Proiectul de ordonanță propus de Forum și MApN

Categoria Despre Armata


Așa cum se știa, de la numirea generalului Ciucă drept ministru al apărării, odată cu întâlnirea din data de 18.11.2019, au început consultările dintre reprezentanți ai direcțiilor Juridic și Financiar ca și ai CPS  cu reprezentanții Forumului pe tema inițierii unui proiect legislativ care să repare o parte din nedreptățile  făcute  militarilor prin modificările la L223/2015. Întâlnirile  și discuțiile, după ce au trecut proiectul prin mai multe avataruri care mai de care mai ciudate s-au finalizat pe data de 30.12.2019 când la o ultimă întâlnire pe acel an, ministrul Nicolae Ionel Ciucă a anunțat că va trimite proiectul agreat de cei cu care a discutat, la final fiind prezenți reprezentanții a aproape 40 de asociații, către celelalte structuri și ministere beneficiare ale L223, spre avizare și eventuale propuneri sau amendamente.

De menționat faptul că deși aparent proictul este mai… puțin darnic decât cel  recent introdus la Senat de deputatul Lupescu și Senatorul Mocioalcă, are mai multe șanse de reușită, pentru că :

  1. Este introdus sau promovat de guvern, deci va avea avizul ministerelor asigurat.
  2. Este susținut de partidul de guvernământ, și este greu de crezut că nu va fi susținut de celelalte partide, mai ales în lumina ultimelor evenimente militare din Orientul Mijlociu.
  3. Este mai realizabil, cerând un efort financiar mai redus.

Este adevărat, discrepanțele nu se vor nivela dintr-o dată, e nevoie de timp pentru ca aplicând progresiv și repetat  măsurile propuse, să se apropie cât de cât pensiile.

Este adevărat, multe obiective sunt cam îndepărtate și vor fi mulți care nu vor apuca să le vadă aplicate.

Este adevărat, proiectul stă mai prost la capitolul reparații și mai bine la … promisiuni care se vor concretiza la Sf Așteaptă  și mă refer aici la actualizarea pensiilor după creșterea salariilor activilor, pe care Olguța ne-o lungise până în 2022, dar acuma ni se promite din 2023. Dacă și asta e reparație, atunci nu mai știu eu limba română.

Este adevărat, pentru mulți odată cu aplicarea cuantumului de referință, o serie de pensii vor crește, dar, din păcate, din nou vor crește mai mult cele care oricum sunt mari. Trebuie să admit că creșterea nu are o fundamentare reală, cum nu are nici cea a proiectului lui Leș.

Este adevărat, proiectul este doar în faza de blastrulă, până la finalizare mai e o grămadă de timp, mai trebuie să vedem ce propun reprezentanții celorlalte ministere și structuri, apoi dacă și guvernul și –mai ales Cîțu- vor fi de acord și apoi sub ce formă va fi trimis spre legiferare, dacă va fi aprobat de parlament și promulgat. Mai este ceva de așteptat, sperăm că nu mult, sperăm că se vor mișca natural, altfel, pierdem timpul și momentul, mai ales că Orban vorbește de .. alegeri anticipate. Cine crede că dacă vor reveni PSD-iștii la putere, ne vor ajuta Leș și Solomon să obținem reparațiile, e copil.

ESTE ADEVĂRAT, PÂNĂ LA APARIȚIA ACESTUI PROIECT, MINISTRUL CIUCĂ MAI ARE DE REZOLVAT -ȘI ȚINE DE VOINȚA LUI- PROBLEMA INDEXĂRII DIN 2016, CARE NU ESTE INTRODUSĂ ÎN ACTUALIZAREA DIN 2017, CA LA MAI. Acest aspect poate fi rezolvat simplu, printr-o consultare a celor două Case Sectoriale de pensii- văzut cine a greșit și reparat printr-un ordin al ministrului unde s-a aplicat greșit, sau prin Hotărare de guvern care să impună aplicarea uniformă a acestui proces. ASTA SE POATE REZOLVA FĂRĂ INTERVENȚIA ALTORA, DOAR DE CEI DOI MINIȘTRI. Ce spuneți domnule ministru Ciucă? Ați promis că veți trimite reprezentanții CPS ai MApN și DGJ la discuții cu omologii din MAI. Pe când ? Sau ați dat ordin și nu s-a executat încă ?

Până una alta, iată proiectul, așa cum a fost agreat de reprezentanții Asociațiilor prezente la întâlniri și negocieri și reprezentanții MApN  și trimis către celelalte structuri.

Rămâne ca reprezentanții MApN să ne explice de ce cei de la penitenciare au publicat imediat documentul spre înștiințarea celor interesați și eventuale propuneri, iar noi, cei din MApN trebuie să așteptăm cu gura la streașină să plouă? Ce atâta secretomanie?

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

30 Raspunsuri la Proiectul de ordonanță propus de Forum și MApN

  1. Titi

    N-are legatura cu Tema propusa dar este de interes Comunicatul CNPP pentru pensionarii civili si nu numai:

    „Indicatori utilizați în sistemul public de pensii pentru anul 2020

    I. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de:
    • 5.163 lei – în perioada 1 ianuarie – 8 ianuarie 2020 (conform Legii nr.47/2019);
    • 5.429 lei – începând cu data de 9 ianuarie 2020 (conform Legii nr. 6/2020).

    !!!!! Pe cale de consecință, valoarea câştigului salarial mediu brut, aferentă lunii ianuarie 2020, este de 5.376 lei.

    II. Cotele de contribuţii de asigurǎri sociale, sunt următoarele:
    • 25% – datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
    • 4% – datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă;
    • 8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă;

    Pe cale de excepție, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, datorează o cotă de contribuție de asigurări sociale de 21,25%.

    !!!! În cazul acestor persoane fizice, angajatorii nu datorează cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii deosebite şi/sau condiții speciale de muncă.

    Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%.

    Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% și este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, cu excepția persoanelor care desfășoară activități în sectorul construcții.

    III. Începând cu 1 ianuarie 2020:
    • Venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.230 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată);
    • Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 558 lei.

    IV. Valoarea punctului de pensie este de:
    • 1.265 lei – în perioada 1 ianuarie – 31 august 2020;
    • 1.775 lei – începând cu 1 septembrie 2020.

    V. Indicele de corecţie pentru anul 2020 este de 1,41.

    VI. Cuantumul ajutorului de deces:

     În perioada 1 ianuarie – 8 ianuarie 2020
    • 5.163 lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
    • 2.582 lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

     Începând cu data de 9 ianuarie 2020
    • 5.429 lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
    • 2.715 lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

    VII. Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 704 lei.

    VIII. Indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, în intervalul 1 ianuarie 2020 – 31 august 2020, este de 1.012 lei.

    Alte precizări:

    Veniturile lunare din pensii care depășesc 2.000 lei sunt supuse impozitării cu 10%.

    Persoanele fizice, cu venituri din pensii, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

    Prin excepţie de la prevederile referitoare la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată:
     pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 2.350 lei;
     în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 3.000 lei. Această prevedere se aplică doar în cazul domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    Aceste valori sunt reglementate, după caz, prin următoarele acte normative:
    – Legea nr. 6/2020 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020;
    – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
    – alte prevederi aplicabile în anul 2020.”

  2. Grosu Viorel

    De ce diferenta cuantumului brut de referinta dintre Maistru principal si Maistru Cls a-1-a este de 360 lei iar dintre Maistru Cls a-1-a si Maistru Cls a-2-a este de doar 37 lei? Nu este gresit, cumva, cuantumul brut de referinta a Maistrului Cls a-1-a, 3097 lei? Nu ar fi trebuit sa fie de 3297, pentru a pastra o proportie, cat de cat, fata de celelalte diferente dintre cuantul brut de referinta ale gradelor de maistrii si echivalenti?

  3. geofreeland

    Indiferent de orice, după cum se mișcă lucrurile, cum zice târcovnicul din serialul Moldovenii: Dăăă, Doaaamneee! O da, n-o da, Domnul, până se „liniștesc” politicienii în slalom de bâlbe, noi tot cu gândul la ștevioară. Azi, au înflorit ghioceii în curte, o primăvară în ianuarie, și o iarnă a pensiilor militare încă vreo doi ani. Dacă om mai apuca acele vremuri. Al dracu’ Coarnă ăsta! Face ce face, desface și ne dă lecții. Cred că generalii noștri iau notițe. Nu-i rău, dar cred că socotitorul de la CAP, ăla cu creionul chimic la ureche, era chiar eficient. Și avea patru clase.

  4. Ifrim

    Daca nu apuc 2023 sa vad acest proiect publicat in MO ramân cu onoarea nereperata!

  5. Socrate Toma

    Care proiect de OUG este pus in miscare , acesta prezentat de d-l Neacsu sau cel prezentat de HuHuReZ ? Primul mi se pare mai pertinent .

  6. Toma necredinciosu

    Si Neacsu si Huhu au prezentat acelasi proiect.

  7. bazil

    @Titi. Multumesc d-lui Neacsu pentru postarea acestui proiect de ordonanta care ma da ceva sperante de indreptare a situatiei actuale -dezastruoasa -a pensiilor militare.Va multumesc si dvs. d-le Titi pentru completari. In ceea ce priveste proiectul in cauza cred ca intr-o prima etapa rezolvarea indexarii de 5% din 2016( in mod samavolnic anulata de cei de cps mapn ) si a pensiei suplimentare( acordata deja de mai multe instante judecatoresti) pot fi realizate destul de repede (max. 1-2 luni) cu conditia sa se vrea si sa nu mai apara contre de la cei cu pensii de 5 cifre(in buna parte total nemeritate). Efortul bugetar nu este mare -la indexarea de 5% e necesara doar o precizare care sa nu mai permita interpretari dupa ureche-chiar rauvoitoare unele, fara cheltuiieli suplimentare-concret indexarea se acorda si acum conf. cuantum mai avantajos. La pensia suplimentara-multi au beneficiat deja de ea(cei cu vechime mai mica in armata) , fiind vorba de repararea unei nedreptati in special pentru cei cu vechime mare in armata. Daca punem in calcul si introducerea impozitarii suplimentare pentru baronii pensiilor militare(si cred ca se va aplica eficient si la baronii pensiilor civile-avem destui imbuibati /nesatui si acolo) , banii se asigura si mai si raman. Si nu e o haiducie sa introduci un impozit mai mare pentru pensiile de peste 10.000 lei(desigur se impoziteaza numai ce trece de 10.000 lei) ci doar o masura de indreptare a unei situatii in care la acelasi grad, aceeasi vechime, aceleasi conditii (decia cam aceeasi situatie juridica) unii au pensia =x iar altii cu 3 x, 5 x ori mai mare.

  8. Nicolae

    Las deoparte tema din art.şi vreau sã arãt ca un idiot Ca(Ca)ramitru jr.spune, el, ca toatã lumea trebe sã plãteascã CASS care are venit mai mare de 1200 lei.Cel puţin asa ne inf. SITE Stiripesurse.ro.
    Noii ciocoi îsi dau arama pe fata îşi ascut dinţii sa muşte din amarâţii care au platit toatà viaţa aceste dari catre stat.El,fiul lui „Mircea fate ca lucrezi”,vorbeşte?

  9. Titi

    @Neacsu Marin, acest proiect de OUG privind pensiile militare de stat nu cred ca este ultima varianta agreeata de ministrul Ciuca, de exemplu ce cauta data de 01.12.2019 de la pct.3..? Mai credibila mi se pare varianta postata de Huhu Rezea in data de 28 noiembrie 2019. Poate reusiti sa veniti cu o varianta corecta.
    @bazil, sunt de acord cu propunerile dvstra, sper sa se rezolve cat de curand si acordarea celor 5% din anul 2016 dar si procentele Pensiei Suplimentare cu depasirea plafonului de 85% !

  10. Pompiliu

    Dacă ar fi aprobată aceasta OUG, ar fi bine pentru cei ce s au pensionat după 15.09.2017, pentru ca s ar elimina plafonarea la salariul net. Pentru cei mai în vârstă dacă au pensii brute mai mici decât cele din tabelul din anexa, iarăși este bine… Pentru ceilalți, trebuie sa mai aștepte pana în 2022 pentru recalculare la nivelul salariilor brute de atunci. Impactul bugetar nu este foarte mare pentru ca oricum celor ieșiți după 15.09.2017 li se plătesc de la buget pensiile brute…. Poate puțin pentru cei care trebuie aduși la nivelul pensiilor minime din anexa…
    Pentru cei cu vechime incompleta, adică nu au 25 ani efectiv se scad câte 2% pt fiecare an lipsa… Atenție vechime în serviciu nu cea cumulată cu sporul pt grupă.

  11. neacsu marin

    @Socrate,
    Asta e proiectul agreat de asociatii si conducerea ministerului, transmis catre celelalte structuri si ministere. Nu cunosc ce proiect a prezentat Huhurez, eu ma feresc sa discut dupa ureche.
    @Titi, acelasi raspuns ca mai sus catre Socrate. In plus, data respectiva, prezenta si in proiectul primit de Ministerul Justitiei, arata ca cei de la MApN aveau acest proiect sub aceasta forma inca de acum o luna, dar au asteptat sa treaca anul nou ca sa il trimita mai departe, iar cand l-au trimis nu au mai avut grija sa il updateze si sa il acordeze la oara locala. Asa lucreaza Jianu si juristii din MApN.

  12. Nicolae

    @Titi
    Foart bine ca aţi aratat în postare indicatorii rezultaţi din legile de asig soc.respectiv buget.
    Un singur lucru mai vreau sa arat vis a vis de acei indicatori expuşi:
    Punctajul obţinut de o persoana care doreste sa iasa la pensie in acest an si are S.min de 2230,va obtine 0,41068 pucte.Adica: 2230:5430=0,41 p.Câţi ani trebuie sa lucreze un român ca sa iasa cu o pensie buna care a lucrat toata viata pe S.min.în condiţiile care S.Mediu creste anulal atât de mult raportat la creşterea S.min?Cam 60 de ani sa depaseasca 2000 lei.

  13. Pompiliu

    @Nicolae chiar credeați ca Olguta.. A fost darnica cu pensiile civile? A făcut la fel cum a stabilit și coeficienții de funcție în SNOPSN.. Cei mai mici dintre toate categoriile de bugetari… Și aplicați în 5 ani… Pt ca 2018 a fost o creștere falsa de salarii (doar brute)… În schimb pentru ei, parlamentarii și guvernanții din 2017 indemnizația s-a mărit de atunci la coeficienți în jur de 10 x salariul minim pe economie…
    Pana ieri când s a publicat OUG 1 de modificare a oug 114 nu am văzut pe net sa spună Volguta ceva.. Era bucuroasa ca-i creste indemnizația.(pt ca PSD atacase la CCR legea de modificare) .. Și a luat țeapă și acum a început iar sa trambiteze.. Oare când aceasta,, Tribuna” instruita și definitivata în stilul Vadim Tudor o sa dispară din spectrul Politic? Se oare ca cei din PSD ÎNCĂ NU REALIZEAZĂ CARE SUNT MEMBRII DE PARTID CARE I AU TRAS ÎN JOS… eu ma bucur pt ca vor avea în final soarta PRM.. Adică dispariția…

  14. Titi

    @Nicolae, pentru acest an asa este, dar sa nu uitam ca intr-o cariera de cel putin 35 de ani (B) vechime , la punctajul lunar se mai adauga si/sau 25%/50% pentru grupe de munca, punctajul pentru Pensia Suplimentara, puctaje pentru perioadele asimilate( Armata, Facultate,etc.);
    Si inca ceva, la Punctajul mediu anual se mai aduna si acel Indice de corectie de 41% la stabilirea pensiei in acest an.
    Tanand cont de cele de mai sus si deasemenea de faptul ca in cei 35 de ani nu a avut numai salariul minim pe economie, ar putea ajunge la un Punctaj anual de 1,000, care inmultit cu 1,41, obtinem un Punctaj de 1,41 si inmultit cu 1265 lei, ar obtine o pensie de 1784 lei in acest an. Vedeti cat de important este acest Indice de corectie ?

  15. Nicolae

    @Pompiliu
    Da.De acord cu ce spuneţi.Cu un singur lucru nu sunt de acord şi anume:Nu Vadim a instruit-o pe idioata asta sa gândeasca în aşa fel încât sa urasca beneficiarii legii 223.Despre cei disparuti dintre noi numai de bine.Şi,înca un amanunt,pt.a ne da seama ca aceasta doamna este o fripturista care a avut ca scop,nu interesul de partid,ci alt interes,este acela ca,a parasit PRM-ul pt.a se duce la PSD,cu toate ca era parlamentar aleasa pe listele PRM.Deci,asta se numeste,dupa umila mea parere,traseism politic în interes propriu,tradarea în primul rând a cetaţenilor care au votat atunci un candidat pe lista acelui partid,promovând doctrina partidului respectiv.Aşa cum se întâmplâ şi cu alţii.Eu,nu am încredere în astfel de oameni,nu am sa-i votez niciodata.

  16. IulianC

    Ce am înțeles eu, cuantumul minim este pt decembrie 2019, la asta se aplica indexarea de acum de 4,6 si indexarea din 2019.

  17. Pompiliu

    Corect.. Ecte o cu.va politica… Lia Olguta Vasilescu.. Și ca ea… Sunt mulți parlamentari… Ar trebui schimbata legislația cu privire la alegeri de orice fetl și dacă un ales dintr-un partid i-si schimba partidul să-și piardă și mandatul… Sa sufere pana la capăt dacă partidul a greșit.. Oricum în parlamentul României sunt 75: fripturiști…. Și știți la ce ma refer… 🤣

  18. Nicolae

    @Iulan
    _Aţi înţeles bine,acum sa vedem daca acest proiect va fi finalizat.Ar face în primul rând o mica dreptate celor care ar fi sub acest indicator de ref.din anexâ.Pâna sa-i prinda pe cei iesiti in 2016 mai e mult de lucrat.

  19. Pompiliu

    IulianC@ este vorba de cuantumul minim al pensiei militare pentru vechime completa de 25 ani… La 01.12.2019.. Normal ca se adaugă La aceasta pensie minima indexarea cu 4.6 dacă pensia fiecărui militar a fost mai mica decât cea din grila.. Ex : dacă acum ai o pensie de 2000 net.. Cu indexarea de anul acesta primești 2092, în plus 92 lei… Dacă după aprobarea OUG vei avea 3000, pt decembrie primești 1000 lei diferența, iar pt ianuarie 3138 lei

  20. IulianC

    Sunt pierdut in hatisul legii (chiar daca am legea actualizata), cei iesiti in 2019 primesc ceva la intrarea in vigoare a ordonantei? (brut/net, rabdarea magarului sau pensie suplimentara )

  21. Nicolae

    Domnule Iulian,indexarea pensiilor cu 4,6% din acest an se datoreaza inflaţiei care a fost în 2018.Dupa cum si d.voastra amintiti de acele încrengaturi legislative nu va pot spune exact daca primiti sau nu indexarea.Eu,aş spune ca primiţi,dar mai stiţi ce au acesti functionari din CSP în cap?
    Vedeţi ce se întâmpla cu cei 5% din 2016 care nu au fost inclusi în actualizarea din 2017 de catre CSP a MApN,diferit de cei de la MAI.
    Eu zic sa asteptati pensia pt a va lamuri.La astia te poţi astepta la orice.Nu pot decât sa va urez decâ o pensie luuuungâ şi…Bine aţi venit în lumea reala a pensiilor militare!

  22. stramb

    @Bazil:In ce fel se indreapta nedreptatile dintre doi pensionari cu grad, functie etc.daca pe unul il impoziteaza mai dur pentru ce depaseste 10.000 sau orice alta suma?Ce castiga cel cu pensia mai mica?E suficient moral?
    Am mai intrebat,chiar nu exista solutii de-a creste pensia celui cu ea mica comparativ cu similarul lui iesit la pensie intr-o alta perioada?
    Eu cred ca exista si unele chiar de bun simt!Pacat ca discutiile se duc colateral!

  23. IulianC

    Intrebam de ordonanta nu de inflatie.

  24. bazil

    @stramb. Sa stam drepti si sa judecam drept.
    a) in sistemul snaops sunt cca 30.000 rezervisti cu pensii peste 6000, cca 10.000 au pensii peste 10.000 , ajungandu-se la o pensie lunara de peste 70.000 lei (data publicitatii dar e posibil sa fie mai multe ffffff mari)! Oare ce fapte de arme au condus la acele pensii? Din cauza aceasta toti rezervistii sunt etichetati ca avand pensii nesimtite . Din aceasta cauza(ca s-a profitat de acest lucru e posibil insa efectul e acelasi) toate pensiile militare, indiferent de cuantum au fost inghetate bocna de cativa ani buni! In timp ce la civili peniile au crescut si bine au facut militarii au stagnat-gheata la mal!
    b) De cate ori e vorba de o indexare chiar marunta gen 1,3% chiar unii rezervisti(mai slabi la cap. neuroni ) pun problema fondurilor-de unde bani de indexare? . Gandind cu picioarele ei nu pun problema ca la 1000 lei indexarea de 4,6% inseamna 46 lei iar la 3000 este de 138 lei iar la 30.000 lei este de 1380 lei samd deci diferentele cresc cam exponential.
    c) Vi se pare normal ca unul sa aiba 3000 lei iar altul 30.000 lei? De unde pana unde acete uriase diferente?

    Si mai sunt si altele insa cred ca e SUFICIENT! CLAR?!!!!!!!

  25. bazil

    @stramb. Factorii decidenti acum aproape un an au pus ca o conditie OBLIGATORIE pentru reluarea actualizarii pensiilor militare acceptarea introducerii IMPOZITULUI PROGRESIV! Gasiti alta solutie mai buan, eficienta si fe3zabila( nu la plewzneala gen „noi avem pensii de la Cuza incoace, noi avem legae noastra si nu vrema alta bla bla bla )si propuneti-o factorilor de decizie !

  26. ION OBLEMENCO

    Pentru cititorii acestei pagini ,,LA MULȚI ANI,,! Știe cineva ce reprezintă valorile din tabelul de mai sus ? si am să încerc să explic :: 1, pentru plutonier major este prevăzută valoarea de 3060 lei , dar sunt ,,personaje,, cu gradatia a 5-a , 6-a si a 7-a .indiferent de vechime toți vor primi 3060 lei ? Un parasutist clasa 1 , primește:: 25 % pentru clasă ,si incă două sporuri in cuantum de 10% si respectiv de 15% tot legat de instructia de parașutare . MULȚUMESC.

  27. Nicolae

    @Ion Olemenco
    Acele valori,cum le-ati denumit,reprezinta funcţia si gradul,minime care ar trebui sa le aiba fiecare,am spus,pt. Grad şi funtie.
    Cei care au în plata sau depaşesc aceste valori,nu vor primi nimica,numai cei care au sub aceasta valoare di anexa li se vor da,dar,spun dar,cu condiţia sa aiba 25 ani vechime în serviciu,unde se inclune stagiul militar şi scoala militara.Cine nu are 25 ani în serviciu se scad 1% pt.fiecare 6 luni lipsa,sau 2% pt.fiecare an lipsa.
    Din 2022 se trece la recalculare şi din 2023 la actualizare in functie de cresterea soldelor activilor.
    Acesta este un proiect,pâna va trece prin furcile caudine ale politicienilor,mai dureaza.

  28. Nicolae

    @Titi
    Da,aşa este se mai incude si grupa şi celelalte sporuri,dar nu toatã lumea le au.Coeficientul de corecţie,da.
    Eu am calculat numai salariul minim,raportat la S.Med.B.E.
    Trebuie sa arat,asa ca o paranteza,faptul ca,in 2011,’12,’13,acel coef.de corecţie nu s-a aplicat la cei care au ieşi la pensie,iar banii nu iau mai recuperat niciodata,ca aşa a vrut guv.Boc în cârdaşie cu Casele Sect.de Pensii.Adica,nu au respectat legea,ca si în prezent,o dribleazà,precum facea Olemenco pe timpuri,ca tot vazui numele marelui fotbalist cu care posta dl.de mai sus.Aşa sunt ei învaţaţi sa ocoleasca legea.

  29. stramb

    @bazil:ce noutate cu statul drept sau stramb!!!Chiar nu pricepeti, a lua de la mine sa zicem,nu inseamna a da automat altuia mai defavorizat de lege.De LEGE ,nu ca a vrut cineva!In visele unora pot fi pensii ale militarilor de 30.000 cum fabulati mai sus!Sau=== la o pensie lunara de peste 70.000 lei===De unde aiurelile acestea?
    Acum daca ati sta stramb si sa judecati drept-ma indoiesc-ca puteti,chiar va-ti pune problema de unde vin aceste diferente?Puteti sau doar clamati ganduri de sambata in asteptarea fripturii?

  30. GIGI

    Conditia de baza pentru respectarea principiului „la functii/grade si vechime egale pensii egale” este aceea ca baza de calcul sa fie aceeasi la functii si grade. Din proiect rezulta ca acest principiu se respecta din moment ce este legata de legea salarizarii. Elementele luate in calcul trebuie sa fie identice. Sporurile permanente sa fie introduse in functie. Sporurile temporare, pentru salariu mai mare ca pensia, si vechimea, pentru pensie, sunt cele care sa il motiveze pe un om sa ramana activ.
    Si ar mai fi un lucru, limitarea pensiilor(de serviciu si speciale) la nivelul celui mai mare salariu cum ar fi cel al sefului statului.