabilitarea a 1700 de km de irigatii, numai ca, fermierii care ne lucreaza pamântul in arenda nu vor sa investeasca in aripi de ploaie. Lor le ajunge profitul. Mie imi dau la final de an 75 de euro. Si platesc si impozit pe teren. Hotie pe fata…Aud iar, ziduri sonice sparte la inaltime. O sa ne obisnuim si cu astea. Dupa intelegerea din biroul oval american, si abia pleca batrânul, ce mai freamat, ce mai zbucium, codrul tresari de arme si de bucium…E o mistocareala, zisei si io, dar freamat e, pe cerul patriei deocamdata. Si daca tot aducem vietnamezi migranti, mi-e sa nu aducem povestea din Golful Tonkin, in Marea Neagră. Iar se aud avioane…

  43. geofreeland

    Superb! Încă 9 avioane Spartan, la interval de 10 minute, au survolat la mică înălțime cerul
    patriei. Țăranii, încă țărani, ziceau că așa ceva nu au mai văzut din timpul războiului. ” Nu e bine…” apoi tăceau și se uitau unii la alții, cu gândul la seceta care a pârjolit porumbul până la ultima foaie si bobul s-a zbârcit de secetă. Încă se aud avioane înspre înalt. De vânătoare- bombardament. Ieri, povestea unul de venise la un service, pe drum erau numai camioane militare.

  44. geofreeland

    După toate bâlbele procurorilor, de peste o lună, in cazul Caracal, mă întreb, nu cumva ce spune Dincă i se dictează? De cine? De ce? El, la mintea care o are, nu spune decât ce i se ordonă. Altfel, știe ce-l așteaptă. Io zic că acest Klemm a fost lăsat încă p-acilea, tocmai să excludă, cu orice preț, Deveselu. De ce? Ce naiba, ce treabă au militarii americani? Păi au, ca de, e baieti întregi. Serei-ul caută o soluție. Se va găsi și noi o vom înghiți. Ce mai contează, acolo, niște copii! Nu?

  45. geofreeland

    La numai o zi, dar și ceva înainte, după întâlnirea la nivel înalt din Biroul Oval, bâzâie cerul patriei în slava NATO. Ok, e bine. Numai că, prin declarația comună, bine pregătită de băieții în frunte cu Maior, s-a dat Ok-ul necesar bâzâitului militar. La americani e legal, șefu decide, la noi, Parlamentul. Și ce ziseră ei, dacă Iohannis a impus o atitudine de presedintie executivă ca la americani, ce mai conteaza Guvernul, Parlamentul? Așa decidem noi, președinții, așa facem. O fi constituțional? Ce mai contează? Dragnea fu la investirea lui Trump și e acum la bulău. Dragnea și Viorica fură la Bibi Nethaniahu, și Dragnea e la bulău, și mă mir, că se băteau pe burtă. Veorica, ca orice mamifer care fată, ea nu, nu e vina ei, dar matricea biologică nu se abate de la program, zise că vizuina, locul fătării, binele presupus trebuie să fie sigur. După ce îi minți prin America pe evreii de elită, în aplauze, că mută ambasada la Jerusalem, o lăsă moartă de frica lui Orban, Orb-ul penelisto-slugoi, cu plângerea lui ineptă. Cu Dragnea la țu-haus și îmbărbătată sereistic, o lăsă mai moale, sau deloc. Dar, vezi poznă, Trump sigur îi spuse prezidentului, bă, io pusei ambasada acolo, în Jerusalem, voi? adică tu, Iohannis, ce faci? Văd că o câcâi, pariu pe un cal mort, ce faci? O muți sau n-o muți? Grea întrebare! Nu știu, că nu ne spune nimeni, omerta, dar cred că Iohannis, văzând-o pe șefa lui angelikă tremurici, și recesiunea nemțească, mai că o dădu cotită, ” vom vedea!” ” Păi, vedeți!” zise Trump. ” La noi sunt banii lumii și avem un parteneriat, așa de formă? Rezolvați problema!” Afluirea a 1000 de militari am văzut-o live, turboreactoarele NATO au confirmat-o. Se ïngroașă aluatul strategic pe sud-est. Nimeni nu spune nimic, mai ales presedintele nostru, ales și platit de noi, el mucles diplomatic. Iohannis, lumea vede, se sperie, ce spui? După mișto-ul cu ” arhitectura statului” o imbecilitate de dat peste nas primului ministru al tarii, ma intreb, cine esti, domnule candidat, iara, la mutenie, secretomanie, aroganta si jignire a unui popor? Ne angajezi pe sestache? Ca Iliescu? Ca Nastase? Dar noi, noi românii, cetatenii tarii, unde suntem? Tot eu raspund, in noaptea mintii, nimicuri umane, asta suntem! Cred ca violam dreptul impus de a inca mai fi!

  46. geofreeland

    De ce îi iubesc pe americani? Desi ne-au bombardat Bucurestiul, Ploiestiul, deh, era razboi, desi i-am ingropat pe piloti, au cimitirul lor, eu ii iubesc pe americani. Desi ne-au vandut rusilor la Yalta, si am trait o drama, inteleg, era razboi. I-am asteptat pe americani multe generatii, cu speranta si dreptate. Au venit. Eu ii iubesc pe americani pentru un singur lucru. Constitutia lor. Beton juridic, expresie a umanismului întru drepturi si dreptate. Statuia lui La Fayette e simbol. Teoretic vorbind, libertatea la ei a fost, la origini, nu un lux, ci un adevar mondial. Fostele generatii au emigrat in America libertatii. Noi, românii. Apreciati de americani, cum sunt si astazi. Nu stiu de ce acest Trumpita, ne refuza vizele. Ii e frica de tiganii nostri? Glumesc. Ei au venit la noi sa-i sunteze pe rusi cu gazele, sa le bage sula in coaste, vorba lui Iliescu, rusofil sadea si scolit, si numai atât, Siberia e un El Dorado de resurse mondiale si rusii se opun. La asteptarile noastre ca vin americanii, de bucuria securitatii, ca rusii ne-au spoliat destul o perioada, am cedat tot, numai sa vina americanii, ca si cum am vrea sa fim stat american. Stim America din filme, stim America din pararile frumoase ale unor compatrioti de marca pe acolo, dar nu stim regulile americane, si de unii din americani repudiate. Deci, e bine sau rau, ca americanii sunt aici? Io zic ca e bine, si va fi, treaba lor cu afacerile geostrategice in tara, numai ca, un pic de respect, un pic am zis, din partea lor, ne-ar bucura si zgândari pozitiv demnitatea. Un parteneriat inseamna respect in primul rand, si asta ar fi dovada ca cel puternic e chiar puternic acceptând asta, facându-l si pe el mai puternic. Aici e un popor milenar si ei nu au mii de ani in spate, dar totusi decenta diplomatica e valabila oriunde, ca d-aia s-a inventat smokingul. Astea fiind zise, ma bucur ca americanii sunt la noi, pâine cu sare si fete, care vor, la soldati, de moral. E viata, cum e ea, dintotdeauna, si zic, acea lozinca oferita presedintelui nostru, Romania great again! e numai o lozinca? Bine ar fi s-o simta si baba Safta, femeie amărâtă ca și Josefine din Nebraska!

  47. grofreeland

    POVEȘTI DE VIAȚĂ 16. Discuția cu un apropiat de-al meu m-a șocat. Ai fost in 10 august, anul trecut in Puata Victoriei? Normal, zice el, in primul rând la jandarmi. De ce? Sa cadă guvernul lui Dragnea, hoti, criminali! Și? zic eu. Ai văzut faza cu bordurile aruncate in jandarmi, cu fata aia batuta si furat arma, incendiile si toate? Am stat numai până la gaze, că eram cu copilul. Cum cu copilul? zic eu. Sa vada si el nenorocirea, sa-si dea seama. Si câți ani are copilul? Șase ani, și ce? zice el. Anul acesta, la un an după, iar in piață. Ai fost? zic. Da,am fost! răspunde el. Și? Dragnea e la pușcărie, guvernul e sluga lui Iohannis, de ce te-ai mai dus? Pentru că trebuia! Pentru că nu mai suportăm hoții, idioții, incompetenții! se agita el la mine. Ți-a mărit ăștia alocația la copil? Mă piș pe mărirea lor! striga agitat. Au mărit și pensiile, insist eu. Cui? La șmecherii lor? Mă piș pe măririle lor, n-au bază economică, zice el. Acum te intreb, orice lucru bun pentru oameni e greșit? incerc eu un argument. E vrăjeală, vor voturi, să fure ei mai mult! explodează el. Fac o pauză, eu șocat la rându-mi și abat atenția. Uite, zic, la mine-n sat nu e niciun drum asfaltat, toate comunele din jur au făcut asta, primarul zice că nu are bani. Și de ce nu protestează lumea. Să blocheze drumurile, să dea foc la primărie, dacă sunt fraieri! urlă el, deja implicat. E, oamenii la noi nu sint asa, sunt mai toleranți. Atunci sa moară! Niște imbecili, zice el. Zic, nu am înțeles, cum să moară? Așa cum auzi, nu sunt în stare de nimic, nu fac nimic, îi fură ăștia din promărie. Păi vezi? zice el, dă-i în mă-sa de comuniști, așa s-au învățat, să li se dea la nas! Primarul e penelist, zic. Da-l in mortii mă-sii și p-ăsta, tot hoț! Și ce facem? întreb eu. În stradă, protestăm! Și cu borduri? intreb eu. Cu borduri,cu arme, nu contează. Pot sa te intreb si eu ceva? Ce? zice el. De unde știi toate astea? Ce? mă înfruntă el. Astea, cu manifestări, cu incendii, cu borduri, cu astea ,ca vad ca anul asta ati lasat-o mai moale. Aiurează? te piși pe tine? Stai acasă șu butoneaza unde vrei. Sună telefonul, vorbeste condescendent, inchide și-mi zice, vezi, mâine e protest la ministerlul justiției. De ce? Nu știu, raspunde el, o să vorbesc pe net cu niște priteni.

  48. geofreeland

    Incredibil! De când Dragnea fu bagat la racoare, nimeni, dar absolut nimeni nu mai vorbeste de lupta anticoruptie! Ce s-o fi intâmplat? Si acum, fara Dragnea, se fura in draci, toti, din toate partidele, se fura la greu, mai ales strainii. Concluzia e clara, Iohannis care a defilat cu steagul anticoruptiei nu voia decat sa-l bage pe Dragnea, român, corupt ca si el, ca si toti europenii de frunte, cum spusera englezii brexitisti, la puscarie. Adica, de acum, nemaifiind Dragnea, lupta anticoruptie nu mai are rost. Deci, liber la furat, fratilor! Coruptia e un mod de a fi! Ce, nu v-ati prins?

  49. Nicolae

    Furtul…ca sport national!!!
    Da,se fură în draci!Pe față.
    Până și prostovanii de arendași sau apucat de furat.Îi fură pe amărâții aia de țărani de mamă,mamă.
    Or să ajungă,săracii,să mai aducă bani de acasă să le dea la aceste jigodii ordinare.
    Statul,care stat,se face că plouă,chiar dacă este secetă.
    Acești nemernici de arendași nici măcar impozitul anual pe terenul arendat nu-l achită,se axează pe cultivarea produselor la care au ei câștig iar,țăranului unde ar trebui să scoată și el un porumb pt.animale,de exemplu,îl lucrează în bătaie de joc sau îi dă 600kg/Ha arendat.
    Merg în satul natal,mai rar,dar merg și de câte ori mă întâlnesc cu câte un bătrân mi se plânge de acest aspect.
    Iar,Daia,cel cu oaia,spune că totul merge ca pe roate.
    Țăranul,întotdeauna a fost umilit,sărăcit de acești samsari nenorociți care nu au pus mâna pe sapă în viața lor.
    Dar,Daia cel cu oaia,spune că e bine.
    Dacă FURTUL,este sport național,întreținut de sus pe bani,numit subvenție,cum să nu fie bine?Măcar pt.ei,viitoarea ciocoime a patriei.

  50. geofreeland

    @ Nicolae E, uite vezi, astea sunt adevaratele povesti de viata. Bravo!

  51. geofreeland

    POVESTI DE VIATA 17. Acu trei ani, la mine în comuna a iesit primar un penelist tânar, baiatul unuia care are cablul tv. Bani de la tac-su in campanie, tineretul, platit cu 100 de lei pe zi, a batut satele de la in cap la altul, impartind pliante cu vorbe. Ma uitam la ei, copii frumosi, fetele cu blugii rupti modern pe la fese, baietii rupti in genunchi, un alai de tinerete, plimbaret, nici cainii nu se dadeau la exuberanta varstei, frumoasa si inaltatoate. Am citi si eu pliantul electoral, platitudini, vorbe, lozinci. A iesit primar tânarul penelist. Experienta? Munca anterioara? Ceva acolo? Numai un liceu, cu bac spaguit in toamna. Asta e! Ce a facut acest primar in trei ani? A terminat proiectul initiat de pesedisti, o gradinita, o extindere retea de apa, a carat pe ulite niste sparturi de asfalt, nu asfalt. Atât. Într-o întâmplare îi zic lu’ domn’ primar, ” moartea drumului e lipsa santului!” Ori nu a inteles, ori avea altele in cap. In comuna mea ulitele nu au santuri. Moartea drumului. La ploi, torentii curg pe mijlocul drumului, spartura de bitum se angajeaza la vale, spala drumul, in multe locuri ramân gauri. Iarna, la zapezi, vine unul cu o lama, rade tot, nu numai criblura de asfalt dar su pietrisul din terasament. Noroi, gropi, mai ales ca utilajele agricole sint agabaritice, remorcile grele, tirurile si mai grele. Drumurile sunt o pacoste! Il mai atentionez cu alta ocazie. Ii zic de drumuri. Nicio reactie, „sa mai vedem” un primar putoi, mare functie deh, cu „sa mai vedem” Am vazut trei ani, vara deja trece si pana la anul, la alegeri, totul va ramane la fel. Adica fara ulite asfaltate, cu praf, cu gropi, cu inundatii stradale si in curti. „N-avem bani!” zic aia de la primarie. Io zic, ca v-ati triplat lefurile, sau ce? ” ” Nu plateste lumea impozitul” mi se destainuie un cunoscut. „Cum adica?” „Pai jumate din comuna nu si-a platit impozitele de mai mult de zece ani.” Am ramas mut. La intrebarea de ce, fiecare primar, indiferent de culoare politica, a amânat recuperares impozitelor datorate, pentru a nu supara votantii. Neamuri, si de-o parte si de alta. „Si agentii economici? zic eu. „Astia dau spaga si platesc putin!”. „Pai si drumurile?” „Drumurile? Da-le dracu’, pâna acum cum am trait”. Au trecut trei ani. Nimic. Lumea da-n gropi, ca asa a fost obisnuita intru vesnicie, doar vednicia s-a nascut la sat, nu?

  52. Nicolae

    D-le Geo,satul are statut de oraș,atunci,numai la oraș nu găsești șanțuri pe marginea drumului.
    După descriere,aveți un primar foarte destoinic!Mai merită ales!😀
    D’ăștia cu diplome multe avem destui.E mai greu să le pună în practică.Cum zice țiganul,pardon,rrromul:
    Teoria,ca teoria,dar practica te omoară!

  53. geofreeland

    POVEȘTI DE VIAȚĂ 18. Copil fiind, vacanțele le petreceam la țară, la bunici. Mai toți sătenii aveau vacă și diminețile, copiii de vârsta mea, cu traista cu de-ale gurii, ieșeam cu vaca de lanț pe ulițe și întâlneam pe izlaz. Cât timp vacile pășteau, noi păzindu-le să nu intre în porumb, ne ocupam timpul jucând țurca. Un băț mic, pus jumătate pe marginea unei mici gropi, era lovită cu un alt băț, de regulă ciomagul,în dreptul gropii. Bățul mic, se ridica învârtindu-se și îl loveai din aer cu ciomagul aruncându-l cât mai departe. Apoi se măsura distanța cu pasul sau cu un ciomag etalon pentru toți și câștiga cel care trimitea bățul mai mult. Jocul presupunea îndemânare. Bățul mic, rotindu-se era greu să-l lovești la mijloc. De multe ori, era deviat aiurea și toți ne feream. Apoi, după joaca dimineții, în nămiezi, duceam vacile la adăpat și furam, zice-se, doi trei pepeni, dintr-un lan cât vezi cu ochii. Copii, nu ne zicea nimeni nimic, doar ” aveți grijă cu țurca aia, să nu vă scoateți ochii!” Astăzi, privind în agenda cu amintiri, nu pot să-mi ascund umezeala strălucitoare din priviri. Uitându-mă mai atent la viața politică de azi, comparația cu țurca mi-a venit de la sine. Oferta electorală, bățul mic, lovit pe direcția gropii, se ridică fie mai sus, fie mai jos, se învârte mai repede sau mai lent, dar cel mai important, șansa de a-l lovi cât mai precis o dă grosimea ciomagului. În final, câștigă unul, ceilalți acceptă, el fiind primul apoi, care deschide furatul la pepeni. Boierii de pe drum ne văd pe noi copiii de pe imaș, cu vacile cu ugerele pline și ne fac aprobator cu mâna, de drag. „Copii cuminți, se joacă și ei, împreună!” Numai că ei nu vor să știe că tot islazul e plin de gropi de la jucatul țurcii, și unul dintre băieți a călcat strâmb într-o groapă și și-a scrântit glezna. Așa cum unul a făcut apendicită de la un sâmbure de la pepeni, un altul a fost lovit de bățul țurcii în obraz de i-a dat sângele, unui altul i-a intrat un cui ruginit în talpă alergând să scoată vaca din porumb…