Fenomenul Cristina Țopescu

Categoria opinii


Tragicul sfârșit al Cristinei Țopescu, a dat ocazia multor scursori din canalele mediei să iasă la suprafață și să se ridice pe umerii decedatei. Mulți s-au grăbit să se bage în seamă, chiar dacă singura legătură cu Cristina era poarta pe care intrau la serviciu, sau magazinul din care își cumpărau pâinea. Mulți s-au grăbit să spună cât de apropiați au fost ei de Cristina Țopescu și cât de mult îi aprecia ea pe ei și cum le cerea lor sfatul când avea probleme și cum au ajutat-o ei. Îți vine să vomiți ascultându-i. De aceea am evitat și să abordez subiectul și să urmăresc spoielile unora.

Dacă am decis să abordez subiectul nu este pentru a vorbi despre ea ca persoana, pentru că nu aș avea ce să spun, decât că prin atitudinea și profesionalismul ei a făcut cinste tatălui ei, Cristian Țopescu. Mă miră însă că o persoană ca ea, a putut să se lase păcălita de bruta cu care a fost căsătorită, dar cu sentimentele nu te pui, omul sub impulsul emoțiilor nu mai gândește logic. Subiectul pe care vreau să îl abordez, marea tragedie a ei și a noastră ca oameni, este modul în care a murit, singurătatea ei, faptul că timp de 3 săptămâni aproape, nu a sunat-o nimeni, nu s-a întrebat nimeni unde este, nu a căutat-o nimeni, nu a venit nimeni să verifice dacă este ok, dacă îi trebuie ceva. Astfel de ”abandonuri” se întâmplă, e adevărat, dar cu oamenii bătrâni, părăsiți, fără copii sau cu copii plecați la lucru afară, de regulă  la țară, prin locuri greu accesibile sau cu oameni ursuzi, antisociali. Dar  nu cred că era cazul ei, era o persoană cunoscută, sociabilă, interacționa, avea colegi, avea ”prieteni”  cel puțin așa pare după ceea ce au declarat ei după moartea ei, dar eu mă îndoiesc că i-ar fi fost cu adevărat prieteni. ”Maestre” CTP, eu în locul dumitale nu m-aș fi grăbit să mă laud că i-am fost prieten, pentru că eu trimit mesaje măcar de anul nou prietenilor și insist când sun odată și nu mi se răspunde. Să spui că ești prieten cu cineva dar să nu te intereseze faptul că prietenul tău nu a mai fost văzut de 3 săptămâni, sună cam aiurea.

Pe de altă parte, din câte am auzit, ar fi avut, pe lângă televiziune, și un serviciu  pe la Ministerul Sănătății, consilier ceva. Exceptând zilele libere, au trecut totuși mai multe zile în care ea trebuia să fie la serviciu și totuși nu s-a întrebat nimeni de ce nu a venit. Oare să fi fost o sinecură, un post de la care doar primea banii fără a presta ceva ? Nu ar fi de mirare, se poartă, sunt mulți, mulți astfel de consilieri și consiliere, pe la diferite ministere, regii, autorități, care au singura legătură cu locul de muncă, cardul pe care le intră banii în cont.

Drama ei, a bietelor patrupede care au murit probabil deshidratate lângă ea(după cum au menționat aceleași canale), dar și a noastră ca societate, este însă indiferența, egoismul, ruperea de tot ce ne înconjoară, anonimatul, desocializarea care merge până la ură în unele cazuri, lipsa de implicare. Am văzut acum ceva luni un experiment făcut de niște tineri, în care un băiat bătea o femeie în public și nu reacționa nimeni. Păi dacă acolo, unde cineva lovea, brusca vizibil în public, o femeie nu intervenea NIMENI, ce pretenții să mai avem ca un vecin să sesizeze lipsa unui vecin sau zgomote ciudate în casă ? Ne-am dezumanizat, nu ne mai interesează ce se întâmplă lângă noi. Din păcate pe român în ziua de azi îl interesează  doar capra vecinului, nu și vecinul. Adică, dacă vede că acesta are o capră grasă și lăptoasă, face tot ce îi stă în putință să îl lase fără ea, dar dacă vede că vecinul e căzut în șanț, nu se bagă, ce treabă are el, fiecare cu a mă-sii nu ?

Dar, la mine în bloc astfel de fenomene nu se întâmplă. O modă nouă de ”semnalare a prezenței” deci de activitate care să arate că totul este ok, s-a dezvoltat prin blocurile românilor.Mai nou, oamenii nu își mai duc gunoiul la ghenă, îl lasă în fața ușii, cu zilele. Inițial am crezut că omul l-a uitat acolo, sau l-a scos până își trage pantofi în picioare, dar unul dintre ei și-a tras pantofii timp de 10 zile. Abia după decesul Cristinei Țopescu am înțeles de ce își scot oamenii gunoiul în fața ușii:

AȘA ÎȘI SEMNALEAZĂ PREZENȚA. Câtă vreme au gunoi la ușă, înseamnă că consumă, deci trăiesc. Produc gunoi, deci consum, consum, deci trăiesc: Asta este deviza societății românești de astăzi.

Dar dacă prezența gunoiului la ușă mai multe zile este tocmai dovada că s-a întâmplat ceva cu omul și nu mai poate ieși din casă, oare nu e mai bine să chem pompierii să spargă ușa să vadă ce s-a întâmplat? Dacă omul este bolnav și are nevoie de ajutor? Sunt în mare dilemă, nu știu cum să procedez.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

15 Raspunsuri la Fenomenul Cristina Țopescu

  1. geofreeland

    „fățarnic a. cu două fețe, ipocrit. ” Din Dex luat. Ce altceva s-ar potrivi domnului inginer, jurnalist, guru de poligon?

  2. geofreeland

    Sa-l lasam pe guru cu Nefertiti a lui. Romania educata, latra unul mare acu’ ceva vreme. Care Romanie educata? Poate spalata pe creier, curatata, nu educata. Rezulyatele se vad si se vor cvedea pana nu s-or mai vedea de loc. Uite un exemplu de ministru. Ce? Ministru, ba, nevolnicilor, ala sef peste educatie!
    https://www.cotidianul.ro/comportament-incalificabil-al-ministresei-a-umilit-o-profesoara-in-fata-elevilor/

  3. Nicolae

    Tov.ministru,a prins-o pe acea învãţãtoare sãvârşind o”infracţiune flagrantã”!Vai,vai,ce descoperire epocalã,ditamai ministru sã meargã în control într-un sat şi tocmai atunci tov.învãţãtoare sã comitã o infracţiune,adicã sã ţipe la elevi, încât sã audã ministresa noastrã de la intrarea pe holul scolii.
    D’aia am ajuns unde suntem cu învãtãmântul,adicã praf şi pulbere,de nu stiu ãia mici
    cine este Eminescu.Dacã n-ar fi Google ar fi dezastrul de pe lumea asta.Norocu’ nostru este acela cã mai avem oameni super învãţaţi,genul acesti personaj,model pt.elevii acestei ţãri,dar şi pt.noi în general.Mare om,mare caracter!Este „autostivuitorul”neamului!

  4. neacsu marin

    @Geofreeland,
    Ii mai tii minte pe colegii nostri care veneau in control la unitati, ditamai generalii, dadeau cu degetul sa caute praf pe rastele sau ridicau saltelele sa caute ciorapii pusi la uscat ai soldatilor, ca sa aiba motiv de”scaderea noteila purtare” a cdt pluton. Suntem la acelasi nivel.

  5. geofreeland

    Undeva prin Oltenia, intr-o liziera de salcami, era un depozit. Vin niste esaloane mai inalte in inspectie. Se plimba aia prin depozit, se uita la materiale, ca gaina-n lemne, mai isi feresc ciubotele de noroi, se uita agitati la caraitul a sute de ciori aciuate prin salcami. Daca stiau ceva, sigur ca se gaseau si nereguli, ca oriunde, nimic nu-i perfect, sau se gaseau solutii spre remediere. La plecare, singura observatie a fost „vedeti ce faceti cu ciorile astea, prea s-au inmultit!”

  6. neacsu marin

    @Geofreeland,
    Depozitul BV . Al doilea an au venit iarasi si au consemnat ca nu s-au rezolvat neregulile constatate la controlul anterior….

  7. Excelent! Vă voi cita în „Jocuri de cuvinte – singurătate”.
    La mulți ani! Vă ofer o…
    http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-ampanie

  8. Ifrim

    In aceasta lume ne naștem singuri,traim singuri,murim singuri!Personajele conjuncturale din viata noastră ,soț,soție,copii,prieteni au rolul doar de-a atenua singuratatea in care traim.Câteodata reușesc alteori nu,in cazul de fața nu!

  9. neacsu marin

    @Ifrim,
    Indraznesc sa te contrazic. Nimeni nu s-a nascut singur. Ca esti crestin, musulman, budist, sau liber cugetator, trebuie sa admiti fie ca primii oameni au fost facuti de un Dumnezeu, fie ca ne tragem din maimuta sau extraterestri, dar NU NE-AM NASCUT SINGURI, nu aveam cum. Nu stiu cum or fi altii, dar eu nici macar nu am fost nascut singur, am un frate geaman, deci am toate argumentele sa te contrazic. Iar cand ne-am nascut,sau am fost nascuti, erau cel putin parintii pe langa noi, daca nu amandoi, macar unu.

  10. Ifrim

    Eii, șefu si d-stra acum!Și mi-am propus de-atâtea ori sa nu mai comentez dupa digestivul mesei.Am dorit sa scriu si eu ceva inteligent dar vaz ca nu mi-a ieșit.

  11. neacsu marin

    @Ifrim,
    Pai si eu am raspuns tot asa, de dragul comunicarii, ce eu nu stiam ca stiai ca nu te-ai nascut singur? Dar am vrut si eu sa ma dau mare ca m-am nascut in dublu exemplar.

  12. Titi

    Are dreptate @Ifrim..!
    Pe timpuri „indepartate”, nu pierdeam nicio ocazie sa ne intalnim intr-un apartament cu vecinii de pe aceeasi scara, cu colegii de munca, unde se petrecea vartos, ascultand melodiile preferare la un picap ,magnetofon sau casetofon ,si cand se mai oprea curentul, ne aratam si noi talentul !
    Acum suntem singuri, nici macar nu ne mai cunoastem toti vecinii.

  13. Ifrim

    @Titi.Fiecare perioada din viața noastra cu dezavantajele si avantajele ei.La mine dezavantajul a prea multei socializari la petreceri cu Mayak și intreruperi de curent a fost ca a trebuit sa-mi asum paternitatea copilului,sa ajung la starea civila flancat de socru si 3 cumnați sa nu fug, de zâmbetul meu in poze aduce a grimasa.Dar partea buna a penelor de curent a fost ca de era lumina permanenta ca-n prezent si acum eram burlac!

  14. neacsu marin

    @Ifrim,
    Tot asa si saracu Bula… a murit in accident de masina, i-a explodat un cauciuc. La mormantul lui preotul a spus: „Saracu Bula, asa i-a fost scris, din pana de cauciuc s-a nascut, din pana de cauciuc a murit!”

  15. neacsu marin

    In ce lume traim? S-a descoperit ca o firma din Ungaria a comercializat carne de curcan provenind de la ferme unde pasarile bolnave de gripa aviara, au fost sacrificate si puse in vanzare, bineinteles la export si categoric, sau obligatoriu si in Romania. Autoritatile ne anunta sa stam linistiti, ca ” cei care au consumat carnea nu sunt in pericol, dar este posibil ca virusul sa fi fost diseminat”. Ba esti prost? Oamenii astia conteaza pe faptul ca romanii s-au prostit de tot si nu mai stiu ca a disemina inseamna de fapt a raspandi. Deci, RASPANDIREA VIRUSULUI GRIPEI AVIARE NU CONSTITUIE UN PERICOL PENTRU ROMANI, IN ACCEPTIUNEA REPREZENTANTILOR AUTORITATILOR ROMANE.