În ce țară trăim ?

Categoria Magazin, Opinii


A luat foc Denise Rifai. Dacă o auzi cum vorbește, ai zice că i-au luat buzele foc. Îl are ca invitat pe ministrul sănătății și discută pe marginea omorului de la Spitalul Floreasca, unde un grup de cadre medicale au dat foc unei paciente. Nu contest importanța subiectului ci teatrul pe care îl joaca duduia, care face aceeași mutriță indignată și dacă moare o femeie arsă în spital și dacă se taie pensiile speciale ale magistraților.

Președintele colegiului medicilor, Gheorghe Borcean,   cere ca medicii să îl sprijine pe doctorul Beuran, pentru a nu se lovi în reputația doctorului, până la finalizarea anchetei. A cui anchetă? Probabil a comisiei pe care o conduce domnia sa, a cărei concluzie nu mai poate fi un secret: „Pe această cale, îi rog pe prietenii săi, pe foştii săi pacienţi să ia atitudine în apărarea lui şi îi sfătuiesc pe mai puţin prietenii săi şi pe neprietenii săi să nu se bucure. A continua astăzi o dezbatere publică, înainte de finalizarea unei anchete, va pune presiune greu de suportat pe echipa medicală, care tratează un caz de maximă greutate umană, o patologie, complicaţiile fireşti legate de aceasta, dar, mai ales legate de accidentul combustional survenit fără voia lor, dar pe care sunt obligaţi să îl trateze.” Aparent un gest colegial, dar dacă ținem cont de poziția sa ca șef al Colegiului Medicilor este deja o antepronunțare. În plus, dacă ținem cont că se adresează și ”foștilor pacienți”  dintre care fac parte oameni politici, oameni influenți din diferite sisteme, apelul său ia altă denumire, se poate numi trafic de influență.Treizeci de cadre medicale au semnat deja  un protest, opunându-se măsurii ADMINISTRATIVE luate asupra doctorului Beuran, adică demiterii sale de la conducerea secției pe care o conducea și au declarat că pe timpul protestului vor acționa numai pentru urgențe. Culmea este că afirmă că fac asta în interesul actului medical și al pacienților, pentru că –vezi Doamne- doctorul Beuran este un bun profesionist.  Nu a contestat nimeni asta, dar asta nu înseamnă că obligatoriu este și un bun manager, organizator, coordonator, economist, etc. Un bun lider trebuie să aibă alte calități din care unele, în funcție de specificul domeniului, categoric mult mai importante decât pregătirea profesională. Bunăoară, în domeniul militar, nu toți ofițerii au fost buni comandanți deși erau foarte bine pregătiți profesional,  nu toți comandanții de pluton aveau calități de comandanți de unitate. Unii au fost buni ofițeri de operații, alții cadriști, alții lucrători în diverse birouri, mobilizare,  stat majoriști. La fel în învățământ, nu toți absolvenții de facultăți ajung profesori, unii ajung în producție, unii în cercetare, alții se plafonează și nici toți cei din învățământ nu au harul pedagogic, nu știu să exprime ceea ce știu. Deci care este drama dacă doctorul Beuran, un medic foarte bun de altfel, nu est șef de secție? Vrea el să fie șef pentru că este cel mai bun chirurg? Nu e obligatoriu. De ce nu înțeleg unii că șefia aduce sarcini în plus sarcini pe care dacă le neglijezi  provoci catastrofe ? Toți vor șefie, dar nu toți pot fi șefi. Cine nu înțelege acest lucru simplu, ajunge să își distrugă cariera sau să aibă pe conștiință oameni, ca doctorul Beuran.

Ce a dus la această crimă? Pentru că a fost crimă, acea femei a fost omorâtă de ambiția unui medic, care voia să fie și șef nu numai un foarte bun chirurg, proasta organizare și conducere a secției, pentru că:

  1. A fost folosită ca dezinfectant o substanță foarte volatilă, care nu trebuia să intre în contact cu scânteie sau foc deschis. Știau asta cei care au făcut dezinfecția? Știau caracteristicile substanței? Știau că bisturiul electric inițiază scânteie?
  2. La achiziționarea dezinfectantului probabil nu s-a făcut instructajul și nu s-a adus la cunoștință proprietățile acestuia. Se pune întrebarea dacă cel care a achiziționat dezinfectantul a cunoscut proprietățile acestuia.  Personalul medical a fost informat cu privire la riscul declanșării unui incendiu cu acel dezinfectant? Dacă da și totuși l-au folosit, e vină comună a tuturor celor prezenți. Dacă nu, e vina managerului care –informat sau nu- nu a urmărit aplicarea NTSM.
  3. Informați sau nu privind calitățile dezinfectantului, nu a fost folosit extinctorul pentru stingerea incendiului, toți s-au panicat, o singură persoană a avut ”prezența de spirit” să arunce apă, deși nu se aruncă apă pe o persoană arsă. A existat un stingător? A fost operabil? A știut cineva să îl folosească? La toate aceste întrebări trebuie să răspundă moral și penal șeful de secție.
  4. Se vorbește de lipsa unor protocoale care acum s-au stabilit. Păi până acuma de ce nu au existat? Pentru că pe nimeni nu interesează anticiparea, toți lucrează după ureche, de la ministru până la infirmiere, în sănătate se lucrează la ordinele șefului, pe toți îi interesează să își ia ei banii, starea și condițiile din spitale sunt mai puțin, sau deloc importante. Când se întâmplă câte ceva, gen Ciomu, Hexi Farma, Colectiv sau alte cazuri, se fac declarații, se propun măsuri, se caută acari, se fac niște hârtii, dar numai acolo, pe locul unde s-a întâmplat, nu au nici măcar grija să nu se repete în altă parte sau să aplice măsurile în întregul sistem. Când cineva filmează șoareci într-un spital, să trimite o echipă de jandarmi să îl caute pe ”șobolanul” care i-a filmat, se pune o cursă de șoareci în locul filmării și gata.

Or mai fi și alte cauze, motive dar oricum nu se va ține cont de ele. Direcția este deja stabilită, doctorii s-au solidarizat cu Beuran pentru că este de-al lor, șeful colegiului medicilor s-a antepronunțat. Omul va fi protejat deși un om a murit din –cel putin- neglijnța lui. Și asta nu trebuie să ne mire.

 Când un parlamentar e prins cu șpaga, colegii de partid și parlament îi sar în ajutor și este declarat imun.

Când un polițist sare pe mașina unui șofer să îl oprească- pentru că i-a mers figura în alte cazuri – și este omorât, este declarat erou, deși orice om vede că a fost o prostie, nu te arunci în fața unei mașini care circulă în viteză, și în curbă, chiar dacă ți se spune ”buldogul”. De ce nu și în fața trenului?

Când un lucrător din serviciile secrete frecventează și patronează un locaș de pierdere a minții în care întră pentru spovedanie oameni politici și consilieri ai președintelui, sistemul sare în apărare, se pune batista pe țambal, se șterge praful iar presa uită de subiect.

Când un traficant de carne vie este prins cu victima în casă, sistemul care a beneficiat de activitățile și victimele acestuia, face scut și îi păzește poarta să nu intre nimeni, în timp ce fata este scoasă pe ușa din dos. Apoi se instrumentează un caz de toată jena cu declarații care se schimbă săptămânal.

 Se mai pune o problema, la care trebuie să răspundă directorul spitalului: DE CE CAZUL(OMUCIDERE) NU A FOST RAPORTAT PE LINIE IERARHICĂ ȘI CATRE PROCURATURĂ TIMP DE 5 ZILE?

În toate cazurile, și multe altele ca astea, sistemul lucrează, gunoaiele se acoperă, ca să nu spun rahații, iar  viața merge mai departe. Vina ne aparține tuturor, pentru astfel de cazuri nu ies haștagiștii în piață cu telefoane, pentru că nu plătește nimeni proteste împotriva hoților și criminalilor,  nu vrea nimeni schimbarea vieții românului,  protestatarii romani urmăresc decât schimbarea guvernelor și mărirea salariilor și pensiilor. Atât, pentru că ăștia sunt românii. Românii, ăștia care au sărit la gâtul vatmanului care a ciocnit un cocalar care îl șicana în trafic și nu îi dădea voie să își facă meseria, mergând în fața tramvaiului și oprind și pornindu-și autovehicolul încercând să provoace coliziunea. Culmea culmilor, conform legilor române cel mai pedepsit este vatmanul, aflat în slujba cetățeanului, care deși a lovit foarte ușor autovehiculul,  pentru că în loc să consemneze un accident fără efecte și răniri de persoane, care se rezolvă legal prin mutuală, dar vinovat fiind conducătorul autovehiculului care A PROVOCAT  CU INTENȚIE ACCIDENTUL, L-A PROVOCAT PE VATMAN, practic a urmărit lovirea poliția a deschis dosar penal în rem pentru distrugere. Ăsta e sistemul. Sper să existe un judecător care să nu se sperie de țucălarul  care dansa pe linia de tramvai și să constate că acesta a urmărit practic provocarea accidentului, dar am mari dubii că există șansa unei judecăți corecte. Nici în cazul doctorului Beuran, nici în cazul Caracal și nici în cazul Chițoiu nu vom avea parte de un proces corect, pentru că sistemele își apără protejații.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

23 Raspunsuri la În ce țară trăim ?

  1. Nicolae

    Observaţii de bun simţ în art!Aşa este,trebuie sã spunã cineva şi aceste lucruri,trebuie sa aratam aceste lucruri grave,mai ales ca a costat viaţa unui om din neglijenţa,necunoasterea,cã nu cred pentru nimic în lume ca acolo a fost intenţie.A fost o grava eroare pe fondul necunoasterii şi neprofesionismului acelora care au fost implicaţi direct.
    Este normal şi firesc ca cei raspunzatori sa plateasca pt.grava eroare facuta,mai ales ca a costat viata unui om.Protestul cadrelor de acolo,sa-mi fie cu iertare,nu face altceva decât sa se umplu de penibil şi sa adânceasca neîncredere în actul medical.Sincer,îmi pare rau de cadrele medicale de acolo,sunt oameni de toata isprava care salveaza vieţi,dar în cazul ãsta nu vãd rostul acestui protest.Peste tot în lume,demisia de onoare este un act care mai salveaza ceva din ceva.

  2. neacsu marin

    @Nicolae,
    Da, nu e vorbaa de mal praxis, pentru ca practic nu este aplocare incorecta a actului medical cio neglijenta, sau o lipsa de atentie privind folosirea unor substante folosite premergator actului medical in sine. Deci nu se pune problemai anularii dreptului de a practica meseria. Insa culpa este culpa, chiar daca este legata de alte aspecte, nu de actul operator in sine.

  3. neacsu marin

    Probabil domnul Beuran a intrat in PSD ca sa poata prinde functia de sef. Cata vreme sefii spitalelor sunt numiti de presedintii consiliilor locale care sunt politicieni, pe criterii de apartenenta politica, si sefii de sectii sunt numiti de directorii de spitale tot pe criterii de apartenente sau simpatii politice, ca doar trebuie sa fie sustinuti si ei de sefii de sectii. De aici credinta ca orice ar face, nu li se va intampla nimic

  4. neacsu marin

    Ministrul tocmai a anunta ca substanta trebuia folosita NUMAI PENTRU DEZINFECTIA MAINILOR PERSONALULUI MEDICAL, NU A PACIENTULUI, PACIENTUL TREBUIA DEZINFECTAT CU IOD, BETADINA.
    In plus, nu au intervenit medicii de garda, care erau medici primari, ci un medic rezident si alti medici care…. nu aveau dreptul sa intervina.
    Iar doctorul Borcean care s-a antepronuntat , a fost demis.

  5. neacsu marin

    S-a declarat (probabil dupa incident s-a gasit aceasta explicatie), ca a fost folosita substanta dezinfectanta, pentru ca pacienta ar fi fost alergica la iod CEEA CE S-A DOVEDIT A NU FI FOST ADEVARAT, iar medicul rezident a decis sa toarne pe ea acea substanta. INCALIFICABIL. S-a incercat astfel acoperirea culpei rezidentului sustinandu-se ca victima ar fi fost alergica la iod.Din cauza asta nici nu a fost raportat evenimentul timp de 5 zile, iar BEURAN ESTE RESPONSABIL ACUMA SI PENTRU INCERCAREA DE ACOPERIRE SI MUSAMALIZARE A CRIMEI.

  6. Ifrim

    Nu doreste nimeni sa se intample asemenea accidente nefericite.Credeti ca medicul Beuran vrut sa dea foc pacientei?Un pacient pierdut la 99 suflete salvate cred ca se incadreaza in marja acceptabila.Daca-l dati afara din spital ori il bagati la puscarie credeti ca va veni vreun Zeu inlocuitor sa fie perfect?Nu as dori sa fiu in situatia apartinatorilor victimei dar nici sa stric o cariera de-o viata nu doresc!

  7. neacsu marin

    Se mai pune intrebarea CINE SI DE CE A DECIS SA NU INTERVINA MEDICUL DE GARDA CI UN REZIDENT, DESI MEDICUL DE GARDA TREBUIA SA INTERVINA? Poate o sa aflam ca medicul de garda nu se intelegea cu Beuran, sau era ocupat sa ” trateze” o asistenta.

  8. neacsu marin

    A iesit la iveala faptul ca asta vara a mai avut loc un incident identic. Acela insa a fost.. acoperit. Este curos daca tot de Beuran. Daca e asa, vina lui este directa, si in acest caz, nu doar circumstatiala. Ar fi interesant daca s-ar putea determina, verifica, cand anume, pe minute, a inceput operatia, cand a luat foc pacienta si CAND A FOST CHEMAT BEURAN LA SPITAL. Imi e teama ca a fost anuntat sa vina DUPA CE PACIENTA A LUAT FOC, TOCMAI PENTRU A ACOPERI, CU NUMELE SAU ( CA SI ASTA VARA, DACA S-A INTAMPLAT TOT IN SECTIA LUI) SI ACEST CAZ, PE ACELASI PRICNIPIU, CA ESTE UN MEDIC RENUMIT SI NU AR INDRAZNI NIMENI SA II PUNA CARIERA IN DISCUTIE.

  9. neacsu marin

    @Ifrim,
    Dar daca nu e prima oara cand s-a intamplat asta in sectia lui, sau in spital, ce spui ?

  10. geofreeland

    E greu de comentat pe titlul asta ” In ce tara traim?” Nu ne-ar ajunge un an sa comentam.
    1.Punctual, incultura si lipsa de bun simt elementar, a facut ca o asistenta, la ordinul nu stiu cui, sa incalce protocolul preoperator si sa imbibe cu o substanta volatila inflamabila un pat septic pe care se afla un OM. E ca si cum ai verifica etanseitatea furtunului de aragaz cu chibritul. Asta nu e greseala, accident, e o incultura crasa. Ma mir ca nu era prevazut si un pompier in sala de operatii. Toata lumea stie ca alcoolul e inflamabil dar in tara „las’ ca merge!” mor oameni. Se face atata tam-tam, gen Denis Rifai, cand la Colectiv au murit 64 de oameni. Acolo nu era alcool, era napalm. Ce mai conteaza, 1 sau 64? Asta e tara in care traim, a analfabetismului functional si a rechinismului politic. Putina lume stie formula chimica a alcoolului. In 2000, in Ferentari, unii fierbeau borhol intr-o cada si explozia a ars multi oameni. Tot din incultura, „las’ ca merge”.
    2. Daca unul e bou, needucat si agresiv, nu inseamna ca tu trebuie sa fii la fel. Sau poti fi, cu legea-n brate, dar tot bou te chemi. Ca vatmanul. Putea sa-l lase dracu’ in pace pe bou, pana pleca si-si vedea de drum. Si daca a stat pe linia de tramvai, trebuie sa-l lovesti cu intentie? Asta e incultura, agresivitate si lipsa de bun simt. A ambilor

  11. neacsu marin

    @Geofreeland,
    1. Nu asistenta a imbibat patul cu alcool ci medicul rezident L-A TURNAT PE PACIENTA. Asa a reiesit din procesul verbal in urma controlului. Si acuma s-a aflat ca a mai avut loc un caz identic, asta vara, nu stiu daca in aceeasi sectie sau doar in spital, iar cazul a fost musamalizat. Deci… nu mai vorbim doar de neglijenta sau neatentie ci si de indiferenta si musamalizare. Lasa ba, ca merge asa.
    2. Daca corelam cele doua cazuri, cel de la spital, cu cel de pe linia de tramvai constatam ca s-au petrecut in baza aceluiasi principiu, lasa ba ca merge-asa. Cocalarul mai facuse asta si stia ca nu i se poate intampla nimic, cum si Beuran si rezidentul au crezut ca nu li se poate intampla nimic, ca s-a mai intamplat si u a patit nimeni nimic.

    Cineva trebuie sa puna stop.AM SCRIS CANDVA DE TEORIA GEAMURILOR SPARTE.Daca nimeni nu ia masuri, vom ajunge sa fim omorati in spitale de idioti care nu stiu ca acolul ia foc, sau calcati pe drum de alti idioti care stiu ca lor nu le face nimeni nimic pentru ca au bani. Nu ii iau apararea vatmanului, dar daca legea si politia nu iau masuri, cineva trebuie sa ia. Altfel, si peste 30 de ani, nepotii nostri se vor intreba tot asa, IN CE TARA TRAIM ?

  12. geofreeland

    „Controlul Ministerului Sănătății la Spitalul Floreasca este condus de un medic veterinar”In ce tara traim? Probabil ca la Floreasca se scopesc porci.

  13. geofreeland

    Cred ca trebuie sa schimbam culoarea ciumei. In curand o dam in galben. Iar cu muia liiceanului o putem deja aplica incepand de la varf in josul puterii. Deocamdata stam in expectativa. Nu de alta dar nu ne prinseram de ce votasem p-astia cu taierile a toate. Deocamdata taiaram porcii. De-acu, pana in primavara vedem ce mai taiem prin buletinele de vot. Desi io cred ca degeaba, ca tot ce vor aia cu numaratul iese. Noroc cu stevioara, urzicuta si ceapa verde. Mai uitam de pensii.

  14. geofreeland

    In ce tara traim? Bun titlu.
    „Guvernul Ludovic Orban a trimis CCR, în ultima zi a anului trecut, pe 31 decembrie, o sesizare de neconstituționalitate privind o lege care prevede cresterea unor salarii si plata unor sporuri pentru bugetari incepand cu 1 ianuarie 2020. Interesant este ca la votul din Camera Deputatilor toti cei 61 de liberali din sală au votat ‘pentru’ adoptarea legii despre care acum Guvernul PNL spune ca este neconstitutionala. Inclusiv 7 miniștri liberali au votat ‘pentru’ majorările atacate de propriul guvern la CCR: Costel Alexe, Lucian Bode, Nechita Oros, Virgil Popescu, Cătălin Predoiu, Ion Ștefan, Raluca Turcan.”
    Io ma intreb, cat va mai dura betia prostiei si minciunii?

  15. neacsu marin

    @geofreeland,
    Ciuma zisa si febra galbena e galbena prin definitie.
    Nu conteaza ce scopeste cel care conduce, ca e porc, sau magar, daca trebuie scopit, sa fie scopit, ca prea cred unii ca le au atat de mari incat nu are cine sa le scopeasca.
    In ceea ce priveste sesizarea lui Sica, stie si el ca e degeaba, dar o face ca sa traga de timp, asa cum a facut si cu atatea motiuni. Ce e mai hazliu spre plans este faptul ca Sica vorbeste singur despre alegeri anticipate. Il concureaza pe Dragnea. Dragnea si-a demis de doua ori propriile guverne, Sica isi face autodafe. IN CE TARA TRAIM ?

  16. Nicolae

    În ce ţarã trãim? Trãim în ţara lãcustienilor,a insectelor ãlora care devoreazã tot ce prind.A fost şi un film,parca se intitula:”Atacul Lãcustelor”.Era unul dupã ’89,Brucan,parca se numea,Kominternist sadea,care ne spunea cu foc ca,democracy se va instaura la noi dupa ce va trece cam 25 de ani.Iatã cã au trecut mai bine de 25,a avut respectivul dreptate?
    Întreb,nu bat pe nimeni!

  17. neacsu marin

    @Nicolae,
    Nu nu a avut dreptate, ne-am mintit, ne-a inselat, ne-a dat sperante. In Romania nu vom vedea democratie.

  18. neacsu marin

    Asa cum intuiam, medicul rezident care a provocat incidentul de la Floreasca nu e un fitecine. Pe langa faptul ca este la cel putin cea de-a doua fapta de acest gen, este suficient de … aparat incat Beuran sa vina de acasa si sa semneze actele ca si cum el ar fi operat si nici pana la aceasta ora nu i-a fost facut public numele. Cine l-o fi insurubat rezident personal al lui Beuran si de ce il apara toata lumea ?

  19. Titi

    @Geo, asa este !
    Este vorba despre proiectul de lege PL x nr.717/2018, care stabilea cresteri salariale de la 01.01.2020 pentru personalul din Biblioteca Nationala, Biblioteca Academiei Romane, Autoritatea Natoinala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Institutul pentru studierea problemelor minoritatilor nationale.
    Interesant este ca la sedinta Comisiei de munca a CD, din data de 12.11.2019 a participat si dna ministru Violeta Alexandru..!
    La fel de interesant este ca acest proiect de lege este la promulgare din data de 14.12.2019, dupa ce a stat 5 zile la Secretariatul general si nu a fost contestat la CCR..!
    Concluzia: Suntem condusi de niste AMATORI, in arta Guvernarii !

  20. Lucica

    Indexarea cu procent fix e praf in ochi sau e o ticalosie sa-i intrebam pe cei cu pensii de 1000 si 2000 lei.
    Preturile au crescut pentru toti la fel, indexarea se face diferentiat. Rata inflatiei la ce se raporteaza? Un parlament responsabil ar fi raportat inflatia la o constata, salariul minim, salariul mediu, cosul minim de cumparaturi sau orice altceva si ar fi indexat cu acea valoare toate pensiile.

  21. bazil

    @Titi. Cu tot respectul insa cred ca rezervistii trebuie sa fie preocupati in primul rand de drepturile lor nu de ale altora. Altii stiu sa sara in sus de poponeatza , sa ceara si sa obtina. Pensiile civile vor creste cu 40% din sept., pensiile militare raman inghetate si cu indexari ca la milogi. Cei cu pensii babane de 5 cifre stau linistiti si baga contre , pentru ei e bine!

  22. Titi

    @bazil, ma preocupa si pensiile noastre militare ! Prezint mai jos doua propuneri trimise zilele trecute prin E mail deputatului Marius Budai : „3.Pentru pensionarii militari nu este suficienta numai abrogarea OuG.nr.59/2017, este obligatoriu sa fie ELIMINAT SI ART.84 DIN OuG.nr.114/2018, care mentine blocata ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE in continuare, NUMAI pentru beneficiarii Legii nr.223/2015-privind pensiile militare de stat.

    Deoarece sunteti un membru influent in Comisia pentru Buget-Finante, si Pl x nr.93/2019, se afla pentru intocmirea raportului, rugamintea pensionarilor militari este sa propuneti acest amendament pentru ELIMINAREA ART:84 , si aprobarea lui !

    4. La pachet cu cu ABROGAREA OuG.nr.59/2017 si ELIMINAREA ART.84 din OuG.nr.114/2018, propunem si TAXAREA SUPLIMENTARA a pensiilor de serviciu conform proiectului de lege Pl x nr.396/2019, aflat deasemenea pentru raport la Comisia de Buget-Finante ; propunem adoptarea acestei Ordonante in forma sosita de la Senat, deoarece prin excluderea pensiilor militare, se poate contesta cu succes la CCR !”
    In perioada urmatoare o sa-l redistribui si altor deputati din Comisia de Buget din CD.