Campania electorală, faza pe sondaje

Categoria Electorale


Campania electorală, mai săracă și mai lipsită de interes ca oricând, a intrat în faza pe sondaje, în condițiile în care nu am văzut nici un program de candidat, nici o dezbatere, nici o întâlnire între candidați, nici măcar un Turcescu sau Rareș care să pretindă că vrea să organizeze o dezbatere ”fair play” dar cu  un ”parteneriat strategic” ascuns. Probabil tocmai pentru că după cele două făcături de moderatori ”echidistanți” nimeni nu mai dă doi bani pe astfel de dezbateri aranjate.

Digi 24,  cunoscut program tv prezidențial, a ieșit pe strasse cu un sondaj conform căruia ”la această oră” românii ar vota după cum urmează:

  1. Pentru Iohannis -45,7%
  2. Pentru Mircea Diaconu-16.7%
  3. Pentru Viorica Dăncilă – 15,1% i
  4. Pentru Dan Barna 12,6%
  5. Pentru Theodor  Paleologu – 6,9%
  6. Pentru Kelemen Hunor -2,9%

Sondajul este realizat de IMAS, una din ”instituțiile” de sondare a opiniei publice, știut fiind că fiecare partid sau/și  televiziune are propria ”instituție” de îmbrobodire și propagandă.

După cum se observă, Iohannis conduce detașat și fără îndoială că, dacă se sforțează un pic, mult mai puțin decât la precedentele alegeri prezidențiale, poate depăși 50,01%, ceea ce l-ar scuti de turul 2. Oare să fie cu adevărat dorit de 45% din electorat la ora asta? Categoric nu, dar cifra face parte din strategia de campanie, se umflă din start șansele, astfel încât să nu mai mire pe nimeni, -ca la precedentele- numărul mare de voturi la urnă și să nu se mai întrebe nimeni cum e posibil să recuperezi 20% în 14 zile. Iar românul, botanist, cumpără. Și apoi, hai să fim serioși, când ești singurul pământean care a primit în dar o șepcuță de la Donald, cum să nu fii pe locul întâi? Foarte insinuantă și perversă a fost atitudinea slujitorilor prezidențiali de la Digi 24, care propuneau să aibă loc dezbateri televizate, probabil moderate de ei, dar la care să participe doar cei care urmează de la locul 2 în jos, că locul 1 este amanetat și nu mai are nevoie de dezbateri. De fapt motivul pentru care domnii cereau dezbateri pentru ceilalți  candidați era faptul că Iohannis nu este în stare să prezinte nimic, în afară de JOS PSD, indiferent cu care candidat ar intra în dezbateri. Poate doar cu Viorica ar reuși să se situeze pe picior de egalitate, pentru că sunt amândoi la fel, în rest, pământ de flori.

Mircea Diaconu pare să fi făcut un pas uriaș, adică trecerea pe locul 2, dar și asta este tot un scenariu al campaniei prezidențiale care încearcă să liniștească și să oprească astfel campania actorului care este totuși susținut de ”sălbatici” și mă refer la PRO România și A.L.D.E. Oricum nu are șanse dar dă bine la alegerile care urmează. În plus, dacă rezultatul va fi bun, adică un onorabil loc 3, toți se vor lăuda, și Mircică, și Victoraș și Tări. Dacă rezultatul va fi sub așteptări, fiecare va da vina pe ceilalți. Hai că suntem șmecheri!

Viorica Dăncilă se dă cu sania, la vale (sau cu bicicleta) bineînțeles, căci la deal nu se cheamă că te dai cu sania ci că o tragi. Ori ea nu e în stare să tragă ceva, doar să alunece, pentru că singura forță pe care o deține este cea gravitațională. Deci.. lunecare ușoară! Că tot suntem la capitolul PSD, Dragnea din atelierul  mecanic Rahova dă cu ură proletară în filiala care l-a crescut, cerând instanței ca și filiala PSD Teleorman, care le-a plătit pe favoritele sale, să plătească, adică să plângă și mamelele  lor. Asta da atitudine, bravo Liviuț, mai ai puțin și îi înfrângi. Apropo de bicicletă, Doamne, e bestială imaginea ei dând din piciorușe pe bicicletă. Priviți numai,  satisfacția imensă care se vede pe fața ei, dar și mirarea că e în stare să se țină în echilibru, fără mâna lui Stănescu. Nici eu, când m-am suit prima oară pe o bicicletă, nu am fost mai mândru de mine și aveam doar 5 ani. Ptiu-ptiu, cred că este performanța vieții Vioricăi!

Ei, și am ajuns la cel care se credea viitorul președinte și cerea alegeri anticipate convins fiind că va ajunge prima-ntâi. Este vorba de domnul Dan Barna, președintele USR. Pentru cine nu știe, USR înseamnă  Uniunea SALVAȚI România, nu Uniunea Salvăm România, deci, să nu își închipuie cineva că Barna ar vrea să salveze el România. Nu, partidul său ne cere NOUĂ să salvăm România. Asta pentru a evita confuziile. Nu își mai încăpea în piele domnul Barna și punea condiții de neacceptat pentru a sprijini guvernul Orban, crezând că dușmanul său numărul 1, recte PSD și Viorica Dăncilă, nu mai contează, deci el va fi sigur pe locul 2 sau chiar 1, dar că va prinde sigur turul 2. Uite că (chiar și contrafăcut în favoarea lui Iohannis), sondajul îl aduce pe locul 4. Asta arată că cei care l-au votat în mai, l-au votat nu pentru că îl iubesc, căci dacă l-ar fi iubit atunci, l-ar fi iubit și la sondaj, ci pentru că nu au vrut să îi voteze pe ai lui Orban și ai Vioricăi. De ce ? Pentru că USR încă nu avea ”penali”, dar acum, în mentalitatea și cu ajutorul lui Iohannis, are. Lui Barna i se instrumentează un dosar de fraudare a unor fonduri, dosar care real sau nu, îl trage în jos. Ce e de făcut? Simplu: dacă se știe curat, Barna ar trebui să lupte și să își intensifice activitățile și ieșirile, să facă un tur rapid și eficient de lămurire a electoratului, la televiziuni și în teritoriu. Dacă va merge în continuare la pas, ca și ceilalți,  va crea impresia că este sau se știe vinovat cu ceva și nu vrea să întărâte șarpele. Oricum de aici, domnul Barna ar trebui să tragă câteva concluzi, și anume că :

  1. Dosarul său și ”investigația Rise Project” nu sunt întâmplătoare;
  2. Organizația nu ar fi chiar non- profit, de vreme ce cineva va profita de  pe urma”investigațiilor sale”;
  3. Având în vedere că aceeași organizație s-a ocupat și de ”valiza cu documente” de pe câmpurile teleormănene,  rezultă că sforile sunt trase din alt palat, nu dinspre Victoria;

Ce va face Barna? În primul rând își va apăra pielea și direcția pe care va merge, va spune de la sine în ce poziție se află. Nu ar fi exclus să înceapă să toarcă.

Theodor Paleologu, singurul candidat care totuși până acuma a avut un discurs legat, decent, care nu este papagal nici ca exprimare nici ca experiență politică, nici ca intelect, este și singurul care și-a provocat contracandidații la discuții televizate, fără a primi un răspuns, pentru că indiferent din ce partid face parte, el are prestanță și este de un bun simț care lipsește celor din clasamentul de mai sus. Aici Băsescu a știut pe cine să aleagă pentru că matolitul are fler oricât de insuportabil ar fi. Dar nu ajunge, bineînțeles că Theo nu are nici o șansă, dar cea pe care o are, o joacă cu decență. Dacă nu ar fi fost coleg de partid cu Băsescu, l-aș fi votat.

Pe locul 6 se află Kelemen Hunor. Eiiiii, aici parcă aș înclina să acord credit sondajului, pentru că dacă analizăm electoratul UDMR cam acesta ar fi procentajul. Dar dacă procentajul scos de Hunor este cel real, se pune problema cum se face că la alegerile locale și parlamentare, UDMR scoate de 30 de ani încoace pragul electoral? Cum este posibil ca la prezidențiale cetățenii de naționalitate maghiară să nu își voteze propriul candidat dar să obțină peste 5% la celelalte alegeri? Pot pune pariu că dacă pragul ar trece la 10% așa cum s-a propus la un moment dat, UDMR tot va intra în Parlament, pentru că este în interesul marilor partide să aibă această balama care să îi poată ajuta să formeze majoritatea, indiferent ce concesii i-ar face. Bunăoară, în 2014 la prezidențiale, Hunor avea 3.47% adică  329.727 votanți. În 2010, tot Hunor a primit 3.83% , adică  372.764   voturi. Dar la alegerile locale și parlamentare, în toate cazurile, UDMR obținea peste 5%, deși sondajele și exit-polurile dădeau alte rezultate. Și acum va fi tot așa, pentru că așa TREBUIE. Trădătorii au nevoie de sprijin ”extern” ca să poată învinge, și viceversa.

Acum urmează să apară și sondajele România PSD, Antena Gâdea, B1 Matolitu, etc, fiecare cu procentele sale și specialiștii, analiștii aferenți. Apropo de analiști, este emblematică și total nesurprinzătoare mișcarea analistului Gușă, care cum a aflat că Realitate nu mai are zile, cum a sărit în barca PSD. Nu e prost cel care cere, e prost cel care dă. Nu e așa că este înduioșător gestul lui Gușă de a-i încuraja pe jurnaliști să ”continue” lupta, în timp ce el a fugit la PSD? Așa da Cosmine, dă-i cu mesajele de încurajare de la căldurică.

Dar, după cum evoluează lucrurile și campania, Viorica se zbate doar să prindă turul 2, ca să poată rămâne șef de partid, Iohannis o ajută (se vede după dosarul Barna), pentru că atât candidatura cât și accederea ei în turul doi, îi asigură lui Iohannis locul 1. Nu aș spune că cei care susțin că cei doi au bătut palma ar greși prea mult. Ambii și-ar atinge scopul dacă ea ar ajunge în turul doi. Nu e așa Dănuțe? Mircică, ai grijă să nu ridici gâtul prea sus, că s-ar putea ca oamenii să afle ce discutai tu cu Iulian Vlad la Revoluție și nu ți-ar cădea bine la stomac, că nu vorbeai despre mere roșii, nu ?  S-ar putea să apară un bursuc cu părul rar,  mic revoluționar care să arunce bomba, ca să-ți piardă ție.. nu am găsit altă rimă.

Cam atât deocamdată, circul continuă.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

4 Raspunsuri la Campania electorală, faza pe sondaje

  1. neacsu marin

    Citesc ca un Sondaj CURS privind intentiile de vot ale romanilor sondaj efectuat in perioada 14-21 Octombrie, adica aceeasi perioada ca si sondajul prezentat mai sus, privind alegerile parlamentare, ar duce la urmatoarele rezultate :

    PNL – 32%

    PSD – 25%

    Alianţa USR-PLUS – 17%

    Pro România – 7%

    ALDE – 6%

    UDMR – 5%

    PMP – 5%

    Alt partid – 3%
    Rezultatele prezentate nu fac altceva decat sa confirme ceea ce spuneam, si anume ca :
    – rezultatele depind de ”institutia” care comanda și cea care il efectueaza:
    – Orice s-ar face, la parlamentare si locale UDMR va scoate, oricat ar fi stabilit, procentul care sa o aduca la in Parlament.

  2. Nicolae

    Dar,sondatorii ăștia,îi întreabă pe cei chestionați,cam câți se prezintă la urne?
    Nu mă interesează niciunul dintre ei,mai bine zis,nu m a convin s ninimeni până acum + ca mint ca niște birjari!
    Am spus pățania cunoștintei mele cu votul lui care cu toate că era vlabil exprimat a fost găsit la nule.Un singur vot dat unui partid si ăla nul,că așa-i în tenis!
    Când o candida un om adevărat,atunci cei scârbiti de tot cw sa întâmplat în tară până acum,sînt sigur că cei peste 60% care nu mai merg la vot acum,se vor prezenta si nu o să mai vedem că intră în parlament partide de buzunar gen pmp,uDeMeRe(u),alde etc.Sau presedinți aleși cu 5-6 mil.din alegători din total 18 mil.

  3. ionescu

    Daca romanii ar intelege cum sint tratati de acesti prezidentiabili,i-ar amenda neducindu-se la vot.Pe linga circul cu Barna,vine circul cu Stanescu,cu bautul cafelei la dna(sic) ca apoi sa zica la iesire ca TREBUIE sa treaca guvernul Orban….isi regasise patriotismul pierdut……..

  4. neacsu marin

    @Ionescu,
    L stanescu nu te potiastepta la altceva.. asa a ajuns mare mahar, prin vanzari… si cumparari.. luare in … arenda..